DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE-Serviciul Teritorial Braşov
Dosar penal nr. 49/P/2006
MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA
CURTE DE CASATIE ŞI JUSTITIE
Directia Natională Anticoruptie
Serviciul Teritorial B R A Ş O V
Dosar nr. 49/P/2006
PROCES - VERBAL
Anul 2007, luna ianuarie, ziua 19
Comisar Bucurenciu Sandu-Mihai, ofiţer de politie judiciară În cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Braşov.
Având În vedere Autorizaţia nr. 50/2006 emisă de Judecătoria Braşov şi ordonanţa de delegare a procurorului, am procedat la redarea discuţiei ambientale purtată în ziua de 27.12.2006 la sediul SC MASTER ADVERTISING SRL, in biroul părţii vătămate Doftoreanu lulian, cu următorul conţinut:
GLIGA: - Vă salutăm din nou. Faină chestia asta cu japoneza. Chiar de efect. (neinteligibil)
IULIAN DOFTOREANU: - Mai am una. (... ) Ştii unde?
GLIGA: - Hai că găsesc. Dar de curiozitate: asta e chiar pe bune sau sunt nişte înşiruiri, aşa.
VĂDUVA: - Citeşte.
GLIGA:- Da? Serios?
(..... )
GLIGA: - Tu ştii decizia(?) aia cum spune şi În ce condiţii ...e ceva in spatele cecului respectiv?
IULIAN DOFTOREANU: - Nu ştiu, nu avem alte detalii.(?) Nu-i nimic, dar parcă mai contează?
VĂDUVA: - ... să rezolvăm nişte probleme...
GLIGA: - Ce fel de probleme?
VĂDUVA: - Astăzi .... (neinteligibil) e nevoie să facem un termen. De la ora trei, sunt tot la termene. Adică sunt la discuţia societăţii pentru o eventuală inţelegere.
GLIGA: - Societăţii pentru (neinteligibil) de client. Nu....
VĂDUVA: - Nu societatea În ansamblu e societatea in care trăim. Societatea ...
IULIAN DOFTOREANU: - Deci eu am solicitat două chestii. Mari şi late. Trec peste ne....cum sa-i spun? Nerealitatea unei datorii, sau neexistenta unei datorii.
VĂDUVA: - (neinteligibil)
IULIAN DOFTOREANU: - Voi n-aveţi de unde să ştiţi pentru că voi reprezentaţi partea care v-a angajat.
VĂDUVA: - Chiar n-avem (neinteligibil) nu ştiu ce bucătărie a existat intre dumneavoastra si....
IULIAN DOFTOREANU: - Eu am solicitat. ..
GLIGA: - Adresa asta e....
IULIAN DOFTOREANU: - (neinteligibil) Un document care să mă scoată din CIP. Şi o adresă către Parchetul unde au depus plângerea, care să anuleze acea plângere.
VĂDUVA: - Noi la asta ne-am gândit, dacă dumneavoastră aveţi altă idee mai bună, suntem dispuşi să ... sau la ce ne-am gândit noi.
IULIAN DOFTOREANU: - Semnată de OVIDIU VADUVA avocat.
VĂDUVA: - Adică eu.
IULIAN DOFTOREANU: - Plângerea asta de cine e semnată?
VĂDUVA:- (neinteligibil)
GLIGA:· Păi dacă dumnealui îşi asumă convenţional această .... această calitate, răspunde ...
VĂDUVA: - Dacă doriţi, va fi semnată(?) de doamna COVACIU CAMELlA. Dar din moment ce sunt avocat, semnează delegaţia şi toate alea....
IULIAN DOFTOREANU: - Deci eu am solicitat ca hârtia asta să fie semnată de cel care ....
VĂDUVA: - Bun, e in regulă, ăsta e un amănunt minor. Asta consideraţi-o ! rezolvată. Doamna va veni să...
GLIGA: - (neinteligibil) Hai, explicaţi-mi şi mie, eu chiar ... nu vă supăraţi, eu chiar nu ştiu despre ce e vorba, Pe faza asta. Despre ce se vorbeşte aicea? Vă informăm că din investigări, societatea (neinteligibil) girării filei cec către MEDICAL TRUST, a rezultat că respectiva filă cec a fost girată fără a se avea în vedere acordul verbal între conducerile celor două societăti. Care două societăti?
VĂDUVA: - Eventual...
GLIGA: - Cu privire la prelungirea scadenţei.
IULIAN DOFTOREANU: - (neinteligibil) şi MASTER. ....
VĂDUVA: - Eventual o să scriem şi faza asta ...
GLIGA: - Deci să înţeleg că MASTERUL a emis un cec către...
VĂDUVA: - INVEST POLENA.
GLIGA: - INVEST POLENA.
HERMENEANU: - Şi POLENA l-a girat către MEDICAL.
GLIGA: - Şi vezi, Doamne, că s-a prelungit scadenta.
VĂDUVA: - Da.
GLIGA: - Discutăm foarte pe bune, ştim foarte bine ce efecte juridice produce, vacs albina.
VĂDUVA: - Nu nu. putea să producă pentru că ... cum să spun? La o treabă de genul ăsta trebuie să dovedeşti manopera dolozivă ori din moment ce există....
GLIGA: - In momentul in care emiţi un cec, cel puţin literatura spune.... Nu? Că pe toată durata de la momentul emiterii cecului respectiv, până la introducerea lui la plată, tu trebuie sa al disponibil...
VĂDUVA: - Sau daca nu, sa iI retragi.
GLIGA: - Modalităţile ....
HERMENEANU: - 15 zile.
GLIGA: - Depinde, daca e in aceiaşi localitate, ...
HERMENEANU: - Problema e că cecul respectiva fost emis pe blat(?)
GLIGA: - Ce sumă e pe cec?
VĂDUVA: - 5 miliarde.
GLIGA: - 5 miliarde.
VĂDUVA: - Aliniatul cinci.
IULIAN DOFTOREANU:- Hai mă cu apa odată? Te rog mult de tot, adu nişte pahare. Măcar să ... dacă nu bem o bere, măcar o apă să bem.
MIHAI MATEPIUC: - Ideea e următoarea: putem face contractul de 10 miliarde, mă corectezi FLORI, dacă greşesc, in spate, la data emiterii celor două cecuri. Cecul ăla a fost emis de MASTER pentru INVEST, girat către MEDICAL, dar MEDICAL avea o inţelegere cum că prelungeşte termenul, ... Nu? Ceva de genul ăsta .
VĂDUVA: - Deci apare elementul subiectiv.
GLIGA: - Măi OVIDIULE, (neinteligibil)
VĂDUVA: - Subiectiv, subiectiv. Vino tu cu o soluţie, spune-ne nouă o chestie concretă.
GLIGA: - Deci ştii cum e? deci răul a fost făcut, ăstea-s paleative.(?) Deci răul a fost facut in momentul in care s-a dat drumul la plângerea asta penală care am inţeles că are ... adică nu plângerea. Plângerea se bazează pe realitate, cecul respectiv a fost refuzat la plată. Dar in spatele cecului respectiv, există ceva? Sau nu există nimic?
VĂDUVA: - Asta nu sunt in măsură să răspund eu, ci din contabilitate trebuie să rezulte dacă e ceva sau nu.
GLIGA: - IULlAN, există ceva În spatele cecului respectiv (?)sau nu există?
IULIAN DOFTOREANU: - Păi asta, asta, ....
GLIGA: - Stai să vedem cum.... (neinteligibil)
IULIAN DOFTOREANU:- Să punem ceva în spatele cecului, deşi acum văd că e o modificare. În ceea ce am discutat.
GLIGA: - (?) În ce sens e o modificare?
IULIAN DOFTOREANU: - Păi era vorba că facem antecontractul de vânzare cumpărare datat înaintea emiterii filei cec, sau mă rog, depunerii filei cec la bancă, ca să justifice faptul că s-a băgat fila cec, ...
GLIGA: - (?) Era sinucidere curată din partea ta. Adică tu ajungeai să ...
VĂDUVA: - Antecontractul ăsta nu este neapărat legat de chestiunea asta.
HERMENEANU: - (?) Initial a fost că datoria fată de MEDICAL TRUST....
IULIAN DOFTOREANU: - Păi aşa a fost, iar acum vine şi îmi spune, că de fapt, INVEST POLENATRANS, trebuia doar să-mi amâne fila de cec, fără să spună concret că nu-mi datorează bani. Adică că nu-i datorez bani. Şi deci nu-mi spune concret că le datorez bani, În schimb îmi cere încă cecuri de 10 miliarde.
VĂDUVA: - Nu poate să vă spună MEDICAL TRUST printr-un act aşa ceva.
IULIAN DOFTOREANU: - Nu INVEST POLENATRANS.
GLIGA: - Corect. Foarte justă observaţa. (neinteligibil) Un document din care sa-mi spună că de fapt, cecul respectiv a fost completat şi introdus la plata din eroare şi în momentul ăla (neinteligibil) de discuţie.
IULIAN DOFTOREANU: - Că atunci, automat, se va indrepta INVEST POLENATRANS catre mine pentru cinci miliarde, că mă rog, aicea e doar o rescadentare, aşa, şi MEDICAL TRUST pentru 10.
VĂDUVA: - Atunci veniţi cu o propunere cum să facem, că noi (neinteligibil)
GLIGA: - Să recunoască INVEST POLENA că de fapt S.C. (neinteligibil) n-are nici un fel de datorie.. (neinteligibil)
IULIAN DOFTOREANU: - Stai aicea, stai MIOARA aicea.
VĂDUVA: - (?)(neinteligibil) MASTER e în CIP acum.
IULIAN DOFTOREANU: - Da. (neinteligibil).
IULIAN DOFTOREANU: - Deci legal, doar bilete la ordin. Cecul asta, exact cu cecul asta. Nu cu altul.
VĂDUVA: - (neinteligibil) şi cecuri de la cine? (neinteligibil)
GLIGA: - Mă MARIUS, deci eu te înţleg absolut perfect, eu trebuie să-i apăr interesele lui, tu trebuie să aperi interesele clienţilor tăi, deci o chestie absolut normală cu asta ne ocupă. Dacă ne pricepeam la şuruburi, ne ocupam cu şuruburi. OVIDIU, eu sunt absolut de acord. Dar noi pentru ce mama măsii (neinteligibil) Pentru că omul ăsta mie îmi spune că el nu are datorii fată de nimeni, la momentul ăsta este in CIP, cu un cec dat pe ochi frumoşi, ..corect?
VĂDUVA: - Nu şiu că nu şiu. Eu avocat OVIDIU VĂUVA, nu ştiu.
GLIGA: - OK, tu avocat OVIDIU VĂUVA nu ştii. Dar asta îmi spune clientul meu. Da? domnule, eu cecul respectiv l-am dat, forţat fiind, că dacă nu, nu şiu ce o să se intâmple cu banca ROMEXTERA şi că ce denunţuri o să se facă împotriva lui. Omul într-un moment de slăbiciune, mai mare sau mai puţin, a dat cecul respectiv, pe care I-au băgat la plată. Întrebarea firească pe care o pun eu, citind plângerea a'sta penală pe care cineva a făut-o, INVEST POLENA a făut-o impotriva lui, nu se vorbeşe nimic despre o marfă despre un serviciu dat pentru cecul respectiv. Deci hai să ne gândim serios că inşelăciune după părerea mea nu poate fi vorba. În schimb, firma lui este În CIP. Adică este băgata in ... româneşte. Înţelegi? Şi acum, clienţii voştri, clienţii voşri, cine-i MEDICAL TRUST? Dumneavoastră aţi venit odată la mine şi banuiesc că sunteţi in aceiaşi combinaţie.
APROFIREI FLORINA: - Care combinatie?
GLIGA: - Dumneavoastră când v-am cunoscut eu pe dumneavoastră ...
APROFIREI FLORINA: - Da, am venit să ne certăm(?) ...
GLIGA: - Cu MAIOR.....În sfârşit.
APROFIREI FLORINA - Era o chestie total diferită.
GLIGA: - Am inteles.
APROFIREI FLORINA: -N-am(?) nici o combinaţe
GLIGA: - OK deci acum îl punem pe omul ăsta, nu voi, clienţi voştri doresc să îl pună pe domnul DOFTOREANU să semneze un antecontract de vâzare-cumpăare, prin care cumpără.... ce cumpără?
VĂDUVA: - 3000 de metri păraţi.
GLIGA: - 3000 de metri păraţi despre care habar n-are ce comportă ce-i cu ele, şi aşa mai departe. (neinteligibil)
GLIGA: - Domnule DOFTOREANU, dumneavoastră doriţi să cumpăraţi imobilul respectiv?
IULIAN DOFTOREANU: - Ce dracu sa fac cu eI, ma? Discutam pentru (neinteIigibil) Discutam pentru că aş vrea să se termine odată dracu tot circul ăsta şi discutăm pentru că mă gândesc, că, ieşind din CIP şi terminând cu plângeri penale şi cu tot felul de rahaturi, voi reuşi, intr-un termen de...nu o luna, nu doua, nu zece, sa reuşesc prin afacerile care le fac, să ies din rahat. Din tot rahatul ăta! Băuiesc că la un moment dat, MAIOR o să-şi revină şi să-mi zică "bă, IULlCA, tu de fapt nu-mi datorai banii ăştia." Şi când o să pună mâna pe bani şi o să facă afacerea vieţi lui, o să zică "da, IULlCA, i-ai înapoi!"
VĂDUVA: - Doamna.
IULIAN DOFTOREANU: - Dar, dar revin, aicea e vorba de nişte termene foarte scurte care sunt absolut imposibil de respectat. ...
MIHAI MATEPIUC: - GPS!
IULIAN DOFTOREANU: - GPS mă.
MIHAI MATEPIUC: - (?) ÎI ai la tine şi îţi arată unde eşti ....
VĂDUVA: - (?) Cu alte cuvinte, doamna COVACIU o să vă întrebe ... ce să-i spun? Săi spun că SC nu datorează nimic, săi spun că MASTER nu datorează nimic, .. că o să întrebe, bă, ai fost acolo, ai stat(?) ce (neinteligibil) Care-i poziţia?
IULIAN DOFTOREANU: - (neinteligibil) Din CIP, ar trebui ca INVEST POLENA TRANS să spună clar, domne, nu-mi datorează a fost doar un cec de garanţe, nu trebuie să spună ce fel de garanţie şi pentru ce, aşa, asta pentru CIP. Pentru procuror acelaşi lucru trebuie să fie şi că n-a şiut, efectiv a avut cecul in contabilitate, pus acolo şi n-a ştiut. Aş, pentru că noi practic înlocuim acele ... şi neplata acelui cec cu acest contract care e de 10 miliarde, pentru care deja e emisă... ei, au deja o filă de cec, ..
VĂDUVA: - ...noi nu suntem ....
IULIAN DOFTOREANU: - Mă rog! De încă 5 miliarde. Da? O am.
VĂDUVA: - Da.
APROFIREI FLORINA: - E la birou.
O: - E la birou. Aia nu e trecută în antecontractul de vânzare cumpărare. După cum vezi.
