Main Content:

Pagini: [1] 2 3 ... 9

EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI

 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« : Decembrie 11, 2007, 15:08:41 »

Daca aveti marturii, de preferinta scrise, poze, video, despre acele secaturi care au avut tupeu sa traga in revolutionari in Decembrie 1989, postati si haideti sa-i facem sa plateasca pentru ceea ce au facut. E stiut faptul ca ei se ascund printre noi, seamana cu noi, dar nu simt la fel, azi unii dintre ei ne hotarasc destine, ba mai mult, ne educa copii, isi bat joc de noi, ne contesta autenticitatea si ne fac sa ne simtim vinovati pentru nimic. Zilele acestea se implinesc 18 ani de la Sangerosul Decembrie 1989, acel copil ce s-a nascut in acele zile, curand va face majoratul, asa si Revolutia Romana, sa dam dovada de maturitate caci 18 am tot invatat cum ,ce si in ce fel se face democratia si haideti sa descoperim adevarul, sa-i trimitem la pedeapsa pe cei ce-o merita, sa  aruncam jos umbra ce ne apasa, prin nestiinta .
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #1 : Decembrie 12, 2007, 10:34:21 »

Acest articol a aparut in evenimentul zilei din 31 octombrie 2007, va rog cititi cu atentie, pentru ca nu e o poveste ci o tragedie din realitatea noastra.

"Ucigasul tatalui meu preda la facultatea mea!"
31 Octombrie 2007
Daniela Ratiu

Generalul Paul Vasile, acuzat ca a tras in oameni in timpul Revolutiei de la Timisoara, este acum profesor la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Vest, unde studiaza fiica uneia dintre victime.
Geanina Juganaru avea 10 ani in decembrie 1989 cand tatal ei, Dumitru Juganaru, a fost impuscat in fata blocului, pe Calea Girocului, azi Calea Martirilor. Glontul a venit din dispozitivul militar condus de maiorul Paul Vasile, devenit intre timp general in Armata Romana.

Magistratii militari sustin ca, in 17 decembrie 1989, la ora 20.30, maiorul Paul Vasile coordona misiunea de recuperare a trei transportoare blindate, blocate de demonstranti. Ordinele erau clare - impuscarea celor care manifestau impotriva regimului Ceausescu.

Acum, Geanina Juganaru are 28 de ani si este studenta la master, anul II, Facultatea de Stiinte Politice. La aceeasi facultate, generalul Paul Vasile este profesor titular. Decanul facultatii, Ioan Biris, declara ca acesta preda geostrategie, geopolitica, siguranta.

Calea Girocului, 17 decembrie 1989

„Era 17 decembrie 1989. Eram acasa cu fratele meu, care avea atunci 12 ani, iar eu - 10 ani. Auzeam impuscaturi. Ne-am uitat pe geam si l-am vazut pe tatal meu si inca doua persoane, intinse pe trotuar. Am coborat si l-am gasit pe tatal meu mort, impuscat in cap. Mama era plecata la tara. Vecinii au luat corpul tatalui meu si l-au pus pe masa din bucataria apartamentului nostru. Noi, copiii, am dormit la vecini. Plangeam fara sa ne putem opri. Ne-au dat calmante. Mama a venit a doua zi”, povesteste Geanina Juganaru, cu lacrimi in ochi. Amintirea este inca puternica.

La randul ei, Virginia Juganaru, mama Geaninei, declara ca va depune la dosarul care exista la Parchetul Militar din Bucuresti o declaratie a unui fost coleg de Academie Militara cu Paul Vasile, Bujor Petru, vecin cu Dumitru Juganaru. Bujor Petru spune ca i-a strigat lui Paul Vasile sa nu traga in civili. Acesta insa l-ar fi impins si i-ar fi spus ca are ordin sa traga. „Mi-a zis ca, daca nu plec, ma impusca si pe mine. Am fost impins in curtea casei, cordonul de militari a deschis focul si s-a tras in plin in demonstranti”, declara Bujor Petre.

„Ce m-ar putea invata?”

Geanina se declara consternata de faptul ca cel pe care il numeste „ucigasul tatalui meu” preda la facultatea pe care ea o urmeaza. „Cum este posibil asa ceva? Ce m-ar putea invata acest om?! Cum sa ucid? Daca in orarul meu vor fi prevazute ore cu acest general, nu ma voi prezenta, in semn de protest”.

DOSAR

„A fost vazut cu arma in mana”

Presedintele Memorialului Revolutiei, Traian Orban, a declarat despre Paul Vasile ca, in decembrie 1989, acesta a condus dispozitivul militar. „Pana in prezent, nimeni nu este responsabil pentru mortii din decembrie”, spune Orban, dezamagit.

„E absurd ca Paul Vasile sa-i educe pe studenti, cand de fapt ar trebui sa raspunda, alaturi de altii, pentru mortii de atunci. Am impresia ca cineva il protejeaza. Daca ar avea onoare militara, s-ar pune la dispozitia justitiei. Exista declaratii, in dosarul instrumentat de generalul Dan Voinea potrivit carora Paul Vasile a fost vazut cu arma in mana. Vasile refuza sa-si faca expertiza psihiatrica necesara in cazul acuzatiilor de omor”, mai spune Traian Orban.

FARA COMENTARII

Generalul si soferul

EVZ i-a telefonat generalului Vasile pentru a-i cere punctul de vedere. Persoana care a raspuns s-a declarat a fi soferul acestuia. „Sunt soferul lui Paul Vasile, care se afla acum in biserica. Reveniti peste o ora”.

O ora mai tarziu, nici Paul Vasile, nici „soferul” nu au mai fost de gasit. Intr-o declaratie video inregistrata, aflata in posesia Memorialului Revolutiei, generalul Dan Voinea a declarat in 2005 ca in dosarul mare al Revolutiei, aflat in lucru la Parchetul Militar din Bucuresti, si nu la cel din Timisoara, pe numele generalului in rezerva Paul Vasile exista destule dovezi pentru trimiterea acestuia in judecata, insa, in lipsa expertizei psihiatrice, dosarul ramane in asteptare.

Potrivit legii, orice persoana acuzata ca a provocat moartea sau ranirea unei persoane trebuie supusa unei expertize psihiatrice pentru a se stabili daca la momentul producerii faptei avea discernamant.

REACTII ACADEMICE

Contestat de profesori

Evenimentele din decembrie 1989 l-au gasit pe Paul Vasile comandant al Regimentului 90 Mecanizat Lugoj, cu gradul de maior. Dupa 1990 si dupa succesive inaintari in grad, Paul Vasile a ajuns general de brigada.Pana in 2004 a fost sef al Directiei de Planificare Strategica din cadrul Marelui Stat Major.

In 2005 a fost titularizat ca profesor universitar la Academia Militara din Bucuresti. „Eu sunt creierul efortului de integrare al Romaniei in structurile NATO”, declara el in 2005.

In acelasi an, fostul director al Scolii de Inalte Studii Europene si Comparative (SISEC) al Universitatii de Vest Timisoara, Grigore Silasi, fost secretar PCR pe universitate, a cerut Academiei Militare transferul unui cadru didactic care sa predea geostrategie. Asa a devenit Paul Vasile conferentiar.

In acest an, printr-o hotarare a Senatului Universitatii, SISEC a intrat in structura Facultatii de Stiinte Politice, iar Paul Vasile a devenit profesor titular al acestei facultati.

Prezenta profesorului Paul Vasile in mediul academic timisorean este contestata de Asociatia Memorialul Revolutiei si de Grupul de Reforma Universitara alcatuit din Daniel Vighi, Marcel Tolcea, Smaranda Vultur, Viorel Marineasa, Vasile Docea, Iancu Lucica.   
Memorat
 • Marilena
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2678
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #2 : Decembrie 12, 2007, 10:59:10 »

am citit si eu in momentul publicarii acest articol. ma bucur ca l-ai salvat .din pacte cumosc situatia f bine...asta se intimpla din cazua ca le-am permis sa ajunga atit de departe . viata acestor criminali nu a fost tulburata de nimic si de nimeni si au ajuns sa ne predea noua si copiilor nostri lectii de morala.
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #3 : Decembrie 12, 2007, 11:06:44 »

Te salut Marilen, iti sunt dator cu niste raspunsuri de pe vechiul forum, atunci nu am mai avut timp si imediat dupa aceea s-a inchis. Nu o sa-ti raspund nici acum dar o voi face curand, revenind la acest articol vreau sa spun ca ma bucur foarte tare ca il ai in vedere, as fi fost dezamagit altfel, intradevar acesti oameni acum parte dintre ei ne educa copii, noi ne-am implicat si speram sa reusim sa scurtam cat mai mult perioada ce a mai ramas, sper sa faceti si voi la fel, si asta pt fiecare dintre noi.
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #4 : Decembrie 12, 2007, 11:09:38 »

Deocamdata pregatesc pentru a prezenta comunitatii de revolutionari de pe acest forum 3 cazuri, acesta fiind unul dintre ele.
Memorat
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #5 : Decembrie 12, 2007, 18:41:15 »

Da-i inainte fratioare si tine-o tot asa.Astept noutati de la tine.
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #6 : Decembrie 12, 2007, 19:07:19 »

ms Jane.
Memorat
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #7 : Decembrie 12, 2007, 20:38:57 »

ARTICOUL DE MAI JOS A APARUT IN ZIARUL BRASOAVE , DE LA BRASOV, LA 1 DECEMBRIE, 2007 SI SE REFERA LA UNA DIN NOTABILIATILE BRASOVULUI, VASILE BRAN, REVOLUTIONAR , FOST DEPUTAT FSN SI APOI PD, FOST MARE LA MINISTERUL MEDIULUI, BENEFICIAR AL L.42.NU ESTE TERORIST DAR NU ESTE NICI REVOLUTIONAR AUTENTIC SI ASTEAPTA SA I SE PRSCHIMBE VECHIUL CERTIFICAT:BRASOAVE  V DECEMBRIE 2007

Puneti mana pe Vasilica!

Puneti mana pe Vasilica! Nu dati cu piciorul norocului! Puneti mana pe Vasilica! Nu ratati o asemenea sansa! Vasilica e plin de noroc si poate sa va dea si voua de la el, ca are de unde. Norocul i-a dat branci in decembrie 89, cand era si el, acolo, un sefut prin Tractorul, si l-a impins ca pe dopul sticlei de sampanie direct in FSN-ul copt de tatasa Ilici si mamasa Rusia . Traiectoria lui Vasilca nu s-a oprit aici, impulsul dat de noroc fiind foarte puternic , Vasilica a ajuns si deputat de cursa lunga in primul , al doilea , samd parlamente ale Romaniei. Credeti ca asta a fost ultima picatura din hardaul cu noroc in care a aterizat Vasilica? Nici vorba!Vasilica a agatat in zbor si un certficat de revolutionar. El se lauda , ori de cate ori vine vorba de decembrie 89, ca s-a pus in fruntea muncitorilor din Tractorul si a plecat cu ei la revolutie. Ca muncitorii din subordinea  sa spun ca , dimpotriva,Vasilica n-a vrut la revolutie , ba, mai mult a dat ordin sa se sudeze portile sectiei, sa nu poata iesi nimeni sa dea cu comunismul de pamant este o alta treaba. Cine sa-i asculte si sa-i creada pe ei? Ei, si cu certificatul asta de revolutionar de frunte s-a scos cu multe Vasilica al nostru. A primit moca 1 hectar de teren la Ghimbav, unde si-a trantit o vila, nu l-a mai intrebat nimeni de impozitul pe casa, pe teren si  pe salariu, si multe altele. Numai ca, legea l-a obligat pe Vasilica sa faca un dosar de revolutionar si sa povesteasca faptele sale de vitejie . Dosarul acesta contine, cnform tipicului, un memoriu si trei declaratii de martor, care sa confirme ca un revolutionar a fost la revolutie si nu acasa, sub pat, sau la telvizor, trei declaratii de la trei oameni impreuna  cu care ai fost la lupta si ai facut minuni de vitejie. Ei, n-o sa credeti, in dosarul lui Vasilica, pe numele lui de circulatie VASILE BRAN, nu exista nici o declaratie de martor de la vreun tractorist. In schimb , fostul sef al restaurantului Postavarul , Ioan Frighenciu, dupa stiinta noastra si el revolutionar de…. frunte si ospatarita de la aceeasi crasma, Gigica Boer, se jura, sub semnatura , ca Vasilica a complotat cu ei doi impotriva comunismului inca din 14 decembrie 1989. iata un mic fragment din declaratia  carciumarului Frighenciu : “In perioada 14 decembrie – 28 decembrie Vasile Bran a venit  de mai multe ori la restaurant si am discutat despre ce spuneau posturile de radio straine.” Gigica Boier, ce sa zica, zice si ea in declaratie la fel  cum  zice sefu, adica tot cu “dezbateri” despre posturile de radio straine. A treia declaratie apartine unui angajat de la …Uzina 2 si este la fel de stravezie. Despre memoriu de “activitate revolutionara 2 al lui Vasilica, ce sa mai spunem. Povesteste el, inflacarat cum a condus coloana de muncitori de la Tractorul, in 22 dimineata, cum a aparat el uzina de teroristi , cum a facut baricade si alte povesti din astea de adormit prostii. Ca nu l-a luat nimeni la intrebari pe Vasilica, nu ne mai miram , ca doar v-am spus, Vasilica e plin de noroc precum maidanezul de pureci. Mai nou , umbla brat la brat cu seful revolutionarilor brasoveni , Dorin Lazar Maior, chiar si la tv, ca doar maior e seful lui si pardalnicul ala de certificat de revolutionar trebuie preschimbat acum, cu noua lege. Si, cum probele din dosar sunt subtiri, subtiri,  doar Maior le poate impleti in asa fel incat Vasilica sa ia si noul cetificat, cu toate avantajele lui. Asa ca, v-am spus si va repet, nu mai stati pe ganduri si puneti mana pe Vasilica! Odata si bine!
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #8 : Decembrie 12, 2007, 22:23:25 »

Buna seara si bine v-am regasit doamna. Interesant articolul, intrebare: Mai aveti si alte fragmente ale declaratiei lui Vasilica? Ar fi interesant de stiut cat de mult si-a adus aportul la Victoria Revolutiei.
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #9 : Decembrie 13, 2007, 11:01:07 »

Daca exista cineva care a luptat la televiziune si stie mai multe despre cazul acelor copii care au fost tinuti pe post de "cobai" acolo, si sunt dispusi sa vorbeasca ii rog s-o faca, aici sau sa-mi trimita mesajele lor pe mail. Sper ca dupa 18 ani nu mai exista frica, adevarul trebuie stiut, chiar de este dureros.
Memorat
 • razvan
 • Administrator
 • Membru
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 57
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #10 : Decembrie 13, 2007, 11:44:09 »

Am rugamintea ca acest subiect sa fie discutat in cadrul unuia dintre topicurile: Totul despre revolutie si revolutionari  sau Preschimbarea certificatelor de revolutionar . In felul acesta evitam incarcare foarte mare intr-un singur topic iar pe celelalte topicuri sunt 0 mesaje si 0 subiecte. (daca se scrie totul intr-un singur loc forumul devine greu de accesat si foarte greu de citit)
Memorat
 • Nr. 1
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1784
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #11 : Decembrie 13, 2007, 13:45:43 »

OK Razvan, dar am o intrebare: Poti muta tu acest subiect acolo unde crezi ca ar fi recomandat?
Memorat
 • razvan
 • Administrator
 • Membru
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 57
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #12 : Decembrie 13, 2007, 16:54:03 »

pot muta subiectul dar se pierde ceea ce a fost scris pana acum - o sa incerc sa gasesc o solutie sa ramana totusi aceste interventii intr-o forma sau alta.
Oricum multumes pentruintelegere.
Memorat
 • dorianakis
 • Sr. Member
 • ****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 325
 • I WANT TO BELIEVE
 • Vezi Profilul
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #13 : Decembrie 13, 2007, 17:55:45 »

Nu stiu cunm se face, dar toti cei care au tras in noi, dupa '90 au ocupat sau ocupa functii de conducere in administratia publica. Unii chiar au facut parte si din parlament. Ma refer aici strict la ofiterii din MAPN sau MI. Stau si ma intreb: Oare acesti oameni au fost rasplatiti pentru ceea ce au facut atunci? Probabil ca asa este, sa fie acesta pretul pentru ca au trecut de partea poporului? Atunci de ce atatea victime? Puteau pur si simplu sa-l aresteze pe Ceausescu, apoi sa-l judece. In acest caz era vorba de o lovitura de stat si nu de o revolutie. Aveau nevoie de victime, asa ca... au facut victime. Din aceasta cauza au fost rasplatiti. Din aceasta cauza nu se poate afla adevarul. Simplu ca buna ziua - sunt prea multi implicati care detin functii de conducere si decizie. Ce putem face noi? Primul pas a fost deja facut: am inceput sa comunicam intre noi. Asta sperie tare, credeti-ma. Urmatorul pas: demascarea lor (au trecut 18 ani). Incet, incet, o sa punem lucrurile cap la cap. Pentru inceput o sa stim numai noi, cei de pe forum, cu timpul... vom spune si la altii. Cat despre instititiile statului abilitate pentru aflarea adevarului... no comment. De parte noastra avem doar o parte din presa, cateva asociatii de revolutionari, noi (cei de pe forum) si... atat. Nimic mai mult.
Memorat

THE TRUTH IS OUT HERE - TRUST NO ONE
Răspuns: EROI AI REVOLUTIEI SAU TERORISTI
« Răspunde #14 : Decembrie 13, 2007, 20:06:18 »

Sunt inca destui oameni ai vechiului regim care in perioada revolutiei si-au batut joc de noi si nu numai atunci ci si acum.Dar parca acum isi bat joc mai mult decit inainte pentru ca sunt in niste functii foarte mari si asta tot datorita noua si nu altora.
Memorat
Pagini: [1] 2 3 ... 9
Schimbă forumul: