Main Content:

Pagini: 1 ... 40 41 [42]

Revolta din 15 Noiembrie 1987

Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #615 : Noiembrie 16, 2018, 17:59:01 »

http://www.mytex.ro/stiri/546-expres/587341-video-brasov-dupa-31-de-ani-mai-putini-eroi-si-nici-un-tortionar.html

BRAȘOV. După 31 de ani, mai puțini eroi și nici un torționar

15 Noiembrie 1987. Ziua care a marcat istoria recentă românilor. Acum 31 de ani, muncitorii de la Uzina Steagul Roșu Brașov, cărora li s-au alăturat mii de braşoveni, se revoltau împotriva sistemului comunist. Erau primii români care aveau curajul să își strige nemulțumirile în stradă.

Momentul istoric care a pus România pe harta anticomunismului european și cei care l-au făurit au fost onorați printr-o ceremonie discretă şi, din păcate, tot la Troiţa de la Judeţean, monumentul închinat braşovenilor care au fost persecutaţi pentru curajul lor de a se revolta împotriva dictaturii comuniste, deşi de acum un an celor din Asociaţia 15 Noiembrie 1987 - care îi reuneşte pe participanţi şi familiile lor - li s-a promis ferm că vor avea un alt monument reprezentativ. 10.000 de oameni au ieşit atunci în stradă și au dat semnalul că „se poate”, coșmarul poate avea un sfârșit. 540 de oameni au fost anchetați arestaţi, iar 61 au fost condamnaţi şi deportaţi, alții au primit arest la domiciliu sau au fost obligați să-și schimbe locul de muncă. Reprimarea revoltei nu a putut opri scânteia care avea să devină vâlvătaie în Decembrie 1989, dar nimeni nu a fost încă pedepsit pentru torturile şi umilinţele la care au fost supuşi oamenii arestaţi şi apoi persecutaţi doi ani.

22 de eroi plecaţi dintre noi

La Troiţa (Monumentul-Cruce) de la Spitalul Judeţean, ceremonia a început cu intonarea cântecului reamintit în 1987 și cântat cu curaj atunci, devenit după ’90 Imnul Național - „Deşteaptă-te române!”, și a continuat cu slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga, de pomenire a eroilor dispăruți în anii ce au urmat revoltei. Este vorba de 21 „novembrişti”, deja, la care se adaugă din acest an Doina Cornea - care s-a solidarizat, împreună cu fiul ei, din prima clipă şi au fost arestaţi atunci. A urmat momentul depunerii de coroane şi jerbe de flori, deschis de reprezentanții Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 Braşov, cei ai Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), conduse de brașoveanul Octav Bjoza, totodată subsecretar de stat (al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989), instituţie care de asemenea a depus o coroană, cei ai asociațiilor de revoluționari. O notă aparte au făcut elevii unei clase de la Colegiul Tehnic Transilvania care au depus şi ei o coroană. În rest, puțini brașoveni „de rând”.

„Ziua recâştigării demnității noastre, a românilor”
Au urmat reprezentanții autorităților centrale, județene și locale şi cei ai partidelor politice, dar și Etelka Babeş, văduva eroului-martir anticomunist Liviu Corneliu Babeş, însoțită de „novembriști” şi de către Sorina Dascălu, inspector de specialitate in cadrul Departamentului pentru Revoluționari din Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. „Novembriştii” nu au un departament separat în cadrul SSRML, ci sunt „beneficiari ai Legii 341/ 2004”, ceea ce înseamnă că, în legislația noastră (începând cu Constituția României, în care sunt consfințite și principiile Revoluției), persoanele care au avut de suferit în urma Revoltei din 15 Noiembrie 1987 sunt considerate precursori ai Revoluției Române din Decembrie 1989, ca și eroul-martir brașovean Liviu Babeș. Pe de altă parte, aceste persoane și membrii familiilor lor au fost, aproape fără excepție, deținuți politic sau deportați, deci aparțin, prin titlurile, calitatea și istoria recentă, categoriei „foștilor deținuți politic”, în SSRML existând un Departament al Luptătorilor Anticomuniști, ce are o parte din atribuții și în ce privește problemele lor specifice, după cum ne-a explicat inspectorul. „Pentru noi toți, însă, 15 Noiembrie este o poveste (tristă, dar frumoasă!) de suflet. Ziua recâştigării demnității noastre, a românilor. Transmit deci mesajul secretarului de stat Laurențiu-Florian Coca, al întregii echipe a SSRML și al revoluționarilor României, de recunoștință tuturor și condoleanțe celor care au pierdut pe cineva drag după evenimentele de atunci. Copiii noiembriştilor sunt acum oameni mari, care pot cu siguranță să ducă mai departe lupta părinților lor. Trebuie ca ei să le descopere celor foarte tineri (și îi salut cu drag pe elevii și profesorii care au participat azi în număr mare!) adevărurile trecutului, pentru a evita opțiunile de viață greșite, care i-ar putea – și ne-ar putea! – face să ratăm cele mai importante șanse ale împlinirii de sine sau pentru a face o schimbare „din temelii” atunci când aceasta se impune. Le mulțumim și îi asigurăm că le vom fi alături din toată inima, mereu”, a declarat Sorina Dascălu.

„15 Noiembrie 1987 înseamnă enorm pentru Brașov și pentru brașoveni”

De data aceasta nu au mai fost discursuri, dar președintele asociației, Marius Boeriu, a difuzat, în premieră pentru mulţi, înregistrări de la Radio Europa Liberă, care vorbesc despre ecourile internaţionale ale revoltei şi despre acţiunile de solidarizare şi de comemorare din toată lumea, inclusiv la Moscova, în 15 noiembrie 1989. „Revolta braşovenilor de acum 31 de ani a fost importantă atât pentru România, cât şi pentru Europa. Noi nici nu am știut atunci ce ecou extraordinar a avut: în 15 noiembrie 1989, după doi ani, în 60 de oraşe din lume s-au organizat manifestaţii de solidaritate cu revolta braşovenilor din 1987. Atunci, chiar şi preşedintele SUA a avut o intervenţie pe acest subiect”, ne-a spus ulterior Marius Boeriu. Printre oficialitățile care au participat s-au numărat președintele Consiliului Județean Adrian-Ioan Veștea, primarul George Scripcaru şi subprefectul Adrian Folea. „Sunt 31 de ani de la revolta anticomunistă, eveniment care ţine de identitatea noastră, a braşovenilor, un eveniment emoţionant, un eveniment care ne aduce aminte de vremurile grele din perioada comunistă, de faptul că aici, în judeţul Braşov, în municipiul Braşov au existat oameni care au avut curajul să se ridice. 15 Noiembrie 1987 înseamnă enorm pentru Brașov și pentru brașoveni. Este momentul istoric pe care mulți dintre noi l-am trăit pe viu și cu care am rezonat profund, având în vedere că mii de familii din acest oraș au avut măcar un membru în rândurile demonstranților. Respect și recunoștință muncitorilor brașoveni!”, a spus Adrian Veştea.

„Este un moment important, care, cred eu că trebuie să fie comemorat sau sărbătorit, amintit aşa cum se cuvine. De asta astăzi am organizat o ședinţă de consiliu local mai mult pentru a sărbători acest moment, am marcat ziua de 15 Noiembrie 1987”, a menţionat George Scripcaru, primarul Braşovului.

Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, e decepționat: „În 89, după Revoluţie, am crezut că o să fie mai bine. Dacă ştiam că o să fie la fel... Comuniştii care au picat în 1989, tot ei au fost la putere, sistemul a funcționat în continuare. Au trecut 31 de ani din 1987 şi încă nu a fost nici unul condamnat pentru torturile la care am fost noi supuşi atunci. Anul trecut, la Timişoara, Eduard Hellvig a spus că vor deschise arhivele cu documentele despre evenimentele din 1987, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Speram să fie mai bine, pentru noi toţi, pentru copiii noştri, dar nu a fost aşa. Am ajuns să muncim pentru alții, prin străinătate, în loc să muncim pentru noi, pentru țara noastră. Din păcate, trăim din nou vremuri grele, tulburi. Tot ceea ce am câştigat este libertatea, libertatea de a călători, libertatea de exprimare”, a spus Marius Boeriu.


Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #616 : Mai 06, 2019, 22:18:06 »

Unul dintre fostii presedinti ai Asociatiei 15 Noiembrie 1987 Brasov, domnul Gavrila Filichi, a anuntat
trecerea la cele vesnice a noiembristului
Misu Stoica. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.

www.facebook.com/photo.php?fbid=865812433805645&set=pcb.865812517138970&type=3&__tn__=HH-R&eid=ARD3OUkOXczGf67JASfW6VAL1B22F10nBLgpazCQLoanm6O8b9v5TpYWEzWrB9fzja1i205Xh2wvs0YR
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #617 : August 12, 2019, 21:39:32 »

        Azi ne-a parasit MIRCEA SEVACIUC participant la Revolta din 15 Noiembrie 1987

                Priveghiul va avea loc marti la ora 16.30  iar

                inmormantarea miercuri l aora 13.30
                     
                                            BISERICA CUVIOASA PARASCHEVA din Triaj

                            DUMNEZEU SA-L IERTE!
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #618 : August 12, 2019, 22:42:46 »

Dumnezeu sa-l Ierte!
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #619 : Iunie 14, 2020, 08:46:52 »

In urma cu trei decenii, in aceasta noapte dintre 13 spre 14 iunie, reveneam in tara cu trenul. Pana in gara de la granita Romaniei nu aflasem ce se petrecea la Bucuresti. Impresiile de atunci, inca foarte vii, le-am surprins intr-un scurt articol pe care l-am publicat in numarul 2 al ziarului "15 Noiembrie", pe care il tipaream cu mari sacrificii la Brasov. L-am decupat si-l republic astfel in memoria acelui evenimen din urma cu 30 de ani.

Memorat
Pagini: 1 ... 40 41 [42]
Schimbă forumul: