Buna seara! Din nou un Craciun trist pentru urmasii eoilor martir, ai caror frati, surori, mame, tati, bunici ii plang in timp ce ucigasii sunt liberi si linisiti.Ar fi trebuit sa postez aici urari vesele dar nu pot. Voi posta in schimb un articol publicat ieri, in ajun de Craciun, in ziarul regional Transilvania Expres.Poate il cititi si daruiti o clipa din aceasta sarabtoare si celor care nu mai sunt printre noi. Va multumesc.
Alexandru, daca tu consideri oportun poate postezi articolul si pe pagina ta. il gasesti in ziarul Transilvania Expres, de luni, 24 decembrie, 2007, in fasciculul TEX PLUS. O seara buna tuturor si un Craciun linistit in familie.
Alina ANDREI
Cei care au tras in decembrie ´89, la Brasov si au ucis peste 300 de oameni si au ranit alte sute de brasoveni nevinovati si neinarmati, se afla in continuare printre noi, liberi , prosperi si linistiti.
Maria Petrascu
ziarist
Serialul cu emisiunile realizate de ziarista Maria Petrascu, la postul de televiziune local TVS, despre Evenimentele din Decembrie ´89 de la Brasov, care a debutat in august, 2004, sub genericul "Zilele de foc ale Brasovului", a fost sintetizat, in decembrie 2005,
intr-un film documentar intitulat "Voi ati tras in noi!". Emisiunile, aproape o suta la numar, cuprind marturiile urmasilor eroilor martiri, ale ranitilor si revolutionarilor care au participat direct la evenimentele din 21 si 22 decembrie ´89, in zonele de foc ale Brasovului .
"Voi ati tras in noi!"
Documentarul "Voi ati tras in noi!" poate fi vizionat acum pe YouTube.com sau poate fi accesat la adresa de internet:
http://eroiinumor.blogspot.com/2007/12/brasovul-revolutionar.html.
Filmul documentar, cu o durata de o ora si zece minute, contine cele mai relevante fragmente din declaratiile a zeci de participanti , raniti si urmasi ai celor ucisi in decembrie ´89 precum si ale unor reprezentanti din conducerea fostei militii si securitati, putini la numar e drept, si a puterii militare instalate in 22 decembrie ´89 la comanda judetului si municipiului Brasov.
Impuscati la ordin
"Marturiile, puse cap la cap, releva clar ca, la Brasov, ca de altfel si in tara, incepand din seara si noaptea de 22 decembrie victimele, ranitii si mortii, au fost, in marea lor parte impuscati la ordin. Cine a dat ordinele si cine le-a executat, spun chiar brasovenii invitati in emisiuni sau urmasii celor ucisi atunci si care au iesit in strada incepand din 21 decembrie, 1989", spune Maria Petrascu. La emisiuni nu au acceptat sa participe niciunul dintre fostii conducatori ai Comitetului Judetean al PCR Brasov. Filmul documentar "Voi ati tras in noi!" a fost realizat de Maria Petrascu impreuna cu colegul sau, montajistul Attila Kovacs, si a primit la Timisoara, in 17 decembrie 2005, premiul de excelenta, din partea Muzeului "Memorialul Revolutiei".
Din pacate filmul nu a putut fi vizionat si de membrii asociatiilor de revolutionari, raniti si urmasi, din Brasov. "A fost difuzat la finalul intrunirii comemorative ce a avut loc in 22 decembrie 2005, la Reduta, dar participantii au fost scosi din sala de catre organizatori in momentul cand filmul a inceput sa ruleze, in sala nemairamanand decat cativa dintre ei", povesteste ziarista.
Amintiri din 21 decembrie
Jurnalista Maria Petrascu, care lucra pe atunci la ziarul "Drum Nou", a fost in strada in timpul Evenimentelor din Decembrie 1989, impreuna cu sotul sau, ziaristul Marius Petrascu. "In dimineata zilei de 21 decembrie cand am ajuns la ziar, impreuna cu sotul meu, jurnalistul Marius Petrascu, am anuntat public ca sunt in doliu dupa mortii de la Timisoara si am refuzat sa mai lucrez. Redactorul sef adjunct de atunci, Dumitru Rujan, m-a amenintat ca ma da pe mana securitatii si sunt convinsa ca ar fi facut-o , daca ar mai fi putut. Am parasit redactia si impreuna cu sotul meu, jurnalistul Marius Petrascu am iesit in strada. Curand ni s-au alaturat si cativa dintre colegii lui Marius, de la revista Astra. Eram in fata Judetenei de partid cand au tras in noi cu tunurile cu apa. Ne-am refugiat pe Republicii, venea din sus coloana de muncitori protestari de la ICA Ghimbav, in frunte cu Demi Ioan si ne-am alaturat lor. Am stat acolo, in fata sediului PCR, pana seara tarziu. Am iesit din nou in 22 dimineata", isi aminteste ziarista din prima zi a Revolutiei.
Primul ziar liber
Dupa fuga lui Ceausescu, impreuna cu cativa tipografi, Mihai Surdu, Mihai Curcan si alti ziaristi Petrascu, Mihai Arsene, Al. I Brumaru, Vasile Gogea, Alexandru Tion si Vasile Selaru au ocupat tipografia, si au inceput sa pregateasca primul ziar liber , "Libertatea". A fost primul ziar independent aparut in Romania in noaptea de 22 spre 23 decembrie ´89, care avea pe prima pagina o poza de-a lui Ceausescu, dupa gratii. "Pentru ca cei de la difuzarea presei din Brasov nu au vrut sa vina sa-l distribuie in oras, de frica, pentru ca se tragea ca la Verdun, l-am luat noi si l-am difuzat, fiindca stiam ca lumea este flamanda de vesti. Se tragea continuu, alaturi de ziaristul Arsene, Marius si cu mine mergeam pe jos, pe sub podul de pe Zizin, printre blocuri, cu teancurile de ziare in brate, le imparteam, ne mai ascundeam, si mergeam din nou. Despre toate acestea si ce s-a intamplat in Tipografie, despre cum au fost lasati ziaristii si tipografii sub tirul gloantelor , fara ca seful militar al noii puteri, actualul general in rezerva Ion Florea sa trimita armata sa apere un obicetiv de grad zero, in timp ce securisti inarmati patrunsesera in Tipografie", scrie sotul ziaristei, Marius Petrascu in cartea sa "Un pas spre Libertate", editata in doua volume (n.r. Marius Petrascu a fost dupa revolutie redactor sef la cotidianul "Mesager". A murit in 2003).
Copii si tineri impuscati in frunte
De atunci si pana in 29-30 decembrie, sotii Petrascu au fost mereu in zonele fierbinti ale Brasovului. Au ajuns si la morga Spitalului Judetean, unde mortii erau aruncati claie peste gramada. "Umplusera si holurile cu ei, erau peste o suta. Nu mai incapeau, mergeam prin balti de sange, vedeam cadavre de copii, tineri si adulti , impuscati in frunte, in inima, in picioare si abdomen cu creirii si intestinele explodate, scene de cosmar, ce nu pot fi uitate niciodata... Atunci ne-am decis sa nu avem liniste pana nu vom descoperi cine a tras de fapt, pentru ca incepuseram sa intelegem ca multi dintre acesti morti fusesera impuscati cu arme cu luneta, de catre profesionisti. Erau acolo, la morga, familii disperate, plangeau, tipau mame, isi strigau copiii. Alte familii asteptau sa poata intra, sa-si caute copiii, sotii, sotiile, rudele: mi-au ramas intiparite pe retina privirile lor, un amestec ingrozitor de dureros, de speranta si disperare", isi aminteste ziarista.
Telefoane de amenintare
Marius si Maria Petrascu au inceput investigatiile imediat dupa Revolutie. Multa vreme Parchetul Militar Brasov
n-a facut nimic, desi aveau probe, declaratii, documente, poze si chiar gloante atipice aduse de familiile celor ucisi sau raniti. S-au dat NUP-uri pe toate dosarele de la parchet. In 2004, dupa 14 ani de la evenimentele din decembrie ´89, cand a venit generalul DanVoinea la Brasov, sa preia dosarele, acestea erau cu paginile lipite si cu un strat gros de praf pe ele... Nimeni nu a fost sanctionat. Jurnalista spune ca s-au facut presiuni asupra sotului si a sa. "Multe telefoane de amenintare, anonime, casa sparta de doua ori, ravasita toata si cu mesaje de amenintare infipte in pereti, cu ace. Nu ne-am oprit. Am infiintat si o asociatie (APAR - Asociatia pentru aflarea adevarului despre revolutie), in care erau si Ioan Demi si Octav Bjoza si Viorel Tocan, si altii. Oamenii au venit la noi, la APAR, au fost audiati, au fost inregistrati pe banda. O parte din documentare a fost folosita in carte, o parte a disparut din fiset. Din 1990 incoace, in toti acesti ani, n-a fost zi sa nu investigam, sa nu cercetam ce s-a intamplat atunci", spune Maria Petrascu
"Ei au dat ordinul!"
"Ne-a fost tot mai clar ca revolta anticomunista inceputa la Timisoara si continuata in tara din 21 decembrie ´89 a fost confiscata, din 22 decembrie, seara, cand multimea a inceput sa strige "Fara comunisti! Fara comunism!". Cei care au confiscat-o sunt Iliescu si gasca sa. Sunt convinsa ca ei au dat ordin sa inceapa focul. Mortii si ranitii au fost din 22 noaptea incolo, deci dupa fuga lui Ceausescu. Am inteles tot mai clar ca lovitura militara, transformata apoi in lovitura de stat, trebuia legitimata prin morti si raniti", spune Maria Petrascu.
Exclusa din asociatia revolutionarilor
"Facand emisiunile, banuiala ca printre adevaratii revolutionari au aparut multi impostori, chiar si tortionari a devenit o certitudine, am verificat acest lucru si s-a dovedit ca nu ma insel. Pentru ca am facut publice numele a peste 40 de astfel de impostori si tortionari, fosti militieni, securisti sau activisti de partid, care au primit terenuri, spatii comerciale si case in baza Legii 42, din 1990 si pentru ca am depus si un denunt penal impotriva revolutionarului Nicolae Paraschiv, fost ofiter de securitate si tortionar al propriilor colegi de asociatie, am fost data afara. M-au exclus din asociatia brasoveana a revolutionarilor pentru «grave prejudicii aduse imaginii asociatiei»", declara ziarista.
Documentar dupa peste 100 de emisiuni
Dupa ce a inceput sa faca emisiunile la TVS, sub genericul "Zilele de foc ale Brasovului", au inceput alte presiuni si amenintari din partea unor persoane sus-puse, deranjate de dezvaluiri. A putut sa le duca insa la capat si nu a fost cenzurata nici macar o data de conducerea postului. Sinteza lor este filmul documentar "Voi ati tras in noi!".
A lucrat singura la realizarea documentarului, mai bine de o luna si jumatate, fiind ajutata la montaj de colegul sau, montajistul Atilla Kovacs. La Timisoara filmul a primit singurul premiu de excelenta acordat, iar in Brasov, la Galele Mix, a primit un premiu similar, pentru "Verticalitate si consecventa in aflarea adevarului despre Decembrie ´89".
"Stiu cine-s criminalii!"
"Mortii din decembrie ´89, de la Brasov zac cu tarana in gura, iar familiile lor, multe speriate si resemnate, ii plang neincetat. Ranitii isi taraie ranile si saracia pe strazi cersind un ban pentru medicamente iar revolutionarii autentici se tem si ei sa spuna adevarul. Nu ma tem, pentru ca sunt un om liber si stiu cine sunt criminalii. Nu voi inceta
sa-i numesc fiindca mortii pe care
i-am vazut si prin al caror sange am calcat in ajunul Craciunului din Decembrie ´89 imi cer sa spun adevarul!", promite ziarista.
Securistii, militienii si activistii cu brevet de revolutionar
ANITEI SORIN. Ofiter de Militie
BREBENEL MIHAI. Maior, seful biroului de paza si ordine al Militiei Brasov
CARAUSU VICTOR. Secretarul UTC la Liceul "Steagul rosu".
COSTEA VASILE. Directorul economic al Gospodariei Judetene de Partid
DUSTINTA IOAN. Seful biroului de paza si ordine al Militiei Brasov
FOLEA MIHAI GAVRIL. Ofiter Militie
KOVACS MARTIN - Ofiter contra-informatii
LUPU ION. Colonel, seful trupelor de securitate "scutierii" UM 391 - "Rulmentul"
PARASCHIV NICOLAE. Maior de Securitate
POPICA GHEORGHE. Secretarul de partid al ONT si sef al complexului "Carpati"
RADULESCU GHEORGHE. Directorul general al Gospodariei Judetene de Partid