Minciuni neruşinate (şi plagiat) în ziarul “Adevărul” martie 10, 2010
Înscris în: jurnalistica din România, revoluţia română din 1989
Tags: 1989, Cezar Vladimir Rogoz, Costel Crângan, decembrie 1989, revoluţia din 1989, revoluţia română, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, SSPR, Vlad Vasiliu, ziarul Ade
Ziarul “Adevărul” din 9 martie 2010 publică articolul lui Costel Crângan “Cum au fost oprite tancurile ruseşti la podul de peste Prut” (linc).
Citim în acest articol declaraţia unui actor, Vlad Vasiliu (“care a fost la un moment dat, şi revoluţionar, şi terorist!!!”, scrie “Adevărul”, fără să dea mai multe explicaţii asupra acestui fapt), despre un oarecare locotenent Cotos, de la grăniceri, care, la Galaţi, a oprit invazia rusească în România. Iată declaraţia:
„Fusesem chemaţi la un moment dat de cei de la grupul de grăniceri. La Giurgiuleşti, apăruseră tancurile ruseşti pe pod. Atmosfera era extrem de tensionată”, povesteşte Vlad Vasiliu.
Locotenentul Cotos
„Era un locotenent pe vremea aia – acum nu mai ştiu ce-o fi – Cotos era numele lui. N-am să-l uit niciodată. Ne arăta: «Uite, asta avem noi !» Era un scut mic cu o puşcă mitralieră. «Primul tanc poate-l opresc, spunea, dar al doilea mă face zob». Dar spunea chestia asta cu o dezinvoltură teribilă. «Asta am, asta fac, mai departe vă priveşte ce faceţi voi acolo!»”, îşi aminteşte actorul.
„Am fost pînă la pod la Giurgiuleşti şi l-am cunoscut pe el, pe Ichim, şi pe Crăciun, care era adjunct atunci. Se uitau şi ei la acest locotenent, ridicau din umeri. Ce puteai să faci? Rusul era pe pod. Cu primul tanc pînă la linia roşie. Aşteptau ordin să intre”, continuă povestea.
„Cred că Iliescu a oprit tancurile”
„Nimeni nu poate să-mi schimbe părerea că Iliescu i-a oprit. Ei intrau, dar probabil li s-a spus că nu mai e nevoie, că s-a rezolvat. Cotos, nebunul, s-a dus la primul tanc şi le-a făcut semn să se dea mai în spate. Ruşii arătau linia roşie din faţa şenilelor şi locotenentul le arăta ţeava care depăşea linia. Un ţîr de om – că nu avea mai mult de 50 de kile – avea curaj să împingă tancurile mai în spate. Plutea aşa un fel de nebunie în aer”.
Impresionantă mărturie, care scoate în evidenţă atît curajul unui ofiţer român, cît şi acţiunea lui Ion Iliescu, care a scăpat ţara de invazia rusească.
“Despre locotenentul Cotos nu mai ştie nimeni nimic. A ieşit din armată şi a dispărut. Foştii colegi spun că nu era gălăţean, ci de undeva din Oltenia”, se mai scrie în articol.
Unul dintre cititorii ziarului a scris însă un comentariu la articol din care rezultă că fostul locotenent Cotos nici vorbă să fi dispărut, ci este acum comisar şef la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, şi poate fi găsit la telefon 0236491066. Am făcut atunci ceea ce nu le-a dat prin cap să facă ziariştilor de la “Adevărul”: am pus mîna pe telefon şi am vorbit cu comisarul Cotos. Iată ce mi-a spus:
- era într-adevăr ofiţer de grăniceri în 1989. Din 1989 pînă acum mereu a lucrat în judeţul Galaţi.
- nu a fost nici un tanc sovietic pe pod la Giurgiuleşti. Nu el a declarat respectivele lucruri la ziarul “Adevărul”, ci o altă persoană. Articolul respectiv este copiat dintr-o carte apărută mai demult, a unui oarecare Rogoz.
- nu a observat mişcările trupelor sovietice de peste graniţă fiindcă nici nu avea post de observaţie de la care să poată vedea aşa ceva.
- nu a primit în decembrie 1989 informaţii despre o intenţie de invazie sovietică.
Aş mai adăuga că, dacă incidentul cu tancul sovietic care depăşea, cu ţeava, linia graniţei, ar fi adevărat, locotenentul Cotos ar fi trebuit să-l raporteze şi acest raport ar trebui să existe undeva.
După discuţia cu Cotos, am izbutit să găsesc pe internet de unde a copiat “Adevărul” (adică Costel Crângan) povestea cu tancurile sovietice pregătite de invazie şi oprite de salvatorul Iliescu: din cartea “Povestirile teroriştilor”, amintiri preluate şi prelucrate de Cezar Vladimir Rogoz, editura Alma Print Galaţi, 2007, carte sponsorizată de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Cartea se poate citi integral pe internet (linc), iar la pagina 105 se poate citi fragmentul care a fost copiat de ziarul “Adevărul”, fără să se precizeze sursa (cum cred eu, care sînt de modă veche, că ar fi fost normal).
Sînt curios dacă ziarul “Adevărul” va accepta să publice dezminţire şi să-şi ceară scuze faţă de cititori, atît pentru minciună cît şi pentru plagiat. Eu le voi cere acest lucru.
Mai citeşte:
- Ruşii şi revoluţia română – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
- Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989
- Viaceslav Samoşchin: În 1989 Ceauşescu se adresase conducerii sovietice cu rugămintea de a creşte numărul turiştilor sovietici care vizitează România