Main Content:

Pagini: 1 [2] 3 4 ... 34

GEOPOLITICA, CURENTE, TENDINTE ACTUALE, CONTROVERSE ...

Răspuns: GEOPOLITICA, CURENTE, TENDINTE ACTUALE, CONTROVERSE ...
« Răspunde #15 : Iunie 18, 2013, 18:35:39 »


 " Nori grei s-au adunat în sudul şi răsăritul Europei. La marginile Uniunii Europene democraţiile sunt angrenate într-un proces vădit de erodare. Liderii lumii au mai multă treabă decât ar fi vrut.

Instabilitatea a luat amploare pretutindeni şi ameninţă să dezechilibreze şi lumea apuseană. Iar vestul stă cu mâinile în sân.

Nu e vorba doar de prăbuşirea guvernului ceh, după divulgarea unei afaceri de interceptare ilegală, condimentată cu istorii erotice, crailâcuri şi intrigi ale comuniştilor puri şi duri care vor să revină cât mai grabnic la putere.

Nu e vorba doar de revizuiri de constituţii care în loc să întărească drepturile şi libertăţile românilor şi ungurilor, le reduc ori ameninţă să le restrângă într-un mod fără precedent pentru epoca post-comunistă.

La mijloc e, între altele, şi destabilizarea fără egal a Turciei. Că, în ciuda islamismului său, regimul Erdogan a acumulat o serie de merite în prima sa fază, atât în domeniul economic, cât şi în sfera politică, de pildă prin eliminarea pericolului unor puciuri militare nu contestă mai nimeni.

Dar alunecarea tot mai perceptibilă spre dictatură islamistă şi fascism clerical a executivului acestui stat membru al NATO, a cărui democraţie părea să fie funcţională, ar trebui să aprindă toate luminiţele roşii de care dispune vestul.

La fel de, sau poate chiar mai îngrijorătoare e situaţia din Siria războiului civil, o ţară aflată sub paradigma unor vărsări de sânge de o barbarie inimaginabilă.

Mai sunt apoi incertitudinile iraniene după un scrutin prezidenţial ale cărui consecinţe sunt departe de a fi clare. E Rohani semnalul veritabil al unei liberalizări, aşa cum, neîndoielnic, speră majoritatea tinerilor care l-au ales? Sau dimpotrivă, va funcţiona şi acest cleric ajuns preşedinte ca un ventil al nemulţumirilor, în măsură să stabilizeze super-dogmatica putere a ayatolahilor, autenticii stăpâni ai teocraţiei iraniene? Şi ce se va întâmpla cu arsenalul nuclear al acestei ţări implicate extrem de activ în reprimarea sângeroasă a răscoalei siriene? Nu ştie, pe moment, nimeni.

Apoi ce se va întâmpla în Egipt, Libia şi Tunisia? Pretutindeni alegerile derulate în nordul Africii după revoltele aşa-zisei „primăveri arabe” s-au încheiat cu foarte problematice triumfuri islamiste.

Că la Cairo domneşte Frăţia Musulmană e departe de a deschide perspective liniştitoare. Dimpotrivă, după măsurile represive adoptate de islamiştii actualului preşedinte Morsi, şi declinul economic care a urmat debarcării fostului regim autoritar în frunte cu Hosni Mubarak o nouă revărsare de mânie populară s-ar putea solda cu preluarea puterii, în Egipt, de către fundamentalişti cotaţi ca fiind chiar şi mai „radicali”. De pildă de către cei din categoria salafiştilor.

Până acum occidentul a asistat la vertiginoasa adunare a acestor nori negri fără să mişte un deget. Abulică şi locvace, Europa continuă să ceară, în neştire, soluţionări politice ale unor varii crize, prefăcându-se, dintr-o comoditate primejdioasă, că n-ar vedea că arde mai peste tot la frontierele ei din răsărit şi miazăzi şi că n-ar şti că incendiatorii nu se lasă îmbunaţi prin vorbe.

Totuşi, ne confruntăm cu o „criză diplomatică şi de securitate de amploare”, după cum semnala recent şi fostul ambasador american la Berlin, Kornblum. Altfel spus, incendiul a izbucnit de mult. Iar flăcările lui trosnesc furios şi ameninţă să ne cuprindă, reclamând, deci, foarte acut, intervenţia pompierilor din vest. Iată subiectul care ar trebui să-i preocupe mult pe liderii G 8 când se vor întâlni într-o idilică localitate nord-irlandeză, aparent situată hăt departe de toate vâlvătăile."


" http://www.dw.de/departe-de-nori-%C5%9Fi-v%C3%A2lv%C4%83t%C4%83i/a-16887287 "
Memorat
Răspuns: GEOPOLITICA, CURENTE, TENDINTE ACTUALE, CONTROVERSE ...
« Răspunde #25 : Iunie 29, 2013, 22:09:06 »
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: GEOPOLITICA, CURENTE, TENDINTE ACTUALE, CONTROVERSE ...
« Răspunde #27 : Iunie 30, 2013, 20:25:55 »

I-auzi braul, trece raul.

http://www.frontpress.ro/2013/06/ninel-potarca-cere-infiintarea-unei-regiuni-autonome-tiganesti.html

Ninel Potarca cere infiintarea unei regiuni autonome tiganestiÎn contextul regionalizării, afaceristul țigan Ninel Potârcă, preşedintele ”Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi”, cere înființarea unei unități administrative pentru țigani. Fostul candidat la funcția de președinte al României susține că țiganii sunt discriminați de instanțele de judecată din România. Chiar el a fost condamnat pentru evaziune fiscală la șase ani de închisoare cu suspendare, în urmă cu câteva zile. Pentru a nu se mai confrunta cu această ”abuzuri” ale autorităților române, Potârcă a venit cu propunerea înființării unei regiuni țigănești.
„Toţi romii, mai devreme sau mai târziu, primesc aceeaşi sentinţă, care nu este dreaptă. O să ne căutăm dreptatea. Poate o să ne declarăm şi noi o zonă, pentru că se tot vorbeşte de regionalizare. Poate mergem secui şi ne facem o ţară a noastră ca nu se mai poate. Suntem discriminaţi“ a declarat afaceristul țigan pentru Adevărul.
Acesta vede doar două soluții pentru a opri ”discriminarea țiganilor”. Fie țiganii vor pleca din România, fie în țară vor veni încă 12 milioane de țigani din străinătate care urmează să se stabilească în Gorj, județ în care Potârcă planifică regiunea țigănească. „Ori romii pleacă din ţară, ori ţiganii din străinătate vin în România. Mă gândesc să le transmit gorjenilor ce ar trebui să facem, pentru că nu se mai poate. Sau poate facem o regiune a romilor în Gorj în care să aducem 12 milioane de romi din afară sau să plecăm noi din România“ a mai precizat Ninel Potârcă.
Potârcă nu este însă primul care a venit cu o asemenea propunere. În 1997 Iulian Rădulescu autoproclamatul împărat al țiganilor cerea înființarea unui stat al minorității țigănești care să cuprindă Târgu Jiu și zona din jurul orașului.
Conform recensământului din 2011 numărul țiganilor din România este de 619.007 de persoane, reprezentând 3,25% din populația țării. În realitate numărul lor este mult mai mare, posibil 2-3 milioane, mulți țigani preferând să se declare români la recensământ. Numărul lor fiind în continuă creștere există posibilitatea ca aceștia să devină majoritari în România în următoarele decenii. Sursa: FrontPress.ro
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: GEOPOLITICA, CURENTE, TENDINTE ACTUALE, CONTROVERSE ...
« Răspunde #28 : Iulie 02, 2013, 00:57:11 »

Vad ca articolul de mai sus n-a starnit interesul nimanui. Poate urmatorul va fi mai de impact.
www.timpul.md/articol/cercetarile-adn-demonstreaza-clar-ca-ruii-au-origini-tataro-finlandeze-nu-slave-45272.html

DESCOPERIRE BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze
 
Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei.
Potrivit lor, populația rusă nu ar avea nimic în comun cu slavii estici, ba din contra, aceștia ar fi fino-tătari. Mai mult ca atât, nici belarușii sau ucrainenii nu s-au dovedit a fi slavi, aceștia fiind mai apropiați de polonezi. Textul a fost publicat pe glavpost.com.ua.
Rezultatele ultimelor cercetări realizate de către oamenii de știință ruși despre genofondul națiunii ruse resping cu vehemență conceptul „slavilor estici”, inclusiv mitul că rușii și belarușii ar fi același popor. Din punct de vedere genetic, belarușii sunt foarte îndepărtați de ruși, fiind în schimb aproape identici cu polonezii și înrudiți cu cehii și slovacii. Pe de altă parte, rușii ar fi mult mai apropiați de finlandezi, de cât de belaruși.
Rezultatele vorbesc de la sine: sub aspect genetic, rușii nu sunt „slavi estici”, ci fini. Nici belarușii nu sunt „slavi estici”, ci occidentali. Drept urmare, belarușii practic nu se deosebesc de polonezi, de aceea, ei ar trebui considerați frați cu polonezii nu cu rușii. Mai mult decât atât, grupul „slavilor estici” ar fi fost o invenție de propagandă încă de pe timpurile Rusiei Țariste, pentru a justifica astfel înrobirea popoarelor vecine. Nici ucrainenii nu au nimic în comun cu „slavii estici” și nici cu slavii în general!
Despre acest studiu senzațional scrie Vadim Rostov, pe gumilev-center.ru
„Cercetătorii ruși se pregătesc să publice primul studiu major despre genofondul poporului rus. Rezultatele pot avea consecințe imprevizibile atât pentru Rusia, cât și pentru ordinea mondială” – anunță revista rusească „Vlasti”.

Rușii s-au dovedit a fi finlandezi
Antropologii au reușit să identifice imaginea tipică a omului rus. El are o înălțime și greutate medie, păr șaten și ochi suri sau albaștri. Concomitent, a fost realizat și portretul ucraineanului tipic. Astfel, un ucrainean se deosebește de un rus prin culoarea pieli, a părului și a ochilor – el este brunet cu piele măslinie și ochi căprui.
În prezent știința practică cele mai exacte metode a biologiei moleculare, care permit citirea tuturor genelor umane, iar cea mai avansată tehnică pentru analiza ADN-ului, este secvențierea (citirea codului genetic) al ADN-ului mitocondrial și ADN-ul cromozomului uman Y.
ADN-ul mitocondrial este transmis genetic pe linia feminină, din generație în generație încă de pe timpurile Evei. Cromozomul Y îl au doar bărbații și, de asemenea, este transmis din generație în generație fără schimbări, în timp ce restul cromozomilor moșteniți de urmași sunt amestecați ca și cărțile de joc.
Spre deosebire de dovezile indirecte (exteriorul, proporționalitatea corpului) secvențierea mitocondrială ADN-ului explică în mod clar gradul de rudenie dintre oameni, scrie revista „Vesti”.
Mai bine de 20 de ani, geneticii din occident folosesc cu succes această metodă. În Rusia, ea a fost aplicată doar o singură dată, pe la mijlocul anilor 90, pentru a identifica osemintele regale. Abia în anul 2000 a fost posibilă studierea națiunii titulare rusești. Rezultatele studiului vor fi publicate în curând la editura „Luci”. Revista „Vlasti”, aduce câteva detalii ale cercetării.
Distanța genetică dintre ruși și finlandezi, în funcție de cromozomul Y, nu depășește 30 de unități convenționale (rudenie apropiată), iar apropierea genetică dintre ruși și așa zisele popoare fino-ugrice (marijcami, vepsami, mordvini) care trăiesc pe teritoriul Federației Ruse este egală cu două unități. Cu alte cuvinte, genetic ele sunt identice.
Dacă cele mai apropiate grade de rudenie pentru ruși sunt estonii și ugro-finii, atunci glumele rușilor despre „estonienii lenți” sunt un pic stranii.
O altă problemă destul de gravă pentru Rusia este auto-identificarea lor ca „slavi”, deoarece, genetic, poporul rus nu are nici o atribuție la poporul slav. Geneticii spun cu tărie: „rușii nu au nimic de la slavi”. Chiar și în lexicul rus, circa 60-70 la sută din vocabular nu este slav. De
aceea, rușii nu sunt în stare să înțeleagă limbile slavilor.
Rezultatele studiului au arătat că în afară de finlandezi, rușii au un grad apropiat de rudenie și cu tătarii. Astfel, distanță genetică dintre ruși și tătari e aceeași, de 30 de unități convenționale.
Nu mai puțin senzaționale sunt rezultatele din Ucraina. S-a demonstrat genetic că populația din estul Ucrainei provine de la ugro-fini, ucrainenii estici practic nu se deosebesc de ruși și mordvini. În schimb, în cazul ucrainenilor din vestul țării rezultatele sunt și mai neașteptate. Aceștia nu sunt nici slavi, nici ruso-fini, ci cu totul altă etnie: între ucrainenii din Lvov și tătari, distanța genetică este doar de zece unități.
O rudenie atât de apropiată dintre ucrainenii din vest cu tătarii poate fi explicată, probabil, cu rădăcinile sarmatice a vechilor locuitori din Rusia Kieveană. Desigur, unele componente slave în sângele ucrainenilor totuși există (genetic ei sunt mai apropiați de slavi decât rușii), cu toate acestea, ei nu sunt slavi, ci mai degrabă sarmați. Trăsăturile lor se exprimă prin pomeții evidențiați, părul închis la culoare și ochii căprui.

Cum rămâne cu mitul potrivit căruia rușii sunt slavi?
Având în vedere aceste rezultate, strategii ruși primesc „o sabie cu două tăișuri”: în acest caz, ei trebuie să revizuiască toată autoidentificarea națională a poporului rus ca „ slav” și să renunțe la concepția de „rudenie” cu belarușii și toată naționalitățile slave, atât la nivel științific, cât și la nivel politic.
Sub aspect geografic, genele rușilor s-au păstrat pe un teritoriu care „coincide cu Rusia de pe timpurile lui Ioan Groznâi”.
Populația din Breansk, Kursk și Smolensk nu este rusă (adică finlandeză), ci belaruso-poloneză, pentru că are gene identice cu ale belarușilor și polonezilor. Este interesant și faptul că în evul mediu hotarul dintre Marele Ducat al Lituaniei și Moscovia – a fost anume granița etnică dintre slavi și finlandezi, (apropo, atunci, acolo trecea și hotarul Europei de Est). În continuare, Imperialismul Moscoviei- Rusiei își alătura teritoriile vecine, depășind limitele etnicilor moscoviți.

Ce este Rusia?
Aceste descoperiri ale cercetătorilor ruși oferă o nouă privire asupra politicii Moscoviei medievale. În concepția istoricilor ruși și a Bisericii Ortodoxe Ruse, așa-zisa „Rusie Sfântă” s-a format după impunerea Moscovei în interiorul Hoardei de Aur, și, după cum a scris Lev Gumilev în cartea „De la Rusia Kieveană până la Federația Rusă” , din același motiv ucrainenii și belorușii au încetat să se considere rusini și să facă parte din Rusia.
Este clar că pe atunci existau două „Rusii” diferite. Una, la vest care mai apoi s-a unit în Marele Ducat Lituanian și Rus. Și cealaltă „Rusie” – de est (mai exact Moscovia – deoarece pe atunci nu putea fi considerată nici Rusia) a făcut parte din Hoarda de Aur timp de 300 de ani. Cea de-a doua Rusie a fost denumită de către istoricii ruși și Biserica Ortodoxă Rusă „Rusia Sfântă”, privând astfel Rusia de Vest de tot ce este rusesc și obligând tot poporul Rusiei Kievene să se identifice nu ca rusini, ci ca ucraineni.
Lupta de secole dintre Marele Ducat Lituanian și Moscovia a fost o confruntare a țărilor cu diferite etnii. Marele Ducat Lituanian a adunat slavii, pe când Moscovia - finii. Drept urmare, secole de-a rândul, aceste două Rusii și-au opus rezistență.
Acest lucru poate fi explicat și prin faptul că Moscovia niciodată, cât a făcut parte din Hoarda de Aur, nu a vrut să se întoarcă la Rusia, să-și câștige libertatea față de tătari și să intre în componența Marelui Ducat Lituanian. De altfel și cucerirea Novgorodului a fost menită de a împiedica orașul de a adera la Marele Ducat Lituanian. Această ruso-fobie a Moscovei și „mazochismul” ei pot fi explicate de diferențele etnice cu originale Rusie și apropierea etnică cu poporul Hoardei de Aur.
Diferență genetică față de slavi explică de ce Moscovia respingea modul de viață european și apropierea de slavi și de ce avea o mare atracție pentru spațiul estic și tradițiile asiatice.

Despre belaruși
Un punct deosebit în această cercetare l-a ocupat identitatea genetică a belarușilor și polonezilor. Faptul identității apropiate dintre polonezi și belaruși nu este surprinzător. Pașaportul lor genetic este atât de apropiat de cel slav, încât este aproape imposibil să găsești deosebirea între genele slavilor, a prusilor și mazurilor. Acest fapt îi unește pe belaruși și polonezi, care sunt considerați urmașii balticilor vestici slavonizați.
Renumitul istoric belarus V. Lastovskii scrie în „Scurt istoric despre Belarus” (Vilnius 2010) că tentativele de înființare a uniunii statului belarușilor și polonezilor au fost întreprinse de cel puțin zece ori: în 1401, 1413, 1438, 1451, 1499, 1501, 1563, 1564, 1566, 1567 și abia încercarea din 1569 a avut succes.
Studiul cercetătorilor genetici ruși ne oferă posibilitatea să privim altfel istoria țării, întrucât multe evenimente politice ale popoarelor europene se explică tocmai prin genetica grupului lor etnic – un element care rămânea ascuns de istorici. Anume genetica și relația de rudenie dintre grupurile etnice erau puterile principale ale proceselor politice în Europa medievală.

Concluzii
Rezultatele studiului efectuat de oamenii de știință ruși despre genofondul poporului rus vor fi asimilate mult timp de către societate, întrucât aceștia resping în totalitate toate cunoștințele noastre de până acum, aducându-le la nivelul unor mituri neștiințifice. Aceste descoperiri nu necesită atât înțelegerea, cât obișnuința. Astfel, concepția „slavilor de est” este acum absolut neștiințifică.
În urma cercetărilor, poporul rus a fost numit fin, la fel ca ucrainenii din estul Ucrainei. În schimb, populația Ucrainei de vest provine de la sarmați. Adică nici poporul ucrainean nu s-a dovedit a fi de etnie slavă.
Descoperirea cercetătorilor nu este pur și simplu senzațională, ci o adevărată bombă, care poate submina toate cunoștințele existențe despre conceperea popoarelor de până acum.

Sursa: glavpost.com.ua
Memorat
Răspuns: GEOPOLITICA, CURENTE, TENDINTE ACTUALE, CONTROVERSE ...
« Răspunde #29 : Iulie 03, 2013, 00:55:00 »


" http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-poveste-spune-mana-intinsa-de-kremlin-catre-bucuresti-306101.html "


 " Atât Moldova, cât şi exportul de gaze sunt chestiuni de maximă importanţă pentru Rusia. Noul lor joc faţă de România urmăreşte ca liderii de la Bucureşti, în special cel ce îi va succede lui Traian Băsescu, dar mai ales cel ce va deţine puterea reală în mâini şi care s-ar putea să nu fie una şi aceeaşi persoană, să fie dispuşi la compromis. Aparent, în interesul ambelor părţi. Problema? E aproape imposibil să împaci interesele României şi Rusiei în aceste chestiuni. Pentru că protejarea, chiar şi într-o mică măsură, a intereselor Moscovei presupune ignorarea intereselor naţionale. Ceea ce este inacceptabil.

Care este interesul României în Moldova? Să ne reunim cu fraţii noştri de peste Prut, în interiorul UE, fără povara unei Transnistrii aflate sub controlul total al Moscovei! Aici nu există cale de mijloc, care să împace parţial şi interesele ruseşti. Motivul? Rusia nu a evoluat nici măcar cât România în înţelegerea şi respectarea democraţiei, a statului de drept, a drepturilor omului.

Care sunt interesele României în domeniul gazelor, al energiei, în general? În primul rând, independenţă – adică să avem opţiuni în a ne alege furnizorii şi, implicit, preţurile –, venituri cât mai mari la buget din concesiuni şi, dacă se poate, câştiguri din tranzitul gazului de export.

Care este interesul Rusiei? Să ne vândă în continuare cât mai mult gaz la preţurile exorbitante pe care ni le cere acum. Mai mult, să nu devenim exportatori de gaze şi să nu le luăm o parte din piaţă. Şi, în plus, să ne plătească mărunţiş în loc de sute de milioane de euro pentru tranzitul gazului care intră pe la Isaccea şi iese pe la Negru Vodă, după cum se întâmplă acum, conform unor contracte revoltătoare (detalii aici). Se pot împăca cele două interese? Doar dacă Rusia încetează să ne mai trateze ca pe un fost vasal!

Într-un an-doi, vom şti dacă strategia iniţiată de Putin dă roade şi dacă există cu adevărat bune intenţii în ea. Nu va fi greu să vedem dacă sprijinul României pentru parcursul proeuropean al Moldovei continuă cu aceeaşi intensitate. Nu va fi greu să vedem dacă peste trei ani, atunci când expiră contractele privind tranzitul de gaze din Rusia, preţurile vor fi renegociate transparent şi echitabil. Nu va fi greu să vedem dacă politicienii încurajează sau, din contră, pun beţe în roate investiţiilor care ne pot aduce independenţă energetică şi chiar ne pot transforma într-un jucător regional important în acest domeniu.

Patriotismul autentic şi loialitatea faţă de orientarea prooccidentală a României nu vor fi însă suficiente pentru a face faţă perioadei dificile ce se arată. Mai este nevoie şi de multă minte, curaj şi determinare în reformarea statului şi în creşterea economiei.

După cum declara George Friedman, preşedintele Stratfor, în timpul vizitei sale la Bucureşti luna trecută, scutul antirachetă nu este suficient pentru a ne apăra de toate pericolele externe. Nici apartenenţa la UE şi NATO, nici parteneriatul cu SUA nu pot face mai mult pentru siguranţa noastră decât o democraţie consolidată, un stat de drept eficient, o justiţie independentă şi o economie puternică.

După cum a demonstrat eşecul proiectului Nabucco West, unde şi SUA, dar şi multe ţări UE şi-au urmat propria agendă, toate parteneriatele în care ne-am ancorat s-ar putea să nu fie suficiente pentru a ne împlini aspiraţiile. Pentru simplul motiv că nimeni nu va putea face în locul nostru lucrurile pe care doar noi le putem face şi nici nu îşi va ignora propriile interese pentru a le pune mai presus pe ale noastre. Singurul mod în care ne putem proteja, cu adevărat, interesele naţionale este să devenim suficient de puternici încât să nu depindem, vital, nici măcar de cei mai devotaţi aliaţi."

Memorat
Pagini: 1 [2] 3 4 ... 34
Schimbă forumul: