3. Activitatea judiciară în cauze penale
În cursul anului 2005, volumul activităţii judiciare penale şi complexitatea cauzelor au crescut considerabil, atât la nivelul structurii centrale, cât şi al serviciilor teritoriale.
Procurorii au participat la judecarea unui număr de 1628 de cauze penale, din care în 636 au participat procurorii din cadrul structurii centrale.
În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află cauze complexe privind infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice (cu consecinţe deosebit de grave), înşelăciune, delapidare, fals intelectual, spălare de bani, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală, acordare de credite sau subvenţii cu încălcarea legii, utilizarea creditelor sau a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, deturnare de fonduri ş.a. Aceste infracţiuni au fost comise de către directori de bănci sau societăţi comerciale, lucrători vamali, primari, ofiţeri şi subofiţeri ai Ministerului Apărării Naţionale, ofiţeri şi agenţi de poliţie, judecători, procurori, avocaţi, magistraţi asistent, experţi, demnitari ş.a.
Instanţele de judecată au pronunţat, în anul 2005, un număr de 73 de hotărâri definitive de condamnare, privind 161 de inculpaţi.
Astfel, spre exemplu, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat pe inculpaţii Dinculescu Florica şi Jiga Dan la 3 ani închisoare şi, respectiv, 5 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de art.257 C.pen. raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, art.26 raportat la art.254 C.pen. şi art.6 din Legea nr.78/2000, art.246 C.pen. şi art.2481 C.pen.
S-a reţinut că, în anul 2000, inculpata Dinculescu Florica, director al unităţii „Sapard” din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, a intermediat primirea de către inculpatul Jiga Dan, director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, a sumei de 120.000 USD de la reprezentanţii societăţii „Agricola San Giorgio” din Italia, în scopul câştigării licitaţiei organizate cu ocazia privatizării SC „JIMTIM” Jimbolia.
De asemenea, inculpatul Jiga Dan, în schimbul sumelor primite prin intermediul inculpatei Dinculescu Viorica, a acceptat primirea unor documente ale societăţii „Agricola San Giorgio”, după împlinirea termenului limită de depunere a ofertelor şi, corelativ, după eliminarea de la negocieri a ofertantului „Ten Agro” Timişoara, vătămând interesele legale ale acestuia.
Într-o altă cauză, prin sentinţa penală nr.49 din 20 ianuarie 2005, rămasă definitivă prin neapelare, Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a penală, i-a condamnat pe inculpaţii Vizireanu Irina şi Vizireanu Radu, la 5 ani închisoare şi, respectiv, la 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă.
Inculpaţii Vizireanu Irina (avocat în cadrul Baroului Bucureşti) şi Vizireanu Radu (agent principal de poliţie în cadrul Inspectoratului General de Poliţie), în perioada iulie – august 2002, au pretins, în mod repetat, şi au primit de la Gottschling Ion sume de bani, totalizând 31.000 USD, lăsând să se creadă că au influenţă asupra magistraţilor, spre a dispune punerea în libertate a inculpatului Gottschling Răzvan.
Inculpata Vizireanu Irina, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a falsificat mai multe înscrisuri sub semnătură privată (contract de asistenţă juridică şi chitanţe), prin atestarea în conţinutul lor a unor date nereale şi prin contrafacerea semnăturii lui Gottschling Ion, în vederea producerii de consecinţe juridice.
De asemenea, inculpata Vizireanu Irina, în luna martie 2002, a pretins şi primit suma de 6.000 USD de la Radu Paula, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistratului care instrumenta dosarul penal privind pe Dinu Mihăiţă, în scopul punerii în libertate a acestuia. (A se vedea alte cazuri, în anexa nr.10.3.)
Cele 5 hotărâri penale definitive de achitare (a unui număr de 8 inculpaţi) şi 4 hotărâri penale definitive de restituire a cauzei la procuror, pronunţate în anul 2005, au fost examinate de Secţia judiciară penală, care a constatat că acestea nu sunt imputabile procurorului.
În urma verificării unui număr de 1628 hotărâri penale (din care, 636 de către procurorii din structura centrală), au fost declarate 202 apeluri şi recursuri, privind 735 de inculpaţi.
Nu a fost retras nici un apel sau recurs.
Dintre apelurile şi recursurile declarate, au fost soluţionate un număr de 182, cu 352 inculpaţi, dintre care 123, cu 258 inculpaţi, au fost admise.
S-au întocmit analize ale hotărârilor penale definitive, precum şi ale achitărilor şi restituirilor definitive.
În cursul judecării cauzelor s-au ridicat o serie de probleme de drept, care au fost supuse examinării Consiliului ştiinţific al Departamentului Naţional Anticorupţie.
Problemele de drept, practicile judiciare contradictorii, precum şi deficienţele constatate în activitatea de urmărire penală şi judiciară, au făcut obiectul discuţiilor purtate cu toţi procurorii care participă la judecarea cauzelor, în cadrul unor întâlniri de lucru.
Procurorii Secţiei judiciare penale s-au preocupat de identificarea practicii judiciare a instanţei supreme, de multiplicarea şi transmiterea în teritoriu a acesteia, pentru asigurarea unei activităţi eficiente şi evitarea unor greşeli.
Secţia judiciară penală va desfăşura, în cursul anului 2006, activităţi de îndrumare a procurorilor din cadrul serviciilor teritoriale, care participă în şedinţele de judecată, şi se va preocupa de crearea punctelor de documentare proprii, atât la nivel central, cât şi la cel al serviciilor teritoriale.
Accesul procurorului de şedinţă la legislaţie şi jurisprudenţă a fost facilitat de utilizarea programelor de calculator.
Condiţiile improprii de muncă de la sediile instanţelor de judecată, în special pentru procurorii din Bucureşti, creează probleme legate de asigurarea securităţii dosarelor, a fişelor de şedinţă şi a documentaţiei, precum şi în legătură cu modul în care pot fi studiate dosarele, ceea ce se repercutează negativ asupra calităţii muncii. Pentru aceste considerente, se impune repartizarea unor birouri, la sediul instanţelor (până în prezent s-a obţinut doar un biroul la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), pentru procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie, care să fie dotate corespunzător (computer, fax, telefon, xerox).
4. Cooperarea internaţională şi legătura cu instituţii similare din alte state
Principalele obiective ale Serviciului de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice, în anul 2005, au fost: urmărirea modului de îndeplinire a angajamentelor şi măsurilor luate de Departamentul Naţional Anticorupţie pentru integrarea României în Uniunea Europeană; reflectarea unei imagini corecte a activităţii departamentului; implementarea şi monitorizarea proiectelor PHARE, al căror beneficiar direct este Departamentul Naţional Anticorupţie; continuarea şi extinderea relaţiilor de cooperare cu instituţii similare din alte state; desfăşurarea activităţilor de asistenţă judiciară internaţională ş.a.
A. Activităţi desfăşurate în domeniul integrării europene
Departamentul Naţional Anticorupţie a participat la şedinţele grupurilor de lucru ale delegaţiilor sectoriale şi la reuniunile la nivel guvernamental, precum şi la cele cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, privind modul de aducere la îndeplinire a angajamentelor luate de România pentru aderarea sa la Uniunea Europeană, în special cu privire la combaterea infracţiunilor de corupţie.
În realizarea acestui scop, Serviciul de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice a analizat angajamentele şi recomandările cuprinse în Documentul de poziţie comună a statelor membre ale Uniunii Europene, încheiat cu ocazia închiderii capitolului de negocieri privind justiţia şi afacerile interne, şi a comunicat, periodic, Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Integrării Europene, măsurile luate de Departamentul Naţional Anticorupţie în îndeplinirea acestor angajamente.
De asemenea, a asigurat participarea la reuniunile delegaţiei sectoriale „Justiţie şi Afaceri Interne”, organizate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor (având ca obiectiv monitorizarea stadiului îndeplinirii măsurilor cuprinse în Planul de măsuri prioritare privind integrarea europeană), a pregătit documentaţia pentru misiunea de evaluare a Comisiei Europene (iunie 2005), precum şi documentele din raportul de track record.
B. Acţiuni desfăşurate în legătură cu evaluarea activităţii Departamentului Naţional Anticorupţie de către alte organizaţii sau organisme
Serviciul de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice a pregătit, împreună cu Ministerul Justiţiei, vizita de evaluare a României de către GRECO, în cadrul celui de-al doilea ciclu de evaluare privind implementarea Convenţiei Penale asupra Corupţiei (februarie 2005).
De asemenea, a pregătit vizita de evaluare a experţilor SIGMA – OECD (aprilie 2005) şi a redactat comentariile la raportul preliminar al experţilor, având ca obiect integritatea sistemului judiciar.
A coordonat activitatea de colectare a datelor privind activitatea Departamentului Naţional Anticorupţie, solicitate de către Institutul de Politici Publice, pentru întocmirea studiului cu tema „Impactul modificării competenţei materiale asupra performanţelor Parchetului Naţional Anticorupţie în anul 2004” (februarie 2005) ş.a.
C. Activităţi privind programele PHARE
Pe parcursul anului 2005, au fost derulate mai multe activităţi privind organizarea activităţii Unităţii de Implementare a Programelor din cadrul Departamentului Naţional Anticorupţie.
Au fost redactate, cu sprijinul Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE, manualele de proceduri interne şi au fost negociate, cu Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE, acordurile de implementare a programelor aflate în derulare, al căror beneficiar este Departamentul Naţional Anticorupţie.
De asemenea, în calitate de autoritate de implementare, Departamentul Naţional Anticorupţie a transmis, lunar (începând cu luna septembrie 2005), rapoartele tehnice de progres privind derularea Programului PHARE RO 2003/005-551.04.15.
Programul PHARE RO 2003/005-551.04.15 - „Continuarea întăririi capacităţii instituţionale de luptă împotriva corupţiei”
Beneficiarii programului sunt Departamentul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei şi are două componente (respectiv, una de înfrăţire instituţională şi una de investiţii).
Potrivit componentei de înfrăţire instituţională (Twinning RO 03/IB/JH/08), Departamentul Naţional Anticorupţie beneficiază, începând cu data de 26 august 2005, de asistenţa Parchetului Special Anticorupţie din Spania, precum şi a altor experţi (magistraţi) din statele membre ale Uniunii Europene, în vederea îmbunătăţirii metodologiei sale de investigare a dosarelor de mare corupţie şi a eficientizării colaborării cu celelalte instituţii publice, având atribuţii în domeniul luptei împotriva corupţiei.
Personalul operativ al Departamentului Naţional Anticorupţie va beneficia de un număr de 22 de seminarii (de pregătire profesională), care vor fi organizate în perioada ianuarie - octombrie 2006.
Activităţile derulate pe parcursul anului 2005, au urmărit, în principal, negocierea cu partenerii spanioli a planului de activităţi cuprins în Convenţia de Twinning, care a trebuit armonizat cu Strategia naţională anticorupţie pe perioada 2005-2007.
S-au organizat două întâlniri ale Grupului de Lucru Anticorupţie (compus din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice, având atribuţii în domeniul luptei împotriva corupţiei) şi o întâlnire a Grupului de Lucru Legislaţie (care a examinat propunerile de modificare a legislaţiei, pentru eficientizarea cooperării interinstituţionale, în domeniul luptei anticorupţie).
De asemenea, procurori ai Departamentului Naţional Anticorupţie au participat la 4 seminarii, pentru pregătirea specializată a magistraţilor care participă la judecarea cauzelor de corupţie.
Componenta de investiţii constă în sprijinul financiar pentru achiziţionarea de hardware şi software (în vederea completării necesarului de staţii de lucru, imprimante şi staţii mobile), integrarea lor în cadrul unei reţele securizate şi realizarea infrastructurii de comunicaţii, pentru coordonarea eficientă a activităţilor investigative, atât la nivel central cât şi teritorial.
Programul PHARE RO 2004/016-772.01.05 - „Întărirea luptei împotriva corupţiei”
În cadrul componentei de înfrăţire instituţională, Departamentul Naţional Anticorupţie va beneficia de asistenţă, în vederea elaborării unei strategii de dezvoltare proprie, inclusiv privind resursele umane, comunicarea şi instruirea personalului.
Componenta de investiţii (având ca obiect un contract în valoare de 1,75 milioane euro) are ca obiective crearea, în cadrul Departamentului Naţional Anticorupţie, a unui sistem de colectare, stocare, căutare, analiză şi diseminare a informaţiilor privind investigarea faptelor de corupţie, realizarea propriului sistem de management al documentelor (care să fluidizeze circuitul documentelor în cadrul instituţiei) şi dotarea cu un laborator de expertiză IT propriu (care să permită recuperarea, inspectarea, analizarea şi stocarea, în condiţii optime, a mijloacelor de probă, aflate pe suport digital).
În ultimele două luni ale anului 2005, au avut loc întâlniri şi dezbateri, atât la nivelul departamentului, cât şi la nivel interinstituţional, cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei (care este coordonator al Strategiei IT în domeniu) şi ai Delegaţiei Comisiei Europene, având drept scop găsirea soluţiilor privind corelarea activităţilor cu cerinţele impuse de „Strategia IT a sistemului judiciar” şi cu celelalte proiecte aflate în derulare, în cadrul Ministerului Justiţiei.
D. Alte activităţi de cooperare internaţională
Au fost organizate întâlniri ale conducerii Departamentului Naţional Anticorupţie cu reprezentanţi ai structurilor Uniunii Europene, ai altor organizaţii (OLAF, OECD etc.), ai autorităţilor judiciare sau politice ale unor state membre ale Uniunii Europene sau ale altor state (Germania, Marea Britanie, Franţa, Norvegia, Statele Unite ale Americii ş.a.) etc.;
S-a asigurat participarea unor procurori ai departamentului la conferinţe internaţionale, pe tema luptei împotriva corupţiei şi a fraudei, după cum urmează:
Cea de a 6-a conferinţă privind combaterea corupţiei, organizată de OLAF şi Fundaţia Germană IRZ, la Raesfeld (Germania, septembrie 2005); Forumul regional al instituţiilor anticorupţie (Viena, decembrie 2005); Cea de-a treia conferinţă a Uniunii Europene a procurorilor specializaţi în lupta antifraudă (Bruxelles, octombrie 2005); Cea de-a 6-a întrunire generală a Reţelei Anticorupţie pentru ţările cu economie în tranziţie (Istambul, mai 2005); „Democraţia şi securitatea mondială” (Istambul, iunie 2005).
Au fost organizate participări la seminarii, stagii de pregătire şi vizite de studiu în străinătate, la care au participat 35 de procurori, ofiţeri de poliţie şi specialişti ai Departamentului Naţional Anticorupţie.
Biroul de legătură cu instituţiile similare din alte state şi-a adus o importantă contribuţie, atât în domeniul asistenţei judiciare internaţionale, cât şi în cel al participării la manifestări internaţionale organizate de instituţiile publice.
Printre activităţile de asistenţă judiciară internaţională realizate, menţionăm următoarele:
Efectuarea, în cadrul comisiilor rogatorii internaţionale, a unor acte procesual-penale, solicitate de către autorităţile judiciare din Germania, Ungaria, Marea Britanie şi Republica Moldova; Îndeplinirea formalităţilor de solicitare, prin intermediul comisiei rogatorii internaţionale, a autorităţilor judiciare din alte state, pentru efectuarea unor acte procesual-penale (Suedia, Marea Britanie, Republica Moldova, Austria, Franţa, Ungaria, Republica Ucraina, Turcia şi Germania); Solicitarea efectuării unor verificări operative, privind identificarea unor persoane, prin intermediul Birourilor Interpol din Germania, Italia, Turcia şi Austria; Elaborarea Raportului de activitate privind criminalitatea în domeniul corupţiei, pe anul 2004, solicitat de către Biroul Ofiţerilor de Legătură ai Poliţiei Germane (BKA); Întocmirea răspunsului la solicitarea Biroului Ofiţerilor de Legătură ai Poliţiei Germane (BKA), în legătură cu baza legislativă în vigoare, în domeniul corupţiei în România; Realizarea documentaţiei de răspuns privind stadiul cercetărilor, în dosarele instrumentate de către Departamentul Naţional Anticorupţie, la solicitarea Ambasadei Israelului şi a Ministerului Justiţiei; Participarea la seminarul „Cooperarea judiciară internaţională, instrument de luptă împotriva crimei organizate”, organizat de Comisia Europeană şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Participarea la reuniunea Reţelei judiciare române, în materie penală, organizată de Ministerul Justiţiei, precum şi la reuniunea EPOC II, organizată de Comisia Europeană şi Ministerul Justiţiei din Italia, în parteneriat cu EUROJUST şi Ministerul Justiţiei din România. Biroul de legătură cu instituţiile similare din alte state a declanşat, în timp util, procedurile legale şi a urmărit respectarea regulilor de drept substanţial (privind corupţia), precum şi a regulilor de drept procesual (de admisibilitate a probelor), în vederea armonizării acestora cu dispoziţiile legale comunitare.