Main Content:

Pagini: 1 ... 8 9 [10]

 91 
  : Mai 28, 2021, 00:16:48  
Creat de ovidiu - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif
Urmatoarele documente au fost publicate in cursul zilei de ieri pe Club Colorado (Facebook).
 92 
  : Mai 28, 2021, 00:06:36  
Creat de raspopc - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif
.

 93 
  : Mai 28, 2021, 00:05:20  
Creat de raspopc - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif
.

 94 
  : Mai 27, 2021, 23:36:49  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif

www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/cum-a-reactionat-rusia-in-scandalul-deturnarii-avionului-de-catre-minsk-1540025
Luni, 24 mai 2021


Cum a reacționat Rusia în scandalul deturnării avionului de către Minsk


Scandalul deturnării avionului la Minsk. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, acuză Occidentul de ipocrizie Foto: mid.ru

Rusia, principalul aliat al Belarusului, acuză Occidentul de ipocrizie pentru modul în care reacționează la deturnarea la Minsk a avionului în care se afla jurnalistul de opoziție Roman Protasevici.

„Șocant este că Occidentul numește șocant incidentul din spațiul aerian al Belarusului”, a scris ironic pe Facebook purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, referindu-se la cuvântul folosit de diplomația americană pentru a comenta incidentul. „Ar fi trebuit să fie șocați atunci când avionul președintelui Boliviei a fost forțat să aterizeze în Austria la cererea Statelor Unite. Sau ar fi trebuit să fie șocați de comportamentele asemănătoare ale altora”, a scris Zaharova.

Ea face referire la un incident din 2013, când avionul care îl transporta din Rusia pe președintele Boliviei, Evo Morales, a fost nevoit să aterizeze la Viena, după ce mai multe țări occidentale i-au refuzat accesul în spațiul aerian având suspiciunea că la bord s-ar afla și Edward Snowden, americanul care a lucrat la CIA și care, aflat la originea unei scurgeri masive de informații sensibile, s-a refugiat în Rusia. Cu o zi înainte, Evo Morales, care participase în Rusia la o conferință pe tema gazelor naturale, declarase într-un interviu pentru televiziunea rusă că este dispus să-i acorde azil politic lui Snowden. La Viena, avionul lui Evo Morales a fost percheziționat, iar președintele Boliviei a fost nevoit să-și petreacă o noapte în Austria înainte ca aeronava să primească permisiunea de a decola.

Ce spune Kremlinul
La rândul său, Kremlinul consideră că ceea ce s-a întâmplat în Belarus s-a derulat în conformitate cu regulile internaționale și a cerut o „evaluare echilibrată” a incidentului de către instanțele aviației civile internaționale.
„Există ghiduri de reglementare a transportului aerian şi instanţele aviaţiei civile internaţionale sunt cele care trebuie să evalueze dacă standardele internaţionale au fost respectate sau nu”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.
„Nu vrem să ne amestecăm în această cursă de a condamna pe cineva sau de a susţine ceva”, a adăugat Dmitri Peskov, într-o tentativă de a afișa  o aparentă echidistanță și obiectivitate din partea Moscovei.

Justificarile Belarusului, puse la îndoială de occidentali
Incidentul din Belarus a stârnit reacții vehemente pe plan internațional.
Lituania a interzis deja toate zborurile care tranzitează Belarusul, o decizie care ar putea fi luată și la nivel european. Unii transportatori încep să evite spațiul aerian al Belarusului.
Incidentul  face valuri și la nivel politic și diplomatic: ambasadorul Belarusului la UE a fost convocat luni de oficialii de la Bruxelles, iar în cursul serii, problema va fi discutată în Consiliul European.
Statele Unite, prin vocea secretarului de stat Anthony Blinken, au condamnat cu fermitate deturnarea zborului și cer eliberarea imediată a jurnalistului arestat. Blinken a spus că „actul şocant” comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani. El a mai anunțat că Statele Unite susţin o întâlnire cât mai rapid posibil a Consiliului Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale pentru a examina aceste evenimente.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”.
În replică, Belarusul afirmă că a acționat legal, dar directorul companiei aeriene Ryanair susține că la bordul aeronavei deturnate duminică de regimul Lukașenko s-ar fi aflat agenți ai KGB-ului din Belarus, iar acțiunea ar fi fost, deci, premeditată.
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat duminică seara la Digi24 că din informațiile pe care le are, deturnarea avionului Ryanair la Minsk n-ar fi fost justificată nici dacă ar fi fost într-adevăr vorba despre siguranța zborului, întrucât cel mai apropiat aeroport ar fi fost cel de la Vilnius. Comisarul a anunțat o investigație „amănunțită”.
„Din toate informațiile noastre, ale companiei, ale Agenției de Siguranță Europeană, ale Eurocontrol și așa mai departe, nu există niciun fel de indiciu care să justifice o astfel de intervenție”, a precizat comisarul european pentru transporturi.
Ea a explicat că un stat poate interveni - ca să ceară deturnarea sau oprirea unui avion - doar dacă este vorba despre o chestiune justificată de siguranța avionului respectiv.  Acesta a fost, de altfel, pretextul folosit ca justificare de autoritățile de la Minsk, „dar chiar și așa, momentul interceptării ar fi fost mai aproape de Vilnius decât de Minsk”, a arătat Adina Vălean.
„Sigur, o să facem o investigație amănunțită, dar cred că nu exista niciun motiv pentru care avionul să fie forțat, să fie deturnat către Minsk, chiar în situația unei, să spunem, probleme de siguranță. Ar fi trebuit să meargă spre cel mai apropiat aeroport, care, din informațiile mele, în momentul respectiv era Vilnius”, a spus la Digi24 comisarul european pentru transporturi.
Într-adevăr, potrivit Flightradar, iată cum arăta traseul avionului Ryanair în momentul în care a fost întors, în Belarus, de la ruta sa obișnuită, sub pretextul că ar exista o amenințare cu bombă la bord:Traseul în Belarus al avionului Ryanair care a fost deturnat la Mink sub pretextul unei amenințări cu bombă Foto: flightradar.com

 95 
  : Mai 27, 2021, 23:25:43  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif

https://adevarul.ro/international/in-lume/edward-snowden-avion-1_51d3b862c7b855ff56f63882/index.html
Miercuri, 3 iulie 2021


Scandal diplomatic: avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze de urgenţă din cauza unor zvonuri că Edward Snowden s-ar afla la bord

de Elena Dumitru


Avionul oficial în care se afla Evo Morales, preşedintele Boliviei, a fost forţat să aterizeze de urgenţă marţi în Austria, în urma unor zvonuri privind prezenţa lui Edward Snowden la bordul aeronavei.

Autorităţile portugheze au refuzat să permită avionului să aterizeze pentru a realimenta la Lisabona, a anunţat furios ministrul Apărării al Boliviei, Ruben Saavedra, pentru CNN. Nici autorităţile franceze nu au permis avionului să intre în spaţiul lor aerian, a continuat oficialul.
Morales, un preşedinte de stânga cunoscut pentru criticile dure la adresa SUA, se afla în Rusia pentru a participa la o conferinţă internaţională a ţărilor exportatoare de gaze naturale. Acolo, el le-a declarat jurnaliştilor că ar lua în considerare o solicitare de azil dacă Snowden ar face o astfel de cerere.
„Ni s-a spus doar că există unele suspiciuni nefondate cum că Edward Snowden s-ar afla la bord. Nu ştim cine a inventat această minciună. Cineva care vrea să facă rău ţării noastre. Informaţiile care au circulat sunt maliţioase şi au scopul de a face rău acestei ţări”, a dat asigurări David Choquehuanca, ministrul de Externe al Boliviei.
Într-un interviu acordat marţi noapte unei televiziuni autohtone, vicepreşedintele bolivian a descris situaţia astfel: preşedintele Morales a fost „ostaticul imperialismului”.
„Preşedintele a fost răpit de imperialism şi este ţinut ostatic în Europa”, a spus el, îndemnând proletarii din întreaga lume să protesteze faţă de „acest act de aroganţă imperială”. 96 
  : Mai 27, 2021, 23:20:16  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către Gheorghe Iosif
Cum intamplarea a facut ca Ziua Internationala a Libertatii Presei sa fie sarbatorita ieri, in a doua zi a celei mai mari sarbatori crestine, am preferat sa aman pentru sfarsitul acestei seri mentionarea catorva pareri critice despre starea libertatii presei in aceste timpuri. Mai intai un punct de vedere oficial, ca sa vedeti cat de gaunos - asemeanator celui sovietic - a ajuns sa fie.


www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2021/05/02/world-press-freedom-day-declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-eu
Consiliul UE, Comunicat de presă, 2 mai 2021, 12:00


Ziua Internațională a Libertății Presei: Declarația Înaltului Reprezentant în numele UE

In dramatica incercare prin care trece ziaristul Roman Protasevici, este fireste sa fim de partea lui, incercand insa sa ne mentinem, pe cat posibil, dreapta cumpana gandirii. Dincolo de inexplicabila lipsa de vigilenta - chiar si pentru un tanar de 26 de ani - de a alege o ruta care traverseaza spatiul aerian al tarii a carei conducere dorea sa-l captureze, raman practicile abuzive ale statelor, ale tuturor, atat al celor care se pretind lumini ale democratiei, cat si ale celor etichetate in fel si chip. Va propun sa acordati atentie informatiilor din doua articole scrise la distanta de opt ani unul fata de celalalt, pentru a dobandi perspectiva istoriei recente in privinta acestor "intamplari".

 97 
  : Mai 25, 2021, 23:56:55  
Creat de florin1989 - Ultimul mesaj de către NVal

 98 
  : Mai 25, 2021, 23:54:16  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către NVal
Să nu uităm nici ce șefi de partide parlamentare avem...


 99 
  : Mai 25, 2021, 23:52:51  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către NVal
În România dispar anual între 7000 și 8000 de copii, din care doar o foarte mică parte mai e recuperată.
Într-o țară cu asemenea conducători, aflați mînă în mînă cu mafia, sau chiar conducînd mafia, nu e de mirare.
La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiţi, de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.
Link https://www.agerpres.ro/documentare/2021/05/25/25-mai-ziua-internationala-a-copiilor-disparuti--718922


 100 
  : Mai 25, 2021, 23:42:37  
Creat de Gheorghe Iosif - Ultimul mesaj de către NVal
Da, da, dar premierul vrea o nouă campanie de vaccinare și acum inclusiv a celor mici.

Pagini: 1 ... 8 9 [10]