Jurnalul National Online

Joi, 28 februarie 2008

Cazarma Malmaison.jpg

Malmaison, locul unde a fost chinuită elita României

BUCUREŞTIUL CONCENTRAŢIONAR ● Puşcăria cu nume de palat

Pe Calea Plevnei, la numărul 137 A, în spatele unor garduri vopsite în verde, se află Iprochim, o instituţie încă de stat şi o grădiniţă pentru copiii angajaţilor din Ministerul Apărării Naţionale. Puţină lume ştie însă că în anii ’40-’50, în locul banalelor instituţii sus-menţionate, aici s-a aflat un loc de detenţie, unde au fost chinuiţi şi încarceraţi din motive politice foarte mulţi oameni.

Am mers vizavi de Spitalul Militar Central să vedem dacă mai găsim vreo urmă de istorie, vreo amintire a faptelor petrecute aici în timpul regimului comunist.


CAZARMA LUI CUZA. În secolul al XIX-lea, în locaţia cu pricina funcţiona principala cazarmă a trupelor de cavalerie menite să apere Bucureştiul. Denumirea de Malmaison provine, după toate probabilităţile, din timpul lui Cuza, când domnitorul a botezat aşa zona după un domeniu favorit al nefericitului împărat francez Napoleon al III-lea. Francezul care se proclamase din preşedinte împărat a fost unul dintre susţinătorii externi activi ai lui Alexandru Ioan Cuza (amândoi erau masoni) şi domnitorul "Unirii mici" a vrut să-l flateze botezând principala cazarmă a Capitalei după reşedinţa imperială. În timpul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea, la Malmaison s-au diversificat genurile unităţilor militare care îşi aveau sediul acolo.

Printre altele a funcţionat şi un tribunal militar, care era deservit de un loc de detenţie pentru infractorii în uniformă. Asta a previzionat rolul macabru pe care îl va avea clădirea începând din anii ’40 ai secolului trecut. Mai întâi, în timpul mareşalului Antonescu, aici au fost cercetaţi mai mulţi inşi bănuiţi de legături cu sovieticii, printre care şi viitorul premier Petru Groza. Regimul comunist proaspăt instalat după război nu avea atâtea spaţii de detenţie câţi "duşmani de clasă" erau. Cazarma Malmaison şi anexele sale au fost transformate în închisoare de tranzit şi centru de anchetă al Securităţii.


LOTUL TĹMĹDĹU. Printre primele victime importante ale bolşevicilor care au trecut pe aici au fost membrii "Lotului Tămădău", adică toată conducerea PNŢ arestată în 1947, după încercarea eşuată de fugă din ţară cu un avion a lui Ion Mihalache (de fapt, o capcană a comuniştilor), însoţiţi de un grup de demnitari ţărănişti. Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Nicolae Penescu şi Corneliu Coposu au fost anchetaţi cu duritate la Malmaison. Se pare că aici, prin bunăvoinţa unui gardian, a avut loc la sfârşitul anului 1947 ultima întâlnire dintre Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu.

Până la începutul anilor ’60, aici s-au perindat pentru anchete mai toţi politicienii şi oamenii de cultură care nu au vrut să devină obedienţi regimului Dej. Ţărănişti, liberali, social-democraţi, legionari sau sionişti au trecut cu toţii prin malaxorul de la Malmaison. Aici anchetau cu brutalitate Pantiuşa, Nicolski şi ceilalţi capi ai Securităţii. Căpitanul Brânzaru, o brută semi-oligofrenă, s-a specializat în mutat fălci tot la Malmaison. În 1958, tot în acest loc a fost anchetat grupul Noica-Pillat, din care făcea parte şi Nicolae Steinhardt.

În perioada "comunismului liberal" mimat de Nicolae Ceauşescu, Securitatea a încercat să şteargă urmele. Locul desfăşurării anchetelor a fost transformat în mod ironic în grădiniţă, iar celularul a redevenit cazarmă. În 1977, MApN a cedat clădirea cazărmii, mai puţin anexa devenită grădiniţă a întreprinderii Iprochim, un institut de proiectare şi cercetare în industria chimică.


http://jurnalul.ro/librarie_fisiere/imagini/2008-02-27/cd87aa5b3158c78a06725a415dbf1bf1.jpgÎN CELULĹ. Domnul inginer Cristinel Dumitrescu este preşedintele AFDPR – filiala Bucureşti. În 1956 a fost implicat într-un complot anticomunist pus la cale de un grup de ofiţeri activi din armată (despre acest eveniment veţi citi un interviu cu dl Dumitrescu într-un număr viitor al ziarului). A trecut şi dânsul prin anchetă la Malmaison. Îşi aduce aminte că pentru cei aflaţi în cercetare erau două tipuri de celulă, cu pat şi masă de beton, cu toaletă şi un fel de duş situate după un paravan, într-un colţ. Singurul loc în care nu puteai fi observat de gardieni era toaleta turcească, de unde deţinuţii încercau să comunice între ei prin bătăi în perete sau în ţeava duşului.

Pe culoar, când mergeau la anchetă, cei cercetaţi erau plimbaţi cu ochelari negri la ochi. Unele celule de 2,5 m pe 1,5 m aveau două paturi de beton aşezate în formă de L, altele, tot cu capacitate de două persoane, proveneau probabil din adaptarea unor săli mai mari, fiindcă plăcile de beton ale paturilor comunicau între ele prin pereţi. Corneliu Coposu a stat în celula numărul 12, pentru "periculoşi", unde în plus faţă de cele relatate de dl Dumitrescu era un perete de sticlă dublat cu sârmă ghimpată, făcut pentru supravegherea permanentă a arestaţilor.


PERICOL. În intervalul imediat următor, Iprochim se va privatiza. Nu se ştie pe mâinile cui va ajunge clădirea. Un metru pătrat de teren în zona aceea costă imens. Deja există în proximitate un precedent, fostele grajduri regale care au fost demolate ca să facă loc unor clădiri de birouri şi unor construcţii noi şi luxoase pentru locuit. În jurul fostei cazărmi se construieşte în draci. Din motive care ne scapă, Malmaison nu este înregistrată ca monument istoric, deşi are toate datele. E posibil ca viitorul proprietar să pună jos, fiindcă aşa vor muşchii lui, fosta puşcărie. Asta ar însemna să dispară, cu misterele ei cu tot, una dintre cele mai încărcate cu istorie construcţii din Bucureşti.

Misterul beciului

Fosta clădire a cazărmii se află într-o stare destul de avansată de degradare. Iprochim este încă instituţie de stat, aşa că nu au prea fost bani pentru renovarea clădirii după 1989. Ne-a ghidat prin fosta cazarmă-puşcărie domnul Daniel Chirici, care este administrator al clădirii încă din 1977. Ne-a spus că la preluarea imobilului a găsit în presupusele birouri ale anchetatorilor nişte cârlige ciudate în pereţi şi a presupus că erau folosite pentru legarea şi torturarea deţinuţilor în timpul interogatoriilor. Ne-a mai arătat că pe actualele culoare de acces sunt urmele unor sobe, dar şi grilaje cu gratii. Un mare mister însă îl constituie beciul. Când a preluat Iprochim clădirea, atât cele două intrări din interior, cât şi cea din curte erau cimentate. Până în 1989, Securitatea nu a permis nimănui să umble la beci. Domnul Chirici nu a primit niciodată un plan al clădirii, în ciuda cererilor sale repetate, aşa că atunci când se sparge o ţeavă trebuie să o ia pe bâjbâite. Printre salariaţii Iprochim circulă chiar legenda că fosta puşcărie ar fi bântuită de fantome, fiindcă din subsolul blocat se aud deseori zgomote suspecte. Putem opina că la subsol se află o groapă comună a victimelor comunismului sau că Securitatea a îngropat o arhivă, ceva acolo. O altă ipoteză de lucru ar fi că din subsol exista un tunel secret către Palatul Cotroceni şi Ceauşescu ar fi vrut să-l înfunde din motive de siguranţă. În orice caz ar trebui cercetat misterul tunelului.

 

Comentarii

1. deci stii a scrie si altceva? | scris de vorniku | 27/02/2008 21:09:41

Ca sa vezi... in ultima vreme uitasem ca d-l Toma Roman Jr. stie a scrie si articole "altfel"... felicitari! keep on going this way

2. Am intretinut cladirea. | scris de Adrian Stefan | 27/02/2008 21:12:38

Lucrind pentru fosta Directie de telecomunicatii a municipiului Bucuresti am avut in intretinere aceasta cladire pina in anul 1990.In anul 1989 au demolat grajdurile care erau folosite pentru birouri de proiectare.In acea perioada sau facut lucrari de consolidare a cladiri.Nu exista nici o placa care sa aminteasca de istoria cladirii.Imi aduc aminte despre surparea terenului care a dat la iveala o bolta de caramida.Sa spunea atunci ca ar fi parte din tunelerile istorice ale Bucurestiului.Stiu ca groapa a fost astupata si nu a mai pomenit nimeni despre soarta acelui tunel.Desigur biroul CI de la securitate era in cladire si supraveghea daca era cazul convorbirile telefonice.Mie mi se atragea atentia ca nu am voie sa schimb telefonul in biroul care era supravegheat.De multe ori ma gindeam la ce a fost inainta acolo caci cladirea era intradevar ca o inchisoare,chiar si dupa reconsolidare.Zgomote nu am auzit dar nu mair caci cladirea era veche. Ar fi pacat sa o darime.Stiu ca aveao o gramada de ciresi in jurul cladiri iar primavara cind infloreau era ca razbunare a celor care au trecut pe acolo si au suferit nedrept.Florile dalbe de cires.E o imagine care nu o voi uita niciodata. sint lucruri care trebuiesc pastrate petru ca niciodata sa nu mai trecem prin acea perioada.

3. "Elita" pe dracu | scris de Radu Florian | 27/02/2008 22:22:44

Nu este vorba aici de "elita" Romaniei, ci de SCURSURILE Romaniei, care de la comunisti au primit EXACT CE AU MERITAT pentru sangele varsat in 1907, in 1918, in 1933, pentru botnitele puse taranilor, pentru asasinarea in inchisoare a lui IC Frimu su pentru multe, multe altele. Nu avem nici un fel de regrete. Au primit, cu f putine exceptii, EXACT CE AU MERITAT!

4. E adevarat ? Ca anchetoatorii securitatii erau neromani, fiind evrei, unguri, bulgari sau rusi ?? | scris de Kartouche | 27/02/2008 22:53:18

Daca exista informatii despre suferintele elitei politice, pe care le deplangem, foarte putini istorici, jurnalisti de investigatie sau chiar victime nu pomenesc de tortionari. ....... Daca au suferit, trebuie sa stie cine i-a schigiuit, i-a umilit, i-a batut, cu numele si prenumele....... Se tot spune ca anchetoatorii securitatii erau neromani, ba chiar se dau - in general - nume de evrei, de unguri, de bulgari sau rusi, dar foarte putine fapte penale comise de acestia. ....... Se stie ca reprimarile elitei roamnesti era "dupa model sovietic", dar foarte putine fapte comise de acesti calai ai natiei roamne. ....... Se spune, ca un oarecare Fulop Andras, s-a ocupat de legionarii romani, fiind un zbir inspaimantator, oare ce se stie despre faptele lui ??? Etc si amd .......

5. Dute-n mortii matiiiii !!! | scris de Gicu | 28/02/2008 00:52:24

Dute-n ma-ta cu tot cu familia ta !

6. Anticomunist | scris de Liviu | 28/02/2008 01:24:03

Tovarase Radu Florian.... desi nici nu meriti sa ma adresez cu numele tau , poate ca in ziua de azi nu ar fi o crima sa patesti si tu ceea ce au patit acei oameni, avand in vedere ca dai dovada de simpatii comuniste ... o sa te bata Cel de sus ca gandesti asa

7. intrebare | scris de razbunare ion | 28/02/2008 03:21:28

TV.FLORIN UNDE STAI ? VREAU SA TE LAMURESC UN PIC DE CE AU FOST BUNI COMUNISTII...

8. Raspuns | scris de Radu Florian | 28/02/2008 04:12:54

La ma-ta acasa stau, noteaza adresa asta :Sos. Pantelimon nr. 326, bloc D2, ap. 27, ca sa stii si tu unde s-a mutat ma-ta.

9. nu exagerati | scris de Bastilia | 28/02/2008 04:23:42

Sunt partial de acord cu Radu Florian. Cei care au suferit in temnitele comuniste nu sunt eroi, nici martiri. Sunt niste victime ale istoriei, asa cum au mai fost si altii, inclusiv in randul comunistilor. In fond, pentru ce au suferit ei? Pentru averile si privilegiile lor de clasa pe care le pierdusera si, bineinteles, nu le convenea noul sistem. Au fost o minoritate. Unii chiar erau vinovati chiar si dupa legile de azi. Altii, din pacate, adevarate victime, au nimerit acolo din greseala, din cauza unor tunatori care minteau (specia asta nu disparut nici azi) si a unor anchetatori care faceau exces de zel. Nu am nici un motiv sa ii apreciez, ci doar sa ii plang (si numai pe cei nevinovati), dar nu mai mult decat pe alte victime ale istorie.

10. Pentru aia de il injura si ameninta pe Radu Florian. | scris de Venceremos! | 28/02/2008 04:26:07

Moral, nu sunteti cu nimic mai buni decat tortionarii de atunci.

11. esti cretin | scris de hatru | 28/02/2008 05:03:50

sau numai senil?lucreaza scleoroza si la rumegatoare?

12. Malmezon 1976 | scris de Casargoz lot 1976 | 28/02/2008 09:01:14

Un autobuz albastru, ora 5 dimineata, o fetita cu urme de lacrimi in ochi ma intampina pe scara. Ma intreb daca cand va fi mare va mai avea urmele lacrimilor. Un drum lung si intunecat in noapte. Ajungem intr-o curte imprejmuita de un gard de caramizi, nu poti vedea decat un peticut de cer. Doamna ne priveste zambind, acum trebuie neaparat sa cantam un cantecel, si neaparat trebuie sa privim la poza atarnata de perete. Nu intelegem despre ce e vorba in cantecel, dar noua ne plac cantecelele: "Trei culori cunosc pe lume," Doamna este extrem de insistenta, neaparat trebuie sa cantam cantecelul, apoi avem voie sa ne jucam, piesele de lego uriase din plastic sunt aruncate intr-un colt, numai cei mai rapizi vor ajunge sa joace cu ele. Doamna ne anunta ca e ora de culcare, fiecare trebuie sa se urce intr-un pat metalic si rece, trebuie neaparat sa inchidem ochii, cine nu respecta regula este pedepsit, peretii sunt cenusii si tristi, dar gardienii imbracati in alb se plimba vigilenti printre paturi. Ne trezim. Doamna are o surpriza pentru noi, vom iesi afara. In curtea din spate e un petec de iarba, un leagan cu vopseaua cojita, si cateva tufisuri care acopera caramizile cu tencuiala cazuta, nu poti vedea nimic decat zidul sinistru sau un petic de cer, e alegerea noastra sa privim cerul. Trebuie sa ne invartim in cerc, e putin loc si noi trebuie sa facem miscare pentru deveni puternici si sanatosi. Trebuie sa ne invartim in cerc o ora, doamna sta pe leagan, un legan nu ajunge la toata lumea, noi trebuie sa facem miscare, cineva ne explica cum sa ne miscam, minile ridicate, mersul piticului. Mandra doamna ne povesteste istoria locului, avem privilegiul ne a ne afla intr-o inchisoare, iar in curticica noastra inainte se plimbau detinutii, exact ca noi ne explica ea, auzim chiar si nume care nu trezesc in noi nici o emotie, cine stie, poate Maniu, poate Mihalache. Nu are nici o importanta, noi stim, erau exact ca noi, liberi pe micul petic de verdeata din curtea inchisorii. In fiecare dimineata, domana insista sa cantam acel mic cantecel cu ochii fixi in tablou, dar noi ne dorim sa fim liberi invartindu-ne in cerc in curtea inchisorii, sa fim ca acele nume de care zicea doamna. Acei oameni nu puteau fi rai, daca se jucau asemeni noua, in curtea inchisorii, singurul nostru regret este ca ei nu au prins leaganul, pentru unii dintre noi, in loc sa se gandeasca la peticul de cer, se gandesc fructul oprit, la leaganul din mijloc. In fiecare dimineata doamna ne arata o imagine de pe un petec de drapel, ne explica semnificatia sondelor, a soarelui a graului, dar doamna nu stie ca noi stim ca suntem la inchisoare, si ca unica noastra bucurie este micuta curte din spate unde suntem liberi. In timp ce ne plimbam in cerc la umbra gardului de caramida urias, visam ca suntem asemeni celor care se plimbau prin curte cu multi ani inainte, in joaca noastra doamna este gardianul principal, gardienii ne supreavegheaza, iar noi ne gandim doar la libertate, va veni o zi cand vom fi dincolo de gardul urat de caramida, cand vom uita de urmele de gloante din ziduri. Anii au trecum si noi am crescut, dar n-am uitat niciodata, incercarea de a selectiona o elita, din randurile celor cu origini sanatoase, din randurile personalului MApN, si a o educa in spiritul omului nou, a reusit, rezultatele au fost altele, pentru ca puscaria Malmezon ne-a invatat libertatea, ne-a aratat ca noi, speranta statului socialist, nu eram diferiti cei judecati de regimul comunist. Fantomele din Malmezon au avut grija de noi, ne-au insotit in timpul plimbarilor in cerc, si ne-au invatat sa putem privi la locul unde aveau loc executiile. Nu am stiut pana astazi numele tovarasilor mei nevazuti din Malmezon, dar astazi stiu cui sa multumesc, pentru ca m-a invatat ce inseamna libertate: Multumesc Iuliu Maniu, multumesc Ion Mihalache, multumesc Nicolae Penescu şi multumesc Corneliu Coposu. Fantoma educatoarei care ne povestea de statul comunist ma mai bantuie inca, probabil ca era un om bun, iar fara zelul sau nu as fi ajuns niciodata sa ma solidarizez cu cei cu care am impartit micul meu petic ce cer numit libertate.

13. cretin | scris de sam | 28/02/2008 09:17:06

in anul de gratzie 2008 mai exista cretini in Romania ,care gidesc precum ala care "infiereaza"1907.1918...

14. elite ?? | scris de cocosul fudul | 28/02/2008 09:34:07

Daca elitele, sau o parte a acestora, erau la fel ca cele de azi, fiti siguri ca si-au meritat soarta. Dupa cite tepe au tras unii intre cele doua razboaie mondiale si cite au tras si trag cei de azi este o mare diferenta. Daca s-ar schimba regimul, ne-ar trebui zeci de Sighet si Pitesti sa intre toti care au furat cu nerusinare dupa 1989. Ce rusine mai mare, ca aceia, sa-ti spuna Comisia Europeana ca ai vindut sub pretul real un bun public. Dece nu se sesizeaza Comisia si cu Distrigaz, Electrica, Sidex, Dacia, Petrom ? Doar pentru ca cumparatorii nu sint americani?

15. Comentariu. | scris de gigipopescu | 28/02/2008 09:51:11

In arhiva Spitalului de nebuni ap. 27 din acest bloc arata ca acolo se afla un mare labagiu si poponar-primitor !!

16. pentru casargoz | scris de antiliteratura | 28/02/2008 11:50:17

Cata imaginatie si talent literar ai! Nu te indemn sa publici ca o sa-ti ramana cartile pe tarabe, atat de "interesant" este subiectul.

17. Pentru Antiliteratura | scris de Casargoz | 28/02/2008 12:14:08

Ma descurc bine pentru un cineva care nu are ce face. Din nefericire sunt un inginer, ma inspira doar realitatea, cateodata mi-e dor de curtea de la Malmaison. Dar cine stie poate ma publica AOP din nou :)

18. pt Radu Florian | scris de un cetatean | 28/02/2008 12:17:38

Esti un cretin, semi-oligofren si ma mir cum de esti in stare sa scri...nimic mai mult de spus

19. raspuns | scris de urasc tortionarii | 28/02/2008 12:48:23

cine esti tovarase radu florian? un securist nemernic cumva? cum poti justifica crimele si torturile facute de comunisti?inseamna ca esti si tu o javra de securist

20. ADEVARUL DESPRE COMUNISM | scris de Ana Maria | 28/02/2008 14:23:08

PCR , singurul partid din lume care a cerut destramarea propiului stat national.La congresul III (1924) si la cong. IV(1928), ale PCR ,comunistii, majoritari etnici romani ,au votat fara niciun vot impotriva rezolutiile , PCR, care prevedeau :Regatul Romania este stat multinational ;creat pe baza ocuparii unor teritorii straine.In documentele si rezolutiile elaborate la aceste congrese, comunistii, cereau ca 4 provincii romanesti sa fie "restituite adevaratilor apartinatori". Astfel:Basarabia si Bucoviana -Rusilor;Transilvania -Ungariei ;Dobrogea -Bulgariei.Tatal lui Iliescu Ilici a participat la cong. IV al PCR si a votat pentru destramarea Romaniei.Asta este originea de revolutionar a lui Iliescu ,fiu de revolutionar. Aceste hotariri anticonstitutionale, constituie cauza interzicerii PCR, din anul 1924, nu motivele afirmate de Iliescu ca ,comunistii au fost judecati si condamnati din motive politice si neconstitutionale.Cauza, condamnarii a fost ca ciuma comunista milita (fara sa o forteze o forta armata sau alt fapt de violenta ),pentru destramarea tarii incalcand constitutia din 1923 -art.1.Rezolutia cong. al III lea al PCR in problema nationala prevedea la punctul 1.Citez : »Comunistii romani sunt obligati sa militeze pentru sprijinirea nationalitatilor conlocuitoare, ca acestea sa se separe complect de statul roman ;pentru acest drept al neamurilor ingenunchiate chiama la lupta comunistii si intregul popor muncitor din Romania.Bibliografie.1.Cong. III al PCR .Rezolutia in problema nationala.Editura PCd.R -1925 .Pag.17-22. 2.Arhiva CC al PCR ;fond 1,dosar 4,fila 17.Cong. IV al PCR reia problema nationala si in rezolutia acestuia cere ; »PCR, toti comunistii trebuie sa lupte cu hotarare impotriva anexarii violente a Basarabiei ,Bucovinei,Transilvaniei si Dobrogei si sa sprijine in chip practic lupta pentru eliberarea si independenta lor nationala ;pentru alipirea la tarile apartinatoare.Rusia Sovietica ,Ungaria si Bulgaria.Bibliografia.1.Documente PCR .Editura PCdR -1928..Pag.134-145. 2.Biblioteca Academiei ,Arhiva Istorica ,cota A VIII -3,nr.inv.126.

21. NU-L CUNOSC PE RADU FLORIAN | scris de TISMENITZKI LEON | 28/02/2008 14:24:13

NU-L CUNOSC PE RADU FLORIAN, BANUIESC CA NU ESTE DECAT UN ISTORIC DE-AL VOSTRU CU GURA MARE. Eu il cunosc pe tov.Nikolschi, care n-a avut copii, dar a adoptat-o pe Paula, un copil abandonat. Ea este acum in Israel.Copii si nepotii lui Ana Pauker sunt bine merci in SUA, mari democrati si aparatori ai libertatii. Al meu, Tismaneanu Volodea profesorul, m-a tradat, minte cu nerusinare ca tat-so, eu, nu eram tortionar. Vad ca scoate bani si din asta, de la romanii prosti.

22. Adevarata fata a socialist-comunistilor romani | scris de ANA MARIA | 28/02/2008 14:37:32

.Sa luam pe rand activitatile socialist-comunistilor romani si realizarili lor:1.1871. Apar primele cercuri socialist-marxiste, din Romania.Cereau lupta de clasa ;dictatura ;partid unic;actiuni insurectionale impotriva statului roman;neparticiparea la alegeri.2.1916-1918 .Socialistii romani, cer prin manifeste ca soldatii sa dezerteze si cu mana armata sa actioneze contra statului.3.1918. 29 dec.La indemnul Moscovei si cu arme furnizate de Ceka -viitorul KGB, socialistii declanseaza o insurectie cu mana armata. 4. 20 iulie 1919.Armata regimului comunist din Ungaria, ataca teritoriu romanesc;21 iulie 1919, socialistii romani organizeaza mitinguri si greve de solidaritate cu armata ungara si cu Rusia Sovietica ce trebuia sa atace Romania dinspre est.Rusii nu au atacat din cauza razboiului civil.5.Delegatia Partidului Socialist din Romania, se deplaseaza in Rusia pentru a cere primirea in Internationala Comunista.Rusii, sunt de acord dar cu respectarea de catre socialistii romani, a 21 de conditii obligatorii, din care si transformarea partidului socialist in partid comunist;sa fie condusi de Moscova;sa accepte ca rusii, sa le numeasca conducatorii;sa excluda din partid pe cei care votasera pentru unirea din 1918;sa considere Romania ca stat imperialist constituit prin cuceriri razboinice etc.Delegatia socialistilor romani, majoritatea etnici romani, voteaza in unanimitate ca sunt de acord cu aceste conditii.Acelasi vot se acorda si la congresul de constituire al PCdR. 6.PCdR la congresele III si IV adopta public documente si rezolutii prin care cer ca patru provincii romanesti, sa fie restituite "adevaratilor" apartinatori. Astfel:Ardealul- Ungariei;Basarabia si Bucovina -Rusiei ;Dobrogea -Bulgariei.Aceste rezolutii, incalcau art.1 din constitutia Regatului Romania, care prevedea ca "Romania este stat national uitar si indivizil".Din aceasta cauza din 1924 PCR, a fost scos in afara legii. 7.1929-1933 comunistii romani la indemnul Moscovei incearca sa transforme miscarile greviste care erau legale(In acea periodada au avut loc numeroase greve in urma carora li s-au satisfacut partial sau total cerintele grevistilor),in miscari insurectionale cu mana armata .Armele au fost furnizate de agentii NKVDEULUI sau au fost furate din unitati militare, de politie etc.8.1944.Comunistii sunt adusi de armata sovietica si impreuna cu cei din tara sunt instalati la putere prin mijloace ilegale unele violente.9.1946.Au loc alegeri.Acestea au fost castigate de PNT. S-a publicat oficial ca au fost castigate de BPD -comunisti.10.Sunt interzise celelalte partide politice si se permite activitatea numai a partidului unic-PCR.11.Se instaureaza statul comunist bazat pe violenta si represiune.Sunt lichidati aproape un milion de romani.Este lichidata sau inlocuita abuziv elita culturala,spirituala ,stiintifica,militara,tehnica ,medicala ,politica,muncitoresaca ,taraneasca etc.Peste un milion de romani, parasesc cu riscul vietii tara.12.Inainte de regimul comunist, Romania din anii 30, era o tara satisfacator-mediu dezvoltata care la principalii indicatori economici-financiari-sociali, inaintea a 7 state europene.13.Din anii 60, Romania a coborat pe penultimul loc in Europa, fiind intrecuta si de Bulgaria.Din anii 70-80 alimentele au fost rationalizate in timp de pace.14.In 1989, comunistii romani, nu au fost capabili sa asigure pasnic-prin metode politice, reformarea comunismului romanesc.15.In urma demonstratiilor legale(art.28 din constitutia RSR) incepute la Timisoara, regimul comunist roman, ordona ilegal represiunea armata, nerespectand propia constitutie ,legi , regulamente militare si fara a proclama Starea de Necesitate, nerespectand art.75 pctul 14 din constitutia RSR.Armata si celelalte elemente ale sistemului national de aparare, a fost dezinformata, spunandui-se ca RSR, a fost atacata de armata ungara si de agenturile straine. Ordinele de tragere date ilegal nu prevedeau sa se traga in armata ungara invadatoare sau in agenturi.Ordinele date verbal de Ceausescu si scris -note telefonice-radiograme- telex, prevedau ilegal sa se traga in DEMONSTRANTI.Aceste ordine ilegale, nu au fost executate de aproape toate fortele armate ale RSR.16.Cei care au dat aceste ordine ilegale-criminale sau (si) le-au executat, au fost avansati de regimul Iliescu la exceptional, iar unii au fost decretati eroi nationali. 17.La caderea regimului comunist varianta Ceausescu ,Iliescu ,ceilalti activisti comunisti,capii armatei,securitatii,militiei etc nu au avut nici-un rol.Acestia au facut tot ce a fost posibil ca Ceausescu sa nu cada.Ceausescu a fugit la protestele sutelor de mii de demonstranti. Iliescu, a aparut dupa fuga lui Ceausescu si s-a asezat in frunte statului cu de la sine putere.18.Din acest moment incepe contra revolutia ; se asigura continuitatea regimului comunist si in urma manipularii si dezinformarii populatiei comunistii castiga alegerile cu peste 80% .Demonstratiile anticomuniste, cum a fost cea din piata universitatii, sunt inabusite in forta,prin folosirea armelor de foc, in urma ordinelor ilegale date de Ion Iliescu armatei .Ordinele de represiune din iunie 1990, au fost ilegale. Incalcand Decretul-Lege nr.92/90 ;art.82-litera "g" semnat si promulgat de Ion Iliescu si publicat in M.OF.-NR.35 /18.03 1990.Ilegale, au fost si mineriadele si operatiunile de dezinformare ale populatiei.19.In urma consolidarii regimului comunist varianta Iliescu-fsn, s-a trecut planificat si organizat la jaful national si transformarea sefimii comuniste in baroni si capitalisti de cumetrie.

23. pentru Ana Maria | scris de vali | 28/02/2008 14:49:19

Ai pierdut cam mult timp (inclusiv documentarea) ca sa iti expui ideile putine, dar fixe. Merita? Sau esti vreun ziarist de la "Jurnalul National" pus de sefi sa completeze articolul cam neconvingator. Crezi ca mai pierde cineva timp sa iti citeasca "expunerile"?

24. Tovarasul Radu Florian, | scris de Tanarstudent | 28/02/2008 14:53:28

Daca a fost asa bine in comunism de ce ?:Afost cartelata painea; la anumite alimente pe timpul comunismului, li se spunea adiddasi,calculatoare,fratii petreus si vietnam;au plecat din Romania comunista aproximativ 2 milioane de romani;nu au venit in RPR-RSR cei mai saraci cetateni din tarile capitaliste daca in comunism-socialism era mai bine;cei peste 4 milioane de membrii ai PCR in 1989, nu au manifestat pentru sustinerea comunismului si a conducatorilor comunisti.

25. pt radu florian | scris de dodo | 28/02/2008 15:14:28

mortii matii !!!!!!!

26. FII ATENTA ANA-MARIA | scris de NIKOLSKI SI TISMENITZKI | 28/02/2008 15:18:43

Istoria miscarii de stanga in Romania, este una, si nu a omorat pe nimeni, iar NKDV-ul sovietic promovat de evrei in Romania, dupa 1944, este altceva, ceva cumplit. Tortionarii de origine iudaica trimisi de NKDV peste romani, au distrus cultura, istoria, educatia buna, apoi, cand nu le-a mai convenit lor, s-au carat in Israel, SUA, Vestul Europei. Deci nu mai bate campii cu istoria mai Ano.

27. Adevarul despre 1907;1918;1929-1933 | scris de ISTORIC. | 28/02/2008 15:21:33

Pana in perioada comunista erau legale si se desfasurau greve,demonstratii,mitinguri,masuri de protest etc.Era o singura interzicere care este prevazuta si in constitutia de azi la articolul39 care prvedea-prevede:ART.39.Libertatea intrunirilor. Mitingurile ,demonstratiile ,procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic ,fara nici un fel de arme.In 1907 ;1918;1929;1933 au avut loc miscari sociale violente folosind si arme de foc.Aceste miscari violente au produs morti si raniti atat in randul cetatenilor cat si al autoritatilor.Fata de actiunile violente s-au creat stari de urgenta obligand autoritatile sa Decreteze Starea de Urgenta si sa foloseasca armele si munitiile pentru restabilirea ordinei legale.Actiunile violente ale cetatenilor, au fost initiate si provocate de socialistii si comunistii romani la indicatiile cominternului-ale Rusiei,ale socialistilor-comunistilor rusi.Vezi :1.Istoria Romaniei intre 1900-1981-Editura didactica si pedagocica -1981.2.Lupeni ieri si azi-Ed.Politica -1983.

28. Ana Maria | scris de Radu Florian | 28/02/2008 15:25:29

Vreau sa clarificam putin niste lucruri: 1. Romania CHIAR A FOST stat multinational, si MAI ESTE SI ACUM. Du-te tu putin prin Ardeal si incearca sa numeri cate natii vezi pe acolo. 2. Tu intelegei EXACT PE DOS conceptia marxist-leninista pentru AUTODETERMINARE. Daca ai fi avut bun simt, te-ai fi obosit sa mentionezi un lucru ELEMENTAR: ca leninistii au sustinut acest drept la autodeterminare SI IN RUSIA. In TOATE tarile comunistii consecventi au RECUNOSCUT dreptul la autodeterminare. In plus, Dumneata, care te dai mare experta in istoria comunismului (probabil o sa scrii si tu carti, cum a facut Turcescu) nu se poate sa nu stii ca la Lenin (deci, fireste, SI la leninisti) dreptul la autodeterminare NU inseamna sustinerea separatismului. Lenin, cu gura lui, a afirmat "Proletarii constienti NU sustin separatismul" si "Burghezia natiunilor asuprite foloseste in permanenta lozinca autodeterminarii pentru a-i insela pe muncitori". Deci, NICI URMA de sprijin pentru separatisti! Faptul ca PCR sustinea autodeterminarare nationalitatilor incluse cu forta in statul roman in 1918 NU inseamna ca el trimitea bani si arme iredentistilor maghiari cum incerci sa insinuezi matale. Sustinerea PCR fata de autodeterminare insemna UN SINGUR lucru: OPOZITIA fata de orice incercare a burgheziei romane de a INABUSI separatismul. Concret, asta inseamna ca PCR NU sprijinea separatismul maghiar, dar, in caz ca fascistul Bratianu ar fi trimis trupe in Transilvania S-AR FI OPUS cu vehementa inabusirii separatismului maghiar. De ce? Pentru ca lupta cu burghezia era MAI IMPORTANTA. In conceptia leninista separatismul national este n RAU, insa burghezia este un RAU SI MAI MARE. Ai pricput mata? 3. In al TREILEA rand, daca PCR nu sprijinea separatismul maghiar, intrucat trecerea la Ungaria capitalista ar fi insemnat doar O SCHIMBARE DE STAPAN pentru muncitorii din Transilvania, ESTE TOTUSI ADEVARAT ca PCR a sprijinit trecerea Basarabiei la URSS, intrucat URSS, spre deosebire de Ungaria horthysita, era un stat MUNCITORESC, deci in acest caz alipirea la URSS ar fi insemnat un PAS INAINTE, si nu doar o batere a pasului pe loc. TOTUSI, in perioada de care vorbesti tu mataluta URSS nu a cerut Basarabia, ci doar a cerut organizarea unui REFERENDUM in aceasta provincie, pentru ca populatia sa DECIDA SINGURA. Aceasta a fost pozitia partii sovietice la negocierile de la Viena din 1924. Raspunsul lui Bratianu? INTERZICEREA PCR! Daca Bratianu era sigur pe el in privinta Basarabiei, atunci de ce nu a acceptat el referndumul propus de sovietici? Nu cumva pentru ca se TEMEA de glasul poporului?

29. Pt. Dodo | scris de Radu Florian | 28/02/2008 15:27:48

Mancami-ai pula de sclav!

30. Adevarul despre evenimente regretabile. | scris de ISTORIC | 28/02/2008 15:32:04

1907-1929-1933. Doresc sa lamurim unele acuzatii, nefondate, ce se aduc Partidului National Taranesc.Voi folosi din nou numai documente oficiale ale regimului communist . 1907-GUVERNUL TARANIST A ORDONAT SA SE TRAGA IN TARANII RASCULATI AFIRMA PROPAGANDISTII COMUNISTI-FESENISTI-PEREMISTI. Acuzatie perversa, adusa de stanga marxista, in variantele partidul socialist-comunist –pmrist-fesenist –prmist, ca in 1907, fiind la guvernare taranistii,au dat ordin, sa se traga in rasculati. Afirmatie mincinoasa, deoarece, partidul taranesc s-a infiintat in 1918, iar partidul national taranesc, s-a infiintat in 1926, prin unirea partidului national roman, din Banat-Ardeal cu partidul taranesc.In 1907 a fost o revolta cu mana armata deoarece plata in natura s-a redus de la 2 parti din 3 date la taran la o parte la taran si o parte la boier sau la arendas.Represiunea a fost regretabila, dar necesara si legala. 1929 –GREVA DE LA LUPENI. SI ACUZATIA CA TARANISTII AU TRAS IN GREVISTI PENTRU A INABUSI GREVA. In primul rand, trebuie precizat, ca toate constitutiile romanesti, pana la cele comuniste, garantau dreptul la greva .Aceste constitutii inclusiv , cele comuniste garantau dreptul la demonstratii ,manifestatii,procesiuni si intruniri ! (Constitutiile comuniste nu garantau dreptul la greva) DREPTUL LA GREVA SI CELELALTE DEMONSTRATII-MANIFESTATII AVEAU, O SINGURA INTERDICTIE, IMPUSA CETATENILOR. SA FIE FARA ARME SI ACTIUNILE LOR SA NU AFECTEZE OBIECTIVE VITALE PENTRU COLECTIVITATE SAU MEDIU INCONJURATOR!.In 1929, in plina criza economica mondiala, in Romania,. au avut loc mai multe miscari greviste.Toate terminate cu satisfacerea partiala sau totala a doleantelor grevistilor.De ce s-a tras numai la Lupeni ?Consultam lucrarea-LUPENI IERI SI AZI- editata de Institutul de istorie al cc al pcr si publicata de editura politica in 1983. In aceasta lucrare si altele publicate inainte de 1989 , se precizeaza ca in anul 1922 , internationala a treia comunista ,a transmis partidului comunist din Romania, directiva de a folosi, miscarile sociale legale, transformandu-le in miscari de tip insurectional, ,provocand fortele de ordine si folosind armelor de foc .Aceste actiuni provocatoare, precizeaza directiva int.a 3 comunista, sa se declanseze in special in randul minerilor,ceferistilor si petrolistilor. Concret la Lupeni-1929 :Vasile Luca, din conducerea superioara a P.Cd.R (ce activa in ilegalitate),s-a deplasat la Lupeni in conspirativitate si a convocat in data de 03.08 1929, delegatii celulelor comuniste din Valea Jiului. Aici Luca, precizeaza ca daca incepe greva, comunistii, sa impuna ocuparea uzinei electrice , sa o opreasca , sa ocupe magaziile de exploziv si daca autoritatile intervin sa foloseasca in scop provocator arme de foc si arme albe-cutite,lanturi,rangi,topoare etc..Legea grevelor, interzicea ocuparea intreprinderilor si oprirea unor servicii vitale, sau distrugerea unor bunuri vitale.In ziua de 03.08 1929, ora 05.30 incepe greva la care nu au participat toti muncitorii. O parte intrand in sut.La ora 09.40 a fost ocupata si oprita uzina electrica ,punand in pericol vietile celor ce nu participau la greva si erau in subteran.Sunt ocupate, magaziile de trotil. .Conducerea minelor si autoritatile cer repornirea uzinei si eliberarea magaziilor de trotil.Autoritatile precizeaza ca nu se opun grevei si ca aceasta poate continua .Se refuza, cererile legale ale autoritatilor.Fortele politienesti primesc ordinul de a evacua uzina si depozitele de trotil fara a face uz de arma .Militarii dela politie,jandarmi si graniceri ce se deplasasera in zona trec la executarea ordinului folosind forta fizica.Unii grevisti, conform scenariului stabilit, raspund cu violenta .Din randul grevistilor, provocatori comunisti trag cu pistolul,ranind un soldat.In busculada , Caporalul GHEORGHE GHEORGHE este lovit in cap cu ranga.Militarii fiind atacati, trag din propie initiativa, fiind in legitima aparare.Autoritatile, vazand ce turnura fulgeratoare si violenta iau evenimentele, ordona, prin voce si semnal de trompeta sa se opreasca focul.Ordinul a fost executat.Actiunea de eliberare a celor doua obiective este indeplinita fara alte incidente. Pierderi .Morti, 21 muncitori si 2 soldati.Raniti,173 grevisti si 21 de soldati. Legea prevedea si prevede cum se face legal, uz de arma. « In urma actiunilor cu mana armata a insurgentilor, dupa somatie, sau fara somatie, daca trupa este atacata prin surprindere, cu mana armata. » Aceleasi scenarii s-au folosit si la Grivita si in valea Prahovei.Repet .Grevele si alte proteste sociale erau legale, dar fara mana armata, asa cum precizeaza si actuala constitutie la art.39.Autoritatile nu au fost impotriva grevelor si aproape in fiecare an, aveau loc miscari greviste si manifestatii –demonstratii ce nu erau interzise-oprite de autoritati, in afara de masurile politienesti legale impotriva actiunilor violente si indeosebi daca aceste actiuni se desfasoara cu mana armata-arme de foc.

31. Pt. Istoric | scris de Radu Florian | 28/02/2008 15:39:08

Nu conteaza bai sclavule, ati omorat oameni? Ati omorat civili nevinovati? Si nu ma lua tu pe mine ca nu existati voi la 1907, ca si liberalii tot din acelasi aluat expirat erau facuti. Nu-mi veni tu acuma cu motive, ca fraierii, ca asa si io pot sa-ti aduc o mie de motive pentru uciderea lui Maniu si pentru inchiderea scursurilor Coposu, Ticu si Goma!

32. Pt. Istoric | scris de Radu Florian | 28/02/2008 15:40:51

Oare cand a tras regimul socialist la Timisoara nu s-au facut provocari? N-au fost atacati soldati? Sa-mi mananci pula si coaiele de sclav al bogatanilor.

33. floriane esti dus cu pluta tovarase Radu Florian | scris de ioioioio | 28/02/2008 15:59:49

Adica ce vrei sa zici tovarase Radu Florian ca rusii au luat basarabia ca asa au vrut moldovenii ? si tot de bunavoie au trimis o gramada de rusii in basarabia ca sa rusifice zona ?Comunismu in loc sa ne faca sa ne dezvoltam am ajuns in epoca de piatra .Eram ultimii prostii din europa pe timpu lui ceasca .Si tu ca roman (probabil esti doar cu numele) cum sa fii de acord sa dai o regiune altei tarii ?Ia spune-mi te rog tovarase Radu Florian .ASculti in fiecare muzica dedicata lui ceasca ca vad ca plangi rau dupa vremurile alea groaznice

34. Pt. ioioioio | scris de Radu Florian | 28/02/2008 16:08:02

Pentru ca URSS avea un guvern MUNCITORESC, in vreme ce Romania avea un guvern BURGHEZO-MOSIERESC. Trecerea Basarabiei la URSS ar fi insemnat UN PAS inainte, intrucat ar fi dus la EXTINDEREA revolutiei socialiste, ceea ce ar fi grabit revolutia in si mai multe tari, inclusiv la noi.

35. Romanule Radu Florian | scris de Ana Maria | 28/02/2008 16:12:35

Eu sunt civilizata si-ti raspund fara invective.Am citat anterior rezolutiile celor doua congrese ale PCR unde se spune clar :PCR toti comunistii, trebuie sa lupte cu hotarare impotriva anexarii violente a Basarabiei,Bucovinei,Transilvaniei si Dobrogei si sa sprijine in chip practic lupta pentru eliberarea si independenta lor nationala;pentru ALIPIREA LA TARILE APARTINATOARE.Rusia Sovietica ,Ungaria si Bulgaria. V-am dat si bibliografia unde sunt prevazute aceste rezolutii ale PCR.Eu am avut acces la documentele originale.Nu are importanta pozitia URSSeseului ca nu despre asta este vorba.Este vorba despre rolul tradator al PCR.Constitutiile Romaniei au prevazut si prevad caracterul national ,suveran si independent ,unitar si indivizibil al statului roman.Daca dvs. npcristii-comunistii cu nume adaugat , considerati ca Romania este stat multinational si ca trebuie divizat, cand veti ajunge la putere modificati in acest sens Constitutia Romaniei.Democratia capitalista va permite sa aveti opinii si sa activati legal intrun sistem politic pluralist ;sa participati la alegeri etc.Dvs. nu ati admis aceste libertati !De ce?

36. La Timisoara pana in 22 dec.89 | scris de Timisoreanul | 28/02/2008 16:36:10

Nu au fost atacati soldatii si demonstrantii nu aveau arme de foc.Armata, in dec.89 si iunie 1990, a fost scoasa in strada ilegal, fara ca seful statului sa proclame Starea de Necesitate asa cum prevedea constitutia RSR la articolul 75 punctul 14 si cum prevedea D.L-92 /90 ;ART.82 -Litera g.Nu te onoreaza ca nu esti capabil sa discuti pe baza documentelor comuniste despre tradarile si crimele comuniste.Injuraturile nu te onoreaza.SA VEDE CA ESTI COMUNIST.In orice oranduire actiunile cu mana armata ale civililor, duc la instaurarea starii de urgenta si la interventia cu arme de foc a autoritatilor.In Timisoara, civilii nu au avut arme de foc si nu au atacat cazarmile.Primele contacte dintre armata si demonstranti au avut loc in 16/17 dec.89 cand formatiuni ale armatei au participat la arestarea demonstrantilor impreuna cu fortele M.I.Aceasta actiune a armatei a fost ilegala deoarece armata actioneaza in strada numai dupa proclamarea starii de necesitate.Armata a actionat in strada folosind arme si munitii de razboi incepand cu 17 dec.89 ora aprox.16.00 iar starea de necesitate s-a proclamat prin decret prezidential in 20.12 1989.Asta la Timisoara.La Bucuresti armata a actionat in strada cu armament,munitie de razboi si tehnica de lupta in 21 dec.89, iar S.D.N.S-A PROCLAMAT IN 22 DEC.89.

37. bravo, roman! | scris de moona | 28/02/2008 17:41:07

Ai curaj, domnule, sa denunti crimele comuniste fix in ziarul lui Felix!

38. Ana Maria | scris de Radu Florian | 28/02/2008 17:50:11

Asa cum am spus, cuvantul "autodeterminare", chiar "pana la separare de stat" NU inseamna sprijin pentru separatism. Comunistii NU au considerat si Nu considera ca trebuie incurajat separatismul, ei spun doar atat, ca lupta cu burghezia e PE PRIMUL PLAN, si trebuie sa fie pe primul plan in orice imprejurare. Si oricum invectivele nu erau pentru tine, ci pentru retardatul ala de Istoric.

39. pt Ana Maria | scris de alegatorul | 28/02/2008 20:48:32

Referitor la alegerile din 1946. De unde au scos taranistii ideea ca ei au castigat alegerile (vehiculeaza si niste procente)? Eu stiu de la bunicul unei prietene a mele, fost invatator la tara, cum a fost cu alegerile din 46. El, ca ainvatator, a fost printre organiztorii algerilor din sat, din localul scolii. Cand s-au inchis urnele, au venit autoritatile si au schimbat urnele cu altele din care a iesit castigator Blocul ala cu comunistii. Deci, au fost inlocuite voturile (cu tot cu urna). Interesant este ca voturile reale au fost distruse fara a fi numarate, asa ca cine a castigat in realitate alegerile nu o sa se stie niciodata. Posibil ca tot comunistii sa le fi castigat si in realitate dar le-a fost frica sa riste si s-au gandit ca e mai sigur sa masluiasca alegerile. De ce spun asta? Pentru ca bunicul prietenei mele ne-a povestit ca el, desi era invatator si sotia tot invatatoare, director de scoala, si cu ceva pamant, a votat acel Bloc de stanga (ne-a povestit aceste intamplari dupa 90, deci este credibil). Pentru ca, desi el de obicei vota taranistii, isi schimbase opiniile din cauza vremurilor: o criza economica (inainte de razboi) in care functionarii la stat (deci si invatatorii) erau platiti cu niste bonuri cu care nu puteau cumpara nimic (noroc ca el era la tara si avea ceva pamant, ca ar fi murit de foame), in plina guvernare taranista; fusese pe front (chiar la rusi si vazuse adevarul); trecuse si prin dictatura, foamete etc. Si s-a gandit ca sub astia (adica sub comunisti) poate o sa fie mai bine, ca cu ceilalti (adica cu taranistii si celelalte istorice) era lamurit. Pai daca asa gandea un om cu carte si cu stare materiala, cum sa fi gandit saracii si amaratii cand au votat? Deci, doamna Ana Maria nu mai fi asa de sigura pe afirmatii, cum ca in 46 ar fi castigat in realitate taranistii, nu o sa se stie niciodata cine a castigat in realitate (cum am spus, posibil chiar comunistii).

40. PENTRU RADU FLORIAN | scris de Ana Maria | 28/02/2008 21:00:01

Cetatene Florian, am citit si eu postarile istoricului.Toate datele si informatiile postate de catre acesta , sunt reale ,adevarate si publicate in lucrarile editate de INSTITUTUL DE ISTORIE AL CC AL PCR.Iti dau un sfat. Nu raspunde cu invective si bla,blauri intr-o discutie cu un coleg de forum bine documentat.Daca observi istoricul iti citeaza numai din documentele oficiale ale regimului comunist-ale PCR.

41. sunteti caraghiosi | scris de istoricul de serviciu | 28/02/2008 21:07:53

Pentru Ana Maria, Radu Florian si ceilalti care tot dezbateti ideea patriotismului si a nationalismului (sau a lipsei lor) la comunisti. E caraghios sa va certati pe ideea asta cand, azi, traim sub ocupatie politica si economica (numai militar si administrativ nu am fost ocupati - a, ba da, militar suntem ocupati, doar avem baze militare americane si soldati americani care omoara oameni fara sa fie pedepsiti, si trimitem soldati in tari cu care nu suntem si nu am fost niciodata in razboi, ba chiar am fost prieteni); ba chiar limba engleza (americana) este a doua limba materna a noastra. Inca, culmea, suportam jugul a doi ocupanti, american si europeni. asa ca: "Capitalisti (sau burghezi) din toate tarile, uniti-va (pe spinarea prostimii)!". Ca tot vorbiti de comunisti, dupa ce au venit la putere, comunistii romani au foast cat s epoate de patrioti si nationalisti, chiar impotriva interesului propriu. Este ca daca Ceausescu nu ar fi cazut si ar fi avut conditii prielnice, ar fi revendicat Basarabia si alte teritorii? Contraziceti-ma daca puteti!

42. Ana Maria | scris de Radu Florian | 28/02/2008 21:11:56

Fa Ana Maria, in caz ca nu observi tu, istoricul ala de doi lei cam lauda crimele capitaliste impotriva civililor.

43. ALEGATORULE NU FI PORC | scris de IDEOLOG | 28/02/2008 21:38:40

Ca ti se vede coada!Gheorghe ghe. Dej la intalnirea de la Praga a secretarilor generali ai partidelor comuniste din februarie 1948 a informat ca de fapt alegerile au fost castigate de PNT, dar numaratoarea la nivel central a fost sub controlul BPDeului si aici s-a hotarat rezultatul si acest rezultat a fost dat publicitatii. 79,86% pentru BPD -Blocul comunist.

44. Floriane tot comunist ai ramas | scris de Cetateanul | 28/02/2008 21:48:25

Adica marlan,prost si idiot.Istoricu nu lauda crimele capitaliste .El spune ca indiferent regimul politic daca civilii ataca cu mana armata cetateni sau autoritati li se raspunde legal cu mana armata de catre autoritati in conditiile legii.Ca sa intelegi gasaste niste imbecili ca tine si atacati cu arme de foc cetateni si autoritati ale statului si o sa vezi cum iti gaureste pielea aia de porc si nesimtit comunist.Esti prea greu de cap ca sa intelegi ca la actiuni cu arme se raspunde cu arme.

45. esti un bou | scris de jan | 29/02/2008 19:25:15

esti cel mai mare BOU al tuturor timpurilor. esti o scursura putoare ordinara. esti un CVACAT !

46. de ce-i raspundeti ? | scris de j.r. | 29/02/2008 19:36:39

Nu inteleg de ce va obositi sa-i raspundeti d-lui florian cu f mic. nu merita raspunsuri la invectivele lui. daca tot ii respunbdeti, propun sa-1q raspundeti fara in jurii ca sa-l ofticati. nu v-ati dat seama ca-i place sa fie in jurtast ? sunt convins ca acasa la el nu deschide gura ca il bate nevastasa de-l rupe .

47. pt florian | scris de klau_ss | 01/03/2008 19:24:03

bolsevic imputit cara-te in unul din paradisurile comuniste care inca mai exita!alege :cuba sau coreea de nord !!daca nu RUHE UNTERMENSCH!

48. pentru IDEOLOG porc | scris de alegatorul | 02/03/2008 12:29:31

Desi ai vrut sa imi arati ce ai sub coada, de fapt ai lamurit un lucru. Daca la numaratoarea la nivel central a voturilor au iesit castigatori taranistii, inseamna ca urnele cu voturi masluite care au inlocuit voturile reale chiar de la centrele de votare, au fost "opera" taranistilor, nu a comunistilor. De fapt, de ce sa ne miram, doar taranisto-liberalii aveau experienta indelungata in masluirea voturilor (vazi "caruselul guvernamental" antebelic), nu comunistii, care participau acum prima data la alegeri. Probabil ca taranistii, mai fraieri ca liberalii, s-au inteles cu liberalii (care i-au ajutat la inlocuirea voturilor, ca doar nu erau comunisti in toate functiile publice in acel timp, mai erau destui simpatizanti ai celor doua istorice in functii publice) ca sa castige ei de data asta (netinand cont de faptul ca comunistii ar putea impune cu pumnul schimbarea rezultatelor si nici ca, daca totusi erau lasati sa castige, ar fi urmat o perioada foarte dificila de guvernare). Deci, rezultatul recunoscut de Dej "oficial", ca ar fi castigat taranistii ci .. procente, era rezultatul masluirii votului la urne. Deci, ramane cum am spus, nu o sa stim niciodata rezultatul real al alegerilor (posibil sa fi castigat chiar BPD), il stim numai pe cel din urma masluirii la urne si pe cel impus cu pumnul de BPD.