Main Content:

Pagini: [1] 2 3 ... 11

SPRIJIN PENTRU RANITII SI MARII MUTILATI DIN REVOLUTIA ROMANA DIN DECEMBRIE 1989


Va propun initierea unui program de ajutorare pentru ranitii din revolutie care au probleme sociale sau probleme cu tratamentele medicale.
Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor s-a oferit sa acorde toata asistenta privind relatia pacientilor raniti in timpul Revolutiei din Decembrie 1989 cu orice institutie din sistemul de sanatate, cu cele care au atributii din domeniul social sau pentru rezolvarea problemelor revolutionarilor.

Fac apel la dvs. sa identificati astfel de cazuri si sa le comunicati imediat.
Pentru relatii, contactati aceasta organizatie:
office@protectiapacientilor.ro
sesizari@protectiapacientilor.ro
Tel.: 0771.565.350 sau 0761.261.391
www.protectiapacientilor.ro
Voi reveni cu alte detalii
« Ultima modificare: Mai 23, 2009, 10:22:12 de către Vasile Barbu »
Memorat

Va felicit pentru importanta Dumnevoastra initiativa!!

E o bucurie sa descoperi existenta unor asemenea organizatii si site-uri.
Recomand tuturor membrilor Forumului nostru, dar si simplilor vizitatori, sa acceseze site-ul acestei asociatii - www.protectiapacientilor.ro - si sa-l recomande si altora. Este o initiativa care poate fi de real folos societatii romanesti, poate chiar salutara daca va reusi sa cumuleze forta, numar si persoane care sa se implice in viata asociatiei.

Privitor la problemele cu care se confrunta ranitii si, in special, marii mutilati ai Revolutiei, voi incerca sa obtin de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor o lista cu persoanele care au nevoie de sprijin suplimetar fata de cel de care beneficiaza deja. Sper sa aiba o asemenea situatie sau datele necesare pentru intocmirea ei. Articolele postate pe forum, "Un ranit al revolutiei plateste lunar 4000 de lei pe tratamentul care ar trebui să fie gratuit" si "17 gloante la Revolutie, 18 ani de uitare", (cele care, probabil, v-au determinat sa postati anuntul de mai sus), precum si interesul aratat fata de situatia ranitului Mircea Emilian Rusu (dl. Nastasache), se constituie in date suficiente pentru a demonstra necesitatea acordarii unei atentii speciale acestei categorii de revolutionari.

Prima mea vizita la S.S.P.R. o datorez solicitarii venite din partea unui ranit din Brasov, paralizat de la brau in jos - de 15 ani la acea data - persoana care, alaturi de altele probabil, a intrat astfel in atentia domnului Petrisor Morar si a institutiei pe care o conducea atunci. Desi a durat, situatia i-a fost rezolvata, fapt care imi intareste convingerea ca o preocupare mai directa, poate si mai insistenta din partea noastra in asemenea cazuri, poate duce la ameliorarea lor.
« Ultima modificare: Mai 14, 2009, 14:28:11 de către razvan »
Memorat

Comutam aici informatiile de la www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=1.6510, acolo unde a inceput o discutie despre situatia disperata in care se afla (Doamne, de douazeci de ani!) un ranit al Revolutiei de la Cluj.
Au fost postate doua articole despre cazul sau, aparute in anul 2007, unul in ziarul "Gandul", celalalt in "Cotidianul", a se veda www.gandul.info/romania/ranit-revolutiei-plateste-lunar-4000-lei-tratamentul-ar-trebui-f.html?6446;1023457 si www.cotidianul.ro/17_gloante_la_revolutie_18_ani_de_uitare-37278.html, reproduse pe Forumul nostru la "Dezvaluiri despre Revolutia Romana din 1989", www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=1.6495. In pagina urmatoare, am dat un raspuns intrebarii daca ranitul se mai afla in viata.

In seara aceasta, am discutat cu tatal revolutionarului Mircea Emilian, cu domnul Vasile Rusu. Fiul sau traieste inca. Chiar daca deznodamantul tragic pare a se apropie implacabil, familia e alaturi de el si lupta din toate puterile si cu ultimele resurse care i-au mai ramas. (...) Propun sa discutam pe acel subiect pentru ca este unul dedicat ajutorarii celor care traiesc sub imperiul suferintei de atunci, din Decembrie 1989 si pana acum. L-am intrebat pe tatal ranitului cine ii ajuta? Raspunsul a fost unul pe cat de simplu pe atat de dureros: nu-i mai ajuta nimeni. Si-a adus aminte de fostul secretar de stat, dl. Fesan, care i-a salvat viata baiatului sau prin faptul ca i-a oferit un aparat pentru respiratie artificiala, pe durata lunga unul singur fiind insuficient (in timp ce unuia i se schimba consumabilele, trebuie conectat la celalalt si operatia se reia la doua saptamani). M-a rugat sa-i transmit multumirile sale, fapt pe care il fac pe aceasta cale. (...) Trebuie sa ne mobilizam ca sa putem ajuta aceasta familie care, intre timp, in cele doua decenii trecute de la Revolutie, a devenit un monument al suferintei.


Memorat

Situatia familiei este urmatoarea: singurul care se mai poate lupta cu aceasta soarta cruda este tatal victimei, domnul Vasile Rusu. Necazurile indelungate carora a trebuit sa le faca fata au dus si la imbolnavirea sotiei sale, mama lui Mircea Emilian Rusu. Farmaciile nu mai au demult medicamente gratuite pentru ei, asa cum ar trebui daca ar fi respectata legea revolutionarilor. Motiv pentru care nici ei nu mai au bani. Orice venit este destinat supravietuirii, procurarii medicamentelor sau schimbarii unor granule (consumabile) ale aparatelor de respiratie artificiala care-l mentin pe Mircea in viata. Tot ce s-a putut vinde s-a vandut demult, iar indemnizatia e cu totul insuficienta, in acest caz, asigurarii vietii bolnavului. Au nevoie de bani si de asistenta medicala. Nu e vorba de noi operatii. Mircea Rusu a paralizat complet intre timp si tatal lui stie ca sfarsitul este inevitabil. El doreste insa sa-i indeplineasca o ultima dorinta, aceea de a fi asistat in ultimele sale zile, inainte de pasul cel mare pe cre va trebui sa-l faca din viata aceasta, de un medic. Astfel crede sau simte ca-i va fi mai usor. Dar bani pentru asemenea plati nu mai au. Dl. Rusu ar fi multumit si cu vizite bisaptamanale ale unui medic. Presupun ca este vorba de un efect psihologic pozitiv asupra bolnavului. Medicamentele si consumabilele aparaturii sunt alte necesitati carora tot mai greu le fac fata, au ajuns adevarate "probe de rezistenta", cu stachete din ce in ce mai ridicate.
Memorat

Voi primi o lista cu cele ce le sunt de stricta necesitate pentru intretinerea bolnavului. Va fi postata pe forum si vom cere ajutorul tuturor pentru a putea sa venim in sprijinul acestui ranit. Sper ca suntem destui care avem relatii prin care sa procuram mai lesne cele necesare. Hai sa nu le "pastram" doar pentru presupuse viitoare nevoi personale. Ma gandesc ca e posibil ca unii dintre noi sa aiba cunostinte intre cei care conduc orasul Cluj-Napoca si ca ar putea sa determine o schimbare pozitiva in atitudinea (de indeiferenta) pe care o au fata de acest caz. Cu toate criticile care sunt aduse pe Forumul nostru Primarului Brasovului, inainte ca membrii Asociatiei "15 Noiembrie 1987" sa fi beneficiat de indemnizatiile actuale, a cerut si a obtinut in Consiliul Local un fond destinat asigurarii gratuitatii medicamentelor acelor oameni. Cred ca putem gasi, in noi insine si printre cunoscutii pe care-i avem, resursele necesare sprijinirii efective de care are nevoie aceasta familie.
Il rog si pe domnul Vasile Barbu sa ne ajute cu ce poate, sperand ca printre cei cu care colaboreaza va gasi si persoane cu relatii intre medicii din Cluj. Celor care vor putea sa contribuie cu ceva, le voi da un numar de telefon pentru a putea sa contacteze direct familia bolnavului. Ii multumesc domhului Puiu Fesan ca urmareste ce se intampla pe Forum si pentru ca m-a sunat ca sa-mi dea  numarul de telefon mobil al domnului Vasile Rusu. Haideti sa iesim din inertie si sa ajutam concret un om in situatia caruia puteam fi oricare dintre noi si sa-i multumim Domnului ca suntem teferi si-i putem ajuta noi pe altii. In prima parte a zilei voi reveni cu noi informatii, poate chiar de la dumneavoastra. In acelasi oras mai exista un caz de revolutionar grav ranit, cu ambele pricioare amputate si mai sunt si altele, in alte parti, cum bine stiti. Dar acum se cuvine sa ne concentram pe acest caz disperat de care am aflat.
« Ultima modificare: Mai 15, 2009, 00:58:21 de către razvan »
Memorat

Domnule Iosif,
Va felicit si va multumesc pentru gestul dvs. nobil.
Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, inspirata din discutia cu dvs., a infiintat deja un departament care se numeste "Departamentul pentru Problemele Pacientilor Raniti in Revolutie". Acest departament va fi compus din voluntari ai organizatiei noastre (medici, asistenti medicali, asistenti sociali etc) si va fi sprijinit de o personalitate cunoscuta si cunoscatoare cu adevarat a problemelor ranitilor din revolutie. Consideram ca aceasta categorie de pacienti merita sa aibe un tratament special din partea societatii romanesti.

Dintr-un studiu efectuat de noi a rezultat ca in ultimii ani, d-l Puiu-Nicolae Fesan, de la conducerea SSPR, a facut cele mai multe eforturi  privind sprijinirea in mod concret a unor raniti din revolutie, chiar daca aceste eforturi nu au putut fi la nivelul nevoilor. Ne dorim sa colaboram pe mai departe cu domnia sa in aceasta cauza si speram ca institutia SSPR, alaturi de celelalte institutii si autoritati, sa raspunda cerintelor noastre.

Si-a manifestat sprijinul in aceasta initiativa, alaturi de dvs. (d-l Iosif Gh. - Brasov) si d-l George Costin - Bucuresti. Asteptam si alte sustineri.
Asteptam de la toti sa ne comunicati (de preferat prin e-mail), fiecare caz cunoscut in parte, pentru a face evaluri si pentru a stabili ce masuri pot fi aplicate in fiecare caz.

Nota: Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor nu se va implica in alte probleme ale revolutionarilor din Decembrie 1989.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul

Frumoasa initiativa! Pentru ranitul paralizat din Cluj-Napoca voi da si eu bani. Il asteptam insa pe dl Cutean cu initiative personale. Din pozitia in care se afla, poate face foatre multe pentru familia Rusu. Sprijinirea revoutionarilor intra in fisa postului sau, nu-i asa? Daca noi vom contribui cu bani si alte mijloace pentru a ajuta aceasta familie, vom avea un plus la imagine. Daca o va face SSPR-ul, plusul respectiv va fi mai mare si va beneficia de el si dl Cutean personal, fapt care nu se va produce cu revolutionarii, individual, ei ramanand anonimi in continuare. Deci cel mai avantajat ar fi SSPR si secretarul sau de stat.
Memorat
 • Marilena
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2678
 • Vezi Profilul

Multumesc IOSIF pentru informatiile pe care le-ai postat.Asteptam un nr de cont sau adresa de domiciliu pentru a depune niste bani.Pina la gasirea unei alte solutii cred ca familia are nevoie urgent de bani pentru medicamente.Macar 500 mii de la fiecare sa se depuna.Abia s-au luat indemnizatiile deci fiecare se poate dispensa de o suma de bani.Apoi trebuie vazut concret cum mai poate fi ajutat.ALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..............SSPR...SSPR...SSPR....Emil Cutean.......se aude?se aude acest strigat de disperare a acestui om care Revolutia nu i-a adus decit suferinta?
Salutari domnului Puiu Fesan !!!
Memorat
 • Marilena
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2678
 • Vezi Profilul

Scuze pt greselile de exprimare..intotdeauna cind postez ori vorbesc la telefon ori mai fac inca o treba..si ma grabesc sa scriu.Deci nu ma certati prea tare.
Memorat

Cinci zeci de lei pun si eu. Daca ajung unde trebe, cred ca as putea sa pun in fiecare luna. Hai si voi revolutionarilor burtosi, mai putina bere si nici nu simtiti ca ati dat un ban, da usurati truda si suferinta altora care nu au norocu vostru.
Memorat

Referitor la cazul RUSU MIRCEA-EMILIAN din Cluj, ranit in revolutie si aflat in stare foarte grava, va comunic urmatoarele:
1. Am discutat cu tatal ranitului, d-l Vasile Rusu si am stabilit sa trimita la Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor o copie de pe dosarul situatiei medicale si sociale a pacientului pentru a face o evaluare urmata demersurile necesare privind sprijinul acestuia;
2. Mircea Rusu are nevoie vitala de consumabile pentru aparatul de asistare a respiratiei in valoare de peste 1.000 lei lunar. Banii sunt platiti de parintii lui care sunt pensionari cu varste in jur de 80 de ani. Tot acesti oameni eroi, mai platesc si contravaloarea medicamentelor necesare, deoarece, medicamentele de care are nevoie Mircea nu se afla in nomenclatorul de medicamente compensate. Toate acestea sunt necesare mentinerii in viata a lui Mircea. Lipsa acestora inseamna moarte in cateva clipe.
2. Cel tarziu miercuri, 27 mai '09, vom avea contul bancar in care se pot depune sume de bani pentru sprijinul lui Mircea Rusu. Acest cont va fi pe numele lui, cu singur acces al parintilor - Mircea fiind nedeplasabil. Dorim ca numarul contului sa fie promovat pe mai multe cai, inclusiv pe Portalul Revolutiei, cu sprijinul d-lui Gh. Iosif;
3.Am discutat cu d-l Fesan despre cazul lui Mircea Rusu. D-l Fesan a facut mai multe lucruri in sprijinul acestui om si s-a angajat ca va fi alaturi de noi in aceasta actiune umanitara, chiar daca nu mai e la conducerea SSPR. Mi-a confirmat acest lucru si tatal lui Mircea, vorbindu-mi cu mare emotie si cu recunostinta fata de d-l Fesan. Aceiasi emotie am constatat-o si in vorbele d-lui Fesan;

Va voi tine la curent cu acest caz.

Cu bine,
Vasile Barbu
Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor
« Ultima modificare: Mai 22, 2009, 22:16:32 de către Vasile Barbu »
Memorat

Va multumim domnule Barbu si ma bucur ca interventia dumneavoastra si a organizatiei pe care o reprezentati vine in sprijinul acestor oameni cu adevarat aflati in mare suferinta.
Va trebui sa sustinem o campanie de strangere de fonduri pentru ranitul Mircea Rusu. In afara contributiilor banesti personale (din momentul in care vom avea contul anuntat), asteptam idei pentru aceasta campanie din partea celor care frecventeaza Forumul. Trebuie sa ne pregatim pentu a da un ajutor efectiv, pe o perioada nedefinita, asigurand si o ritmicitate fondurilor ce se vor indrepta spre casa domnului Vasile Rusu, tatal ranitului.
Sa aducem putina alinare familiei aflata in aceasta imensa si indelungata suferinta.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul

Sa vedem cati vor sari cu banul, sau ca sa ajute intr-un fel oarecare. Asteptam ziua de miercuri, 27 mai, la doua decenii de la Revolutie, atat pentru a ajuta, cat si pentru a afla cati bani mai dam noi pe noi revolutionarii.
Memorat

Draga Nor,
Ai pus bine problema. De aici s-a nascut urmatoarea ideie:
- Ce ziceti de publicarea periodica pe forum a listei cu cei care au donat sumele de bani sau cu cei care au contributii efectiv pentru alte nevoi ale lui Mircea Rusu?
Pentru donatiile in bani avem la baza extrasul de cont pe care il va pune la dispozitie tatal lui Mircea. Cei care vor sa ramana anonimi in aceasta lista pot anunta prin e-mail pe d-l Gh. Iosif.
Memorat
 • Marilena
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2678
 • Vezi Profilul

Eu nu sint de acord cu postarea numelor celor care vor dona bani ranitului Mircea Rusu.Nu intentionez sa pun la colt pe nimeni,daca fac acest gest il fac pentru ca asa simt si pentru ca sint convinsa ca daca pentru mine suma donata e o suma mica,pentru familia acestui ranit inseamna mult.Va rog sa gasiti o modalitate ca aceste donatii sa ramine anonime.Daca nu se va gasi o solutie in acest sens atunci nu voi dona eu personal bani ci voi ruga pe cineva din jurul meu s-o faca el pe numele meu.Nu doresc ca numele meu sa apara nicaieri si nici nu vreau sa fiu pusa la gazeta de perete la rubrica ''asa da''.
Memorat
Pagini: [1] 2 3 ... 11
Schimbă forumul: