Main Content:

Pagini: 1 2 [3] 4 5 ... 10

 21 
  : August 25, 2016, 23:57:53  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif

www.mytex.ro/stiri/273-cultura/531845-video-brasov-ceremonii-de-rostire-solemna-a-numelor-eroilor-cazuti-in-primul-razboi-mondial.html
Joi, 25 August 2016

BRAȘOV. Ceremonii de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial

Liliana Jighira

Ministerul Apărării Naţionale organizează vineri, 26 august, în premieră, ceremonii de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în ceea ce avea să fie Războiul de Întregire. De la ora 10.00, în 100 de cimitire sau monumente ale eroilor din toata ţara, inclusiv la trei monumente din judeţul Braşov, vor avea loc, simultan, slujbe de pomenire, iar personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operaţii şi cetăţeni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.
La Braşov, este vorba despre Monumentul Eroilor din Bartolomeu - Strada Lungă,  locul cunoscut în istorie ca „Tranşeea morţii” - şi Monumentul eroilor dezrobitori de neam din Piaţa Unirii (Statuia soldatului necunoscut), unde vor fi rostite câte 300 de nume.
O ceremonie militară de „Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial” va avea loc şi la Predeal, la Monumentul din Piaţa Gării.

Braşovul a fost primul oraş în care a intrat armata română în Primul Război Mondial, dar şi primul mare oraş românesc în care a avut loc un masacru coordonat de armata germană revenită în forţă în drumul spre ocuparea României.
Era primul oraş din Transilvania eliberat, şi asta la numai două zile după ce, în 14 spre 15 august (stil vechi) 1916, România a intrat în război, de partea Antantei şi împotriva Puterilor Centrale. Atunci, în prima noapte de război, la Fundata, a căzut şi primul militar român, colonelul Gheorghe Poenaru Bordea. În primele 135 de zile de război, până în decembrie, aveau să cadă alţi 250.000 de militari din armata română, adică o treime din forţele mobilizate în august.
Chiar dacă au murit pe fronturile din ţară sau în lagărele de prizonieri, România Întregită are la bază sacrificiul eroilor care au pus mai presus binele naţiunii faţă de binele lor personal. Peste 330.000 de militari români au pierit în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile care au fost răpuse de boli, foamete sau care au fost executați de trupele de ocupaţie.
Primul erou al Războiului de Reîntregire a fost generalul Gheorghe Poenaru-Bordea, care a căzut în urma unui schimb de focuri cu grănicerii austro-ungari la Fundata-Giuvala, va fi comemorat sâmbătă la Fundata, printr-o ceremonie la care sunt aşteptaţi şi oficiali de la București.
Aveți mai jos programul pregătit de MApN prin Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa ” pentru Brașov și Argeș, prezentat de col. Nicolae Uszkai (video):
ACTIVITĂŢI FESTIVE DEDICATE  CENTENARULUI INTRĂRII ARMATEI ROMÂNE ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL
           În cadrul activităţilor dedicate centenarului intrării Armatei Române în   Primul Război Mondial, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” organizează şi participă cu efective la o serie de evenimente, astfel:
- vineri, 26 august, ora 10.00, la Monumentul Eroilor din gara Predeal,  Ceremonie militară de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul Război Mondial;
- vineri, 26 august, ora 10.00, la Monumentul Eroilor Bartolomeu (lângă calea   ferată), Ceremonie militară de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul Război Mondial;
- vineri, 26 august, ora 10.00, la Monumentul Eroilor Desrobitori de neam - Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, Ceremonie militară de rostire solemnă a   numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial;
Sâmbătă, 27 august, ora 9.00, la monumentul primului ofiţer român căzut la datorie în Primul Război Mondial – lt.col. Gheorghe Poenaru Bordea - din localitatea Fundata - Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori;
- sâmbătă, 27 august, ora 11.00, la Monumentul Eroilor Desrobitori de neam - Piaţa Unirii din  Şcheii Braşovului, Ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori;
- sâmbătă, 27 august, ora 12.00, în Piaţa Sfatului Braşov, ceremonie de aniversare a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Braşov, activitate  ce  precede deschiderea Festivalului de reconstituire istorico–militară şi a unei expoziţii tematice din incinta Muzeului judeţean de istorie;
-  sâmbătă, 27 august, ora 21.00, pe itinerarele Monumentul Eroilor de lângă cazarma B.21 V.M. Predeal – Monumentul Săulescu, cabana Babarunca – Monument închinat eroilor din  Primul Război Mondial din Pasul Bratocea, cabana Brădet – Monument Săcele, Măneciu Ungureni -  Monument Tabla Buţii se vor organiza retrageri cu  torţe concomitent cu intonarea marşului „Treceţi,  batalioane române, Carpaţii”.

 22 
  : August 25, 2016, 22:07:06  
Creat de judecator - Ultimul mesaj de către anonymous
Eu zic sa se baneze toti LRD-istii , ca de fapt aici se bate apa-n piua .
Acesta e individul ?
   
  CARE DRACU LĂI LĂSAT GRAVID! PRIN GURA ?
        VA PUS DRACU SA VA DAȚI LA EA SCZ EL 
               ACUMA E ȘI DETERMINANT  A ȘI GRAVIDA
                     ASTA  ( ASTA) NU MAI TACE  PANA NU AVORTEAZĂ


                           AVORTONU SA VEZI BALE ȘI GREȚURI DA E DE ÎNȚELES E GRAVID   ADEVĂRATA( UL )

         

 23 
  : August 25, 2016, 21:31:09  
Creat de mercurie - Ultimul mesaj de către kostas
Se zvoneste ca pontea,dupa ce a distrus psd-ul,acum vrea sa dea cu "praf de uscheala" la alt partid,adica la pru(probabil sa-l distruga si pe acesta)
Si pentru ca tot venii vorba de pru si de pontea,l-as intreba pe Liviu Bacana care a fugit din psd si de pontea in pru;cum va proceda cand va fi din nou coleg cu ex-premierul?va inghitii galusca in sec ramanand pe mai departe in pru la cheremul unor persoane care nu fac decat jocul unor politicieni josnici care se vand pe nimic sau isi va da din nou demisia cautand un alt partin sau va spune adio politicii de doua parale ale Romaniei???

 24 
  : August 25, 2016, 21:30:27  
Creat de Mircea Boaba - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif

www.sspr.gov.ro/index.php?comunicate&id=818
Joi, 25 August 2016


COMUNICAT - Programare ridicare certificate LRD

Începând cu data de 30.08.2016 până la data de 05.09.2016 se eliberează  noul certificat, persoanelor care au obținut, prin Decretul 737/2016, titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant.

  În vederea eliberării certificatelor beneficiarii vor depune la Secretariatul de Stat, la Registratura special înfiinţată pentru această activitate, respectiv Camera 16, parter, Corp B, Casa presei libere, PiațaPresei Libere nr.1, Sector 1, București,  următoarele acte:

a)cerere pentru eliberarea certificatului, care include și solicitarea privind Adeverința tipizată, al cărei model se regăsește în Anexa nr.1 la Regulament;
b) declaraţie pe propria răspundere, sub sanctiunea legii penale, că nu se încadrează în prevederile art.8 alin. (1) și art.3 alin.(6) din Legea 341/2004, al cărei model se regăsește în Anexa 2 la Regulament;
c)copie CI/BI.

•  În cazul ridicării certificatului de către mandatar declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la lit.b), din partea persoanei pe care o reprezintă, se va depune în formă autentificată la notar.
 
•  În cazul ridicării certificatului de către mandatar acesta va depune o declarație, al cărei model se regăsește în Anexa nr.3 la Regulament.
 
•  Procura specială se consideră valabilă dacă în cuprinsul ei se specifică în clar că este dată în vederea ridicării de la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în numele solicitantului, a noului certificat, care atestă titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant. Procurile întocmite în străinătate trebuie să fie valabile conform Legii române în vigoare, să poarte apostila notarului sau prin Ambasadă, după caz.
 
Procedura de ridicare este prevăzută în Regulamentul postat pe site-ul instituției in data de 07.10.2015.

Pentru evitarea aglomerației și a incidentelor neplăcute, eliberarea certificatelor se va face în ordinea depunerii cererilor pentru obținerea calității de Luptător cu Rol Determinant, conform programărilor pentru fiecare dintre zilele stabilite pentru eliberare, comform următorului interval orar:

Marti 30.08.2016 - 09.00-17.00
Miercuri 31.08.2016 - 09.00-17.00
Joi 01.09.2016 - 09.00-18.00
Vineri 02.09.2016 – 09.00-14.00
Luni 05.09.2016 – 09.00-17.00

În caz de neprezentare a persoanelor la data programării, acestea vor fi reprogramate ulterior.

Pentru a vizualiza LISTA CU PROGRAMARI, modelul de cerere,  modelul de declarație și declarația mandatarului, daţi click pe fişierul ataşat....
www.sspr.gov.ro/docs/comunicate/818_comunicat.pdf

 25 
  : August 25, 2016, 21:28:04  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif

www.sspr.gov.ro/index.php?comunicate&id=818
Joi, 25 August 2016


COMUNICAT - Programare ridicare certificate LRD

Începând cu data de 30.08.2016 până la data de 05.09.2016 se eliberează  noul certificat, persoanelor care au obținut, prin Decretul 737/2016, titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant.

  În vederea eliberării certificatelor beneficiarii vor depune la Secretariatul de Stat, la Registratura special înfiinţată pentru această activitate, respectiv Camera 16, parter, Corp B, Casa presei libere, PiațaPresei Libere nr.1, Sector 1, București,  următoarele acte:

a)cerere pentru eliberarea certificatului, care include și solicitarea privind Adeverința tipizată, al cărei model se regăsește în Anexa nr.1 la Regulament;
b) declaraţie pe propria răspundere, sub sanctiunea legii penale, că nu se încadrează în prevederile art.8 alin. (1) și art.3 alin.(6) din Legea 341/2004, al cărei model se regăsește în Anexa 2 la Regulament;
c)copie CI/BI.

•  În cazul ridicării certificatului de către mandatar declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la lit.b), din partea persoanei pe care o reprezintă, se va depune în formă autentificată la notar.
 
•  În cazul ridicării certificatului de către mandatar acesta va depune o declarație, al cărei model se regăsește în Anexa nr.3 la Regulament.
 
•  Procura specială se consideră valabilă dacă în cuprinsul ei se specifică în clar că este dată în vederea ridicării de la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în numele solicitantului, a noului certificat, care atestă titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant. Procurile întocmite în străinătate trebuie să fie valabile conform Legii române în vigoare, să poarte apostila notarului sau prin Ambasadă, după caz.
 
Procedura de ridicare este prevăzută în Regulamentul postat pe site-ul instituției in data de 07.10.2015.

Pentru evitarea aglomerației și a incidentelor neplăcute, eliberarea certificatelor se va face în ordinea depunerii cererilor pentru obținerea calității de Luptător cu Rol Determinant, conform programărilor pentru fiecare dintre zilele stabilite pentru eliberare, comform următorului interval orar:

Marti 30.08.2016 - 09.00-17.00
Miercuri 31.08.2016 - 09.00-17.00
Joi 01.09.2016 - 09.00-18.00
Vineri 02.09.2016 – 09.00-14.00
Luni 05.09.2016 – 09.00-17.00

În caz de neprezentare a persoanelor la data programării, acestea vor fi reprogramate ulterior.

Pentru a vizualiza LISTA CU PROGRAMARI, modelul de cerere,  modelul de declarație și declarația mandatarului, daţi click pe fişierul ataşat....
www.sspr.gov.ro/docs/comunicate/818_comunicat.pdf

 26 
  : August 25, 2016, 21:21:52  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif
In cursul acestei zile a fost publicat un nou comunicat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989. Am sa postez comunicatul aici, pe Forum, dar va sfatuiesc sa accesati si link-ul original, de pe site-ului guvernului, pentru a putea vedea documentele anexate.

 27 
  : August 25, 2016, 20:53:21  
Creat de judecator - Ultimul mesaj de către Liliana Cojocaru
[size=14pt] Lasă-l mă să trăăiască , că acum când a venit mălaiul să moară, tocmai acum?
I-am pus şi eu o întrebare[/size]

Aloooo


Se aude domnul moderator de  radio...se aude? este determinantă  Radiodifuziunea în Revoluţie?
Are Radiodifuziunea mai multe sedii legale care îi aparţin?

 Ia spune tu care le cunoşti pe toate:

Nu cai verzi ...

Raspundeţi toţi , daţi cu părerea ---

lăsaţi gargara...

Răspundeţi la o întrebare concretă!

deci

de ce  sspr...

Zice   ca Radio Oltenia Craiova  nu este obiectiv  determinant ,

dar Radio Bucureşti este.

 Deci 
Legea  spune Radiodifuziune şi nu Radio Bucureşti.

 Luptătorii cu obiectiv Radio Bucureşti sunt, cu Radiodifuziune nu sunt!

deci

aceştia sunt admişi conform legii?

de ce  nu au fost admiŞi cu obiectiv RADIODIFUZIUNE, AŞA CUM CERE  oUG 95?

DECI  ?
ŢINÂND CONT CĂ AU EMIS ŞI CELE DIN REGIUNI , PE 22 DEC 89! 28 
  : August 25, 2016, 20:49:49  
Creat de mercurie - Ultimul mesaj de către craisoru67
 BUN ...secretar de stat ...acorda titlul ....de ...LRD
BUN ..presedinte ..de Tara ....semneaza ..decrete ...de confirmare
 ..LRD ...PS ....Presedinte ..este Werner ,,Klaus ..Johannis
cel categorist pana acum ..ceva timp ..in fel si ...chip
vanzator de copii ...dobandirea de case in mod fraudulos ...
 si altele ...dar ..Atentie ..dupa semnarea decretelor prezidentiale
 ...totul s a incheiat .....LRD   isti ....ciocul mic ....presedinti ..
au amutit ...sustinatorii ..lui .ponta et company ..au amutit ....
acum pe portal ...alte teme ..kovesi ..clinton ..merkel ..putin ..erdogan
de ..probleme ..acute grave pt revolutionari....care sant ff interasanti ...in acesteprobleme
in sfarsit ....si ace4st hulit de PM ...cIOLOS ..CARE CE FACE ..DA BANII ..LA ACEI ..
revolutionari care au dobandit ...titlul de ...LRD .....PLUS ....RETROACTIV
in ..rest ..mult succes ..portalului ...politic ...pt seratele politice ....
la nivel mondial .......la nivel national nu avem treaba ....tara infloreste ...
 sa .postam ..si sa numim ..portalul ..politic ..

 29 
  : August 25, 2016, 18:44:42  
Creat de DOREL HARAGA - Ultimul mesaj de către anonymous
Mulțumesc Silviu asta înseamna sa citești la zi  .
   

 30 
  : August 25, 2016, 18:12:07  
Creat de DOREL HARAGA - Ultimul mesaj de către Silviu

Absolvent al Medicinii din Cluj a primit Premiul Nobel pentru Pace şi nu ştie mai nimeni
Ionut Tene

Ciudată mai este presa şi opinia publică în general. Lumea este extrem de interesantă de bârfe, şusanele şi cancanuri, dar nu ştie că un absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj a primit în 1985 Premiul Nobel pentru Pace, fiind primul şi ultimul român care i-a fost decernat un astfel de premiu. În epocă datorită faptului că Nicolae Ceauşescu spera să primească el acest premiu, decernarea către un alt român a unui astfel de distincţii a trecut neobservată de public şi regimul a ascuns acest lucru. Ioan Moraru cel care câştigat premiul Nobel pentru Pace i s-a refuzat de către regimul comunist să meargă la Oslo să-şi ridice distincţia.

A fost absolvent al Facultății de Medicină din Cluj, doctor în științe medicale (din 1957) și doctor docent (din 1968). Ioan Moraru s-a născut în 1927, la Dârlos, lângă Mediaş. Ioan Moraru este singurul român laureat al Premiului Nobel care s-a născut şi a trăit în România. A activat succesiv la catedrele de fiziopatologie, medicină legală și morfopatologie, parcurgând toate etapele ierarhice, de la preparator până la profesor șef de catedră. A fost directorul Institutului Medico-Legal Mina Minovici și director al Institutului Victor Babeș, membru titular și vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale. A reprezentat România la Organizația Mondială a Sănătății ca membru al Comitetului Executiv și vicepreședinte al acestui comitet. A fost membru al organizației „International Physicians for the prevention of Nuclear War” căreia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace (1985). Anterior a fost secretar general (1964-1966) și apoi ministru adjunct la Ministerul Sănătății (1966-1969); a descris pentru prima oară receptorul Fc pentru IgA pe timocitele umane din myastenia gravis. Profesorul fost, alături de Mihail Kuzin (URSS) și Bernard Lown (SUA), copreședinte a organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, care a fost distinsă în 1985 cu Premiul Nobel pentru Pace. Regimul comunist nu i-a permis să iasă din România pentru a participa la festivitatea de decernare a premiului. Organizația a fost premiată pentru analiza amănunțită, științifică, a consecințelor unui război nuclear. Un demers pentru pace în miezul Războiului Rece. Ani de zile, profesorului Moraru i s-a refuzat deschiderea unei filiale a organizației și care viza să participe la conferințe internaționale. Recunoașterea performanțelor sale au venit după căderea regimului comunist, când a fost primit, post-mortem, în Academia Română, conform wikipedia.ro. În 1985, alături de alţi oameni de ştiinţă din toată lumea, Moraru a primit distincţia pentru activitatea organizaţiei Medicii Lumii pentru Prevenirea Războiului Nuclear (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), al cărei membru a fost. Visul lui Nicolae Ceauşescu de a obţine el însuşi distincţia a îngropat însă succesul medicului, căruia nici măcar nu i s-a permis să iasă din ţară pentru a-şi ţine discursul la decernare. Savantul nu a primit viza de ieşire din ţară. Organizaţia din care făcea parte Ioan Moraru, alături de ceilalţi savanţi străini, a fost fondată în urma Conferinţelor de la Boston, din 1981, şi Cambridge, din 1982, şi a fost premiată pentru analiza amănunţită, ştiinţifică a consecinţelor unui război nuclear. Un demers pentru pace în miezul Războiului Rece. Tot pe asta miza şi Ceauşescu, în toate mitingurile pentru pace, „la îndemnul conducătorului iubit”, conform evz.ro. Pe 20 decembrie 1989, cu două zile înainte de izbucnirea Revoluţiei, Ioan Moraru se stingea din viaţă la Bucureşti. Nu a apucat să vadă căderea regimului care i-a „în gropat” realizarea din 1985, dar a aflat de incidentele de la Timişoara şi a declarat pe patul de moarte că „a venit momentul eliberării”. Ioan Moraru a fost înmormântat în cimitirul din satul natal. După revoluţie, preotul Achim Sărăşan a scris o monografie în care se referă la câştigul Premiului Nobel a acestui fiu al satului.

Regretabil că acest absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca este anonim în oraşul în care a studiat şi un necunoscut în faţa opiniei publice româneşti. Măcar o stradă din Cluj-Napoca ar trebui să poarte numele savantului Ioan Moraru, în semn de preţuire pentru un om de ştiinţă care a primit Premiul Nobel pentru Pace, singurul român care i-a fost decernat o astfel de distincţie.

Ionuţ Ţene

http://www.napocanews.ro/2014/02/absolvent-al-medicinii-din-cluj-a-primit-premiul-nobel-pentru-pace-si-nu-stie-mai-nimeni.html

Pagini: 1 2 [3] 4 5 ... 10