VĂDUVA: - Pă tocmai de aia (neinteligibil)
IULIAN DOFTOREANU: - dar nu este normal şi corect, ca in momentul în care vii cu un astfel de contract, ma pui să semnez, odată ar fi fost OK, să-mi spună "domne, uite, eşlonăm, dar nu imediat in ianuarie, gata, imi dai banii." să fie aşa, o chestie suportabilă.
HERMENEANU: - (?) 5 februarie ultima tranşă.
IULIAN DOFTOREANU: - Aşa, şi trebuia să vii şi cu fila cec, să spui: "mă asta ţi-o dau inapoi, dă-mi altele! Da-mi altceva!"
VĂDUVA: - ...remitere.
IULIAN DOFTOREANU: - Păi e o simplă remitere, dar mâine mă trezesc iar cu o filă de cec de 5 miliarde, pe lâgă astea 10. Nu-i normal? Sau e normal?
HERMENEANU: - (?) Pă nu, ziceam că e o simplă remitere şi atunci se inmânează in mentul in care semneaza actele ...
GLIGA: - Deci tu IULlAN, faci ce crezi, dar indiferent, ...
IULIAN DOFTOREANU: - Nu ar trebui ca in actul ăsta să se spună că se anulează fila cec numărul? măcar atâta, nu trebuie să intre in posesia mea.
GLIGA: - Asta e una la mână. Automat, fila ... deci, tu pe româeşte vorbind, pentru ce te angajezi in chestia asta? Ca să ce? Dacă tu nu-ţi doreşti terenul respectiv, tu nu ...
APROFIREI FLORINA: - Pă dacă nu-şi doreşte, nici o problemă!
GLIGA: - Pentru ce te bagi in chestiunea asta? (neinteligibil) Cu ce te au la mană ca să te... ?
IULIAN DOFTOREANU: - Pe mine nu mă au cu nimic la mână.
GLIGA:- Să se ducă in pace, să-şi vadă de treaba lor.
IULIAN DOFTOREANU: - Doar cu presiunea pe care o fac cu gealaţii.
VĂDUVA: - Noi?
IULIAN DOFTOREANU: - Nu, nu vorbesc de voi, vorbesc de firma lui sotul doamnei care imi trimite gealaţii la mine in firmă nu şiu ... băbatu-su! (Neinteligibil)
IULIAN DOFTOREANU: - nevastă-mea ştie să-I pună la punct, tu nu şii să-I pui la punct pe ăsta. Deci imi trimite gealaţii, imi trimite tot felul de chestii, îl ameninţă pe ăsta că face, drege, nu şiu ce, că-i intoarce banca pe dos şi aşa, ...
HERMENEANU: - Ideea este in felul urmăor: el este băgat(?) in chestia asta, ca să iasă din CIP, ...
GLIGA: - Dar nu are cum să iasă
IULIAN DOFTOREANU: - Am cum să ies, dacă suma e nedatorată!
GLIGA: - Să vină POLENA TRANS (neinteligibil) să-mi spună "domnule, nu din eroare, sau in mod fraudulos, sau oricum ... a intrat. Cecul e cec, nu e sumă de garanţie. Nu? că in mod fraudulos a intrat ăsta sn posesia noastră cecul respectiv şi din greşeală(neinteligibil) s-a completat cecul şi s-a introdus la plată atunci ar fi o variantă dar, chestiunea asta nu este de natură să-I scoată pe domnul DOFTOREANU din CIP.
VĂDUVA: - Decât in urma unui. ...
(n.I- În continuare intră procurorul DNA care se prezintă, le cere actele şi sa inchidă telefoanele)
Discuţia s-a purtat in limba română.
Discuţa ambientală redată se află imprimată pe suportul tip CD marca VERBATIM cu nr. 0016 din registrul de probe al Serviciului Teritorial Braşov din cadrul Direcţei Naţonale Anticorupţie.
Pentru care am intocmit prezentul proces-verbal.
OFIŢER DE POLIŢE JUDICIARĂ
Comisar Bucurenciu Sandu Mihai