justitiarul http://justitiarul.weblog.ro/2008-5.html

Marti, 27 mai 2008

Arhiva mesaje Mai 2008

 

Spovedania turnatorului candidat

La Mileanca,

Turnătorul care a minţit 10 ani comuna

Publicata de justitiarul

Reporter: Domnule Ursache sau Pantelimonescu, nu v-ati vazut deloc dosarul de la CNSAS?
Ioan Ursache: Hai, domnule, unde sa-l vad? E bine ca mi-ati spus, dar eu nu l-am vazut.
Reporter: Incercam un mic interviu in care sa povestiti ce faceati pe vremea Securitatii?
Ioan Ursache: Nu. Nu, legat de asta, lasati-o asa, ca... dar tu poti sa scrii ce vrei. Dar daca vrei sa-mi dovedesti ca esti meserias, scrie despre taxele ilegale pe care medicul veterinar din comuna le practica. Asta cred ca mi-au copt-o George Dumitrel si cu doctorul Azamfirei. Va spun de ce. Eu eram PL-D-ist. La unificarea cu PD, nu au fost alegeri in filiala locala. Eu am fost impus ca presedinte al filialei de aici. Si lor nu prea le-a placut. Si au plecat la PNL.
Reporter: Vreti sa ajungeti in turul doi de scrutin?

Ioan Ursache: E posibil. Dar i-am dezamagit un pic acum cu chestia asta care ati scris-o. Dar ceea ce conteaza este ca i-am determinat sa creada ca totul nu este decat o rafuiala politica si ca nimic nu este adevarat. Oamenii cred asta.

 

Manipularea comunei

Reporter: Nu sunteti singurul informator deconspirat sau nedeconspirat. Cel mai simplu era daca ati fi marturisit, la timpul potrivit. Numai in comuna Mileanca au fost peste sase informatori ai Securitatii.

Ioan Ursache: De unde ii stiti?

Reporter: Din dosarele CNSAS.

Ioan Ursache: Eu, atat in 2004, cat si in 2005, dar si in 1995 sau 1997, am dat declaratie pe proprie raspundere ca nu am colaborat.

Reporter: E vorba de declaratie pe proprie raspundere. Asta nu inseamna automat si ca sunteti curat. Nu s-a mai verificat de catre CNSAS, asta este altceva.

Ioan Ursache: Eu, dupa atatea declaratii, am crezut ca ei au verificat si ca nu este nimic despre mine.

Reporter: Acum, profesorul Constantin Ciubotaru, cel pe care l-ati turnat, va cere CNSAS deconspirarea oficiala. Mi-e greu sa cred ca CNSAS va da un verdict de necolaborare cat timp stie ca a eliberat celui turnat copie dupa toate filele dosarului.

Ioan Ursache: Cum a iesit dosarul de acolo? Pe ce cai? Ce au facut ei nu este legal, cei de la CNSAS au comis o infractiune. Puteau sa-i dea doar adeverinta, nu si dosarul. Eu cand primesc deconspirarea, imediat fac sesizare ca dosarul a fost eliberat de mult timp. Cum, spuneti dumneavoastra, sa fi recunoscut ca am colaborat, este si asta un mod... Dar satul stie ca ceilalti au pus afise prin sat cu Pantelimonescu, cu numarul meu de telefon. Mare impact nu are. Poate acum, din cauza ziarului. Dar, in rest, erau interpretate de catre oameni ca fiind rafuieli politice. Asta le-a cazut bine. Daca nu scriati, eu castigam alegerile anul acesta. Eu stiam ca ati fost prin sat, ca am fost anuntat. Dar cand am auzit ce reporter a fost, am zis gata, numai pentru Securitate ma cautati.

 

„Las-o pentru turul doi”

Reporter: Daca vine deconspirarea oficiala ce faceti?
Ioan Ursache: Uzez de toate caile.
Reporter: Eu cred ca tot mai bun ar fi un interviu in care sa povestiti ce si de ce ati facut.

Ioan Ursache: Tu vrei sa faci serial cu mine... Vrei sa ma ingropi de tot... Numai, gata. Ma bat cu tine dupa aceea, daca mai scrii.

Reporter: Inteleg, dar stiti cum este, vorbiti odata si ati scapat de problema colaborarii.

Ioan Ursache: A, deci tu ai de gand sa ma dai si maine? Lasa-ma dracului... Macar daca o lasai pentru turul doi de alegeri. Nu aveai material? Iti dadeam eu, chiar trebuia sa scrii asta?

Pentru mine este un capitol inchis... Eu sunt...

Reporter: Stiu ca este o situatie foarte delicata pentru dumneavoastra, dar e vorba de declaratiile pe care le-ati dat pe proprie raspundere. De cateva ori ati semnat astfel de declaratii si are implicatii penale. Vorbim de articolul 292 din Codul Penal. Asta, dincolo de trecutul dumneavoastra de turnator sau informator, cum va numeati atunci.

 

„Scap si de raspunderea penala”

Ioan Ursache: Ies si din asta penala. Ies si acolo.
Reporter: Da. Stiu ca legile sunt interpretabile si cu un avocat bun...

Ioan Ursache: Nu, nu este neaparat asa... Eu daca ies primar, ma poate suspenda doar daca se da o hotarare irevocabila si definitiva.

Reporter: Va bazati si pe partidul care va prelua puterea in tara? Credeti ca va manevra politic CNSAS in favoarea oamenilor din partid?

Ioan Ursache: Da si nu numai asta. Cred ca CNSAS se va reforma... Daca stiam ca o sa scrii, vorbeam ... cu cineva sa te opreasca. De ce nu stai cuminte? Ma omori... Cum o reglam?

Reporter: Nu avem ce regla. Asta este situatia, astea sunt faptele, daca era ceva de facut, trebuia sa faceti dumneavoastra dupa ce a aparut legea Ticu Dumitrescu.

Ioan Ursache: Eu daca nu aveam problema asta, eram combativ in campanie. Am stat cuminte... Pe atunci eram la scoala, secretar si, cum sa spun... Am fost un copil mai necajit. Am trait singur cu mama. A fost greu. Eu m-am infiltrat la scoala datorita faptului ca jucam fotbal. M-au indragit oamenii de acolo si, pana la urma, mi-au creat un loc de munca in Mileanca. Mi-au dat o posibilitate sa ma hranesc. A fost politistul de atunci pe la mine, hai asa, fa asa, pac, pac... poate nu-mi dadeam seama, dar... ce sa mai vorbesti... Tot ma chema si nu ma simteam bine cand ma chema. Asa apasa o presiune pe mine. Si a trebuit sa dau... Cred ca incercau cu oricine. Sunt sigur ca, la randul meu, am si eu dosar de urmarit. Sistemul era de asa natura. Sa ma adun maine si poate mai vorbim. Ai fost dur. Eu credeam ca ai facut-o la comanda, dar daca ai dosarul... Dar nu mai scrie ca imi dai in cap de tot. Concepem maine un interviu in care sa povestesc si ... da, asa facem. Sa iasa din interviu ca am fost obligat sa fiu informator. Ei oricum banuiau ca eu sunt Pantelimonescu. Dupa scris.

 

„Mi-e rusine de copii”

Reporter: S-a facut o comparatie intre caligrafia notelor informative date de Pantelimonescu si o sesizare catre Curtea de Conturi scrisa de Ioan Ursache. Este acelasi scris.

Ioan Ursache: Scrisul meu este cunoscut. Nu s-a modificat deloc de atunci. Ati publicat azi in facsimil o nota informativa. Ma uitam si eu... Scrisul este evident ca este al meu, prea putin s-a modificat. Si daca mi-ai dat si numele... Nu conteaza, care sunt ai mei in Mileanca ma vor vota indiferent de ce scrii tu. Ti-am spus, ei cred ca asta e doar politica. Ca acum ma apasa problema asta... Este adevarat ca... oricine ar fi... ma apasa... Am si eu suflet. Stii cum e? Mi-e aproape rusine sa ma vad cu ai mei acasa. Ca am copii de sase ani si de 14 ani. Sotia poate ca ma intelege si ma sprijina. Dar copilul cand o sa ia bobarnace, o sa ma intrebe cand mai creste... Atunci eram un dracar de asta mic. Acum m-am mai maturizat, dar ma macina, ti-o spun cinstit. In sufletul meu e un adevarat razboi. Nu am fost o victima, e mult spus, dar... regret ca m-am bagat in r...tul asta, in lupta electorala. Nu s-ar fi aflat de dosarul meu. Daca nu ma bagam, ramaneam om...

Nota: Potrivit articolului 292 Cod Penal, demnitarii care nu au recunoscut apartenenta ca agent sau colaborator al Securitatii, in declaratiile pe proprie raspundere, pot fi acuzati de fals in declaratii si uz de fals. Dar pentru aceasta trebuie ca cineva sa si formuleze o plangere penala catre Parchet. Ioan Ursache din Mileanca este singurul turnator care, fara voia sa, a recunoscut colaborarea cu Securitatea inainte de a i se emite o decizie CNSAS, desi mai spera ca va folosi unele „resurse” pentru a scapa de raspunderea penala. Din campania electorala nu poate fi suspendat, pentru ca legea astfel cum a fost modificata nu permite retragerea din cursa electorala, dar risca sa fie cercetat penal ulterior pentru ca, timp de peste zece ani, a mintit toata comuna de la care asteapta si acum voturile. Pantelimonescu inca spera sa fie votat de catre cei pe care i-a turnat la Securitate.