Main Content:

Pagini: 1 ... 153 154 [155] 156 157 158

"Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." (Matei, 22,29)

 • NVal
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 6021
 • Vezi Profilul

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române
6h  ·
Mircea-Gheorghe Abrudan, Protopopul Aurel Munteanu (1882-1940), martir al poporului român și mucenic al Bisericii Ortodoxe, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2020, 265 p.
La împlinirea a optzeci de ani de la Dictatul de la Viena și de la moartea martirică a protopopului ortodox al Huedinului Aurel Munteanu (10 septembrie 1940), colegul nostru CS III Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, preocupat de istoria Bisericii Ortodoxe din Transilvania în secolele XVIII-XX, i-a dedicat acestui prelat o monografie istorică care să-l readucă în atenția contemporanilor. Publicată cu binecuvântarea și prefața Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț al Clujului, monografia Aurel Munteanu apare sub egida editurii Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, ca un act de pioasă aducere aminte și de omagiere a celui ce a s-a numărat între întemeietorii acestei eparhii a Bisericii Ortodoxe Române între anii 1919-1921. De asemenea cartea a fost postfațată de profesorul dr. Vasile Pușcaș, reputat specialist al istoriei contemporane și al relațiilor internaționale în secolele XX-XXI. Monografia prezintă obârșia, studiile, familia, activitatea sacerdotală, culturală, socială și național-politică a preotului Aurel Munteanu ca paroh în Valea Drăganului și protopop al Huedinului, unde a ctitorit biserica ortodoxă din oraș, cunoscută drept Catedrala Moților. Pe baza surselor arhivistice, a mărturiilor din epocă și a proceselor desfășurate în Instanțele de judecată clujene, reproduse în anexe, cercetarea reconstituie în detaliu martiriul preotului Munteanu, asasinat mișelește pentru că se impusese ca un adevărat lider în zona Apusenilor. El a dovedit, în toată perioada interbelică, dar și mai înainte, că era un creator de valori morale, religioase, sociale, economice și chiar politice. A îndreptat aceste valori către națiunea română deoarece aceasta fusese oprimată și dezavantajată, chiar discriminată rasial, până la Primul Război Mondial. Reținem un fragment din prefața Mitropolitului Andrei: „Împlinindu-se 80 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu, tânărul istoric Mircea-Gheorghe Abrudan ne pune la îndemână o lucrare valoroasă, despre viața și supliciul acestuia. Pe autor îl felicităm, iar cititorilor le dorim o lectură cu mult folos duhovnicesc care să-i convingă de valoarea jertfei”.


Memorat
 • NVal
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 6021
 • Vezi Profilul

”Catedrala Motilor”.Primul protopop de Huedin a suferit moarte martirică. 76 ani s-au scurs de la martiriu
https://basilica.ro/primul-protopop-de-huedin-a-suferit-moarte-martirica-76-ani-s-au-scurs-de-la-martiriu
Publicat de Iulian Dumitraşcu 10.09.2016În 10 septembrie 2016 s-au împlinit 76 de ani de la moartea martirică a primului protopop de Huedin, părintele protopop Aurel Munteanu, informează Radio Renaşterea.

Cu acest prilej, se va oficia la Huedin marți, 13 septembrie 2016, în faţa statuii protopopului martir slujba Parastasului, începând cu ora 9:30, slujbă la care vor lua parte preoţii din protopopiatul Huedin, oficialităţi locale şi credincioşi. În continuare, în sala de şedinţe Protopop Dorel Puşcaş a Protopopiatului Huedin, profesorii de istorie din oraș vor susține diferite prelegeri în memoria protopopului Aurel Munteanu.

Amintirea protopopului Aurel Munteanu a rămas vie în cetatea Huedinului şi în împrejurimi. Prin eforturile vrednicului de pomenire protopopul Dorel Puşcaş s-a zidit un sediu modern al Protopopiatului Huedin, în faţa căruia străjuieşte statuia martirului erou, operă a sculptorilor Cosma şi Păsat. De asemenea, înfiinţată Fundaţia Cultural Filantropică protopop Aurel Munteanu, în cadrul căreia funcţioneză o cantină socială.

Părintele protopop Aurel Munteanu s-a născut în 2 mai 1882, în satul Merghindeal, de pe Valea Albacului, jud. Sibiu. Profesorul Nicolae Şteiu, în cartea sa intitulată Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului, realizează o radiografie a celui ce a fost Aurel Munteanu, afirmând despre dânsul următoarele: a fost şi a rămas prin cutezanţă un erou, un păstor şi un pedagog al neamului în această parte de ţară. Statornic în ideea de a înălţa neamul său, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, a cuvântat, a scris, a zidit şi a murit pe altarul acestui ideal. El ne-a lăsat Catedrala moţilor din Huedin, nenumărate şcoli, biserici, cămine, societăţi culturale şi bănci populare. Aurel Munteanu a fost eroul şi martirul care a pavat drumul de legătură dintre patrie şi eternitate.

Protopopul Aurel Munteanu a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, trecând prin chinuri groaznice. A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.


MemoratSunt zile aflate sub patronajul Sf Dimitrie - felicitari si urari de bine tuturor celor care-i poarta numele!
MemoratÎn 1279, Ladislau Cumanul, legiferează interzicerea construcţiei bisericilor de zid în rit ortodox pe întreg teritoriul Regatului Maghiar.
Această interdicţie, asemuită cu antica tehnică numită damnatio memorie, face ca multe din bisericile ortodoxe din regiunile controlate fie de regalitatea maghiară, nobilimea catolică, ulterior reformată, fie de stăpânirea austriacă, să nu fie mai vechi de secolul al XVII-lea.
Asa se explica maiestria mesterilor care au construit bisericile de lemn din Transilvania.
Sursa: historia.ro
Memorat

"La Palatul Cotroceni canta Cucuveaua", dar falseaza in mod grav si rau intentionat!

Memorat

Posturile propagandei antiromanesti isi continua nestingherite subversiunea, hartuind si subminand romanii.

« Ultima modificare: Octombrie 29, 2020, 20:52:43 de către razvan »
Memorat
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4229
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi ProfilulIn memoriam Ion si Doina Aleda Teodorovici. Astazi, de Sambata mortilor (mosii de toamna), publicam o stire referitoare la cei doi mari plecati dintre noi si despre cei apropiati si urmasii lor. Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe parinti si sa-i intareasca pe urmasii lor.

Romanul nu piere - www.youtube.com/watch?v=jTsmz2r1SSc.
« Ultima modificare: Decembrie 10, 2020, 09:56:45 de către razvan »
Memorat
 • NVal
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 6021
 • Vezi Profilul

Dumnezeu să îi odihnească și pe cei din familie să îi mîngîie.
Memorat
 • NVal
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 6021
 • Vezi Profilul

Adrian Vașnic · 22h ·
Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, Amfilohije Radovic a adormit în Domnul.
Un giuvaer de arhiereu al lui Hristos cum rar se mai găsește. Un titan al ortodocșilor din Muntenegru arestat în timpul carantinei pentru că nu s-a supus statului, conducând o procesiune de mii de oameni în cinstea Sf. Vasile de la Ostrog, Făcătorul de minuni. A scos în stradă tot poporul pentru a protesta împotriva unor legi anti-bisericești și nu s-a temut de puterea vremelnică.
Mărturisitor curat în public al dreptei credințe prezentând erezia Filioque și alte învățături greșite. Ar fi foarte multe de spus despre ÎnaltPreaSfinția sa, vă las pe dumneavoastră să cercetați.

VEȘNICA POMENIRE.


Memorat

Istorie ortodoxa si sfinti randuiti de Dumnezeu pentru neamul nostru. Astazi sarbatorim o sfanta.Sfanta Mucenita Filofteia de la Arges

Sfanta Mucenita Filofteia a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii, insa nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari. Numele sau in limba greaca inseamna "iubitoare de Dumnezeu". Pentru ca a dovedit mila fata de oamenii sarmani, a fost omorata de tatal sau, la varsta de numai 12 ani.  Chiar daca moastele sale se afla la Curtea de Arges de la sfarsitul sec. al XIV-lea, abia in anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Istoria arata ca moastele Sfintei Filofteia au fost duse initial la Tarnovo, unde au ramas pana in anul 1393. In acel an, Taratul bulgar a fost ocupat de turci, care au si ars orasul. Pentru a le feri de profanare, moastele au fost duse la Vidin, unde au stat putin timp, probabil pana in 1396. Dupa infrangerea armatelor crestine la Nikopole, crescand amenintarea turca, moastele au fost oferite domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran (1386-1418). Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domneasca, cu hramul "Sf. Nicolae", de la Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana. In acest fel se explica si alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat dupa ziua hramului). Dupa construirea noii biserici de catre Neagoe Basarab, sfintita la 15 august 1517, moastele au fost asezate aici a doua zi, cand s-a facut si proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Moastele au ramas la Curtea de Arges pana in 1893, cand, datorita starii avansate de degradare a bisericii, au fost mutate in bisericile "Sf. Gheorghe" si "Adormirea Maicii Domnului" - Olari, din aceeasi localitate. In timpul primului razboi mondial, datorita mutarii frontului in apropierea acestei localitati, moastele au fost duse in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti. Dupa terminarea razboiului, au fost readuse la Curtea de Arges, iar din 1949 se afla in paraclisul acestei manastiri.

In traditia populara este Sfanta Filofteia este numita Poitra lui Nicolae.
Memorat
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4229
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi ProfilulMerită citit !!!
Biblia sau Sfânta Scriptură ,
"Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." (Matei, 22,29)
AICI :
http://www.bibliaortodoxa.ro/
Memorat

Nihil sine Deo!!

Pana la urma ati inteles ceva din alegeri sau nu? La Brasov au castigat cel mai mare procent useristii. Aia care nu au vrut sa jure cu mana pe Biblie.
MemoratMai bine ar baga la cap ce a spus Patriarhul. Sa nu uite zicala asta roaneasca ca Dumnezeu nu e tigan. Orban o stie acum pe dinafara.
Memorat

 Pentru ziua de ieri a calendarului ortodox, o lucrare de Elena Murariu - Zamislirea Sfintei Fecioare Maria, 2020.

« Ultima modificare: Decembrie 10, 2020, 10:03:58 de către razvan »
Memorat
Pagini: 1 ... 153 154 [155] 156 157 158
Schimbă forumul: