Main Content:

Pagini: 1 ... 13 14 [15]

ROMANI REPRZENTATIVI

Răspuns: ROMANI REPRZENTATIVI
« Răspunde #210 : Ianuarie 14, 2015, 23:24:49 »


 " Pe data de 15 Ianuarie 1850 s-a născut la Ipoteşti în Judeţul Botoşani Mihai Eminovici, sau Mihai Eminescu aşa cum a rămas în Istoria Literaturii Române. Una din creaţiile sale consactate în toate tratatele de poezie din lume, şi traduse în peste 78 de limbi de mare circulaţie este capodopera Luceafărul, care are 98 de strofe. Pănă şi marii actori precum Ion Caramitru, Mircea Albulescu şi alţii, au utilizat un promter sau un sufleor pentru a nu uita vreo strofă. Insă la noi, în Ardealul nostru, este o copilă de doare 2 ani şi zece luni micuţa Anastasia Trofor, care recită acestă mininată creaţie artistică fără să fie ajutată prea mult de mama sa, ce o filmează. Avem copii minunaţi, şi avem singura limbă din lume care are un cuvânt intrauctibil, respectiv DOR. Vizionare plăcută! "

 " http://youtu.be/jLrWg8JD0Gk "
Memorat
Răspuns: ROMANI REPRZENTATIVI
« Răspunde #211 : Martie 01, 2015, 14:41:21 »

Azi se implinesc 178 ani de la nasterea lui Ion Creanga.

https://www.youtube.com/watch?v=PLOdWzdL4ek
Memorat
Răspuns: ROMANI REPRZENTATIVI
« Răspunde #212 : Ianuarie 15, 2017, 19:16:01 »"Mizeria materială şi morală a populaţiunilor, destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, cumulul, păsuirile, corupţia electorală, toate acestea n-au a face, la dreptul vorbind, cu cutari sau cutari principii de guvernământ.
Oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de altă parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de naturi catilinare, de oameni de nimic pentru a guverna.
Chiar numai tendenţa, clar formulată, ca statul să fie guvernat de oameni de cea mai elementară probitate şi să ‘nceteze de-a fi mărul de ceartă între cavaleri de industrie şi de facem-treburi, cuprinde un întreg program faţă cu aceia cari nu cred în nimic şi pentru cari principiile politice n-au fost decât pretexte de-a parveni şi de-a se îmbogăţi.” (Mihai Eminescu)
Memorat
 • Petru
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1202
 • nimic-OO FARA INSULTE; neindoelnic, obiectiv
 • Vezi Profilul
Răspuns: ROMANI REPRZENTATIVI
« Răspunde #213 : Ianuarie 15, 2017, 19:26:41 »

    Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850,

      toate  televiziunule  si  mass-media  au  uitat  ca astazi  totusi  se  aniversa  ceva.    probabil  nu  mai  este  de  interes  in  cultura  noastra!

   multumim  ca  ne-ati  reamintit.
Memorat

Petre,
 • kostas
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7260
 • Vezi Profilul
Răspuns: ROMANI REPRZENTATIVI
« Răspunde #214 : Ianuarie 15, 2017, 22:20:39 »

Da Sorina astazi trebuia sa fie o zi mare numai ca,cum ii turcul asa-i si pistolul..........si......
Ai observat bine Petre,toate televiziunile au cam uitat ca sunt in Romania,pe ici-colo in treacat unele au strecurat ca si o stire din nustiu ce mahala si cateceva despre Mihai Eminescu,in schimb s-a tot vorbit de fosti si actuali politicieni,despre averile si hotiile lor.Bine ca n-au uitat sa ne vorbeasca de Coldea,Ghita,Kovesi,Basescu si toata suita lor de hoti.Bine ca n-au uitat sa difuzeze telenovelele si alte filme,emisiuni de show-uri cu totfelul de cracite si cracanate,astea conteaza in rest..........Vai de Mama Ta Romanie si romane.
Imi pare rau ca nu mai am antena cu care sa prind moldovenii de peste Prut,cu siguranta acestea l-au sarbatorit cum se cuvine.
Memorat
 • secarica
 • Full Member
 • ***
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 151
 • Vezi Profilul WWW
Răspuns: ROMANI REPRZENTATIVI
« Răspunde #215 : Martie 25, 2020, 20:06:31 »

Rămâne doar în amintire:
https://www.mediafax.ro/social/scriitorul-si-dizidentul-anticomunist-paul-goma-a-murit-din-cauza-covid-19-era-internat-in-franta-19019766


(25.03.2020, 18:24)

Scriitorul şi dizidentul anticomunist Paul Goma a murit din cauza COVID-19. Era internat în Franţa

• Paul Goma (84 de ani) a încetat in viaţă la Paris
• El fusese infectat cu coronavirus


Paul Goma a încetat din viaţă, anunţă biografa acestuia, Mariana Sipoş.
 
”În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret si mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş. Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat”, arată Mariana Sipoş în textul trimis MEDIAFAX.
 
Fiul scriitorului, Filip Goma, care îşi pierde şi tatăl, la doi ani după moartea mamei, a rugat presa şi publicul să nu fie contactat.
 
”Conform indicaţiilor lui Filip Goma, respectând dorinţa tatălui său şi ţinând cont de restricţiile actuale în vigoare în Franţa, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris”, arată Mariana Sipoş.
 
”Am fost prietenă cu Paul Goma, sunt singura care l-a vizitat în ultimii ani. Am făcut emisiuni TV şi un film documentar despre el («Strict secret: Paul Goma»), am scris prima carte dedicată lui («Destinul unui disident: Paul Goma»), am îngrijit publicarea ultimei sale cărţi în România la sfârşitul anului trecut («Paul Goma: Unde am greşit?»), a explicat Mariana Sipoş pentru MEDIAFAX.
 
Paul Goma s-a născut în la Mana, Orhei, în 1935. După cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., familia sa s-a refugiat în România. În 1977 a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia şi o scrisoare deschisă lui Nicolae Ceauşescu. A fost anchetat de Securitate şi arestat dar a fost eliberat la insistenţele Amnesty International. În noiembrie 1977, Paul Goma, soţia şi fiul său se trezeau că li s-a retras cetăţenia română. Au cerut azil politic la Paris. A debutat ca scriitor cu volumul ”Camera de alături”, în 1968. Romanul ”Ostinato”, din 1971, a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi din acel moment, Goma s-a confruntat cu interdicţii de semnătură, anchete şi arest la domiciliu. Romanele sale rămân inconfundabile în literatura română, Goma continuând să scrie în română şi după ce s-a stabilit la Paris. România nu a reuşit să rezolve situaţia lui Paul Goma nici după trei decenii de la căderea comunismului.
Memorat
Pagini: 1 ... 13 14 [15]
Schimbă forumul: