Am asteptat pana astazi sa vad daca (se) sesizeaza cineva ca a mai ramas doar o jumatate de an pana la comemorarile din decembrie si aniversarea a douazeci si cinci de ani de Revolutia din 1989. Din pacate - ca in multe alte cazuri - nimeni n-a observat ca, de ieri, in sase luni vor incepe manifestatiile lunii decembrie la Timisoara. Deci, de azi, ne desparte mai putin de o jumatate de an de implinirea unui sfert de veac de la Revoutia din Decembrie 1989. Timpul ramas fiind foarte scurt si nimeni nefacand ceva vizibil, concret, sau nespunand nimic in mod public, va invit sa discutam subiectul pe acest topic, caci, dincolo de tristetea comemorarilor si a situatiei noastre - a majoritatii luptatorilor, nu a tuturor revolutionarilor (sa nu exageram) - trebuie sa acordam atentia cuvenita acestei aniversari, sa organizam cum se cuvine comemorarile si aniversarea.
Va propun sa dezbatem acest subiect, cat mai concentrat pe problemele care le include, pentru a trage concluziile ce se impun, pentru a putea face cat mai repede pasul urmator, cel al schitarii unui program la nivel national, la care sa aderam cu totii, persoane fizice si organizatii, toti cei interesati. Si, ca sa fie clar de la inceput, eu nu ma erijez in marele organizator al evenimentului, ci ofer spatiul necesar unei dezbateri deschise, generale, prompte si permanente. Caci este preferabila o discutie generala prealabila, de stabilire a prioritatilor si obiectivelor care trebuiesc atinse, din care sa putem selecta ceea ce este mai valoros, realizabil si oportun. Daca nu vom proceda astfel, regretele tardive nu vor avea nici cea mai mica valoare, iar ratarea momentrului Decembrie 2014, sau bifarea lui conform rutinei create de-a lungul anilor, asa cum s-a intamplat in majoritatea cazurilor de-a lungul celor doua decenii si jumatete de comemorari, ar insemna o catastrofa atat pentru noi, cat si pentru spiritul national si civic al tarii.
Am optat pentru acest topic ca spatiu virtual de gazduire a dezbaterii pe care o propun, pentru ca aniversarea este si va fi si o chestiune care tine si de "Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor", iar peste sase luni, in decembrie, va fi un moment de mare incarcatura emotionala, culturala si spirituala, un punct de cotitura, in care si din care am putea sa schimbam sensul perceptiei asupra Revolutei si a noastra, dintr-unul descendent, intr-unul ascendent, pozitiv, care sa permita restabilirea adevarului, fara de care nimic bun si trainic nu se poate realiza.
domnul Iosif are dreptate.
Pentru o "configurare" cât mai exactă şi uşor de "setat" propun să avem în vederew cele două aspecte ale "manifestaţiei".
1. comemorările din decembrie şi
2. aniversarea a douazeci si cinci de ani de Revolutie.
Cred că abordarea separată ( doar din punct de vedere al propunerilor FIREŞTE - căci nu avem cum să separăm LOGISTIC cele două aspecte ale aceluiaşi eveniment ( sau, poate vine cineva cu o idee în sensul realizării a două "momente" distincte în cadrul aceleiaşi "manifestaţii": comemorarea + aniversarea ?? ) va permite realizarea unui EVENIMENT cu "e" mare!!