12.Alineatul (2) al articolului 17 se modifică și va avea următorul
cuprins:
(2) Persoanele cărora li s-au atribuit titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi calitatea prevăzută la art.3^1 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, fac dovada atribuirii acestora prin prezentarea legitimaţiei şi a documentului de identitate.
13.Articolul 18 va avea următorul cuprins:
(1) Certificatele doveditoare pentru titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se eliberează, în cazul persoanelor cărora le-a fost conferit acest titlu potrivit prevederilor Legii nr. 42/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi se atribuie, la propunerea Secretariatului de Stat, fiecăreia dintre persoanele prevăzute la art.3^1 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În vederea eliberării noului tip de certificat pentru titlul prevăzut la alin. (1), persoanele beneficiare înaintează la Secretariatului de Stat:
a) cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 4;
b) actul de identitate, în copie;
c) documentul, în original, eliberat de serviciul de evidenţă informatizată a persoanei în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul persoana în cauză, din care rezultă că solicitantul aparţine uneia dintre categoriile prevăzute la art.3^1 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
d) două fotografii tip paşaport.
(3) În privinţa avizării şi eliberării certificatelor preschimbate, doveditoare pentru titlul prevăzut la alin. (1), se aplică, în mod corespunzător, prevederile prezentelor norme metodologice referitoare la celelalte titluri instituite prin Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Numerotarea certificatelor doveditoare se face potrivit titlurilor atribuite, urmând ca în cazul fiecărui titlu să fie subnumerotate certificatele eliberate fiecăreia dintre categoriile de persoane prevăzute la art.3^1 lit. b) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
14. Titlul Capitolului III va avea următorul cuprins:
Capitolul III Procedura de obținere a certificatelor pentru acordarea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant, prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare și procedura pentru obținerea certificatelor care instituie calitățile prevăzute la art.18 alin.(1) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare
15. Articolul 21 va avea următorul cuprins:
”Art.21 (1)În vederea obținerii noului certificat, pentru acordarea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant, persoanele care au calitatea de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite și îndeplinesc condițiile prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 341/2004, vor depune la Secretariatul de Stat următoarele documente:
a) cerere, conform art.1^3 și modelului prevăzut în anexa 5;
b)actul de identitate, în copie legalizată;
c)certificatul preschimbat împreună cu legitimaţia aferentă, în original, prin care atestă obținerea calității de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite, potrivit art.3 alin.(1) lit.b) pct.4 din Legea 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
d)două fotografii tip paşaport, care urmează a fi aplicate pe noul certificat.
(2)Documentele prevăzute la alin. (1) se depun la Secretariatul de Stat fie personal, fie prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată.
(3) În cazul admiterii cererii, certificatul preschimbat prevăzut la alin.(1) lit.c) se înlocuiește cu noul certificat și se va arhiva la Secretariatul de Stat cu mențiunea ”schimbat calitate obținută conform art. 3 alin.(1) lit.b) pct.3, din Legea 341/2004”.
(4) În cazul respingerii cererii, certificatul preschimbat prevăzut la alin.(1) lit.c) se restituie sau se transmite comisiei prevăzută la art.49.
16. După articolul 21 se introduc trei noi articole, articolul 21^1, articolul 21^2, articolul 21^3 și articolul 21^4 cu următorul cuprins:
Art.21^1 (1) Cererile depuse în vederea obținerii noului certificat sunt verificate de către Comisia constituită conform art.9^2 din Legea 341/20004, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Verificarea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea calității de Luptător cu Rol Determinant se face în baza cererii și a documentelor care au fost depuse pentru preschimbarea certificatelor doveditoare.
(3)Secretariatul de Stat înaintează Comisiei Parlamentare, în vederea emiterii avizului și atribuirii titlurilor conform art.9^2 alin.(5) din Legea 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, periodic, listele cu propuneri, conținând persoane ale căror cereri au fost admise. Comisia Parlamentară comunică Secretariatului de Stat, în termen de 15 zile de la data înregistrării listelor, avizul favorabil sau avizul nefavorabil, motivat.
(4)Modelul adeverințelor prevăzute la art.4^1, art.9^2 alin. ( 8 ) și art. 9^3 alin.(1) din Legea 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, ce urmează a fi transmise către Casele de Pensii și procedura de eliberare și transmitere a acestora vor fi stabilite prin ordin al Secretarului de stat.
Art.21^2 (1)Noul tip de certificat se semnează de către Secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.
(2)Modelul noului certificat, inclusiv matca şi legitimaţia, care are dimensiunile de 21 cm x 37 cm şi conţine elemente de securizare, este prevăzut în anexa nr. 7; calitatea Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant se înscrie, prin tipărire, pe modelul noului certificat.
(3)Noul certificat, pentru titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant va fi tipărit pe hârtie specială și conține culorile Steagului României.
(4)Achiziţia noilor certificate se face de către Secretariatul de Stat de la Compania Naţională «Imprimeria Naţională» - S.A., în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale «Imprimeria Naţională» - S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 402/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
(5)După completarea şi semnarea noului tip de certificat, pe acesta se aplică timbrul sec aflat la dispoziţia Secretariatului de Stat.
(6)Sumele necesare tipăririi şi imprimării noilor tipuri de certificate se asigură din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Secretariatului de Stat.
(7)Secretariatul de Stat va elibera titularului noul tip de certificat şi legitimaţia din partea din stânga jos a modelului prevăzut în anexa nr. 7.
(8)Persoanele care au obținut calitatea de Luptător cu Rol Determinant vor depune cu ocazia eliberării noului certificat o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă faptul că nu sunt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică, că nu au dezinformat sau au folosit mijloace de informare în masă în scop de diversiune, ori au acţionat, sub orice formă, împotriva Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu au emis ordine şi dispoziţii în favoarea menţinerii structurilor fostului partid comunist si pentru apărarea dictatorului.Modelul declarației se va stabili prin ordin al Secretarului de stat.
Art.21^3
(1)Persoanele nemulţumite și care nu au obținut noul certificat sau care consideră, pe bază de probe, că în cazul obținerii calității de Luptător cu Rol Determinant nu au fost respectate prevederile Legii nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare sau ale prezentelor norme metodologice pot face contestaţie la Comisia Parlamentară, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluției, conform art.9^2 alin.(6) din Legea 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În cuprinsul contestaţiei vor fi prezentate expres şi lipsit de orice echivoc datele de identificare a contestatarului, actele sau faptele contestate şi, totodată, vor fi anexate documente doveditoare în susţinerea contestaţiei.
(3) În vederea soluţionării contestaţiilor, Comisia Parlamentară poate solicita punctul de vedere al Secretariatului de Stat cu privire la contestaţia formulată.
(4) În termen de 30 de zile de la data depunerii contestaţiei, Comisia Parlamentară comunică contestatarului şi la Secretariatul de Stat modul de soluţionare a acesteia.
(5) Pe baza propunerilor formulate de Comisia Parlamentară Secretariatul de Stat reanalizează documentaţia conform căreia a fost luată decizia ce formează obiectul contestaţiei.
(6) Orice contestaţie care nu conţine datele de identificare sau semnătura contestatarului, precum şi motivele contestaţiei este nulă.
(7)Termenul prevăzut la alin. (1) este termen de decădere.
Art.21^4
(1)În vederea obținerii certificatelor și acordarea calităților prevăzute la art.18 alin.(1) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare Persoanele interesate vor depune la Secretariatul de Stat următoarele documente:
a) cerere, conform modelului prevăzut în anexa 8;
b)actul de identitate, în copie legalizată;
c)înscrisurile oficiale eliberate de organele competente, care au fost prezentate la direcţiile de muncă şi protecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
d)dovada înregistrării documentelor de la punctul c) și dovada constatării calităţii de către direcţiile de muncă şi protecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
e) avizului reactualizat al Asociaţiei «15 Noiembrie 1987»;
f)două fotografii tip paşaport, care urmează a fi aplicate pe certificat.
(2)Verificarea actelor și soluționarea cererilor în vederea acordării calităților prevăzute la art.18 alin.(1) din Legea 341/20004, cu modificările şi completările ulterioare se va face de Comisia constituită conform art.9^2 din Legea 341/20004, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit metodologiei stabilite prin regulamentul de organizare si funcționare al Comisiei, aprobat prin ordin al Secretarului de stat.
(3) Comisia va proceda la verificarea documentelor care au stat la baza hotărârilor emise de direcțiile de muncă județene, respectiv direcția de muncă a Municipiului București.
(4) Certificatul se semnează de către Secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Modelul certificatului este prevăzut în anexa nr. 9.
(5)Persoanele care au obținut calitățile prevăzute la art.18 alin.(1) din Legea 341/20004, cu modificările şi completările ulterioare vor depune, cu ocazia eliberării noului certificat, o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă faptul că nu sunt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică, că nu au acţionat, sub orice formă, împotriva revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.
(6)După completarea şi semnarea certificatului, pe acesta se aplică timbrul sec aflat la dispoziţia Secretariatului de Stat.
(7)Sumele necesare tipăririi şi imprimării certificatelor se asigură din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Secretariatului de Stat.
( 8 )În baza certificatului, emis pentru constatarea calităților prevăzute la art.18 alin.(1) din Legea 341/20004, cu modificările şi completările ulterioare, Secretariatul de Stat va elibera o adeverință tipizată, care va fi transmisă direct plătitorului de drepturi. Modelul adeverințelor ce urmează a fi transmise către Casele de Pensii și procedura de eliberare și transmitere a acestora vor fi stabilite prin ordin al Secretarului de stat.
(9)Contestaţiile privind respingerea cererilor pentru acordarea calităților prevăzute la art. 18 şi obținerea certificatului se pot ataca în instanţa de contencios administrativ, conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
17.Alineatul (1) al articolului 22 va avea următorul cuprins:
(1)În vederea stabilirii drepturilor prevăzute la art. 4 alin. (2)-(5) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, coeficienţii de multiplicare se aplică asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.
18.Alineatul (1) al articolului 23 va avea următorul cuprins:
(1) Persoanele care au calitatea de "Luptător Rănit" sau de "Luptător Reţinut" beneficiază de o indemnizaţie lunară calculată potrivit art. 4 alin. (3)și
(6) din Legea nr. 341/2004, dacă fac parte din categoria persoanelor încadrate în gradul I, II sau III de invaliditate ori din categoria mari mutilaţi sau dacă nu sunt încadrate într-un grad de invaliditate.
19.Alineatele (1) și (2) ale articolului 24 vor avea următorul cuprins:
(1) Încadrarea în grade de invaliditate se face de către medicul expert al asigurărilor sociale de la cabinetul de expertiză medicală de care aparţine cu domiciliul solicitantul, în conformitate cu criteriile de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi recuperarea capacităţii de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 155/2011 pentru aprobarea criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate.
(2)Deciziile de încadrare în grade de invaliditate, emise de vechile comisii de expertiză medicală sau de medicii experţi ai asigurărilor sociale până la data intrării în vigoare a Legii nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare îşi păstrează valabilitatea,cu obligativitatea reevaluării anuale. Dacă în urma reevaluării se constată modificări de încadrare în grad de invaliditate cuantumul indemnizației se va modifica în mod corespunzător.
20.Articolul 27 se abrogă.
21.Articolul 28 se abrogă.
22.Articolului 29 va avea următorul cuprins:
La acordarea drepturilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 341/2004 nu se solicită beneficiarilor îndeplinirea de condiţii suplimentare, cu excepţia celor referitoare la dovada, potrivit prezentelor norme metodologice, a calităţii deţinute în baza Legii nr. 341/2004.
23.Alineatul (1) al articolului 30 va avea următorul cuprins:
(1) În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, costul protezelor, ortezelor şi scaunelor cu rotile pentru invalizii care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, inclusiv al dispozitivelor medicale cuprinse în Lista de dispozitive destinate recuperării deficienţelor organice sau fiziologice, stabilită în baza reglementărilor de asigurări sociale de sănătate, se suportă după cum urmează:
a) din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru cele care se
acordă prin sistemul de asigurări sociale de sănătate;
b) din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat, pentru cele care nu
se acordă prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.
23.Articolului 31 va avea următorul cuprins:
(1) În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, acordarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari se face în cadrul programului de acordare a rechizitelor şcolare, organizat şi finanţat de Ministerul Educaţiei Cercetării Ştiinţifice.
(2) Pentru acordarea gratuită a rechizitelor, persoanele prevăzute la alin. (1) vor transmite inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, o cerere în care vor fi menţionate: datele de identificare a solicitantului, titlul pe care îl deţine în baza legii, datele de identificare a copilului, instituţia de învăţământ ale cărei cursuri le urmează şi anul şcolar pentru care se solicită acordarea dreptului de rechizite gratuite;
(3) Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, transmit la Secretariatul de Stat listele cuprinzând persoanele care beneficiază de rechizite gratuite.
(4) Beneficiarii drepturilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligaţi să comunice în scris inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, orice modificare a condiţiilor în care acestea au fost acordate.
24.Articolului 32 va avea următorul cuprins:
(1) Indemnizaţiile prevăzute la art. 4 alin. (2)-(6) şi la art. 5 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se suportă de bugetul de stat prin bugetele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, după caz.
(2) Stabilirea şi plata indemnizaţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către casele teritoriale de pensii, respectiv de către serviciile de pensii ale Ministerului Apărării Naţionale sau Ministerului Afacerilor Interne, după caz, pe baza documentelor doveditoare ale titlurilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) şi b) pct.1, pct.2 pct.3 şi pct.4 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în funcție de drepturile prevăzute de lege pentru fiecare categorie de beneficiari, respectiv a copiei certificate pentru conformitate de pe noul tip de certificat, şi a actului de identitate.
25.Articolului 33 va avea următorul cuprins:
(1) Sumele aferente acordării subvenţiei prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 341/2004 se cuprind în bugetul Secretariatul de Stat.
(2) Decontarea sumelor acordate ca subvenţie de stat egală cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro se face între Secretariatul de Stat şi instituţia bancară care a acordat creditul.
(3) Acordarea de către instituţiile bancare a creditelor în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se face cu avizul Secretariatul de Stat.
(4) Pentru stabilirea modului de efectuare a decontării prevăzute la alin. (2), Secretariatul de Stat, după acordarea avizului prevăzut la alin. (3), va încheia protocoale cu băncile care vor acorda creditele, în conţinutul acestora prevăzându-se expres că Secretariatul de Stat nu este girant al beneficiarilor de credite şi că nu va răspunde decât de plata a 50% din dobânda aferentă unui credit acordat în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.