Ziua Logo

Nr. 4395 de vineri, 21 noiembrie 2008

 

Brasovul la mana unui fost tortionar

 

Secretarul general al Primariei Brasov este un fost securist criminal * Ofiterul Nicolae Paraschiv a ajuns functionar public prin fals si uz de fals * Functia sa este incompatibila cu activitatea de politie politica, lucru demonstrat de CNSAS

 

Arestarea postasului Tudor Molan.jpgUn fapt greu de crezut la aproape 20 de ani de la Revolutie, ca Brasovul, orasul care 1987 a prefigurat caderea comunismului, sa aiba in conducerea superioara

un fost slujitor al cruntului regim, pe Nicolae Paraschiv, secretarul primariei, adica numarul doi in administratia locala. El este cel care pana in decembrie 1989, a fost maior de securitate si unul dintre cei mai temuti tortionari ai acelor infame vremuri, de violentele caruia multi brasoveni inca isi mai amintesc. Mai mult decat atat, prezenta acestuia in respectiva functie constituie o incalcare flagranta a Legii 188/1999 a Statutului Functionarilor Publici, cea care ingradeste accesul la functii in adminsitratie a celor care au desfasurat activitati de politie politica, si a fost posibila prin fals si uz de fals.

Nicoale Paraschiv, cel care ocupa postul de secretar al Primariei Brasov din 2001, in perioada 22.08.1974 - 22.01.1990, a fost angajat al Inspectoratului de Securitate Brasov, ultimul grad detinut fiind cel de maior, perioada pe care singur o mentioneaza in CV-ul depus pentru ocuparea respectivei functii, dar formuland evaziv locul de munca, anume "Ministerul de Interne". In aceeasi declaratie pe propria raspundere, el afirma clar "nu am desfasurat activitati de politie politica", un fals in acte care va fi demonstrat cu dovezi zdrobitoare in randurile urmatoare.

 

Securistul avorturilor ilegale

 

In amintitul rastimp de 16 ani, Paraschiv raspundea pe linie de Securitate de sistemul sanitar, iar in biroul sau au fost anchetate si brutalizate zeci de femei care incercasera sa scape de sarcinile nedorite si care erau terorizate psihic pana marturiseau cine le-a Un fals dovedit de CNSAS.jpgprovocat avortul. Insa activitatea acestuia nu s-a limitat numai la depistarea chiuretajelor ilegale, "Noni", cum ii spun intimii, ocupandu-se si cu anchetarea celor care ascultau postul de radio "Europa Libera", cum i s-a intamplat in 1980 asistentei Maria Pitul de la Spitalul Judetean si per­soanelor din anturajul acesteia. O soarta mult mai dura a avut-o muncitorul Sorin Boanca, arestat si supus cunoscutelor metode din beciurile Securitatii, de catre Paraschiv, pentru ca l-a injurat public pe Ceausescu si ca afirmase ca din cauza acestuia vrea sa paraseasca tara. Tot sub acest ultim motiv un alt brasovean, Albert Aranusi, l-a cunoscut pe actualul secretar din primaria Brasovului.

La un pas de linsaj pe 22 decembrie

Faradelegile lui Paraschiv din anii '80 fiind de oarecare notorietate in randul populatiei brasovene, in timpul evenimentelor din decembrie 1989, acesta a devenit o tinta a fostelor sale victime care l-au capturat si i-au aplicat o bataie strasnica, doar interventia unor oameni cu frica de Dumnezeu scapandu-l de o moarte aproape sigura. Numele sau era atat de temut in oras incat unul dintre martorii Revolutiei afirma ca l-ar fi auzit pe un ofiter M.Ap.N. strigand prin porta-voce in fata Consiliului Judetean: "Teroristi, predati-va! Paraschiv e arestat!". Ca orice securist de soi, Noni va trece subit de partea revolutionarilor, conformandu-se ordinelor primite prin intermediul TVR de la fostii sai superiori.

Postasul terorist

In noua-i calitate, cu "flerul" sau pe care-l probase si inainte de '89, Paraschiv a depistat un terorist in persoana unui biet postas, Tudor Molan (vezi foto document), pe care l-a arestat si l-a predat Comanda­mentului Frontului Salvarii Nationale pe motiv ca detine o arma cu luneta, lucru care nu s-a putut dovedi. Din nefericire, sarmanul postas a decedat dupa cateva zile in arestul Militiei, la autopsie constatandu-se ca avea capul spart si coastele rupte, leziuni care la vremea respectiva s-au pus in seama furiei revolutionarilor. In ciuda atasamentului sau fata de noua putere, viitorul secretar va fi arestat pe 24 decembrie sub acuzatia de terorism si va petrece cateva zile in celula, zice-se alaturi de un fost coleg, anume celebrul Murariu, cel pe care Stelian Ogica avea sa-l acuze in 2001 ca i-a furat biletul castigator de la loterie, si de postasul ce avea sa moara la scurt timp, zdrobit in bataie.

Capata certificat de revolutionar

Ironia soartei va face ca tocmai pentru bravura de a-l aresta pe Tudor Molan, securistul Paraschiv sa ceara si sa obtina, in 1992, certificatul de Luptator Remarcat pentru Fapte Deosebite prin Asociatia "Brasov - Decembrie 1989" si beneficiind ulterior de toate facilitatile ce decurg prin Legea 42/1990. Odata cu aparitia Legii 341, in 2001, fostul tortionar solicita presedintelui organizatiei brasovene de revolutionari preschimbarea certificatului, iar Dorin Lazar Maior aproba aceasta infamie in ciuda opozitiei a numerosi contestatari, inclusiv a unora care cunoscusera salbaticia metodelor de anchetare ale lui Paraschiv.

Dovedit de CNSAS

Dupa '90, temutul securist se fofileaza in zonele limitrofe ale resedintei de judet, ates­tandu-i-se prezenta chiar si la un IAS, anume Prejmer, pentru ca sa fie readus in actualitate, in 2001, de prefectul de atunci al Brasovului, Otilian Neagoe, care-l propteste in functia de secretar la primaria resedintei de judet, iar asta in pofida opozitiei energice a edilului de la acea vreme, Ioan Ghise.

Cinci ani mai tarziu, adica in 2006, atunci cand o noua lege a adminstatiei locale impune scoaterea la concurs a postului de secretar la primarie, precum si declaratia pe propria raspundere a solicitantilor ca n-au facut parte din structurile Securitatii, Paraschiv se incrie si obtine respectiva functie din pozitia de candidat unic, insa comite un fals grosolan, declarand pe propria semnatura "nu am desfasurat activitati de politie politica", lucru demonstrat de facsimilul alaturat si negat de marturiile a opt dintre victimele sale, aflate si in posesia noastra. Mai mult decat atat, desfasurarea de activitati de politie politica a fostului maior de Securitate este certificata si prin decizia CNSAS cu nr. 3583/11.10.2007 pe care acesta a contestat-o, Colegiul emitand o alta decizie cu nr. 7078/20.12.2007 care a respins contestatia lui Paraschiv.

"Da, am fost ofiter! Si ce daca?"

Actionat si contestat in justitie de numerosi brasoveni, unii dintre ei, revolutionari autentici, Nicolae Paraschiv se mentine intr-o atitudine sfidatoare fata de acestia, declarand de curand pentru publicatia locala "Brasovul tau" urmatoarele: "Amintindu-mi de vremea Revolutiei imi deschideti o rana in suflet. Am luptat pentru ea, pentru libertatea acestui popor pe care-l iubesc! Am fost inchis, batut si schingiuit. Am facut parte dintr-un sistem. Da, am fost ofiter. Si ce daca? E vorba de viata mea privata. Sunt si eu om, am un suflet, iar sufletul meu a fost calcat in picioare de rauvoitori. Dar nu-i judec, ca numai Dumnezeu are dreptul sa judece!"

Pentru bravura de a-l aresta pe Tudor Molan, securistul Paraschiv a obtinut in 1992 certificatul de Luptator Remarcat pentru Fapte Deosebite prin Asociatia "Brasov - Decembrie 1989"

In biroul sau (al securistului Nicolae Paraschiv, n.r.) au fost anchetate si brutalizate zeci de femei care incercasera sa scape de sarcinile nedorite si care erau terorizate psihic pana marturiseau cine le-a provocat avortul

Partener cu George Copos

S-ar putea banui ca Paraschiv, in ciuda trecutului sau contondent, ar putea fi un bun gospodar, lucru care ar justifica mentinerea sa in importanta functie. Nici vorba, intrucat el este amestecat in niste afaceri destul de dubioase, lucru pe care insusi il marturiseste in declaratia sa de avere. De exemplu, din aceasta reiese ca este implicat la una dintre firmele lui George Copos, Ana Teleferic, si, mult mai grav, la o alta din Sibiu, "Imparatul Romanilor" a fostului fotbalist Aurel Munteanu, firma care are contracte cu Primaria Brasov, fapt ce constituie un conflict de interese.

 

Pagina realizata de Constantin DINU

 

 

Comentarii:

 

mandra
2008-11-21 16:24:23

despre paraschiv

E corect ce se spune si mai sunt si altele.