Main Content:

Pagini: [1] 2 3 ... 24

Comemorare Liviu Babes

Comemorare Liviu Babes
« : Martie 02, 2008, 01:38:10 »

La ora 1300, la crucea de pe partia Bradul din Poina Brasov, ridicata in memoria gestului radical de protest al eroului brasovean Liviu Corneliu Babes, Asociatia "15 Noiembrie 1987" organizeaza un moment comemorativ. Se va oficia o sfanta slujba de pomenire si se vor depune coroane.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Liviu in Imparatia Sa Cereasca!
Se implinesc 19 ani de la plecarea sa la cele vesnice. Sa ne amintim de gestul sau si ca de unul care ne pune la locul nostru, acela de mai putin curajosi.
Memorat
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #1 : Martie 02, 2008, 11:33:46 »

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Eroul LIVIU BABES !
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • Purificatorul
 • Vizitator
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #2 : Martie 02, 2008, 12:14:44 »

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Liviu in Imparatia Sa Cereasca!
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #3 : Martie 03, 2008, 01:51:45 »

Pe site-ul dedicat pastrarii memoriei eroului brasovean, vom posta fotografii de la a nouasprezecea comemorare.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #4 : Martie 14, 2008, 08:02:31 »

Domnule Iosif intervin cu intirziere din cauza unor probleme familiale:Noi cei de rind am stiut intotdeauna sa ne cinstim eroii dar cei de la putere indiferent cine a fost din 1989 incoace au uitat.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #5 : Ianuarie 02, 2009, 00:19:18 »

An Nou fericit familiei Babes!
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #6 : Martie 03, 2009, 13:10:30 »

Putina lume a fost la monumentul eroului din fata bisericii din Poiana Brasov si pe Partia Bradul la crucea din apropierea locului tragediei. Totusi, s-au implinit 20 de ani de la martirajul sau.
Dar ce putem pretinde de la oamenii oarecare (exceptand autoritatile) daca nici aici, pe Forum, nu si-a amintit nimeni de el. Iar aici nu mai este vorba de oricine. Majoritatea celor de aici sunt selectati, prin natura lucrurilor, dintre cei mai activi civic, dintre cei mai interesati de un asemenea subiect, dintre cei mai combativi. Sau asa ar trebui sa fie. Liviu Corneliu Babes a fost des comparat cu Jan Palach al cehilor. Comparatia nu este fortata, dar il consider pe Liviu Babes mult mai important decat Palach, chiar daca sacrificiul brasoveanului s-a produs mult dupa cel al praghezului. Voi posta doua articole care marcheaza diferenta dintre o comemorare si alta, intre falul in care cele doua popoare isi pretuiesc eroii, chiar daca ele nu intra in amanunte. La Praga exista o piata Jean Palach, o statuie, o fundatie si un cult as putea spune, pe care au stiut sa-l impuna la nivel european. La noi exista o strada care-i poarta numele lui Babes, cea pe care a locuit, intr-un cartier muncitoresc, nu exista o statuie si fundatia care-i poarta numele e abandonata (daca mai exista) de ani de zile.
Alata ar fi trebuit sa fie comemorarea de ieri. Alte dimensiuni ar fi trebuit sa fi avut. Vrau sa fac aceasta remarca: momentul Jan Palach s-a petrecut in 1969, cel al brasoveanului in 1989, iar acum suntem in 2009. O simetrie temporala perfecta. Trebuia sa se porfite (daca tot suntem obsedati de economia de piata, ca sa fiu sarcastic) din plin de aceasta oportunitate pentru a-l impune pe Babes pe plan european, aducand in constiinta colectiva cei doi eroi. Traim in Uniunea Europeana doar pentru libera circualtie a marfurilor si a fortei de munca? Daca nu vom fortifica constiinta continentala, totul se va duce de rapa. Trebuiau invitati la Brasov reprezentantii fundatiei din Praga, ambasadorul ceh, presa din Cehia. Presedintele tarii si cei ai Camerelor Parlamentului si o serie de ministrii trebuiau sa fie prezenti in mod obligatoriu. Dar cand esti condus de prosti, inculti si de nesimtiti nu poti spera nici la ceea ce e legitim si normal.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #7 : Martie 03, 2009, 13:13:01 »

Omul torţă al anticomunismului ceh, celebrat

Vlad Stoicescu

La patru decenii de la gestul sinucigaş al lui Jan Palach, studentul ceh care şi-a dat foc pe 16 ianuarie 1969 într-o piaţă centrală din Praga, în semn de protest la adresa regimului comunist, locuitorii capitalei Boemiei omagiază amintirea tânărului martir.

Palach rămane, peste ani, simbolul rezistenţei antitotalitare şi un adevărat erou în Cehia de astăzi, adesea comparat cu Jan Hus, celebrul reformator religios medieval, ars pe rug în secolul al XV-lea pentru erezie.

Povestea studentului la filosofie reface, în mic, drama unei Cehoslovacii care a visat enorm la începutul lui 1968, inventându-şi o “Primăvară” ce promitea liberalizarea sistemului politic, pentru a sfârşi zdrobită de tancurile sovietice trimise de Moscova. În ianuarie 1969, lucrurile erau clare: nimic nu avea să se schimbe.

Măştile căzuseră pentru milioanele de tineri cehoslovaci cărora le rămăsese o unică alternativă: să repete obedienţa şi calvarul părinţilor. Palach însă a schimbat radical un peisaj pe care nimic nu mai părea să-l poată modifica. În zilele premergătoare acelui 16 ianuarie 1969, câţiva tineri semnează un pact suicidar, angajându-se să-şi sacrifice viaţa pentru un ideal.

Până la urmă, doar Palach a avut curajul să o facă, în Piaţa Venceslas din Praga. Gestul său nu avea să rămână însă singular, ca într-un joc de domino în care a fost nevoie să cadă doar prima piesă pentru ca efectul să se repercuteze, în lanţ. La doar o lună de la funeraliile lui Palach, ele însele transformate în proteste împotriva regimului, un alt student, Jan Zajic, şi-a dat foc în exact acelaşi loc.

Revanşa ultimă avea să vină pentru Palach douăzeci de ani mai târziu, la începutul unui 1989 în care comemorarea studentului ceh s-a transformat într-o adevărată demonstraţie de stradă, considerată catalizatorul “Revoluţiei de catifea”. Semnul ultim că gestul suicidar al studentului praghez n-a rămas inutil.

www.evz.ro/articole/detalii-articol/836024/Omul-torta-al-anticomunismului-ceh-celebrat-
Evenimentul Zilei - Vineri, 16 Ianuarie 2009
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #8 : Martie 03, 2009, 13:18:10 »

Două decenii de uitare: eroul de la Braşov

Vlad Stoicescu

Liviu Babeş ar fi trebuit să împlinească anul acesta 67 de ani. Într-un 2 martie anonim, în urmă cu două decenii, a decis însă să îşi refuze singur şansa de a trăi. Pentru că în România anului 1989, viaţa nu mai avea sens pentru Babeş decât sub semnul protestului suicidar la adresa regimului criminal girat de Nicolae Ceauşescu. Ceva ce trebuie spus din start: Liviu Babeş e un erou uitat. Într-un an în care celebrăm douăzeci de ani de la Revoluţie, nu avem voie să-l neglijăm pe acest om.

I s-a spus „Jan Palach al României”, amintind de omul-torţă al anticomunismului ceh, care şi-a dat foc în ianuarie 1969 în Piaţa Venceslas din Praga.

Comparaţia e însă anulată definitiv de modul în care românii şi cehii se raportează la martirii lor. Palach e un personaj colosal în ţara sa, Babeş  e doar o figură care zâmbeşte anonim în poze alb-negru, pierdut de memoria comună.

„Stop Mörder!” sau cum poate Auschwitz-ul să se mute la Braşov

Pe 2 martie 1989, pe o pârtie din Poiana Braşov, Liviu Babeş îşi dădea foc, renunţând la propria viaţă, lăsând în urmă o fetiţă de 11 ani şi proiectând în viitor o Românie eliberată de dictatură, în care oamenii nu mai erau forţaţi să moară pentru libertate. Înainte să ardă, singular, pe altarul dizidenţei, Babeş a mai avut puterea să agaţe într-un brad un carton galben.

Martorii au văzut cuvintele mari, scrijelite într-o limbă a demnităţii umane pe care deceniile socialismului ştiinţific nu reuşiseră să o anuleze: „Stop Mörder! Auschwitz – Braşov”. Au urmat prăbuşirea, turiştii străini încercând să stingă torţa umană şi, ca în toate poveştile cu România „epocii de aur”, securiştii. „Salvarea” a venit rapid, bărbatul sinucigaş ridicat, iar decesul constatat câteva ore mai târziu.

În seara zilei de 2 martie, Liviu Babeş „intrase” deja pe mâna propagandei, construindu-i-se imaginea unui nebun sinucigaş. Babeş era într-adevăr un nebun. Unul care credea că drumul României este altul şi că oamenii trebuie să fie liberi. Şi a făcut, de la nivelul său, tot ce putea să facă: a tras semnalul de alarmă într-un tren care oricum avea să deraieze câteva luni mai târziu, în decembrie.

Sfârâitul părului şi al pielii

„Doi schiori britanici s-au întors din România cu mărturia extraordinară a unui suicid politic în care un om şi-a dat foc pe pârtie în semn de protest la adresa regimului represiv instaurat de Preşedintele Nicolae Ceauşescu” scria Sunday Times pe 12 martie 1989. Vestea fisurase Cortina de Fier prin mărturiile scoţienilor Douglas Wallace şi George Melvin, turişti în Poiana Braşov în fatidica zi de 2 martie şi „părtaşi” la scena-horror.

„Am auzit un geamăt şi un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-şi stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia că-i aud sfârâitul părului şi al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deşi trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură şi împreună am încercat să-l stingem”, povestea Douglas Wallace în paginile săptămânalului britanic.

Era martie 1989 şi un român semnala lumii întregi falimentul total al comunismului naţional.

RĂVĂŞITOR

Pierduţi în peştera nesfârşită a comunismului românesc

Liviu Babeş s-a născut la Braşov, pe 10 septembrie 1942, specializându-se ca electrician. În 1989 lucra la Trustul de Prefabricate din Braşov. Pasionat de artele plastice, Babes şi-a „educat” şi talentul artistic, realizând o serie de tablouri şi sculpturi. Căsătorit cu Etelka, Liviu a lăsat în urmă, în fatidicul ’89, o fată de 11 ani şi o imensă nebuloasă.

Jertfa sa nu a fost deplin elucidată nici până astăzi, existând suspiciunea că el ar fi supravieţuit auto-incendierii pentru a fi ucis la spital de oamenii Securităţii. Un lucru este cert: Liviu Babeş e una din foarte puţinele dovezi palpabile ale anticomunismului românesc. Zborul său în flăcări, pe schiuri, spre moarte rămâne la două decenii distanţă semnul, pe nedrept uitat, al unei lumi schizofrenice.

Una pe care Liviu Babeş a vrut-o mai bună şi mai dreaptă. Cu câteva zile înainte să comită gestul suicidar, Babeş pictase un tablou, semnat discret, pe spate, cu „ende” (sfârşit). Imaginea e ca un bileţel de adio niciodată scris: un adult şi o fetiţă ţinându-se de mână, pierduţi într-o peşteră nesfârşită, plină de cranii.

www.evz.ro/articole/detalii-articol/841835/Doua-decenii-de-uitare-eroul-de-la-Brasov
Evenimentul Zilei - Luni, 2 Martie 2009
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #9 : Martie 06, 2009, 10:22:27 »

La implinirea a douazeci de ani de la sacrificiu lui a fost o comemorare foarte modesta. Foarte, foarte modesta. Singuru parlamentar prezent a fost Postolachii, ca presedinte al Asociatiei 15 Noiembrie 1987. Nu a fost sefu lui, primaru Scripcaru. Nu a fost prefectu si nici Presedintele Consilului Judetean. A fost aceeasi atmosfera imbufnata de la alte comemorari intre conducerea 15 Noiembrie si cei care comemoreaza la monumentu de la biserica de lemn. Nu am fost sus anu asta, da am auzit ca se discuta la Casa Baiulescu. Va mai zic mai tarziu niste chestii.
Memorat
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #10 : Martie 29, 2009, 00:09:34 »

Duminica 29 martie 2009 dupa Sfanta Liturghie (ora 13),
slujba de pomenire pentru
Virgil Maxim († 1997) si Monahul Atanasie Stefanescu († 2008)
la Biserica Sapientei
(Bucuresti - Str Sapientei, zona Izvor, in spatele Bisericii Mihai Voda).

Parastasul este inchinat si sfintilor, martirilor si eroilor (inca necanonizati ai)
neamului romanesc, luptatori intru adevar si credinta,
adormiti in decursul vremii in luna martie.
 
Intre aceste pilde vii amintim:
 
Vasile Lupu († 1661)
Iancu Vacarescu († 1863)
Nae Ionescu († 1940)
Generalul Gheorghe Avramescu († 1945)
Episcopul Grigore Leu († 1949)
Haiducii Dobrogei – Dumitru si Nicolae Fudulea († 1949, † 1952)
Constantin Brancusi († 1957)
Preot Dumitru Iliescu Palanca († 1963)
Alexandru O.Teodoreanu (Pastorel) († 1964)
Ierodiacon Nicolae Steinhardt († 1989)
Liviu Cornel Babes († 1989)
 
Cei 86 de membri ai Sfatului Tarii din Basarabia – semnatari ai actului Unirii
 
Sute de detinuti politici morti in temnite, lagare si inchisori
 
Vesnica pomenire!
Asociatia PREZENT!
 
Cezarina Condurache - 0726.384.375; Costel Condurache - 0726.314.475
asociatiaprezent@yahoo.com


Virgil Maxim – http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-2045885-virgil-maxim-nuntasul-cerului.htm
Preot Dumitru Iliescu Palanca - http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1009656-serial-sfintii-inchisorilor-preotul-dumitru-iliescu-palanca-organizatia-vlad-tepes.htm
Memorat
 • néant
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 926
 • Vezi Profilul
Răspuns: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #11 : Iulie 01, 2009, 23:23:16 »

Împărătia lui Dumnezeu nu-si anuntă ceasul în care vine. Ca ploaia pe lâna, va coborî la ceas de noapte, nestiut de nimeni. Si nu va veni dintr-o dată, ci trebuie să ne trudim. După trudă vine si odihna, pacea dumnezeiască ce întrece orice închipuire Cry Cry Cry
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Re: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #12 : Noiembrie 08, 2009, 18:53:37 »

Cum e lumea! In Est, Liviu Babes si-a dat foc ca sa protesteze impotriva comunismului, iar in West se joaca cu focul pt cartea recordurilor. E multa nedreptate pe lume.
Memorat
 • néant
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 926
 • Vezi Profilul
Re: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #13 : Februarie 22, 2010, 21:44:43 »

ATÂTA TIMP CAT ATI DEVENIT PRIVATIZAȚI , S,R,L ADICĂ ACEST SAIT "Portalul Revoluției" TROMPETA PT RAFUELI PERSONALE ALE NAIKURILOR "MULTIPLE"   CU ALTE "NAIKURI" ȘI MAI MULTIPLE  SUNTEȚI PENIBILI  ALO ADMINU ZI POSTĂRILE UNDE SUNT ȘI ZAT ZI POSTARILE DE CE DISPAR ATI FOST LA REVOLUTIE OARE SAU  SAU OCHII ALBAȘTRI URECHEA TIMPAN  ȘI CAP PĂTRAT
Quote
HA VA CREDETI REVOLUTIONARI HA   HALATU HALATU  ZDRENTE
Memorat
 • roby
 • Membru nou
 • *
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 25
 • Vezi Profilul
Re: Comemorare Liviu Babes
« Răspunde #14 : Martie 14, 2010, 20:56:21 »

Buna seara sunt la început nu va enervați, ca nu știu unde sa scriu, am 1 2  3 intre-bari infinite , cine e  D Perju , kronstadt 2 ,néant e.t.c va luptați intre voi!!!  De ce//?Huh?? Pentru ce?Huh?  o seara buna , ce acte trebuiesc sa am pentru  legea  341 ??TATA  A FOST REȚINUT BĂTUT ,in 94" a murit  se mai poate face ceva , dar concret am citit forumul de la cap coada  sii Huh?? Va mulțumesc anticipat
Memorat
Pagini: [1] 2 3 ... 24
Schimbă forumul: