Main Content:

Pagini: [1]

Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes

Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« : Februarie 28, 2013, 09:02:21 »

     Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes

 Anul acesta in ziua de sambata 2 martie se va comemora 24 de ani de la sacrificiul lui Liviu Cornel Babeş, braşoveanul, care în primăvara anului 1989, în semn de protest faţă de dictatura comunista din România, şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov. Inainte de a se autoincendia a scris pe o bucată galbenă de carton, un text cutremurător: "Stop murder! Aus¬ch¬witz = Braşov" ("Opriţi crimele! Aus¬ch¬¬witz = Braşov").

Manifestatie comemorativa in Piata Sfatului din Brasov in 2 martie 1990, cu prilejul impliniri unui an de cand “Martirul” Liviu Cornel Babes  a aprins torta Revolutiei! Organizatori: S.I.”Miscarea 15 Noiembrie” presedinte Mircea Sevaciuc, Iosif Gheorghe, Vasile Gogea, Anghel Vasile, Alexandru Popescu, Costica Bahnareanu, Gavrila Filichi, Ghe.Zaharia etc.

Emil Hurezeanu: “Este o ocazie emoţionantă pentru mine să fiu astăzi invitatul dumneavoastră aici. Este un prilej să prezint nu un ultim omagiu, ci un prim omagiu, doamnei Babeş şi fiicei lui Liviu Babeş. Aş dori să spun că şi în noiembrie 1987 şi în martie 1989, întâmplarea a făcut să fiu primul care, în limba română, într-un loc străin, la microfonul „Europei Libere”, să vorbesc despre ce s-a întâmplat în acest oraş liber şi eroic, despre demonstraţia anticomunistă din noiembrie 1987 şi la puţin timp după aceea am aflat despre sacrificiul lui Liviu Babeş pe o pârtie din Poiana Braşov.”
.“Vreau să spun că exemplul lui Liviu Babeş este în sine o coloană morală a comunităţii româneşti. Paul Valery spunea că Europa se termină acolo unde există ultima biserică gotică. La Braşov… De aici, pentru noi, înseamnă a deveni european, ca să nu mai vorbim de vienez sau hamburghez. Bineînţeles că nu întâmplător, în noiembrie 1987, mii de oameni au protestat aici cu mult curaj, şi deloc întâmplător, un artist cu spirit liber a ales sacrificiul tot aici, la Braşov. Dau dreptate celor care au vorbit înainte, eu ştiu ce înseamnă Braşovul, este un loc care de sute de ani şi-a cultivat libertăţile, meşteşugurile, curajul întreprinderii şi curajul   terminării trebii.” Galeria Kron –Art 2 martie 2008

Gabriel Stan: “Mă bucur că am ajuns, în sfârşit, să vorbim despre un erou-martir, un simbol al românilor la nivelul cehului Jan Palach, în condiţii civilizate. Liviu Babeş, aşa cum ştim cu toţii sau ar trebui să ştim cu toţii, s-a sacrificat pentru demnitatea de a fi român, pentru demnitatea de a fi liber. El va aparţine, indiferent dacă vrem sau nu vrem, tuturor românilor, nu va reuşi nimeni să-l scoată din istorie. Va veni o vreme în care va fi, într-adevăr, respectat şi pus la locul pe care-l merită. Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru mai devreme aparţine prostiei şi răutăţii noastre tradiţionale…”

Bela Hunter, ziarist: Cred că spiritul lui Liviu Babeş este un spirit braşovean, prin excelenţă. El a împrumutat ceva din spiritul acestui oraş liber, liber şi în istorie, în care, indiferent de stăpânirea vremelnică, Braşovul şi-a arătat întotdeauna libertatea de acţiune, libertatea pentru cultură, libertatea în arte, în comerţ şi aşa mai departe. Libertatea asumată de către noi, este o libertate pe care am împrumutat-o din istorie. Liviu Babeş este un precursor a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989, în Braşov. El, fiind acea torţă vie a Revoluţiei Române, face, în mod tragic, legătura între ceea ce s-a întâmplat în 15 noiembrie 1987 şi decembtrie 1989.

Mircea Brenciu, autorul cărţii „Martirul”: Vă mulţumesc pentru tot ce aţi spus aici despre Liviu Babeş şi despre cartea dedicată acestui erou-martir. Eu cred că această carte este doar un început şi că, în anii ce vor urma, i se vor adăuga alte şi alte contribuţii, menite să pună în adevărata lumină personalitatea creatorului Liviu Babeş şi sacrificiul eroului Liviu Babeş. Vă mulţumesc!

In Poiana Braşov, nu departe de locul sacrificiului său, a fost ridicat, în 2007 din iniţiativa şi cu sprijinul financiar al IRRD – un monument, pe care a fost fixată o placă memorială cu chipul eroului. Efigia a fost realizată de artistul plastic braşovean George Jipa şi a fost instalată în curtea bisericii ortodoxe din Poiana Braşov,unde mii de turişti vin să se roage.  

Mircea Sevaciuc: “Liviu Cornel Babeş a fost băgat în mormânt de securitate şi de comunişti. Dupa revolta noastra din 15 noiembrie 1987, si represiunile care au urmat, Liviu nu a mai avut odihna. A trimis o scrisoare la Europa Liberă, prin care solicita un trai mai bun romanilor. Un prieten comun G..M dezvaluia acum cativa ani: “De atunci, nu a mai avut zile bune. Îi era frică să meargă pe stradă. Într-o zi mi-a zis la serviciu: Ăştia vor să pună mâna pe mine, dar nu o să reuşească, pentru că o să îmi dau foc de viu”

Etelka Babes: Acasă, nimic din comportamentul lui Liviu Cornel Babeş nu anunţa tra¬gi¬cul deznodământ. Până şi dimi¬nea¬ţa acelei zile de 2 martie 1989 a fost una obişnuită, în familie. Dis-de-di¬mi¬¬nea¬ţă, Liviu Cornel Babeş a luat micul de¬jun cu soţia şi a plecat la fa¬brică. Pentru după-amiază, soţii programaseră şi o vizită de familie. La ora 9, maistrul Babeş s-a învoit de la muncă. Dar ce a urmat a zguduit oraşul Braşov.

Securitatea a confiscat caietele. Cazul Babeş a fost instrumentat discret de Securitate. Imediat după în¬mor¬mântare, un securist a scotocit camera de lucru a maistrului, în pre¬zenţa soţiei. "Au venit la mine, la serviciu, de la Securitate, îşi aminteşte Etelka Babeş. Am plecat cu ei acasă. Au fost omenoşi, mai ales unul dintre ei, un tânăr. Mi-a zis că vrea să se uite prin sertare. M-au întrebat dacă avea ca¬iete, ei ştiau că e pictor amator. Vo¬iau să afle dacă am păstrat caietele cu schiţe. Prin Legea 93/1997, Liviu Cornel Babes a fost declarat Erou - Martir. Brasovul l-a numit cetatean de onoare post-mortem, iar strada pe care a locuit poarta, astazi, numele martirului.

In loc de incheiere ii invite pe toti care lectureaza aceste randuri sa acceseze acest link: http://www.youtube.com/watch?v=MIHL0XtpUso

    
 28.feb.2013 Brasov                    Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate
 Blog  Sevaciclon                        Mircea Sevaciuc&Werner Sommeraurer


« Ultima modificare: Februarie 28, 2013, 21:22:27 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #1 : Februarie 28, 2013, 11:31:23 »


" http://1.1.1.4/bmi/www.liviubabes.ro/_des/images/header_01.gif "

 Tablourile sale sunt şi mai puţin cunoscute. Sunt convins că mai există în ţară literatura de sertar scrisă în epoca “poleită”, încă necunoscută. La fel cum foarte mulţi artişti plastici au rămas aproape anonimi. Sub dictatură a existat o rezistenţă nedeclarată a unor oameni care nu puteau trăi fără să picteze. Au fost şi artişti care nu şi-au subjugat creaţia politicului. Unul dintre aceşti pictori liberi a fost şi Liviu Babeş. Suprarealismul îi deranja cel mai mult pe “tovaraşi”. Nu îl inţelegeau şi tot ce nu era înţeles uşor era considerat subversiv. Astfel, în plină epocă realist-socialistă, apar opere ce contrazic toate tezele de partid şi de stat. Se crează opere de artă care nu au loc în expoziţii dar care sunt văzute în apartamente  doar de către prieteni.

Gabriel Stan


http://www.liviubabes.ro/expozitie/
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #2 : Februarie 28, 2013, 22:52:09 »

Am atasat fotografiile transmise de Mircea Sevaciuc pentru a ilustra articolul de mai sus. Sunt necesare cateva precizari. Primele doua fotografii dateaza de la prima comemorare libera a eroului si martirului brasovean Liviu Babes, de vineri, 2 martie 1990, organizator fiind Sindicatul Independent "Miscarea 15 Noiembrie".
In prima fotografie, in stanga, pot fi vazute fiica si sotia eroului. Intre ele, ziaristul si scriitorul Vasile Gogea, membru fondator al sidicatului, penultimul din dreapta fiind Alexandru Nicolae Savastru, redactor al ziarului "15 Noiembrie" - http://portalulsindical.ro//inc/js_galerie/pageflip-example.html.
A doua fotografie este realizata la mitingul din Piata Sfatului din Brasov, din aceeasi zi, organizat si dedicat de Sindicatul Independent "Miscarea 15 Noiembrie" comemorarii eroului la implinirea unui an de la martirajul sau.
Urmatoarele doua fotografii dateaza de la comemorarea din anul 2008. Prima este de la dezvelirea monumentului dedicat eroului, aflat in curtea Bisercii de lemn din Poiana Brasov, aflata la baza partiei pe care Liviu Babes s-a autoimolat. Monumentul a fost finantat de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Primii doi, de la stanga la dreapta, Primarul Brasovului, George Scripcaru si Directorul General al IRRD 1989, Claudiu Iordache.
Ultima fotografie este realizata la galeria brasoveana "Kron-Art". A treia persona din stanga este Mircea Sevaciuc, primul presedinte al Sindicatului Independent "Miscarea 15 Noiembrie", ultimul fiind pictorul si scriitorul brasovean Gabriel Stan, membru al redactiei ziarului "15 Noiembrie".
« Ultima modificare: Februarie 28, 2013, 23:09:05 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #3 : Martie 01, 2013, 20:39:50 »

    In atentia fostului deputat Florin Postolachi!

Maine, 2 martie la ora 11 se va comemora 24 de ani de la sacrificiul suprem a lui Liviu Cornel Babes, pe partia “Bradul”din Poiana Brasov. Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate, a publicat in data de 28.02.’13 un articol – “Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes” insotit de mai multe fotografii – dintre care doua in premiera de la prima comemorare in libertate din 2 mart.’90 din Piata Sfatului si  Poiana Brasov.
 Site – Portalul Revolutiei, blog Sevaciclon, Facebook, Twitter, NewsBv etc. http://newsbv.ro/2013/02/28/martirul-tampa-liviu-cornel-babes/
S.I. Miscarea “15 Noiembrie” presedinte Mircea Sevaciuc a organizat impreuna cu alti colegi mentionati in lik-ul de mai sus, prima comemorare si altele, de la care nu am lipsit. De peste cinci ani, presedintele Asociatiei “15 Noiembrie 1987”, fostul deputat PDL Postolachi Florin, se afla in conflict deschis cu Institutul Revolutiei Romane din Decembrie’89 – Presedinte de Onoare dl.Ion Iliescu.
In 2 martie 2008, cu prilejul comemorarii a 19 ani, a fost dezvelit un Monument dedicat Martirului Liviu Cornel Babes in curtea Bisericutei ortodoxe din lemn din Poiana Brasov. Initiativa si finantarea a apartinut I.R.R.D in semn de respect si pretuire pentru sacrificiul suprem premergator Victoriei Revolutiei Romane. Parintele Andrei Sicoe a oficiat Slujba de Comemorare la care au fost prezenti, D-na Etelka Babes, Primarul Brasovului dl.George Scripcaru, personalitati din conducerea I.R.R.D, autorul carti “Martirul” scriitorul Mircea Brenciu etc,  si membrii ai Asociatiei “15 Noiembrie 1987”.
Neingelegand cursul natural al lucrurilor,  presedintele Florin Postolachi a refuzat sa participe.Totodata a stabilit ca singurul loc unde se comemoreaza este “Crucea de Fier” (amplasata de noi in ’92) de pe partia “Bradul” Nu este normal acest lucru. Trebuie sa inceteze aceasta anomalie. Zilele trecute am discutat acest subiect cu d-na Babes, care mi-a spus vizibil dejanjata de aceasta situatie: “In fiecare an depun doua coroane de flori, cate una pentru fiecare monument!” Primarul Scripcaru prezent la eveniment a promis sprijin in ceia cel priveste.
Nu stiu astazi, ce se va intampla maine, insa de un lucru sunt sigur: cu prilejul unui sfert de veac normalitatea va prinde conturul firescului. Mai exista un lucru care  deranjeaza, locul unde se intampla si recidiva. O mentiune. In ultimi 10(zece) ani a avut loc o singura Adunare Generala statutara a Asociatiei ’15 Noiembrie 1987”, Incepand cu 2007, in fiecare an cand au fost comemorari, inmormatari si alte procesiuni religioase, tandemul Postolachi&Iacob provoaca scandalui indiferent din ce motiv.
De exemplu: In 28 feb.2012 la procesiune de inmormantare a colegului C-tin Bradu , Iacob a pornit o cearta ca la usa cortului, nu conteaza motivul si persoana.  In 2 martie 2012, inainte de Slujba de Comemorare, a lui L.C. Babes deputatul Postolachi s-a luat de un participant la ceremonie “Bài…nesimtitule tu ce cauti aici..!?” Subiectul comun: Deputatului Postolachi a votat pentru suspendarea indemnizatiilor pentru revolutionari
Un personaj arogant si mefistofelic  ”Postolachi s-a dovedit un monument de mojicie si proasta crestere… la comemorarea Martirului” * „Vreau sa-mi exprim dezgustul fata de prezenta presedintelui Asociatiei 15 Noiembrie 1987 la aceasta comemorare.” Deputatul Postolachi a folosit intrunirea comemorativa de la crucea lui Babes, ca sa faca propaganda politica partidului sau si siesi. Nu i-a pomenit pe revolutionarii din Brasov pentru ca acestia au inceput sa spuna adevarul despre gurvernarea portocalie, despre jaful pe care-l fac pedelistii in tara, despre taierile ilegale de pensii, salarii si alte drepturi“(Portalul Revolutiei 10 mart.2010)

In 15 noiembrie 2009, imediat dupa ceremonia depuneroii de coroane de flori la Troita de la Sp.Judetean, deputatul Postolachi s-a facut de rusine fata de aprox. 35 de “novembristi” apostrofand o persoana condamnata si deportata dupa’87 pentru ca impotriva sa a fost depusa o Plangere Penala! In 15 noiembrie 2008, tot la Troita de la Sp.Judetean, cei doi au incercat sa provoace o bataie impotriva a doi colegi din’87. Despre scandalul de la Aula Universitatii din 15 noiembrie 1987, provocat de tandemul Postolachi&Iacob, impotriva la toti revolutionarii din Romania, fostii detinuti politici, omul de afaceri Gigi Becali etc.

Maine, 2 martie vom participa  la procesiunea religioasa crestina de comemorare a lui Liviu Cornel Babes el insusi o “Institutie Nationala al Curajului”. Toti cei care participa sa dea dovada de respect, decenta si piosenie. Vor participa reprezentanti mai multor simboluri nationale. Fac un apel la conducera Asociatiei 15 Noiembrie 1987” sa dea dovada de maturitate si responsabilitate.

Brasov 1 martie 2013                        Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate
                                                       Mircea Sevaciuc&Werner Sommeraurer
« Ultima modificare: Martie 01, 2013, 22:33:09 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #4 : Martie 01, 2013, 22:29:13 »

Mircea, ma faci sa zambesc. Tu si cu dl Werner ati inceput cu "martisoarele" pe Forum? Hai s-o lasam asa, "sa fie pace". Maine il vom comemora pe cel care a prefigurat Revolutia Romana si toate evenimentele revolutionare din Europa care au dus la prabusirea Cortinei de Fier. Sa ne concentram numai pe acest eveniment si pe faptul ca suntem printre privilegiatii care se vor ruga pentru sufletul lui. Toti cartitorii, toti cei care s-au intors impotriva revolutionarilor, uneltind, impilandu-i, furandu-i, batjocorindu-i, de ei insisi si de ceea ce or fi facut bun candava in vaiata lor, se dezic si, inconstient probabil, de sensul sacrificiului suprem al lui Babes.

Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #5 : Martie 07, 2013, 10:03:28 »

Marturie cutremuratoare la comemorarea lui - L.C. Babeş!

La sfarsitul saptamani trecute, a fost comemorat in Poiana Brasov – “Martirul de sub Tampa” – cel care si-a luat zborul in flacari in’89, spre nemurire – Liviu Cornel Babes. La Crucea de Fier, au participat aprox. 60 de persoane, iar la Monumentul din curtea Bisericutei de Lemn, peste 40 de persoane.
La sfarsitul Slujbei de Comemorare, d-na Etelka Babes s-a adresat celor prezenti: “Va invit sa participati si la Monumentul inchinat sotului meu din curtea Bisericutei de Lemn”. In contradictoriu cu invitatia facuta, dand dovada de ignominie, fostul deputat PDL Florin Postolachi, a declarat inchisa ceremonia: “Va multumesc pentru participare, la revedere, ne intalnim anul viitor!”

,,Maica Domnului nostru, ca "Maica a Bisericii", cum o numeste Va¬tican II, trebuie sa fie si este principiu de unitate. Nici o maica nu do¬reste ca fiii ei sa fie dezbinati. Maica Domnului este Maica tuturor cres¬tinilor si ii cheama pe toti sa fie una, sa fie fratii asa cum sunt fiii ace¬leiasi mame”afirma Antonie Plamadeala(†2005).
 Postolachi a plecat impreuna cu reprezentantii media, Parintele Sicoe, cativa colegi din’87etc. Senatorul Nicolae Vlad Popa, a declinat invitatia intrucat deputata Elena Udrea urma sa ajunga la sediul PDL Brasov. Marea majoritate a participantilor la comemorare s-au deplasat la Bisericuta Ortodoxa  in curtea careia se afla Monumentul cu efigia de bronz cu chipul lui Liviu Cornel Babes.
Reprezentantii a cinci dintre simboluri nationale si alte persoane, au participat la Slujba de Comemorare oficiata intenpestiv, cu bunavointa parintelui de la biserica, dupa cum urmeaza:
General Maior in retragere Mircea Vlaicu al “Veteranilor de razboi” cu inca patru persoane din Bucuresti * “Fostii detinuti politici” Mircea Sevaciuc, Aurel Buceanu etc * “Novembristi” Vasile Anghel, Costica Bahnareanu si sotiile etc * “Institutul National al Curajului – L.C.Babes” Etelka Babes si fiica Gabriela Babes.* “Revolutionarii din dec.’89” Ioan Demi, Sorin Boaca, Petre Buleu etc
Deasemenea, a fost prezent Gheorghe Maftei, Gheorghe Iosif, Alexandru Savastru, Alexandru Popescu, Alexandru Vulsan etc. persoane care s-au ocupat de organizarea primelor comemorari a lui L.C.Babes. In centrul atentiei s-a aflat “novembristul” Petru Enache care a facut o dezvaluire in premiera nationala.
Dupa cum este deja cunoscut, in data de 23.06.2012, Grupul’Adevar Dreptate si Demnitate i-a cerut demisia de onoare din functia de presedinte al Asociatiei a fostului deputat Florin Postolachi, pentru depolitizarea “Simbolului 15 Noiembrie” inainte de Alegerile Parlamentare, din 9.dec.2012.
A refuzat solicitarea, si a pierdut sprijinul Grupului’87 pentru a obtine un nou mandat de deputat, in favoarea lui Florin Postolachi! Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate isi propune un nou obiectiv, depolitizarea simbolului “Institutul National al Curajului – L.C.Babes” 
Anul viitor vom comemora un sfert de veac de la semnalul de alarma al “Nemuritorului” ca sistemul comunist unul “Ilegitim si Criminal” trebuie sa dispara odata pentru totdeauna! In perspectiva comemorari a 25 de ani, organizarea a inceput  inca de a doua zi. Avem la dispozitie un an de zile pentru a stabili care sunt cele mai eficiente actiuni pentru ca evenimentul de anul viitor, sa fie unul de anvergura locala, nationala si internationala.
In acest sens, Grup’87 isi exprima cateva consideratii, clarificari, puncte de vedere, sugestii etc. Intrucat sunt proaspete in memorie organizarea, mediatizarea si ecourile despre ultima comemorare, vom consemna cateva aspecte ale problemei care ne ingrijoreaza!
Conducerea Asociatiei “15 Noiembrie ‘87” reprezentata de fostul deputat PDL Florin Postolachi, a declarat pentru cotidianul Monitorul Express din data de 22 feb.2013: “În 2 martie 1989, Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe Partia Bradul din Poiana Braşov, în văzul a sute de turişti, fluturînd printre flăcări o pancartă pe care scria: „Stop Murder, Braşov = Auschwitz.
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #6 : Martie 07, 2013, 10:07:33 »

Marturie cutremuratoare la comemorarea lui - L.C. Babeş!

La sfarsitul saptamani trecute, a fost comemorat in Poiana Brasov – “Martirul de sub Tampa” – cel care si-a luat zborul in flacari in’89, spre nemurire – Liviu Cornel Babes. La Crucea de Fier, au participat aprox. 60 de persoane, iar la Monumentul din curtea Bisericutei de Lemn, peste 40 de persoane.
La sfarsitul Slujbei de Comemorare, d-na Etelka Babes s-a adresat celor prezenti: “Va invit sa participati si la Monumentul inchinat sotului meu din curtea Bisericutei de Lemn”. In contradictoriu cu invitatia facuta, dand dovada de ignominie, fostul deputat PDL Florin Postolachi, a declarat inchisa ceremonia: “Va multumesc pentru participare, la revedere, ne intalnim anul viitor!”

,,Maica Domnului nostru, ca "Maica a Bisericii", cum o numeste Va¬tican II, trebuie sa fie si este principiu de unitate. Nici o maica nu do¬reste ca fiii ei sa fie dezbinati. Maica Domnului este Maica tuturor cres¬tinilor si ii cheama pe toti sa fie una, sa fie fratii asa cum sunt fiii ace¬leiasi mame”afirma Antonie Plamadeala(†2005).
 Postolachi a plecat impreuna cu reprezentantii media, Parintele Sicoe, cativa colegi din’87etc. Senatorul Nicolae Vlad Popa, a declinat invitatia intrucat deputata Elena Udrea urma sa ajunga la sediul PDL Brasov. Marea majoritate a participantilor la comemorare s-au deplasat la Bisericuta Ortodoxa  in curtea careia se afla Monumentul cu efigia de bronz cu chipul lui Liviu Cornel Babes.
Reprezentantii a cinci dintre simboluri nationale si alte persoane, au participat la Slujba de Comemorare oficiata intenpestiv, cu bunavointa parintelui de la biserica, dupa cum urmeaza:
General Maior in retragere Mircea Vlaicu al “Veteranilor de razboi” cu inca patru persoane din Bucuresti * “Fostii detinuti politici” Mircea Sevaciuc, Aurel Buceanu etc * “Novembristi” Vasile Anghel, Costica Bahnareanu si sotiile etc * “Institutul National al Curajului – L.C.Babes” Etelka Babes si fiica Gabriela Babes.* “Revolutionarii din dec.’89” Ioan Demi, Sorin Boaca, Petre Buleu etc
Deasemenea, a fost prezent Gheorghe Maftei, Gheorghe Iosif, Alexandru Savastru, Alexandru Popescu, Alexandru Vulsan etc. persoane care s-au ocupat de organizarea primelor comemorari a lui L.C.Babes. In centrul atentiei s-a aflat “novembristul” Petru Enache care a facut o dezvaluire in premiera nationala.
Dupa cum este deja cunoscut, in data de 23.06.2012, Grupul’Adevar Dreptate si Demnitate i-a cerut demisia de onoare din functia de presedinte al Asociatiei a fostului deputat Florin Postolachi, pentru depolitizarea “Simbolului 15 Noiembrie” inainte de Alegerile Parlamentare, din 9.dec.2012.
A refuzat solicitarea, si a pierdut sprijinul Grupului’87 pentru a obtine un nou mandat de deputat, in favoarea lui Florin Postolachi! Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate isi propune un nou obiectiv, depolitizarea simbolului “Institutul National al Curajului – L.C.Babes” 
Anul viitor vom comemora un sfert de veac de la semnalul de alarma al “Nemuritorului” ca sistemul comunist unul “Ilegitim si Criminal” trebuie sa dispara odata pentru totdeauna! In perspectiva comemorari a 25 de ani, organizarea a inceput  inca de a doua zi. Avem la dispozitie un an de zile pentru a stabili care sunt cele mai eficiente actiuni pentru ca evenimentul de anul viitor, sa fie unul de anvergura locala, nationala si internationala.
In acest sens, Grup’87 isi exprima cateva consideratii, clarificari, puncte de vedere, sugestii etc. Intrucat sunt proaspete in memorie organizarea, mediatizarea si ecourile despre ultima comemorare, vom consemna cateva aspecte ale problemei care ne ingrijoreaza!
Conducerea Asociatiei “15 Noiembrie ‘87” reprezentata de fostul deputat PDL Florin Postolachi, a declarat pentru cotidianul Monitorul Express din data de 22 feb.2013: “În 2 martie 1989, Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe Partia Bradul din Poiana Braşov, în văzul a sute de turişti, fluturînd printre flăcări o pancartă pe care scria: „Stop Murder, Braşov = Auschwitz.
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #7 : Martie 07, 2013, 10:12:02 »


CONTINUARE LA PRIMUL ARTICOL...

„La fel ca în fiecare an, noi vom fi cei care vom organiza manifestarea omagială, la baza Partiei Bradul, pe locul unde Liviu Babeş se prăbuşea după ce se autoincendiase. Sîmbăta viitoare, pe 2 martie, începînd cu ora 11.00, la Crucea pe care am amplasat-o acolo în urmă cu cîţiva ani, va avea loc o slujbă de pomenire şi vor fi depuse coroane de flori. Invităm braşovenii alături de noi…” 
Grupul’87 constata: In primul rand , publicarea unei stiri cu opt zile inaintea unui eveniment este contra-productiva, sau asa a fost gandit! Mentionarea ca “noi vom fi cei care vom organiza..” este un mesaj, ca nimeni sa nu-l tulbure pe Postolachi, sa adune 15-20 de persoane ca in ceilalti ani! Mult mai grav insa mi se pare, cele trei falsuri din articol dupa cum urmeaza:
1) “fluturînd printre flăcări o pancartă..” 2) “la baza Partiei Bradul, pe locul unde Liviu Babeş se prăbuşea după ce se autoincendiase.” 3) “la Crucea pe care am amplasat-o acolo”
Cu toate ca s-a ocupat de vreo 10 comemorari, perioada in care a fost scrisa si o carte “Martirul” autor Mircea Brenciu, Postolachi lanseaza dezinformari in cascada! Pana in anul 2.000, pe Postolachi nu l-a interesat comemorarile din Poiana Brasov.
Cartonul galben pe care scria „Stop Murder, Braşov = Auschwitz.”, fost tintuit cu un cutit de vanatoare pe un brad, de catre Babes, la aprox.15 metri de amplasamentul Cruci de Fier.  Dupa care si-a turnat benzina pe el dintr-o canistra, asezand-o apoi langa copac. Si-a redirectionat  schiurile spre partie, si-a dat foc, si a parcurs mai multi zeci de metri pe schiuri, in flacari, cu mainile intinse in lateral, pana cand s-a prabusit aproape de baza partiei.
O marturie cutremuratoare, in premiera nationala, a fost noutatea absoluta a comemorari celor 24 de ani. Bunul Dumnezeu, a facut legatura inca de acum 24 de ani, intre sacrificiul “Nemuritorului” si cauza de fond, repercursiunile impotriva celor care au iesit in strada, pentru un trai mai bun in 15 Noiembrie 1987 la Brasov.
Martorul ales de Dumnezeu, este un coleg de al nostru arestat in’87 Petru Enache. In acea zi de 2 martie’89, Petru,  angajat al trustului TCI Bv. lucra la amenajarile interioare si exterioare a Hotelului “Sport”. Impreuna cu inca trei colegi ….. l-a vazut pe Liviu Cornel Babes coborand pe schiuri in flacari pe Partia Bradul, cu mainile intinse in lateral in forma crucii, pana cand s-a prabusit aproape de baza partiei.
Enache a fugit inspre Babes, care era  prabusit. L-a vazut pe turistul scotian  care schia, cum si-a dat jos geaca si a stins flacarile de pe hainele lui Babes. Un militian de la Sectia de Politie, a adus o patura cu care Petru Enache si inca trei persoane,  l-au transportat pe Babes la ambulanta,  ars pe fata dar in viata.
Dupa ceremonia de la biserica, 35 de persoane au fost invitati de catre dl.Ion Olaru la hotelul “Royal”din Poiana Brasov, pentru a participa la un parastas. Am fost prezent la discutia de o incarcatura emotionala greu de descris, intre Petrica Enache, Etelka Babes si Gabriela. D-na Etelka a stat de vorba dupa 24 de ani, cu ultima  persoana care l-a vazut in viata pe Liviu Cornel Babes.                                    Dumnezeu Sa-l odihneasca in pace!
Nemultumiti de organizarea acestei eveniment si a celorlalte, cu participarea a 15-20 de persoane, dar mai ales comemorarilor precedente si depolitizarea exccesiva a unui bun national “Simbolul Curajului – L.C.Babes” in acest an Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate, s-a implicat in organizarea comemorari, iar rezultatele s-au vazut.
Materialul “Martirul de sub Tampa – L.C.Babes” si altele au fost publicate pe: Site –Portalul Revolutiei, Blog Sevaciclon, Facebook, Twitter, NewsBv, BZB etc. http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=959.0 http://newsbv.ro/2013/02/28/martirul-tampa-liviu-cornel-babes/ http://www.mixtvbrasov.ro/17660-babes-comemorat/
 Brasov - 7 martie 2013              Grupul’87 Adevar Dreptate si Demnitate               
                                                    Mircea Sevaciuc&Werner Sommeraurer

Memorat
,, Premiu fraudat ,, Sa-ti fie Rusine Derbedeule!
« Răspunde #8 : Decembrie 17, 2014, 13:34:08 »

,, Premiu fraudat ,,   Sa-ti fie Rusine Derbedeule!

        Eveniment cultural de exceptie la Bucuresti. In ziua de luni 8 dec.2014 a avut loc la sala Media a Teatrului National “Ion Luca Caragiale”Gala - Premiilor A.P.T.R. pe anul 2014. La concurs au participat, 20 de televiziuni, 10 case de producţie, 210 programe. Castigatorii ravnitelor premii a fost stabilit de catre un juriu constituit din personalitatii remarcabile ale societatii romanesti. Felicitări tuturor echipelor de profesioniști de televiziune  premiati la Gala. Cu o exceptie Adrian Ursu? A mintit cu nerusinare Juriul..!   
Antena 3 a cucerit juriul APTR  “Adrian Ursu a primit premiul pentru emisiune de investigaţii. Cazul schiorului care şi-a dat foc pe o pârtie din Braşov, în semn de protest pentru auschwitz-ul românesc, este subiectul care l-a adus în atenţia juriului. Adi Ursu a căutat pentru emisiunea Secvenţial şi a găsit unicul martor , un turist englez, care l-a ajutat pe schior.”(9.dec.2014)  http://observator.tv/social/antena-3-a-cucerit-juriul-aptr-140815.html 


                 Mesagerul – Douglas Wallace s-a intors in Romania
     
   In ziua de joi 27 feb.2014 la ora 13.oo Mircea Sevaciuc si Dan Pica l-au intampinat la Aeroportul Otopeni  pe oaspetele de onoare al Brasovului Douglas Wallace.  Din partea TVR a fost prezenta jurnalista Camelia Csiki, iar din partea Antenei 3 dl. Adrian Ursu. Redactorul de la TVR a luat doua declaratii lui Douglas Wallace si Mircea Sevaciuc. La fel a procedat si Antena 3. Dupa care Adrian Ursu a adresat o intrebare: “D-le Mircea Sevaciuc cu cine trebuie sa vorbesc eu pentru a-l lua pe scotianul Douglas Wallace la Antena 3 pentru un interviu - sediul se afla la 15 minute de aeroport” I-am explicat ca eu l-am invitat pe scotian in Romania,  insa in program nu aveam prevazut nici o emisiune Tv. Mai mult, Doug este foarte obosit nu a mai dormit de aproape 30 de ore… A plusat: dumineca in 2 martie vom face o emisiune in direct din Brasov cu Etelka Babes, Wallace, dvs…Intr-un final m-am consultat cu Doug  si ne-am deplasat la Antena 3. Insa am ramas cu suspiciunea ca ceva este putred..!?! Raspunsul l-am aflat dupa 9(noua) luni!?!  Sa-ti fie rusine derbedeului!
 Iosif Gheorghe; “Bravo Mircea Sevaciuc! Felicitari pentru insistenta cautarii si eforturile pe care le-ai facut pentru a-l aduce la aceasta comemorare pe cel mai important martor al sacrificiului brasoveanului Liviu Corneliu Babes! Felicitari si TVR pentru interesul aratat venirii martorului in tara.”(27.feb.2014 ora 22:53)  http://stiri.tvr.ro/la-comemorarea-eroului-anticomunist-liviu-babes-va-veni-si-scotianul-care-a-incercat-sa-l-salveze_41027_comentarii.html#view                   
In cazul in care un jurnalist oarecare ar fi procedat ca Ursu , nu m-ar fi deranjat imi vedeam de festivitatile de comemorare si aniversare a Un Sfert de Veac de la Victoriei Revolutiei din Dec.’89. Insa, cand este vorba de formatorul de opinie Adrian Ursu – care NU respecta Codului deontologic, Legea dreptului de autor etc. - Exista o problema!; 1.3. “Jurnalistul este dator să exprime opinii pe o bază factuală. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună credinţă.” -  Intreb; Ce exemplu  mai da el  de-formatorul,tinerilor jurnalisti,tele-spectatorilor de la Antena si tinerilor din Romania!


,,Minciuna este sufletul nemuritor al comunismului.” Leszek Kołakowski Respect fata de romanii din tara si de pretutindeni, care iubesc adevarul si urasc minciuna, care pretuiesc dreptatea si condamna nedreptatile, care apreciaza oameni cinstiti si ii dispretuiesc pe cei necinstiti! Ma consider un om strans legat de principiile logicii si al adevarului, „cel izvorat din lumina ratiunii“ cum concluziona Eminescu, si nu tin sa am dreptate in afara respectari lor. In randurile ce urmeaza voi prezenta fapte ,argumente, precizari etc. “Juriul” care va stabili dreptatea vor fi cititori acestori randuri.             Pentru conformitate accesati link-ul          http://sevaciclon.blogspot.ro/


 
        “Liviu Babeș – precursor al prăbușirii Cortinei de Fier”

Un Sfert de Veac de la Victoria Revolutiei romane din Dec. 1989. Atunci, o “delegatie” nationala constituita ad-hoc in 23.dec.’89 formata din Mosu’ Ioan Gavrila Ogoranu(†2006) Alba Iulia, Gheorghe Duduc (†2007) deportat la Giurgiu, Werner Sommerauer (†2014)  - Tulcea, Mircea Sevaciuc – Radauti si Gheorghe Zaharia-Vaslui , s-au aflat sub gloante,in cel mai fierbinte loc al Revolutiei - Televiziunea Romana. Dumnezeu Sa-i odihneasca pe Martiri cazuti in slujba poporului roman!
Pro-Memoria; Acum peste 25 de ani brasoveanul Liviu C. Babes si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov in semn de protest la adresa regimului comunist. Turistul scotian  Douglas Wallace a incercat sa-l salveze pe Liviu Babes. Intors acasa in Scotia Douglas Wallace a declarat pentru The Sunday  Times, ca a fost martor  la suicidul lui Babes. Stirea a facut inconjurul lumi. Noi cei care am participat la revolta din ’87 si ne efectuam deportarea in diferite localitati din tara am aflat de la Europa Libera despre protestul lui Liviu Corneliu Babes si declaratia acida  a lui Douglas Wallace.

 Pronuntarea numelui Douglas Wallace a impus- Respect!   Sindicatului “Miscarea 15  Noiembrie” -Presedinte Mircea Sevaciuc a  confectionat Crucea de Fier la Sectia 440, locul de unde a pornit revolta din’87 si a pozitionat-o pe partia Bradul din Poiana Brasov. In  ziua de 2 mart.1990 a fost oganizat un Recviem in Piata Sfatului, cu prilejul impliniri unui an de cand “Martirul” Liviu Cornel Babes  a aprins torta Revolutiei! Manifestarile comemorative au continuat la Crucea de Fier in prezenta brasovenilor, in frunte cu “novembristi”. A avut loc o  Sluba Religioasa de Comemorare, si depuneri de coroane de flori.

Povestea merge mai departe. In acest an 2014 pe data de 2 martie se implineau un sfert de veac de la sacrificiul suprem al brasoveanul Liviu Corneliu Babes. In ziua de 15 ian. ’14 a fost constituit Comitetul de Organizare a festivitatilor de comemorare din care a facut parte; Fondatorul “Miscarea 15 Noiembrie” Mircea Sevaciuc,  Asociatia Pro-Brasov - Presedinte Ioan Olaru, Asociația Micilor Acționari din Roman S.A, TVS Holding Brașov - Gheorghe Maftei, Creatorul Portalului Revoluției Române - Gheorghe Iosif, Societatea Ziariștilor “Cincinat Pavelescu” Brașov- Scriitor Mircea Brenciu.
A fost stabilit Programul: Coborare cu torte pe Partia Bradul * Ceremoria religioasa la Monumentul  din Poiana Brasov * Simpozion comemorativ –Brasov. Moderator Mircea Brenciu * Lista cu invitatii din Romania etc. Eu Mircea Sevaciuc m-am angajat sa-l  aduc la Brasov pe Douglas Wallace martor la suicidului lui Babes. Munca a fost uriasa! Ajutorul de nepretuit a fost internetul. Am apelat la  fica mea Catalina S. care se afla in Marea Britanie de peste 10 ani, la prietenul Peter Hurley – irlandezul din Romania, Stelian Tanase Presedinte TVR,  Claudiu Loghin corespondent TVR Brasov, Dan Pica ing. coautor al “Proclamatiei de la Brasov”. 
Catalina a dat peste cateva firme de avocatura, arhitecti etc, din Anglia, a identificat pe Facebook o persoana Douglas Wallace, dar care locuia in Canada si a mai descoperit un lucru esential, in data de 13.11.2013 TVR a publicat o stire de 1,23 sec. Douglas Wallace stabilit de 12 ani in Canada. Peter a luat legatura cu jurnalisti de la Sunday Times si BBC insa rezultatul a fost negativ. In 29 ian. i-am trimis un e-maill  presedintelui TVR : Draga Stelica -“am nevoie de un nr.de tel. o adresa de e-mail”a scotianului din Canada. In data de 10 feb. i-am trimis lui Douglas prin e-maill, un  material - lnvitatie tradusa in engleza de Peter Hurley.

                             
                                      Stimate dle Douglas Wallace

09.feb.2014  “Cand mi-a spus Peter ca a vorbit cu dvs  si ca veniti  in Romania la Brasov pentru a participa la Comemorarea a 25 de ani de la sacrificiul suprem al “Martirului” Liviu Corneliu Babes, am pronuntat un singur cuvant – Fantastic!  Ma numesc Mircea Sevaciuc – fost detinut politic, unul dintre cei 10.000 de brasoveni care au aplaudat in 15 noiembrie 1987 caderea de pe frontispiciul Consilui Judetean PCR si arderea tabloului lui Ceausescu si a simbolului comunismului in lume - drapelul cu insemnele secera& ciocanul. Atunci regimul “Ilegitim si Criminal”a arestat, anchetat si torturat, aprox. 300 de persoane dintre care “61” au fost condamnati si deportati in diferite localitati din Romania.  Mascarada de Proces  a avut loc in ziua de 3.12.’87 la Clubul Intreprinderi de Autocamioane  Brasov locul de unde s-a declansat revolta muncitorilor impotriva comunismului. Acesta este motivul principal pentru care Liviu Babes a ales sa protesteze impotriva regimului comunisto-securist lasand un mesaj “Stop morder! Brasov = Auschwitz” pe un carton tintuit de un cutit pe un copac in locul in care si-a turnat benzina dintro canistra dupa care si-a dat foc. Draga Douglas  vreau sa-ti spun ca atunci cand ai luat atitudine despre suicidul  lui Babes din Poiana Brasov , declarand pentru The Sunday Times in 12 03.1989 , stirea a fost preluata de catre posturile de radio in limba romana BBC, Europa Libera, Vocea Americi etc. Eu fiind deportat in orasul Radauti jud. Suceava am auzit atunci marturisirea ta, insa acum dupa 25 de ani sunt incantat ca voi avea ocazia sa-ti multumesc fata in fata!” Mircea Sevaciuc -Brasov
 P.S. Initiativa indeplinita: Primaria Municipiului Brasov –Se acorda domnului Douglas Wallace in semn de recunoastere a actului sau de eroism Diploma de “Cetatean de Onoare al Municipiului Brasov” semneaza Primarul Brasovului George Scricaru Consider ca este corect sa inaintez dosarul – catre Institutia Presedentiala  pentru ca Presedintele Romaniei Klaus Iohanis  sa-i acorde lui Douglas Walace o Diploma.


Brasov 17 dec.2014                                 
                                                                              Fondatorul “Miscarea 15 Noiembrie” Mircea SevaciucMemorat
  • remus43de
  • Hero Member
  • *****
  • Deconectat Deconectat
  • Mesaje: 7622
  • Vezi Profilul
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #9 : Decembrie 24, 2014, 12:02:25 »

Ma mir ca nu comenteaza nimeni aceasta stire. Daca lucrurile stau asa, inseamna ca inca un om de media cunoscut, Adrian Ursu si-a patat iremediabil reputatia. Daca a primit premiul printr-o inselatorie, se poate considera ca a intrat in galeria marilor magari din mass-media, alaturi de Lupea, Pora, Turcescu s.a.m.d.
Domnule Iosif, dumneavoastra care il cunoasteti pe "Sevaciclon", ce parere aveti? E adevarat ce scrie aici?
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #10 : Iulie 23, 2017, 09:38:37 »

Programul festivalului de film "si istorii" de la Rasnov. Duminica, filmul dedicat evenimentelor din Noiembrie 1987, cu "MARTORI ai revoltei" si cel realizat in memoria eroului-martir Liviu Corneliu BABES (Grota cu masti). Amanunte pe site-ul oficial al festivalului http://www.ffir.ro/ si pe facebook https://www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/?fref=tsMemorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #11 : August 01, 2017, 08:06:31 »

Duminica urmatoare, intre orele 1500-1730, vor fi filme si dezbateri dedicate evenimentelor istorice din Brasovul anilor 1987 si 1989.
Ar fi bine sa fim cat mai multi brasoveni prezenti, indiferent de atitudinea noastra fata de aceste "pelicule" realizate in ultimul an.
Memorat
Răspuns: Martirul de sub Tampa – Liviu Cornel Babes
« Răspunde #12 : August 01, 2017, 08:09:34 »

Memorat
Pagini: [1]
Schimbă forumul: