Apar fel de fel de elucubratii despre originea, despre modalitatea in care s-au distribuit aceste manifeste facute de mine, data cand acestea au aparut, unde, cine le-a produs sau in ce tiraj... Fel de fel de persoane isi aroga dreptul si intaietatea 'distribuirii' acestor manifeste. De aceea, un lucru se cade a fi de la inceput clarificat:
Le-am executat pe hartie fotografica BC format A4 in negativ, (scrise initial nu litera colanta Vitolit pe folie transparenta, ca original) in numar de 2300 exemplare, multiplicate in seara zilei de 18 decembrie 1989 la atelierul de grafica-prototipuri al Industriei mici (IJIM Sibiu) unde eram angajat impreuna cu colegul meu Arh. Dan Rusu (atelierul era linga Casa Artelor-podul minciunilor, usa de linga pivnita).
Le-am dus acasa cu taxiul, prietenul meu de nadejde, Nelutu Fusoi, fiind in tura in acea seara, dupa care, le-am spalat in cada de baie.
Distribuirea manifestelor a avut loc in Sibiu din data de 19 dec. 1989 in zona V. Aaron, Spital, Zona Gh Lazar, Mag Dummbrava, Casa de Cultura, Casa Armatei, Arsenal, Independenta, Balanta, in statiile de autobuz-Troleibuz, pe stalpi. Circa 2000 au fost distribuite apoi la Cluj, Fagaras, Brasov, Deva, Targu Mures, Alba Iulia, de catre trei prieteni in care ma puteam increde deplin:
Dunca Ovidiu, Dan Rusu si colegul Mititelu care a si murit din pacate in ziua de 21 dec. pe statuia lui Gh. Lazar din Piata Mare, la 2 m de mine. Deci nici una din persoanele care declara in cuprinsul unor carti sau 'se destainuie' in interviuri, nu au avut in mana un astfel de manifest in acele zile, si nici ceva de a face cu producerea lui.
Faptul ca sunt foarte multe persoane care afirma public ca m-au ajutat la distribuirea acestora in Sibiu, le raspund ca mint cu nerusinare. Despre faptul ca pe manifest este amintit ca initiator SLOMR, tin sa precizez ca am abtinut dreptul de folosinta a numelui SLOMR de la Dl Vasile Paraschiv printr-un intermediar din Ploiesti, fost camarad de celula de la Aiud, in mod verbal, acesta dandu-si acceptul si in numele Dl Paraschiv, lucru pe care nu l-am verificat nici pana in ziua de azi.
Eu singur le-am distribuit in seara zilei de 18 incepand de la ora 21 pana in zorii zilei de 19 decembrie, ascunse sub corsetul de ghips pe care 'l-am primit' in cursul anchetei din 11 noiembrie la Securitatea din Timisoara, iar apoi la ancheta de la securitatea din Sibiu din data de 02 decembrie 1989 unde am fost 'facut bucati' de catre col. Zilczeack. In noaptea distribuirii, am fost de trei ori perchezitionat pe strada, manifestele fiind ascunse sub corsetul de gips pe care l-am taiat sub brat pentru a putea ascunde fara grije manifestele.
Le-am lipit cu aracet, manifestele fiind umede (o parte dintre ele au fiind distruse sau razuite in cursul zilei de 19-20 de catre oamenii partidului, 'oameni de bine' sau de catre securitate).
Acesta este purul adevar si va rog, daca mai apar astfel de 'sustineri', cereti si dovada autorului lor...
Legat de 'actiunile noastre din acel atelier de grafica' nimic din acei ani (1984-1989) nu se aminteste nicaieri, iar o serie de 'eroi' si-au trecut in 'biografie' realizarea acestor manifeste. Apoi, tin sa amintesc ca la ora 9 dimineata, asa cum statea pe manifest, am iesit alaturi de grupul de decoratori, de alti cativa tineri, de dl Gainar arestat atunci la Mag. Dumbrava, si unde am fost fugariti de scutierii securitatii insotiti de caini. Apoi, marsul nostru de 5-6 pe centru spre Piatza Mare unde s-a intamplat evenimentul cu maiorul Crasmaru si cu scutierii tablagii din aro care a fost incendiat cu fularul galben al tinerei care ar trebui, cel putin felicitata pentru curaj... Cele ce-au urmat in Piata Mare sunt interpretate de fiecare si vazute cu ochi diferiti. Eu sunt sigur ca cei care au tras in cei din piatza erau aceiasi ofitzeri de securitate care se aflau in incartiruiti la Arhivele Statului si care s-au deplasat foarte simplu in podul dinspre Piata Mare (deasupra Tunelului) de unde au tras. Aceiasi, au tras si pe 22 dec. la ora 11,30, atunci cand am adus impreuna cu arh Dan Rusu si Ina Boariu, o coroana de flori la Statuia lui Gh Lazar in memoria primilor morti, gloantele ricosand din caldaram in soclul de baza al statuii si care mi-a gaurit (spre marele meu noroc) pantoful pe lateral si manseta pantalonilor. Apoi din acelasi pod s-a tras si spre Hotelul Imparatul Romanilor in acelasi timp. Si sunt atat de multe de rememorat din acele ore pe care bolsevicii au incercat si reusit sa ni le fure...
Respecte Parintelui Streza pentru curajul de care a dat dovada infruntandu-l pe Dragomir cu mandrie de roman adevarat
Va multumesc,
Mircea S. Bozan
CASA Verlag GmbH+CoKG
Germania
Domnule Bozan,postez pe aceasta pagina(desi am mai postat si pe altele) citeva poze din revolutia Sibiana.Poate aveti si dumneavoastra asa ceva si va rog sa le postati pentru a fi vizionate de cei interesati.
PS.Eu sunt cel de pe copertina,alaturi de protul Streza Nicolae.Sunt fostul maistru de la "Independenta",imbracat cu haina neagra si lunga din piele.Chiar daca sunt lipsit de modestie,spun cu mindrie ca acel miting(inainte de fuga dictatorului)a fost initiat,coordonat si inceput(in forma care s-a desfasurat),in principal de mine,ajutat de ceilalti revolutionari.