Main Content:

Pagini: [1]

Procesul Revolutiei de la Cluj s-a inchis! Florian Caba si Carp Dando au scapat

 • Cosmina
 • Membru
 • **
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 57
 • Vezi Profilul


Generalul Florian Caba si capitanul Carp Dando au scapat fara condamnare in procesul Revolutiei de la Cluj, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a inchis procesul.

Judecatorii de la CEDO au precizat ca nu exista probe substantiale impotriva celor doi. Marturiile revolutionarilor si documentele vremii ii incrimineaza pe cei doi ofiteri, care au condus represaliile in zona strazii Horea si in centrului Clujului, in Piata Unirii, fosta Piata Libertatii, unde au murit 24 de oameni in decembrie 1989.

Asociatia pentru Adevarul Revolutiei din Cluj a initiat la finele anului 2010 o cerere prin care solicita CEDO sa oblige Romania sa redeschida procesul impotriva celor doi ofiteri. "Tinand seama de toate aspectele care i-au fost prezentate si in limitele competentei sale de a examina solicitarile formulate, Curtea a considerat ca nu au fost indeplinite conditiile de inadmisibilitate prevazute in Conventia Drepturilor Omului", se arata in informarea primita de la CEDO de Asociatia clujeana.

In dosarul "Revolutia de la Cluj" au fost judecati mai multi militari, iar patru au fost condamnati la inchisoare pentru moartea mai multor persoane, cea mai mare condamnare fiind primita de Ilie Dicu, cel care a condus trupele din zona hotelului Astoria, de pe strada Horea.

Capitanul Carp Dando, unul dintre cei doi ofiteri care a scapat de pedeapsa, a coordonat trupele din Piata Unirii (n.red fosta Piata Libertatii). Din ordinul lui Dando, militarii au impuscat mortal 24 de persoane si 56 au fost ranite.

Florin Caba era in decembrie 1989 ofiterul de legatura intre comandamentul Armatei a patra si trupele trimise in strada pentru a reprima revolutia de la Cluj. Potrivit datelor existente in dosar, Caba i-ar fi spus maiorului Ilie Dicu la plecarea din cazarma: "Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara".

Ilie Dicu a fost condamnat la inchisoare pentru ca a coordonat trupele din zona fostului hotel Astoria, unde a si impuscat in cap doi revolutionari, pe Emil Ciortea si Ioan Inclezan. Pentru faptele lui, Dicu a fost premiat de Caba cu 1.000 de lei, la intoarcerea in cazarma.

Cei doi ofiteri au fost scosi de sub urmarirea penala in 1998, cu toate ca initial au fost acuzati de omor deosebit de grav.

"Am atacat decizia procurorilor la Inalta Curte de Casatie care insa ne-a respins toate actiunile. In decizia procurorilor, acestia arata ca generalul Caba ar fi trebuit sa zica: Dicule, iti ordon, si nu, Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara. Acum Caba traieste bine mersi dintr-o pensie de general si isi rade de noi", a declarat Aurel Coltor.
Memorat
 • Cosmina
 • Membru
 • **
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 57
 • Vezi Profilul

Revolutionarii din Cluj cer la Haga si CEDO pedepsirea lui Florian Caba si Carp Dando, pentru crimele din 21 Decembrie
Presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din judetul Cluj, Aurel Coltor, a declarat ca in luna ianuarie va depune plangere la CEDO si Tribunalul de la Haga pentru pedepsirea lui Carp Dando si Florian Caba.
Coltor a afirmat ca procurorii din Romania le-au dat neinceperea urmaririi penale, astfel ca cei doi, care sunt responsabili de moartea multor oameni in ziua de 21 decembrie 1989 de la Cluj, sunt liberi si nepedepsiti.

 

Capitanul Carp Dando a condus dispozitivul care a actionat in Piata Libertatii, unde au murit 14 revolutionari.

Locotenent-colonelul Florian Caba ocupa functia de sef de statului major al garnizoanei Someseni si se ocupa de legatura dintre plutoanele de represiune a revolutionarilor si comandamentul Armatei a IV-a Transilvania.

Florian Caba a coordonat direct plutonul care a actionat la Hotelul Astoria, sub comanda lui Ilie Dicu, caruia i-a spus la plecare din unitate: "Dicule, daca trece unul de tine, te fac tradator de tara".

In ciuda probelor, procurorii militarii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Carp Dando si Florian Caba. Revolutionarii clujeni au atacat masura la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar au pierdut, prin sentinta din 7 decembrie 2009.

 

"Florian Caba si Carp Dando nu au platit inca pentru crimele de la Cluj, deoarece procurorii au spus ca nu exista elemente constitutive pentru a proba faptele lor. Asociatiile de revolutionari vor face plangeri la CEDO si la Haga impotriva celor doi, in ianuarie 2011", a declarat Aurel Coltor.

In total, in 21 decembrie 1989 au murit 26 de persoane in confruntarile de la Astoria, din Piata Libertatii (n. red. actuala Piata Unirii), din Piata Marasti si de la fosta fabrica de bere din cartierul Manastur.
Pana acum, justitia din Romania i-a condamnat la inchisoare pe 6 dintre cei care au ordonat si pus in aplicare oprimarea Revolutiei de la Cluj.

Pedepse si capete de acuzare

Lt. col. Ilie Dicu " comandant de regiment la UM 01278 Someseni - 15 ani de inchisoare pentru omor calificat
General colonel Iulian Topliceanu - comandantul Armatei IV Transilvania - 10 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav
Ioachim Moga - prim-secretar al PCR Cluj " 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav
Col. Valeriu Burtea " comandant UM 01215 Floresti " 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav
Lt. col. Laurentiu Cocan " comandant de regiment UM 01278 Someseni - 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav
Fruntas Augustin Bolbos " achitat din lipsa de probe, acuzat de uciderea unei persoane
Memorat
 • Marius
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1030
 • Vezi Profilul
Pagini: [1]
Schimbă forumul: