Cum vor jandarmii sa inabuse protestele - Amenzi uriase si tunuri sonice
Imediat dupa ce DNA a anuntat ca premierul Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala, mai multe proteste in care s-a cerut demisia prim-ministrului au avut loc in Capitala. Pe 7 iunie, Jandarmeria a dat amenzi uriase, iar pe strazile Bucurestiului a fost scos si noul dispozitiv al autoritatilor, LRAD (dispozitiv acustic cu raza lunga de actiune).
Aproximativ 1.000 de persoane au fost prezente in fata Guvernului in acea duminica, la pranz, intr-un miting PMP indreptat impotriva lui Victor Ponta. Manifestatia nu a fost lipsita de incidente, au avut loc mai multe imbranceli intre participanti si jandarmi, iar Eugen Tomac a fost imobilizat pentru ca a iesit din randurile protestatarilor. Potrivit Jandarmeriei, s-a aplicat o amenda de 10.000 de lei.
In aceeasi zi, la Universitate, cateva sute de manifestanti au iesit in strada. Initial actiunea a fost anuntata impotriva defrisarilor ilegale si a inceput cu scandari precum "Uniti luptam, padurea aparam", dar protestul s-a indreptat insa si catre premierul Victor Ponta, existand scandari prin care i s-a cerut demisia. Si atunci, au existat mai multe incidente intre jandarmi si protestatari.
Nu s-a mai intamplat ca in toamna lui 2013, de exemplu, cand activistii de mediu au cucerit bulevard cu bulevard. Numarul fortelor de ordine aproape ca l-a depasit pe cel al manifestantilor si inclusiv pe Edgar Quinet era cordon dublu de jandarmi. La solicitarea Ziare.com, Jandarmeria Romana a precizat ca au fost aplicate cinci sanctiuni contraventionale cu amenda, in valoare de 87.000 de lei.
Tot atunci, "sapte persoane au fost conduse la Sectia 4 de Politie in vederea luarii masurilor legale pentru ca au refuzat sa comunice datele necesare pentru stabilirea identitatii si s-au opus cu violenta masurilor de legitimare".
Nou protest in Bucuresti cu imbranceli cu jandarmii: Jurnalistii, amenintati cu amenzi (Galerie foto/video)
In comparatie cu alte proteste similare, aproape toti participantii au fost legitimati de jandarmi. "Avand in vedere ca persoanele participante la protestul din Piata Universitatii nu au respectat prevederile art. 1 din Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, fapt ce constituie contraventie, jandarmii bucuresteni au legitimat mai multe persoane in baza dreptului prevazut de art. 27, alin. 2, lit. b din Legea Legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane", se arata in raspunsul oferit la solicitarea Ziare.com.
Nicio amenda la "plimbarea Antenei 3"
In urma cu aproape un an, pe 10 august 2014, "plimbarea" anuntata de Antena 3 in fata Palatului Cotroceni a degenerat in violente: traficul a fost blocat mai bine de trei ore si mai multi jurnalisti au fost agresati de manifestanti.
Atunci, insa, jandarmii nu au dat nicio amenda. "In data de 10 august 2014, nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale de efective ale Jandarmeriei Capitalei cu ocazia adunarii publice desfasurate la Palatul Cotroceni", se arata in raspunsul dat de Jandarmerie la solicitarea Ziare.com.
"Tunul sonic"
O premiera la protestul de pe 7 iunie din Capitala a fost si aducerea de catre jandarmi a unui dispozitiv LRAD - o masina cu numar de MAI pe care este instalat un difuzor puternic. Un LRAD ("Long Range Acoustic Device - Dispozitiv Acustic cu Raza Lunga"), un dispozitiv acustic, care poate fi folosit pentru a dispersa multimile recurgand la puterea decibelilor, a fost pregatit, de exemplu, pentru interventie la Olimpiada de la Londra.
Recent, a fost folosit pentru a dispersa manifestantii din orasul american Baltimore, unde au avut loc proteste violente dupa uciderea unui tanar de culoare.
Sunetul patrunzator emis de acest dispozitiv poate fi directionat cu precizie foarte mare. Unele versiuni ale LRAD pot produce sunete asurzitoare, de 150 de decibeli, la o distanta de doar un metru.
O "arma sonica" va fi folosita la Londra in timpul Olimpiadei
Pe 7 iunie, din difuzoare au rasunat initial mesaje in engleza, de test. Ulterior, din dispozitivul autoritatilor au rasunat mesaje precum "Stimati cetateni, va rugam sa va pastrati calmul si sa respectati recomandarile fortelor de ordine. Activitatea dumneavoastra contravine legii. Va multumim!".
"In conformitate cu art. 29 din Legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, personalul militar din jandarmerie, in indeplinirea atributiilor de serviciu, are dreptul sa foloseasca dispozitive sonore si luminoase, pe langa alte materiale si mijloace care intra in dotare.
Referitor la dispozitivul sonor la care faceti referire, va informam ca a fost folosit de jandarmi pentru a transmite mesaje de avertizare catre participantii la adunarea publica nedeclarata si neinregistrata care se desfasura in zona. Folosirea dispozitivului sonor a fost necesara pentru ca mesajele transmise sa fie auzite de catre toti participantii care se manifestau zgomotos si se aflau intr-un spatiu deschis", se arata in raspunsul Jandarmeriei la solicitarea Ziare.com. Jandarmeria nu a raspuns, insa, de cand are in dotare acest dispozitiv sau la ce intensitate a fost folosit pe 7 iunie.