Main Content:

Pagini: [1] 2 3 ... 13

DESPRE ISTORIA ROMANIEI

 • ctiron
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1066
 • Vezi Profilul
DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« : Ianuarie 24, 2008, 05:48:13 »

Preistoria:

Pana la jumatatea mileniului I i.Hr.  Descoperirile arheologice atesta existenta unor comunitati (civilizatii) preistorice; din aceasta perioada dateaza "Ganditorul" si perechea sa feminina (Cernavoda, jud. Constanta), opera de arta reprezentativa pentru preistoria europeana; in epoca bronzului se individualizeaza triburile indoeuropene ale tracilor.

Antichitatea:

Jumatatea secolului al VII-lea i.Hr  Intemeierea coloniilor grecesti pe litoralul dobrogean al Marii Negre: Histria (azi Istria, jud. Constanta), Tomis (azi Constanta), Callatis (azi Mangalia, jud. Constanta)

514 i.Hr  Herodot ii mentioneaza pentru prima data pe getii dobrogeni, ramura a tracilor nordici; din acest moment, mentiunile documentare referitoare la geto-dacii din spatiul carpato-dunarean se inmultesc.

Circa 82 - 44 i.Hr  In timpul lui Burebista se produce o actiune de unificare a geto-dacilor, majoritatea triburilor intrand sub ascultarea acestuia.

86-106 d.Hr.  Domneste regele Decebal, care incearca sa refaca unitatea dacilor, pierduta dupa moartea lui Burebista.

101-102, 105-106  In urma a doua razboaie decisive, statul geto-dac, condus de Decebal, era transformat in provincie a Imperiul roman; latina devine limba oficiala in provincie.

271-275  Retragerea armatei si a administratiei romane din Dacia din fata deselor atacuri ale barbarilor; populatia romanizata continua sa locuiasca in spatiul fostei provincii; inceputul raspandirii crestinismului prin misionari.

Secolele IV-VI  Se produc navalirile popoarelor migratoare (goti, huni, gepizi, avari, slavi), pe fondul ruralizarii tot mai accentuate a fostei provincii romane; barbarii se aseaza temporar in acest spatiu, provocand deplasari de populatii.

Secolul VII  Dupa acest moment, procesul de formare a poporului si a limbii romane poate fi socotit ca incheiat; limba romana este o limba de origine romanica, neo-latina.   

                 

 Evul mediu:

Secolele IX-XIII  Ultimele valuri ale migratiilor (maghiarii, pecenegii, cumanii, tatarii).

Catre 1320  Se constituie statul medieval al Tarii Romanesti, la sud de Carpati, in timpul lui Basarab I (circa 1310-1352).

1359  Constituirea celui de-al doilea stat romanesc, Moldova, la rasarit de Carpati, sub conducerea lui Bogdan I (1359-1365).

1395  Tara Romaneasca incepe sa plateasca tribut turcilor, pentru o scurta perioada, in timpul domniei lui Vlad Uzurpatorul; dominatia otomana se va instaura tot mai ferm dupa 1420.

1441-1456  Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, conduce lupta antiotomana, coalizand si fortele Tarii Romanesti si ale Moldovei; el reuseste sa-i impiedice pe turci sa inainteze spre Europa Centrala.

1456  Moldova incepe sa plateasca tribut Imperiului otoman, in schimbul rascumpararii pacii.

1456-1462  In Tara Romaneasca domneste Vlad Tepes, care duce o politica de pastrare a autonomiei in fata turcilor

1457-1504  In Moldova domneste Stefan cel Mare, care incearca sa evite intrarea sub dominatie otomana a statului moldovean; el reuseste sa-i infranga pe turci la Vaslui (ianuarie 1475).

1541  Dupa desfiintarea statului maghiar (ultimul rege moare pe campul de lupta, la Mohacs, in 1526), Transilvania devine principat autonom, platind tribut turcilor, ca si celelalte doua state romanesti extracarpatice.

1600  Unirea de scurta durata a Tarii Romanesti, Moldovei si Transilvaniei sub conducerea lui Mihai Viteazul (1593-1601).

1632-1654  Domnia lui Matei Basarab in Tara Romaneasca, perioada de stabilitate, prosperitate si progres cultural; masurile sale duc la consolidarea statului muntean.

1634-1653  In Moldova domneste Vasile Lupu, care impune un regim autoritar. Moldova se bucura in aceasta perioada de prosperitate economica.

1688-1714  Domnia lui Constantin Brancoveanu (?printul aurului?) in Tara Romaneasca; acesta duce o politica de echilibru, incercand sa pastreze autonomia statului muntean intr-o perioada de mari schimbari politice internationale; progrese in domeniul economic si cultural, modernizarea aparatului de stat.

1693 si 1710-1711  Domnia lui Dimitrie Cantemir in Moldova, care se aliaza cu Imperiul Tarist (Rusia), in incercarea de a iesi de sub dominatia otomana.

1697-1698  Unirea unei parti a ortodocsilor din Transilvania cu Biserica Romei; ia nastere Biserica greco-catolica.

1711 si 1716  Se instaureaza regimul fanariot in Moldova si Tara Romaneasca, in urma caruia se modifica statutul juridic al Tarilor Romane, iar puterea domnului era limitata; fanariotii sunt greci de origine, proveniti din cartierul Fanar al Constantinopolului.

1741-1742 si 1746-1749  Constantin Mavrocordat realizeaza o serie de reforme de natura fiscala si sociala (desfiintarea dependentei taranilor), sub influenta curentului illuminist.

                 

Perioada moderna:

1821  Miscarea condusa de Tudor Vladimirescu, care porneste din Oltenia si cuprinde aproape intregul principat; principalul sau efect a fost reinstaurarea domnilor pamanteni.

1831-1832  Se adopta Regulamentele organice, ca legi fundamentale ale Tarii Romanesti si Moldovei; prevederile acestora aduc schimbari importante in toate domeniile.

1848  Miscare revolutionara desfasurata in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, in contextul actiunilor revolutionare europene; cerintele au vizat inlaturarea privilegiilor feudale si recunoasterea libertatilor individuale, iar in cazul Transilvaniei au avut si o componenta de emancipare nationala.

5, 24 ianuarie1859  Adunarile elective din Moldova si Tara Romaneasca aleg ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, realizand astfel unirea celor doua principate; in timpul domniei sale apar primele partide politice in Romania, liberalii si conservatorii.

1866  Este proclamat domn Carol I de Hohenzollern, iar la 29 iunie se adopta Constitutia noului stat, numit Romania.

1 iunie 1878  Congresul de la Berlin recunostea independenta Romaniei in raport cu Imperiul otoman.

1881  Romania era proclamata regat, iar Carol I devenea primul rege al tarii.

1914    Ferdinand I devine rege al Romaniei, in urma mortii lui Carol I, unchiul sau.

       

Perioada comunista:

1947  Partidele din opozitie sunt desfiintate; in decembrie , se produc abdicarea silita a regelui Mihai si proclamarea Republicii Populare Romane.

Iunie 1948  Nationalizarea intreprinderilor industriale, bancilor, minelor si intreprinderilor de transport; introducerea planificarii centralizate.

1949-1962  Procesul de colectivizare, prin care proprietatea asupra pamantului trecea, de fapt, in mainile statului.

1952  Gh. Gheorghiu Dej devine presedinte al Consiliului de Ministri (prim ministru); el era, in acelasi timp, secretar al Partidului Comunist Roman.

1965  La moartea lui Gh. Gheorghiu-Dej, Comitetul Central al Partidului Comunist Roman il alege la conducere pe Nicolae Ceausescu; se adopta o noua Constitutie, iar numele tarii devine Republica Socialista Romania.

1968, august  Romania refuza sa participe la interventia sovietica din Cehoslovacia.

 

Revolutia romana din 1989:

1989  Dupa ce in noiembrie, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Roman, Ceausescu era reales ca secretar general, in decembrie, revolta populatiei din Timisoara si, mai apoi, in restul tarii, il determina pe Ceausescu sa fuga. Ulterior este prins, judecat si executat.

Incepand cu anul 1990, in Romania se instaureaza din nou democratia: republica parlamentara cu un presedinte ales la patru ani, pe baza votului exprimat liber. Reforma in domeniul economic (in principal, vizand privatizarea intreprinderilor de stat) si social (accente pe protectia sociala).

1991  Romania are o noua constitutie democratica, in urma votarii acesteia de catre parlament, si votata in cadrul unui referendum national.

1992, 1996, 2000  alegeri locale si generale pentru Parlamentul si Presedintia Romaniei. In urma acestora are loc succesiunea democratica la conducerea tarii atat a partidelor social democrate, cat si a celor liberale.

2003  Amendarea constitutiei Romaniei, in conformitate cu noul statut al tarii noastre, acela de membru cu drepturi depline in NATO, cat si cu aspiratiile pe termen scurt, de membru al Uniunii Europene.

 

Perioada contemporana:

1916-1918  Participarea Romaniei la primul razboi mondial alaturi de fortele Antantei.

1918 , 27 martie  Sfatul Tarii din Basarabia a votat unirea cu Romania;

15 noiembrie  Congresul national al romanilor din Bucovina proclama unirea cu Romania; 1 decembrie , la Alba Iulia, Adunarea nationala decreta unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

1930  Carol II, fiul lui Ferdinand, se incoroneaza ca rege, instaurand dupa cativa ani o dictatura personala.

1941-1945  Participarea Romaniei la al doilea razboi mondial.

1944  Patrunderea trupelor sovietice in tara; la 23 august regele Mihai declara razboi Germaniei si aliatilor ei
Memorat
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #1 : Ianuarie 29, 2008, 08:21:49 »

Pt.ctiron:Foarte frumoasa istoria pe hirtie dar cite s-au pus in practica dupa revolutia romana din 1989? Republica parlamentara?In favoarea cui???A esalonului 2 al fostului partid comunist ? Reforma HuhHuh? Ce reforma se cheama asta in momentul in care vinzi tot iar ce nu se poate vinde demolezi ?? Protectie sociala ? Ma faceti sa rid in hohote:Ce protectie sociala este asta din moment ce murim de foame la fel ca inainte de 1989?Trageti si singur concluzia.
Memorat
 • contra
 • Membru nou
 • *
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 35
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #2 : Ianuarie 29, 2008, 09:04:41 »

ISTORIA E TRECUT IN PREZENT UNI NE VOR MORTII SI ALTI VOR CITI ISTORIE DA NU DESPRE NOI CI DESPRE NESIMTITII!!!!!!!!
Memorat
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #3 : Ianuarie 29, 2008, 12:35:47 »

Pt.Contra:Nu intotdeauna stimate prieten daca pot sa iti spun asa , se scrie doar despre anumiti oameni asa cum ii numesti tu nesimtiti ci se scrie si despre adevaratii oameni care au facut si inca mai fac pentru noi mult bine dar nu sunt lasati sa-si faca treaba pentru ca supara anumite persoane.
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #4 : Martie 27, 2008, 09:40:51 »

BASARABIA
Istoricul numelui
Iniţial numele de Basarabia a fost dat stepei cuprinse între Marea Neagră - Dunăre - Prut - Nistru, cunoscută ulterior şi ca Bugeac. Acest teritoriu a fost cucerit în secolul al XIV-lea de la tătari de Alexandru Basarab, de la care i-a rămas şi numele de Basarabia. Mai târziu după ce a fost în componenţa Moldovei, a ajuns şi sub stăpânire turcească şi rusească. În 1812, Rusia a ocupat teritoriul de est al Moldovei dintre Prut şi Nistru, pe care l-a denumit Basarabia, atribuindu-i astfel numele purtat până atunci de Bugeac (Basarabia veche) şi încercând astfel să-şi justifice actul de agresiune şi rapt teritorial.
Raptul  teritorial din 1812
În urma războiului ruso-turc din 1806 - 1812, câştigat de Imperiul Ţarist, ruşii cereau "ambele ţări româneşti". Doar iminenţa atacului lui Napoleon a făcut ca pretenţiile ruseşti să se reducă treptat, de la ambele ţări române, la toată Moldova, apoi la teritoriul Moldovei dintre Nistru şi Siret, pentru ca până la urmă pretenţiile să se menţină asupra ţinutului dintre Nistru şi Prut. Anexarea teritoriului amintit anterior a fost posibilă prin Tratatul de la Bucureşti din 16/28 mai 1812, când primul dragoman al Porţii a trădat în schimbul unui latifundiu şi al unui inel foarte preţios. Ulterior primul dragoman a fost executat pentru trădare din ordinul Porţii.
Între 1856 şi 1878 judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail au fost în componenţa Moldovei, respectiv a României.
Unirea de la 1918
Declanşarea revoluţiei ruse din februarie 1917 a însemnat şi începutul prăbuşirii ţarismului. În acest context provinciile anexate de ruşi cu forţa tind să devină autonome, pentru ca mai apoi să se separe cu totul de puterea rusească. Astfel la Chişinău în data de 3 martie 1917 a fost înfiinţat Partidul Naţional Moldovenesc sub conducerea lui Vasile Stroescu şi care avea ca obiectiv "crearea unei diete provinciale numită Sfatul Ţării". Prima întrunire a Sfatului Ţării a avut loc în ziua de 21 noiembrie 1917 când a fost ales în funcţia de preşedinte Ion Inculeţ, în timp ce Pan Halippa a fost ales vicepreşedinte, iar secretar a devenit Ion Buzdugan. Sfatul Ţării a proclamat oficial Republica Democrată Moldovenească la data de 2 decembrie 1917.
Declanşarea revoluţiei bolşevice în octombrie 1917 când puterea în Rusia a fost câştigată de comunişti a adus şi armistiţiul între ruşi şi germani, trădând astfel armata română rămasă singură pe frontul de est fiind şi ea nevoită în cele din urmă să accepte armistiţiul cu germanii la 9 decembrie 1917. Aflată în retragere prin Basarabia armata rusă a început să jefuiască, să violeze şi să omoare populaţia civilă românească, fruntaşii basarabeni fiind asasinaţi şi impuse organizaţiile comuniste. În aceste condiţii la 22 decembrie 1917, Sfatul Ţării a cerut guvernului aflat la Iaşi să trimită armata să restabilească ordinea. Trupele conduse de generalul Broşteanu au trecut Prutul în ziua de 10 ianuarie 1918 reuşind eliberarea Chişinăului la 9-16 Ianuarie 1918 pentru ca în câteva zile să elibereze complet Basarabia.
Odată ce Sfatul Ţării proclamă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti la 24 ianuarie 1918 apar şi pretenţiile teritoriale din partea Ucrainei. Intenţiile de unire cu România sunt exprimate prin "moţiuni de unire votate de diferite judeţe (Soroca, Bălţi)". Unirea cu România a fost hotărâtă de Sfatului Ţării la 27 martie 1918
Raptul teritorial din 1940
O nouă ruptură a Basarabiei de teritoriul românesc s-a produs în 1940, ca urmare a protocolului adiţional secret al pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 şi a ultimatumurilor transmise României de către Uniunea Sovietică, stat care, în vara lui 1940, la data de 28 iunie 1940, a anexat Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţei (acesta nefăcând obiectul ultimatului). În timpul retragerii pripite şi haotice din aceste teritorii armata şi administraţia română au fost supuse la umilinţe şi asasinate. Aceste acţiuni împotriva unor reprezentanţi oficiali ai Statului Român au fost comise de unităţi paramilitare sovietice infiltrate şi de comunişti. După ce Basarabia a fost ocupată în 1940 de sovietici, Stalin a dezmembrat-o în trei părţi. Partea centrală a fost denumită Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi era formată din 30.000 km² basarabeni, plus 4.100 km² de teritoriu de pe malul stâng al Nistrului dintr-o aşa zisă republică autonomă moldovenească de 8.000 km² care fusese înfiinţată tot de Stalin în 1924 cu scopul de a avea o bază pentru o ulterioară anexare a Basarabiei.[necesită citare] Sudul Basarabiei (de la Marea Neagră) şi partea de nord a Bucovinei ce însumau 14.400 km², precum şi restul de 4.000 km² din fosta republică autonomă înfiinţată peste Nistru în 1924, au fost acordate Ucrainei.
Ocupaţia sovietică din 1940 a însemnat atât distrugerea sistemului economic cât şi al fiinţei naţionale în Basarabia, fiind deportaţi zeci de mii de români în Siberia la dispoziţiile date de Stalin. La 14 iulie în acelaşi an, la ordinul lui Beria familiile românilor basarabeni au fost dezmembrate şi deportate, bărbaţii fiind trimişi în lagăre diferite de cele unde au fost trimise femeile şi copii lor. Astfel bărbaţii au fost deportaţi în lagăre cum ar fi Kozeliscenski (500 bărbaţi), Futilovski (300 bărbaţi), iar restul familiilor lor alcătuite din femei şi copii în lagărele din Karaganda şi Aktiubinsk (11.000 de persoane). Aceste fapte cutremurătoare s-au repetat şi în 1941 (înainte de începerea eliberării ordonate de Antonescu), fiind deportaţi în regiunea Omsk, 6.000 de români basarabeni, în timp ce în regiunea Kirovsk au fost trimişi 10.000 de români basarabeni. Dezmembrarea familiilor a fost apilcată şi în aceste cazuri, bărbaţii find separaţi de familiile lor.
Eliberarea din 1941
Basarabia a fost eliberată de armata română, după intrarea României în cel de-al doilea război mondial, sub comanda lui Ion Antonescu, care a dat celebrul ordin: "Soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!", însă a rämas în componenţa statului român numai trei ani, deoarece la 23 august 1944 armata sovietică a reocupat-o. Acţiunile antiromâneşti întreprinse de comunişti, ajutaţi de elemente minoritare şovine, împotriva populaţiei civile române în 1940 s-au repetat în momentul retragerii armatei sovietice din iunie 1941. Ele s-au adăugat la crimele administraţiei sovietice. La asemenea fapte abominabile face referire şi în cartea "Ard malurile Nistrului" de Constantin Virgil Gheorghiu.
Invazia sovietica din 1944
După invazia din 1944, organizarea teritorială a rămas cea făcută de Stalin după raptul teritorial din 1940 când Basarabia a fost ruptă în trei părţi. Ocuparea din nou a Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei a fost urmată pe timp de 50 de ani de o campanie de distrugere a fiinţei şi spiritualităţii româneşti prin deportări masive, interzicerea alfabetului latin, desfiinţarea bisericilor, teroare şi asasinate. Dacă în 1940 au fost deportaţi zeci de mii de români basarabeni, deportările şi exterminările în masă după 1944 s-au ridicat la cifre de sute de mii de români basarabeni.
Epoca postsovietica
După dezmembrarea Uniunii Sovietice, în 1991, fosta Republica Sovietică Socialistă Moldovenească se declară independentă la 27 august 1991 sub numele de Republica Moldova, iar la 2 martie 1992 a fost recunoscută şi de Organizaţia Naţiunilor Unite
Încercările de unire cu România, iniţiate din ambele părţi, n-au dus la nici un rezultat, clasa politică moldovenească încercând să zădărnicească orice apropiere între cele două ţări. În momentul de faţă, limba de stat este română, potrivit Declaraţiei de independenţă. Constituţia Republicii Moldova, în articolul său 13, numeşte limba de stat moldovenească, iar Academia de Ştiinţe o numeşte corect română. Legea cu privire la funcţionarea limbilor, adoptată în perioada sovietică şi menţinută în vigoare până în prezent, proclamă identitatea linvgistică moldo-română, recunoscând că populaţia Republicii Moldova şi cea a României vorbeşte aceeaşi limbă.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #5 : Martie 27, 2008, 10:28:28 »

Astazi se implinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Sa margem la biserici si sa aprindem lumanari pentru sufletele mari ale soldatilor romani dintotdeauna care mai sunt printre noi doar prin marile lor fapte de arme si credinta. Sa facem acest gest minimal de recunostinta in special pentru romanii din armata imperiala ruseasca, oameni care, cu o luciditate extraordinara (putem sa fim invidiosi noi, cei de acum), au decis infiintarea Sfatului Tarii si desprinderea Basarabiei de sub asuprirea straina si reintoarcerea ei la teritoriile locuite de fratii lor, la Romania.
Ce triste momente traim dragii nostrii eroi! Ocupantul a deznationalizat masiv populatia autohtona, i-a lovit pe romanii moldoveni in gena lor, in credinta lor (ca si pe cei de dincoace de Prut, cat au putut), incercand sa taie adanc o falie in chiar fiinta noastra. Dumnezeu sa va odihneasca in veci in Imparatia Lui Cereasca! Ne rugam pentru voi si va imploram sa va rugati la randul vostru Domnului sa nu ne paraseasca.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #6 : Martie 27, 2008, 10:51:08 »

Draga carmen21, "cucerirea" de care amintesti la inceputul postarii tale s-a facut tot printre romani. Printre Vlahi sau Valahi. Neamul nostru se intindea mult dincolo de Nistru, pana la Nipru. Venirea populatiilor mongolice, a tatarilor si a slavilor ne-a tot rarit randurile. Suntem urmasii dacilor si tracilor, cei care stapaneau aceasta parte de lume. Chiar si Romania Mare nu cuprindea decat teritoriile centrale ale ariei de locuire valaha. E adevarat ca nici Burebista n-a reusit sa uneasca decat o parte a triburilor geto-dace, multe ramanand inafara administratiei sale. Ce ne spune  Herodot despre traci: "Neamul tracilor este cel mai numeros din lume dupa cel al inzilor. Daca ar avea un singur carmuitor sau daca tracii s-ar intelege intre ei, el ar fi de nebiruit si cu mult mai puternic decit toate neamurile. Dar acest lucru este cu neputinta si niciodata nu se va infaptui. De aceea sint acestia slabi".
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #7 : Martie 27, 2008, 11:20:00 »

Sunt întru-totul de acord cu tine iar de la Herodot sunt consemnări târzii ale locuirii noastre. Ne regăsim greu în consemnările scrise pt. că istoria este narată de cuceritori nu de localnici.
În privința inzilor și ei au coborât cu Rama, cam cu 2000 ani î.e.n. (ca și aheii) tot de prin zona noastră și au șters cât au putut urmele locuitorilor cuceriți, dravidienii.Iar latinii, plecați tot de aici au cucerit o parte a Italei abea după încă 1000 de ani.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #8 : Martie 27, 2008, 11:38:40 »

Pastorii din preajma Carpatilor mergeau cu turmele pana in Urali, ghidati de "Drumul Zeilor", o insiruire de megaliti ce se intindea din partile noastre pana departe in stepa rasariteana.
Da carmen21, dar cine ar sta sa ne asculte fara sa ne acuze de protocronism si toate cele?! Nu vezi ca cei care diriguiesc treburile statului nostru (mai e al nostru oare?) mai mult incearca sa ascunda marturiile trecutului decat sa le puna in valoare. Intra pe www.civicmedia.ro, de exemplu, ca sa vezi cu ce se ocupa Institutul Cultural Roman, condus de (patibularul) Patapievici, roman neaos cum sunt eu stirpe de  nobil vienez. Pe prima pagina, in dreapta, vei vedea si Actul Unirii votat de Sfatul Tarii la 27 martie 1918.
Mai bine sa mergem la biserica sa aprindem macar o lumanare!

Memorat
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #9 : Martie 27, 2008, 21:53:24 »

Spune-le asta papagalilor care ne conduc stimate prieten Nor si o sa observi ca o sa iti dea cu tifla.
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #10 : Martie 27, 2008, 22:33:56 »

Nu intru pe civic media ca sunt împotriva noastră iar intelectualii cu patalama nu-și suportă poporul, fiind de regulă alogeni.
Eu am scrs artcolul de pe prtal, că știu că nu mă cert degeba si mă primesc, indiferent ce scriu ulterior.
Memorat
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #11 : Martie 27, 2008, 23:45:57 »

Pt.Carmen21:Si cind il mai auzi pe Patapievieci ca ii este rusine ca este roman atunci de ce nu emigreaza undeva intr-o tara bananiera?
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #12 : Martie 28, 2008, 15:06:21 »

Nu intru pe civic media ca sunt împotriva noastră iar intelectualii cu patalama nu-și suportă poporul, fiind de regulă alogeni.
Eu am scrs artcolul de pe prtal, că știu că nu mă cert degeba si mă primesc, indiferent ce scriu ulterior.
Ba sa intri, carmen21, sa intri. Cei de acolo nu sunt dusmanii nostrii. S-au prins si ei care e trendul, ca da bine "sa te dai  la revolutionari" si au actionat in consecinta. Dar nu trebuie sa ne suparam pe ei (chiar daca ne mahneste atitudinea lor). De ce crezi tu ca a spus Mantuitorul "Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac"?
Si inca ceva. Daca n-am fi avut ardeleni ortodocsi care sa stie limba maghiara, sa-si fi facut studiile la Budapesta si Viena, intrati chiar si in Dieta (sa nu uitam ca, dupa alegerile din 1906, fruntasii nostrii se mobilizeaza si reusesc sa trimita in Dieta de la Budapesta nu mai putin de 17 reprezentanti ai romanilor transilvaneni), nu prea stiu cum am fi reusit sa rasturnam asuprirea straina milenara.
Memorat
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #13 : Martie 28, 2008, 15:54:29 »

Pt.Nor:Am si eu o intrebare de bun simt:De ce oare nu incearca sa se dea la mamicile lor si nu la niste oameni care au iesit cu pieptul gol in 1989 pentru apararea unor idei?Pentru ca am o stima deosebita pentru acei oameni care in 1989 nu au precupetit nici un efort si au iesit in strada iar printre ei ne-am aflat si noi.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #14 : Mai 04, 2008, 23:57:50 »
Memorat
Pagini: [1] 2 3 ... 13
Schimbă forumul: