Vestul.ro

www.vestul.ro/stiri/445/remember-revolutia-din-1989.htm

Joi, 11 dececmbrie 2008

 

Remember Revoluţia din 1989

http://www.vestul.ro/uploads/modules/news/445/a.jpgLa fel ca în fiecare an, în luna decembrie Timişoara îşi comemorează martirii Revoluţiei din 1989.

Activităţile sunt organizate de municipalitate şi asociaţiile de revoluţionari din Timişoara, desfăşurându-se din 15 până în 23 decembrie.


Luni, 15 decembrie

În prima zi, 15 decembrie, de la ora 15, se va desfăşura Cupa „Memorialul Revoluţiei” la fotbal (preliminarii), la Sala de sport Buziaş, organizată de Grupul de Iniţiativă al Urmaşilor din Revoluţie.


Marţi, 16 decembrie

În această zi, vor avea loc ultimele etape din „Cupa memorialului Revoluţiei” la fotbal, tot la Sala de Sport Buziaş, de la ora 13 până spre seară. În cadrul concursului “19 ani de la Revoluţia din 1989”, propus de Altar, elevi din judeţul Timiş au realizat mai multe lucrări de pictură, grafică, metaloplastie. Acestea vor fi prezentate într-o expoziţie, care se va găsi pe Holul cu oglinzi al Teatrului Naţional Timişoara. Vernisajul va avea loc la ora 10.30. Mai târziu, va avea loc şi premierea participanţilor la concurs. 

Consiliul Local Timişoara va susţine o şedinţă festivă, în cadrul programului de aniversare a 19 ani de la Revoluţia din 1989, şedinţă care va începe la ora 14, în Sala de Consiliu de la primărie. După aceasta, de la ora 16, Sala Operei Române va găzdui un spectacol festiv, susţinut de copii de la Palatul Copiilor Timişoara. La ora 17.30, în Piaţa Victoriei vor fi aprinse candele de către tineri şi se va ţine un moment de reculegere pentru cei căzuţi în revoluţie. La fel ca în fiecare an, de la Catedrala Mitropolitană, o familie în costume naţionale româneşti va aduce flacăra cu care se va aprinde Crucea formată cu 100 de candele roşii, în spaţiul din faţa Operei. În continuare, Altar a organizat, tot în Piaţa Operei, o proiecţie de filme documentare pe aceeaşi temă.


Miercuri, 17 decembrie

Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 îi aşteaptă pe toţi timişorenii să participe la slujba de pomenire a eroilor martiri, la Catedrala Mitropolitană, de la ora 10. Între timp, la sediul Memorialului Revoluţiei, la ora 11, va fi prezentat volumul VI al Procesului de la Timişoara. La aceeaşi oră, un autobuz al RATT îi va lua din faţa catedralei pe participanţii la slujbă pentru a-i duce în alte locuri în care se organizează diferite manifestări. De la ora 12, aceştia se vor afla la Biserica Martirilor, unde, jumătate de oră mai târziu, va avea loc un recviem pentru eroii martiri. La ora 13, la biserică se vor depune coroane, iar apoi cei prezenţi vor pleca la Cimitirul Eroilor Martiri. Aici, va avea loc un parastas, la ora 14, după care se vor depune coroane de flori.

Un concert aniversar de muzică sacră va avea loc la Catedrala Mitropolitană, de la ora 17. Ziua se va încheia la Opera timişoreană, cu spectacolul Messa di Gloria, care va începe la ora 19.


Joi, 18 decembrie

Membrii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara participă la un pelerinaj organizat de Primăria Timişoara la monumentele Eroilor Revoluţiei. Se va pleca din faţa primăriei, la ora 10. Pelerinajul va cuprinde şi depuneri de coroane, rugăciuni şi colinzi, aprindere de lumânări la monumentele ridicate în memoria timişorenilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. „In memoriam” - la veghe cu lumânări pe treptele Catedralei sunt invitaţi elevi şi studenţi să aprindă o lumânare şi să participe la Programul de colinzi în memoria eroilor Revoluţiei. La ora 11, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara va fi prezentat portalul străzii Emanuil Ungureanu.


Vineri, 19 decembrie

Urmaşii Eroilor Revoluţiei şi membrii Memorialului Revoluţiei vor pleca spre Bucureşti, la Crematoriul Cenuşa şi la Popeşti-Leordeni – locurile unde au fost arse şi aruncate cadavrele martirilor dispăruţi în Revoluţie. În aceste locuri vor fi depuse coroane de flori şi se vor aprinde lumânări. La această acţiune vor participa şi revoluţionarii din asociaţiile revoluţionare din Bucureşti.


Sâmbătă, 20 decembrie

În data de 20 decembrie va fi marcat momentul în care Timişoara a devenit, în urmă cu 19 ani, un oraş liber. Pentru aceasta, la ora 13, sirenele vor suna timp de trei minute.
În Bucureşti, revoluţionarii timişoreni şi cei din capitală (precum şi urmaşi ai acestora) vor merge pe urmele martirilor şi ale cenuşii eroilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie. Se vor depune coroane, se vor spune rugăciuni, colinzi şi se vor aprinde lumânări în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei (la monument), Crematoriul Cenuşa, Cimitirul Eroilor Bucureşti, monumentul şi gura de canal de la Popeşti-Leordeni, unde se va oficia şi o slujbă religioasă.


Duminică, 21 decembrie

Primăria Timişoara organizează un concert special, susţinut de Filarmonica „Banatul”, alături de şase chitarişti, în sala de spectacol a filarmonicii.


Marţi, 23 decembrie

Seara, în faţa catedralei, va fi împărţită lumina de la Bethleem, iar de la ora 19 va avea loc un concert al Filarmonicii „Banatul”.


Până în data de 22 decembrie, membrii Asociaţiei Altar vor merge în şcolile timişorene şi vor distribui pliante cu CD documentar despre revoluţie. Aceştia le vor prezenta elevilor şi o expoziţie itinerantă cu fotografii despre ce s-a întâmplat în oraşul de pe Bega în urmă cu 19 ani. Pentru că acum ne aducem aminte de momentele din decembrie 89, Memorialul Revoluţiei va fi deschis, în perioada 16-22 decembrie, zilnic între orele 8-16. Aici se găsesc expoziţiile permanente de fotografii, precum şi filme despre Revoluţie.

Anul viitor se vor împlini 20 de ani de la Revoluţia din 1989, iar membrii asociaţiilor de revoluţionari aşteaptă şi de la timişoreni propuneri, idei pentru programul prin care să se marcheze această dată importantă din istoria oraşului.