Main Content:

Pagini: 1 ... 72 73 [74] 75 76

Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor

Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1095 : Octombrie 23, 2019, 11:11:03 »


www.activenews.ro/stiri-politic/Cum-indrazniti-158139
Joi, 3 octombrie 2019


Cum îndrăzniți?

DE MIHAI ȘOMĂNESCUFOTO: ActiveNews/Raluca Oanță

„Filozof român, apărător al libertății și al drepturilor omului”, așa scrie pe posterul gigant pe care tronează chipul lui Mihail Șora care face reclamă retailler-ului emag.

Există și un clip video, în care Șora ne anunță că „aveam 30 de ani când viața s-a oprit, când ne-au condamnat pe toți, la frică”. Nu domnule Șora, pe dvs nu v-a condamnat nimeni la frică. Pentru dvs, la 30 de ani, viața abia a început. Dvs nu ați fost condamnat la frică, dvs ați fost în rând și alături de cei care au condamnat PE ALȚII la frică.

Este ceva de nedescris. Un om care a venit în țară (că de-aia ni-l arată Papaya în trenul care INTRĂ în România) doar pentru că tancurile sovietice „ne eliberaseră” și voia și el să fie părtaș la „eliberare” vorbește despre cei care au ajuns în temniță exact când el ajungea la brațul temnicerilor. (Dacă nu-i așa, înseamnă că românii fugiți din calea urgiei, inclusiv Regele Mihai, erau niște nebuni).

Pentru cine nu știe, Mihail Șora, „apărătorul drepturilor omului și al libertății” era în Guvernul României, acel executiv care îl trimitea în temniță pe Petre Țuțea, „respectându-i drepturile omului”.
www.activenews.ro/stiri-politic/Urmasii-romanilor-intemnitati-de-comunisti-se-declara-revoltati-de-clipul-emag-cu-Mihai-Sora.-Mircea-Morar-Ce-parere-poti-sa-ai-de-cineva-care-prin-astfel-de-clipuri-si-imagini-isi-bate-joc-de-cei-care-au-suferit-in-timpul-comunismului-158148?fbclid=IwAR1pP8626pa1w5eXx3Cned_68hCT-mk7b2CLRfha-52j6zCpdisErxW56Sc
Vineri, 4 octombrie 2019

Urmașii românilor întemnițați de comuniști se declară revoltați de clipul emag cu Mihai Șora. Mircea Morar:Ce părere poți sa ai de cineva care prin astfel de clipuri și imagini își bate joc de cei care au suferit în timpul comunismului?

DE MIHAI ȘOMĂNESCUClipul publicitar al companiei emag, în care fostul redactor-șef al Editura de Stat pentru Literatură și Artă din Republica Populară Română, Mihai Șora, vorbește despre cum a suferit pe vremea comunismului, a stârnit reacția urmașilor celor care chiar au suferit pe vremea regimului de tristă amintire.
Mircea Morar, din Cluj Napoca, este nepotul unor oameni pentru care regimul comunist a însemnat, la propriu, sfârșitul vieții. Dânsul a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu despre acest videoclip:
Reporter: Ne puteți spune domnule Morar, cine din familia dvs a pătimit pe vremea comunismului?
Mircea Morar: Pai pot începe cu străbunicul primar liberal mort după 6 luni de la arestare, în 1956. Bunicii care au avut de suferit pe baza „originilor nesănătoase". Datorită cărora urmau sa fie deportați în Bărăgan

În perioada in care bunicul dvs murea în detenție, dl Mihail Sora  era redactor șef al Editurii pentru Literatură și Artă, instituție care preluase activele Fundației Regale pentru Literatură și Artă. Ce impresie v-a lăsat videoclipul făcut de emag și papaya?
Acest clip m-a revoltat și m-a răscolit foarte tare . M-a făcut să îmi aduc aminte toate lucrurile pe care ni-le povestea bunica despre suferințele lor . Cum și-au dus singuri „de bunăvoie" animalele la CAP, cum le-au fost confiscate pământurile, cum a dormit cu bunicul în bordei sub pământ în lunca Muresului aproximativ un an  deoarece începuseră deportările în Bărăgan și cum trebuiau sa meargă apoi zilnic în fiecare seară la securitatea din comună unde un ofițer îi întreba ce au lucrat în ziua respectivă (bănuiesc ca să confrunte cu informațiile primite de la informatori).

Ce părere aveți despre dl Șora?
Ce impresie poate avea orice om ai căror înaintași au avut de suferit în acea perioada când Sora de bunăvoie și din convingere se înscria în partidul comunist francez și apoi își cerea transferul la comuniștii români cerând chiar și recunoașterea vechimii de comunist?  Una de repulsie față de ipocrizia sa în a poza azi în mare luptător anti-comunist . Ce părere poți sa ai de cineva care prin astfel de clipuri și imagini își bate joc de cei care au suferit în timpul comunismului ?

Vă mulțumesc.

Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1096 : Noiembrie 21, 2019, 15:20:48 »

Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy in US
www.facebook.com/romanian.embassy.us/photos/a.822704897812574/2551906908225689/?type=3&theater&ifg=1

2019 Comparative lectures at Wilsonian Club: Two Revolutions 30 years ago - Czechoslovakia and Romania

Lecturers:
H.E. Ambassador of the Czech Republic Hynek Kmonicek
GWU Prof. Dennis Deletant, OBE

When: Monday, December 2, 2019 @ 6:00PM
Where: Woodrow Wilson House Museum (2340 S Street, NW Washington, DC 20008)

This is a free event, but seating is limited! You must register here:
https://www.eventbrite.com/e/2019-lectures-two-revolutions-30-years-ago-czechoslovakia-and-romania-tickets-81639521005

2019 prelegeri comparativ la Clubul wilsonian: Două Revoluţiile în urmă cu 30 de ani - Cehoslovacia și România

Lectori:
E.S. Ambasadorul Republicii Cehă, Hynek Kmonicek
GWU Prof. Dennis Deletant, OBE

Când: luni, 2 decembrie 2019 @ ora 6:00
Unde: Muzeul Casa Woodrow Wilson (Strada anilor 2340, Washington Washington, DC 20008)

Acesta este un eveniment gratuit, dar locurile sunt limitate! Trebuie să te înregistrezi aici:
https://www.eventbrite.com/e/2019-lectures-two-revolutions-30-years-ago-czechoslovakia-and-romania-tickets-81639521005
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1097 : Noiembrie 21, 2019, 15:21:54 »

Memorat
  • Mr. G
  • Hero Member
  • *****
  • Deconectat Deconectat
  • Mesaje: 2562
  • Vezi Profilul
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1098 : Noiembrie 21, 2019, 20:52:34 »

Ceartă între revoluţionari pe distincţiile date la 30 de ani de la evenimentele din '89. „Nu pot decât să surâd, trist. Mi-e ruşine“

Borcea Stefan,  21 noiembrie 2019, 12:59

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/focsani/cearta-revolutionari-distinctiile-date-30-ani-evenimentele-89-nu-decat-surad-trist-mi-e-rusine-1_5dd666205163ec4271407086/index.html
 
Asociaţiile de Revoluţionari din Focşani se contestă între ele, iar cei care au avut un rol important în acele zile sângeroase din Decembrie 1989, dar nu şi-au luat certificate de revoluţionari, se simt dezgustaţi de acţiunea Primăriei.
Primăria Focşani va înmâna, în luna decembrie, cu prilejul împlinii a 30 de ani de la Revoluţia Română, plachete omagiale unui număr de 37 de revoluţionari care au luptat pentru  victoria din sângerosul Decembrie 1989.
Numele lor au fost făcute publice, iar o parte din revoluţionari contestă calitatea unora, mai ales că în Vrancea nu au existat mişcări revoluţionare serioase. Pe listă apar şi revoluţionari care au luptat în altă parte decât la Focşani, lucru care i-a nemulţumit pe contestatari.
“Ese cazul lui Toader Adrian, care a încălcat legea abuzând de funcţia de preşedinte, aducând din alte judeţe ale ţării răniţi, spunându-le că le poate da distincţii, decoraţii, prin autorităţile locale. Nu vreau să influenţez, dar aceste distincţii se dau celor care au participat la revoluţie în oraşul unde şi-au luat certificatul de rănit. Oraşul Focşani nu  a avut răniţi, ci morţi”, spune Costică Trandafir, lider al unei asociaţii de revoluţionari din Focşani.
 
În replică, omologul său de la cealaltă asociaţie a revoluţionarilor recunoaşte că a fost rănit la Bucureşti, dar că locuieşte în Focşani de 25 de ani. “Eu am fost împuşcat în Revoluţie şi am stat doi ani prin spitale. Am fost în Bucureşti, la Revoluţie, după data de 21 decembrie 1989. M-am mutat din Bucureşti în Focşani în 1994, iar după logica mea dacă m-am mutat aici, tot aici plătesc toate dările, prin urmare de la Focşani trebuie să luăm medaliile şi facilităţile pe care le avem ca revoluţionari, spune Toader Adrian.
Edilii susţin că nu a făcut altceva decât să respecte documentele puse la dispoziţie de revoluţionari.
“Noi vrem să facem un lucru frumos şi bun. Tot respectul pentru dumneavoastră, dar vă spun  doar atât. Îmi pare nespus ca după 30 de ani există această dezbinare între dumneavoastră. Eu am vrut, la propunerea asociaţiilor de revoluţionari, să acordăm nişte distincţii. Am vrut să nu fac nicio discriminare. Noi am vrut doar să facem un gest de apreciere şi nimic altceva”, a menţionat primarul Cristi Misăilă.
În lista de 37, completată cu încă două persoane care au fost omise din greşeală, apar şi numele unor foşti procurori, miliţieni, dar şi preoţi din Focşani. Este vorba despre procurori Nicolae Boştiog şi Santa Atilla, preoţii Ionel Ene şi Petre Petre, fostul miliţian Didi Băjenaru, dar şi Marian Bobocea,fostul şef OPC, care a murit în această vară.
Distincţiile vor fi acordate în luna decembrie, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local.
Doi dintre participanţii activi la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Focşani, care au refuzat să primească certificat de revoluţionari, spun că nu au fost luaţi în seamă adevăraţii luptători de atunci.
 
„Mă numesc Laurenţiu Barbu şi vreau să dau o replică conducerii ruşinoase a Primăriei din Focşani pentru felul în care premiază nişte infiltraţi într-o organizaţie ca fiind de revoluţionari şi nu ia în seamă adevăraţii oameni care şi-au asumat riscurile să conducă judeţul Vrancea imediat după Revoluţie. Aceea a fost singura acţiune revoluţionară din Vrancea, iar ei sunt într-o listă a CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale) pe care o are Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Focşani. O listă care reprezintă începutul democraţiei în Vrancea. Un punct de care au depins apoi toţi trecătorii conducători ai judeţului.  Restul pe care îi vedem acum în poza asta sunt nişte infiltraţi în o aşa numită asociaţie revoluţionară (eu doar pe 2 dintre ei i-am văzut pe acolo), oameni care beneficiază şi acum de la statul român de bani şi alte ajutoare, de ce? Pentru că au dat şpagă să intre în acea asociaţie de Revoluţionari şi să îşi ceară un certificat de revoluţionar?  Dar Liviu Ioan Stoiciu nu merită o plachetă de onoare? Dar eu şi alţii care am luat decizii atunci în primele zile, am semnat documente şi am mişcat judeţul acesta care se blocase pe 22 decembrie 1989 când toţi foştii comunişti au fugit, nu merităm nici o atenţie? Cine este acest primar care vrea să rescrie istoria? Cine este în conducerea acestei asociaţii de falşi revoluţionari care ia dreptul unora de a fi fost acolo? Ruşine, Primăria Focşani!”, spune Laurenţiu Barbu, participant activ la Revoluţie.
La rândul său, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, primul preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale în Vrancea, a postat pe pagina de Facebook un comentariu în care îşi exprimă tristeţea faţă de ceea ce se întâmplă.
 
“Am refuzat să primesc certificat de revoluţionar (la fel a făcut Laurenţiu Barbu, care mi-a stat alături din 22 decembrie 1989, când se trăgea la Focşani şi în Vrancea „ca la Bucureşti” cu gloanţe adevărate; am fost luat pe sus în 22 decembrie 1989 de revoluţionari şi instalat preşedinte de judeţ, venisem în Piaţa Unirii în fruntea unei coloane uriaşe de manifestanţi din cartierul Sud, unde era platforma industrială a municipiului; lumea auzise de mine de la Radio Europa Liberă, fusesem „oaia neagră” a regimului Ceauşescu, pus la index de Securitate; am stat 73 de zile pe baricadele postcomuniste vrâncene, în 5 martie 1990 m-am retras, după ce FSN s-a transformat în partid), motiv să fiu şters din istoria revoluţiei vrâncene de actualele autorităţi rămase fără memorie (au trecut aproape 30 de ani, nimica toată pentru profitori)... Nu pot decât să surâd, trist. Îmi e ruşine. Altfel, nu mă interesează nici o „plachetă de onoare ca revoluţionar”. Dar istoria vrânceană ar trebui să respecte adevărul. Mi-am făcut atunci o datorie de conştiinţă, m-am iluzionat că sunt şi eu un „revoluţionar paşoptist” şi acceptam să fiu împuşcat (au murit şi la Focşani doi nevinovaţi atunci, în decembrie 1989, când Armata preluase puterea, crezându-se că sunt terorişti).P.S.Dacă întrebi pe oricare dintre cei din lista de revoluţionari a Primăriei Focşani: când a început mişcarea anti comunistă în Vrancea? Nu o să ştie să răspundă, pentru că nu ştiu, pentru că lucrau în partea cealaltă a baricadei! Aveau frigiderele pline şi ne spionau pe noi, care mai ascultam Europa Liberă prin toaleta Bibliotecii Judeţene Duiliu Zamfirescu!” 

Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1099 : Noiembrie 25, 2019, 13:57:14 »

Grup SSRML 1945 - 1989
www.facebook.com/groups/535511046964909/?multi_permalinks=766705877178757%2C766599767189368&notif_id=1574663376058326&notif_t=group_activity
Luni, 25 noiembrie 2019
Sorina Dascalu a distribuit o postare.
Cunoscind profesionalismul Editurii Casa Radio si pe cel al echipei de la Radio Romania Cultural, recomand aceasta carte. Inca nu am citit-o, dar o voi face cu siguranta.

https://radioromaniacultural.ro/oana-pellea-nu-poti-cladi-un-viitor-fara-sa-ti-cunosti-trecutul/?fbclid=IwAR05N_qO1JhrdxmgG62pipfCGDA5vI2bvCjdLyHfAPvQ2p04Nn-N7YNd1T4
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1100 : Noiembrie 25, 2019, 13:58:26 »

Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1101 : Noiembrie 25, 2019, 14:06:52 »Născut în România.
30 de ani de libertateMemorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1102 : Decembrie 08, 2019, 21:05:34 »

La trei decenii de la Revolutie, in loc sa ne bucuram de stima societatii romanesti, constatam aparitia unei serii de jigniri la adresa noastra si de denigrari ale evenimentului istoric pe care l-am creat. Nu este ceva intamplator, sau accidental, ci un ”fenomen” provocat, structurat si dirijat impotriva semnificatiilor Revolutiei din Decembrie 1989 si a celor care au luptat, sau chiar s-au jertfit pentru scopurile ei. Sunt insa consternat de faptul ca cei care iau atitudine si protesteaza cu adevarat impotriva acestui fenomen nu mai sunt revolutionarii, cei direct vizati, ci alti romanai!
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1103 : Decembrie 08, 2019, 21:08:29 »


www.activenews.ro/stiri-social/Protest-in-fata-Emag-Crangasi-Red-October-1917-Black-Friday-2019-Comunism-vopsit-in-capitalism-Sora-vorbeste-de-libertate-Ma-r-xima-perversitate-158837?fbclid=IwAR3gVBHcJfXpf7eBXt8rWGizDphVCPEF8ztvGLuV_b6rQA3rSb5MtPb-3x8
Vineri, 15 noiembrie 2019

Protest în fața Emag Crângași: Red October 1917 - Black Friday 2019, Comunism vopsit în capitalism/ Șora vorbește de libertate, Ma(r)ximă perversitate!

DE ANDREI NICOLAEReclama la produse Emag în care Mihail Șora, fost membru al Guvernului comunist în anii 50, vorbește despre libertate la 30 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, a lăsat urme adânci.
Astfel, un grup de tineri - intitulat NOI - s-a dus în fața sediului Emag din Crângași, chiar în seara de Black Friday și a expus un mesaj critic la adresa companiei:  „Red October 1917 - Black Friday 2019, Comunism vopsit în capitalism/ Șora vorbește de libertate, Ma(r)ximă perversitate!”.
Reamintim că reclama realizată de Papaya Advertising a stârnit mari controverse în opinia publică din cauza trecutului comunist la protagonistului ei, Mihai Șora.
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1104 : Decembrie 11, 2019, 11:35:03 »

         
www.iiccr.ro/ecourile-conferintei-dupa-30-de-ani-de-libertate-raul-se-coaguleaza-mult-mai-bine/?fbclid=IwAR1FVI9CHNBEXhDUNfTKXjR6Le9Vwzhd049p0W2ORVrpNBinWZK2IETZaB0
Marti, 10 decembrie 2019

Institutul de Investigare a
Crimelor Comunismului și
Memoria Exilului Românesc


Ecourile conferinței ”După 30 de ani de libertate”: Răul se coagulează mult mai bineCluj, 10 decembrie 2019. Conferința „După 30 de ani de libertate” a avut loc în data de 9 decembrie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Organizată de Liga Studenților din Cluj, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu prilejul împlinirii a trei decenii de la căderea comunismului, conferința a adus laolaltă studenți, istorici și scriitori.

Într-un cadru deschis dezbaterii, președintele executiv al IICCMER, Radu Preda, împreună cu scriitorul Sorin Lavric au dialogat pe teme legate de locul și identitatea României în Uniunea Europeană. Peisajul politic, cultural și religios al țării noastre, împletit cu istoria recentă și o perspectivă asupra viitorului au fost subiecte de maxim interes pentru participanți.

Câtă vreme mai avem puterea și posibilitatea unei exprimări libere să nu fim înfricoșați de spectrul cenzurii, ci să folosim oportunitatea la maxim. Pentru că mai rea decât cenzura este autocenzura. Radu Preda, Președintele executiv al IICCMER

Ștergerea tuturor diferențelor va duce la un haos, la o anarhie, la distrugerea tuturor ierarhiilor. Drama cea mare este că generația tânără vrea egalitarism cu orice preț și trăiește în virtutea acelui entuziasm mondial, grație căruia vrem binele întregii omeniri și putem toți să trăim la fel de bine. Așa ceva nu se poate, nu se va putea niciodată. Sorin Lavric, scriitor

Răul se coagulează mult mai bine, este mai articulat în timp ce binele e mai tâmp, mai cu probleme de comunicare. Excelența, cinstea, virtuțile sunt mai greu de tradus în reflexii practice. Un grup valoric este mult mai greu de gestionat decât o bandă de tâlhari. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă pierdeți nădejdea. Radu Preda, Președintele executiv al IICCMER

Conferința a fost transmisă live și poate fi vizualizată aici: https://bit.ly/36f3fdo.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1105 : Decembrie 15, 2019, 17:04:39 »

Iata cum se comemoreaza la Timisoara cei 30 de ani trecuti de la declansarea revoltei locale care s-a transformat in ceea ce numim Revolutia Romana din Decembrie 1989?


www.ziuadevest.ro/viktor-orban-premierul-ungariei-la-gala-libertate-89-din-cadrul-programului-timisoara-30/?fbclid=IwAR1l_AZ1aIPTCuVcWN2_1-KvqKTkT-n2p-mE1i3ehG-GP5b4FhvVr1O1QB8
Sambata, 14 decembrie 2019

Viktor Orban, premierul Ungariei, la Gala „Libertate `89”, din cadrul programului Timișoara 30

De către Cristian MirtGala „Libertate `89”, din cadrul programului Timișoara 30, organizat pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluție de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, i-a adus la Timișoara pe prim-ministrul maghiar, Viktor Orbán, și președintele asociației organizatoare, László Tőkés. Acestora, li s-a alăturat și „gazda” festivităților, primarul Nicolae Robu.
La eveniment au participat și alte personalități, reprezentând, printre altele: guvernul Sloveniei, Casa Regală din Marea Britanie, birourile de propagandă și relații externe ale guvernului de la Budapesta, ambasadorul Ungariei la București și mai mulți întâistători ai bisericilor reprezentative pentru maghiarii din Transilvania și alte regiuni din afara Ungariei, unde aceștia sunt numeroși.
Cel care a inițiat discursurile a fost Nicolae Robu, care a amintit că Timișoara este „un oraș cu oameni minunați, care oferă un model la nivel mondial, de urmat. Noi, timișorenii, trăim în respect total unii cu alții, indiferent de etnie, limba vorbită, sau confesiune”. Drept exemplu, primarul a amintit de Farkas Imre, viceprimarul care face parte din UDMR. „Spre final de mandat, pot spune că am colaborat bine, și pot spune că vom colabora la fel de bine, și pe viitor”, a ținut să menționeze Robu, înainte de a aminti și de școlile și instituțiile culturale ale minorităților, susținute de administrația locală.
În ceea ce privește evenimentele comemorate, Robu a amintit că în seara de 16 decembrie 1989, la Timișoara au apărut primele strigăte „Jos Ceaușescu”, de acolo a pornind Revoluția. „Timișorenii au fost primii care au înțeles că e în puterea lor să schimbe regimul, iar o scânteie a fost destul ca totul să explodeze. De atunci, în fiecare 17 decembrie, Timișoara e în doliu”, a spus Robu.
Edilul șef a avut un mesaj și pentru Tokes: „Domnule L. Tokes, în unele privințe, părerile nu coincid, dar tocmai pentru astat am avut o Revoluție… pentru că nimeni nu este deținătorul adevărului absolut. […] Să dăm Cezarului ce este al Cezarului, Timișoara vă este recunoscătoare. Și România ar trebui să vă fie la fel recunoscătoare”.
Primarul a amintit și de Viktor Orban: „Deși foarte tânăr, ați fost militant anti-comunist, Și știu că ați făcut și faceți multe lucruri bune pentru Ungaria și poporul maghiar”.
„Timișoara a dat șansa istorică de a elimina comunismul din România. De aceea, amintirea acelor vremuri trebuie să rămână vie în memoria noastră și a generațiilor care vin. Nu avem voie să uităm sacrificiul eroilor și să abdicăm de la valorile acestora.[…] Timișoara, glorie eternă eroilor tăi!”, a încheiat Robu.
În aplauzele celor prezenți, a urcat pe scenă și László Tőkés. Acesta a început amintind că acum aproape 30 de ani s-a împlinit profeția conform căreia Uniunea Sovietică urma să cadă. „Regimurile ateiste din Europa de Est s-au prăbușit unul după altul. Atunci a venit și sfârșitul pentru ultimul regim stalinist, cel al lui Ceaușescu. Popoarele libere  încă îi mulțumesc lui Dumnezeu, la 30 de ani de atunci”.
Pastorul a amintit că Timișoara a avut de suferit din cauza Elenei Ceaușecu, care în lipsa soțului său, plecat în Iran, dorea să distrugă orașul. „S-a declanșat mecanismul de distrugere, în locul unde s-a prăbușit și Gheorghe Doja. Respect eroilor Timișoarei. Cu subiectivitate, voi atrage atenția asupra rolului congregației mele. În ciuda propagandei, […] timișorenii nu au uitat de unde a plecat Revoluția”.
„Stalin a promis distrugerea religiei, dar în cele din urmă s-a prăbușit comunismul, iar Biserica lui Cristos încă există. Comunitatea reformată, reprimată, s-a unit împotriva regimului ateist. Românii și alte grupuri confesionale s-au opus comuniștilor atei care încercau să ne dezbine. Ne-am unit în spirit multiconfesional, în stilul orașului, pentru apărarea valorilor creștine comune”, a spus Tőkés.
Pe lângă libertatea confesională, liderul maghiarilor din Transilvania a amintit că o altă dorință a revoluționarilor a fost libertatea cuvântului: „ Libertatea cuvântului a intrat ca necesitatea de a doborî zidurile tăcerii, construite pe baza cultului personalității și idealurilor sociale. […] Era imposibil să păstrăm liniștea. Noi dacă nu vorbeam, pietrele ar fi zbierat”. Acțiunile revoluționarilor au fost comparate de Tokes cu cele ale lui Luther și Calvin „de a nu se supune tiraniei papale”. Acesta a continuat: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni”.
Ultimul care a vorbit a fost Viktor Orban. La începutul discursului său, acesta a amintit de importanța Timișoarei în istoria Ungariei: de la rolul în oprirea turcilor la faptul că orașul a fost un important centru economic în timpul imperiului austro-ungar.
„Lumea are două probleme: nu crede ceea ce posibil și crede ce nu e posibil. În 1989, lumea nu credea că românii se pot revolta împotriva comunismului. Atunci, s-a dovedit că, pentru libertate, românii și maghiarii pot face front comun. La fel, în 1956, polonezii, românii, dar și maghiarii din România, au susținut revoluționarii din Ungaria”, a amintit Orban în discursul său.
„Libertatea nu o vom primi niciodată ca un dar din partea marilor puteri. Cadourile nu pot veni decât de la Dumnezeu: curajul de a lupta pentru libertatea proprie, în acel caz. Dacă așteptam după occidentali, încă am fi ocupați de sovietici, iar în consiliile partidului comunist încă s-ar fi decis viitorul nostru”, a continuat Orban.
Vorbind și de prezent, Orban a anunțat planurile sale, în care speră să fie implicată și România. „În calitate de premier, văd șanse nemaipomenite ca românii și maghiarii să aibă țeluri comune. Noi vrem să ieșim din linia a doua a popoarelor europene. După 40 de ani de comunism, și asta ar fi o victorie, dar noi vrem să ne numărăm printre cele mai performante țări”, a spus acesta.
Planurile numite de premierul maghiar sunt ca Europa de Est să aibă tehnologie de cea mai înaltă calitate, aer curat și să fie una dintre cele mai sigure zone. Orban vrea ca în viitor, întrebarea pe care și-o pun locuitorii regiunii să fie: „Ce să ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentală?”. Acesta a continuat: „Foarte mulți, chiar și dintre noi, nu pot încă să-și imagineze. Nici în 1989 lumea nu credea că ce s-a întâmplat aici este posibil”.
În încheiere, întorcând-se la trecut, Orban a spus că niciuna dintre strategiile comuniste nu puteau reuși să pună în aplicare un sistem, cel comunist, „născut în păcat”. „Nu există schimbare politică care să se întâmple de pe o zi pe alta, nu poți să transformi un câmp de mătrăgună într-o livadă înfloritoare. Patru decenii de comunism nu au cum să nu lase urme. Suntem datori față de noi înșine să rostim adevărul. Prin memoria noastră, aprindem lumina, unde pentru prima dată în Europa a existat iluminat public”.
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1106 : Decembrie 15, 2019, 17:23:50 »


www.ziuadevest.ro/dezbatere-despre-revolutia-din-romania-in-parlamentul-european-exact-la-30-de-ani-debutul-acesteia-la-timisoara/?fbclid=IwAR1-vi67_aFPcXrv8Zyd5Vxs6qEsyshCagTOV_2sSNZN3RCyma4yQY-fK7g
Sambata, 14 decembrie 2019

Dezbatere despre Revoluţia din România în Parlamentul European, exact la 30 de ani debutul acesteia la TimişoaraFostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat că Parlamentul European va avea, luni, o dezbatere despre Revoluţia din România, exact la la 30 de ani debutul acesteia la Timişoara. ”Toţi cei 32 de parlamentari români, indiferent de apartenenţa politică, au putut să facă propuneri pe proiectul de text şi îl vor susţine în plen”, a anunţat Băsescu.
”Revoluţia din România în dezbaterea Parlamentului European! Luni, la Strasbourg, va avea loc un eveniment unic. Se va dezbate o rezoluţie despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Dezbaterea are loc în ziua de 16 Decembrie, exact la 30 de ani de la începerea Revoluţiei la Timişoara, iar votul în plenul Parlamentului pentru Rezoluţie se va da Joi, 19.12.2019”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Europarlamentarul PMP a precizat că ”toţi cei 32 de parlamentari români, indiferent de apartenenţa politică, au putut să facă propuneri pe proiectul de text şi îl vor susţine în plen”.
”La fel de important este că liderii tuturor grupurilor parlamentare au fost de acord cu propunerea grupului PPE de a se introduce în dezbaterea Plenului Parlamentului Rezoluţia despre Revoluţia Română”, a mai scris Băsescu.
În urmă cu 30 de ani, în Decembrie 1989, la Timişoara au izbucnit evenimentele care au dus la căderea comunismului din România.
În data de 15 Decembrie 1989 s-a aprins scânteia Revoluţiei, când mai mulţi timişoreni s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Timişoara pentru a-l susţine pe pastorul Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat de regimul comunist.
Susţinerea pastorului reformat s-a transformat, a doua zi, într-o adevărată revoltă, iar în aceeaşi seară au avut loc primele arestări ale celor care demonstrau în Piaţa Maria din Timişoara, acolo unde se află Biserica Reformată.
În data de 17 Decembrie 1989, la Timişoara se trăgea înspre manifestanţi, tot atunci au căzut şi primele victime.
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1107 : Decembrie 15, 2019, 17:36:37 »

Pana si un membru al Partidului Rezist se mira de ceea ce vede in aceste zile aniversare si comemorative totodata.Petrica Folica: Am trăit să o văd și pe asta, un turnător la Securitate să laude Revoluția din 1989.
Oprea Sorin Danut: La Tokes nu s a aprins nici o scanteie a revolutiei

« Ultima modificare: Decembrie 15, 2019, 17:49:41 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1108 : Decembrie 15, 2019, 17:48:07 »

La Timisoara nu se aniverseaza trei decenii de la Revolutia Romana din 1989, ci 30 de ani de la victoria Ungariei impotriva Romaniei!Acelasi Petrica Folica - www.facebook.com/photo.php?fbid=2757269340977978&set=a.2647651811939732&type=3&theater
Dragi timișeni,
venirea premierului ungar la Timișoara pentru omagierea pastorului de la care a pornit Revoluția înseamnă și inaugurarea simbolică a Anului Trianonului.


"Maghiarii comemorează anul viitor 100 de ani de la semnarea Tratatului de a Trianon (4 iunie 1920) prin care, în urma Primului Război Mondial, Ungaria a pierdut mai mult de trei sferturi din teritoriul pe care îl administrase în perioada imperiului Austro-Ungar. Venind la Timișoara pentru marcarea celor 30 de ani de la căderea comunismului, premierul conservator al Ungariei, promotor al iliberalismului ca ideologie de stat, vrea să arate cât de important a fost pentru Budapesta evenimentul din 1989 și cât de mare a fost contribuția adusă atunci de un ardelean de limbă maghiară, marginalizat între timp de elita politică de la București."- Europa Liberă.

PS: De ce Partidul NAȚIONAL Liberal a numit la Timișoara pe singurul consilier local al Organizației ETNICE maghiare UDMR în funcția de viceprimar al orașului martir Timișoara?

PPS: Premierul maghiar Orban a interzis etnicilor maghiari sărbătorirea zilei naționale a României de 1 Decembrie. https://www.rfi.ro/politica-91695-viktor-orban-satu-mare-ma

DRAGI ROMÂNI,
ISTORIA SE RĂZBUNĂ PE CEI CE NU O CUNOSC, REPETÂND-SE.

ROMÂNIA DEASUPRA TUTUROR INTERESELOR!
Partidul REZIST luptă pentru o Românie liberă, democrată și puternică.

Petrică Folică,
Președintele Partidului REZIST
Memorat
Răspuns: Imaginea Revolutiei din 1989 si a revolutionarilor
« Răspunde #1109 : Decembrie 15, 2019, 20:55:36 »

Multumesc Patriarhiei Romane, le multumesc fostilor mei colegi de la Sectorul comunicatii si relatii publice - Centrul de presa BASILICA, in special celor de la Trinitas TV, pentru campania de suflet si profesiune de credinta dedicata implinirii a 30 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989. Pana in 21, puteti urmari in continuare marturii ale celor care au trait zilele acelea, zile pe care nu le vom uita niciodata.

DUMNEZEU ESTE CU NOI!

https://www.facebook.com/trinitastv/videos/vb.385214248329911/2493333517659979/?type=2&theater
Memorat
Pagini: 1 ... 72 73 [74] 75 76
Schimbă forumul: