Main Content:

Pagini: 1 ... 9 10 [11] 12 13

DESPRE ISTORIA ROMANIEI

 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Re: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #150 : Februarie 10, 2010, 18:54:28 »

Dupa ce am postat textul de mai sus, am primit un telefon de la un prieten care l-a citit. Astazi a fost la Ministerul Mediului, cel preluat de dl László Borbély. Ei bine, spune ca acol s-a instalat o colonie ungureasca in plin centru Bucurestiului. UDMR nu numai ca si-a numit ca ministru omul ei, dar a umplut ministerul de unguri pe tot felul de posturi. Toti si toate cele care tastau la computerele din birourile pe unde a umblat el vorbeau ungureste, iar o parte a lor, nu toti, priveau la romanii veniti cu treburi acolo ca la niste intrusi. Traiasca cooperarea PNL-UDMR. Nu comentez mai mult.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Re: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #151 : Februarie 10, 2010, 19:15:49 »

Dupa un cnadidat la Presedintie, a urmat alierea la putere, pentru conducerea Romaniei si-i avem acum in functii care le permit sa spolieze si sa impileze si mai abitir tara. Nu sunt mai rai decat PNL-istii, insa sunt mai periculosi.
Memorat
Re: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #152 : Martie 23, 2010, 22:10:55 »

Trecutul, conform unei teorii greu de combatut, se repeta mereu, sub o forma sau alta, cu inerente diferente impuse de noutatile prezentului, dar totul se gaseste conditionat intr-o ciclicitate inexorabila. Chiar si scenariile, rale sau doar presupuse, legate de cate un eveniment important au similitudini surprinzatoare. Uneori, totul pare a se repeta idenic, alteori, exact in sensul opus, dar simetric. Pentru ca am vazut ca a fost propus un voiaj virtual pe planeta Marte, probabil din cauza luinii in care ne gasim, eu va propun o calatorie in timp cu ajutorul a doua articole. Comparatiei simetrice intre evolutiile, involutiile descrise de ele, va rog sa-i adugati si consonanta ciclica cu Revolutia din Decembrie 1989.
Memorat
Re: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #153 : Martie 23, 2010, 22:14:25 »

Pamant, straie si ferastraie

In martie 1907, taranii flamanzi (din lipsa de diacritice se poate intelege si altceva) se rasculau. La Flamanzi. Voiau pamant. Nu era de ajuns cel din 1864. Era firesc sa fie tot al lor caci ei il munceau. In martie 2010, taranii flamanzi (aceeasi nota) se rascoala. Nu la Flamanzi. Da’ tot intr-un sat romanesc. Nu mai vor pamant. Pentru ca au. Si, din cauza ca nu se asociaza, nu prea renteaza sa-l mai cultive. Acum vor… straie, bre!

In martie 2010, prima dintre… batalii s-a dat sub forma de pomana, intr-o localitate in care a oprit un autotren plin cu haine trimise de niste organizatii caritabile din Germania concetatenilor lor europeni, romanii. O minte rautacioasa ar putea crede ca stirea cu revolutia romana a ajuns de-abia acu’ in Germania si oamenilor de acolo li s-a facut mila. Asa ca probabil stirea ca Romania e de trei ani (!) membra cu drepturi si obligatii depline a Uniunii Europene va ajunge cu si mai mare intarziere. Dar, de fapt, se pare ca nu a sosit nici macar in respectivul sat romanesc, desi nu stirea in sine si nici aderarea (cu forcepsul) la UE sunt generatoare de bunastare sau de civilizatie. Caci, la vederea “ajutoarelor”, satenii s-au repezit pe ele precum gainile cand le arunca ei graunte prin batatura.

In usa primariei (parca), s-a strans toata suflarea chitita sa gabjeasca ceva, nu conteaza ce, “ca doar ii din Germania…” Dupa ce s-au dezmeticit din orgasmul provocat de proaspata… improprietarire, oamenii au constatat ca sunt fericitii detinatori ai unor carpe, unele in forma de chiloti de dama (cazuti odata cu Berlinul in mainile rusilor), altele in forma de sutiene (cazute odata cu zidul aceluiasi oras). Motiv pentru barbati sa le probeze asa, la misto, si sa constate ca nemtii nu-s asa de darnici cum credeau ei.

In aceeasi luna martie a anului 2010, nici nu se stinsera bine ecourile strigatelor victorioase ale atacatorilor centrului comercial bucurestean de la Piata Sudului, ca molima chilipirurilor lovi si targul Iesilor. Daca satenii voiau straie, orasenii voiau… ferastraie. Aci, barbatii au atacat promotiile precum piratii corabia cu vanilie. Au abordat cele mai inalte rafturi ale magazinului, de unde aruncau “complicilor” galeti cu vopsea, cutii cu dibluri, cuie, ciocane, lopeti, cazmale, tot ce le cadea in mana.
In ceea ce le priveste pe doamne si domnisoare, acestea tipau isterizate de ziceai ca-s picate cu ceara. Alta decat cea depilatoare. De fapt, bataia se dadea pe… scule. Dansele isi smulgeau din maini bormasini, ferastraie, polizoare, invertoare si vermorele cu o pofta de ar fi crapat de gelozie orice cutie de crema si orice sticluta de oja.
Cat s-a schimbat Romania in cei 103 ani scursi de la rascoala adevarata, cand oamenii chiar luptau pentru un ideal, fiecare poate sa-si dea cu parerea. Cert este ca am trecut de la “Noi vrem pamant!”, la “Noi vrem orice! Moca sa fie!”
Alexandra Stanescu

e-@ctual.ro, Luni 22 Martie 2010 http://www.e-actual.ro/2010/03/22/pamant-straie-si-ferastraie
Memorat
Re: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #154 : Martie 23, 2010, 22:25:43 »

“Răscoala de la 1907″, scenariul pregătit de Imperiul Austro-Ungar

Cine nu a auzit de răscoală ţăranilor din 1907? Timp de mai bine de 45 de ani, regimul comunist a considerat evenimentele ca pe un exemplu elocvent al caracterului capitalismului românesc, dur şi nemilos, care a ajuns până într-acolo, încât a ordonat să se tragă asupra ţăranilor nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi trăi. Nu întâmplător, istoricul oficial al stalinismului românesc, Mihai Roller, a strâns şi publicat în 1948, cu o repeziciune demnă de o cauză mai bună, documentele răscoalei din 1907. Tot ceea ce susţinea propaganda comunistă se afla acolo: execuţii, intervenţia armatei, cifra de 11.000 de morţi preluată din articolele lui Constantin Mille şi, în final, grozăvia ascunderii dosarelor de către însuşi regele Carol I.

Astăzi, la peste 100 de ani de la evenimente, documentele ne spun o poveste diferită de aceea cu care marea majoritate ne-am obişnuit deja. Un adevăr ascuns prea mult timp în spatele discursului oficial.

Un plan secret al Imperiului Austro-Ungar
Dacă Imperiul Austro-Ungar a avut, după 1866 (înfrângerea în faţa trupelor prusace ale lui Bismarck), un an de care să fie cu adevărat mândru şi în care să îşi retrăiască gloria, acela a fost, fără îndoială, anul 1908. Se împlineau 60 de ani de domnie a marelui împărat Franz Joseph, iar întregul aparat militar şi diplomatic al imperiului trudise din greu să îi ofere un adevărat moment de neuitat. Contele Alois Aerenthal, ministru al Afacerilor Externe al Dublei Monarhii, era unul dintre partizanii doctrinei habsburgice “A.E.I.O.U.” (Austria est imperare orbi universo – Austria trebuie să conducă întreaga lume) şi decisese că anul 1908 va deveni cel în care trebuia demonstrata valabilitatea axiomei.

Planul fusese gândit încă în urmă cu câţiva ani. În primul rând, Alois Aerenthal pregătise anexarea oficială a Bosniei şi Herţegovinei, provincii pe care imperiul le administra din 1878, ca urmare a prevederilor tratatului de la Berlin. Le administra doar, căci suveranul nominal rămânea sultanul de la Constantinopol. Spre a-l împiedica pe acesta să intervină în apărarea drepturilor sale, Aerenthal a pregătit o răscoală în insula Creta şi proclamarea independenţei Bulgariei, altă componentă nominală a Imperiului otoman. Toate cele trei evenimente au avut loc aproape simultan, punându-l pe sultan în imposibilitate de a reacţiona. Bulgaria a obţinut astfel independenţa, Austro-Ungaria – Bosnia-Herţegovina, iar singurii care au plătit oalele sparte au fost cretanii, a căror răscoală a fost zdrobită, dar care, într-un final fericit, au reuşit să se unească cu Grecia (1908).

A doua parte a planului conceput de Aerenthal presupunea distrugerea celor doi inamici tradiţionali ai dublei monarhii, respectiv Serbia şi Rusia. După cum era şi firesc, Serbia a respins încorporarea Bosniei-Herţegovinei, populată în special de sârbi, la Austro-Ungaria, cerând compensaţii şi protestând vehement. Acesta era exact pretextul dorit de Aerenthal. Armata imperială a înconjurat Serbia şi a ameninţat cu războiul. Belgradul a solicitat imediat ajutorul Rusiei, urmând exemplul atâtor alte acţiuni din lungul istoriei. Dar în 1908 Rusia era o ţară devastată. În anii 1904-1905, flota şi armata sa fuseseră distruse de japonezi, urmând apoi doi ani de revolte interne, finalizate printr-o revoluţie ce aruncase de-a dreptul tara în haos. Totuşi, ţarul Nicolae II (1894-1917) a încercat să intervină, dar s-a văzut confruntat cu un dur ultimatum venit din partea Berlinului şi a Vienei, prin care acestea îl ameninţau cu un atac imediat în cazul sprijinirii Şerbiei. Cauza sârba trebuia abandonată...

Astfel anul 1908 aducea şi umilirea internaţională a Rusiei, înfrângerea Serbiei şi gloria Austro-Ungariei. Adică, exact aceeaşi conjunctură care va conduce la izbucnirea primului război mondial în iulie 1914. Rădăcinile se regăseau în anul 1908.

România, piedică în gloria Imperiului Austro-Ungar
O singură neîmplinire umbrea gloria imperiului: România. Şi ea, ca şi Serbia, avea teritorii naţionale şi populaţii asuprite de dubla monarhie; şi ea visa la revanşa; şi ea ar fi trebuit umilită şi zdrobită în anul de graţie 1908. Dacă planul lui Aerenthal ar fi reuşit, atunci poate nu ar mai fi existat nici momentul 1916 şi nici Marea Unire din 1918. Dar, din fericire pentru noi, încercarea a eşuat.

Interesul Puterilor Centrale faţă de România nu era de dată recentă. Iar în preajma anului 1907, el se intensificase brusc. Istoricul Karl Scheerer a observat, la rândul său, noul tip de atenţie acordat României în acest interval cronologic. O răscoală care ar fi pus puterea de la Bucureşti în imposibilitatea de a mai guverna, urmată de intervenţia, solicitată sau impusă de la Viena, a trupelor austro-ungare pentru ocuparea şi “salvarea” situaţiei în zonă. Şi astfel se distrugea orice posibilitate a României de a acţiona pentru eliberarea românilor transilvăneni.

Reţeaua de spionaj a lui Eidinger
Centrul de unde se pregătea lovitura era oraşul Cernăuţi. Aici, generalul Fischer, şeful jandarmeriei austriece, înfiinţase un birou de plasare de forţa de muncă şi bani (bineînţeles şi spioni!) în România, birou condus de un anume N. Eidinger.

Acesta avea o sumară pregătire militară, iar tactica să de infiltrare a spionilor în ţara vecina se folosea de marile linii de cale ferată şi de şosele. În anul 1905, el a deschis un birou comercial în sediul hotelului Athénée Palace din Bucureşti şi a început plasarea de muncitori agricoli pe tot teritoriul României. În plus, oferea importante câştiguri arendaşilor, preluându-le produsele agricole şi livrându-le apoi armatei austro-ungare. Unele dintre cele mai profitabile relaţii de amiciţie, dar şi comerciale le-a avut cu de-acum cunoscută familie Fischer, marii arendaşi din regiunea Moldovei.

Alte ţinte ale spionajului austro-ungar şi care vor juca un rol important în evenimentele anului 1907 sunt reprezentate de tagma ziariştilor, în special de Constantin Mille şi ziarul Adevărul. Spionul imperial Günther raporta în acest sens la Viena: “Afacerea ziarului Adevărul merge pe drumul cel bun, s-a operat asupra lui Mille cu mari sume”. În aceeaşi manieră se va “lucra” şi cu alte gazete, precum Universul, Epoca, ale căror “articole erau scrise” – mărturisea acelaşi Günther – “pe biroul meu”. Nu întâmplător, ele vor fi şi cele care vor lansa cifrele de 10-11.000 de morţi în tragicele evenimente. Cu alte cuvinte, până în 1907, Austro-Ungaria îşi crease o vastă reţea de spionaj şi influenţă, mergând de la periferie şi până în centru, implicând oameni politici, arendaşi, chiar şi mii de simpli lucrători, plasaţi de Eidinger în puncte considerate strategice. Reţeaua părea bine pusă la punct şi gata de acţiune.

Dacă foametea ar fi condus la răscoală, anul 1904 ar fi fost momentul cel mai propice în acest sens. În schimb, în 1907 se anunţau chiar recolte bune şi anul venea, lucru extrem de important, după alţi doi cu rezultate frumoase. Cum de a izbucnit totuşi revolta?

Flămânzi, satul de unde Imperiul Austro-Ungar a aprins fitilul
Un mare arendaş, Mochi Fischer, prieten cu Eidinger, a refuzat să semneze învoielile agricole cu ţăranii săi pentru anul 1907. A amânat şi refuzat orice ofertă, până când, la începutul lunii martie, ţăranii dintr-un sat cu nume parcă predestinat, Flămânzi, temându-se că vor rămâne fără lucru şi hrana, au cerut cu violenţă semnarea contractelor. Speriat, Mochi s-a refugiat la Cernăuţi, la prietenul său, fără însă să semneze nimic şi lăsându-i pe oameni de-a dreptul disperaţi. Pericolul lipsei de pământ, deci de muncă, era din ce în ce mai puternic.

Imediat, pe miile de hectare arendate de Fischer, apar personaje ciudate, care dau de băut la toată lumea şi îndeamnă la violenţă. Atacă primăriile, posturile de jandarmi; sunt înarmaţi şi au o evidentă pregătire militară. Toate rapoartele de la Botoşani, din judeţul Neamţ, arată acelaşi lucru: indivizi din afara satelor, cu uniforme ciudate şi rute de deplasare pe linia Botoşani-Cernăuţi sunt la rădăcina tuturor atacurilor. Carol I a înţeles rapid ce se întâmpla şi, pe data de 7 martie 1907, a ordonat ca frontiera de la Suceava la Mihăileni să fie ocupată militar, pentru a împiedica infiltrările agenţilor austro-ungari. Dar era destul de târziu.

Campania mass-media din umbră
La începutul lunii martie, răzvrătirile din nordul Moldovei erau ţinute sub control şi liniştea începea să revină, când ziarul Adevărul a început o amplă campanie împotriva a ceea ce ziariştii de aici numeau “marile masacre”. Titlurile vuiau: “Refuz de a ieşi la munca câmpului”, “Ridicarea recoltelor cu forţa”, “Se trage în ţărani“.

Prefectul de Focşani, Aguletti, comunică lapidar capitalei: “Ziarele răspândesc enorm spiritul de răscoală, publicând ştiri de zvon, fanteziste, exagerate. Bineînţeles, în fruntea tuturor se aflau Adevărul şi Universul. Din acest moment apare într-adevăr şi răscoală reală, căci ziarele relatează – fals – ştirea conform căreia acolo unde oamenii au avut curajul de a se revoltă, s-au şi semnat contractele atât de dorite de ţărani şi comunitatea rurală. Şi ce nu face omul pentru un ban în plus? Chiar şi o… răscoală”.

Răspândirea răscoalei
În luna martie, răscoala se extinde, pe acelaşi tipar şi cu ajutorul aceloraşi agitatori. Sunt cuprinse judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui, Falciu, Tecuci, Neamţ, Bacău, Tutova, Putna etc. Guvernul conservator se arată incapabil de a controla situaţia. Primul ministru, “Nababul” Gheorghe Cantacuzino, a dat un ordin, cel puţin ciudat, solicitând reprimarea răscoalei “cu cea mai mare fermitate şi blândeţe”. Alţi fruntaşi conservatori, precum Mihail Pherekyde, sunt de ani buni pe lista de plată a Austro-Ungariei şi deci refuza să ia vreo măsură imediată.

Două personaje au realizat însă gravitatea situaţiei: Take Ionescu şi Carol I. Primul, sesizând ciudăţenia momentului în care marii proprietari nu îşi apără deloc pământurile, fuge la rege, solicitându-i intervenţia imediată. Astfel, cei doi au provocat retragerea conservatorilor de la putere şi venirea liberalilor, sprijiniţi de Take Ionescu, pentru a pune capăt răscoalei (12 martie 1907). Pasiunea pentru şosele a spionilor creaţi la şcoala lui Eidinger a început de-acum să dea roade. Urmând liniile de cale ferată şi şoselele, răscoala s-a extins după 12 martie şi în Muntenia. Radu Rosetti îşi amintea: “oameni călări mergeau în capul bandelor, îndreptându-se spre Bucureşti, devastând, pradând, dând foc, omorând”.

Interesant este ca în multe locuri, după cum arata rapoartele, “ţăranii s-au înarmat şi au apărat satul de răsculaţi”. Dar în alte zone, jaful şi crima au întunecat judecata, ţăranii alăturându-se agenţilor imperiali.

Presa de la Viena, extrem de interesată de răscoala din România
De îndată ce în ziarele din România au apărut primele ştiri, mult exagerate, despre răscoală, presa vieneza n-a găsit un alt subiect mai interesant de dezbătut decât evenimentele din ţara noastră. Carol I se miră chiar într-o discuţie avută cu Alexandru Marghiloman de “depeşile fabricate la Cernăuţi cu privire la masacrele antisemite, la prigonirile evreilor… mai cu seamă Neue Freie Presse (din Viena) s-a distins prin răspândirea acestor depeşi … acest ziar a publicat toate ştirile posibile”. Imediat, presa internaţională a începuta să anunţe iminenta prăbuşire a României.

Încă înaintea izbucnirii evenimentelor, la 1 martie 1907, Aerenthal ştia că va fi aici o răscoală şi cerea Legaţiei din Bucureşti o intervenţie dură. La 26 martie, după ce “intuiţia” remarcabilă a lui Aerenthal se împlinise, el anunţă “că nu poate privi cu indiferenţă răscoalele care bântuie România [...] Trebuie să ne ocupăm de marile tulburări din ţara dvs., întrucât avem o graniţă comună foarte întinsă”. Corpul 12 armată austriac de la Braşov a fost mobilizat, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi în cazul celui de la Cernăuţi, pentru o intervenţie dincolo de Carpaţi. Se părea că în aplauzele Europei îngrijorate de masacrele din România, Aerenthal putea ocupa ţara.

Împăratul Franz Joseph al Austriei sprijină România
Deja planul austro-ungar devenise pentru mulţi vizibil. Carol I i-a înlăturat pe conservatori de la putere şi, un nucleu dur, în frunte cu I.I.C. Brătianu, ca ministru de Interne, şi Alexandru Averescu, la Război, a primit de la suveran autorizaţia de a pune ordine rapid în ţară. La 18 martie 1907 se declară starea de asediu pe întreg teritoriul României, urmând apoi mobilizarea generală, la care au răspuns peste 140.000 de oameni, până la data de 29 martie. De data aceasta, curgea într-adevăr sângele de care vorbeau ziarele: s-a tras cu tunul şi s-au operat aproape 10.000 de arestări.

Curând, situaţia a început să se normalizeze şi a apărut clar că noul guvern poate ţine în mâna situaţia. Lovitura finală data planului lui Aerenthal a venit însă chiar de la Viena, din inima imperiului. Franz Joseph, împăratul Austro-Ungariei (1830-1916) nu cunoştea uneltirile sfetnicului său şi în momentul în care a aflat că se pregătea o intervenţie militară în România, a protestat vehement. Căci Carol I era prietenul său, făceau parte din aceeaşi lume şi erau de aceeaşi vârstă. În plus, regina Elisabeta se înţelesese foarte bine cu soţia împăratului, Elisabeta a Austriei. Astfel ca Aerenthal nu numai că nu a primit regeasca susţinere, ci Carol a fost cel căruia Franz Joseph i s-a adresat, într-o caldă scrisoare, felicitându-l pentru reprimarea răscoalei. Ziarele vieneze au înţeles imediat ca suveranul se exprimă în acest fel împotriva intervenţiei militare, părăsindu-l total pe Aerenthal şi susţinătorii acestuia.

Carol I a înţeles rapid cine a fost în spatele răscoalei şi a şi numit-o de câteva ori deschis: agenţia din Cernăuţi. Ca atare, pe când Brătianu şi Averescu se foloseau de arme pentru a înăbuşi spiritul răscoalei, regele român s-a adresat celor care puteau acţiona direct la sursa răutăţilor: Franz Joseph şi Wilhelm II. Împăratul austro-ungar şi-a făcut datoria. La fel şi Germania lui Wilhelm, care a anunţat imediat că nu considera necesară o intervenţie în România.

O enigmă care a tulburat generaţii
Răscoala a luat sfârşit ca prin farmec, lăsând în urma doar oameni năuciţi de cele întâmplate. O enigmă a persistat însă: de ce Carol I a solicitat lui Brătianu ca toate actele răscoalei şi ale represiunii să nu rămână în arhive? Explicaţia oficială a fost ca regele nu dorea o judecare a foştilor miniştri liberali, atunci când conservatorii vor reveni la putere. Motivul nu stă însă în picioare, căci regele interzisese deja două procese similare – al liderilor conservatori din 1871-1876 şi cel al lui I.C. Brătianu în 1888, când Alexandru Candiano-Popescu îşi aminteşte că regele le-a declarat conservatorilor că dacă persistă în intenţia de a-l judeca pe Brătianu, el va merge zilnic cu trăsura la închisoarea lui Brătianu şi îi va încredinţa guvernul, “amândoi conducând ţara de la puşcărie”.

Se ştia clar că regele nu va accepta niciodată ca un guvern al lui să fie judecat şi că va alunga de la putere pe cei care îi vor solicita un asemenea lucru. Însuşi I.I.C. Brătianu, care avea tot interesul ca aceste documente să fie ascunse, a protestat în faţa regelui pentru preluarea lor. Răspunsul adevărat trebuie căutat însă în originea evenimentelor. Astfel, cunoscându-se ca perfida Austrie a fost în spatele răscoalei, rămânerea României în alianţă cu ea său alături de Puterile Centrale devenea de neconceput. Iar alianţa cu acestea, respectiv cu Germania natală, reprezenta visul etern al lui Carol. Vis care îl va duce însă în mormânt, când se va prăbuşi în septembrie 1914, în momentul în care România a refuzat să intre în război de partea Germaniei. Pentru a apăra acest vis, a ascuns regele român celebrele dosare care arătau clar că Austro-Ungaria – aliată noastră, dar şi a Germaniei – încercase desfiinţarea ţării. Iar Carol I n-a putut să accepte prezentarea unui asemenea adevăr.

De pe un blog, http://www.lovendal.net/wp52/rascoala-de-la-1907-scenariul-pregatit-de-imperiul-austro-ungar
Memorat
Re: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #155 : Martie 23, 2010, 22:42:42 »

Calatoria in timp este de 82, respectiv 1002 ani, intre Rascoala, Revolutie si Involutia la care s-a ajuns.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #156 : Aprilie 27, 2010, 01:17:46 »

Reprezentantul minoritatii sarbe in Parlamentul Romaniei ar trebui luat la intrebari, odata cu ambasadorul tarii vecine la Bucuresti.

Autoritatile sarbe continua campania de represiune impotriva romanilor/vlahilor din Timoc     
luni, 26 aprilie 2010

Politia si procuratura sarba continua campania represiva impotriva romanilor/vlahilor din Timoc, care sunt pe lista romaneasca pentru alegerile Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
 
Azi noapte la orele 24, batranul si cunoscutul rapsod popular al cantecelor romanesti timocene, Tihomir Paunovic, in varsta de 80 de ani, a fost trezit din somn si interpelat de politia sarba, fiind luat la rost pentru prezenta numelui sau pe lista doctorului Pedrag Balasevic.

Romanian Global News a aflat ca unul din procurorii responsabili de campania antiromaneasca din Timoc a venit de la Belgrad, el lucrand inainte in Kosovo si fiind specializat in anchete politice. Numele acestuia este Denic Momcilo si lucreaza la procuratura din Pojarevat. Implicata este si politia sarba, iar unul dintre politistii implicati in intimidarea romanilor timoceni si care ii ancheteaza pe acestia este inspectorul Goran Kozac tot din Pojarevat.

Intreaga operatiune este coordonata de ministrul de interne de la Belgrad, socialistul Ivita Dacic, aflat probabil in legatuta cu presedintele  Boris Tadici cu al carui partid se afla in coalitia de guvernamant de la Belgrad.

Ca urmare a continuarii campaniei antiromanesti din Timoc, lideri ai romanilor/vlahilor din Timoc vor tine maine dimineata in Belgrad, de la ora 10, ora Belgradului, o conferinta de presa in care vor denunta campania dusa impotriva lor.

Iata si textul scrisorii trimise de catre Consiliul National al Minoritatii Nationale Rumane catre oficiali de la Bruxelles dar si catre oficiali din Guvernul Serbiei. Textul este exclusiv in limba engleza si este semnat de catre Dragan Demici, secretarul general al Consiliului.


INFORMATION ON DISCRIMINATION ON VLACH NATIONAL MINORITY IN EASTERN SERBIA

Due to an alarming condition of human and minority rights of Vlach-Rumanian national minority in North-Eastern Serbia we are writting you to prevent a negative direction of present events.

Republic of Serbia has called for an ellections for the national councils of national minorities on 6th of June 2010. The national councils are bodies of minority self governement in the Republic of Serbia. For those national councils which fulfilled the conditions to fullfil the voting lists,  direct elections will be organised. On the other side, for the national councils which did not fullfil the conditions, voting will be organised according to an electoral system. On 9th of March, 2010, Vlach national minority collected in separate electoral list 16.700 voters' signatures, fulfilling in that way the condition for direct elections.

The problem arose when majority political parties interfere into the proccess of the elections with their lists, aiming to control the national minority councils. A Socialist Party of Serbia has joined the election proccess of the Vlach national minority with its list „Vlachs for Serbia - Serbia for Vlachs - Miletić Mihajlović Tića". Mr Mihajlović is a high official of the Socialist Party of Serbia and MP of Serbia.

Socialist Party of Serbia had two reasons to be involved into the election proccess. The first reason is that National Council of Vlach National Minority demanded Ministry for Human and Minority Rights to introduce Rumanian language into the education system in Eastern Serbia. The majority of claims were from Branicevo district but the Rumenian language was not introduced due to discrimination of the laws. The second reason is lost of voters of Vlach origin in the Socialistic Party of Serbia who moved to Vlach political parties. Both reasons lead to a fast asimilation of pearsons belonging to Vlach national minority as assimilated they will be anable to realise their constitutional and legal rights. Due to the above mentioned reasons, Socialistic Party of Serbia used the resources of the Ministry of the Interior (the leader of Socialistic Party is the Minister of the Ministry of the Interior) and invited the citizens of Vlach national miority to an informative conversations, from 21st to 22nd April, 2010 in the Police station, Petrovac na Mlavi, using the Stalinistic-Nazi methods. The frightened citizens were called on 21st of April, late in the afternoon by the policemen which appeared in front of their doors. Hearings of the citizens were organised on 22nd of April whole day and about 50 citizens of Vlach origin were heard. Police wanted to know if citizens really gave their signatures in the voting lists of Vlach national minority. If they were brave enough to confirm that they signed the list they were asked to sing it again inspite of the fact that they have already signed them. They were asked following questions: „Do you belong to any Vlach political Party?", „Do you know in which state do you live?" and similar. Secretariate of the Vlach national council has received many telephone calls from frightened citizens in following days. Some of them confessed that they denied that they signed the separate Vlach election lists, some confessed that they signed them but they asked police officers to erase their signatures. We want to emphasise that citizens signatures were collected by the activists of the Vlach Democratic Party (there were around 100 of them in Municipality Petrovac na Mlavi), that Vlach people living abroad have sent their signatures by the post and that Socialistic Party of Serbia has collected singatures of other Vlach non-governmental organisations. After police hearings many of citizens of the Vlach origin who gave their signatures to separate Vlach election lists are in panic fear so that the continuation of the election proccess for National Council of Vlach National Minority is in question.

Beside above mentioned incident there was also another one which lasted 3 days, before 13rd of April. National Council of Vlach National Minority used to celebrate one of its national holiday „ Matcalau" at the place called „Branik" in Kladurovo village. Before the holiday, there were some works on roads which lead to the village Kladurovo. Activists of the Socialistic Party of Serbia started to threat the activists of the Vlach Democratic Party that they will beat them and destroy the roads in order to prevent people to come to the holiday. The representatives of the Socialistic Party of Serbia knew that there will be few thousands of people at the celebration, that there will be liturgy under the open sky on the basement of the destroyed Vlach monestery so that they wanted to cause the incident. Because of possible risk factors, National Council of Vlach National Minority has canceled the celebration in order to prevent fightings among Vlach national minority.

Raising questions is: How to lead following election campaign in such conditions and which security is needed for the memebrs of the Vlach Democratic Party of Serbia to propagate their programe in the villages which are supported by the Socialistic Political Party?

Because of the above mentioned issues we are urging you to protect the fundamental human and minority rights of the Vlach national minority which are obviously discriminated in present„ Democratic Serbia".
                                                                     
Chief Secreatary National Council of Vlach National Minority, Dragan Demić
 
http://www.rgnpress.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=42931&Itemid=26#Scene_1
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #157 : Aprilie 28, 2010, 03:35:50 »

Dupa subiectul de saptamana trecuta, tragedia poloneza Katyn-Smolensk, un articol despre un masacru similar, dar unul comis impotriva noastra, a romanilor.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #158 : Aprilie 28, 2010, 03:40:58 »

Un Katyn românesc aproape uitat
Masacrul de la Fântâna Albă
Roxana Dascălu

FÂNTÂNA ALBĂ, Ucraina, 27 martie 1992, Reuters – Timp de 50 de ani, o cruce simplă de lemn, înfiptă sub mestecenii de lângă satul cu acest nume din sudul Ucrainei, a fost singurul semn care ar fi putut să arate că acolo s-a produs un masacru.

Supravieţuitorii au ţinut sub tăcere oroarea care s-a petrecut acolo, în Duminica de Paşte, din 1 aprilie 1941, când trupele sovietice au ucis sute, poate mii, de refugiaţi români - bărbaţi, femei şi copii - care încercau să treacă (graniţa spre România, nota mea) prin pădure.

Prăbuşirea Imperiului sovietic a scos însă acel căluş, din cauza căruia atrocităţile comise la Fântâna Albă au rămas un secret nemărturisit al celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii au început să vorbească.

“Vrem să începem să facem săpături, să descoperim cadavrele, dar nu am obţinut încă permisiunea din partea autorităţilor”, spune Petru Grior, un lider al comunităţii române locale.

Ecaterina Suceveanu, în vârstă de 67 de ani, stă în ograda casei ei şi îşi aminteşte de vărul ei, Constantin, şi de sute de alţi români care au fost împuşcaţi fără milă în locul acela.

Soldaţii au deschis focul în oamenii care mergeau în procesiune spre România, ţinând sus, deasupra capetelor, crucile mari, pe care le luaseră din bisericile satelor lor.

“Nu am să uit niciodată Duminica aceea de Paşte.

Şi acum o mai văd noaptea, în vis”, a declarat pentru Reuters Ecaterina Suceveanu, o ţărancă din partea locului. Mărturia ei a fost confirmată de alţi săteni intervievaţi de Reuters.

O supravieţuitoare, care a cerut ca numele să nu îi fie menţionat, a declarat că a văzut, mai târziu, cum se mişca stratul subţire de pământ aruncat peste groapa comună din pădure, deoarece unii dintre cei care fuseseră îngropaţi acolo mai erau încă vii.

Fântâna Albă, cum e denumit locul în limba română, se află în Bucovina de Nord, o parte din România care a fost anexată cu forţa de dictatorul sovietic Iosif Stalin în 1940, împreună cu alte provincii româneşti.

Anexarea a făcut parte dintr-un tratat secret (al lui Stalin - nota mea) cu Germania nazistă, cu care România fusese aliată în război.

Acum, liniştea pare să domnească peste acest ţinut unde trăiesc ţărani prosperi şi zâmbitori, cu gospodării dichisite şi case vopsite în culori vii, ghemuite pe dealuri molcome, presărate cu păduri înalte de brazi, fagi şi mesteceni. Amintirile despre violenţele din trecut mocnesc însă aproape de suprafaţă.

Petru Grior, în vârstă de 42 de ani, preşedintele Societăţii Golgota, un grup de presiune al etnicilor români, spune că masacrul, deportările în masă şi colonizarea cu ruşi şi alte grupuri etnice au redus populaţia română autohtonă de la o majoritate de 80 la sută, în 1940, la o minoritate de 20 la sută.

Comunitatea română din nordul Bucovinei este estimată în prezent între 180.000 şi 200.000 de oameni, un sfert din populaţia dinainte de 1941.

Numărul exact al victimelor masacrului de la Fântâna Albă nu este cunoscut. Românii din partea locului spun că ar putea fi chiar şi 5.000.

Unii oameni de acolo au ajuns în România, unde sovieticii au instalat la putere un regim comunist după cel de-al Doilea Război Mondial.

Alţii au fost adunaţi şi deportaţi la mare depărtare. Unii dintre ei s-ar putea să mai fie şi acum în exil. Puţinii care au supravieţuit pustietăţilor sălbatice din Siberia sau Kazahstan s-au întors, în cele din urmă - şi au început să vorbească acum.

Familia Ilenei Vătăcean, acum în vârstă de 68 de ani, a supravieţuit masacrului, dar au fost toţi deportaţi în Asia Centrală. “Am stat şapte ani în Kazahstan, din 1941 până în 1948, împreună cu alte 40 de familii de români”, spune ea.

Societatea Golgota, cu sediul în capitala Bucovinei de Nord, Cernăuţi, strânge mărturii de la supraveţuitori şi de la cei deportaţi.

Petru Grior cercetează arhivele de stat sovietice, în căutarea dovezilor despre chinurile la care au fost supuşi românii sub regimul stalinist.

Ecaterina Suceveanu îşi răscoleşte memoria ca să-şi amintească detaliile acelei zile.

“Era Duminica de Paşte şi oamenii s-au strâns la biserica din sat”, spune ea. “Au scos crucile mari şi prapurii şi au pornit în procesiune (spre România, nota mea). Dar nu au ajuns niciodată acolo.”

Femeia îşi aminteşte că trupele armatei sovietice au încercat de mai multe ori să oprească procesiunea, înainte de a ajunge la noua graniţă cu România.

“Oamenii din satele noastre au refuzat să se oprească. Şi-au ridicat crucile deasupra capetelor şi au mers spre moarte plângând.”

Soldaţii îi aşteptau în pădure, în cuiburi de mitraliere, gata să tragă la ordin. “Vărul meu a fost printre primii care au fost seceraţi. A fost împuşcat în cap, când încerca să acopere cu trupul lui un băiat din sat”, povesteşte Ecaterina Suceveanu.

Băiatul a fost unul dintre puţinii supravieţuitori care s-au întors în sat în noaptea aceea. “Ne-a adus căciula lui Constantin. Am găsit înăuntru o bucată de os din craniul lui, plină de sânge, şi am pus-o într-un borcan. O ţinem şi acum, sunt moaştele familiei noastre.”

Elena Iliuţan are 35 de ani şi spune că s-a alăturat şi ea pelerinajului comemorativ la Fântâna Albă din Duminica de Paşte, anul trecut, când sute de români din satele învecinate au refăcut “drumul crucii” spre pădurea unde rudele şi prietenii lor sunt îngropaţi în gropi comune, anonime.

Societatea Golgota a ridicat două cruci de piatră pe locul unde se crede că se află gropile comune. În apropiere, o cruce simplă de lemn a fost înfiptă în pământ, la un an după masacru.

“În trecut era interzis să vorbim despre Fântâna Albă”, spun Elena Iliuţan. “Dar acum suntem liberi să vorbim şi trebuie să o facem, pentru că nu se ştie niciodată cât timp va dura această libertate.”

http://www.cotidianul.ro/masacrul_de_la_fantana_alba-113010.html
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #159 : Aprilie 28, 2010, 03:47:08 »

Ce spun cititorii:

1   Kartouche 23-Apr-2010 20:52
Tatal lui H.R.Patapievici a fost ?
Am vorbit cu un batran refugiat din Herta, care a fost plecat cu tatal sau la moara in noaptea aceea si a scapat de criminali bosevici. Acesta, supa `89, a fost si a cercetat genocidul.
El sustinera ca printre organizatori era si tatal lui Horea Roman Patapievici care era comisar sovietic, cu ura fata de romani, el fiind printre evreii care au tras si in armata romana la rapirea Basarabiei.
Nu stiu daca e adevarat dar trebuie cercetat.
Daca se confirma e o jignire a natiunii romane ca fiul unui criminal de romani sa fie demnitar roman !

2   Cata 24-Apr-2010 09:10
nesansa de a fi inconjurati de criminali
Romania a reusit sa supravietuiasca spre disperarea suboamenilor plini de ura. doua natii cu gena criminala, ungurii si rusii, au ridicat crima la rang de politica de stat. cred ca sint alaturi de germania cele mai violente popoare din Europa. ungurii si rusii au omorit din ura. din ura care le caracterizeaza intreaga existenta ca natiuni.

e vremea sa vorbim si despre crimele ungurimii! despre toate crimele pe care acest popor le-a suportat.

3   vrancea 24-Apr-2010 11:01
Aceste fapte trebuie cunoscute
Este de datoria noastra sa cautam sa aducem la cunostinta opiniei publice crimele comunismului pentr ca acest lucru sa nu se mai repete.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #160 : Mai 11, 2010, 12:56:26 »

Cine mai stie ceva de Diplomatul 007? N-a mai postat cam de mult si nici la mesaje mail nu raspunde.
Am un articol interesant pt voi. Sau m bine spus trateaza un subiect f interesant.


Preţul independenţei României - mii de morţi şi împământenirea evreilor
Mihaela Stoica

Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru România: independenţa, victoria în cel de-al doilea război mondial şi ziua Europei.
Ziua victoriei - 9 mai 1945, reprezentată prin capitularea Germaniei naziste, marchează sfârşitul celui de al doilea război mondial. În ciuda faptului că România a contribuit la scurtarea războiului cu câteva luni, prin întoarcerea armelor împotriva Germaniei în 23 august 1944, lucru pentru care Regele Mihai a fost şi decorat de către preşedintele SUA Harry S. Truman, Ziua Victoriei nu are aceeaşi însemnătate şi pentru ţara noastră, care a trebuit să suporte ororile regimului comunist.

Ca membră a comunităţii europene, România sărbătoreşte pe 9 mai şi Ziua Europei, când ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a dat citire declaraţiei care a pus "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii", actuala Uniune Europeană. Iniţiată ca o comunitate care a încercat să integreze Germania pentru a evita un nou război, UE a devenit treptat o entitate politică, socială şi economică bazată pe liberul schimb şi pe circulaţia liberă a oamenilor şi capitalurilor.

Dincolo de cele două semnificaţii, ziua de 9 mai marchează independenţa statului care ulterior se va numi România. Duminică, România sărbătoreşte 133 de ani de la dobândirea independenţei care a fost plătită cu preţul a câteva mii de morţi şi răniţi şi pierderea sudului Basarabiei. Totodată, pentru recunoaşterea ei s-a cerut împământenirea evreilor.

Parlamentul României a proclamat în 9 mai 1877 independenţa României. “D-lor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa reprezentanţei naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”, a afirmat ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, care a tras însă atenţia că greutăţile abia acum încep pentru că “noua noastră condiţiune cu definirea independenţei noastre într-un mod mai determinat şi mai absolut trebuie să fie acceptată de Europa”. A doua zi, la 10   mai 1877, domnitorul Carol a sancţionat declaraţia de independenţă, care a fost promulgată în Monitorul Oficial.

Tensiunile din Balcani au favorizat obţinerea independenţei

România şi-a proclamat independenţa într-un context extern favorabil pe fondul luptei dintre Imperiul Otoman şi cel Rus.

La acel moment, Principatul României se afla sub suzeranitatea Imperiului Otoman, care îi refuza dreptul de a bate monedă, de a acorda decoraţii şi dreptul de a se numi “România”.

În 1875, tensiunile s-au accentuat în spaţiul balcanic, aflat sub autoritatea turcilor.  Seceta şi foamete din Anatolia au dus la sărăcie şi nemulţumiri, Imperiul Otoman având trezoreria goală şi fiind obligat să declare falimentul în octombrie 1875.

Din cauza taxelor uriaşe impuse de administraţia lacomă de la Constantinopol, Bosnia şi Herţegovina au declanşat o revoltă antiotomană în acest timp, care a durat până la începutul anului următor. În aprilie 1876, nemulţumirile au izbucnit şi în Bulgaria, care vroia independenţă imediată. Revolta a fost înăbuşită violent de către otomani, care au ucis peste 10.000 de oameni, beligeranţi sau nu.

Ruşii urmăreau revenirea la “frontierele naturale”

Tensiunile din Balcani au culminat în 30 iunie 1876, când Serbia şi Muntenegru au declarat război Imperiului Otoman. Astfel, a apărut şansa ca Rusia să intre în război împotriva otomanilor pentru a redobândi, printre altele, ceea ce pierduse prin tratatul de la Paris din 1856 (încheiat în urma înfrângerii suferite în faţa coaliţiei franco-anglo-otomană) – sudul Basarabiei, pământ românesc care a fost prima dată înstrăinat în timpul lui Napoleon I.

După declararea războiului, ţarul Alexandru al II-lea (foto) s-a întâlnit, în secret, la castelul Reichstadt din Boemia, cu împăratul austriac Franz Iosif, unde au stabilit ca în cazul înfrângerii Imperiului Otoman, Rusia să „revină la frontierele naturale de dinainte de 1856” (însemnând şi recuperarea Basarabiei), iar Austro-Ungaria să preia Bosnia şi Herţegovina.

În contextul acestor tensiuni dar şi al faptului că Imperiul Otoman a adoptat în decembrie 1876 o constituţie care numea România „provincie privilegiată”, oamenii politici români, în frunte cu domnitorul Carol, au căzut de acord că este necesar să se apropie de Rusia în conflictul cu otomanii.

Pentru că ruşii aveau nevoie să treacă pe teritoriul nostru pentru a ajunge în Balcani, în data de 4/16 aprilie 1877, la Bucureşti, ministrul de externe roman Mihail Kogălniceanu şi baronul rus Dimitri Stuart semnează convenţia specială cu privire la libera trecere pe teritoriul României a armatelor ţariste, pe propria cheltuială. Guvernul rus se obliga “a menţine şi a face a se respecta drepturile politice ale statului român astfel cum rezultă din legile interioare şi tratatele existente, precum şi a menţine şi apăra integralitatea actuală a României”.

În acest context, România a declarat război Imperiului Otoman, iar Parlamentul a aprobat în 9 mai independenţa.

Războiul începe fără români

Deşi prinţul Carol I (foto) dorea ca România să participe la război pentru ca Europa să recunoască independenţa ţării noastre, ruşii au refuzat constant acest lucru. În paralel, guvernarea liberară în frunte cu Ion C. Brătianu era de părere că intrarea în război va aduce recunoaşterea independenţei, în timp ce opoziţia conservatoare considera că România trebuia să fie cumpătată în a participa la lupte.

Războiul ruso-otoman a început în primăvara anului 1877. În perioada aprilie – iulie, armata română  a participat la o serie de operaţiuni militare, dar fără să treacă Dunărea.

Trupele ruse obţin numeroase victorii în Bulgaria, ocupă Târnova, dar se poticnesc în faţa trupelor conduse de Osman Paşa la Plevna (în nordul Bulgariei). Două atacuri ruseşti eşuează în mod dramatic, riscând să fie aruncaţi peste Dunăre.

În acest context, marele Duce Nicolae i-a trimis o telegramă principelui Carol I în care i-a cerut spijinul. „Turcii, îngrămădind cele mai mari trupe la Plevna ne nimicesc. Rog să faci fuziune, demonstraţiune şi dacă-i posibil să treci Dunărea cu armată după cum doreşti. Între Jiu şi Corabia demonstraţiunea aceasta este absolut necesară pentru înlesnirea mişcărilor mele”.

Carol I acceptă trecerea Dunării de către trupele române doar după întrevederea cu ţarul Alexandru al II-lea din 16 august, care a acceptat solicitarea domnitorului român de a avea comanda supremă a trupelor. Din păcate, Carol I nu a pus şi condiţii politice scrise, în special în ceea ce priveşte sudul Basarabiei, şi s-a încrezut în cuvântul ţarului. Despre asta, Nicolae Iorga scria că a fost “o hotărâre personală (a lui Carol I n.r.), sprijinită pe optimismul unui singur ministru (Ion C. Brătianu), care crezuse că un cuvânt de împărat, cât de solemn, face cât o convenţie, cât de modestă”.

Astfel, în 20 august, trupele române au trecut Dunărea pe la Siliştioara, lângă Corabia.

În drumul spre Plevna, 2.000 de români mor la Griviţa

Bătălia de la Plevna a reafirmat orgoliul ruşilor. În timp ce Carol I, comandantul suprem al armatei, se pronunţa pentru un asediu, în locul asalturilor sângeroase,  Marele Duce Nicolae ordona contrariul.

Astfel, în 30 august (ziua ţarului Alexandru al II-lea), trupele române se îndreaptă spre reduta Griviţa. Ofiţerii tineri ca Gheorghe Şonţu sau Valter Mărăcineanu au căzut în luptă.

Cu preţul a 2.000 de morţi, soldaţii români cuceresc reduta Griviţa. Victoria lor parţială este sărbătorită de peste 10 000 de oameni la Bucureşti, împreună cu regina Elisabeta.

Ameninţaţi de cavaleria lui Osman, Ţarul, Marele Duce şi suita rusă fug peste Dunăre.

Rămaşi singuri în faţa inamicului, principele Carol revine în toamnă la soluţia propusă de el: asediul. În aşteptarea întăririlor ruseşti, soldaţii români au de suferit din cauza frigului, lucru pe care Mihai Eminescu îl oglindeşte în ziarul Timpul: ”Aceşti eroi, cu care gazetele radicale se laudă atâta sunt, mulţămită guvernului, goi şi bolnavi. Nici o scuză, nici o justificare, nici esplicaţie nu ne poate muţămi faţă de această mizerie vădită”.

În octombrie, trupele române au luat parte la luptele de la Teliş-Gorni-Dubnik şi Semeraţ-Trestenik. O lună mai târziu, în 9 noiembrie, trupele generalului George Lupu cuceresc Rahova.

Ostaşii lui Carol au decis victoria de la Plevna

Căderea Plevnei se va produce la 28 noiembrie 1877, numai după sosirea garnizoanei imperiale ţariste şi după un îndelung asediu. Generalul turc care a luptat la Plevna, Valentine Baker Pacha, aprecia că soldaţii români au avut un rol decisiv în cucerirea oraşului.

„Nu se poate tăgădui de niciun istoric militar imparţial că, fără ajutorul forţelor române, întreaga armată rusă, care lupta la nord de Balcani, ar fi fost inevitabil bătută la Dunăre”, afirma ulterior generalul.
După căderea Plevnei, armata rusă se îndreaptă spre Adrianopol şi Sofia, iar cea română spre Vidin şi Belogradcik.

Pentru a fi cucerit Vidinul, cea mai puternică fortăreaţă de pe Dunăre, trupele române cuceresc prin lupte eroice localităţile Smârdan şi Inova. În lupta de la Smârdan, unul dintre cele mai puternice puncte de apărare ale Vidinului, în câteva ore soldaţii români au reuşit să cucerească trei redute puternice, au capturat 4 tunuri, au răpus 500 de turci şi au făcut 250 de prizonieri, alungând trupele inamice din localitate. Primarul Vidinului a făcut armatei române şi principelui Carol I o primire extrem de călduroasă.

Din cauza apropierii trupelor ruse de Constantinopol, turcii au capitulat şi au încheiat pacea în 19 ianuarie 1878.

Victoria obţinută prin înfometare

România a participat la război cu circa 60.000 de soldaţi, iar preţul plătit a fost de 4.302 morţi şi dispăruţi, 3.316 răniţi şi 19.904 bolnavi. Potrivit altor date, războiul ar fi făcut circa 10.000 de morţi.

Victoria soldaţilor români este cu atât mai importantă cu cât ei au avut de înfruntat foamea şi gerul iernii. Un raport al comandamentului bateriei a IV-a, Regimentul 1 artilerie, datat în 2 decembrie 1878 arăta: “caii nu au mâncat orz de trei zile din cauză că în depourile Intendenţei nu este orz,…, oamenii acestei baterii de 20 de zile se hrănesc numai cu berânză şi fasole, astfel că cea mai mare parte din oameni sunt bolnavi din cauza proastei hrăni”.

Populaţia din ţară a răspuns însă la solicitarea soldaţilor flămânzi care luptau pentru recunoaşterea independenţei. Un astfel de exemplu este dat în decembrie 1877, când un grup de învăţători din judeţul Argeş au acceptat să cedeze salariul lor armatei.

“Ca români, văzând că mulţi dintre confraţii noştri sunt duşi la hotarele ţării şi chiar dincolo de hotare, ca să lupte pentru cauza cea mai sfântă a Românismului, pentru independenţă, lege şi drepturile noastre naţionale, având în vedere că bravii noştri ostaşi români au răspuns cu devotament la apelul ce le-au făcut ţara, lăsând cămine, soţii şi copii, au luat arma spre a înfrunta răutatea păgânului vrăşmaş al creştinătăţii şi cu deosebire al românilor… Oferim dar, pentru trebuinţele armatei române, tot salariul ce ni se cuviine pe luna septembrie, anul current, ca învăţători rurali în plasa Loviştea, judeţul Argeş”.

Răsplata pentru eroismul românilor: cedarea sudului Basarabiei
Aliaţii ruşi nu au apreciat însă jertfa românilor şi şi-au îndeplinit obiectivele propuse înaintea războiului: redobândirea celor trei judeţe din sudul Basarabiei.

Astfel, reprezentantului guvernului român i s-a refuzat accesul la redactarea tratatului de la San Stefano, lângă Constantinopol, la 19 ianuarie 1878, unde era recunoscută independenţa României care trebuia să cedeze în schimb Imperiului Ţarist cele trei judeţe. Rusia îi dădea la schimb teritoriile româneşti Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor. Oficialii români au refuzat acest lucru, fiind total nemulţumiţi de aditudinea fostului aliat. „Datoria de a scăpa această parte a ţării noastre a fost în mare parte cauza conspiraţiei armatei noastre contra Plevnei. Am dat sângele nostru pentru a nu da pământul nostru”, afirma cu regret ministrul Kogălniceanu.

Soarta României va fi însă hotărâtă definitiv în vara lui 1878, la Congresul de la Berlin, unde principele Carol I şi primul ministru Ion C. Brătianu nu au fost primiţi la consultări, fiind ţinuţi în anticameră, pentru că independenţa lor nu fusese încă recunoscută “de jure”.

În ciuda expunerilor delegaţilor români, marile puteri au acceptat “schimburile teritoriale” prevăzute la San Stefano. Astfel, România pierde încă odată sudul Basarabiei, primind în schimb cele trei teritorii menţionate mai sus.

Marile puteri cer împământenirea evreilor

Totodată, marile puteri condiționează recunoașterea independenței României de acordarea cetăţeniei române tuturor evreilor din ţară. Articolul 44 al Tratatului de la Berlin prevedea: ”În România, deosebirea credinţelor religioase şi a confesiunilor, nu va putea fi opusă nimănui ca un motiv de excludere sau de incapacitate în cea ce priveşte bucurarea de drepturi civile şi politice, administrarea în sarcini publice, funcţiuni şi onoruri, sau exercitarea diferitelor profesiuni şi industrii în orice localitate ar fi (…)”.
Chestiunea a stârnit o serie de reacţii negative în rândul personalităţilor româneşti marcante ale vremii.Unul dintre aceştia, Ion Luca Caragiale a ridicat “chestiunea evreiească”:

“Ce s’a întâmplat însă ? O seamă de Evrei dela noi, în genere de provenienţă galiţiană, – oameni pribegiţi aci din cauza scurgerii de acolo a acestui element, ce se înăduşă trăind multă vreme în masă la un loc prea strimt pentru libera mişcare a pornirilor lui de rapacitate, – au început să agite din nou chestiunea israelită, odată resolvată strict după litera tractatului dela Berlin. Şi agitarea aceasta nouă şi-au întemeiat-o tot pe falsa insinuare că
Statul nostru se conduce de principiul intoleranţei religioase. Această nouă agitare, mai întâiu ascunsă, a început să iasă câte puţin la iveală, apoi să se producă făţiş şi în fine să ia nişte proporţiuni, dacă nu primejdioase, dar cel puţin ofensatoare pentru autoritatea Statului nostru. S’a făcut întâi agitări la sinagoge şi la şcolile confesionale; de aci apoi au trecut chiar în presă; s’au fundat ziare în acest scop: în fine lucrurile au ajuns la protestul neruşinat, şi infam şi ridicul, dela Londra. S’a comandat apoi în străinătate un agitator dibaci, care să vie numaidecât să provoace o mişcare de un nou soiu, cu scopul de institui aci o societate semitică, cu o direcţiune generală, recunoscută de Stat, şi care să reprezinte puterea populaţiei israelite în relaţiile sale cu puterea Statului”.

În 1879 se modifică Constituţia. Articolul 7 prevedea că “diferenţa de credinţe religioase şi confesiuni nu constituie în România o piedică spre a dobândi drepturile civile şi a le exercita”. Astfel, evreii se aglomerează tot mai mult în oraşe, şi încep să ocupe funcţii în principalele domenii de activitate: medicină, justiţie, învăţământ, cultură etc.

Obţinerea independenţei reprezintă un moment de seamă pentru conştiinţa naţională a poporului nostru care a fost ulterior completată de crearea României Mari, în 1918. Din păcate, o parte din teritoriul ei – Basarabia -a rămas înstrăinat şi astăzi.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #161 : Mai 11, 2010, 13:16:08 »

Si acum sa va tineti bine la comentariile de pe site la articol.

tamisa07.May.10-01:51hs
O prezentare sintetica valoroasa si curajoasa, bazata pe adevaruri istorice prea indelungat ascunse romanilor, acuzati sistematic, pe nedrept, de antisemitism si xenofobism, cand, in fapt, ei au fost, intotdeauna, oprimati, exploatati si prigoniti de imperii mai mari sau mai mici sau de etnii mai abil organizate si conduse de scopuri bine definite. Bravo, Mihaela!

costel07.May.10-02:15hs
Cand e 19xx cand 18xx. Hotaraste-te o data!

Bogdan07.May.10-02:34hs
ai avut curaj sa publici acest articol

Blefouscou07.May.10-03:27hs
Articol aproximativ, cu erori de corectura enervante. Castigurile teritoriale ale Romaniei (Dobrogea, Delta Dunarii) sunt trecute sub tacere (ori la incherea Tratatului de la Berlin, nu mai erau "pamant stramosesc"?). Ce sa mai vorbim despre tonul antisemit al articolului, care isi avea locul in presa bucuresteana de la sfirsitul secolului al XIX-lea, dar nu intr-un ziar de larga circulatie nationala dintr-o tara membra in UE, in secolul XXI.

Constantina07.May.10-03:41hs
Nu v-am cerut sa va rugati nu v-am cerut sa-ngenuncheati un singur lucru v-am cerut:ADEVARUL. Mesaj dela Creeatorul.

In ceea ce priveste imapintenirea e-vrei-lor sau a persoanelor e-vrei-esti, in Romania, doar in cimitirele e-vrei-esti.

Cu dreptate si adevar.

Constantina 07.May.10-03:50hs
Cuvintul semitice se scrie mai corect "c'est mitice" adica povesti, mituri, basme si ca oameni inteligenti avem dreptul sa combatem povestile si miturile, sa spunem adevarul.

Kermit07.May.10-04:52hs
Impamantenirea evreilor a avut consecinte benefice .... Romania s-a dezvoltat mai mult ca oricand. Intrebarea mea e de ce nu merge Romania bine astazi ca de abia mai numeri vreo 10.000 de evrei si aia batrani sau din casatorii mixte? Romania e condusa de lichelele hamesite pure sau cel mult corcite dar nu cu evrei ci cu greci sau tigani. De aia merg lucrurile "bine" in Romania zilelor noastre ..... asa ca nu mai dati vina pe evrei .... mai bine sa ne uitam in propria ograda. Nu-i nimic ... pe evrei i-ati gonit dar ii importati de zor pe araboii cu frica de Alah si " dragoste" de rumani, pardon de bogatia care trebuie administrata vorba lui Hayssam ... cinstiti cat cuprinde. in alta ordine za ideilor sa arunca o privire acolo unde comunitatile evreiesti sunt numeroase ... si ma refer in special la SUA si Canada .... la nivelul la care au ajuns in comparatie cu sarmana romanie care se imprumuta pt. salarii si pensii. Asa ca mai meditati baieti !

maria07.May.10-05:51hs
pentru Kermit
vorbesti ca un adevarat evreu,

Costi07.May.10-06:13hs
Inca o data liderii romanilor au jucat rolul prostilor, nedemni de functiile pe care le detin ! N-au stiut sa aprecieze corect circumstantele externe favorabile si n-au stiut sa negocieze conditii favorabile pentru Romania. La fel s-a intamplat si cu aderarea la UE si NATO !

Vasile de Ierusalim07.May.10-07:00hs
Ati alungat jidanii si v-au ramas ...tiganii. Rasplata v-a spus-o Isarescu ieri !

marin07.May.10-07:37hs
mai jurnalist care nu ai trecut pe la ora de istorie regele tau nu a fost decorat de truman ci de stalin cu ordinul victoria cel mai inalt titlu sovietic care nu a fost acordat decat la 5 persoane asa ca mai dute pe la scoala si apoi fate ziarist

CLEMAR07.May.10-07:58hs
ALO !COMENTATORI.SUNTEM IN MILENIUL 3.
VASILE.. TE-A GONIT CINEVA SAU AI PLECAT DIN CAUZA MIZERIEI COMUNISTE PE CARE NU AMINTESC CINE A IMPAMINTENITO(SI DIN ASTIA CITI JIDANI)
KERMIT-NUMAI 10000?AI STII CITI AU CAPATAT CETATENIE IN 20 DE ANI.
CATEGORIC EVREII AU FACUT MULTE(BUNE) PENTRU ROMANIA DAR SI RAU .ASUMATI-VA SI RAUL,SI IN PROBLEMA ASTA CE TREABA AI CU TIGANII VECINII TAI DIN DUDESTI CU CARE ATI CONVIETUIT.

uniune07.May.10-08:00hs
Daaaaaaaaaa, evreii nu au avut decat rol benefic in Romania. Nu au omorat tarani romani in Basarabia si N Bucovinei, cand au intrat in ele, mai intai in 1940, apoi in 1944(totul cu sprijinul sovieticilor).

De altfel, tocmai de aia s-a luat de ei maresalul, ca erau prea cuminti si faceau numai bine la economie si salata cu telina.
Si ne dam doctori in istorie...

clemar07.May.10-08:03hs
Pentru Marin
Si uita ca regele este cel ce va fi prezent la Moscova pe 9 mai.

a. cotiga07.May.10-08:31hs
Verificati textul ianinte de al publica , in prima parte este vorba de anul 1875 , 1876 nu 1975 respectiv 1976 , in rest multumiri pentru readucere aminte

sebian07.May.10-08:46hs
de necrezut ce mizerie de articol - bazat probabil pe o imensa rusine din istoria romaniei - ati fost la un asa grad de salbaticie si rasism incat puterile occidentale au fost nevoite sa va oblige sa acordati unele drepturi evreilor - sa va fie rusine nenorocitilor - desi sunt sigur ca nu va e nici o rusine.
si ce vina aveau arendasii ca boierimea romana si rusa era formata din paraziti viciosi decazuti care spulberau bani in tractirurile si crasmele parisului ? normal ca aveau nevoie de bani pt curve si betivanii...
si lasati o moale cu intoarcerea armelor - una din cele mai mari farse din istoria voastra - intai ati intrat in razboi cu germania si italia ca aliati ... si cand germanii si italienii au inceput sa piarda ati facut pe voi si v ati dat cu aliatii anglo americani ... ce sa zic mare onoare...
imi provocati scarba.

Roxana07.May.10-08:50hs
Foarte interesant articolul. As fi vrut totusi sa fie putin mai concis, sa nu se intercaleze subiectele si sa se reia cele de dinainte. Jurnalismul bata-l norocu'. Are normele lui dar totusi, eficienta e importanta!

pluma07.May.10-08:59hs
si ce mizerie atitudinea lui caragiale ... nu stiam ca era rasist si antisemit.
si tocmai imi placea mult - acum n as da un scuipat pe ce a scris.
groaznic.

rubi07.May.10-09:03hs
pt CLEMAR - mizeria comunista a fost impamantenita de STINCANII TAI ROMANI - erau pe acolo si niste evrei, dar tot STINCANII TAI ROMANI erau cei care faceau "legea" - baga ti asta in cap STINCANE.

horti07.May.10-09:10hs
Traiasca evreimea mondiala, care lupta din rasputeri ca finantele lumii sa fie folosite numai in scopuri umanitare!
Protocoalele inteleptilor Sionului sa inlocuiasca Constitutia si sa ne lasam cu totii perciunii sa creasca!

perciunat07.May.10-09:28hs
HORTI - vrei sa credem ca tu - spre deosebire de evrei - iti donezi banii pt orfani si vaduve si invalizi ?
ma jigodie - cat m ati furat voi pe mine si continuati sa ma furati - desi nu mai traiesc in romania slava domnului - n ai tu fire de par in cap.
TU ce bani dai si cui ? TU ce faci pt binele omenirii ?
nu faci nimic , esti doar un paduche carcotas care stie sa manace cct de evrei da daca ti as cere 2 lei sa mi iau seminte 300 de ani nu mi ai da , bine ca vorbesti de evrei da nu vezi ce zgarciti si hoti sunteti voi.

rusu teodor07.May.10-09:32hs
Si aceste capuse au ramas si astazi la noi si aiurea si prin razboi economico-financiar incearca sa ne cotropeasca cu acest FMI si Banca Mondiala !

roman07.May.10-10:29hs
Sunt roman si consider ca acordarea cetateniei evreilor era un gest normal pentru o tara civilizata, indiferent cum au venit acei evrei la noi.
Ma mir ca in ziua de azi ziarul Adevarul militeaza impotriva acestei masuri.
A fost nevoie sa intervina Europa pentru ca noi, romanii, sa facem ceea ce trebuia facut.
Evrei, tigani, unguri si altii ce traiesc pe aceste pamanturi trebuie sa fie tratati in mod egal de lege.

ALTFEL am avea APARTHEID (cuvant olandez care inseamna 'discriminare') in Romania!

pasionat de istorie07.May.10-10:35hs
10 mai 1877 - Ziua Independentei

Sa ne fie clar:
- ce s-a intamplat la 9 mai in parlamentul Romaniei a fost o interpelare a unui deputat si un raspuns al primului ministru.
Atat.
Delaratia de Independenta a Romaniei a fost data la 10 Mai 1877

O Declaratie de Independenta nu este raspunsul unui mininstru la interpelarea cuiva.

Este un document supus la vot si votat in parlament.

Declararea independentei nu este egala cu obtinerea si recunoasterea independentei. Declararea independentei NU ARE VALOARE JURIDICA pe plan international.

Recunoasterea independentei Romaniei, de catre Marile Puteri, s-a produs in 1881.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #162 : Mai 11, 2010, 13:17:49 »

itzik07.May.10-10:35hs
Constantina ia o pe mata si sari drept in groapa comuna cu creatoru matii cu tot.
adevarat a grait cel sus luminat sunteti tot un CACAT.

corect07.May.10-10:38hs
Si Transnistria si-a declarat independenta in 1991.

Independenta Transnistriei nu a fost recunoscuta de nici o alta tara, membra ONU, nici macar de catre Rusia.

Sesizati diferenta
dintre Declaratia de Indenpendenta
si recunoasterea independentei?

Despre ce vorbim07.May.10-10:49hs
Constitutia Romaniei - 1866 (http://legislatie.resurse-pentru democratie.org/const_1866.php)

Art. 7.
Insusirea de Roman se dobandesce, se conserva si se perde potrivit regulilor statornicite prin legile civile. Numai streinii de rituri crestine pot dobindi impamentenirea.

octav07.May.10-13:52hs
un articol excelent, trecind peste anumite repetari inutile. e bine sa stim ce si cum s-a petrecut in istorie ca sa intelegem ce si cum s-a petrecut mai apoi.

nae girimea07.May.10-16:12hs
@Vasile de Ierusalim
Draga , ti-i dam si pe tigani cu cea mai mare placere

dana vlad07.May.10-17:11hs
Dana
Avem o istorie frumoasa si zbuciumata,,pacat ca astazi suntem doar un popor zbuciumat. Nu mi se pare moral sa vorbesti despre vremurile lui Ion C. Bratianu, M.Kogaliniceanu Carol I si sa vorbesti apoi despre politicienii prezenti. Acum cand avem ceva pentru care ei s-au jertfit sa vorbimdoar despre ei.
Sa-i lasam pe evreii ca poate sunt poporul care au avut cel mai mult de suferit dar care si-au revenit si astazi parca tin sa le-o plateasca la toti pt ce au patimit ei in trecut.

cititor07.May.10-19:11hs
articol de c.a.c.a.t.. c o p i a t d i n c a r t i l e d e i s t o r i e

valahul07.May.10-19:57hs
Imperiul Ţairist a oferit o binefacere României ! Dacă ar fi fost păstrat sudul Basarabiei şi nu s-ar fi primit în schimb Dobrogea de Nord, ce comunicaţie normală ar fi putit fi între capitala Bucureşti, devenită cel mai mare centru economic al ţării, şi mare şi oceanele lumii ? Ar fi trebuit mutată capitala la Iaşi !
Eu îmi pun întrebarea: de ce nu au fost cerute teritorii în Bulgaria, fiindcă jumătate din populaţia ei vorbeşte, de fapt, româneşte ! Nu numai cei de pe Valea Timokului, cunoscuţi ca "vlahi", ci majoritatea celor dintre Munţii Balkani şi Dunăre !
Nici măcar oltenii de pe Timok nu sunt protejaţi de statul român, după 130 de ani de la evenimente...

maxtor07.May.10-20:50hs
inca un razboi pierdut de romania,inceput pe 9mai
vad aici o capcana perversa:
9mai-declararea independentzei
9mai ziua europei
9mai victoria impotriva celui de.al 3 lea reich.
ashtia vor neaparat sa sarbatorim pentru altzii.
shi regele andicapat se duce la moscova de 9mai sa sarbatoreasca "victoria" in al 2 lea razboi mondial.
9mai-ziua diabolica.
"Marile puteri cer împământenirea evreilor"-nu e prost cine cere,e prost cine da.
practic,in "razboiul de independentza" romania sa dus ca un tinerel la o orgie,plina de sperantze(nefondate).shi s.a trezit sodomizata.

istoricul07.May.10-22:04hs
Cei doi teroristi mondiali USA si RUSA ar trebui sa le fie rusine si sa-si ceara scuze fata de toti pe care ia prigonit si terorizat, americanii fata de japonezi, irakieni (kuweitieni) vietnamezi iar rusii fata de tot asa de multi si mai nou fata de polonezi, tribunalul de la Haga ar trebui sa se autosesizeze fata de aceasta crima savarsita de Rusia.

argentino08.May.10-01:08hs
" ...niste rai si niste fameni , i-e rusine omenirii sa va zica voua oameni ! "

marian08.May.10-03:11hs
Ma intreb cind I.L .Caragiale va fi dat in judecata si citi bani va trebui sa plateasca pentru aceste afirmatii antisemite. Oups am uitat saracul e oale si ulcele,ceva urmasi?

haril08.May.10-08:04hs
Nenorocirea a venit in momentul, in care o parte a Romanilor au inteles ca trebuie sa acorde evreilor cetatenia romana,iar cealalta parte a inteles ca evreii trebuiesc plantati in pamantul romanesc.Asa se scrie istoria...

naex08.May.10-08:49hs
Si uite asa au murit romanii pe campul de lupta ca sa aiba jidanii dreptul de ai stoarce de bunuri .Am scapat de jugul turcesc si am intrat sa tragem la jugul jidanesc.
naex08.May.10-09:17hs
Haril ai cam somat in ultima vreme,cine te-a ajutat sa-ti revii?Vasile de ierusalimtu spui ca jidani au ajutat la dezvoltarea romaniei?da au adus alcoolul cu care au furat pamantul romanilor si cel mai bun exemplu de dezvoltare cu ajutorul jidanilor este Moldva care este cea mai saraca provincie a romaniei si acolo au fost cei mai multi jidani.Acestia au urmarit sa ia cu japca si cu justitia acaparata de ei toate pamanturile moldovei lucru pe care l-au facut si in Palestina si acum palestinieni trag ponoasele.Perciunatilor ati ajuns sa spuneti ca romanii sant mai zgarciti decat jidanii ?cine aude rade si cu c---l.Jidanii au vrut si vor incontinuare sa faca un chibut mondial ca ei snt prin sange comunisti. evreii unde sau asezat au ajuns un cancer ptr. locul respectiv.

Gogu08.May.10-14:45hs
Pentru ce un asemenea titlu
Josnic jurnalilm care printr-un titlu dubios lasa sa se inteleaga ca jertfa romanilor sa dat pentru impamentenirea evreilor.De aici si tot felul de dejectii antisemite ale unor "comentatori"
Fara nemti evrei si unguri istoria Romaniei ar fi fost mult mai saraca dovada inpotenta romanilor de a se autoguverna ca un stat European.A trebuit un rege neamt ca sa scoata Romania din inapoierea ortodoxa cu care se mandreste atat de mult.S-a facut un obicei de a ne vaivarii ca am fost asupriti de turci de unguri .Se uita un amanunt -un popor inapoiat cultural intotdeauna va fi asuprit -e o lege a naturii-de ce romanii nu au fost in stare sa domine dealungul istoriei si sa nu primeasca resturile unor tratae la care nici nu au participat.Dovada e chiar in zilrle noastre -nu mai sunt evrei in Romania dar toate grozaviile se intampla din cauza lor -e mai simplu asa decat sa-ti saumi responsabilitatea impotentei.
Mare deeptare a avut comediantul fracez care a lansat SALUTUL RAMANESC

Americanul08.May.10-18:15hs
Felicitari pentru articol!

In sfirsit cineva are curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Puterile occidentate au fortat Romania sa-i "adopte" pe evrei ca nu cumva evreii sa ajunga pe capul lor.

As fi curios daca acum vreo tara occidentala ar acepta ca altii sa le impuna politica de imigratie. Asa-i ca asta e treaba interna a fiecarei tari?

Pentru aia care maninca gogosi: evreii nu mai sunt multi in Romania ca simpli cetateni, s-au intors insa multi ca asa zisi oameni de afaceri si fura in Romania ca in codru.

Cum zicea cineva: prost nu e ala care cere sau incearca sa fure, prost e ala care da si se lasa furat!

Dinu08.May.10-21:19hs
Regele Mihai a primit ordinul Victoria de la Stalin, nu de la americani.
Patru personalitatzi au primit acest ordin printre care Tito, Eisenhower.

sandel08.May.10-21:47hs
chiar ma mir ca nu v-au cenzurat kazarii

corect08.May.10-22:49hs
Poporul evreu este printre putinele popoare fara tara care a rezistat de-a lungul istoriei.
Alt popor fara tara sunt tiganii, dar nu intru in discutia asta.

Cum au reusit evreii sa domine comertul, finantele, artele si alte domenii elitiste in TOATE tarile Europei pe unde au locuit?

Prin religia lor evreii erau obligati sa stie sa scrie si sa citeasca - asa ca evreii nu au cunoscut analfabetismul.

Spre comparatie, poporul roman a fost analfabet (in proportii de circa 80%) pana in anii 1950 cand comunistii au eradicat analfabetismul.

Nu spun ca a fost bun comunismul.
Spun ca toata elita Romaniei moderne, de la Cuza la Regele Mihai,
nu au avut in vedere aproape deloc alfabetizarea taranimii ca pe o prioritate nationala.

Acum ca am inteles diferenta majora dintre evrei si romani sa intelegem si politicile antisemite promovate de Corneliu Zelea Codreanu si altii ca ei:
- in timpul guvernaroo legionare, desi tara ducea lipsa de doctori (la tara, mai ales)
legile antisemite au scos din sistem doctorii evrei (care ocupau posturi la oras, bineinteles) cu scopul de a face loc romanilor.

Va dati seama de rezultatele acestor politici.

Era sa uit:
eu sunt roman.

andrei09.May.10-02:22hs
Ca evreu intodeauna aceasta "chestiune" a apartentei etnice trecea in planul secundar. Zau ca nu va inteleg de ce ne scoateti ochii cu acest "detaliu". Asimilarea si loialitatea noastra a fost deplina, este chiar jignitor sa ne acuzati de ceva.

Roman Basarab09.May.10-12:13hs
Si eu sunt roman dar problema evreiasca este una falsa. Mai rai decat evreii suntem noi deoarece nu avem reguli. Era mai bine atunci cand Romania era recunoscuta ca o putere economica europeana sau acum cand suntem condusi de "romani" dar stam cu mana intinsa infata europei. Fugim de munca, fugim de responsabilitati , o natiune de pensionari pe caz de boala; muncim 20 de ani( de la 25 la 45) si ne asteptam ca statul sa ne plateasca toata viata. Eu cred ca ar trebui sa ne uitam la ce au devenit evreii si sa nu mai comentam atat. Poate nu ne-ar fi stricat si noua vreocativa.

elena09.May.10-13:01hs
Istoriam se repeta!

gogo09.May.10-13:34hs
Lasati ca nevoia o sa ne invete.Nu facem decat sa ne platim propria prostie.Asta e crucea care trebuie dusa asta o ducem.Nu vor tinerii sa mai munceasca.A disparut cultul muncii.Pai o sa spuna ca nu au unde ca statul roman nu le creiaza conditii etc.Dar ce fac ei,acesti tineri ptr.tara lor?Veniti in mediul rural si vedeti toti puii de taran cu mobil la ureche.Stau pe gard si mananca seminte iar daca ii chemi la treaba sa vedeti ce preturi cer.Nu dai atat nu vin,nu vor sa muncesaca.Sa-i vedeti duminica seara dupa ce vin de la gratar unde sau imbuibat cu mici bere si manele.Sa vedeti mizeria umana de cea mai joasa speta.Dar cred ca si la oras e tot asa.Ce sa mai discutam de patriotism cu asemenea urmasi.Jidanii au fost si raman un pericol pe fata pamantului dar macar sunt uniti si stiu ce vor iar noi iar noi mai avem mult pana vom ajunge la nivelul lor daca mai putem ajunge vreodata,

MelosNegros09.May.10-19:02hs
SEBIAN: "ati fost la un asa grad de salbaticie si rasism incat puterile occidentale au fost nevoite sa va oblige sa acordati unele drepturi evreilor - sa va fie rusine nenorocitilor - desi sunt sigur ca nu va e nici o rusine."

- just! Şi nu a fost singura intervenţie a Europei civilizate: au urmat în sec. XX repetate intervenţii pentru apărarea drepturilor saşilor ş maghiarilor din Ardealul luat de România de după 1918!
- în legătură cu băgarea lui Caragiale în rîndul antisemiţilor noştri, e un fals ordinar!
Başca n-a fost el Caragiale atît politician cît...scriitor! Şi ca atare se ştie că e cel mai necruţător critic al antisemitismului românesc.
LA fel şi toţi ceilalţi mari scriitori români în frunte cu Sadoveanu.
E absolut incredibil că s-a ajuns să se scrie aşa ceva în presa noastră de azi!

MelosNegros09.May.10-19:12hs
NAEX: "Haril ai cam somat in ultima vreme,cine te-a ajutat sa-ti revii?Vasile de ierusalimtu spui ca jidani au ajutat la dezvoltarea romaniei? da au adus alcoolul cu care au furat pamantul romanilor si cel mai bun exemplu de dezvoltare cu ajutorul jidanilor este Moldva care este cea mai saraca provincie a romaniei si acolo au fost cei mai multi jidani.Acestia au urmarit sa ia cu japca si cu justitia acaparata de ei toate pamanturile moldovei lucru pe care l-au facut si in Palestina si acum palestinieni trag ponoasele.Perciunatilor ati ajuns sa spuneti ca romanii sant mai zgarciti decat jidanii ?cine aude rade si cu c---l.Jidanii au vrut si vor incontinuare sa faca un chibut mondial ca ei snt prin sange comunisti. evreii unde sau asezat au ajuns un cancer ptr. locul respectiv."

- văz că te pricepi la istorie în...draci!
Ia spune spune-ne şi nouă, specialistule: dacă zici c-au făcut toate alea în Moldova, de ce n-au făcut la fel evreii matale şi în Anglia sau SUA, unde sunt puzderie?!

doru09.May.10-20:17hs
Sunt roman si mi-e f. rusine de multi compatrioti in ceea ce fac sau cum gandesc; mai terminati cu comentariile astea rasiste contra evreilor la general si ganditi mai bine ce aport au avut acestia la cultura romana de ex in pictura (T. Tzara, V. Brauner si aproape toata avangarda), teatru Eugen Ionescu si chiar acum in cinema Radu Mihaileanu, etc. Mai bine sa fim mandri de cei ce au luptat pentru Romania incepand cu romanul Carol si toti ceilalti cetateni romani. Cred ca mult mai inteligenti sunt cei ce fac tot posibilul sa-si aprecieze concetatenii si nu sa inventeze false probleme; Luati exemplul SUA, Canada, Franta, Anglia, Grecia,etc. Articolul e binevenit azi ptr cunoasterea evenimentelor istorice legate de sudul Basarabiei si a onoarei Rusiei.

dusu09.May.10-21:18hs
romanica este locuita de oameni rasisti,spalatzi pe creer,cred ca postari DORU nu sint normale intre rumini.Articolul foloseste cuvintul romania,intro descriere temporala,unde acest cuvint inca nu putea avea acoperire,de multe ori ma intreb,e manipulare voita,sau chiar autorii sint atit de im...cili?romanica a cucerit apoi ardealul,si dintro societate cosmopolita,unde numeric,vorbitorii de rumina(va las sa va ginditzi in ce masura in 1918 se putea numi rumina)erau mai putzini decit germanii si ungurii impreuna,au format populatzia de azi,sa traiti bine!

cip.10.May.10-09:16hs
Intr-un interviu acordat de Dan Puric preotului Ion Alexandru Mizgan :
,, Noi putem defini lucrul acesta aşa: să spunem că suntem un Market pentru Comunitatea Europeană, suntem Port-Avion pentru americani, suntem o Gornje pentru ruşi, suntem o ţară devastată de neocomunism. Eu spun atât: nimic din toate acestea nu suntem şi toate deodată şi pe rând. În final suntem un neam suferind. Ceea ce nu vede lumea este că acest popor este crucificat din nou. Suntem un neam suferind! Suntem mai mult decât atât. Suntem un neam care trebuie să înveţe să se ridice în numele lui Hristos la demnitatea creştină. Asta este tot. " ..... ,, De ce să ne concentrăm noi foarte mult asupra cozilor de topor care evident au fost şi să nu ne concentrăm asupra martirilor… ''
Cam asta este !

DION7810.May.10-16:03hs
Dupa o scurta perioada de crestere a nivelului de cultura, la nivelul intregii tari, fapt datorat puternicei industrializari din regimul comunist(vb. doar de reducerea nr. de analfabeti, invatarea fortata a unor meserii si de asemenea, diversificarea meseriilor) in zilele noastre ne indreptam spre prostirea voita a populatiei, prin distrugerea caramida cu caramida a sistemului de invatamant, pentru care in principiu urmatorul pas ar fi trebuit sa fie spre o performanta mai buna, si pregatirea a din ce in ce mai multor generatii de oameni culti care sa poata redresa aceasta tara in ani printr-o gandire lucida nu avida dupa verde, albastru si manele.
Mizeriile rasiste care se prolifereaza aici nu fac decat sa intareasca prostia, rigiditatea mentalitatii si ipocrizia lumii in care traim.
Omul educat intodeauna a avut prostii lui pe care ia dominat si posedat cam cum a vrut.
ACEST LUCRU SE URMARESTE SI ACUM!!!!
POPORUL DEZBINAT SI MANELIST E F USOR DE MANIPULAT.
IN MOMENTUL IN CARE NU-TI STII ISTORIA CATUSI DE PUTIN SI NU LUPTI PENTRU DREPTURILE TALE SI ALE CELOR DIN JUR, AI TARA DAR NU AI IDENTITATE DECI ESTI MAI RAU CA "JIDANII", "TIGANII', "BOZGORII' SI ALTII PE CARE TRUFAS AI NUMESTI FARA DE TARA. DAR AIA STIU CINE SUNT SI CE VOR EI NU UITA CA TINE MANELISTULE......

Naty 10.May.10-17:26hs
ma intreb de ce sar asa, ca arsi, evreii si nu numai, banui ca si unii unguri...ce nu le convine? adevarul? pai daca asta a fost...de unde altul? si nu uitati...ca romanilor li s-a mai cerut odata impamantenirea evreilor, in 1918, dupa primul razboi mondial, spre a le fi recunoscute noile granite....hmm, si a fost o intelegere secreta de care noi n-am invatat in cartile de istorie...de ce nu ni s-a spus asta oare pana acum? de ce a trebuit sa treaca atata timp ca sa se dea pe fata adevarul? evident ca unii oameni il stiau insa oficial asta nu s-a spus pana nu demult...si ce tara a mai fost obligata sa impamanteneasca evrei, asa cum ni s-a intamplat noua? si cine dicta din interiorul Marilor Puteri astfel de ordine si in interesul cui daca nu al evreilor? si ce urmareau de fapt evreii cu venirea lor buluc aici oare nu se stie? vroiau ,cu bani, sa puna mana pe cele mai bune functii si sa domine o tara, pentru ca , sa recunoastem , sunt MARI ARTISITI in a face asa ceva....ce sa zic, astea sunt doar cateva observatii....dar eu n-am vazut evreu care sa faca cine stie ce bine gratis tarii acesteia sau sa aud ca merge vreunul sa MOARA pe campul de lupta pentru tara asta...as vrea sa aud si eu despre un evreu VITEAZ , care sa aiba demnitate si curaj in fata greutatilor, sa fie generos, bun, bland, sa nu fie pervers si viclean....sa-si ajute aproapele, nu sa-l insele sau sa-i fure bucatica de la gura....hei , evreilor...sa va vad ca dati nu doar din gura ....sa vad la voi fapte frumoase, hai....

haril10.May.10-23:51hs
Naex,spre deosebire de tine,eu am fost corect,facand o separatie intre Romani.Tu te-ai repezit la jugulara tuturor evreilor,fara a face o cat de mica distinctie intre evreii,care si-au indeplinit obligatiile fata de tara,care le-a oferit gazduire si acea minoritate evreiasca care,la fel ca la oricare popor,nu s-a achitat de acele obligatii.In limbajul curent se spune ca "oricare padure isi are propriile uscaturi" si aceasta zicala este adevarata pentru toate gruparile umane numite popoare.D-ta nu ai incercat nici macar sa studiezi,la modul general,principiul juridic,conform caruia este ilegal sa acuzi un popor intreg pentru o vinovatie,care poate fi imputata numai in mod individual.Din acest punct de vedere,singura vinovatie a poporului evreu,este aceea ca s-a nascut evreu.Daca aceasta intamplare poate sa fie imputabila cuiva,atunci aceasta lume trebuie sa dispara,pentru a face loc unei lumi cu adevarat inteligente si morale.PS.Ce stii tu despre mine,ca sa fi indreptatit sa ma acuzi pentru faptele mele?Asa se intampla cand cineva nu are nici macar SIMTUL RIDICOLULUI.

LEONARD11.May.10-03:44hs
Pai unde este Nea Marin Olteanu nostru sa-i dea vreo doua trei urari de ,,bine`` la tovarashu Iliescu ca tare ia pupat pe rushi in dorsala ca la instaurat in 89`.ZDRENTZELOR shi Europa ne cam este datoare ,aur mult a plecat din Dacia la Roma shi aur mult a luat shi regele Mihai cu el shi apoi a mai avut curaj sa mai ceara shi palatele.AUR MULT A PLECAT LA RUSHI SHI CONDUCTA DE PETROL A STAT DESCHISA DECENII CA DAUNE DE RAZBOI,APOI A VENIT ILIESCU SHI A REDESCHIS CONDUCTA CATRE RUSIA ZDRENTZELOR,IAR ACUMA AFACERISHTI FAVORIZATZI DE PSD AU MILIARDE IN BANCILE DIN ELVETZIA SHI STATU ROMAN INCA NU FACE O REFORMA SA LE CONTROLEZE BANII DIN CARE TREBUIE TRASE TAXELE PENTRU TZARA.ZDRENTZELOR!!!!

Getodac11.May.10-09:10hs
Cetatenii trebuie sa inteleaga ca monitorizarea cheltuielilor fiecarei institutii publice, primarie sau societate comerciala, prefecturi, consilii judetene, agentii nationale sau orice alte structuri publice sunt necesare exact asa cum firmele sunt monitorizate de fisc. Trebuie sa ne organizam la nivel de societate civila astfel incat in fiecare localitate sau judet si la nivel de administratie centrala sa monitorizam permanent cat de corect se cheltuie banii publici. Administratia locala si centrala trebuie sa raporteze public pe internet exact asa cum firmele raporteaza lunar la fisc, de aceea au contabili platiti din bani publici. Sa ne spuna ce fac cu banii nostrii. Permanent.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #163 : Mai 11, 2010, 13:43:55 »

Chiar daca e mult (depinde cu ce compari) de citit, ar fi fb sa consumati curentul pt info de aici. E vb si de controversele din comentarii. Repet doua posturi:
1. Un articol excelent, trecind peste anumite repetari inutile. e bine sa stim ce si cum s-a petrecut in istorie ca sa intelegem ce si cum s-a petrecut mai apoi.
2. Constitutia Romaniei - 1866 (http://legislatie.resurse-pentrudemocratie.org/const_1866.php)
Art. 7. Insusirea de Roman se dobandesce, se conserva si se perde potrivit regulilor statornicite prin legile civile. Numai streinii de rituri crestine pot dobindi impamentenirea.

Daca Art 7 ramanea si se respecta in constitutiile Romaniei, nu am fi avut nici manele, nici milionul de cozi de topor, nici acuzatii parsive de holocaust. Daca democratia inseamna renuntarea la Hristos, e moartea sufeltului. Nu sariti pe mine pt ca nu am afirmat ca as accepta dictatura.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: DESPRE ISTORIA ROMANIEI
« Răspunde #164 : Mai 14, 2010, 01:47:31 »

Ieri a fost Inaltarea Domnului, Ispasul si Ziua eroilor. Reporterii de la "Libertatea" au avut acces in interiorul Monumentul Eroilor din Parcul Carol, aflat in curs de reamenajare dupa perioada comunista, un monument urat inainte, o constructie masonica. Un comentator a spus expresiv un adevar despre actuala stare de lucruri din tara: "Ce frumos ar fi daca ar veni spiritele eroilor care au luptat si murit pentru patrie precum cele din filmul Stapanul inelelor si iar curata pe javrele care ne-au si ne conduc". Dar am remarcat si comentariul unui suflet sterp, golit de continut: "Pacat de vietile lor daca stiau ce urmasi vor avea ,se dadeau cu dusmanul. Ps .nu mi-as da viata pt. neamul romanesc niciodata.......!!" Acestea sunt vremurile.

Azi e ziua celor care s-au jertfit pentru libertatea neamului.

Astăzi sărbătorim Ziua Eroilor, ziua de cinstire a celor care s-au jertfit pentru existenţa şi neatârnarea acestui popor. Libertatea a pătruns, în premieră după reamenajarea Monumentului Eroilor din Parcul Carol, din Bucureşti, în rotonda interioară.

Lumina blândă, difuză, mă îndeamnă să merg cu paşi moi, sfioşi, de teamă să nu strivesc armonia locului. Sunt, practic, primul intrus ce vede, după aproape 30 de ani, interiorul Monumentului Eroilor din Parcul Carol I, edificiu inaugurat în decembrie 1963. Şi primul care îl vede după reamenajarea făcută de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. În mijloc, unde odată era depus sicriul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul lider comunist, tronează grupul statuar “Pe aici nu se trece”, înfăţişându-i pe Regele Ferdinand şi zeiţa Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă, operă din anul 1924 a sculptorului Ioan Iordănescu.

Înainte a fost Palatul Artelor
S-a dorit, astfel, readucerea statuii pe amplasamentul ei iniţial, exact pe locul pe care-l ocupa în cadrul fostului Palat al Artelor, ce exista aici înainte de ridicarea monumentului. În cele 14 alveole, dintre care unele erau folosite în perioada comunistă ca loc de veci pentru câteva dintre vârfurile conducerii partidului şi statului din anii ’50- ’60, sunt ecrane pe care pot fi urmărite filme documentare cu felul în care se cinstesc eroii neamului la noi, dar şi în alte ţări.

Urmează să fie deschis publicului
Totul face parte din cadrul unui proiect început în anul 2006, “Memorialul Eroilor Neamului”, care a mai inclus reamplasarea, la 25 noiembrie 2006, a Mormântului Ostaşului Necunoscut pe locul iniţial, cel din 1923, modificarea esplanadei, înălţarea catargelor şi construirea fântânilor arteziene. La încheierea lucrărilor proiectului, este posibil ca şi rotonda interioară să fie redată publicului, aşa cum era cândva. Până atunci, astăzi, începând cu ora 12.00, eroii neamului vor fi cinstiţi prin ceremoniile militare şi religioase prilejuite de “Ziua Eroilor”.

fotografii: Cati Priţulescu

Eroul Necunoscut, ales de un orfan de război

Mormântul e străjuit de o flacără care arde zi şi noapte
Sub impulsul modelelor occidentale, în 1921 se punea şi în România problema desemnării unui “Erou Necunoscut”, ca simbol unic de omagiere a jertfelor naţionale.

Prin hotărârea unei comisii speciale, la 5 mai 1923 s-a stabilit exhumarea a zece eroi necunoscuţi din diferite localităţi. Apoi s-a trecut la găsirea unui orfan de război, elev în clasa I a unuia dintre liceele militare, cu media cea mai bună la învăţământ, care a trebuit să aleagă doar unul dintre cei zece eroi. Cel mai bun orfan de război a fost desemnat Amilcar Săndulescu, din clasa I a Liceului Militar D.A. Sturdza din Craiova.

Adus în Bucureşti pe 17 mai 1923
Până pe 13 mai, toate sicriele au ajuns la Mărăşeşti. După Te-Deum a urmat momentul cel mare. “M-am dus înaintea celor zece sicrie tremurând şi stăteam la îndoială pe care să pun mîna. Dar, deodată, m-am dus la sicriul al patrulea. Îndemnat de conştiinţă, am pus mâna pe el. În momentul acela, un mare fior mi-a străbătut tot sufletul şi mi-au venit pe buze cuvintele: «Acesta este tatăl meu». Îngenunchind, m-am rugat: Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toţi eroii neamului, ai şi pe tatăl meu”, şi-a amintit Amilcar Săndulescu.

Joi, 17 mai 1923, Eroul Necunoscut îşi găsea liniştea veşnică în Parcul Carol, străjuit de o flacără care arde zi şi noapte la capul lui.(Florian Bichir)

http://www.libertatea.ro/stire/asa-arata-in-interior-monumentul-eroilor-287741.html
Memorat
Pagini: 1 ... 9 10 [11] 12 13
Schimbă forumul: