M-am tot intrebat de ce Parchetul General - Sectia Parchetelor Militare nu a vrut sa elibereze un act care sa adevereasca un eveniment din dimineata zilei de 22 decembrie 1989 petrecut in fata Uzinei "1 Mai" din Ploiesti? Surpriza a venit de la o alta institutie de forta a Statului, Jandarmeria Prahova care, prin comandantul sau, recunoaste, dupa 26 de ani!, faptul ca Revolutia Ploiesteana din 1989 a fost declansata de izbucnirea conflictului dintre muncitorii uzinei si fortele de Securitate.
ADEVĂR DUREROS, AFLAT... DUPĂ 26 DE ANI!
Un pasaj semnificativ din cartea “JANDARMERIA PRAHOVA” scrisă de general de brigadă Gheorghe Bragă, inspector șef al IJJ Prahova, lt.col. Dănescu Florin, lt.col. Clinciu Ciprian, mr. Dragomirescu Leonard, mr. Măntoiu Mihai, cpt. Brotea Marius, cpt. Stancu Daniel, cpt. Tănase Ciprian și lt. Radu Corneliu.
“În 22 decembrie, orele 08.30, Batalionul 62 Securitate este solicitat de către colonel Pescaru Ilie, inspectorul șef al Inspectoratului Județean al Ministerului de Interne, pentru a interveni cu Plutonul de Apărare Antiteroristă, cu subunitatea lui de intervenție, alături de plutoanele de intervenție de la miliția municipiului Ploiești și Grupul Județean de Pompieri pentru a asigura ordinea la Întreprinderea “1 Mai” Ploiești. Plutonul a participat la misiune cu un ofițer, 22 militari în termen dotați cu pistoale mitralieră și câte 60 de cartoșe în încărcătoare. Efectivele au fost conduse de comandantul unității, maior Costea Dumitru. Folosirea focurilor de avertisment și a jeturilor de apă și spumă de către militarii din cadrul Grupului de Pompieri a făcut ca situația să degenereze, ceea ce a dus la replierea forțelor în zona sediului Comitetului Județean Prahova (“Casa Albă”, sediul fostei județene PCR Prahova – n.a.), pentru a asigura paza și protecția acestuia. Ordinul de repliere se datora faptului că munictorii de la Uzina “1 Mai” împreună cu muncitorii de la întreprinderile U.Z.U.C., I.P.C.U.P., etc, atrași de strigătele și focurile de avertisment, se încolonaseră și începuseră deplasarea către centru orașului. La orele 09.15, prin punerea în aplicare a Planului Unic de Intervenție pentru Apărarea Sediului Comitetului Județean Prahova (fosta județeană PCR Prahova – n.a.), unitatea a suplimentat efectivul de luptători cu două plutoane de securitate-miliție și un pluton de Apărare Antiteroristă comandate de lt.col. Poncet Mihai, lt. Stroe Gabriel, cpt. Badiu Marian, lt. Preda Valentin și lt. Pătulea Cristinel. Dotarea cu armament și muniție era fără precedent: 170 de pistoale mitralieră și peste 51.000 de cartușe calibrul 7,62 mm. Muniția, aflată în încărcătoare, a fost dispusă sub pază în interiorul clădirii. Comandantul unității, maior Costea Dumitru, ordonă militarilor din dispozitiv să se replieze pentru a apăra intrările în sediul instituției, concomitent cu întărirea pazei în punctele vitale. Sosește și un pluton de militari din cadrul M.Ap.N. care s-a dispus în fața militarilor din Securitate. Maiorul Costea Dumitru, fiind cel mai mare în funcție și grad, și-a asumat comanda întregului dispozitiv”
Am facut plingere penala la Parchetul General - Sectia Parchetelor Militare, si "concitadinul meu", generalul Vasilache Ioan, cel care in Decembrie 1989 era procuror la Parchetul Militar Teritorial Ploiesti sub comanda procurorului militar Olteanu Florin - Olteanu Florin este cel care a insotit UM 01065 Popesti-Negoiesti in marsul ei inspre Bucuresti, unde a facut nenumarate victime, inclusiv cele de la Aeroportul Otopeni unde au fost masacrati cei 47 de tineri subofiteri de militie de la Scoala de gradati din Cimpina, aceiasi indivizi care au fost implicati si in eradicarea fenomenului "Piata Universitatii" cind pe 13.06.1990. la orle 04.00, au luat cu asalt pe cei care dormeau in corturile din fata Teatrului National, impungindu-i cu tepuse prin foile de cort - si stia perfect de ceea ce s-a intimplat in fata Portii nr.1 de la Uzina "1 Mai" Ploiesti, mi-a raspuns - pe nu mai putin de 14 file, chipurile argumentate legal - ca... faptele s-au prescris, fara a contrazice ca acele fapte nu s-ar fi intimplat! Am inaintat aceasta Decizie aberanta din 14.05.2014 Instantei. Fostul Prim Procuror al parchetului General, Tiberiu Nitu, un alt "concitadin", chiar fost salariat al uzinei "1 Mai" Ploiesti(!), s-a spalat pe miini si a inaintat plingerea Judecatoriei Ploiesti care a catadicsit sa constate, in Camera de Consiliu, unde nu am avut acces, ca faptele s-au prescris si ca eu sint bun de plata... 200 lei cheltuieli de judecta! Oare ce spun acesti indivizi, care au "palmat" Dosarul Revolutiei si au dat neinceperea urmaririi penale, acum, cind acesta a fost deschis? Ba, mai mult, procurorul militar Toma, de la Parchetul Militar Teritorial Ploiesti, care are in instrumentare plingerea a 8 camarazi de la uzina "1 Mai" Ploiesti, considerati victime in confruntarea din dimineata zilei de 22.12.1989, se prevaleaza de a da o solutie in acest dosar, spunind ca "a fost deschis Dosarul Revolutiei" si ca el nu poate da o solutie, fiind angrenat in analizarea acestui dosar la Parchetul Militar de pe linga ICCJ. Ce sa mai spui? Cine crede ca se va afla, vreodata, ceea ce s-a intimplat, cu adevarat, la Revultia din Decembrie 1989 este un mare naiv! S-a adeverit pe deplin vorbele generalului Popa Dimitrie rostite in dimineata zilei de 26.12.1989, dupa ce a fost impuscat Ceausescu, in fata noastra, a revolutionarilor din Casa Alba, si anume: "Victoria este a voastra, a revolutionarilor, iar puterea este a noastra - adica tot a "fostilor"! - asa ca ducet-va la casele voastre ca noi raminem sa administram municipiul si judetul!". Adica... "La vremuri noi, tot ei!". Asa ne trebuie ca nu i-am ciuruit atunci in 22.12.1989 cind eram dotati cu pusti itraliere. ce zici Marineac Mihail? Ce ar fi zis Antonescu Lenuta (Dumnezeu sa o odihneasca!) daca ar fi trait?