Ziua Logo

Nr. 3622 de sambata, 13 mai 2006

http://www.ziua.ro/pics/2006/05/13/1147458991.jpg

 Agentul Volodea

 

Vladimir Tismaneanu este un personaj care ascunde, se pare, inca multe secrete. Desemnat recent sa conduca o comisie prezidentiala al carei scop - precizat inca de la infiintare - il constituie declararea sistemului comunist drept "criminal", fara sa se pronunte asupra vinovatilor, Vladimir Tismaneanu nu si-a precizat (inca) relatiile sale cu o serie de institutii ale statului roman si nici felul exact in care a ajuns din Venezuela in SUA.

In curriculum vitae, Vladimir Tismaneanu s-a prezentat drept un contestatar al sistemului comunist - instalat in Romania si prin zelul comunist al parintilor sai (Leonid si Hermina Tisminetchi) - plecarea lui din tara fiind privita drept o "eliberare" de sistemul totalitar.

O serie de documente lasa sa se inteleaga ca lucrurile nu au stat chiar asa.

Dosarul 10.947, volumul 9

Arhiva SRI, Fond "D", Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370, prezinta un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu. Astfel, fisa (strict secreta), intocmita la 13 august 1987, da un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu.

Nascut la 4 iulie 1951, la Brasov, Vladimir Tismaneanu a absolvit "Facultatea de Filosofie" din Bucuresti, avand profesia de sociolog si cunoscand ca limbi straine franceza si engleza.

Inscris la facultate in 1970, Vladimir Tismaneanu absolva studiile in 1974, cu examen de stat.

Din 1974 pana in 1976, Vladimir Tismaneanu a functionat la Institutul de Proiectari "Proiect" Bucuresti. Ca filosof, Vladimir Tismaneanu a reusit sa ocupe un post la "laboratorul de sociologie" al institutului. Asadar, din facultate, Vladimir Tismaneanu este angajat - direct - fara stagiu in provincie la un institut principal din Bucuresti.

La vremea respectiva, stagiul in provincie era obligatoriu.

Ulterior, Vladimir Tismaneanu se transfera la "Institutul de Proiectari pentru Constructii Tipizate" - tot ca sociolog - pana in noiembrie 1981, cand fostul membru PCR (din 1973) pleaca in strainatate cu mama si nu mai revine in tara.

Conform Fisei din 13 august 1987, Vladimir Tismaneanu beneficiaza pana la fuga din 1981 de "mai multe calatorii peste granita, ca turist, in tari socialiste si capitaliste", se noteaza in Fisa.

In aprecierea lui Vladimir Tismaneanu au contat foarte mult parintii. Leonid (nascut la Soroca, in 1913) si Hermina Marcu Sohn (de profesie medic) au activat in celule komintern-iste din perioada interbelica. Tatal, condamnat in 1935 pentru activitatea pro-sovietica, a luptat ulterior, impreuna cu Hermina, in razboiul civil din Spania, de partea asa-zisilor republicani (comunisti). Dupa incheierea razboiului din Spania, Leonid si Hermina Tisminetchi s-au refugiat in URSS, unde au lucrat la "Radio Moscova", cunoscand-o bine pe Ana Pauker (1942-1943).

Conform revistei "Arhivele Totalitarismului" (studiul lui Petre Opris), parintii lui Tismaneanu au revenit in tara abia in martie 1948. Leonid a fost incadrat in aparatul CC al PCR, la "Directia de Propaganda si Agitatie". Din 1952 - dupa caderea Anei Pauker - a devenit director-adjunct la "Editura de Stat pentru Literatura Politica".

Ani in sir, Leonid Tisminetchi a fost seful catedrei de marxism-leninism a Universitatii "Constantin I. Parhon", si seful catedrei de "Istoria Partidului Comunist al URSS", la "scoala Superioara de stiinte Sociale A.A. Jdanov".

Leonid Tisminetchi a fost exclus din partid in 1960, dar a fost reprimit in partid in 1964. A decedat in 1981, la "institutul Ana Aslan" de la Otopeni.

Tismaneanu a plecat din Romania cu ajutorul Securitatii

Ceea ce dezvaluie Fisa din 13 august 1987 este un fapt neasteptat: Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania, in noiembrie 1981, cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securitatii!

U.M. 0617 nu este insa alta decat codificarea "Directiei a II-a" a Securitatii, specializata in contra-informatii economice.

Oare Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania ca ofiter de contra-informatii, sub acoperirea de "turist" in 1981? Iata o intrebare la care ar trebui sa se raspunda public, dat fiind pozitia lui Vladimir Tismaneanu in "Comisia prezidentiala".

Mihai Pelin, in "Opisul emigratiei politice" - carte editata la "Compania" (coordonatorul seriei Clar/Obscur Petru Romosan, redactor Adina Keneres) - facea aceeasi observatie, la pagina 325, ca Vladimir Tismaneanu a fost ajutat sa plece din tara de U.M. 0617 (Directia a II-a).

"Directia a II-a" (0617) este fosta "Directie Contra-Sabotaje", din anii '50. Ofiterii si colaboratorii "Directiei a II-a" aveau in institutii birouri proprii, dotate cu tehnica de inregistrare a convorbirilor telefonice si de supraveghere filmica si fotografica a incaperilor care prezentau un interes "operativ" in obtinerea de informatii secrete sau in verificarea unor date obtinute de la reteaua informativa de intreprindere.

"Directia a II-a" actiona contra-informativ impotriva spionajului economic, veghea ca datele secrete ale unor contracte sa nu ajunga la firme concurente, impiedica scurgerea de patente etc.

Un "sociolog" putea actiona foarte bine in aceasta "Directie", ca "ofiter acoperit".

Lector in CC al UTC

In Fisa se noteaza: "Ca membru PCR (Vladimir Tismaneanu), a fost antrenat la realizarea diferitelor sarcini, printre care si cea de lector al Comisiei de propaganda a Comitetului Municipal PCR Bucuresti".

"Lector", adica propagandist al comunismului!

Acest lucru devine interesant pentru o persoana desemnata de Traian Basescu ca sa conduca o "comisie prezidentiala", al carei scop este tocmai declararea comunismului drept un "sistem criminal". Cu alte cuvinte, cel care ne prezenta ca "lector" comunismul (marxismul) in culorile cele mai roze, vine acum sa ne bata pe umar si sa ne spuna ca a fost vorba de un "sistem criminal"!

Basescu, abil, a recunoscut sincer ca el, personal, nu poate acuza de nimic comunismul, pentru ca el a dus-o foarte bine sub comunism - seamana cu Hrusciov, "destalinizatorul". Cel care sustinea ca "intelectualii sunt ca vrabiutele: este de ajuns sa intinzi palma cu graunte, ca ei sa-ti ciuguleasca din palma".

A fost de ajuns ca Basescu sa intinda putin "palma cu graunte" si "vrabiutele - intelectualii" au si inceput, imediat, sa ciuguleasca. Astfel, presedintele lasa, cu mare abilitate, pe ALTII sa "afuriseasca" comunismul si se spala frumusel pe maini. Cum s-ar spune: Comunismul acuzat, Basescu tot curat. Sa recunoastem, remarcabil de bine lucrat!

In SUA cu ajutorul Partidului Comunist American

In noiembrie 1981, Vladimir Tismaneanu pleaca cu mama (Hermina) intr-o calatorie in Franta si Spania.

In Spania, Hermina - luptatoare in Razboiul Civil de partea comunistilor - apeleaza la "vechii tovarasi" din anii '30. Astfel, Vladimir Tismaneanu ajunge la "comunistii" din Venezuela, care il adapostesc o vreme.

Prin comunistii din Venezuela, Vladimir Tismaneanu stabileste o legatura cu secretarul general al Partidului Comunist din SUA.

Ca urmare a acestei legaturi, Vladimir Tismaneanu scrie un fel de "hagiografie" a acestuia, o adevarata apologie a comunismului american.

Foarte interesant, secretarul general al PCA intervine la Departamentul de Stat si la CIA - unde avea relatii puternice - astfel ca Vladimir Tismaneanu este admis in Statele Unite.

Prin urmare, prima carte scrisa "in libertate" de Vladimir Tismaneanu este o apologie a secretarului general al Partidului Comunist American si a comunismului american. Asa ca, ulterior, "Marele soc" (cartea de interviuri cu Ion Iliescu) gasea un profesionist al genului: Vladimir Tismaneanu.

De altfel, familia lui Ion Iliescu (Alexandru, Etimie - tata si unchi - precum si Ion) au cunoscut foarte bine familia Tisminetchi. Ambele au fost protejate de Ana Pauker, cea care l-a propulsat pe Ion Iliescu, in 1949, in cadrul CC al UTM. Apoi in functia de secretar al "Sovietului Studentilor si Aspirantilor Romani", aflati la studii in URSS, la inceputul anilor '50.

Ion Iliescu era, pe atunci, nedespartit in munca obsteasca de fiica Anei Pauker, la Moscova. De care isi reaminteste foarte bine.

Relatiile dintre familia Tisminetchi si Ion Iliescu au produs "Marele soc". Precum si recomandarea pe care Ion Iliescu i-a dat-o lui Basescu, ca sa-l numeasca pe Vladimir Tismaneanu in fruntea "comisiei prezidentiale", care va declara comunismul drept un "sistem criminal". Fara sa stabileasca insa vreo vinovatie clara.

Ajungand in SUA, Vladimir Tismaneanu se pare ca a ajuns acolo unde trebuia sa ajunga, de fapt.

Ce urmareste "Comisia Tismaneanu"

In momentul de fata exista, in Romania, considerabile interese pentru ca de instaurarea si perpetuarea comunismului sa fie "responsabilizat" poporul roman.

Dupa ce ani de zile s-a lucrat in arhive ca sa dispara documentele care dovedeau cine a adus, de fapt, comunismul in Romania si cine le-a perpetuat pana in ultima clipa, acum s-a trecut la faza a doua a unui proces care s-a mai petrecut de cateva ori: "rescrierea istoriei"!

Trebuie ca romanii sa fie "responsabilizati" pentru ca au pus umarul la o "societate criminala". Cei care au adus comunismul in Romania, care l-au sustinut ca o veritabila "coloana", trebuie sa se piarda in neant. Iar romanilor sa li se bage pe gat faptul ca au "sustinut" o "societate criminala", comunista.

Romanii - victime ale comunismului - vor deveni, in acest caz, autorii lui. Ceea ce este esential.

"Comisia Tismaneanu" va elabora - pana la toamna - cateva zeci de pagini de acuzatii, care sa prezinte "comunismul roman" drept criminal.

Dar - atentie - fara sa faca vreo referire la autori.

Cum se stie, nu exista crima fara autor. O crima este intotdeauna personalizata.

Or "Comisia Tismaneanu" - evitand sa faca vreo referire la adevaratii criminali ai comunismului - va pasa, voalat, responsabilitatea pentru introducerea si perpetuarea comunismului pe umerii intreg poporului roman. Si nu a adevaratilor autori.

Faptul ca in Romania a existat - intre 1945-1962 - cea mai ampla rezistenta nationala din Europa contra comunismului, nu face catusi de putin obiectul activitatii Comisiei domnului Tismaneanu. Si stim de ce!

"Comisia Tismaneanu" se va intruni doar de doua ori si va elabora cateva zeci de pagini de generalitati, din diferite domenii, care sa acuze perioada comunista din Romania de "crime", fara sa stabileasca insa, in mod precis, "criminalii".

Acelasi lucru s-a intamplat cu "revolutia" inventata de Iliescu.

In Romania ar fi avut loc o "revolutie" si nu o lovitura de stat a catorva complotisti, cu sprijin extern. Conceptul de "revolutie" are rolul de a masca crimele si abuzurile din decembrie '89, trecandu-le de pe umerii autorilor reali pe umerii poporului roman. Dar nu romanii au organizat un "tribunal militar exceptional", ca sa-i "judece" pe sotii Ceausescu, ci un anumit director al Editurii Tehnice. Nu romanii au organizat sangeroasa "diversiune cu teroristii" din 22-24 decembrie '89, ci cativa civili si generali, orbiti de lupta pentru acapararea puterii. Nu romanii au asasinat cuplul Ceausescu, inainte ca acesta sa inceapa sa vorbeasca, ci aceia care aveau un interes vital ca el si ea sa taca definitiv.

In prezent, cum observam, nici macar deshumarea cadavrelor Ceausescu de la Cimitirul Bellu nu a fost acceptata. Urmasii lui Ceausescu doresc sa stie, macar, unde le-au fost inmormantati parintii.

"Revolutia" lui Iliescu mascheaza perfect toate aceste fapte. Cum bine spunea unul dintre complotisti, daca este "revolutie", atunci domneste "justitia revolutionara", care are caracter "expeditiv". Si toate responsabilitatile trec asupra "poporului" revoltat.

Exact acelasi lucru il incearca "Comisia Tismaneanu", care acuza societatea comunista din Romania ca a avut caracter "criminal", dar nu spune nimic despre autori. Despre cei care au introdus comunismul in Romania si l-au perpetuat, aceasta nu intereseaza comisia.

Pentru aceasta treaba a fost desemnat, nu intamplator, Vladimir Tismaneanu. Care ramane sa-si precizeze relatiile cu U.M. 0617, Directia a II-a, Contraspionaj economic.

Goma a naruit planul secret

Planul secret al "Comisiei Tismaneanu" prevedea "contactarea" celui mai important disident din Romania: Paul Goma. Semnatura acestuia pe documentul final al comisiei i-ar fi dat greutatea necesara, acreditanu-l. N-a fost sa fie!

Dupa parerea lui Paul Goma, membrii comisiei - personalitati in domeniul lor - habar n-au de istoria adevarata a comunismului.

Dupa cateva mesaje mieroase, Vladimir Tismaneanu a facut eroarea de a-i intoarce spatele lui Paul Goma.

Nici alti disidenti - decat cei oficiali - nu au fost introdusi in Comisia prezidentiala.

Lucrurile ar trebui spuse pana la capat. Marxismul, predicat de Vladimir Tismaneanu pana in 1981, a fost o doctrina periferica a secolului al XIX-lea. Cine a impus insa aceasta doctrina ca sistem de stat pentru prima data in Rusia in 1917? O lectura necesara ar fi Anthony Sutton: "The Wall Street and the Bolshevick Revolution". Domnul Vladimir Tismaneanu ar afla astfel cam cat i-a costat pe "bancherii internationali" de pe Wall Street introducerea comunismului in Rusia. Sau cum "lampa lui Ilici" a fost, de fapt, opera lui "General Electrics"!

Apropo, poate ne spune domnul Vladimir Tismaneanu in cate universitati americane marxismul este obiect de studiu? In cate zeci?

Indicatiile lui Tismaneanu catre Goma

"Nu trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris"

Fragment din corespondenta Paul Goma-Vladimir Tismaneanu referitoare la includerea disidentului roman in comisia prezidentiala pentru condamnarea comunismului, tutelata de politolog.

"(...) Draga domnule Goma: Va scriu cu mare emotie. Am citit ca in Cotidianul ati spus ca acceptati sa faceti parte. Stiu ca mi-ati spus-o mie, dar era legat de dorinta ca dl. Basescu sa va caute. Va sun la telefon maine ori miercuri. Invitatia mea de saptamana trecuta a fost oficiala, chiar daca prin e-mail. Dl. Basescu va va scrie si va discuta toate chestiunile din mesajul Dvs. (am fost asigurat). Deci, domnule Paul Goma, pe baza imputernicirii data mie de presedintele Traian Basescu, in calitate de presedinte si coordonator al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt fericit si onorat sa stiu ca acceptati sa faceti parte. Ca istoric al comunismului romanesc, consider ca este un moment istoric. (...) Adresez acest mesaj si domnului consilier prezidential Claudiu Saftoiu, cu care conlucrez pe problemele Comisiei. Cu calda prietenie, Vladimir Tismaneanu".

"(...)Buna seara: Am vorbit cu consilierul Saftoiu. Va va cauta maine la telefon (...). Dl. Basescu va trimite in cateva zile scrisoarea sa personala (...). Scopul Comisiei: o sinteza stiintifica despre tragedia Romaniei sub comunism. Pe baza ei, TB va pronunta codamnarea. "Rolul Dvs.: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii. Nu trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris." (subl. mea) (...) "Cu prietenie, VT".

Vladimir ALEXE 

 

Agentul Volodea- un articol din Ziua. Comentarii de Dan Culcer
Publicat pe Friday, May 12 @ 23:36:04 CEST de catre asymetria

Securitatea si cultura
Acest text a fost postat pe situl Ziua azi, 12 mai 2006, ca un
comentariu la articolul lui Vladimir Alexa care dezvaluie pe baza unor
documente din arhiva SRI -CNSAS o fata necunoscuta activitatii a
sociologului si politologului Vladimir Tismaneanu, recent numit de
Traian Basescu coordonatorul Comisiei prezidentale pentru Procesul
comunismului. Pāna la ora 23,34 nu fusese publicat.


In domeniul informatiilor, sa fim vigilenti, adica sa vedem
documentele, reproduse, coroborate cu alte surse, etc.
Oricum, la acest stadiu, pare sa fie vorba de un agent intors, ca
minusa. Din agent romano-kagebist, ar fi devenit agent
americano-cia-ist. Fiindca poate atacurile lui Tismanenanu contra
Securitatii, din presa ultimelor luni, au deranjat anumite grupuri ale
numitei Securitati, care au scos si dus spre ziaristi informatiile.
Poate misia sa era sa dizloce tocmai acele grupuri, in favoarea
agentilor veniti de la caldura (aluzie la titlul unui film occidental).
E o ipoteza, daca mi se permite.
Mie, ca autor al unor articole contra numirii numitului Volodea in
postura de coordonator al Comisie prezidentiale, articolul lui Alexa mi
se pare in spiritul personajului descris in fise. Dar nu asta e
important, ci dovezile. Pina una-alta sunt doar vorbe.
Dar Traian Basescu, daca nu stia, inseamna ca este dezinformat sau
prost informat, iar daca stia, si l-a numit totusi, inseamna ca avea
ordin.

Va semnalez in treacat ca fotografia care ilustra articolul intitulat
Ruptura din Ziua (2006), unde se vedea Goma stind de vorba cu
Tismaneanu, la Goma acasa este un montaj, deci un fals. Un mai vechi
text al lui Tesu Solomovici unde se vorbea despre victimele din
Transnistria din timpul razboiului mondial trecut era ilustrat nu cu o
fotografie din Transnistria, ci cu o fotografie ce parea a fi una din
lagarele germane imediat dupa momentul eliberarii, cind inca detinutii
nu apucaser sa plece. Serviciul tehnico-redactional are trebui sa-si
interzica astfel de manipulari. Si mai ales ar trebui sa invete sa
redacteze legende exacte, autentice, ale ilustratiilor fotografice.
Asta se invata la scoala de jurnalisti?

Dan Culcer
EVENIMENT - Sambata, 13 mai 2006

Agentul Volodea

Vladimir Tismaneanu este un personaj care ascunde, se pare, inca multe
secrete. Desemnat recent sa conduca o comisie prezidentiala al carei
scop - precizat inca de la infiintare - il constituie declararea
sistemului comunist drept "criminal", fara sa se pronunte asupra
vinovatilor, Vladimir Tismaneanu nu si-a precizat (inca) relatiile sale
cu o serie de institutii ale statului roman si nici felul exact in care
a ajuns din Venezuela in SUA.

In curriculum vitae, Vladimir Tismaneanu s-a prezentat drept un
contestatar al sistemului comunist - instalat in Romania si prin zelul
comunist al parintilor sai (Leonid si Hermina Tisminetchi) - plecarea
lui din tara fiind privita drept o "eliberare" de sistemul totalitar.

O serie de documente lasa sa se inteleaga ca lucrurile nu au stat chiar
asa.

Dosarul 10.947, volumul 9

Arhiva SRI, Fond "D", Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370,
prezinta un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu.
Astfel, fisa (strict secreta), intocmita la 13 august 1987, da un scurt
"curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu.

Nascut la 4 iulie 1951, la Brasov, Vladimir Tismaneanu a absolvit
"Facultatea de Filosofie" din Bucuresti, avand profesia de sociolog si
cunoscand ca limbi straine franceza si engleza.

Inscris la facultate in 1970, Vladimir Tismaneanu absolva studiile in
1974, cu examen de stat.

Din 1974 pana in 1976, Vladimir Tismaneanu a functionat la Institutul
de Proiectari "Proiect" Bucuresti. Ca filosof, Vladimir Tismaneanu a
reusit sa ocupe un post la "laboratorul de sociologie" al institutului.
Asadar, din facultate, Vladimir Tismaneanu este angajat - direct - fara
stagiu in provincie la un institut principal din Bucuresti.

La vremea respectiva, stagiul in provincie era obligatoriu.

Ulterior, Vladimir Tismaneanu se transfera la "Institutul de Proiectari
pentru Constructii Tipizate" - tot ca sociolog - pana in noiembrie
1981, cand fostul membru PCR (din 1973) pleaca in strainatate cu mama
si nu mai revine in tara.

Conform Fisei din 13 august 1987, Vladimir Tismaneanu beneficiaza pana
la fuga din 1981 de "mai multe calatorii peste granita, ca turist, in
tari socialiste si capitaliste", se noteaza in Fisa.

In aprecierea lui Vladimir Tismaneanu au contat foarte mult parintii.
Leonid (nascut la Soroca, in 1913) si Hermina Marcu Sohn (de profesie
medic) au activat in celule komintern-iste din perioada interbelica.
Tatal, condamnat in 1935 pentru activitatea pro-sovietica, a luptat
ulterior, impreuna cu Hermina, in razboiul civil din Spania, de partea
asa-zisilor republicani (comunisti). Dupa incheierea razboiului din
Spania, Leonid si Hermina Tisminetchi s-au refugiat in URSS, unde au
lucrat la "Radio Moscova", cunoscand-o bine pe Ana Pauker (1942-1943).

Conform revistei "Arhivele Totalitarismului" (studiul lui Petre Opris),
parintii lui Tismaneanu au revenit in tara abia in martie 1948. Leonid
a fost incadrat in aparatul CC al PCR, la "Directia de Propaganda si
Agitatie". Din 1952 - dupa caderea Anei Pauker - a devenit
director-adjunct la "Editura de Stat pentru Literatura Politica".

Ani in sir, Leonid Tisminetchi a fost seful catedrei de
marxism-leninism a Universitatii "Constantin I. Parhon", si seful
catedrei de "Istoria Partidului Comunist al URSS", la "scoala
Superioara de stiinte Sociale A.A. Jdanov".

Leonid Tisminetchi a fost exclus din partid in 1960, dar a fost
reprimit in partid in 1964. A decedat in 1981, la "institutul Ana
Aslan" de la Otopeni.

Tismaneanu a plecat din Romania cu ajutorul Securitatii

Ceea ce dezvaluie Fisa din 13 august 1987 este un fapt neasteptat:
Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania, in noiembrie 1981, cu
ajutorul U.M. 0617, unitate a Securitatii!

U.M. 0617 nu este insa alta decat codificarea "Directiei a II-a" a
Securitatii, specializata in contra-informatii economice.

Oare Vladimir Tismaneanu a plecat din Romania ca ofiter de
contra-informatii, sub acoperirea de "turist" in 1981? Iata o intrebare
la care ar trebui sa se raspunda public, dat fiind pozitia lui Vladimir
Tismaneanu in "Comisia prezidentiala".

Mihai Pelin, in "Opisul emigratiei politice" - carte editata la
"Compania" (coordonatorul seriei Clar/Obscur Petru Romosan, redactor
Adina Keneres) - facea aceeasi observatie, la pagina 325, ca Vladimir
Tismaneanu a fost ajutat sa plece din tara de U.M. 0617 (Directia a
II-a).

"Directia a II-a" (0617) este fosta "Directie Contra-Sabotaje", din
anii '50. Ofiterii si colaboratorii "Directiei a II-a" aveau in
institutii birouri proprii, dotate cu tehnica de inregistrare a
convorbirilor telefonice si de supraveghere filmica si fotografica a
incaperilor care prezentau un interes "operativ" in obtinerea de
informatii secrete sau in verificarea unor date obtinute de la reteaua
informativa de intreprindere.

"Directia a II-a" actiona contra-informativ impotriva spionajului
economic, veghea ca datele secrete ale unor contracte sa nu ajunga la
firme concurente, impiedica scurgerea de patente etc.

Un "sociolog" putea actiona foarte bine in aceasta "Directie", ca
"ofiter acoperit".

Lector in CC al UTC

In Fisa se noteaza: "Ca membru PCR (Vladimir Tismaneanu), a fost
antrenat la realizarea diferitelor sarcini, printre care si cea de
lector al Comisiei de propaganda a Comitetului Municipal PCR
Bucuresti".

"Lector", adica propagandist al comunismului!

Acest lucru devine interesant pentru o persoana desemnata de Traian
Basescu ca sa conduca o "comisie prezidentiala", al carei scop este
tocmai declararea comunismului drept un "sistem criminal". Cu alte
cuvinte, cel care ne prezenta ca "lector" comunismul (marxismul) in
culorile cele mai roze, vine acum sa ne bata pe umar si sa ne spuna ca
a fost vorba de un "sistem criminal"!

Basescu, abil, a recunoscut sincer ca el, personal, nu poate acuza de
nimic comunismul, pentru ca el a dus-o foarte bine sub comunism -
seamana cu Hrusciov, "destalinizatorul". Cel care sustinea ca
"intelectualii sunt ca vrabiutele: este de ajuns sa intinzi palma cu
graunte, ca ei sa-ti ciuguleasca din palma".

A fost de ajuns ca Basescu sa intinda putin "palma cu graunte" si
"vrabiutele - intelectualii" au si inceput, imediat, sa ciuguleasca.
Astfel, presedintele lasa, cu mare abilitate, pe ALTII sa "afuriseasca"
comunismul si se spala frumusel pe maini. Cum s-ar spune: Comunismul
acuzat, Basescu tot curat. Sa recunoastem, remarcabil de bine lucrat!

In SUA cu ajutorul Partidului Comunist American

In noiembrie 1981, Vladimir Tismaneanu pleaca cu mama (Hermina) intr-o
calatorie in Franta si Spania.

In Spania, Hermina - luptatoare in Razboiul Civil de partea
comunistilor - apeleaza la "vechii tovarasi" din anii '30. Astfel,
Vladimir Tismaneanu ajunge la "comunistii" din Venezuela, care il
adapostesc o vreme.

Prin comunistii din Venezuela, Vladimir Tismaneanu stabileste o
legatura cu secretarul general al Partidului Comunist din SUA.

Ca urmare a acestei legaturi, Vladimir Tismaneanu scrie un fel de
"hagiografie" a acestuia, o adevarata apologie a comunismului american.

Foarte interesant, secretarul general al PCA intervine la Departamentul
de Stat si la CIA - unde avea relatii puternice - astfel ca Vladimir
Tismaneanu este admis in Statele Unite.

Prin urmare, prima carte scrisa "in libertate" de Vladimir Tismaneanu
este o apologie a secretarului general al Partidului Comunist American
si a comunismului american. Asa ca, ulterior, "Marele soc" (cartea de
interviuri cu Ion Iliescu) gasea un profesionist al genului: Vladimir
Tismaneanu.

De altfel, familia lui Ion Iliescu (Alexandru, Etimie - tata si unchi -
precum si Ion) au cunoscut foarte bine familia Tisminetchi. Ambele au
fost protejate de Ana Pauker, cea care l-a propulsat pe Ion Iliescu, in
1949, in cadrul CC al UTM. Apoi in functia de secretar al "Sovietului
Studentilor si Aspirantilor Romani", aflati la studii in URSS, la
inceputul anilor '50.

Ion Iliescu era, pe atunci, nedespartit in munca obsteasca de fiica
Anei Pauker, la Moscova. De care isi reaminteste foarte bine.

Relatiile dintre familia Tisminetchi si Ion Iliescu au produs "Marele
soc". Precum si recomandarea pe care Ion Iliescu i-a dat-o lui Basescu,
ca sa-l numeasca pe Vladimir Tismaneanu in fruntea "comisiei
prezidentiale", care va declara comunismul drept un "sistem criminal".
Fara sa stabileasca insa vreo vinovatie clara.

Ajungand in SUA, Vladimir Tismaneanu se pare ca a ajuns acolo unde
trebuia sa ajunga, de fapt.

Ce urmareste "Comisia Tismaneanu"

In momentul de fata exista, in Romania, considerabile interese pentru
ca de instaurarea si perpetuarea comunismului sa fie "responsabilizat"
poporul roman.

Dupa ce ani de zile s-a lucrat in arhive ca sa dispara documentele care
dovedeau cine a adus, de fapt, comunismul in Romania si cine le-a
perpetuat pana in ultima clipa, acum s-a trecut la faza a doua a unui
proces care s-a mai petrecut de cateva ori: "rescrierea istoriei"!

Trebuie ca romanii sa fie "responsabilizati" pentru ca au pus umarul la
o "societate criminala". Cei care au adus comunismul in Romania, care
l-au sustinut ca o veritabila "coloana", trebuie sa se piarda in neant.
Iar romanilor sa li se bage pe gat faptul ca au "sustinut" o "societate
criminala", comunista.

Romanii - victime ale comunismului - vor deveni, in acest caz, autorii
lui. Ceea ce este esential.

"Comisia Tismaneanu" va elabora - pana la toamna - cateva zeci de
pagini de acuzatii, care sa prezinte "comunismul roman" drept criminal.

Dar - atentie - fara sa faca vreo referire la autori.

Cum se stie, nu exista crima fara autor. O crima este intotdeauna
personalizata.

Or "Comisia Tismaneanu" - evitand sa faca vreo referire la adevaratii
criminali ai comunismului - va pasa, voalat, responsabilitatea pentru
introducerea si perpetuarea comunismului pe umerii intreg poporului
roman. Si nu a adevaratilor autori.

Faptul ca in Romania a existat - intre 1945-1962 - cea mai ampla
rezistenta nationala din Europa contra comunismului, nu face catusi de
putin obiectul activitatii Comisiei domnului Tismaneanu. Si stim de ce!

"Comisia Tismaneanu" se va intruni doar de doua ori si va elabora
cateva zeci de pagini de generalitati, din diferite domenii, care sa
acuze perioada comunista din Romania de "crime", fara sa stabileasca
insa, in mod precis, "criminalii".

Acelasi lucru s-a intamplat cu "revolutia" inventata de Iliescu.

In Romania ar fi avut loc o "revolutie" si nu o lovitura de stat a
catorva complotisti, cu sprijin extern. Conceptul de "revolutie" are
rolul de a masca crimele si abuzurile din decembrie '89, trecandu-le de
pe umerii autorilor reali pe umerii poporului roman. Dar nu romanii au
organizat un "tribunal militar exceptional", ca sa-i "judece" pe sotii
Ceausescu, ci un anumit director al Editurii Tehnice. Nu romanii au
organizat sangeroasa "diversiune cu teroristii" din 22-24 decembrie
'89, ci cativa civili si generali, orbiti de lupta pentru acapararea
puterii. Nu romanii au asasinat cuplul Ceausescu, inainte ca acesta sa
inceapa sa vorbeasca, ci aceia care aveau un interes vital ca el si ea
sa taca definitiv.

In prezent, cum observam, nici macar deshumarea cadavrelor Ceausescu de
la Cimitirul Bellu nu a fost acceptata. Urmasii lui Ceausescu doresc sa
stie, macar, unde le-au fost inmormantati parintii.

"Revolutia" lui Iliescu mascheaza perfect toate aceste fapte. Cum bine
spunea unul dintre complotisti, daca este "revolutie", atunci domneste
"justitia revolutionara", care are caracter "expeditiv". Si toate
responsabilitatile trec asupra "poporului" revoltat.

Exact acelasi lucru il incearca "Comisia Tismaneanu", care acuza
societatea comunista din Romania ca a avut caracter "criminal", dar nu
spune nimic despre autori. Despre cei care au introdus comunismul in
Romania si l-au perpetuat, aceasta nu intereseaza comisia.

Pentru aceasta treaba a fost desemnat, nu intamplator, Vladimir
Tismaneanu. Care ramane sa-si precizeze relatiile cu U.M. 0617,
Directia a II-a, Contraspionaj economic.

Goma a naruit planul secret

Planul secret al "Comisiei Tismaneanu" prevedea "contactarea" celui mai
important disident din Romania: Paul Goma. Semnatura acestuia pe
documentul final al comisiei i-ar fi dat greutatea necesara,
acreditanu-l. N-a fost sa fie!

Dupa parerea lui Paul Goma, membrii comisiei - personalitati in
domeniul lor - habar n-au de istoria adevarata a comunismului.

Dupa cateva mesaje mieroase, Vladimir Tismaneanu a facut eroarea de a-i
intoarce spatele lui Paul Goma.

Nici alti disidenti - decat cei oficiali - nu au fost introdusi in
Comisia prezidentiala.

Lucrurile ar trebui spuse pana la capat. Marxismul, predicat de
Vladimir Tismaneanu pana in 1981, a fost o doctrina periferica a
secolului al XIX-lea. Cine a impus insa aceasta doctrina ca sistem de
stat pentru prima data in Rusia in 1917? O lectura necesara ar fi
Anthony Sutton: "The Wall Street and the Bolshevick Revolution". Domnul
Vladimir Tismaneanu ar afla astfel cam cat i-a costat pe "bancherii
internationali" de pe Wall Street introducerea comunismului in Rusia.
Sau cum "lampa lui Ilici" a fost, de fapt, opera lui "General
Electrics"!

Apropo, poate ne spune domnul Vladimir Tismaneanu in cate universitati
americane marxismul este obiect de studiu? In cate zeci?

Indicatiile lui Tismaneanu catre Goma

"Nu trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris"
Fragment din corespondenta Paul Goma-Vladimir Tismaneanu referitoare la
includerea disidentului roman in comisia prezidentiala pentru
condamnarea comunismului, tutelata de politolog.


"(...) Draga domnule Goma: Va scriu cu mare emotie. Am citit ca in
Cotidianul ati spus ca acceptati sa faceti parte. Stiu ca mi-ati spus-o
mie, dar era legat de dorinta ca dl. Basescu sa va caute. Va sun la
telefon maine ori miercuri. Invitatia mea de saptamana trecuta a fost
oficiala, chiar daca prin e-mail. Dl. Basescu va va scrie si va discuta
toate chestiunile din mesajul Dvs. (am fost asigurat). Deci, domnule
Paul Goma, pe baza imputernicirii data mie de presedintele Traian
Basescu, in calitate de presedinte si coordonator al Comisiei
Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt fericit si
onorat sa stiu ca acceptati sa faceti parte. Ca istoric al comunismului
romanesc, consider ca este un moment istoric. (...) Adresez acest mesaj
si domnului consilier prezidential Claudiu Saftoiu, cu care conlucrez
pe problemele Comisiei. Cu calda prietenie, Vladimir Tismaneanu".

"(...)Buna seara: Am vorbit cu consilierul Saftoiu. Va va cauta maine
la telefon (...). Dl. Basescu va trimite in cateva zile scrisoarea sa
personala (...). Scopul Comisiei: o sinteza stiintifica despre tragedia
Romaniei sub comunism. Pe baza ei, TB va pronunta codamnarea. "Rolul
Dvs.: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii. Nu
trebuie sa scrieti: ati scris ce trebuia scris." (subl. mea) (...) "Cu
prietenie, VT".

Vladimir ALEXE