Despre comitetul care s-a ales la Casa de Cultura in ziua de 22 decembrie, va poate da mai multe detalii Dl. Sucuturdean. Personaje pe care le omite intotdeauna Dl Fesan
si care s-a aflat si pe copertina Casei de Cultura a Sindicatelor, Prof. Ioan Ungureanu, sau Titi Stoiculescu, sau Werner Chiriacescu. Sunt omisiuni pentru ca dansul nu s-a aflat atunci in acel loc, nu din alte motive. Dl Sucuturdean povesteste pe scurt cum au decurs lucrurile cateva postari mai inainte si lucrul cel mai adevarat este ca pe copertina NIMENI din ce prezenti nu a citit vreo proclamatie din partea vreunei formatiuni politice, ci numai Dl Ioan Ungureanu materialul perintelui Streza, iar dupa aceea, acesta a tinut o slujba de binecuvantare, denumirea formatiunii politice dandu-se ulterior in sedinta care a urmat in sala mare....Acest lucru il confirma si Dna Iulia Cruciat intr-o postare. Acelasi comitet l-a delegat apoi pe parintele Streza sa mearga la Comitetul judetean impreuna ca cativa membri din comitetul ales, iar ceilalti, au mers la Casa Armatei datorita faptului ca se tragea din ce in ce mai intens pe strazi, armata producand starea de confuzie si carnaval militar. Toata lumea tragea impotriva nimanui, sau poate ca acei care au primit armele de la Garzile Patriotice pe post de Ramboo, au contribuit si ei la acele zile haotice, la distrugerile care au urmat ("eroi" care au urmarit prea mult filme americane).
Marti, 26, pot confirma vecinii care faceau paza la Bloc, la ora 16, au venit acasa la mine un locotenent major si trei militari care m-au rugat sa-i insotesc la Casa Armatei... Nu stiam despre ce este vorba, dar in timp ce ne deplasam la sediul Casa Armatei mi-a dat o lista si mi-a spus ca va trebui sa o citesc acolo... Ajuns la Casa armatei, insotit si de Triscau Dorel, (venit pe 17 la mine de la Timisoara, ranit si operat de Dr. Smarandache de la spitalul de copii de la Luther la mine acasa), mi-a spus maiorul Dragomir, sa-l trec si pe Dl Maxim, Bajenaru, Lantos, Nedelcu si la sfarsit sa ma trec si eu. Este martor Dl Lantos, Bajenaru cu care am impartit biroul din dreapta a fostului secretar economic, iar completarea acelei liste, a avut loc pe o mautza in holul din fata Salii Festive... Pe la ora 18, am mers la sediul fostei judetene insotiti de colonelul Craciun, 8 militari. Acolo am mai gasit trei domnisoare, care au fost cooptate in acel comitet. In sediu se gaseau militarii brigazii de geniu de la Rm Valcea, adusi pe data de 22 decembrie ora 7,30 si care au participat la toate actiunile militare din sediu... Dintre cei existenti pe lista, lipseau Mircea Tomus, ing Trif, Popa Macarie, Traian Suciu. Traian Suciu a venit pe 29 decembrie, el fiind arestat pe 27 seara cand se intorcea de la tipografie, Mircea Tomus, pe 28 dupa amiaza cand in biroul fostei secretare cu propaganda Bleahu, pe care-l ocupa, au vizionat alturi de Corneliu Bucur si Traian Suciu, inregistrarile video existente si au ascultat si vizionat inregistrarile de la teleconferintele din perioada 16-21 decembrie, Iar ing Trifu si Popa Macarie au venit dupa 5 ianuarie.
Apoi, sambata 30 decembrie, am dat un interviu jurnalistului Johnatan Randal de la Waschington Post, care mi-a solicitat un manifest si relatarea producerii si lipirii sale pe 18-19 decembrie in Sibiu si alte orase din Ardeal, articol aparut in editia din 4-6 ianuarie 1990 (The Washington Post Free Article Romanian Says Patriotic Song Signaled Revolt
Newspaper article from: The Washington Post; 1/9/1990; Jonathan C. Randal; 700+ words ...later, the regime collapsed. For Mircea Bozan, the seeds of last month's revolution...planted years earlier. In 1969, Bozan, then a 24-year-old graphic...underground resistance organization. Bozan, Petcu and a few like-minded friends...) Dl. Gilles Saussier, fotograf, France Press, care mi-a facut o prezentare despre manifestul respectiv, despre perioada mea din inchisorile comuniste.
Dupa 15 ianuarie au fost indepartat Dl Bucataru, datorita unor probleme legate de distribuirea ajutoarelor, doua fete au fost preluate la serviciul de pasapoarte si evidenta populatiei. Pe data de 17 ianuarie 1990, miercuri, Mircea Tomus convocat o sedinta de constituire a FSN in sala sedinte a Judetenei. In sala, cand am intrat, era aproape in totalitate tot fostul activ de partid ceausiste, iar eu si Traian Suciu, invitati in prezidiu de catre Cormeliu Bucur, am refuzat si am parasit din acel moment acel Comitet infiintat in decembrie. Au fost insa cooptati Nicu Nan si alti membri ai fostului consiliu popular judetean, activisti ai fostei judetene comuniste. Acesta este adevarul, iar Dl Bajenaru, imi este martor... Au mai fost nenumarate "amanunte" care s-au petrecut, de la "cebra lada cu valori a gospodariei de partid' aduse de la Paltinis si care a ramas in biroul lui Nicu C. pe care-l patrona Corneliu Bucur, ca un demn continuator al bolsevismului comunist, apoi arestarea Dl Brumaru de la OJT si legarea lui de chiveta din WC-ul lui Nicu C., certurile dintre diferiti membri ai acelui consiliu...
Secvente ale adevarului intamplat atunci cand comitetul existent in Casa Armatei, se ceratu in cel mai penibil mod despre cine preia conducerea din membri prezenti. Lucru care mi s-a parut cel mai curios insa, a fost acela in care Dl Bucur Corneliu, se afla...intamplator la Casa Armatei, "cautand ajutor" pentru paza Muzeului de Etnografie Dumbrava si care a coordonat toate jocurile de eliminare-promovare din dispozitia FSN dambovitean, despre care, in acele momente nu aveam cunostinta... Despre prezenta mea in acel comitet devenit ulterior FSN sibian, pot afirma ca mi-este rusine ca am facut parte indirect dintr-o organizatie de sorginte bolsevica in care m-am bagat involuntar si al carui membru am fost de la infiintare pana pe data de 17 ianuarie, data cand m-am retras constient ca prezenta mea acolo era ca o cedare morala in fata comunistilor contra carora am fost angajat cu toata fiinta, pana atunci. Pentru acea prezenta, imi cer scuze prietenilor, cunoscutilor sau a altora care ma cunosteau numai de-o parte a baricadei: cea anticomunista.