Main Content:

Pagini: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 24

Comemorare Liviu Babes

 • voica
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1988
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #75 : Martie 07, 2013, 09:20:32 »

Pentru prima data in istoria de douazeci si patru de ani a comemorarilor eroului Liviu Babes, in acest an a paricipat si Asociatia Veteranilor de Razboi din Romania, prin presedintele Filialei Brasov, dl General (r) Mircea Vlaicu - care, in urma cu o saptamna, a implinit varsta de 91 de ani - impreuna cu o delegatie de la Bucuresti a Comitetului Roman pentru Cinstirea Eroilor, reprezentat la varf de presedintele comitetului, dl Iancu Daniel.
Domnul General Mircea Vlaicu si domnul Presedinte Iancu Daniel au inmanat mostenitoarelor eroului "Diplome de Patriot Roman" din partea celor doua organizatii. Totodata, o asemenea diploma a fost inmanata si reprezentantului local al CRCE, domnul Alexandru Nicolae Savastru.

General (r) Mircea Vlaicu:


În semn de înaltă prețuire a gestului de dăruire patriotică totală pentru libertatea și demnitatea cetățenilor României și a sfârșitului martiric al artistului brașovean Liviu Corneliu Babeș,  Asociația Națională a Veteranilor de Război, împreună cu Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor, conferă urmașilor eroului martir, soției Etelka Babeș și fiicei Gabriela Babeș, Diploma de Patriot Român.
Semnează:
          General de Armată (r) Dragnea Badea-Marin
          Preşedinte A.N.V.R.
          Preşedinte de Onoare C.R.C.E.
                    Iancu Daniel
                    Preşedinte C.R.C.E.
                    Licenţiat în Istorie

De asemenea, Asociația Națională a Veteranilor de Război, împreună cu Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor, conferă domnului inginer Alexandru Nicolae Săvăstru, Președinte al Comitetului Național pentru Cinstirea Eroilor, Filiala Brașov – care își desfășoară activitatea sub înaltul patronaj al Asociației Veteranilor de Război, Filiala Juețului Brașov, Diploma de Patriot Român.
Semnează:
          General de Armată (r) Dragnea Badea-Marin
          Preşedinte A.N.V.R.
                    Licenţiat în Istorie Iancu Daniel
                    Preşedinte de Onoare C.R.C.E.Toata pretuirea pentru eroul Liviu Babes. Ma bucur ca in sfarsit un erou a fost comemorat asa cum trebuie.
Memorat
 • sandu t
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 836
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #76 : Martie 07, 2013, 10:21:07 »

 

          DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE !

                                                sandu t
Memorat
 • vasile
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 657
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #77 : Martie 08, 2013, 20:41:10 »

Nu stiu daca pot executa un monument baroc sau foarte stufos! (arhitectii au uneori idei)
Dar de vrut, vreau si, de stiut stiu, in caz de nevoie chem si ajutoare!
Sunt convins ca vom muncii umar la umar,camarazi!
Ceea ce lipseste este un proiect
Daca este deja un proiect as fi bucuros sa-l vad.
Daca nu este!?
Hai sa dam tema tinerilor studenti de la Arhitectura si Arte Plastice!
nu subscriu cu un leu, ca la ateneu
Subscriu cu o zi din viata mea,

Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #78 : Martie 08, 2013, 22:37:27 »

O informatie de la Brasov ma determina sa folosesc si in aceasta seara calculatorul. A aparut un articolas al carui titlu dovedeste cat de jos pot sa coboare ziaristii platiti sa ne distruga cat mai mult imaginea. Se stie ca majoritatea contemporanilor mai citesc cel mult titlurile din presa si mai putin articolele in sine. "Brasovul Tau" titreaza" azi "Revolutionarii cheamă jandarmii", in articol fiind vorba de o conferinta de presa si o decizie a conducreii Asociatiei 15 Noeimbrie, deci a "revoltatilor", nu a "revolutionarilor". In acest fel, se incearca pasarea incarcaturii negative a mesajului in contul revolutionarilor, scutindu-i pe revoltati de urmarile propriei lor prostii. Iata articoloul de la http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/revolutionarii-cheama-jandarmii.html.

Revoluţionarii cheamă jandarmiiSuntem hotărâţi să chemăm jandarmii! Asta susţin membrii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, care spun că evenimentul de comemorare a lui Liviu Babeş a fost perturbat de un grup de persoane. Conducerea asociaţiei este deranjată de indivizi, care vin aproape în fiecare an la manifestare şi ignoră comemorarea, acordând diplome unor alte persoane şi încurcând programul evenimentului. Pentru asta, şefii organizaţiei braşovene, vor apela, data viitoare la oamenii legii.
Liviu Cornel Babeş, braşoveanul care şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul comunist, a fost comemorat, şi în acest an pe 2 martie, de reprezentanţii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 şi de familie, pe pârtia Bradu din Poiana Braşov. Conducerea Asociaţiei este nemulţumită însă de faptul că manifestarea a fost perturbată.
Şefii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 sunt decişi ca data viitoare să cheme jandarmii şi poliţia, pentru ca totul să se desfăşoare normal. Preşedintele organizaţiei Florin Postolachi mai spune că nu renunţă la ideea realizării unui monument închinat lui Liviu Babeş.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #79 : Martie 08, 2013, 22:54:38 »

     Şefii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 sunt decişi ca data viitoare să cheme jandarmii şi poliţia, pentru ca totul să se desfăşoare normal.
     ................................................................
     Este mai mult decit perfectul compus:
     - pentru ca totul sa se desfasoare normal, trebuie sa chemi jandarmii si politia....
     ...Din categoria "Eterna si fascinanta Romanie"...
     Eu nu cred ca voi "apuca"ziua cind "ne vom face bine (la cap, desigur)"...
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #80 : Martie 08, 2013, 23:34:17 »

Dincolo de titlu, ma nedumereste prima fraza.
"Suntem hotărâţi să chemăm jandarmii! Asta susţin membrii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, care spun că evenimentul de comemorare a lui Liviu Babeş a fost perturbat de un grup de persoane. Conducerea asociaţiei este deranjată de indivizi, care vin aproape în fiecare an la manifestare şi ignoră comemorarea, acordând diplome unor alte persoane şi încurcând programul evenimentului. Pentru asta, şefii organizaţiei braşovene, vor apela, data viitoare la oamenii legii".
In fotografiile postate de domnul Gheorghe Iosif, "unor alte persoane", ca sa ma exprim astfel, sunt sotia si fiica martirului din Brasov. Conducrea acelei asociatii a ajuns sa fie deranjata de faptul ca mostenitoarele martirului primesc diplome la comemorarea sa! A mai auzit cineva de ceva asemanator? Nu credeti ca este scandaloasa atitudinea asociatiei si a fostului parlamentar Florin Postolachi? Din text se intelege ca membrii asociatiei, sau cel putin cei din conducere, se cred stapanii comemorarii. Au pus stapanire pe... Liviu Babes? De neconceput!
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #81 : Martie 09, 2013, 00:58:27 »

Oare badaranul acela de "Prostolachi" nu si-a dat seama ca jigneste toti veteranii de razboi debitand acele acuzatii cretine? Astfel vorbeste de Presedintele Filialei Brasov a ANVR, de generalul Mircea Vlaicu? In cazul lui, este evident ca ziaristii nu au gresit cand l-au poreclit Prostolachi. Fiind vorba de Brasov, il incadrez in categoria Boaca, sau, dupa expresia lui bambilici, Boacana. Din unghi national, nu e dacat un golanas, la fel ca toti cei din gasca Costin-Maries-Perju.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #82 : Martie 10, 2013, 11:08:13 »

INCADRAREA LAS-O PT ALTII, VEZI MAI BINE CINE LA INCADRAT PE MARIN DRAGNEA, GENERALUL TRADATOR?! CINE A ADUS  PERSONAJELE PRO SOVIETICE, PRO MOSCOVA SA PINGAREAASCA EROUL NATIONAL LIVIU BABES CU DIPLOME SEMNATE DE GENERALUL MARIN DRAGNEA CEL CARE A TRADAT IN 1944 INTRIND CU DIVIZIILE TUDOR VLADIMIRESCU SI INSTALIND COMUNISMUL IN ROMANIA IMPREUNA CU ARMATA SOVIETICA. ADEVARATII GENERALI AI ARMATEI ROMANE IMPREUNA CU MARESALUL LOR ION ANTONESCU SUNT MORTI DE MULT SI NU AU INCLINAT RAZBOIUL IN FAVOAREA COTROPITORILOR CUM A FACUT TRADATORUL MARIN DRAGNEA CARE DUPA RAZBOI SI-A PERFECTIONAT CARIERA MILITARA IN URSS IAR IN PERIOADA REVOLUTIEI DIN 1956 DIN UNGARIA ERA COMANDANTUL GARNIZOANEI TIMISOARA UNDE A AVUT UN ROL IMPORTANT IN REPRIMAREA MISCARILOR STUDENTESTI DE SOLIDARITATE DIN ORAS. CINE A ADUS ACESTE DIPLOME SEMNATE DE ACEST TRADATOR PT A DUCE IN DERIZORIU ACEST EVENIMENT SI AL CONFISCA. DUPA COMEMORARE AM STAT LA SEZATOARE IAR UNELE PERSONAJE DIN GRUP POVESTEAU CUM AU BATUT EI PAS DE DEFILARE LA MOSCOVA LA PARADE, IAR ALTUL MA INREBA PE MINE DACA STIU CUMVA POPULATIA CHINEI. DECI FOSTII CALAI IMPREUNA CU TRADATORII DE IERI SI DE AZI SE IMPLICA PT A COMPROMITE ADEVARATELE SIMBOLURI NATIONALE, DACA CORABORAM SI CU CE SE INTIMPLA LA ORA ACTUALA IN MOLDOVA VEDEM CA INFLUENTA MOSCOVEI ESTE TOT MAI ACCENTUATA. CA SA INCHEI, AS REV 21 DEC 1989 BV, A PARTICIPAT LA ACEASTA COMEMORARE FIIND APROAPE DE D-NA ETELKA BABES SI FICA EI, AS NOASTRA FIIND ONORATA CA D-NA ETELKA  BABES II ESTE MEMBRA DE ONOARE, MEMBRU DE ONOARE AL ASOCIATIEI NOASTRE ESTE SI D-NUL OCTAV BJOZA PRESEDINTELE DETINUTILOR POLITICI DIN ROMANIA, O PROPUNERE I-A FOST FACUTA SI DOMNULUI MIRCEA SEVALCIUC CARE DUPA MAI MULTE DISCUTII NE-A REFUZAT, URMIND CA NOI SA FACEM ALTE PROPUNERI ASOC. 15 NOI 1987 BRASOV, IN ORICE CAZ ACESTA N-O SA FIE FLORIN POSTOLACHE.
Memorat
 • remus43de
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7622
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #83 : Martie 11, 2013, 03:17:17 »

Ce vrei sa spui in esenta? Ca a fost o greseala ca urmasele eroului din Brasov au primit diplomele acelea? Sau ca nu aveti succes cu asociatia voastra infintata la ordinele lui Maries si Costin? Aveti ceva comun cu seriozitatea, sau numai cu incruntarea si ura?
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #84 : Martie 12, 2013, 08:40:38 »

Campanie pentru monumentul Liviu Babeş
Preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“ a anunţat că a discutat cu primarul Braşovului, George Scripcaru, despre amplasarea monumentului care să cinstească memoria lui Liviu Babeş. „Domnul primar mi-a spus că ne vom întîlni săptămîna viitoare pentru a discuta în amănunt despre acest lucru, dar şi că sprijină în continuare proiectul nostru. Noi intenţionăm să lansăm şi o campanie pentru susţinerea ridicării acestui monument, o campanie care să includă inclusiv stîrngerea de fonduri“, spune Postolachi. Conducerea Asociaţiei „15 Noiembrie 1987“ a ţinut să îşi arate însă şi supărarea, după ce „un grup de persoane a încercat să «confişte» comemorarea lui Liviu Babeş“, eveniment organizat sîmbăta trecută de asociaţie împreună cu familia eroului martir Liviu Babeş în Poiana Braşov. Comemorarea a fost organizată la troiţa pe locul unde în urmă cu 24 de ani eroul se prăbuşea în flăcări pe pîrtia Bradul. „Am fost foarte surprinşi cînd am văzut că acest grup de persoane încearcă să impună nişte lucruri în cadrul unui eveniment pe care noi l-am organizat. Am văzut cum au început să împartă diplome, nu doar familiei lui Liviu Babeş, ci şi unor alţi oameni, care nu aveau nici o legătură cu ceea ce se întîmpla acolo. Nu am reacţionat, pentru că nu am vrut să dăm naştere unui scandal, am vrut să-l comemorăm pe Liviu Babeş aşa cum o facem în fiecare an, cu modestie şi decenţă. Şi doamna Babeş mi-a spus că a fost deranjată de aceste lucruri“, a declarat, ieri, Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987“. El spune că nu este prima dată cînd manifestările organizate de asociaţie sînt deranjate de anumite persoane rău intenţionate. „Îi rugăm pe aceşti oameni să ne lase în pace să ne organizăm evenimentele aşa cum ştim noi să o facem. Din cauza lor vom chema la aceste evenimente şi organele de ordine şi vom face tot ce putem pentru a îndepărta aceste persoane de la evenimentele noastre“, a mai spus Postolachi.

Astai articolu din Monitorul Expres din 8 martie. E la http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=124297. Constat ca Postolachi a mintit ordinar opinia publica:
„Am fost foarte surprinşi cînd am văzut că acest grup de persoane încearcă să impună nişte lucruri în cadrul unui eveniment pe care noi l-am organizat. Am văzut cum au început să împartă diplome, nu doar familiei lui Liviu Babeş, ci şi unor alţi oameni, care nu aveau nici o legătură cu ceea ce se întîmpla acolo. Nu am reacţionat, pentru că nu am vrut să dăm naştere unui scandal, am vrut să-l comemorăm pe Liviu Babeş aşa cum o facem în fiecare an, cu modestie şi decenţă. Şi doamna Babeş mi-a spus că a fost deranjată de aceste lucruri“
si
„Îi rugăm pe aceşti oameni să ne lase în pace să ne organizăm evenimentele aşa cum ştim noi să o facem. Din cauza lor vom chema la aceste evenimente şi organele de ordine şi vom face tot ce putem pentru a îndepărta aceste persoane de la evenimentele noastre“.
Ziartstul a mai notat ca a zis ca "El spune că nu este prima dată cînd manifestările organizate de asociaţie sînt deranjate de anumite persoane rău intenţionate."
Postolachii iti meriti renumele de Prostolachi da trebe ca ai si unu de mincinos si imbarligator. Nu stiu de ce nu scriu brasovenii care au fost acolo care e adevaru. Eu am aflat si stiu multe dinainte, da nu am fost la comemorare ca am fost plecat cu treaba (am conservat vila lui Ober din Italia). Nici nu au fost multi revolutionari la comemorare, asa ca ce am mai aflat e la mana a treia.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #85 : Martie 12, 2013, 08:55:57 »

Tot in Monitorul Expres http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=124109 din patru martie, a apartut o relatare mai buna.

Comemorare Liviu Cornel Babeş la troiţa din Poiană

• Pentru prima dată în 24 de ani, văduva şi fiica martirului braşovean au primit din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, în numele Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor, cîte o „Diplomă de patriot român“
Doar 30 de braşoveni, majoritatea trecuţi de prima tinereţe, au participat, sîmbătă, la comemorarea eroului braşovean Liviu Cornel Babeş, cel care, în urmă cu 24 de ani, pe 2 martie 1989, a încercat, cu ptreţul vieţii, să atragă atenţia lumii libere despre teroarea comunistă instaurată la Braşov, după 15 noiembrie 1987. În acea zi, Liviu Babeş a urcat în vîrful pîrtiei Bradul din Poiană, unde şi-a dat foc şi a coborît ca o torţă vie pe schiuri pînă la baza pîrtiei unde s-a prăbuşit fără suflare. Turişti străini care au sărit să-l ajute au putut citi pe pe pangarda celui care arsese „STOP MORDER, BRAŞOV = AUSCHWITZ”. Comemorarea, organizată ca în fiecare an de către Asociaţia „15 Noeimbrie 1987“, readuce în memoria publică numele lui Liviu Babeş. „Ne facem o datorie de onoare din a-l omagia în fiecare an pe cel care s-a jertfit, protestînd faţă de regimul comunist. Este trist că după ‘89, an de an, ne adunăm din ce în ce mai puţini oameni aici, în jurul troiţei încinată acestui martir. Pentru noi, însă, amintirea lui Liviu Babeş va rămîne neştearsă“, a spus Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“.

Diplome de „Patriot român“ pentru soţia şi fiica lui Liviu Babeş
După încheierea slujbei oficiată de preotul Andrei Sicoe, preşedintele filialei Braşov a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general-maior în retragere Mircea Vlaicu, a oferit, în numele conducerii Asociaţiei şi a Comitetului Român pentru Cinstirea Eroilor, cîte o „Diplomă de patriot român“ soţiei lui Liviu Babeş, Etelka Babeş, şi fiicei acestuia, Gabriela Babeş. „Jertfa lui Liviu Babeş va rămîne cu adevărat în memoria poporului român, ca un gest care a atras atenţia întregii lumi asupra situaţiei din România. A fost un gest de mare eroism, un gest care demonstrează că şi în România s-a dus o luptă anticomunistă. Pentru a ne exprima recunoştinţa, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, conferă soţiei lui Liviu Babeş, dar şi fiicei acestuia, cîte o diplomă de Patriot Român“, a spus generalul Vlaicu.

„Unde sînt tinerii noştri?“
Tot ca în fiecare an, la comemorare a participat şi preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Românai, Octav Bjoza. El spune că s-a obişnuit cu nepăsarea autorităţilor, dar mai dezamăguit este de absenţa tinerilor de la astfel de momente, pentru că tinerii ar trebui să ducă mai departe amintirea lui Liviu Babeş. „Unde sînt tinerii noştri? Mă aşteptam să văd aici măcar un mic grup de elevi care să înveţe despre un moment de istorie adevărată, despre un sacrificu făcut într-un moment foarte greu pentru ţară. Lipsa autorităţilor şi a politicienilor nu mai trebuie să ne mire, ei vin aici doar dacă în anul respectiv sînt alegeri şi au nevoie de a fi văzuţi la astfel de evenimente. La astfel de comemorări ar trebui să se implice şi Inspectoratul Şcolar, pentru ca elevii de astăzi să înveţe despre ce a fost atunci, în anii comunismului“, a spus Octav Bjoza

Colectă pentru ridicarea statuii lui Liviu BabeşPreşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“, Florin Postolachi, a fost nevoit spă recunoască eşecul proiectului care prevedea un monument dedicat memoriei lui Liviu Babeş. „După ce am organizat un concurs de proiecte, am decis ca monumentul să reprezinte una din lucrările lui Liviu Babeş. Stabilisem şi locul unde să fie amplasat monumentul, după care nu s-a mai întîmplat nimic. Ar fi bine ca, măcar la anul, la cea de-a 25-a comemorare a lui Liviu Babeş să reuşim ridicarea monumentului“, a spus Postolachi.
Memorat
 • remus43de
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7622
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #86 : Martie 02, 2014, 00:42:24 »

Astazi va fi comemorat la Brasov Liviu Babes, prima victima din 1989 a protestelor care au dus la prabusirea comunismului. Am vazut o stire TVR emotionanta, https://www.youtube.com/watch?v=8lWXqCUlGXU&feature=c4-overview&list=UUYESaNDTbhwbQFcEjHDjCEg. Dumnezeu sa il ierte.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #87 : Martie 03, 2014, 03:07:56 »

http://m.hotnews.ro/stire/16715817
Duminică, 2 martie 2014, 15:51


Liviu Babes, comemorat la 25 de ani dupa ce si-a dat foc pe partia Bradul in semn de protest fata de regimul comunist

de I.R.

Liviu Corneliu Babes, brasoveanul care si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov, in 2 martie 1989, a fost comemorat, duminica, la implinirea a 25 de ani de la gestul sau impotriva regimului comunist, la eveniment participand autoritati locale, dar si din cadrul Guvernului.

Desi la eveniment au fost invitati si fostii sefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Regele Mihai I, acestia nu au venit la Brasov. In schimb, au fost prezenti secretarul de stat Victor Socaciu, generalul Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major, primarul Brasovului George Scripcaru, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic si autoritati locale, transmite Mediafax.

La eveniment a participat si scotianul Douglas Wallance, cel care in urma cu 25 de ani, venit ca turist in Poiana Brasov, l-a vazut pe Babes arzand si a incercat sa-l stinga cu geaca lui de schi.

Seria de evenimente a inceput de la ora 09.00, la Cimitirul Central Brasov, apoi, la ora 11.00, a avut loc o slujba de pomenire la Biserica de Lemn din Poiana Brasov, urmata de depuneri de coroane la monumentul situat in curtea bisericii. De la ora 13.00, la Consiliul Judetean Brasov, a fost organizat un simpozion comemorativ "Liviu Corneliu Babes - precursor al prabusirii Corinei de Fier", la care au participat autoritati locale, secretari de stat, ambasadori, scriitori, profesori.

La ceremoniile de comemorare au participat si fosti revolutionari si reprezentanti ai Asociatiei "15 Noiembrie 1987 Brasov", insa, din cauza unor neintelegeri, acestia au depus coroane de flori separat.

De asemenea, sotia martirului, Etelka Babes, a spus ca regreta tensiunea dintre fostii revolutionari si ca a incercat sa-i uneasca.

"Eu le multumesc tuturor in memoria sotului meu. Am incercat sa-i unesc, dar n-am reusit. Eu ii respect pe toti deopotriva", a spus femeia.

Ea a precizat ca intalnirea cu scotianul Douglas Wallance a fost un moment extrem de emotionant pentru ea, mai ales ca acesta a pastrat mai multe ziare din acea vreme, ingalbenite de timp, pe care i le-a adus in semn de respect.

Scotianul Douglas Wallance, acum in varsta de 49 de ani, a venit la Brasov, prima data dupa 25 de ani, special pentru a participa la ceremoniile in cinstea lui Liviu Corneliu Babes. El a povestit, vineri, intr-o conferinta de presa, despre momentul in care l-a vazut pe brasovean in flacari si s-a aruncat asupra lui pentru a-l salva.

"Ma aflam cu un grup de prieteni la schi in Poiana Brasov, in martie 1989. Eram incepator pe atunci si stateam la baza partiei si ma uitam la ceilalti schiori. La un moment dat am vazut un foc si am crezut ca arde ceva, iar apoi am realizat ca, de fapt, era un om care ardea. Am inceput sa alerg in directia lui, mi-am dat jos geaca de schi si am incercat sa il sting. Dar flacarile erau foarte mari. Se mai adunase lume in jurul lui, iar in cele din urma barbatul a cazut la pamant si am reusit sa-l stingem. Inca era viu...Initial am crezut ca a fost un accident, apoi am vazut o pancarta lipita de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politica", a spus scotianul.

Babes legase un cearsaf pe un copac pe care a scris "Stop murder! Brasov - Auschwitz".

Dupa ce s-a intors in Marea Britanie, scotianul a sunat la cele mai importante institutii media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio si le-a povestit ce s-a intamplat in Poiana Brasov, pentru ca nu a vrut ca gestul sinucigas al brasoveanului sa ramana fara ecou. El a pastrat timp de 25 de ani publicatiile in care a aparut povestea lui Liviu Corneliu Babes, precum si o caseta video cu cateva imagini de a doua zi de la locul unde s-a sinucis brasoveanul.

In celebra publicatie Sunday Times, articolul despre Babes apare cu titlul "Ars de viu, rusinea unei natiuni" ("Burnt alive: a nation's shame").

Douglas Wallance a mai spus ca dupa acel eveniment din Poiana Brasov la care a fost martor a inteles ce se petrece in Romania si a vrut ca si restul Europei sa stie. El a urmarit apoi si ce s-a intamplat la Revolutie, in decembrie 1989, si dupa aceea. Tot din presa a vazut apoi si o fotografie cu Babes si sotia acestuia, deoarece nu a stiut niciodata cum arata barbatul pe care a incercat sa-l salveze.Articolul a intentionat sa enumere toate activitatile de la comemoarerea din data de 2 martie. Din pacate insa, e scris cam dupa ureche. Precizez ca nu au participat ambasadori la comemorarea de duminica.
« Ultima modificare: Martie 29, 2014, 12:51:06 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #88 : Martie 03, 2014, 03:28:56 »

Brasovenii care n-au avut timp sa urce la programul comemorativ din Poina Brasov, au avut posibilitatea sa aprinda o lumanare la monumentul din Cimitirul Eroilor Revoutiei, unde a fost expus un banner cu imaginea lui Liviu Babes. Le multumim pnetru ajutor domnilor Iulian Doftoreanu din Brasov si Hamar Alpar Benjamin din Targu Mures.
www.youtube.com/watch?v=P5ufjVpufKk&feature=c4-overview&list=UUYESaNDTbhwbQFcEjHDjCEg
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #89 : Martie 03, 2014, 12:11:26 »

  IERI 2 MARTIE S-AU IMPLINIT 25 DE ANI DE CAND EROUL MARTIR LIVIU BABES NU MAI ESTE PRINTRE NOI ,AN DE AN COMEMORAREA SE FACE LANGA PARTIA DE SCHI DIN POIANA BRASOV CHIAR IN LOCUL UNDE A CAZUT EROUL.ACOLO SE AFLA O CRUCE DIN FIER MAI SARACACIOASA DAR EA REPREZINTA SIMBOLUL ADEVARULUI ,CA SI IN ANI TRECUTI ALATURI DE DOAMNA ETELKA BABES SI FICA ACESTEIA AU FOST ALATURI PRESEDINTELE ASOCIATIEI DETINUTILOR POLITIC DOMNUL OCTAV BJOZA,PRESEDINTELE ASOCIATIEI 15 NOIEMBRIE 1987 FLORIN POSTOLACHE ,PRESEDINTELE ASOCIATIEI REVOLUTIA 21 DECEMBRIE 1989 BRASOV DEMI IOAN SI SUBSEMNATUL.DUPA COMEMORARE DOAMNA ETELKA BABES A MERS SI MAI IN VALE UNDE SE AFLA UN GRUP DE PLANGACIOSI CARE CRED CA LA 25 DE ANI CU O FLOARE SE FACE PRIMAVARA,MAI PE SCURT ACESTIA AR VREA SA CONFISCE EVENIMENTUL, CA DE PSD-UL E LA PUTERE SI DACA TOT AU TRECUT ATATIA ANI SI TOT AU FOST PE NICAIERI CE S-AU GANDIT TOVARASII SA ISI TRIMITA ACOLO COZILE DE TOPOR PENTRU A FACE CE STIU EI MAI BINE SA SE  CATARE CU JAPCA PE EROII NEAMULUI ACESTEI TARI! ASTA FAC DIN 1989 INCOACE!!!
Memorat
Pagini: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 24
Schimbă forumul: