Main Content:

Pagini: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 51

[color=blue][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][b][b]Amintes


DA  PORTOCALIU PANA AN PÂNZELE ALBE !!!!!!
Memorat


 " http://www.gandul.info/puterea-gandului/un-impostor-cu-ifose-13274840 "

 " Un impostor cu ifose
de Rodica CIOBANU Publicat la: 15.09.2014 21:37 Ultima actualizare: 15.09.2014 21:37

Sunt convinsă că elevii de clasa I ar fi fericiţi s-o cunoască pe albinuţa Zufi, dar, din păcate, nu toţi vor avea acasă un ecran, pe care să interacţioneze cu personajul şi să înveţe cititul, din zbor. Indispensabil rămâne tot manualul pe hârtie, cel pe CD fiind, deocamdată, doar un moft cu iz electoral, desene animate să-i ţină ocupaţi pe cei mici, până votează părinţii.

Foto: Mediafax Foto

    39 Comentează
    3 Email
    Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla

Nicio altă persoană nu este mai potrivită să dirijeze decăzutul învăţământ românesc în anul de graţie 2014, ca ministrul Remus Pricopie. Spre deosebire de predecesorii săi – Andrei Marga, Ecaterina Andronescu sau Daniel Funeriu, ca să-i enumăr pe cei mai notorii -, acest politician tânăr este produsul standard al interminabilei şi icontinentei  reforme în domeniu. După 1990, a studiat Chimia, timp de cinci ani, apoi şi-a luat licenţa, dar n-a profesat niciodată în domeniul în care s-a pregătit. În schimb, a intrat în administraţie şi la şcoala de politruci, SNSPA,  unde a cules un doctorat şi câteva titluri universitare, de la modestul lector până la supremul rector al amintitei şcoli superioare, şase ani fiind junele decan de la Comunicare şi Relaţii Publice. Ocupat cu facultatea, ministerul şi partidele, dl Pricopie a publicat 28 de articole de specialitate, a lucrat la şase volume, s-a strecurat în nu mai puţin de 16 comisii şi a făcut, între 1997-2012, când a ocupat diverse funcţii în Ministerul Educaţiei, 36 de „vizite de studiu/lucru relevante”, cum scrie în CV-ul său, toate, aşa cum e şi firesc, pe banii contribuabililor. Cu toate acestea, dl Pricopie nu pare să fie altceva decât un impostor, adică un individ cu pretenţii de specialist, care nu se pricepe la nimic, un ins cu ifose de doct, în care se ascunde un incult, un as al comunicării, prin care vorbeşte un agramat. „Reforma” în Educaţie e mai varză decât pe vremea protectoarei sale, Ecaterina Andronescu, româna vorbită de dl ministru îşi pierde acordurile pe drum, iar de gemenii întemeietori ai Romei, Romulus şi Remus, s-a îngrijit o vulpe, după ştiinţa fostului rector al SNSPA.

Faptul că 15 septembrie a venit fără manuale şcolare la clasele întâi şi a doua, dar cu colegii „terţiare” în cadrul universităţilor, pentru picaţii la bac este rezultatul unui management dezorganizat şi al unei gândiri superficiale, care-şi propune să vopsească faţada, în timp ce edificiul se dărâmă. Şi aici, ministrul Pricopie să-l ia de mânuţă pe celălalt impostor, premierul Victor Ponta, care nu ştie „dacă mai e vreun copil chiar şi în clasa întai care să nu aibă, sau să  nu ştie să umble pe computer, ori să nu aibă un telefon legat la internet”. În consecinţă, s-ar impune digitalizarea manualelor, dar duşmanii politici sunt răi şi nu vor, vorbeşte, fără jenă, gura premierului. Şi-atunci cum se face că numai 54 la sută dintre români, conform unui raport Gemius, au acces la Internet, faţă de 96 la sută în Cehia, de exemplu? Ori restul îl ţin de bibelou? Poate dl Pricopie îşi mai auduce aminte o cifră – 18 la sută, rata abandonului şcolar din România -, să i-o şoptească şi lui Victor Ponta, ca să nu mai spună prostii. Sărăcia fiind principala cauză a abandonului, este logic să tragem concluzia că aceşti copii nu au nici computer, nici mobil. Au nevoie de mai mult ca să nu dispară în gaura neagră a ignoranţei. Dar strigătul lor e mut.

Sunt convinsă că cei mici ar fi fericiţi s-o cunoască pe albinuţa Zufi, însă, din păcate, nu toţi vor avea acasă un ecran, pe care să înveţe cititul, din zbor. Indispensabil rămâne tot manualul pe hârtie, cel pe CD fiind, deocamdată, doar un moft cu iz electoral, desene animate să-i ţină ocupaţi pe copii, până votează părinţii. Digitalizarea, aşadar, nu este acelaşi lucru cu alfabetizarea, cum greşit ne învaţă dnii Pricopie şi Ponta, acest cuplu de pixeli vorbitori "
Memorat


 "
Ultimele stiri | Editie online
19.09.2014
Seful TVR, Stelian Tanase, invitat la audieri in Parlament. Tanase acuza PSD ca face presiuni asupra televiziunii publice
de T.D.

20 afisari | Nu exista comentarii

Presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune, Stelian Tanase, a fost invitat la audieri in Parlament, cu privire la acuzatiile conform carora PSD face presiuni asupra televizunii publice, conform Romania Libera.

Audierile se vor desfășura miercuri, în Comisia pentru Cultură a Camerei, de către preşedintele acesteia, liberalul Gigel Știrbu.

"Comisia pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor, prin intermediul președintelui Gigel Știrbu, l-a invitat la audieri miercuri, 24 septembrie a.c., începând cu ora 11.00, pe președintele director general al Societății Române de Televiziune, Stelian Tănase. Invitația a fost lansată pentru a clarifica situația existentă în acest moment la postul public de televiziune", a anunțat Gigel Știrbu.

CITESTE SI: Viitorul emisiunilor realizate de Moise GURAN, Sorin AVRAM sau Cornel NISTORESCU la TVR pus sub semnul intrebarii. Stelian Tanase: Se doreste, la nivel politic, indepartarea lui Cornel Nistorescu si a lui Sorin Avram de la TVR

Tănase a vorbit, într-un interviu acordat "Gândul", despre faptul că "presiunile au venit din cercuri foarte înalte, de la PSD" în ceea ce privește activitatea TVR și difuzarea unor emisiuni.

"Să fii şeful TVR în an electoral este o experienţă foarte proastă, foarte proastă, pentru că sunt presiuni enorme, telefoane peste telefoane, rugăminţi, suspiciuni (...) Un ministru e un ministru, un senator e un senator, un şef de partid e un şef de partid, un candidat e un candidat şi de la nivelul ăsta exercită nişte presiuni. (...) Foarte greu, foarte greu să ştiţi şi nu mă descurc, pot să vă spun cu toată onestitatea", a pus Stelian Tănase.

Mai multe site-uri (Inpolitics.ro, Reportervirtual.ro) au dat drept sigur, joi, ca principalele emisiuni de seara ale TVR - talk-show-ul "Vorbeste liber!", "Biziday" sau emisiunea lui Dragos Patraru, "Starea Natiei" - vor iesi din grila dupa ce Consiliul de Administratie a obiectat fata de programele si strategia propuse pentru aceasta toamna. Contactat de presa, presedintele-director general Stelian Tanase, de care multi din actualul Consiliu de Administratie al Televiziunii s-au distantat in ultima vreme, a spus ca este o "disputa pe independenta editoriala a TVR". El a afirmat ca situatia ar urma sa se lamureasca "maine cand se reuneste grupul de lucru (pentru stabilirea grilei/structurii de programe a TVR din aceasta toamna, ce trebuie aprobata intr-o forma finala de CNA - n.red.) si luni, cand se intruneste C.A.".

Stelian Tanase acuza ca neintelegerile legate de programele de toamna ale TVR tin de presiuni politice si arata ca ar fi vizati jurnalistii Cornel Nistorescu si Sorin Avram. "Daca emisiunile lui Cornel Nistorescu si ale lui Sorin Avram ies, cineva trebuie sa dea o explicatie, iar explicatia trebuie cautata sus de tot, la nivel guvernamental", a afirmat Tanase. El a aratat ca actualul guvern are o reprezentare majoritara in CA al TVR, structura numita politic.

CITESTE SI: Radu Carp, membru CA al TVR: Cooperativa PSD din CA a dorit ca în grila de toamnă a TVR să nu mai existe nicio emisiune de dezbateri. Doar emisiuni de FOLCLOR Şi FILME

Seful TVR a tinut sa mai mentioneze obiectiile lui Corneliu Calota - membru in CA al TVR, numit recent purtator de cuvant al Guvernului Ponta - fata de emisiunile noi sau reintroduse cu un nou sezon in grila acestei toamne. "Obiectia domnului Calota - care am aflat cu surprindere ca este si membru al CA, si purtator de cuvant al Guvernului - sunt ca seara avem prea multe vorbe, ceea ce ar transforma profilul canalului", spune Tanase, care sustine ca aceasta interpretare ar fi "complet abuziva".

"Problema de fapt este ca este o disputa pe independenta editoriala a TVR - este televiziunea independenta editorial, sau editorialul este controlat de majoritatea politica?", a spus Stelian Tanase. "


Memorat

http://www.evz.ro/stelian-tanase-a-declansat-batalia-pentru-tvr.html

Miza: promovarea unor emisiuni moderate de ziariști din afara TVR. Consiliul de Administrație a contraatacat și a respins grila de toamnă. Datoriile TVR cresc la aproape 100 milioane de euro. Cu aproape 2 milioane euro pe trimestru. Am citit reacția lui Stelian Tănase, directorul general al TVR legată de scandalul declanșat de respingerea grilei de iarnă a postului public de televiziune. Din capul locului trebuie spus că Stelian Tănase nu este un conducător independent al TVR. Este un vechi politician, cu simpatii liberale încă de pe vremea fracțiunilor liberale, a fost propus în funcția actuală de PNL.

În decembrie 2013, după ce primul nominalizat în funcție, realizatorul de la Realitatea TV Rareș Bogdan, nu a fost votat de Parlament, a fost numit Președinte interimar al Societății Române de Radio și Televiziune (SRTV), la propunerea Partidului Național Liberal, care nu ieșise încă din Uniunea Social Liberală. Ulterior, în ciuda ieșirii PNL din USL și a zvonurilor privind faptul că nu va fi susținut de PSD și premierul Victor Ponta, în iunie 2014, cele două camere reunite ale Parlamentului României au votat numirea lui Stelian Tănase în funcția de Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune. Cam așa sună rezumatul făcut pentru baletul politic care a marcat confirmarea lui Stelian Tănase. Care și-a pus în cap să transforme TVR 1 într-un canal de știri. De ce? Mi-e greu să răspund unei idei pe care nu o înțeleg.

Ideea de televiziune tip BBC pe care o promovează Stelian Tănase este una falsă, pentru că ansamblul public de televiziune din Marea Britanie nu are doar caracterul unui post de știri, specificul fiind destinat doar unui canal dedicat. În rest sunt canale de televiziune cu destinație clară – BBC Knowledge, BBC Entertainement, BBC Lifestyle și multe alte produse. BBC One ca să dau un singur exemplu, cel mai apropiat de cazul TVR1, este plin de seriale și producții proprii, altele decât cele politice. Cu excepția programelor de știri, care-și au locul lor în grila BBC One, nu veți vedea emisiuni de tip talk-show politic. De ce nu și-a umplut BBC One spațiul de prime-time, cel mai valoros din punct de vedere comercial, cu emisiuni politice și a preferat producțiile TV? Dintr-un motiv foarte simplu: acestea aduc bani și audiență. Emisiunile politice, de care este atât de îndrăgostit Stelian Tănase, le puteți găsi, așa cum am spus, la BBC World News, un fel de TVR Info, păstrând proporțiile. Deci pentru ce se duce bătălia în TVR? Răspunsul meu, bazat pe informațiile furnizate de mai multe surse, este unul simplu: pentru bani! Pentru foarte mulți bani!

De ceva vreme, Stelian Tănase s-a hotărât să devină o victimă politică. A spus că primește nenumărate mesaje din zona Palatului Victoria prin care i se cer schimbări de realizatori. "Evenimentul Zilei" i-a cerut să facă publice mesajele, în caz contrar concluzia fiind că asistăm la un scandal fabricat. N-a făcut-o.

Acum avem un nou moment în care Stelian Tănase țipă. I s-a respins grila de toamnă. S-a invocat cazul lui Moise Guran, cu emisiunea sa de actualitate economică, ca fiind una din victimele respingerii grilei de toamnă a TVR. Din ceea ce am reușit să aflu până acum, nu cred că aceasta a fost miza reală. Iar oameni din Consiliul de Administrație al TVR cu care am discutat, din ambele tabere politice,  mi-au declarat că nemulțumirea constă în modul în care Stelian Tănase face managementul financiar. Unul din ei a fost extrem de direct: “I-a adus pe Cornel Nistorescu, Mircea Dinescu și Sorin Avram, din afara TVR ca să realizeze emisiuni politice cu salarii cel puțin duble față de realizatorii angajați din TVR. De exemplu, Mircea Dinescu primește 10.000 de euro pentru două emisiuni în grilă, iar Cornel Nistorescu și Sorin Avram au în jur de 2.500 de euro fiecare. De ce era nevoie de oameni din afară, în condițiile în care avem 2.500 de angajați pe care-i plătim în fiecare lună? Iar ceea ce v-am spus nu reprezintă singurele exemple” .Este greu de spus cât au cântărit argumentele politice în recentul conflict dintre Stelian Tănase și Consiliul de Administrație al TVR, pentru că acest lucru nu va fi recunoscut oficial de nimeni. Stelian Tănase spune că actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă conduce de fapt Consiliul de Administrație al TVR, fiind unul din membri. Directorul general al TVR nu pare însă să fie deranjat de prezența lui Andrei Muraru, consilierul oficial al lui Klaus Iohannis pentru campania prezidențială, în structura Consiliului de Administrație. După cum în materie de independență editorială a părut foarte ciudată și propunerea de creare de către Comitetul Director al TVR a  unei redacții de publicistică în cadrul Televiziunii Române. Noua entitate urma să aibă trei șefi: Liana Săndulescu - fost director al TVR 2, Răzvan Gheorghe - fost la Ziua News și Sorin Faur - de la Radio Guerrilla.

“Intenția lui Stelian Tănase era să controleze printr-o suprastructură editorială actualul Departament de Programe și Departamentul de Știri. Toți acești oameni au fost angajați direct de Stelian Tănase, la recomandarea lui Cornel Nistorescu, cu salarii de peste 1000 de euro fiecare. Miza era una singură: controlul editorial să treacă în mâna sa. Nici pomeneală de independență editorială”, mi-a declarat un membru al CA. Unul dintre cei menționați urma să fie director de breaking news, iar altul director de talk-show. Până la această inițiativă, de breaking-news se ocupau cei din redacția de știri. Direcția de publicistică urma să se ocupe de dezbateri electorale și de talk-show-uri electorale.
Memorat

http://www.reportervirtual.ro/2014/09/ponta-tanase-nu-are-caracter-calota-isi-da-demisia-din-ca-al-tvr.html

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că reprezentantul Guvernului în Consiliul de Administrație al TVR, Corneliu Calotă, care este în același timp și purtător de cuvânt al Executivului va demisiona din funcție. Anunțul lui Ponta vine după ce Stelian Tănase a declarat că reprezentantul Guvernului este cel care conduce de fapt TVR, prin faptul că este liderul majorității pro-PSD din Consiliul de Administrație.

„Nu am discutat niciodată cu dl Tănase de la momentul la care a fost numit. Cu mine a discutat înainte despre situaţia financiară. A spus că domnul Calotă, care azi îşi dă demisia din CA, pentru ca domnul Tănase să nu mai găsească justificări, face presiuni. Nu am călcat la TVR de când e el preşedinte-director general”, a spus Ponta la Adevărul Live.

Primul ministru s-a declarat „dezamăgit” de Stelian Tănase, spunând despre acesta că nu are caracter.

„Am o mare dezamăgire faţă de persoana domnului Tănase. Se pare că valoarea personală nu merge mână-n mână cu caracterul”, a comentat Ponta.

Premierul a adăugat că TVR are nevoie de „o regândire”. „2500 de angajaţi, 800 de milioane datorii, aduci oameni din afară când nu îi foloseşti pe cei din interior. Trebuie altă gândire. Nu cred că televiziunea publică poate să influenţeze din punct de vedere politic. Nici faptul că în fiecare seară sunt acolo adversarii Guvernului nu influenţează”, a spus primul ministru.

Întrebat dacă ar putea cădea raportul TVR în Parlament – ceea ce ar echivala cu îndepărtarea lui Stelian Tănase din fruntea Televiziunii – Ponta  a răspuns: „Nu ştiu. Problema rămâne. Din bani publici, TVR are buget mai mare decât toate televiziunile la un loc. Se realizează un serviciu public de proastă calitate. În schimb, avem scandaluri. Am crezut că domnul Tănase vrea să facă ordine acolo. Cineva tot va trebui să facă ordine acolo. Sper doar ca televiziunea să justifice banii pe care îi dăm prin calitate şi performanţe”.

Acesta a negat că ar fi cerut scoaterea emisiunii lui Moise Guran din grila TVR și și-a concentrat tirul asupra lui Stelian Tănase.

„Nu (nu a cerut scoaterea emisiunii Biziday, n.r.). E o bătălie legată de banii suplimentari pe care TVR nu îi are, dar urmează să-i cheltuie. Ca să mărim gaura de la TVR, nu era nevoie de domnul Tănase. Este o problemă care trebuie rezolvată în perioada următoare. Speram ca domnul Tănase să poată să o rezolve”, a mai comentat Victor Ponta.
Memorat


 " http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/09/19/541bf1e60d133766a8419e32/646x404.png "

 "

 " O analiză excepţională a jurnalistului Stelian Negrea ne arată cum Rusia şi Ungaria pot pune mâna pe gazele României prin autonomia propusă de UDMR. Proiectul separatist prevede preluarea resurselor din cele trei judeţe, aşadar şi din Mureş unde se află 62,5 la sută din gazele naturale ale României. Iată că dacă separatismul etnic se dă din mână în mână, de la Putin la Orban şi de la Orban la Hunor, resursele României fac drumul invers. De acelasi autor Un răspuns pentru Friedman: nu există dreptul hoţului (Ungaria) de a c... Vulnerabilitatea absolută a României: corupţia Sfârşitul statului, începutul tribalizării Analiza lui Stelian Negrea (AICI) este unică în peisajul presei româneşti şi trebuie nu doar salutată, ci şi promovată, pentru că ne arată cu cifre cum în spatele politicii separatiste maghiare stau interesele tandemului ruso-maghiar. Pentru că, în afară de gaz, ne arată studiul citat, mai există în cele trei judeţe ape minerale, dar şi păduri (cele care nu au fost deja tăiate şi vândute de liderii UDMR). Am acuzat de mult timp intromisiunea Rusiei în planurile secesioniste maghiare, dar analiza economică amintită vine să dea chip şi substanţă acestui amestec. Era evident că Ungaria are interese economice în Transilvania, pe care şi le urmăreşte şi în clipa de faţă prin retrocedări abusive, prin promovarea firmelor maghiare, prin epurarea românilor din liceele care devin maghiare peste noapte, dar apariţia gazului României în joc mută miza pe un cu totul alt nivel. Între UDMR, Ungaria lui Orban şi Rusia lui Putin se poate pune deja semnul de egalitate în opţiuni şi interese. Va trezi măcar acest lucru atenţia autorităţilor în drept pentru a îndepărta UDMR de la butoanele României pe care le foloseşte ca să ne asigure un viitor de servitute? Dacă nu oprim UDMR, România îşi va pierde independenţa, teritoriile şi resursele. Mai e nevoie de alte argumente ca să scoatem UDMR în afara legii? Am atenţionat în egală măsură că UDMR s-a radicalizat de când merge pe mâna lui Viktor Orban, sfătuitorul oficial şi constant al lui Kelemen Hunor, agentul prin care influenţează politica României la cel mai înalt nivel, dar faptul că ne confruntăm acum cu un proiect de lege care să cedeze resursa de gaz a României, cea pe care ne bazăm ca să fim independenţi de Rusia, ar trebui să ne seteze pe un fel de cod roşu în ceea ce priveşte riscurile la adresa viitorului ţării. Devine astfel clar că etnicii maghiari sunt carne de tun pentru politicienii UDMR, un fel de masă amorfă folosită ca presiune pentru lucruri mult mai importante, cum de exemplu îngenuncherea definitivă a statului român. În timp ce noi sesizăm aceste riscuri, UDMR se află însă la guvernare, are acces la documente clasificate şi reprezintă statul român. Între UDMR, Ungaria lui Orban şi Rusia lui Putin se poate pune deja semnul de egalitate în opţiuni şi interese. Va trezi măcar acest lucru atenţia autorităţilor în drept pentru a îndepărta UDMR de la butoanele României pe care le foloseşte ca să ne asigure un viitor de servitute? Dacă nu oprim UDMR, România îşi va pierde independenţa, teritoriile şi resursele. Mai e nevoie de alte argumente ca să scoatem UDMR în afara legii? 287 share 0 inShare 15 Live -1 (9 voturi)

Citeste mai mult: adev.ro/nc56t3
Memorat


 " http://nl.pnlmail.eu/clk/130915/129957293/8690672/054be860b3f8d26509454c66426e844b "

 "  COMUNICAT
   

 

          Membrii legitimi ai PNȚCD, regrupați în Asociația “Clubul Național Ţărănist – PNȚCD”, au luat decizia să își exprime opinia cu privire la alegerile prezidențiale care urmează, în concordanță cu trecutul nostru istoric și eforturile contemporanilor de a stabili orientarea democratică și europeană a României.

 

          În acest sens, aflându-ne în fața unei decizii istorice cu privire la viitorul României, Clubul Național Țărănist hotărăște sprijinirea candidaturii domnului Klaus Iohannis la președinția României, aceasta fiind singura opțiune în concordanță cu valorile noastre și cu interesul național.

 

       Delegația Clubului, în cadrul întâlnirii de luni, 22 septembrie a.c., cu dl Klaus Iohannis, și-a afirmat această decizie, susținerea noastră fiind primită cu bucurie și interes, urmând a se stabili în perioada următoare acțiuni concrete de manifestare a sprijinului nostru.

 
 

Mihai Grigoriu

Secretar general
   

Radu Rizescu

Vicepreședinte

Departamentul de Comunicare

 

23 septembrie 2014

Bucureşti
Documente atasate
   2014_09_22_comunicat_sustinere_Iohannis_club_PNTCD.doc
Memorat
  • kostas
  • Hero Member
  • *****
  • Deconectat Deconectat
  • Mesaje: 7260
  • Vezi Profilul

Un curaj nebun la un om sanatos mintal sau invers?
Pun aceasta intrebare pentru ca in vremurile pe care le traim un astfel de comportament curajos care cocheteaza cu cunoasterea adevarului poate sa aduca oricui multe necazuri chiar si imbolnavirea subita de deces.
Memorat


 " http://www.rumaniamilitary.ro/descoperire-colosala-langa-iojib-centru-metalurgic-de-pe-vremea-dacilor-liberi "

 "
Descoperire colosală lângă Iojib: Centru metalurgic de pe vremea dacilor liberi
George GMT 27 septembrie 2014 - 9:12Dacii, Istorie, Romania
Share

O descoperire arheologică extrem de importantă a fost făcută recent pe raza localităţii Iojib: un centru metalurgic de prelucrare a fierului de baltă, de pe vremea dacilor liberi. Datarea cuptoarelor metalurgice s-a făcut după metoda ştiinţifică cu Carbon 14. Acum arheologii mai au o dovadă, pe lângă cele 200 de cuptoare de la Medieşu Aurit- Şuculeu, care vine în sprijinul teoriei ce susține că în zona Satu Mare ar fi existat o cetate dacică foarte importantă.

iojib-1

Șeful secției de arheologie din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, Robert Gindele, a prezentat această descoperire în cadrul unei conferințe organizată cu ocazia Zilei Cooperării Europene. Muzeul derulează proiectul „BREAKING THROUGH COOLture – European values and common future”, prin care se efectuează mai multe cercetări atât în România cât şi în Ucraina.

unelte-dacice

Descoperirea a fost practic făcută de către persoanele care efectuau săpături lângă balastiera din Iojib, administratorul Victor Pop anunţând arheologii că au fost găsite nişte pietre foarte mari, dar geologul spunea că nu sunt pietre.

iojib-2

Arheologii au stabilit că erau lupe de fier, dar nu se ştia din perioadă proveneau. În urma efectuării săpăturilor arheologice au fost descoperite 52 de cuptoare metalurgice în care oamenii ardeau „fierul de baltă” obţinând acele lupe metalice, ce ulterior erau prelucrare.

arme-dacice

arme-dacice

„Am descoperit 52 de cuptoare de redus minereuri pe o suprafaţă de 15 pe 15 metri. Este o concentraţie enormă, cuptoarele sunt uriaşe. Cuptoarele funcţionau ca nişte furnale, se puneau straturi de mangal, cărbuni de lemn şi straturi de fier de baltă, cum este cunoscut în zonă”, a spus arheologul.

Deoarece nu au fost descoperite și alte obiecte lângă cuptoare, arheologii nu au putut să stabilească exact perioada în care erau folosite cuptoarele. Tehnologia respectivă a fost utilizată şi de celți dar și în secolul XIX. Astfel, au fost trimise probe pentru datare cu Carbon 14 la un laborator specializat din Polonia, și zilele trecute a venit răspunsul, confirmând supozițiile arheologilor: cuptoarele metalurgice sunt din secolele II-III, exact din perioada cuptoarelor dacice de la Medieșu Aurit.

iojib-3

Robert Gindele susține că această descoperire este una colosală, de importantă internațională, fiind de interes pentru întreaga Europă “barbară”.

Descoperirea deschide noi orizonturi și speranțe, arheologul fiind de părere că în zonă ar exista și alte centre ale comunității din vremea dacilor liberi: un centru religios, un centru politic, un centru economic sau chiar morminte princiare.

 Adevarul.ro "

 

 

Memorat
Pagini: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 51
Schimbă forumul: