Main Content:

Pagini: 1 ... 47 48 [49] 50 51

Totul despre MAIOR LAZAR DORIN

 • valahul
 • Sr. Member
 • ****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 326
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #720 : Noiembrie 15, 2013, 19:01:44 »

Părerea mea.Dacă tot suntem la bilanțuri și calcule.

Escrocherie de 4.000 de miliarde de lei vechi la Romexterra Bank Braşov
 
Grupurile de firme But S.r.l., respectiv Maroma S.r.l., proprietatea unor apropiaţi ai baronului pedist George Scripcaru, primar al Braşovului şi vicepreşedinte naţional al P.D.-L.
 

Privilegiaţi ilegal de bancă, Cristian Butum, membru al Biroului Municipal al P.D. Braşov, respectiv Iulian Doftoreanu, sponsor oficial al democraţilor, au primit ilegal de la fostul director al filialei braşovene a băncii Romexterra, Mihai Maţepiuc, sute de miliarde de lei vechi, pentru care au emis sute de file CEC fără acoperire, sub protecţia băncii. Alte zeci de firme au avut beneficii asemănătoare prin intermediul ingenioasei inginerii bancare, inventată de Maţepiuc, demis de la conducerea Romexterra Braşov şi urmărit penal împreună cu cei doi patroni pedişti favorizaţi de bancă. Procurori ai D.N.A. Braşov au tărăgănat dosarul şi aflarea adevărului, fiind acuzaţi că sunt instrumente politice. De asemenea, în acoperirea urmelor sunt implicate nume grele din administraţia locală şi Poliţie, persoane apropiate de P.D.-L., printre care şi viceprimarul pedelist Adrian Gabor, prieten cu Butum, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Braşov, Constantin Arişanu, apropiat, de asemenea, de P.D.-L. Braşov.
Tărăşenia a ieşit la iveală după ce mai mulţi patroni au sesizat D.N.A. şi organele abilitate asupra neregulilor. Culmea e că doi dintre reclamanţi, Ovidiu Tiţion şi Dorin Lazăr Maior, au fost reţinuţi de procurorii D.N.A. pentru săvîrşirea infracţiunii de şantaj, după ce li s-a înscenat un „flagrant”.
Conducerea filialei braşovene a băncii a construit o adevărată caracatiţă financiară de creditări fără acte justificative, estimată la aproximativ 4.000 miliarde de lei vechi. Deşi auditul intern efectuat de Direcţia de Audit şi Control Intern în 19.12.2006 confirma ilegalităţile săvîrşite de Mihai Maţepiuc, din calitatea de director adjunct al filialei Romexterra Brasov, împreuna cu Iulian Doftoreanu (patronul firmelor Maroma Invest S.r.l. Braşov) şi Cristian Butum (administratorul S.C. Butimex S.r.l. Braşov), dosarul a fost trecut pe linie moartă. Organele de ancheta şi procurorii D.N.A. Braşov sunt acuzaţi că au încropit un dosar de şantaj, pe numele omului de afaceri Dorin Lazăr Maior (preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 – România). „Procurorul Sulu şi alţi doi domni, procurorul Drilea şi procurorul Gliga (actualmente avocatul lui Iulian Doftoreanu), la ordinele procurorului-şef Valentin Şelaru, au «orchestrat» dosarul de şantaj în care am calitatea de învinuit şi au pus în mişcare acest angrenaj de forţă”, spune Dorin Lazar Maior.
 
Caracatiţa infracţională
 
„Escrocheria a ieşit la iveală după ce atât eu, cât şi alţi câţiva patroni am sesizat D.N.A. şi organele abilitate asupra neregulilor de la Romexterra Bank Braşov. Cu toate acestea, la finele lunii decembrie 2006, mie şi lui Ovidiu Tiţion ni s-a înscenat un flagrant de către procurori… La finele lunii decembrie 2006 am fost reţinuţi de procurorii D.N.A. pentru săvârşirea infracţiunii de „şantaj”, explică Maior.
De remarcat că acţiunea procurorilor a demarat după ce Iulian Doftoreanu şi Cristian Butum, amicii fostului director adjunct al Băncii Romexterra, filiala Braşov, Mihai Maţepiuc, s-au autodenunţat cu scopul de a se proteja. Anunţul privind implicarea conducerii Romexterra în scandal a fost confirmat atât de acuzaţii din dosar, cât şi de Parchet.
„Toate operaţiunile bancare erau coordonate de Maţepiuc din postura de director executiv al Romexterra Bank, filiala Braşov, prin întocmirea de dosare fictive de acordare a creditelor pentru societăţile noastre, iar creditele obţinute au fost dirijate către alte societăţi, printre care şi cele administrate de Iulian Doftoreanu şi Cristian Butum”, afirmă Dorin Lazar Maior.
Audiat în dosarul 941/197/2007, în 19.04.2007, Mihai Maţepiuc a afirmat că „Centrala Romexterra Bank S.A. din Bucureşti a observat aceste ilegalităţi, dar preşedintele executiv Adrian Radu nu a sesizat organele judiciare, susţin patronii societăţilor prejudiciate”. Avocaţii lui Maior şi Tiţion susţin că „sistemul practicat de Maţepiuc era simplu şi profitabil. Pe numele unor firme curate, care nu avuseseră niciodată incidente de plată, se deschidea un nou cont, despre care ştiau doar directorul adjunct Maţepiuc şi unul-doi complici, unde se vărsau sume mari de bani. Valoarea creditelor varia între 1,5 şi 3,5 miliarde de lei vechi. Din conturile respective, prin operaţiuni fără acoperire – gen storno, factură sau ordin de plată, fără niciun indiciu pentru a fi identificate -, sumele ajungeau în conturile firmelor lui Butum şi Doftoreanu. După cum reiese din datele furnizate la dosar de bancă, cele 10 firme ale lui Doftoreanu înregistraseră 339 de incidente de plată. Cea mai mare parte a creditelor era acoperită în scurt timp, proprietarii conturilor având de plătit comisioanele. Situaţia a devenit critică în momentul în care nu au mai fost restituiţi banii, iar firmele care habar n-aveau ce se petrece au fost somate să achite datorii de care nu ştiau, dar care figurau în contul lor”.
 
Incident da, dar minor(?)
 
Deşi recunoaşte cele petrecute la filiala Braşov, conducerea Romexterra Bank consideră, însă, că este vorba de „un incident minor”, pentru că „respectivele acordări de credite şi transferurile au fost un simplu rulaj şi nu au creat prejudicii importante clienţilor”, se arată într-un comunicat al băncii.
La începutul anului 2007, Mihai Maţepiuc şi încă un director au fost „trecuţi pe linie moartă” pentru ca nu au respectat condiţiile de acordare a creditelor. „Domnul Maţepiuc Mihai, directorul adjunct al Băncii Romexterra Bank – sucursala Braşov a efectuat 145 de operaţiuni de creditare neautorizate, în conturile a 63 de clienţi ai sucursalei braşovene, în suma de 21.590.000 lei noi. Operaţiunile sunt neautorizate, întrucît nu au existat documente de creditare, iar membrii conducerii băncii nu au avut cunoştinţă de acţiunile lui Maţepiuc. În 20.09.2006, Maţepiuc a efectuat 92 de operaţiuni de creditare neautorizate în valoare totală de 10.167.662 lei noi, în conturile de disponibil de credite de la 63 de clienţi ai sucursalei băncii. Operaţiunile s-au extins la un grup de 73 de operatori economici. Principalii beneficiari au fost firmele But, patronate de Cristian Butum, şi grupul Advertising, condus de Iulian Doftoreanu. Conform inspectorilor financiari bancari Alexandru Cătălin Albu şi Gheorghe Telea, împreună cu directorul Viorel Tuinea, persoanele vinovate sunt Mihai Maţepiuc şi Floarea Tătar, care au încălcat prevederile legale”, se precizează în raportul de audit intern, ca urmare a controlului efectuat în decembrie 2006 de către Direcţia de Control a Romexterra Bank.
„Pentru darea sa de mână, Mihai Maţepiuc a fost premiat cu suma de 30.000 lei noi. Este primul caz în care directorul unei bănci se împrumută de la un restanţier al băncii pe care o conduce”, mai spune Dorin Lazar Maior
 
Procurori implicaţi în tărăgănarea dosarului şi ascunderea dovezilor
 
„Atât în decembrie 2006, când am probat prin extrase de cont, deci probe obiective care nu puteau fi interpretate, că aceste persoane juridice accesau credite din firmele mele, care erau folosite de Doftoreanu şi Butum, şi chiar după arestarea mea, în instanţă am arătat extrasele de cont prin care se vedea clar cum 6 miliarde lei vechi, pe data de 29 decembrie, la ore târzii în noapte, au ajuns din conturile firmelor lui Doftoreanu şi But în contul firmelor mele, fără ca eu să fi pretins acest lucru. La presiunea acestei instituţii KGB-iste, care este D.N.A. Braşov, acei judecători care instrumentau dosarul de şantaj refuzau să ţină cont de aceste probe. Procurorul Sulu şi alţi doi domni, procurorul Drilea şi procurorul Gliga, la ordinele procurorului-şef Valentin Şelaru „au orchestrat” dosarul de şantaj în care am calitatea de învinuit şi au pus în mişcare acest angrenaj de ascundere a unor dovezi clare”, afirmă Dorin Lazar Maior. Mai mult, dosarul ar fost ţinut pe loc la D.N.A. Braşov, deşi „ar fi fost normal ca la scurt timp de la apariţia Legii nr. 69 din 2007(anticorupţi), cazul să fie trimis spre judecare organelor competente, adică la structurile Parchetelor abilitate în anchetarea infracţiunilor de uz de fals, fals, înşelăciune – ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Escamotarea faptelor a dus la diminuarea pedepselor. Dosarul cazului Romexterra Bank Braşov a fost ţinut ani buni în loc fără motive cunoscute de acelaşi D.N.A. Braşov, care solicita controale din partea organelor coercitive ale Ministerului Finanţelor (A.N.A.F.) cu scopul de a introduce în ecuaţie un alt păgubit… bugetul de stat”, a explicat dipl. ec. Mihai Bărbuliceanu.
 
Pagubă imensă la buget
 
În realitate, ca urmare a operaţiunilor bancare desfăşurate, la un rulaj de aproximativ 4.000 miliarde de lei vechi, prin neplata TVA, s-a produs un prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 800 de miliarde lei vechi. Toate aceste jocuri de culise au ca efect distragerea atenţiei de la adevăratul făptuitor, respectiv persoana juridică Sucursala Romexterra Bank Braşov prin funcţionarii săi, iar adevăraţii păgubiţi sunt cele 73 de societăţi comerciale în contul cărora s-au efectuat operaţiuni bancare ilicite. „În mod normal, toate sumele obţinute de la Sucursala Romexterra Bank Braşov, sub formă de dobînzi şi comisioanele aferente tranzacţiilor ilicite, ar fi trebuit constatate şi confiscate de D.N.A. Braşov, în baza unei expertize judiciare. Deşi a fost informată de aceasta situaţie dovedită clar prin documentele de audit intern efectuat de Romexttera Bank, la data de 19.12.2006, D.N.A. Braşov a ţinut sub secret acest document”, mai explică Dorin Lazar Maior. Acesta mai spune că, de fapt, „noi am fost cei şantajaţi. Nu vom mai primi credite de la Romexterra Bank şi vom fi trecuţi pe lista firmelor ce nu mai pot primi nici un fel de credite. Când am observat ce se petrecea în conturile noastre, unde primisem sume de bani sub forma de credite pe care nu le solicitasem şi am încercat să ajungem la o soluţie cu banca, ni s-a înscenat un simulacru de flagrant, fiind, apoi, arestaţi preventiv. Asta, deşi noi formulasem plângeri împotriva directorului adjunct al Romexterra, care a efectuat operaţiuni ilegale prin intermediul conturilor noastre. Întâlnirea, la care au fost prezenţi şi avocaţii noştri, nu a avut în nici un caz rolul vreunei acţiuni care să încalce legea. Ne aflam într-o situaţie stranie, ce trebuia clarificată. Despre ce a urmat, arestarea şi perioada de după, pot spune că nu a existat niciodată prezumţia de nevinovăţie”.
 
Cum funcţiona suveica
 
Potrivit lui Maior, prin acţiunea grupului Maţepiuc, Butum, Doftoreanu, au fost păgubite peste 60 de firme. S-au folosit, în majoritatea cazurilor, acte false: „Din examinarea extraselor firmelor noastre a rezultat că în conturi s-au introdus sume foarte mari de bani, fără acordul nostru, care, apoi, au fost direcţionate spre alte societăţi fără a exista dispoziţii scrise în acest sens. Toate operaţiunile bancare au fost coordonate de directorul adjunct al sucursalei Braşov a Romexterra Bank, Mihai Maţepiuc. Dosarele au fost ticluite pentru a da impresia că sunt cereri veritabile prin care solicitam credite. S-au folosit inclusiv ştampile falsificate, pentru a crea o impresie de acoperire juridică”. Tot ceea ce susţine Maior despre Maţepiuc îşi are confirmarea în declaraţia acestuia din urmă, dată, sub jurămînt, în faţa instanţei Tribunalului Braşov. În fapt, Maţepiuc recunoaşte că a organizat o activitate de spălare a banilor şi a susţinut-o în sistem suveică în scopul de a ajuta şi facilita pentru un grup de firme derularea unor afaceri cu banii obţinuţi din creditele fictive. „Beneficiari Cristian Butum şi Iulian Doftoreanu, prin firmele pe care respectivii le deţin, nu au uitat cine le-a băgat banii în traistă. Astfel că după ce a fost dat afară de la bancă, Maţepiuc a fost angajat la firmele celor doi”, precizează Maior.


Sponsore, trebuie limpezite apele!
Pentru conformitate cu originalul,
GLIGA MIHAI (nepotu')
Memorat

In Good We Trust
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #721 : Noiembrie 15, 2013, 19:54:21 »

Asta nu e parerea ta ci aberatiile unui ziarist mereu ametit de saniuta, ce scria dupa dictare tot ce-i servea Maior.
In fata calculelor si evidentelor clare, nu cred ca e cazul sa-ti asumi neconditionat astfel de aberatii, chiar daca de cand te-ai pensionat iti face placere sa mai bagi putina sare pe rana aici pe forum.  Smiley
Nu ma bag sa demontez afirmatiile despre ceilalti implicati in scandal, insa in ceea ce ma priveste, ce este adevarat am recunoscut deja iar aberatiile le pot demonta una cate una chiar cu acele dovezi palpabile si nu doar cu vorbe-n vant.
Memorat

Blogul lui DOFTOREANU pe www.iuliandoftoreanu.blogspot.com
Blogul lui MAIOR pe www.maiorlazardorin.blogspot.com
Blogul ROMEXTERRA BANK pe www.mkbromexterra.wordpress.com
CREATORII DE IMAGINE - www.maroma.ro
FERMA LU'TATICU - www.facebook.com/FermaLuTaticu
EU - www.facebook.com/iuliandoftoreanu
 • valahul
 • Sr. Member
 • ****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 326
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #722 : Noiembrie 15, 2013, 20:48:19 »

Ai măncat cânepă indiană sau ce? Așa-i la voi? Te întreb de mere, răspunzi de pere. Cunosc formula. Toți sunt beți, toți sunt drogați, voi sunteți trejii trejilor. Bașca cu tupeul la zii și portorican.
Eu am vrut altceva să subliniez. Ghici ciupercă ce?


Romexterra, cel mai mare scandal bancar din ultimul deceniu, este reaprins de un raport de expertiză contabilă

Postat la: 23.01.2013 - 10:09 | Scris de: Gilda Popa
 
Romexterra Bank a creditat firme apropiate PDL, prin tranzacții ilegale operate in conturile clienţilor, fără ştirea acestora • Directorul adjunct al sucursalei Braşov, Mihai Maţepiuc, a creat o suveică financiară fără ieşire, în care chiar şi procurorii DNA şi-au prins urechile • Experţii vorbesc despre muşamalizare
Descinderi şi arestări spectaculoase, capete de bancheri sacrificate, frisoane penale în mediul de afaceri şi mici scurtcircuite politice: în istoria recentă, toată această zarvă este urmată de o tăcere absolută în dosarele fraudelor bancare. În urma „măcelului”, băncile sunt purificate moral de ţapii ispăşitori. Îşi scutură legal „scheletele din dulap”, metafora folosită în media pentru găurile din bilanţuri, şi merg mai departe. Bancherii sacrificaţi de sistem tac şi atunci când vorbesc. „Păi bani n-are cine să-mi ia, mă, că nu sunt bani la mine”, spune, într-o interceptare telefonică, artizanul fraudelor bancare de 40 de miliarde de lei de la Romexterra Bank, directorul filialei Braşov a băncii, Mihai Maţepiuc. Şi totuşi, unde se duc banii când se duc. Şi cine plăteşte pagubele? După șapte ani de tăcere, raportul de expertiză care aduce scandalul Romexterra în actualitate nu are un răspuns la această întrebare.

Expertiza, depusă la dosar în octombrie 2012, într-un scandal bancar ce a izbucnit în 2006, reconstituie în detaliu un labirint financiar ilegal creat în contabilitatea filialei Braşov a băncii Romexterra, prin care zeci de milioane de euro erau plimbate neautorizat prin conturile clienţilor, pe o traiectorie de tip „suveică”, sub formă de credite. „Minotaurul” de la capătul labirintului este maşinăria de bani pentru partid a PDL, acuză avocatul clienţilor păgubiţi. Aceluiaşi „minotaur” i-ar fi căzut victimă şi clientul său, Dorin Maior, cercetat într-un dosar penal de şantaj, după ce şi-a exprimat intenţia de a face plângere penală împotriva conducerii băncii. Cert este că, la capătul a 20.000 de pagini de trudă contabilicească, experţii pierd urma banilor . Înainte de a se evapora, aceştia au fost zăriţi în conturile unor firme „portocalii” din grupul de interese din jurul primarului de Braşov, Gheorghe Scripcaru. În zilele mai senine, în acţionariatul Romexterra Bank se vede acelaşi Vasile Blaga care apare în interceptările scandalului bancar din decembrie 2012.

Suveica bancară

Raportul reţine că, în perioada iulie-octombrie 2006, Mihai Maţepiuc, directorul adjunct al MKB Romexterra, sucursala Braşov, a jonglat cu conturile a 72 de firme, clienţi ai băncii. Din auditul bancar rezultă că Mațepiuc a inițiat, în 2006, 1.385 de operațiuni bancare la nivelul acestor agenţi economici. Dintre acestea, doar 115 au avut la bază documente justificative și au fost legal întocmite, restul fiind confirmate chiar de către auditul băncii ca fiind ilegale - cu nerespectarea normelor legale în materie. Pagubele au fost estimate iniţial la 40 de milioane de euro, însă această sumă este una orientativă. Maţepiuc a efectuat, fără ştirea clienţilor, încasări în contul curent al firmelor, plăţi din contul unor societăţi către contul altor societăţi, ridicări de numerar fără acordul conducerilor societăţilor, depuneri de numerar, deschiderea de conturi colaterale disponbile din credite pe care s-au derulat operaţiuni de încasări şi plăţi din credite acordate ilegal, fără ca firmele să fi solicitat deschiderea acestor conturi. „Toate aceste operaţiuni au fost posibile ca urmare a lipsei de control din partea centralei băncii, pe de o parte, şi a acordării priorităţii 100 fostului director adjunct al sucursalei”, precizează documentul. „Romexterra este cel mai mare scandal bancar din ultimii ani”, a declarat, pentru ZIUAnews, Ionel Stoian, expert contabil-parte. „E şi mai mare decât cel care a izbucnit în noiembrie 2012. Practic, s-a intrat în conturile beneficiarilor şi s-au făcut nişte suveici financiare. S-au accesat neautorizat conturile. S-a intrat şi noaptea, în afara orelor de program, în conturile firmelor din grupul Maior şi după aceea în lanţ au fost acoperite credite restante de la ceilalţi. Aici este vorba despre credite acordate fără niciun document, credite acordate pe acte false, adică pe contracte false, nesemnate de beneficiari, credite pe contracte trase la xerox. S-au dat credite false pe firmele Maior, pentru că ele aveau parametri buni şi erau eligibile pentru credit, au plecat către firmele celorlalţi, care şi-au tras efectiv banii. Deci banii au ajuns în nişte conturi, o parte au fost traşi în numerar”, a adăugat expertul.Banca a ieşit în câştig

Paguba financiară totală e greu de estimat, explică Stoian. „În toată povestea asta, banca a ieşit în câştig, pentru că ea şi-a tras la fiecare creditare comision şi dobândă, dar nu ştiu cum au ieşit firmele, pentru că fiind vorba despre o suveică, practic, creditele şi banii au fost transferate din cont în cont într-un timp foarte scurt. Jumătate de oră, spre exemplu, în afara orelor de program. S-a făcut un cerc. Sigur că, pentru a evalua pagube trebuie să iei fiecare dintre cele 72 de firme. Pe unele le-a băgat fiscul în faliment, pentru că la acordarea creditului, pentru transferul banilor, de exemplu, era un ordin de plată cu contravaloare avans marfă. Şi au venit controale fiscale, la avans marfă (fictivă) s-a calculat TVA. Într-un singur circuit au fost şi 10-12 firme. Iar Fiscul nu a avut treabă dacă marfa e reală sau nu şi a calculat TVA şi penalităţi şi a băgat firmele în faliment. Pentru că nu a răspuns nimeni material, până la urmă”. Afacerea, la dimensiunea ei reală, a fost muşamalizată, mai spune Stoian. Dosarul a fost plimbat pe la mai multe instituţii, de la instanţa din Braşov, la Parchetul General, apoi înapoi la Braşov, unde a trenat mai mult de un an fără să se facă nicio expertiză şi apoi înapoi la Parchetul General.

Au sesizat DNA şi au fost acuzaţi de şantaj

Toată povestea a ieşit la iveală în noiembrie 2006, după ce mai mulţi patroni au sesizat DNA şi organele abilitate asupra ilegalităţilor din bancă. Doi dintre reclamanţi, Ovidiu Tiţion şi Dorin Lazăr Maior (preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 - România), au fost reţinuţi de procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, după ce li s-a înscenat un „flagrant”. De altfel, procurorii s-au grăbit să dispună urmărirea penală împotriva acestora, tergiversând fondul problemei şi separând dosarul de şantaj, de dosarul fraudei bancare. „Dosarul a fost anchetat iniţial de DNA şi s-a disjuns: păgubiţii (n.r. - firmele Maior) au fost acuzaţi de şantaj, reţinuţi în arest în 2006 pentru patru luni şi jumătate şi, în acest moment, se află în stare de judecată la Tg. Mureş şi se încearcă cu o vehemenţă greu de imaginat condamnarea lor şi respingerea apărărilor. S-a respins cred că de vreo 15 ori solicitarea efectuării unei expertize, s-au refuzat martori în apărare”, a declarat, pentru ZIUAnews, avocatul lui Maior, Mihaela Angheluş. Avocatul a explicat în continuare că, pentru a-şi recupera sumele şi pentru a avea garanția că banca îi va închide creditele acordate ilegal, Maior a solicitat o garanţie că îşi va recupera propriii bani. Acesta i-a propus lui Maţepiuc să vorbească cu acţionarii firmelor privilegiate ilegal de bancă, Cristian Butum, membru al Biroului Municipal al P.D. Braşov, respectiv Iulian Doftoreanu, sponsor oficial al democrat-liberalilor, ca ei să elibereze file CEC nedatate care să nu fie băgate la plată, dar care să funcţioneze ca garanţie. „Aceste file CEC - spune avocatul - s-au eliberat: unul în valoare de un milion de lei şi două de câte 500.000 de lei. Când a văzut că acele credite nu se închid, Maior a băgat filele CEC la plată. Şi a văzut că nu sunt bani în contul firmei lui Butum. Beneficiarii finali ai creditelor, cel puţin până la un punct, sunt Doftoreanu cu Butum, care au relaţii de afaceri cu primarul Braşovului, George Scripcaru”.

Bani pentru firme PDL

Auditul bancar a fost dispus la două zile după şedinţa organizată la MKB Romexterra Braşov, la 1 noiembrie 2006, când cei 100 de clienţi au fost chemaţi la discuţie pentru „redresarea” băncii, adică li s-a cerut să semneze retroactiv unele acte, în mod ilegal. „Presupun că Maţepiuc ştia de audit, deci a făcut şedinţa ca să îşi acopere urmele”, susține avocatul Mihaela Angheluş. „Maţepiuc recunoaşte ce a jonglat ilegal cu conturile clienților, iar apoi, alături de Doftoreanu şi Butum, depune plângere împotriva lui Maior, care i-ar fi şantajat pentru suma de două milioane de lei - sumă care ar fi fost retrasă din conturile firmelor lui Maior - şi îl mai și amenință cu plângere penală. El este acuzat că ar fi refuzat să participe la această de redresare a băncii Romexterra, comunicată clienţilor în şedinţa de la 1 noiembrie. Însă, aceste lucruri, dimensiunea penală a faptelor lui Maţepiuc, erau deja cunoscute cu două zile mai devreme, din acea şedinţă”, explică avocatul. În total, Butum şi Doftoreanu au primit, ilegal, de la Mihai Maţepiuc, sute de miliarde de lei vechi, pentru care au emis sute de file CEC fără acoperire, sub protecţia băncii. Alte zeci de firme au avut beneficii asemănătoare prin intermediul ingineriei bancare, inventată de Maţepiuc, demis de la conducerea Romexterra Braşov şi urmărit penal împreună cu cei doi patroni PDL-iști favorizaţi de bancă. Cea mai mare parte a operațiunilor ilegale de debitare, respectiv, creditare, a conturilor deschise de societăţile din grupul Maior la Romexterra Bank, a fost efectuată de angajații băncii, în special de Mihai Mațepiuc, prin utilizarea serviciului bancar TerraBanking. Unele dintre tranzacții au fost operate în afara instituției bancare, respectiv, în cadrul unui birou situat în Brașov, pe Strada N. D. Cocea nr. 12, din dispoziția numitului Iulian Doftoreanu - administrator la societățile din grupul Maroma și complice cu Mațepiuc Mihai și Butum Cristian -, de către o angajată a acestuia, Cristina Bârzoi, prin utilizarea aceluiași serviciu, TerraBanking. Procurori ai DNA Braşov au tergiversat dosarul, fapt care le-a atras acuzația că sunt instrumente politice. „Începând din decembrie 2006, am informat despre aceste ilegalități atât conducerea băncii Romexterra, cât și reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție Brașov, prin formularea unei plângeri penale care face obiectul Dosarului penal nr. 1/ P/ 2007. Rezultatul acestui demers a fost, după mai multe insistențe din partea noastră, deschiderea de către DNA Brașov a unui dosar de cercetare penală separat pentru funcționarii băncii și beneficiarii reali, care, ulterior, s-au autodenunțat, în care însă cercetările avansează foarte greu. În schimb, cu o rapiditate de neînțeles s-a deschis și un dosar de urmărire penală asupra reprezentanților legali ai firmelor noastre, pentru un așa-zis șantaj asupra funcționarilor din bancă, respectiv asupra fostului director adjunct, Mihai Răzvan Mațepiuc”, scrie avocatul lui Maior într-un memoriu adresat ministrului de Interne, Mircea Duşa.

Urmele lui Vasile Blaga la Romexterra

În presa locală s-a semnalat că în acoperirea urmelor sunt implicate nume grele din administraţia locală şi Poliţie, persoane apropiate de PDL, printre care şi viceprimarul pedelist Adrian Gabor, prieten cu Butum, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Braşov, Constantin Arişanu, apropiat, de asemenea, de PDL Braşov. De asemenea, numele lui Vasile Blaga, vehiculat în mai recentul scandal bancar al fraudei de 85 de milioane de euro, apare şi în acţionariatul Romexterra Bank, cu 248 de acţiuni, conform ultimei sale declaraţii de avere, din 2012. Deşi participaţia este simbolică, avocatul Mihaela Angheluş suspectează că influenţa sa nu este la fel de simbolică: „ceea ce rezultă din această nouă expertiză este că prejudiciul a fost mult mai mare decât cel evaluat iniţial (n.r. circa 39 milioane de euro). Putem să ne gândim la orice sumă. Eu îmi închipui un singur lucru: vreau să sesizez în acest sens Curtea de Conturi: atât cea din România cât şi cea internaţională, dar şi Serviciul de spălare a banilor pentru că destinaţia finală a banilor nu este clară. Şi atunci, având în vedere că unul dintre acţionarii băncii este Vasile Blaga pot să mă gândesc dacă nu cumva vorbim despre finanţarea ilegală a unui partid politic sau a unei campanii electorale”. Chestionat de mass-media în legătură cu apariţia numelui său în interceptările din scandalul fraudelor bancare din decembrie anul trecut, care a scos la iveală faptul că 35 de firme au luat credite uriaşe cu garanţii mult suevaluate, Blaga a negat orice implicare. „Eu în viaţa mea nu am intervenit pentru nimeni, nici legal, nici nelegal pentru un credit. În viaţa mea nu am intervenit pentru nimeni. Nici eu nu am luat niciun credit de nicăieri. Efectiv, nu am făcut niciun demers în acest sens”, a declarat Blaga la acel moment. Liderul PDL a făcut referire la un alt scandal, din Braşov, în care ar fi fost menţionat: ”Imi pomenea numele un fost coleg de partid, într-un alt dosar, scandal la Braşov, şi până la urmă toată lumea s-a lămurit, inclusiv procurorii, deci nici măcar nu m-au întrebat de sănătate, nu au considerat necesar să discute. (...) Efectiv nu am facut nicio intervenţie niciodată”, a mai spus ”greul” PDL. Numele lui Vasile Blaga apare în timpul unor convorbiri telefonice între Dumitru Creştin, Viorel Creştin şi Marius Locic. În momentul în care unul dintre ei atrage atenţia celorlalţi că ar putea să aibă probleme, ceilalţi spun că nu vor fi probleme pentru că ”în spatele lor” sunt Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei, Bebe Ionescu, socrul Elenei Băsescu, dar şi Vasile Blaga (foto, jos).Un „cartof fierbinte” pasat de la o instituţie la alta

Toate demersurile firmelor păgubite s-au lovit de un zid. În decembrie 2006 banca MKB Romexterra a fost notificata în legătură cu efectuarea, fără ştiința societăților din grupul de firme, de operațiuni nereale și nejustificate, care nu poartă semnătura reprezentantului autorizat al societății, de existența unor credite fictiv acordate , plățile fiind direcționate de angajații băncii către alte firme. În aprilie 2007, toate societățile implicate au formulat o sesizare la Banca Naţională a României, în atenţia Guvernatorului Mugur Isărescu, în care reclamă faptul că directorul adjunct al băncii MKB - sucursala Braşov, a efectuat plăţi fictive în numele şi pe seama societăţii. BNR răspunde că a efectuat deja o acţiune de inspecţie urmând să valorifice rezultatele. O lună mai târziu, firmele prejudiciate de către Banca MKB au formulat o plângere penală, adresată DIICOT - Serviciul teritorial Braşov, împotriva lui Mihai Maţepiuc, fost director al băncii, Butum Gheorghe Cristi, Doftoreanu Iulian, pentru a fi cercetaţi pentru spălare de bani, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare. În iulie, firmele păgubite se adresează Procurorului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva primului procuror al serviciului teritorial Braşov aparţinând DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, arătând că procurorul nu a dispus efectuarea de acte premergătoare în vederea administrării probatoriului pentru începerea urmăririi penale. În 2008, aceleaşi firme se adresează ANAF DGFP Braşov, arătând că au fost prejudiciate de Banca MKB şi au fost controlate de inspectorii fiscali în timp ce alte firme care au beneficiat de sumele respective nu au fost controlate. În acelaşi an, Consiliul Superior al Magistraturii - Inspecţia Judiciară - serviciul de inspecţie judiciară pentru procurori comunică lui Dorin Maior faptul că în dosarul MKB Romexterra s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de funcţionarii băncii,Mihai Maţepiuc şi Floarea Tătar. CSM precizează că „procurorul DNA Serviciul teritorial Braşov a efectuat analiza unui număr de 970 de credite acordate pentru 72 de agenţi economici şi au fost audiate 36 de persoane”. În următorii trei ani, până în 2012, dosarul este învăluit în tăcere. O nouă sesizare către BNR, transmisă în iulie 2007, primeşte un răspuns sec: „în calitatea sa de autoritate de supraveghere prudențială a instituțiilor de credit, în conformitate cu atribuțiile conferite de Legea nr. 312/ 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, nu este abilitată să intervină în relațiile dintre băncile comerciale și clienții acestora, cu atât mai mult cu cât aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal aflat în lucru”.
Scandalul, înăbuşit la Braşov
Deşi raportul de expertiză arată clar că este vorba despre neglijenţa băncii, „pagubele” au fost izolate la nivelul sucursalei Braşov, fără ca cercetările să fie extinse. Izolat, au mai apărut scandaluri minore la alte filiale, însă au fost înăbuşite din faşă. Unul dintre ele a izbucnit la Alba Iulia, în 2007, unde directorul sucursalei în a aprobat 52 de credite pe nume fictive. Expertiza a stabilit că firmele au suferit un prejudiciu, dar nu este clar cine va plăti. Avocatul lui Maior spune că graba cu care procurorul Andreea Sescu, fiica procurorului băcăuan Pavel Vasile - cel care a trimis un nevinovat în închisoare vreme de 13 luni, încearcă să îl condamne pe clientul său Dorin Maior (foto, jos), arată că miza dosarului este mult mai mare decât cea care a ieşit la iveală în dosar. Practic, Andreea Sescu ar fi ezitat să accepte ca probă în dosarul de şantaj o serie de copii din raportul de expertiză, mai precis aproape 500 de pagini depuse de avocatul Mihaela Angheluş, din care ar fi rezultat că firmele lui Maior au fost păgubite cu o sumă chiar mai mare decât cea pe care acesta ar fi „pretins-o” de la cei care i-au umblat ilegal în cont. „Dacă acest dosar ar fi fost instrumentat corect din 2006, de când a izbucnit, şi nu trena până în 2013, noul scandal bancar ar fi fost cel puţin frânat. Pentru că băncile nu sunt insule izolate una de alta. Ele se contaminează reciproc. În Romexterra s-a făcut un audit strict pe filiala Braşov, dar „buba” a fost izolată la Braşov, cercetările nu s-au extins şi la alte filiale ale băncii. Ce s-a întâmplat în întreaga bancă nu ştie nimeni. Cert e că sunt evidenţiate pagube de 39 de milioane dest euro, dar de fapt, dimensiunea reală a fraudei nu e evidenţiată. Pentru că în acest nou raport de expertiză, cineva ar trebui să stea să adune toate sumele şi să facă un total”, spune Angheluş.

Romexterra îşi curăţă bilanţul şi marchează un exit

În primăvara lui 2012, BNR a autorizat, pentru prima dată, preluarea unei bănci româneşti de către un fond de investiţii. Romexterra a fost vândută, după ce a trecut un proces serios de curăţenie, către fond de investiții, PineBridge Investments. Presa economică a relatat că, înainte de tranzacţie, creditele neperformante au fost scoase în afara bilanţului contabil şi într-un final Romexterra a rămas cu active de doar 250 de milioane de euro. Banca centrală, până acum destul de reticentă când venea vorba de a accepta fonduri de investiții ca acționari majoritari, a dat undă verde acestei tranzacţii. Preţul de vânzare al băncii, estimat de surse citate de Ziarul Financiar a fost estimat la 20-30 de milioane de euro. Înaintea vânzării, Romexterra MKB, rebranduită sub numele de Nextbank, a trecut printr-o serie succesivă de majorări de capital. Acţionar direct la Romexterra era banca ungară MKB, însă proprietar este grupul german Bayern LB. Aceasta a avut dificultăţi atât în Ungaria, cât şi în ţara de origine. Bayern Lb a primit la sfârşitul anului 2008 un ajutor de stat de 15 miliarde de euro de la statul german pentru a trece peste o situaţie financiară dificilă. Nemţii, prin filieră ungară aveau planuri de creştere a băncii româneşti, dar acestea au fost date peste cap de venirea crizei şi dezvoltarea a trebuit să facă loc restructurării. MKB Romexterra Bank a fost înființată în anul 1993, fiind preluată în 2006 de grupul ungar MKB Bank.


Că ai reușit să i-o tragi DLM-lui, bravo ție. N-a știut pe cine să sponsorizeze. Tu însă da. Te-ai orientat la fix. Plus conexiunile secret service care tot la ordin răspund. Revii ți-s datori. I-ai scăpat de-un gunoi penal. Dar măcar recunoaște că nu ești virgină.
Era să uit, ai aranjat să fiu trecut în rezervă? Au fost niște zvonuri că nu apuc escadrila F-16. Mai știi că ai avut dreptate?!? Nu-ți fă griji dacă mă pensionează, am timp mai mult pentru voi.
Memorat

In Good We Trust
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #723 : Noiembrie 15, 2013, 21:32:35 »

Exact ce-ti spuneam.
Un articol facut special ca sa fie spectaculos si sa induca in eroare opinia publica, amestecand adevaruri cu neadevaruri in beneficiul imaginii Sfantului Maior.
Autorul, baga informatia ca s-a realizat o expertiza la Romexterra Bank - ADEVAR
Apoi, da cateva detalii despre modul in care au fost facute aceste operatiuni - ADEVAR (desi nu era nevoie de o expertiza ca sa-mi demonstreze ce deja am scris deja eu)
Apoi se afirma ca banca a iesit in castig - ADEVARAT (sunt primul care a si demonstrat asta cu un calcul matematic pe care l-am postat pe blog)
Dupa care, intregul articol, continua cu declaratiile avocatului lui Maior, declaratiile lui Maior si abereaza pana la sfarsit pe tema victimizarii lui Maior care a fost pagubit de mafia PDL.
Nu stiu daca-ti aduci aminte ca s-a postat aici pe forum carnetul meu de membru de la ultimul partid in care am fost inscris - PSD.
Atunci, de unde toata povestea cu Scripcaru si Blaga cand nici macar nu sunt membru PDL? Stiu sigur ca nici Butum nu e, insa nu bag mana in foc.
Concret, articolul asta nu arata nimic, ci doar face presupuneri fara dovezi.
Eu insa am postat mereu dovezi si demonstratii exacte, bazate pe calcule si pe adevar.
Nu a trebuit sa sponsorizez pe nimeni pentru asta.
Cat despre recunoasterea propriei vinovatii, am facut-o deja cand m-am autodenuntat la DNA ca sa il impiedic pe Sfantul Maior sa ma fure si mai mult.
Memorat

Blogul lui DOFTOREANU pe www.iuliandoftoreanu.blogspot.com
Blogul lui MAIOR pe www.maiorlazardorin.blogspot.com
Blogul ROMEXTERRA BANK pe www.mkbromexterra.wordpress.com
CREATORII DE IMAGINE - www.maroma.ro
FERMA LU'TATICU - www.facebook.com/FermaLuTaticu
EU - www.facebook.com/iuliandoftoreanu
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #724 : Noiembrie 15, 2013, 21:40:08 »

Am primit urmatoarea adresa:

ASOCIAŢIA  LUPTĂTORILOR, RĂNIŢILOR ŞI URMAŞII EROILOR
„BRAŞOV DECEMBRIE 1989”

Braşov, George Bariţiu nr.1, tel / fax: 0268-410212

                              Nr. 027 / 06.04.2009

      Către
         Administratorul Portalului Revoluţiei Române

Membrii Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov Decembrie 1989”, întruniţi în Adunarea Generală ce s-a desfăşurat la sediul organizaţiei în data de 04.04.2009 la orele 1100, luând la cunoştinţă de atacurile continue la adresa Preşedintelui asociaţiei pe forumul poratului, la care s-a pretat domnul Iulian Doftoreanu, a luat hotărârea, în unanimitate, să solicite stoparea acestora până la luarea unei decizii definitive de către instanţele de judecată în procesul în care sunt părţi.
Hotărârea definitivă a instanţei vă va fi înaintată pentru a fi postată pe portal imediat după finalizarea procesului.
Până atunci orice comentariu este de prisos.

Preşedinte,
Dorin Lazăr MAIOR

Asteptam sentinta.
Acolo vor fi explicate toate faptele si concluziile judecatorilor.
Memorat

Blogul lui DOFTOREANU pe www.iuliandoftoreanu.blogspot.com
Blogul lui MAIOR pe www.maiorlazardorin.blogspot.com
Blogul ROMEXTERRA BANK pe www.mkbromexterra.wordpress.com
CREATORII DE IMAGINE - www.maroma.ro
FERMA LU'TATICU - www.facebook.com/FermaLuTaticu
EU - www.facebook.com/iuliandoftoreanu
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #725 : Noiembrie 22, 2013, 08:53:34 »

http://www.evz.ro/detalii/stiri/incredibil-mandatul-european-de-arestare-al-fugarului-psd-dorin-lazar-maior-plimbat-de-o-saptamana-intre-politie-si-judecatoria-targu-mures-1068807.html
INCREDIBIL. Mandatul european de ARESTARE AL FUGARULUI PSD Dorin Lazăr Maior, PLIMBAT DE O SĂPTĂMÂNĂ între Poliție și Judecătoria Târgu-Mureș


Astăzi se împlinesc 11 de zile de când secretarul executiv al PSD pe problemele revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, a fost condamnat definitiv și, conform legii, trebuia să ajungă, imediat, după gratii. În timp ce revoluționarii spun că el „se bronzează în Dubai”, mandatul european cerut de Poliția Capitalei pentru a-l da în urmărire s-a rătăcit, de vineri, pe drumul dintre București și Târgu-Mureș.
Dorin Lazăr Maior, în cămașă albastră, în „prima linie” a protestelor USL

Citiți în ediția print a „Evenimentului zilei” cum s-a ajuns ca președintele Blocului Național al Revoluționarilor, Dorin Lazăr Maior, să fie căutat de polițiști abia după trei zile de la condamnarea definitivă la șapte ani de închisoare. De asemenea, puteți afla cum a ajuns mandatul de arestare la altă adresă decât cea înscrisă pe cartea de identitate a șefului revoluționarilor și cum discută acesta cu subordonații săi rămași în țară.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #726 : Noiembrie 23, 2013, 22:08:46 »

Subiectul acesta merita mai multa atentie, dar observ ca nici brasovenii nu se inghesuie sa-l dezbata. Ce e cu ei KRONSTADT, inca le e frica de Maior?
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #727 : Noiembrie 24, 2013, 20:20:40 »

Inca nu ati inteles ca e un rev care traieste in EXIL? E fugar, dar a fugit in exil. Peste ani si ani, va trece in memorii:
"2013, anul autoexilarii"
"2013 - 2020, perioada exilului".
Ce vb dle? Mare rev, mare caracter Maiorul din BMV! Si peste 7 ani vor fi suficienti prosti care sa caste gura la spusele lui.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #728 : Noiembrie 25, 2013, 01:08:07 »

Superb! Un nou Balcescu! Daca nu s-ar rasuci in mormantu-i necunoscut, as rade.

Memorat
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #729 : Noiembrie 26, 2013, 16:44:05 »

http://www.cotidianul.ro/dorin-lazar-maior-a-fost-dat-in-urmarire-internationala-227166/
http://www.mediafax.ro/social/dorin-lazar-maior-a-fost-dat-in-urmarire-internationala-11722585


Preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, condamnat la şapte ani de închisoare, a fost dat, marţi, în urmărire internaţională, au declarat pentru Mediafax surse din Poliţie.

Potrivit surselor citate, poliţiştii bucureşteni au obţinut dovezi din care reiese că Dorin Lazăr Maior a părăsit ţara, astfel că acesta este urmărit şi internaţional.

Maior era dat în urmărire naţională din 14 noiembrie, după ce acesta nu s-a prezentat la arest şi nici nu a fost de găsit la domiciliu, în Sectorul 3.

Dorin Lazăr Maior a fost condamnat definitiv, în 13 noimbrie, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru şantaj, în dosarul "Romexterra".
Memorat
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #730 : Noiembrie 26, 2013, 16:48:30 »

http://brasovultau.ro/articol/stiri/dorin-lazar-maior-suspendat-din-functia-de-presedinte-al-alrue-brasov.html
Consiliul Director al Asociaţiei Lupătătorilor Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor „Braşov - Decembrie 1989” a decis ieri suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Dorin Lazăr Maior până la întâlnirea Adunării Generale. Mai mult, membrii asociaţiei sunt convocaţi în perioada 27 noiembrie – 20 decembrie la sediul asocieţiei pentru comunicări importante.

Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #732 : Decembrie 03, 2013, 00:59:34 »

O imagine cat un milion de cuvinte pt BNR!
Kronstadt, ms pt link.
Memorat
 • maya
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1101
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #733 : Decembrie 03, 2013, 10:24:55 »

O imagine cat un milion de cuvinte pt BNR!
Kronstadt, ms pt link.


Care este urmatorul pe care il "dati" la vanzare "
Memorat
 • kostas
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7260
 • Vezi Profilul
Răspuns: Totul despre MAIOR LAZAR DORIN
« Răspunde #734 : Decembrie 03, 2013, 11:53:19 »

Maya ce sa mai scoti la vanzare?Se vand singuri precum Iuda
Memorat
Pagini: 1 ... 47 48 [49] 50 51
Schimbă forumul: