Main Content:

Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 121

DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...

Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #90 : Mai 28, 2009, 19:47:50 »

Ca in fiecare an, la ceremonie au participat si numerosi liceeni de la Colegiul National "Unirea" Brasov.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #91 : Mai 28, 2009, 19:53:10 »

Institutii precum Politia, Armata, S.R.I. nu au onorat invitatiile. Toate cheltuielile au fost achitate de catre revolutionari.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #92 : Mai 28, 2009, 20:03:08 »

Si, tot ca de obicei, Ministerul Apararii Nationale, Garnizoana Brasov, respectiv comandamentul garnizoanei, care a organizat ceremonia paralela, militara si religioasa, de la Cimitirul Eroilor din Sprenghi, a omis sa invite asociatiile revolutionare brasovene.

Sa le fie tarana usoara Eroilor Neamului.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #93 : Mai 29, 2009, 08:46:39 »

http://transilvaniaexpres.ro/index.php?mod=articol&id_articol=121663
Eroii care si-au sacrificat viata pentru libertatea, unitatea si demnitatea poporului roman au fost comemorati, ieri, la Brasov, prin mai multe manifestari.
In Cimitirul Eroilor Revolutiei, a avut loc primul ceremonial de depunere de coroane organizat de Asociatia Luptatorilor, Ranitilor si Urmasii Eroilor (ALRUE) Brasov - Decembrie 1989. Revolutionarii s-au intalnit la sediul asociatiei, dupa care, au pornit in grup, cu steaguri in mana, pana la Cimitirul Eroilor, locul in care parintele Ioan Coman, si el participant la Revolutie, i-a pomenit pe cei cazuti si s-a rugat pentru sufletele si familiile lor. "De sarbatoarea Inaltarii noi ne comemoram mortii din Revolutia din ´89 si pe toti cei care au luptat pentru libertate: cei din 15 Noiembrie 1987, dar si pe toti aceia care au luptat pentru tara noastra. Ii cinstim pe eroii nostri, care au facut sacrificiul suprem in ´89 si facem o comemorare simpla fara fite si fara fast, pentru ca acest lucru il doresc ei. Si cu aceasta ocazie, noi le cerem iertare pentru ca nici acum dupa 20 de ani nu am ajuns la ceea ce s-a propus in ´89", a explicat Vasile Mardare, vicepresedintele ALRUE. La ceremonial a fost prezent si un grup de elevi de la Colegiul National "Unirea", condus de profesorul lor, Adrian Iliuteanu. Dupa incheierea slujbei religioase, cei prezenti au depus coroane de flori in cinstea celor decedati.
O comemorare a avut loc si la Cimitirul Eroilor din Sprenghi, unde, dupa slujba de parastas, reprezentanti ai Primariei, Prefecturii, Consiliului Judetean, Politiei, Inspectoratului Scolar Judetean si Jandarmeriei, ai Brigarii de Vanatori de Munte, Academiei de Forte Aeriene "Henri Coanda" dar si multi elevi brasoveni au depus coroane si jerbe de flori. Actiunea a fost acompaniata de Imnul Eroilor, intonat de fanfara Academiei. Ceremonialul s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare, formata din militari ai Jandarmeriei, ai Brigarii de Vanatori de Munte si studenti ai Academiei de Forte Aeriene.
Impresionant a fost faptul ca, in semn de respect, toate cimitirele si monumentele au fost curatate, vopsite, iar zonele din jurul lor au fost tunse si plivite. Evenimente similare au avut loc in toate localitatile din judet, organizate de autoritatile administratiei publice locale, cu participare numeroasa. (O.A. & L.J.)

Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #94 : Mai 29, 2009, 11:36:21 »

E frumoasa si fotografia din Transilvania Expres si merita pusa aici si ea.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #95 : Mai 29, 2009, 11:59:05 »

Sint si ziare din Brasov care nu au vrut sa aminteasca de noi. Unu e Monitotul Expres. www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=actualitate&s_id=75069. Au preferat sa vorbeasca de cativa greco-catolici, facindu-se ca nu ii vad pe revolutionarii de langa prefectura. Sa le fie rusine. Stiu ca nu il inghit pe Maior, da asta nu e o scuza. Nici eu nu il inghit, da cum sa nu ma duc la mormitele eroilor de ziua lor? Maior nici nu era in Brasov.

Veşnică pomenire eroilor neamului
Ieri, de Ziua Înălţării Domnului, zeci de braşoveni s-au strîns la Cimitirul Eroilor Şprenghi pentru a participa la ceremonialul religios şi militar în memoria eroilor neamului. Festivitatea a început cu ceremonialul religios, după care a urmat depunerea coroanelor de flori la mormîntul eroilor şi s-a încheiat cu ceremonialul militar şi defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 2 Vînători de Munte „Sarmizegetusa“, a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. La eveniment au participat autorităţile locale, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Primăriei Braşov, ai Consiliului Judeţean, dar şi ai altor instituţii braşovene şi chiar partide politice. „Ziua Erorilor este foarte importantă pentru fiecare cetăţean, nu numai pentru braşoveni. Mă bucur că anul acesta au fost prezenţi la festivitate mai mulţi copii. Este foarte important ca elevii să înveţe despre momentele care au marcat istoria ţării şi să înveţe să-i preţuiască pe cei care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea şi democraţia ţării“, a spus primarul George Scripcaru. Prezenţi la festivitate au fost şi veteranii de război, care i-au sfătuit pe tineri să aibă mai mult respect pentru ţară. „Tinerii îşi amintesc foarte rar despre sacrificiile care s-au făcut pentru ţară. Ei nu mai au elanul pe care îl aveam noi. Noi, cînd veneam de pe front, ne duceam şi munceam voluntar pentru reconstrucţia ţării“, a spus Nicolae Mirgelea, veteran de război. Festivitatea de ieri nu a trecut însă fără probleme. Din cauza căldurii, unui braşovean în vîrstă şi unei femei-jandarm li s-a făcut rău. Niciunul dintre ei nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Tot ieri, reprezentanţii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), filiala Braşov, au depus coroane de flori la Monumentul Luptătorilor Anticomunişti din faţa Teatrului Dramatic, AFDPR fiind singura organizaţie care şi-a amintit de eroii luptei anticomuniste.

Ziua Eroilor la biserica greco-catolică
• La biserica greco-catolică de pe Strada Zizinului a fost organizată ieri, de Ziua Eroilor, o slujbă de pomenire a eroilor neamului, slujbă la care au participat cîteva zeci de enoriaşi din parohie. Iniţiativa organizării acestei slujbe de pomenire a fost a unui grup de văduve de război, toate octogenare, ele găsind sprijin din partea preoţilor parohiei. În predica de după încheierea slujbei de pomenire, preoţii au spus că regretă foarte mult faptul că, de trei ani, nu se mai pot ruga, în această zi sfîntă, la monumentele eroilor neamului, împreună cu fraţii lor ortodocşi, din cauza unei dispoziţii a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române prin care se interzice invitarea preoţilor altor culte la asemenea manifestări şi şi-au exprimat speranţa că rugăciunile lor vor readuce spiritul de unitate creştinească în gîndurile celor care păstoresc acum Biserica Ortodoxă. În drumul lor spre ieşirea din biserică, la finalul slujbei, un grup format din cîţiva enoriaşi în vîrstă au cîntat „Imnul eroilor“ şi „Eroi au fost, eroi sînt încă“.
de: Manuela Negulescu, Harald Odăţeanu
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #96 : Mai 29, 2009, 15:31:07 »

Alti gainati care nu sufla o vorba despre slujba facuta in Cimitirul Eroilor Revolutiei. http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=48443

Recunoştinţa eroilor - eternă, groapa lor - nepreţuită
Autor: Liviu CIOINEAG
Reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor au declarat că în cel puţin două cimitire din judeţ, la Lisa şi Râşnov, mormintele de onoare au fost vândute, iar în locul eroilor au fost îngropaţi oameni simpli. Şi reprezentanţii instituţiilor publice au dat din colţ în colţ când li s-a ridicat responsabilitatea pentru monumentele aflate în patrimoniul cultural şi istoric. De la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Braşov am fost trimişi la Muzeul de Istorie şi înapoi. Mai mult, şeful Comisiei pentru monumentele de for public, Adrian Timar (foto), nici măcar nu ştia că el este preşedinte sau că există o astfel de asociaţie
Eroi, patriotism, sacrificiu suprem – cuvinte goale pentru mulţi dintre noi. Doar jertfa a mai rămas eternă, căci recunoştinţa a murit şi ea, o dată cu eroii. Cei care trebuiau să se ocupe în mod oficial de monumentele şi cimitirele dedicate eroilor fie nu-şi fac treaba, fie trag foloase.
Din cele 968 de monumente din judeţul Braşov, peste 50 sunt închinate jertfei soldaţilor din cele două Războaie Mondiale. Dintre acestea, 26 sunt cimitire şi alei de onoare, unde au fost înmormântaţi soldaţi români, unguri, germani, ruşi, ba chiar şi evrei şi italieni. Majoritatea cimitirelor se află pe fondurile parohiale, astfel că de ele se ocupă bisericile sau comunităţile etnice. O altă parte se află pe domeniul public şi revin în responsabilitatea consiliilor locale. O altă mică parte au fost declarate monumente de importanţă culturală sau istorică naţională şi au intrat în patrimoniul de stat. De ele se ocupă Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural (DCCPC).
Timar a aflat că e preşedinte
Reprezentanţii acesteia nu ştiau foarte sigur cine se ocupă de aceste monumente, însă şi-au amintit că există o Comisie care are grijă de ele. Întrucât conducerea DCCPC nu era disponibilă, un alt reprezentant al acesteia, Virgil Mihăilescu, ne-a spus că Adrian Timar (foto), directorul Liceului de Arte Plastice, este preşedintele acestei comisii. Răspunsul lui Timar ne-a frapat. „Este posibil să fiu preşedinte, dar nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă acest lucru. Nu ştiam de aşa ceva, am aflat acum o oră. De la dumneavoastră!”. Aşa zisul şef al Comisiei pentru monumentele de for public a spus că va clarifica situaţia, întrucât ar fi fost normal să fie întrebat înainte de „ungere”. Cât despre vreo întrunire a comisiei pentru a dezbate aspecte importante privind starea monumentelor, nici nu poate fi vorba. Întorşi la DCCPC, nu am reuşit decât să aflăm că este posibil ca reprezentanţii Muzeului de Istorie să ştie mai multe despre aceste monumente. De la noua sursă nu am aflat decât că ar exista o asociaţie organizată strict pe acest obiectiv.
La Râşnov şi la Lisa se vând gropile eroilor
Totuşi, la nivelul Guvernului există un organism care se ocupă de aceste monumente. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a sesizat cel puţin două situaţii în judeţul Braşov în care mormintele eroilor au fost profanate, rămăşiţele au fost exhumate şi gropile vândute. „Din păcate, nu numai la dumneavoastră în judeţ, ci şi în alte judeţe am întâlnit situaţii de acestea. La Braşov nu pot să dau decât două cazuri: unul la Râşnov şi altul la Lisa. Mai multe oseminte au fost dezgropate, fără a se mai ţine cont că aceşti eroi au luptat pentru ţară”, a declarat Ilie Schifor, director adjunct la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.
Locuri de veci „în buricul” cimitirului
În locul eroilor care şi-au dat viaţa pentru neam şi ţară se află nişte „eroi” moderni: cei ai căror urmaşi au mulţi bani şi multă fală, astfel încât vor să arate comunităţii locale că locurile lor de veci sunt din cele mai „alese”. „Ca să înţelegeţi mai bine, pe atunci, obiceiul era ca majoritatea eroilor să fie îngropaţi în cimitirul bisericilor, uneori, chiar lângă biserică. În zilele noastre, unii oameni fără Dumnezeu – căci altfel nu pot fi numiţi – s-au gândit că nu strică un ban în plus dacă mai vând o groapă, mai ales că puţini din aceşti soldaţi mai au rude. Acest lucru este posibil pentru că în România există oameni care cred că trebuie să aibă un loc privilegiat chiar şi în groapă, de parcă acest lucru i-ar apropia mai tare de Dumnezeu”, a subliniat Ilie Schifor. Cu astfel de afaceri, nu-i de mirare că unele feţe bisericeşti au de ce să le arate recunoştinţă eternă eroilor.
Eroii din sensul giratoriu
Cel mai halucinant caz a creat un adevărat scandal la Făgăraş. Reprezentanţii unei biserici au mutat osemintele eroilor din cimitir într-un sens giratoriu din oraş. Dacă, iniţial, ei se jurau că vor face acolo un monument în cinstea lor, nici în ziua de azi acesta nu a fost ridicat. „Cazul respectiv a ajuns în atenţia noastră. Este o încălcare clară a legii de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Au mutat nişte gropi ale ostaşilor fără aviz din partea statului. Am alertat organele de poliţie, care au demarat deja cercetările”, a subliniat Schifor.
Lăsate în plata Domnului
Dacă nu sunt profanate, cimitirele eroilor sunt lăsate în plata Domnului. Printre cele aflate în paragină se numără Cimitirul german din Stupini, monumentul din Bartolomeu ridicat in cinstea a 250 de eroi-martiri căzuţi în 1916, precum şi a altor 400 de eroi care au luptat în împrejurimile Braşovului, cimitirul eroilor din Hălchiu, cimitirul soldaţilor ruşi din Vlădeni.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #97 : Mai 29, 2009, 15:47:34 »

Poate se prefac si ei ca nu au stiut. Da au fost anuntate toate ziarele, asa ca nu tine. Nu au scris nici ieri, desi stiau ca e programata slujba din parc, nici astazi, chiar daca a fost cea mai centrala comemorare. Sa le fie rusine. S-au dat cu stapanirea si isi zic presa libera. Niste vanduti! http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=48484. Sigur ca cei cazuti pe front trebe sa fie pe primu loc. Da sa vorbesti numa de uni si sa te faci ca ceilalti nu exista e o ticalosie.

Eroii dezrobitori de neam, cinstiţi în Sprenghi
Autor: Adina CHIRVASĂ
Ca în fiecare an, doar o zi este a eroilor dezrobitori de neam - de Înălţarea Domnului. Este printre puţinele zile din an în care îşi mai aduce aminte cineva de cei care se odihnesc acum în Cimitirul Eroilor din Sprenghi. Ca un omagiu adus memoriei lor, la cimitirul din Sprenghi, ieri, nu doar cadrele militare au ţinut să depună coroane de flori, ci şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. După o mică slujbă, rând pe rând, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Prefecturii, Primăriei, Comandamentul Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, SRI-ului, Jandarmilor, cei de ISU etc. - au urcat treptele până la mormânt pentru a aşeza coroanele. „Înălţarea Domnului este o coincidenţă fericită cu cel de-al doilea eveniment important pentru noi, şi anume Ziua Eroilor. Faptul că a fost aleasă această zi importantă din punct de vedere religios înseamnă că poporul nostru, religia ortodoxă, consimte faptul că cei care şi-au dat viaţa pentru ţară în decursul veacurilor s-au înălţat la ceruri. Jertfa lor supremă a fost răsplătită. Rămâne ca noi, generaţia de astăzi, să ştim să preluăm ce au făcut ei, să consolidăm şi la sfârşitul carierei noastre militare să putem raporta, la fel ca şi ei, că ne-am făcut datoria”, a declarat ieri, la final, generalul de brigadă Eugen Pop, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov. Şi primarul Braşovului, George Scripcaru, a ţinut să puncteze importanţa acestui eveniment. „Este foarte important pentru orice cetăţean al acestei ţări, nu numai pentru Braşov, acest moment de cinstire a eroilor neamului. Mă bucur că, iată, în acest an, au fost prezenţi şi mulţi copii aici. Este foarte important ca ei să ştie, să audă ce s-a întâmplat în această ţară, ce-au făcut cei care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o ţară liberă, democrată şi să ne bucurăm de aceste zile. Înaintaşii noştri în acele zile s-au sacrificat pentru ca noi să avem o ţară liberă”, a declarat primarul.

Şi la 87 de ani a depus coroane în memoria eroilor neamului Ieri, printre toţi cei care au depus coroane a fost şi Nicolae Mergelea (foto medalion). A luptat şi el în al Doilea Război Mondial. Ieri îşi amintea cu mândrie despre câteva evenimente care l-au marcat în timpul războiului. Fusese mitralier de bord în război şi îşi aminteşte că de trei ori i-a fost atacat avionul, spune el. Era în avion cu cinci oameni. „A treia oară, pe 25 martie 1945 ne-a fost lovit avionul şi ne-am salvat doar eu şi radiotelegrafistul care am fost aproape de trapă şi ne-am dat drumul. Ceilalţi s-au prăbuşit cu avionul în flăcări. Am stat opt zile în zăpadă până la brâu şi am mâncat pâine de război cu zăpada atunci”, spune veteranul de război, cu o sumedenie de decoraţii pe piept.

„Azi nu mai este apreciat sacrificiul”
Războiul este o experienţă pe care n-ar dori-o nimănui. „Extraordinar de urât este războiul, dar ne obişnuisem. După 2-3 zile mergeam ca la nuntă. Plecam în misiune, ne făceam misiunea, veneam din misiune, ne adunam. Primeam coloanele - «fiţi gata, alimentaţi, plecaţi iară». Plecam de 2-3 ori pe zi. Dar când ne adunam, ne îmbrăţişam, plângeam şi apoi râdeam - mai aveam o zi de trăit”, ne povesteşte domnul Nicolae. La vatră a fost lăsat la 1 iunie 1946. De pe front, când a venit în Braşov, găsise un dezastru. Dar nu s-a descurajat. „M-am prezentat la fosta uzină IAR care era 80% bombardată, am cărat cu colegii cărămăzi şi am rezidit-o. Am muncit un an de zile voluntar. O parte din decoraţii le am din producţie, din munca pe care am depus-o”.
Tristeţea lui cea mai mare este că tinerii din ziua de azi nu mai au noţiunea sacrificiului de ţară. Pentru ei a rămas doar un cuvânt gol. „Tinerii din ziua de azi rar îşi mai amintesc ce înseamnă să fii patriot şi foarte rar îşi mai amintesc de aceste sacrificii”, ne spune, trist, bătrânelul.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #98 : Mai 29, 2009, 16:08:36 »

Azi vor veni la mine cativa prieteni si un vecin ca azi dau de baut inainte sa plec la munca pentru mai multe luni. Prietenu si vecinu meu a trecut mai devreme sa "sugereze" (stie cum sa ma ia) sa fie si vodca pe masa ca s-a lasat frugu la Brasov si berea e "contraproductiva". El a citit Gazeta si mi-a zis de articolu din ea. http://www.gtbv.ro/?page=articol&id=25094&cat=9

Despre Eroi şi morminte - "Cu un ochi plîngem, cu altul rîdem"
În Sfînta zi a Înălţării Domnului, cînd Mîntuitorul Iisus Hristos le-a spus ucenicilor, în Betania, "Bărbaţi fraţi, pentru ce vă întristaţi, mergeţi şi spuneţi că Iisus a Înviat şi s-a Înălţat la cer", românii şi-au cinstit eroii, acei oameni neînfricaţi care, în diferite perioade istorice, s-au jertfit pentru binele neamului, pentru dreptate şi libertate. Tradiţia sărbătoririi Zilei Eroilor, la Înălţarea Domnului, datează din 1995, cînd a fost adoptată Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, pentru ca, prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, să se promoveze cultul eroilor la români, articolul 39 al legii prevăzînd clar că sărbătorirea eroilor neamului se va face în ziua Sfîntă a Înălţării Domnului.
La Braşov, Ziua Eroilor a fost sărbătorită pe teritoriul întregului judeţ, atît în municipiu - Cimitirul Şprenghi, Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Decembrie '89, cît şi în Săcele - Monumentul Eroilor, şi Şinca Nouă - Monumentul Eroilor. S-au depus coroane, s-au făcut slujbe religioase şi, mai ales, pentru o clipă, oamenii s-au rugat ca bunul Dumnezeu să aşeze sufletele celor jertfiţi în loc luminat, cu verdeaţă, pentru ca ei să-şi găsească liniştea atît de mult dorită.
Deşi la toate aceste evenimente au participat şi oficialităţi ale administraţiei publice locale, interesul oamenilor s-a focalizat mai mult pe amintirea celor care au schimbat această ţară, şi nu pe discursurile mai mult sau mai puţin sincere. Cinstirea eroilor neamului nu se poate face decît dacă ai un suflet curat, şi mai ales dacă ştii că Dumnezeu te ajută dacă îi cinsteşti pe înaintaşi: "La această comemorare, cu un ochi plîngem, cu altul rîdem. Plîngem pentru că încercăm să răspundem la întrebarea dvs., a celor de aici: «Voi ce aveţi înmormîntat aici?», întrebare veche şi nouă. Poetul a răspuns: «mame, surori, fraţi», şi în aceste momente ne amintim şi de poezia-rugăciune a unui braşovean plecat dintre noi: «Stăpîne şi părinte al tuturor din lume/ O rugă înalţ fierbinte/ Ascultă-mă prea bune/ Aşează în cer cu sfinţii/ În locul liniştit/ Eroii şi părinţii»", s-a auzit glasul părintelui la ceremonialul religios de la Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Decembrie '89, amintindu-ne că cei întru Domnul adormiţi ne aud, ne văd şi ne judecă: "Azi, toţi eroii patriei noastre, cunoscuţi şi necunoscuţi, fac în faţa noastră un tribunal de judecată. Iertare cer. «Noi numai am plecat dintre voi, dar am rămas cu voi», par a ne spune, om fi noi românii buni sau mai puţin buni, cum zic alţii, dar ştim că acest cult al eroilor numai noi ştim să îl preţuim, oferind o lecţie omenirii de astăzi. Învaţă-ne, Doamne, a şti a ne număra anii şi fie ca această comemorare să fie binecuvîntată".
Ziua Eroilor este, înainte de orice, o lecţie de istorie pe viu, pe care generaţiile şi-o transmit de la una la alta. E minunat să constaţi că, într-o lume românească lipsită de simţul valorii, atrasă de sclipiciul fără fond, cineva se mai gîndeşte să transmită generaţiilor care vin respectul pentru neam şi jertfa lui: "În fiecare an, venim aici, la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, deoarece atît eu, cît şi ceilalţi colegi ai mei, am participat la evenimentele din 1989, pentru că, în zona Liceului «Unirea», au fost momentele cele mai cumplite ale lui '89, marea majoritate a revoluţionarilor decedînd în acest perimetru. Cred că este foarte corect ca istoria contemporană să fie cunoscută şi de tînăra generaţie", ne-a spus domnul Adrian Iliuţeanu, profesor la Colegiul Naţional "Unirea", cel care, la fiecare comemorare, ţine să le arate elevilor istoria pe viu, şi să îi facă să înţeleagă ceea ce, cu amărăciune constata unul dintre participanţii la manifestarea din Cimitirul Eroilor Revoluţiei, că, "dacă vom uita trecutul, nici prezentul, nici viitorul nu vor fi aşa cum am vrea să fie".
Anca-Maria DOBRI
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #99 : Mai 29, 2009, 23:13:47 »

Am facut o bauta cu prietenii pina acum o jumatete de ora. Au vazut si pe portal niste documente. Astia care nu prea stiu cu calculatoru cind scapa la internet nu poti sa ii mai scoti. Am aflat de la ei de o poveste faina cu Mircea Brenciu si o cotita bagata de Maria Petrascu. Acu nu stiu daca e chiar asa, da articolu pe care il pun in continuare o sa va placa. Sa vedeti ce poate pati omu la maturitate.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #100 : Mai 29, 2009, 23:19:24 »

Ziarist aparat cu forta
www.ziua.ro/display.php?data=2009-04-11&id=251825
Instanta a dispus din senin ca lui Mircea Brenciu-Freund sa i se numeasca un curator care sa-i reprezinte interesele * Judecatoria Brasov isi justifica isprava pe baza unui decret comunist din 1954

Mircea Brenciu - Freund (foto), ziarist brasovean si membru al Uniunii Scriitorilor, s-a trezit peste noapte ca este declarat lipsit de discernamant si nu-si mai poate apara singur interesele. Judeca¬toria Brasov a numit printr-o simpla adresa,
fara judecata, un curator pentru acesta, pe baza unei reclamatii mincinoase.
Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Brasov l-a anuntat pe Brenciu, in august 2008, ca Judecatoria Brasov a dispus sa i se numeasca un curator care sa-i apere interesele. Mircea Brenciu - Freund a ramas consternat in fata acestei situatii jenante, cu atat mai mult cu cat nu stia de niciun proces de acest gen. Pentru cei care nu stiu ce inseamna curatela, preci¬zam ca aceasta este o masura cu caracter provizoriu, care se instituie pentru persoane care, din motive de sanatate ori alte ratiuni, nu-si pot apara interesele sau drepturile de natura patrimoniala, si pentru care e necesara numirea unei persoane - curator, care sa le reprezinte. Codul Familiei prevede insa ca masura curatelei nu poate fi luata fara ca persoanei vizate sa i se ceara in prealabil consimtamantul.
Prin Dispozitia din 13 octom¬brie 2008, Primarul Municipiului Brasov, George Scripcaru, a dispus instituirea curatelei pentru ziaristul Brenciu - Freund si a numit un curator in acest sens, in baza unei adrese a Judecatoriei Brasov. O adresa ciudata, de cateva randuri, semnata indescifrabil, care nu indica vreo sentinta sau incheiere prin care sa se fi dispus numirea unui curator.

Razbunarea fostei sotii
In urma propriilor investigatii, ziaristul a descoperit ca la originea masurii se aflau cateva reclamatii ale fostei sale sotii (cu care se afla in diferite litigii) si ale unor persoane din anturajul acesteia, adresate Parchetului Judecatoriei Brasov. Mircea Brenciu stia de reclamatii, intrucat la momentul anchetei de la Parchet s-a supus unei expertize medico-legale psihiatrice, iar Raportul nr. 2223/E/24.07.2008, a concluzionat ca "numitul Freund Brenciu Mircea nu prezinta semne si simptome clinice de boala psihica in evolutie. Are capacitate psihica de exercitiu pastrata. Se poate ingriji de bunurile sale si isi poate adminis¬tra propriile interese. Nu necesita punerea sub interdictie". Cererea de punere sub interdictie a fost respinsa de Parchet. Numai ca, potrivit unor proceduri din epoca comunista, solutia data de Parchet a fost trimisa la Judecatoria Bra¬sov "spre competenta solutionare", instanta care, primind cererea, inainte de orice judecata, a emis o simpla adresa la Primaria Brasov, prin care a cerut numirea unui curator. Judecatoria a ignorat raportul de expertiza medico-legala din dosar si nici nu l-a chemat pe jurnalist sa-si dea consimtamantul, asa cum cere legea. Astfel, Mircea Brenciu a stat vreme de cinci luni sub curatela, pana cand aceeasi instanta, judecand dosarul nr. 11.663/197/2008, a fost nevoita in fata probelor sa respinga cererea de punere sub interdictie. Culmea, in timpul procesului, unul dintre semnatarii reclama¬tiilor (fosta soacra a ziaristului) a declarat ca nu-i apartine reclamatia facuta in numele ei si ca cineva a semnat-o in fals! Asta dovedeste ca oricine poate depune o cerere de inter¬dictie a cuiva, iar Judecatoria Brasov, pe loc, fara judecata, instituie curatela printr-o simpla adresa. Evident, a declara, chiar si vremelnic, ca un ziarist cunoscut nu este in stare sa-si reprezinte singur interesele, reprezinta o umilinta si o discreditare a intregii activitati a acestuia.

Brenciu acuza abuzul
Am solicitat Judecatoriei Brasov sa ne justifice care sunt ratiunile de ordin legal si pro-cedural pentru care s-a emis adresa de instituire a unui curator, fara sa existe o judecata si fara consimtamantul prealabil al ziaristului, cerut de art. 154, alin 2 din Codul Familiei. Verbal, ni s-a precizat prin purtatorul de cuvant ca aceasta ar fi practica. In raspunsul scris s-a omis sa ni se explice de ce nu s-a cerut consimtamantul prealabil al ziaristului. Ni s-a invocat existenta unui "text imperativ" - articolul 30, aliniatul 2, din Decretul nr. 32/1954 (!!!), potrivit caruia "presedintele instantei sesizeaza totodata autoritatea tutelara (...) pentru a se face aplicarea dispozitiilor art. 146 din Codul Familiei referitoare la numirea curatorului". Judecatoria Brasov a mai adau¬gat: "Nu am inteles cum aceasta adresa ar fi putut produce conse¬cinte asupra imaginii publice a d-lui Brenciu". Ziaristul Mircea Brenciu a formulat o plangere penala impotriva autorilor reclamatiilor false, dar si a magistratilor brasoveni, pe care i-a acuzat de grave abuzuri. Plangerea este instrumentata in prezent de Parchetul Curtii de Apel Brasov.
Memorat
Răspuns: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #101 : Mai 29, 2009, 23:22:49 »

Am uitat fotografia. Gata. O pun si la odihna. Nu stiu daca mai intru sa scriu. Ba da. Din Doiceland. Salutare.
Memorat
 • scheianul
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 708
 • Nihil Sine Deo
 • Vezi Profilul
DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #102 : Decembrie 23, 2009, 15:21:20 »

Ieri 22/12/2009, am realizat in Brasovul meu natal si de suflet o actiune de "remeber", dedicata celor care s-au jerfit pentru "libertatea" noastra. Nu am fost sigur ca se va realiza, dat fiind faptul ca din motive subiective n-am reusit sa fiu langa camarazii mei de lupta si suferinta; dar prin devotamentul unui grup de sufletisti, unor oameni de bine, am rezolvat-o si pe asta.
Tin sa le multumesc pe aceasta cale pentru implicarea lor.
Actiunea in sine s-a vrut a fi un memoriam, pentru acele persoane, eroii nostri, ce si-au sacrificat existenta pe altarul drepturilor umane.
Trist este, ca dupa 20 de ani, asasinii mai mult sau mai putin directi, sunt nepedepsiti si de cele mai multe ori ne sfideaza.
Disolutia statala in forma cea mai agravata!
Statul leguma, bananier ne-a mai dat o lectie!
Am sa atasez cateva instantanee.
Eu personal consider ca efectul scontat a fost atins.
In rest, s-auzim numai de bine!
Memorat

Pentru cei adevarati si verticali! S-auzim numai bine!
 • scheianul
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 708
 • Nihil Sine Deo
 • Vezi Profilul
DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #103 : Decembrie 23, 2009, 15:37:54 »

Actiunea a fost sponzorizata de un grup de revolutionari decembristi.
Un pios omagiu eroilor nostri!
Dumnezeu sa-i ierte!
Odihneasca-se-n pace!
Memorat

Pentru cei adevarati si verticali! S-auzim numai bine!
Re: DIVERSE; anunturi, petitii, reactii, confirmari...
« Răspunde #104 : Decembrie 23, 2009, 15:41:02 »

Este prima actiune profund simbolica pe care cineva o realizeaza pentru martirii Brasovului, exclusiv din fonduri private si fara implicarea vreunei asociatii "traditionale".
Felicitari domnilor Tocan, Firoiu, Iosif Ghe. pentru gest.
Felicitari celor care s-au implicat in actiune financiar sau care au contribuit cu suflet si munca.
Memorat

Blogul lui DOFTOREANU pe www.iuliandoftoreanu.blogspot.com
Blogul lui MAIOR pe www.maiorlazardorin.blogspot.com
Blogul ROMEXTERRA BANK pe www.mkbromexterra.wordpress.com
CREATORII DE IMAGINE - www.maroma.ro
FERMA LU'TATICU - www.facebook.com/FermaLuTaticu
EU - www.facebook.com/iuliandoftoreanu
Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 121
Schimbă forumul: