Main Content:

Pagini: 1 ... 486 487 [488] 489 490 ... 638

Lupta noastra

 • Viasat
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 678
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7305 : August 30, 2015, 17:04:36 »

Numărul doi din Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, domnul Octav Bjoza, care este și președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (http://afdpr.ro) este invitat să participe la discuțiile din emisiunea ”Secvențial” realizată de Adrian Ursu. Tema este discutarea legii antilegionare, care a fost adoptată aproape în unanimitate de parlamentarii României, cu doar două abțineri (deci fără voturi împotrivă). Acum se discută despre cazul eroului Ion Soreanu Șiugariu. E bine să urmăriți emisiunea, căci este obligatoriu să știți ce se întâmplă cu libertatea în țara noastră.
Memorat
 • Silviu
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2571
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7306 : August 31, 2015, 09:32:10 »

Ieri, presedintele Iohannis a fost huiduit de un grup de revolutionari!
Stie cineva ce si cum?
Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7307 : August 31, 2015, 09:43:40 »

Incidentul s-a petrecut la Festivalul George Enescu. Informatia a fost postata la topicul "Noi cu cine votam", www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=268.6600, de domnul N Val. Presa nu pomeneste insa nimic despre identitatea protestatarilor. Nu stiam ca sunt revolutionari. Ar fi bine sa aflam mai multe date despre acest aspect al evenimentului.
Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7308 : August 31, 2015, 09:46:30 »

Doamnelor, domnilor revolutionari,
Aceasta fiind o problema grava a respectarii drepturilor omului in tara noastra, care tinde sa anuleze Libertatea pentru care ati luptat in Revolutia din Decembrie 1989, va invit sa va exprimati atasamentul fata de valorile pentru care ati luptat in urma cu 25 de ani luand atitudine inclusiv prin sprijinirea acestei petitii cu semnaturile dumneavoastra. Sunt doar 1262 de semnatari pana in acest moment, adresa ultimei semnaturi fiind la pagina 127, respectiv la adresa http://www.petitieonline.com/signatures/legea_217_nu_este_constituionala/start/1260. Daca revolutionarii ar semna cu totii petitia, am inzecii numarul semnaturilor. Fac apel la toate organizatiile noastre, dar si la alte asociatii si organisme ale societatii civile, inclusiv la simpli cetateni, sa semneze aceasta petitie, sa faca tot ce le sta in putinta ca sa o aduca la cunostinta celor pe care ii cunosc si sa-i convinga ca fiecare semnatura este imprtanta. Tara aceasta a pierdut nepermis de mult in ultimii 25 de ani - cetatenii ei au fost jefuiti si alungati in mare masura peste hotare - ca sa ne mai permitem luxul pasivitatii, lenea iresponsabila de a nu mobiliza conationalii pentru apararea ultimelor drepturi pe care le mai aveam, cum sunt si drepturile la libera expresie si exprimare.
Va rog sa accesati Petitieonline.com, la adresa www.petitieonline.com/legea_217_nu_este_constituionala si sa semnati petitia.
Semnatarii petitiei au ajuns la cel cu numarul 1622. Este o crestere prea lenta pentru a produce efecte eficiente. Cred ca nici cei de la Antena3, nici cei de la alte televiziuni nu au ajutat la raspandirea informatiilor despre aceasta petitie. Probabil ca daca fac rating cu acest subiect, pentru ei e suficient. Mai cred ca nici revolutionarii nu s-au obosit cu o asemenea preocupare, desi abuzul este legiferat tocmai imotriva libertatilor cucerite de ei in 1989 pentru toti cetatenii Romaniei, si nu numai pentru ei. De aceea revin cu rugamintea de a face cunoscuta existenta acestei petitii pe cat mai multe site-uri, bloguri, forumuri de discutii ale presei electronice etc. Aici aveti toate datele necesare pentru ca cititorii sa poata accesa lesnicios petitia. Va rog sa nu vi se para prea mult, sau complicat sa folositi obisnuitele comenzi copy/paste, caci nu e asa, ci, dimpotriva, totul este pregatit pentru a fi raspandit in masa. Va multumesc anticipat pentru eforturi.
Memorat
 • Mr. G
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2562
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7309 : August 31, 2015, 09:58:11 »

Ieri, presedintele Iohannis a fost huiduit de un grup de revolutionari!
Stie cineva ce si cum?


NU SUNT REVOLUTIONARII. SUNT CEI 6-10 OAMENI AI PSD-ului IN FRUNTE CU AVRAMUT, CARE SUNT PESTE TOT INPOTRVA LUI BASESCU SI A URMASILOR LUI.NISTE "PROTESTATARI" DE PROFESIE(PLATITI) DE PSD SI ANTENA 3.
Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7310 : August 31, 2015, 13:44:10 »

www.flux24.ro/aiuritor-prima-victima-a-asa-zisei-legi-antilegionari-un-erou-decorat-cu-ordinul-coroana-romaniei-cu-spade-in-gradul-de-cavaler-si-cu-panglica-de-virtutea-militara
Vineri, 14 august 2015

AIURITOR/ Prima victimă a așa-zisei legi antilegionari: UN EROU DECORAT cu Ordinul „Coroana României cu Spade, în gradul de Cavaler”, şi cu „Panglică de Virtutea Militară”După ce șeful Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a anunțat primele persoane vizate de așa zisa lege antilegionari, Mircea Vulcănescu și Nichifor Crainic, dar si Petre Tutea și Ion Gavrilă Ogoranu, a apărut prima victimă concretă. Este vorba de Ion SOREANU-ŞIUGARIU, poet, care a murit pentru eliberarea Cehoslovaciei decorat cu Ordinul „Coroana României cu Spade, în gradul de Cavaler”, şi cu „Panglică de Virtutea Militară”, adică un erou asumat de Armata României și azi. Anterior, Ion SOREANU-ŞIUGARIU a participat la eliberarea Ungariei de trupele hitleriste. Ion SOREANU-ŞIUGARIU a murit pe front, la numai 31 de ani, în ziua de 1 februarie 1945, pe podul de pe rîul Hron de la intrarea în localitatea Brezno, Slovacia.


Situatia descrisa de articolele care reflecta acest caz de antiromanism ferice este atat de grava pentru drepturile romailr si situatia statului de drept de la noi, incat e bine sa cunoastem cat mai multe datele acestui caz, unul de exceptie pana acum, dar si reprezentativ pentru ceea ce se petrece de fapt. Sper ca astfel - v-o spun deschis - sa va determin sa reactionati mai multi, mai orgaizat si mai ferm, inclusiv prin aducerea cat mai multor semnaturi pe petitia prezentata zilele trecute.
Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7311 : August 31, 2015, 13:58:00 »


www.ziaristionline.ro/2015/08/24/ion-siugariu-pe-front-cine-ne-va-multumi-pentru-toate-aceste-jertfe-66-000-de-militari-romani-au-fost-jertfiti-pe-pamantul-slovaciei
Luni, 24 august 2015

Ion Şiugariu, pe front: Cine ne va mulțumi pentru toate aceste jertfe? 66.000 de militari români au fost jertfiți pe pământul Slovaciei


Cine ne va mulțumi pentru toate aceste jertfe
În a doua jumătate a lunii august, 2015, cu zile de caniculă, presa ne–a adus o veste care ne-a îndurerat nelimitat, ne-a jignit și ne îngrijorează profund, pe toți cetățenii „de bună credință” ai României, pe toți scriitorii și intelectualii de aceeași condiție de „spinare dreaptă” ceea ce inseamnă dragoste de ADEVĂR, PATRIE, PACE și DEMNITATE, bună înțelegere între oameni indiferent de etnie, concepții filozofice sau religioase, de respectare a ISTORIEI.
Suntem profund mâhniți de atitudinea unor diplomați, politicieni români urmași ai nomenclaturii comuniste care nu cunosc adevărata Istorie a Românilor și care, din acest motiv, refuză onoarea și recunoștința ce i se face României de către poporul slovac, cu care noi cei din Nordul țării, Maramureș și Oaș avem multe puncte comune în istoria noastră. Atât în Maramureș cât și în Oaș, avem comunități de slovaci, de peste 300 de ani(poate și mai mult) de zipzeri, din regiunea pitorească Zips, din Slovacia și alte zone, Cașovia de exemplu, cu care noi am trăit și trăim aici în bună înțelegere și respect reciproc. Avem până azi, în limbajul nostru popular, de aici, influența slovacă în întrebarea pe care o mai pun bunicii nepoților seara înainte de culcare: noa, da, v’ați făcut ocinașele”sau: „făcutu-v’ați ocinașele”?Noțiunea în slovacă vine de la „Oteț nași”=Tatăl nostru” ceea ce la noi, la românii oșeni sau maramureșeni s’a transformat într’o noțiune mai largă, generală, de „rugăciune”=„ocinașe”.
Din această zonă binecuvântată de Dumnezeu, „cu oameni fără pereche”! după vorba cântecului moroșan și cu o natură minunată, ca și cea din Zips, este poetul nostru erou Ion Soreanu, din Tăuții Măgherăuș, cartier Băița, lângă Baia Mare, capitala județului Maramureș. Ion Soreanu, cu numele literar, Șiugariu și „Soare” după o poezie de-a sa în care implora Cerul să’i dea „soare”.
 „Soare era dotat cu o gândire și o sensibilitate deosebite, avea puterea de a pătrunde înțelesul destinului său, destin pe care și l-a intuit, dar niciodată nu s’a împăcat cu el, de unde drama sufletească pe care o trăia aproape permanent, neliniștea și teama de singurătate. Avea nevoie de multă afecțune, de căldură sufletească, avea nevoie să’i fiu mereu prezentă. Cele mai triste și disperate rânduri le-a scris fiind departe de mine, în concentrările de la Ploiești sau Bacău și în final de pe front.” – notează Doamna Lucia Soreanu-Șiugariu(n.1 dec. 1920), muza și neprețuita colaboratoare a poetului, în: „Însemnări din război, 1944-194, de Ion Șiugariu, Cuvânt înainte, Evocări, Postfață, Ediție îngrijită de Lucia Soreanu-Șiugariu, Editura Gutinul, Baia Mare, 2014, scoasă cu ocazia Centenarului nașterii poetului, 6 iunie, 1914-6 iunie, 2014. Lucrarea este un fel de „Jurnal de front” schițat „sub ploaia de foc” urmând ca „după terminarea războiului” acasă – în țară, în liniștea unei biblioteci, – liniște pe care, pe front și-o dorea atât de mult – să’l întregească și rescrie spre documentarea a ceea ce a însemnat pentru el și Armata Română, războiul din Vest. Dar acest om, poet, critic literar, eseist și publicist, cu o viață și conștiință curată ca un crin, de o cultură enciclopedică, de un rafinament spiritual deosebit și o sensibilitate aparte, după 70 de ani de la moartea sa de mare durere și pierdere pentru Țară, ajunge să fie defăimat de către niște compatrioți obtuzi și iresponsabili.
În lucrarea citată, într’un moment de mare dramatism, pe frontul din Slovacia, pentru eliberarea orașului Brezno, în cel de al doilea Război Mondial, sublocotenentul în rezervă Ion Soreanu-Șiugariu se întreabă:
Cine ne va mulțumi pentru toate aceste jertfe?
Se găsesc într’o localitate, Iablonca, joi, 18, ian.1945. Soare a scos oamenii din sat să sape gropi, să’și îngroape morții. Sunt mișcător de mulți. Îi vine să plângă. Au luptat eroic, ca niște disperați și au murit eroic. Soare se întreabă: „cine ne va mulțumi pentru toate aceste jertfe?” Regimentul lui n’a luptat niciodată atât de „frumos”. Mor mereu, zilnic. Țara este departe. Nu se mai gândește nimeni la ei. Mor singuri. Sunt pline cimitirele Ungariei (și ale Cehoslovaciei) de morminte românești.(…) „Regiunea e frumoasă, ca și la noi la Băița. Dealurile răsună atât de profund când bubie tunul, atât de omenește trezite din somnul lor milenar. Ne-am urcat sus, pe unde n’au fost niciodată atâtea mașini, atâtea arme și tunuri. Facem foc, frigem slănină la jăratec, povestim. Ești și tu(soția) pe undeva pe aproape.”
Iată că după 70 de ani, slovacii au aflat adevărul istoriei, ascuns lor și distorsionat de către sovietici, care în anii comunismului le-au spus slovacilor că singură Armata Roșie i-a eliberat de fasciști. Nu li s’a amintit nici măcar cu o jumătate de vorbă că în această „glorioasă” armată a fost înglobat un efectiv de 248.436 de români, care au eliberat 1722 de sate și 31 orașe slovace, că și-au lăsat viața pe frontul din Slovacia 66.000 de români dintre care doar 11.000 sunt înmormântați în cimitirul de la Zvolen, Monument Cultural, lângă Banska Bistriza, aproximativ la 75 km S-V de Polhora pri Brezno, unde a fost sfârtecat de schije, Ion Șiugariu, la 1 februarie 1945 și îngropat în Polhora în aceeași zi. Dar iată că Adevărul iese la iveală, fără să vrea ucigașii lui. Polițistul din Brezno, Lubos Nepso, cercetător în istorie și alții, l-au descoperit. În lumina acestui Adevăr Istoric, acești cercetători de conștiință curată, vin, după 70 de ani, să-i dea răspunsul la dureroasa întrebare a lui Șiugariu.
Ca un gest de adevărată atitudine profund umană și creștină, de apreciere, respect și mulțumire „pentru jertfa lor” primăria orașului Brezno, a pregătit ca în preziua comemorărilor organizate pe tot teritoriul Slovaciei (29 August, 2015) să fie dezvelită o placă comemorativă pe clădirea gării Brezno, deci în apropierea căii ferate unde l-a surprins moartea pe Ion Șiugariu.

Subl. (r) Ion Soreanu-Șiugariu, n. 6.6.1914 Băița/România, d. 1.2.1945 Brezno/Slovacia, soldat român, poet. Cetățenii orașului Brezno îi dedică recunoştința lor. Niciodată nu vom uita. Onoare în memoria lui.

Iar podul de peste râul Hron, din apropierea gării Brezno, să primească numele Șiugariu. 
Noi, scriitorii și intelectualii din Maramureș și locurile natale ale poetului, apreciem gestul cetățenilor orașului Brezno, ca un gest de deosebită recunoștință și onoare față de România și față de poetul erou Ion Șiugariu și prin el față de cei 66.000 de militari români jertfiți pe pământul Slovaciei vecine și surori, în același timp suntem îndoliați până la lacrimi amare privind atitudinea de respingere a acestei recunoștințe a unor politicieni români, fosile ale comunismului.
Eu, Teresia Bolchiș Tătaru, alias (Cecilia Costin, numele bunicului meu din Tăuții Măgherăuș) cea care scriu aceste rânduri și care am publicat un prim volum, roman, din viața lui Ion Șiugariu, semnat Cecilia Costin, iar acum avem sub tipar vol. II, intitulat: „Argat fără simbrie la cuvânt” din poezia „Ardealul” de Ion Șiugariu, nu am mandat să vorbesc în numele colegilor mei scriitorii maramureșeni, dar cunoscându-le sufletul, opinia și munca îmi permit să transmit mesajul și în numele lor, noi fiind o familie românească moroșană de scriitori și ziariști care și în comunism ne-am apărat: „eu îmi apăr sărăcia și nevoile și Neamul”(Eminescu) dar nu ne-am vândut sufletul, nu o facem nici acum. În consecință, ne permitem să spunem că avem încrederea că istoricii slovaci, primăria și cetățenii din Brezno își vor menține și păstra sentimentele lor sfinte, față de eroii jertfiți pentru libertate, alături de noi, care îi prețuim la fel.
Teresia Bolchiș Tătaru, pseudonim literar Cecilia Costin
Tăuții Măgherăuș, vineri, 21 august, 2015
Sursa: Ziaristi Online
Foto: Arhiva Familiei Şugariu şi a Casei de Cultură Tăuții Măgherăuș


Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7312 : August 31, 2015, 14:34:45 »


www.cotidianul.ro/romani-va-multumesc-tuturor-si-iertati-o-batrana-romanca-pentru-ca-inca-mai-crede-in-tara-sa-266942
Marti, 25 august 2015

Scrisoare din partea Luciei Şiugariu, soţia poetului-erou

"Români, vă mulţumesc tuturor şi iertaţi o bătrână româncă pentru că încă mai crede în ţara sa"Am primit din partea doamnei LUCIA SOREANU ŞIUGARIU, soţia poetului-erou Ion Şiugariu, în vîrstă de 96 de ani, o scrisoare emoţionantă, în care se adresează tuturor românilor ce s-au solidarizat cu domnia sa în faţa abuzurilor funcţionarilor MAE care au împiedicat omagierea soţului său în Slovacia, locul unde, la numai 31 de ani, acum exact 70 de ani, soţul său a căzut pe cîmpul de luptă ca ofiţer al armatei române în războiul antifascist.
Doamna Lucia Soreanu Şiugariu ne-a trimis mai multe fotografii din albumul familiei, pe care vi le prezentăm ca pe adevărate documente istorice, căci ele oglindesc pasaje din viaţa unui erou care şi-a dat viaţa pentru libertatea poporului său. Ion Şiugariu, aşa cum scrie în memoriile sale de război, a fost sfătuit de comandantul său de pe front ca, din cauza unei boli dobîndite acolo, să fie trimis în spatele frontului, însă el a refuzat, rămînînd să lupte în continuare cu arma în mînă.
Ion Şiugariu şi Lucia s-au căsătorit în anul 1943, avînd ocazia să stea foarte puţin împreună din cauza războiului. De atunci, Lucia Şiugariu a rămas fidelă soţului său şi, iată, după 70 de ani de la moartea sa, încearcă să-i păstreze vie amintirea. Vă prezentăm mai jos textul integral al scrisorii pe care ne-a trimis-o Lucia Şiugariu, căci ea se adresează tuturor românilor.
Dragi români,
Vreau în primul rând să vă mulţumesc pentru că,deşi eu sunt departe si Dvs aveţi atâtea probleme, v-aţi solidarizat atât de mulţi întru apărarea memoriei soţului meu, poetul erou-martir Ion Soreanu Şiugariu, căzut pe câmpul de luptă anti-hitlerist, în Munţii Tatra, în urmă cu 70 de ani
şi considerat acum "fascist" chiar de către cei care ar fi trebuit să-i omagieze jertfa: autorităţile statului român "post-revoluţionar".
Mulţumesc în primul rând gazetarilor, ca cei de la Cotidianul, care v-au împărtăşit din durerile şi umilinţa pe care sunt silită să le îndur, acum, la cei 96 de ani ai mei, când văd că ţara pentru care soţul meu s-a jertfit este îndoită de a-i mai conferi numele podului din Brezno după ce ţara pentru care a jurat credinţă până la moarte îi batjocoreşte memoria prin reprezentanţii săi nevolnici.
Înţeleg astăzi că soţul meu - al cărui nume, după cum vedeţi, îl port cu mândrie şi după 70 de ani de la sacrificiul său suprem - a fost condamnat la moarte post-mortem, de data asta civilă, de un oarecare postator de pe aşa-zisa enciclopedie-online Wikipedia şi de un oarecare institut mai mult privat decât public. Institut care se răfuieşte cu mari români ca Mircea Vulcănescu şi Nichifor Crainic, Petre Ţuţea şi Ion Gavrilă Ogoranu, şi care este solicitat acum chiar de către cei care l-au dezonorat deja, recte Ministerul Afacerilor Externe, să-şi dea cu părerea despre soţul meu: a fost sau nu a fost legionar?
Soţul meu a fost înainte de toate român. Da, a fost naţionalist, din moment ce a condus Asociaţia Studenţilor Refugiaţi din Ardealul ocupat. Transilvanie română în care el trebuia să intre cu paşaportul pentru a-si vizita părinţii, pentru ca în cele din urmă "aliaţii" hothyişti, criminali de evrei şi români deopotrivă, să-i interzică şi acest drept.
Constat cu tulburare că după ce a fost vânat de horthyişti, după şapte decenii soţul meu este vânat de urmaşii lor. Căci un român nu o să vâneze niciodată un român, iar dacă se va găsi vreunul să facă aşa ceva acela nu se va mai numi român. În schimb, din câte aud şi citesc, criminali unguri de evrei şi de români sunt omagiaţi şi cu străzi şi cu statui în România de azi.
Unui român, luptător pe frontul anti-hitlerist, îi este interzisă, în schimb, cuvenita omagiere. Cine poate să aibă interes să-i ştirbească memoria soţului meu şi să o maculeze mincinos şi chiar ticălos, inclusiv în afara ţării, oferind lumii imaginea unui stat bolnav, cu grave dereglări, de ordin patologic-instituţional, dacă a ajuns să-şi conteste la nivel internaţional până şi eroii? Ce va mai urma? Să fie dezgropaţi eroii Armatei Române căzuţi la Stalingrad pentru a fi împuşcaţi a doua oară în curtea Institutului Elie Wiesel, cum spunea un ziarist, pentru că au luptat pentru dezrobirea Basarabiei sub "criminalul" Antonescu? Dar cine l-a făcut "criminal de război"? Nu cumva URSS? Dar mai există URSS? Cine ştie? Pentru unii, probabil că da. Eu cred că trebuie să ne aşteptăm la orice, dacă un erou ca soţul meu, decorat de Regele Mihai cu Coroana României cu spade în gradul de Cavaler şi cu panglică de Virtute Militară a ajuns să fie scos din raclă şi profanat în piaţa publică de devoratorii de cadavre ai "post-comunismului", corbii noilor regimuri. Corbii... Dacă memoria nu mă înşeală, aşa se numeau şi nişte dosare de prin '89 - '90. Mă mir că Regele Mihai nu e el însuşi arestat în baza Legii lui Elie Wiesel. Nu a stat la masa cu "criminalul"? Chiar dacă l-a trădat, nu a stat înainte la masă şi cu legionarii iar apoi şi cu comuniştii? Nu sub el s-au dat legi antisemite şi nu sub el au fost arestate, apoi, elitele ţării, şi judecate ca la abator de "Tribunalele Poporului"? Să fie arestat! Domnul Ponta, şeful direct al domnului Florian de la Institutul cu pricina, ce părere are: să fie sau să nu fie arestat Regele Mihai? Este, desigur, o ironie. Istoria trebuie să judece, nu noi să judecăm Istoria.
Soţul meu nu a fost legionar. Dar dacă ar fi fost, ca milioane de alţi tineri români - dintre care mulţi au murit pe front, iar alţii prin munţi şi închisori -, atâta timp cât nu ar fi fost condamnat pentru nici o faptă reprobabilă cum ar fi putut fi condamnat peste 70 de ani, fără putinţa de a se mai apăra, sub acuza de "duşman al poporului - bandit legionar"? Condamnare în masă au mai făcut-o doar naziştii cu evreii şi bolşevicii cu naţiunile pe care le-au subjugat. S-au reînfiinţat lagărele naziste şi "Tribunalele Poporului"? “Eram obsedaţi de ideea unei afirmări europene a culturii româneşti“ scria Vintilă Horia despre soţul meu şi generaţia sa de la "Gandirea" lui Nichifor Crainic. Acesta să fie "extremismul" lui, "afirmarea europeană a culturii româneşti"? În urmă cu 46 de ani, Zaharia Stancu îi scria soacrei mele, blânda ţărancă româncă Floarea Şugar, care-şi donase casa pentru a o transforma în Muzeu al comunităţii, pentru fiul său. În calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Zaharia Stancu îşi exprima „înalta preţuire" faţă de "jertfa poetului Ion Şiugariu, căzut eroic pe frontul antifascist” afirmând că „mama care a dat naştere şi a crescut un asemenea fiu, dăruit ţării până în ultima sa clipă de viaţă, împarte cu fiul-erou gloria şi recunoştinţa ce li se cuvine deopotrivă”.


Iată că "gloria şi recunoştinţa" ce i se cuvin poetului erou-martir Ion Şiugariu sunt întinate azi în mod voit provocator şi profanator. Văzută de departe, această situaţie defăimătoare pentru întreaga României pare să fie cusută cu mână straină. Ministerul Afacerilor Externe, din partea căruia nu am primit nici o scuză până acum, dar în schimb mi s-a comunicat că la Protestul meu către ministrul Aurescu mi se vă răspunde "în termenul prevăzut de lege", are datoria să repare, prin toate mijloacele, această "gafă diplomatică".

Pentru onorarea memoriei soţului meu la Brezno, înainte ca autorităţile să ia această decizie, s-au zbătut timp destul de lung oameni inimoşi ca Angela Miclea de la Casa de Cultură Tăuții-Măgherăuș sau poliţistul slovac Luboš Nepšinský. Familia noastră a tresăltat de bucurie la auzul veştii omagierii. Eu însămi, la cei 96 de ani ai mei, trecuţi mai mult prin vifor decât prin alizeu, am aşteptat cu înfrigurare acest moment culminant pentru vârsta mea. Cum va spăla statul român această "gafă" pentru a nu se înscrie ca un sacrilegiu în istoria României? Nu în ultimul rând, mă întreb unde este Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, a cărui existenţă este strict legată de eroi ca soţul meu? Unde este Ministerul Apărării Naţionale, al cărui ostaş a fost soţul meu, până la moarte. Dacă nu sunt în stare să-i apere pe eroii... morţi, pe cine vor reuşi să apere?


Mai sunt doar câteva zile până pe 28 august, ziua când ar trebui să fiu la Brezno, alături de fraţii mei români şi slovaci, pentru a-mi sărbători soţul de care am fost despărţită în plină dragoste imensă, la 26 de ani, dragoste purtată până azi, nestinsă, timp de şapte decenii. "Pe cât de mult Paradisul căutat se pierdea în ceţurile nesfârşitelor întinderi, pe atât creştea în mine râvna de a ajunge acolo", scria soţul meu în 1942. Încă mai sper! Bărbatul meu a murit în picioare, dând ordine, după ce refuzase să fie dus în spatele frontului, în ciuda unei boli care-l măcina. Cum am putea noi să părăsim frontul? Români, vă mulţumesc tuturor şi iertaţi o bătrână româncă pentru că încă mai crede în ţara sa, fie ea cea de aici de pe pământ sau cea din Ceruri.
Am fost, sunt şi ramân Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia poetului Erou Ion Şiugariu, pentru Iubire şi Adevăr.

Aachen, 23 august 2015”

Fotografiile de mai sus, ca şi cele care urmează, fac parte din albumul de familie, în care Lucia Soreanu Şiugariu apare alături de soţul său, în scurta perioadă cît au putut să fie împreună, sau la manifestările omagiale din anii trecuţi, cînd Lucia Şiugariu încă nu-şi imagina că soţul său va fi declarat „fascist”.
Ultimele informaţii, neoficiale, însă, venite din Slovacia ne spun că autorităţile din Brezno, la sugestia Ambasadei Române, condusă de Steluţa Arhire, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei, ar fi renunţat deja să dea numele noului pod după cel al lui Ion Şiugariu, care, la 1 februarie1945, a murit chiar în acel loc, în timpul unui bombardament al armatei fasciste!


În acest fel, la manifestările din 28 august, cu ocazia Zilei Insurecţiei Slovace, delegaţia României, condusă de Valeriu Zgonea, preşedintele Senatului, va trebui să suporte ruşinea generată de Ministerul de Externe al României, prin reprezentanţii săi în Slovacia! În mod ciudat, încă nu au exprimat un punct de vedere nici Klaus Iohannis, preşedintele României, care are atribuţii de politică externă, nici Victor Ponta, prim-ministrul ţării, în subordinea căruia se află MAE, condus de Bogdan Aurescu, şi nici Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, deşi este vorba de dezonorarea unui erou al României, căzut pe frontul de luptă în războiul împotriva armatei germane!

ION SPÂNU
Memorat
 • nna
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 3724
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7313 : August 31, 2015, 15:20:25 »

Dragnea cheama la raport pe toti ministrii ,cu scop precis ;=sa nu mai faca de capul lor ,ci sa raporteze intentiile la partid=Avem pe cineva cunoscut cu Dragnea care sa faca loby (jocurile politice,aranjament)ptr. noi ?Ponta este obligat ,inclusiv Sanda sa se supuna ordinului de la partid(Dragnea)Adica sa lase lg 341 asa cum este ,mai ales ca Sanda nu are atributii privind REVOLUTIONARII ci numai la problemele deportati....(asa stipuleaza legea functionarii ssspirlicccc)TREBUIE SA RECLAMAM lucrul acesta <NU NE REPREZINTA SI NU ARE ATRIBUTII PRIVIND REVOLUTIONARII   FIIND DIZOLVAT SSPR-ul.
Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7314 : August 31, 2015, 15:34:57 »

Va rog sa mutati aceasta postare la subtopicul "Ordoanta", sau la "Anunturi".
Memorat
 • nna
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 3724
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7315 : August 31, 2015, 16:32:59 »

Dragnea cheama la raport pe toti ministrii ,cu scop precis ;=sa nu mai faca de capul lor ,ci sa raporteze intentiile la partid=Avem pe cineva cunoscut cu Dragnea care sa faca loby (jocurile politice,aranjament)ptr. noi ?Ponta este obligat ,inclusiv Sanda sa se supuna ordinului de la partid(Dragnea)Adica sa lase lg 341 asa cum este ,mai ales ca Sanda nu are atributii privind REVOLUTIONARII ci numai la problemele deportati....(asa stipuleaza legea functionarii ssspirlicccc)TREBUIE SA RECLAMAM lucrul acesta <NU NE REPREZINTA SI NU ARE ATRIBUTII PRIVIND REVOLUTIONARII   FIIND DIZOLVAT SSPR-ul.
Face parte din lupta noastra ,care poate sa se faca pe orice cale numai sa se faca.
Memorat
 • Revo SB
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 934
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7316 : August 31, 2015, 20:22:00 »

Tot respectul pentru dl NICOLAE PUIU FESAN.
.............................................

Cu documentele de arhivă nu-i de joacă!
Adrian POPESCU30.08.2015 22:37404 vizualizari
De multe ori, persoane fizice sau juridice, voit sau întâmplător, au de-a face cu izvoare istorice care alcătuiesc Fondul Arhivistic Naţional al României. De cele mai multe ori aceste documente sunt tratate cu multă superficialitate. Un caz asemănător avea să ne fie sesizat chiar de un sibian. Dar înainte de a relata întâmplarea, să ne edificăm asupra conţinutului legii.

Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996 republicată în 2014

Legea a apărut în Monitorul Oficial (n.n. în 22 aprilie 2014). Din această lege  ne reţin atenţia  "Dispoziţii generale", care precizează următoarele:"Constituie izvoare istorice şi alcătuiesc Fondul Arhivistic Naţional al României documentele create de-a lungul timpului de către organele de stat, organizaţiile publice sau private eco­nomice, sociale, culturale, militare şi reli­gioase, de către persoane fizice auto­rizate, profesionişti care îşi desfăşoară activi­tatea în baza unei legi speciale şi persoane fizice. Acestor documente statul le asigură protecţie specială, în condiţiile prezentei legi". Sunt enumerate şi înscrisurile care fac obiectul legii: "acte oficiale şi particulare, diplomatice şi consulare, memorii, manuscrise, procla­maţii, chemări, afişe, planuri, schiţe, hârtii, pelicule cinematografice şi alte asemenea mărturii, cu valoare istorică, realizate în ţară sau de către creatori". Potrivit aceleiaşi legi administrarea, supravegherea şi protecţia specială a Fondului Arhivistic Naţional al României se realizează de către Arhivele Naţionale, aflate în subordinea MAI, instituţie care protejează aceste documente prin compartimentele sale specializate şi prin serviciile judeţene. Cât priveşte persoanele fizice şi persoanele juridice, creatoare şi deţinătoare de documente, acestea  răspund de evidenţa, inventarierea, selecţionarea, păstrarea şi folosirea documentelor în condiţiile prevederilor legii.

Sursa discordiei arhivistice

În data de 21 august a.c., la redacţie a sunat un cetăţean care a ţinut să îşi păstreze anonimatul. Acesta ne relata  că în zona străzii Aurel Vlaicu este scandal, "o persoană a oprit un autovehicul cu numărul  SB 04 REC". Când ne pregăteam de deplasare la faţa locului , am fost apelaţi de Puiu Fesan, directorul OCPI Sibiu - instituţie care activea­ză în cadrul  Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.  Subiectul....acelaşi. Întrebat dacă dânsul este cel care a generat disputa ne-a precizat următoarele: "Eu nu am făcut  tărăboi ci am dorit să se ştie că se aruncă documente de arhivă. Bănuiesc că ştiţi şi dumneavoastră  ceva despre impor­tanţa documentelor de arhivă. Cu totul întâmplător am văzut că dintr-o clădire -din Aurel Vlaicu -  se aruncau  într-un autovehicul, aparţinând celor de la REMAT, documente de arhivă. Am oprit... şi am aflat că era vorba despre arhiva de la S.C. Proiect S.A. Nu am stat pe gânduri...cerând ca documentele  să fie duse în locul lor de depozitare. Sigur că am fost mai vocal, dar am fost  abordat ireverenţios:  mă p(..) pe arhiva ta, ş.a.m.d. Ca atare am  apelat la media, şi la  instituţiile abilitate, care au reacţionat cu întârziere. L-am sunat şi pe directorul   Arhivelor de la Sibiu. A trebuit să stau o oră în calea acestui transport, care nu avea trecut în foaia de parcurs natura încărcăturii".
 
La pas, spre arhive

Am schimbat destinaţia deplasării noastre pentru a poposi acolo unde sunt păstraţi kilometri de arhivă. Directorul Direcţiei Judeţeane Sibiu a Arhivelor Naţionale, dr. Alexiu Tatu ne-a confirmat că în data de 21 august a primit un telefon din partea domnului Puiu Fesan. "Mi-a precizat că doreşte să facă o sesizare, în calitate de cetăţean al urbei, referitor la un transport cu documente de arhivă, care ar fi avut destinaţia REMAT. Domnia sa susţinea că a oprit unul din transporturile ce aveau destinaţia finală - REMAT. Chiar dacă nu exista o solicitare scrisă, ci doar una telefonică, am luat în considerare informaţia şi m-am deplasat la faţa locului cu un taxi. Ulterior  am chemat  şi doi angajaţi. Am dispus stoparea transportului, fiind întocmite actele  constatatoare. La faţa locului au venit şi reprezentaţi din cadrul Poliţiei Sibiu. A doua zi am trimis un  document de informare referitor la cazul în speţă. La ora actuală ştim că documentele de arhivă aparţineau celor de la Proiect SRL. În această săptămână, în cadrul unei conferinţe de presă, o să comunicăm punctul de vedere oficial al Fondul Arhivistic Naţional al României, precum şi date despre cercetările demarate", a spus Alexiu Tatu.

De la  rădăcină

Documentele de arhivă- care au iscat scandalul- sunt moştenite de la fostul Centru Judeţean de Proiectare Sibiu. Acesta avea două tipuri de arhivă. Prima categorie cuprindea documente din perioada anilor 1940-1970, aflate în custodia Centrului Regional Braşov. A doua categorie cuprindea documente arhivate după anul 1970. Cunoscutul arhitect, prof.dr. Guttmann Szabolcs a lucrat  în cadrul  Centrului Judeţean de Proiectare Sibiu.  Domnia sa ne-a confirmat aceste informaţii continuând: "Când aveam nevoie de documente de arhivă vechi ne deplasam la Braşov. Aici ne făceam copiile necesare. Regulile de arhivare în acei ani respectau regulile de organizare regionale -Sibiul fiind inclus în regiunea Braşov. Ele au fost modificate  după  1990, când aidoma ţărilor post-socialiste, şi în România a fost declanşată privatizarea după metoda MEBO (Management Employee Buyouts) - practic singura metodă de privatizare relevantă pentru primii cinci ani ai tranziţiei. În acest context, a apărut şi S.C. Proiect S.A. care a fost condus, printre alţii de arh. Dorin Laschescu. Prin metoda amintită administratorul societăţii a ajuns să deţină 51% din acţiuni. Ca atare, arhiva a fost preluată de noua structură de conducere. Aşa s-au privatizat toate centrele de proiectare judeţene. Am înţeles că în Cluj această arhivă stă într-un spaţiu cu igrasie, situat  în subsolul Cinematografului - Florin Piersic".

Administratorul fondului arhivistic

Cum prof.univ. dr. ing. Nicolaie Georgescu era persoana indicată atât de reclamant , de directorul   Arhivelor de la Sibiu, cât şi de arhitectul Guttmann Szabolcs, am bătut  -în final - şi la uşa rectorului de la ALMA MATER.  Iată declaraţia domniei sale: "În perioada 1990-2005 Fundaţia ALMA MATER a cumpărat  progresiv  acţiuni de la salariaţi asociaţi din cadrul S.C. Proiect S.A, constituită în urma privatizării MEBO. Clădirea preluată de noi a necesitat reamenajări, mai ales că noi doream să primim de la Ministerul Educaţiei o  autorizare de funcţionare. O problemă mare ne-a fost creată în subsolul clădirii din str. Someşului nr. 57. Aici erau depozitate  arhivele  de la S.C Proiect S.A.. În acest subsol cu igrasie  documente de arhivă legate de CAP-uri, IAS-uri, alte construcţii industriale şi civile riscau să se distrugă. Din acest motiv  am decis să mutăm arhiva într-un alt spaţiu adecvat, anume cel situat în str. Aurel Vlaicu nr. 1. În necunoştinţă de cauză  nu am anunţat Arhivelor Naţionale despre intenţia noastră. În noul spaţiu am depozitat arhiva pe rafturi. Din nefericire, la scurt timp,  subsolul clădirii a fost inundat. Ca atare am mutat arhiva la etaj. După ce am cheltuit un miliard de lei vechi pentru  refacerea subsolului, am readus arhiva la loc. Foşti angajaţi de la Proiect S.A. -care actualmente lucrează la OPCI Sibiu - mi-au comunicat că instituţia lor este interesată să preia din această arhivă doar documentele topografice. Nu vă ascund faptul că am primit chiar oferta de a ceda toată arhiva pe care o deţineam pentru a fi mutate într-o  clădire de pe Calea Dumbrăvii. Cum în clădirea din str. Aurel Vlaicu continuam să avem infiltraţii,  am decis să îndosariem documentele care erau de interes pentru Consiliul Judeţean Sibiu. Aşa că am întocmit rapid borderouri  cu proiectele vechi - începând cu nr. 11000/1979 , cronologic până la nr. 21205 din 1989. Acestea urmează să fie predate în baza unui protocol. Celelalte documente  de arhivă au fost redepozitate la etajele superioare din noua clădire achiziţionată de universitatea noastră. Cum doream să renovăm  toată clădirea,  am decis să depozităm dosarele la REMAT, până la finalizarea lucrărilor din imobilul nostru  care repet, este grav afectat în urma  infiltraţiilor cu apă. Cum nu ştiam că asemenea decizii trebuie să aibă şi acceptul/avizul Arhivelor Statului, am ajuns în această situaţie neplăcută pentru toţi.

În al doisprezecelea ceas

Administratorul de la Proiect S.R.L. (ministructură ce a mai rămas din ex-S.C. Proiect S.A) ne-a pus la dispoziţie -în copie- un document, cu nr. 337/21.08.2015, adresat:  Direcţiei judeţene a arhivelor naţionale în care se menţionează că "începând cu anul 2005 o parte din arhiva de la Proiect S.R.L cuprinzând  lucrări  de proiectare din anii 1974-1975 se află depozitată în demisolul proprietăţii  Fundaţiei ALMA MATER, situată în str. Aurel Vlaicu nr.1",  context în care Proiect S.R.L solicită  sprijin  în vederea trierii  materialelor de arhivă aflate în custodia sa.

http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/cu-documentele-de-arhiva-nu-i-de-joaca-109436.html
Memorat
 • NVal
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 6030
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7317 : August 31, 2015, 21:15:34 »

Memorat
 • NVal
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 6030
 • Vezi Profilul
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7318 : Septembrie 01, 2015, 01:18:20 »

Tot respectul pentru dl NICOLAE PUIU FESAN.
.............................................

Cu documentele de arhivă nu-i de joacă!
Adrian POPESCU30.08.2015 22:37404 vizualizari
De multe ori, persoane fizice sau juridice, voit sau întâmplător, au de-a face cu izvoare istorice care alcătuiesc Fondul Arhivistic Naţional al României. De cele mai multe ori aceste documente sunt tratate cu multă superficialitate. Un caz asemănător avea să ne fie sesizat chiar de un sibian. Dar înainte de a relata întâmplarea, să ne edificăm asupra conţinutului legii.

Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996 republicată în 2014

Știam că Remus era încînatat de prestația domnului Fesan, dar a mai apărut unul. Cum îi pleacă un lăudător, apare altul? Dă ceva, plătește domnul Fesan ca să se mențină în top, în ciuda inactivității sale din ultimii ani?
Memorat
Răspuns: Lupta noastra
« Răspunde #7319 : Septembrie 01, 2015, 18:42:45 »

http://www.nasul.tv/se-interzice-si-portul-national-alexandru-florian-declaratie-socanta-orice-roman-care-se-imbraca-in-port-national-fara-sa-fie-taran-este-fascist-legionar/
SE INTERZICE ŞI PORTUL NAŢIONAL!? Alexandru Florian, declaraţie şocantă: | “Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”.
Poetul gorjean Laurian Stănchescu, militant activ pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, desfiinţează o nouă declaraţie şocantă a şefului Institutului “ELIE WIESEL,” Alexandru Florian: “Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”.

„Nu cred că Naţiunea Evreiască, poporul ales de Dumnezeu să fie mitologic şi biblic, care a străbătut şi a învins istoria încă din antichitate, sfinţeşte această răstignire a poporului român. Sufletul evreiesc are identitate divină, cum au toate sufletele, ştiu, simt, cred că se desmărgineşte de această neinspirată şi deliberată afirmaţie. Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional. Chiar dacă asta înseamnă moartea mea, mă ridic împotriva execuţiei publice a Portului  Naţional Românesc, el a fost primul nostru Tricolor şi primul nostru strămoş. Mă închin lui în vecii vecilor!”, a comentat poetul, citat de magazincritic.ro

Laurian Stănchescu este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România şi Preşedinte al Fundaţiei “Ideea Contemporană”.
Memorat
Pagini: 1 ... 486 487 [488] 489 490 ... 638
Schimbă forumul: