Main Content:

Pagini: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 104

@ REVOLUTIA SIBIU 1989 @

 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #270 : Noiembrie 17, 2008, 22:43:44 »

Domnule Nicolae sa sti ca am fost impresionat pana la lacrimi de cele scrise de dumneavoastra. Sa fiti sanatos sa puteti sa ne oferiti si alte materiale.
Domnule,
Tara este plina de revolutionari aflati in nvoi.Trebuie sensibilizati factorii de raspundere,ca sa se implice in rezolvarea cu prioritate a cazurilor mai speciale.Trebuie indepartati impostorii dintre revolutionari.Si astfel vom avea mai multa credibilitate.Revolutionarii adevarati trebuie sa faca front comun.Asa se va putea actiona mai cu putere si autoritate.Trebuie sa le aratam tuturor ca meritam sa fim respectati.Trebuie sa obligam oficialitatile sa ne respecte drepturile din legea RECUNOSTINTEI.Ca sa obtinem toate acestea,trebuie sa ne unim fortele.Revolutionari adevarati UNITIVA !
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #271 : Noiembrie 17, 2008, 22:46:31 »

SALVAT DE INDEMNIZATIE !
Ratarea unui revoluţionar
Eroi la Revoluţie, cerşetori în capitalism. Mulţi dintre răniţii, eroii şi urmaşii acestora din Sibiu se zbat în neputinţă, odata cu asociaţiile care le reprezintă interesele. Nici unul nu se află însă în situaţia tragică a lui Ioan Luca Mitea, unul dintre revoluţionarii sibieni de frunte ajuns în aceste zile pe culmile disperării. Fără venit şi fără locuinţă sibianul s-a mutat de ceva timp, cu bagaj cu tot, în sediul Asociaţiei Sibiu Decembrie '89. În preajma sărbătorile de iarnă a mai primit o veste proastă. Până pe 10 ianuarie va trebui să elibereze şi acest spaţiu.

Revoluţionar de frunte
Spaţiul Asociaţiei Sibiu Decembrie '89, de pe strada Turnului, arată jalnic. Pentru economie de electricitate este iluminat doar de o mică lampă de pe un birou vechi. În geamuri pături groase împiedică trecătorii să arunce priviri iscoditoare. Placa aşezată odată la intrarea în sediu zace acum printre mormane de saci şi cutii. În aceste sunt îndesate toate lucrurile pe care le mai posedă revoluţionarul Ioan Luca Mitea.
6"Totul arată jalnic. Faptul că eu am rămas fără locuinţă şi a trebuit să mă mut aici nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile. Din păcate nu am avut de ales. Nu doresc nimănui să ajungă într-o asemenea situaţie. Este cumplit", spune cu lacrimi în ochi fostul secretar general al Asociaţiei Sibiu Decembrie '89.
La 58 de ani sibianul este doar o umbră palidă a bărbatului care, în primele ore ale revoluţiei, striga lozinci anticomuniste în Piaţa Mare. Atunci a jucat un rol important aflându-se în colectivul ce conducea la Casa Armatei până în ziua de 27 decembrie. A fost însă exclus, de către colonelul Dragomir, cel ce a impus prin forţă conducerea nou formatului FSN.
Casa de la Asociaţie
Priveşte ruşinat la sediul asociaţiei ce îi serveşte acum drept locuinţă. Recunoaşte că situaţia nu îi mulţumeşte nici pe colegii săi revoluţionari dar spune că nu are altundeva unde să meargă.
"Sunt forţat să sar peste mese. Sunt seri când când cina constă dintr-o ţigară şi un pahar cu apă. Este cumplit ce se întâmplă", suspină Ioan Mitea. Fără nici un venit şi mai singur ca niciodată revoluţionarul nu aşteaptă nimic bun de la sărbătorile de iarnă. Cu faţa în mâini îşi aminteşte că, în urmă cu 15 ani, în această perioadă a anului era gata să-şi dea viaţa pentru speranţa de mai bine.
Iluzii şi dezamăgiri
Atunci totul părea altfel. Convins că luptă pentru ceva mai bun a fost unul dintre primii sibieni care au răspândit manifeste anticomuniste.
"Erau făcute de Mircea Bozan de la Tehnica Nouă pe hârtie fotografică. Le-am împărţit în tot Sibiul în noaptea de 20 spre 21. Erau scrise cu litere albe pe fond negru şi îndemnau la solidarizarea cu Timişoara", povesteşte revoluţionarul. În dimineaţa zilei de 21 a fost în Piaţa Mare şi apoi pe rând în toate punctele fierbinţi ale revoluţiei sibiene.  "Am absolvit Şcoala de Ofiţeri de la Făgăraş şi aveam pregătire militară. Cum am fost şi unul dintre iniţiatorii mişcărilor de protest am ajuns în grupul ce conducea la Casa Armatei", explică revoluţionarul. Pentru Ioan Luca Mitea totul s-a încheiat însă, în momentul în care a fost înlăturat de către colonelul Dragomir. Perioada ce a urmat nu a făcut altceva decât să îi spulbere visele.
Nici o speranţă
Deşi erou revoluţionar, anii de după decembrie '89 au fost extrem de grei pentru Ioan Luca Mitea. În câţiva ani a ajuns din şef al serviciului transmisiuni al ICMJ un simplu portar. Aşa a trăit până în 1995. S-a mutat apoi la Electronica S.A. unde a lucrat până în 1997, când a intrat în şomaj. Odată cu această lovitură a venit şi moartea tatălui. Intrat în datorii pentru a plăti înmormântarea, revoluţionarul a făcut o greşeală imensă girând împrumutul cu apartamentul în care locuia. Metoda prin care cămătarii pun mâna pe locuinţele naivilor este de acum arhicunoscută. Aşa se face că Ioan Luca Mitea a ajuns în stradă şi la mila prietenilor şi colegilor de asociaţie. În ciuda a două procese câştigate, la Sibiu şi Alba Iulia, apartamentul i-a fost luat definitiv printr-o a treia decizie a tribunalului pe care sibianul o contestă şi astăzi. Memoriile la preşedinţie şi la toţii miniştrii de justiţie nu au adus nici un rezultat.
"De 15 ani mă chinui în justiţie să obţin ce-i al meu. Am crezut că nu se poate din cauza comunismului dar văd că şi azi interesele sunt aceleaşi. Am moştenit de la mama o fabrică la Orlat şi 3 case în centrul Bucureştiului. Ne-au fost luate cu forţa de comunişti şi nici azi nu le-am obţinut înapoi. Am ajuns să cred că nimic nu se mai poate face pentru mine pe lumea asta", spune resemnat Mitea.

Contestat de preşedinte
Mircea Bucur, preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie '89 şi colegii săi nu îi dau dreptate în totalitate revoluţionarului aflat la ananghie. În urmă cu numai câteva zile au hotărât chiar să îi acorde răgaz până pe 10 ianuarie pentru eliberarea spaţiului asociaţiei.
"Ioan este o persoană cum rar am văzut. Are o atitudine negativistă şi nu se luptă pentru ceea ce îi aparţine. A făcut şi unele greşeli care l-au adus în această situaţie tragică. Noi am făcut tot ce am putut pentru a-l ajuta însă sediul asociaţiei nu îi poate servi drept locuinţă pe termen nelimitat. Spaţiul arată jalnic şi nimeni nu mai are tragere de inimă să intre acolo. Situaţia trebuie să înceteze", declară Mircea Bucur
Birocraţia brevetelor
După 16 ani de la evenimentele sângeroase din 1989 revoluţionarii sibieni încă mai speră să primească din partea statului român drepturile care li se cuvin. Legea 42 cunoscută sub numele de legea recunoştinţei a fost suspendată în urmă cu câteva luni. Revoluţionarii aşteaptă acum ca  cei pe care i-au ales să emită o nouă dispoziţie prin care să poată intra în posesia noilor certificate de revoluţionar.
Reprezentanţii statului solicită preschimbarea acestor certificate pentru a calma spiritele încinse şi acuzaţiile de abuz. Actele care trebuie ataşate la noile dosare costă mult, iar unele sunt greu de obţinut. "Noi am început să ne facem alte dosare, iar acum constatăm că cei de la Guvern ne trimit noi completări. Ne cer fel de fel de hârtii, declaraţii de martor, fişele cu îngrijiri medicale care după zece ani nu mai sunt păstrate în arhiva spitalului, precum şi alte declaraţii de la Parchet", completează Mircea Risti.Fără noile brevete mulţi dintre revoluţionari riscă să-şi piardă drepturile. 
Drepturi pe hârtie
799 de oameni si-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei, iar aproape 300 poartă şi astazi urmele gloanţelor. Ei sunt considerati martiri sau eroi, iar statul român a vrut să-i recompenseze acordându-le anumite drepturi.  Sibienii consideră însă că multe dintre ele figurează doar pe hârtie. "E drept că majoritatea dintre noi am primit  bilete de tren şi scutirea de la plata impozitului pe locuinţă, iar unii şi câte o bucată de pamânt. De medicamente gratuite nici nu poate fi vorba deoarece, de doi ani suntem nevoiţi să scoatem din buzunare o gramadă de bani pentru că sunt scumpe. S-au dat şi patru spaţii comerciale însă trei dintre ele au fost retrocedate şi n-am reuşit să ne mai recuperăm nici măcar banii pe care i-am investit acolo. Nu vreau să creadă lumea că cerşim. Noi nu vrem mai mult decât ni se cuvine", mărturiseşte Mircea Risti, preşedintele Asociaţiei Răniţii Revoluţiei.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #272 : Noiembrie 17, 2008, 22:54:12 »

Mentionez ca acum revolutionarul Mitea Ioan Luca se descurca mai binisor datorita indemnizatiei din legea 341.S-a mutat cu chirie,dar cele suferite l-au doborat fizic si pshihic.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #273 : Noiembrie 18, 2008, 00:10:43 »
Memorat

Nihil sine Deo!!
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #274 : Noiembrie 18, 2008, 00:27:43 »

Asa domnule. Pune toate pozele din ziar si aici sa le vedem. Cu asta ne alegem si cam asta va mai ramane din noi inafara de copii nostrii. E bine ca sint si la Sibiu oameni care mai scriu despre revolutionari si destinele lor. Si fotografiile sint foarte importante. Fara sa vad pozele lui Nani Nani, cred ca as fi ajuns sa-mi dau seama pe ce lume sint abia in ziua alegerilor.
« Ultima modificare: Noiembrie 18, 2008, 00:28:44 de către razvan »
Memorat
 • Marius
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1077
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #275 : Noiembrie 18, 2008, 16:26:55 »

Întrebare: care e situaţia actuală a procesului lui Aurel Dragomir, proces început în 1999 http://www.ziua.net/display.php?id=31122&data=1999-09-13 ?

Care e situaţia juridică a maiorului Bunda care fusese singurul condamnat pentru terorism?
Memorat
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #276 : Noiembrie 19, 2008, 18:50:42 »

Întrebare: care e situaţia actuală a procesului lui Aurel Dragomir, proces început în 1999 http://www.ziua.net/display.php?id=31122&data=1999-09-13 ?

Care e situaţia juridică a maiorului Bunda care fusese singurul condamnat pentru terorism?
Nu cunosc amanunte despre cele doua persoane mentionate de catre dumneavoastra.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #277 : Noiembrie 19, 2008, 19:04:00 »

Sub povara numelui
Autor: Camelia ONCIU
Data publicarii: 22/11/2006

Luni seara, a murit fiica dictatorului. Suferea de cancer de mai bine de 10 ani. Dar nu numai boala a chinuit-o in ultima perioada, ci si oprobiul opiniei publice. Avea 56 de ani si prieteni putini. Dupa un trecut glorios, a avut parte de un sfirsit mizerabil, la fel ca parintii si fratele ei. A fost data afara din serviciu, a locuit pe la rude, a refuzat orice ajutor, a vrut sa sfirseasca demn, in ciuda parerii generale ca numai demna nu poate fi o odrasla a dictatorului. In locul ei, altii si-ar fi publicat biografia, pentru bani buni. Ea nici macar nu iesea in lume. Zoia Ceausescu a murit celebra pentru crimele tatalui sau si anonima in matematica, stiinta in care obtinuse un doctorat.

Iubiri interzise

Zoe Ceausescu, fosta Zoia Ceausescu, sau Zoica, cum era alintata de parinti, s-a nascut la 2 martie 1950, in Bucuresti. Toata viata ei a fost controlata de Elena Ceausescu, mai ales dupa venirea la putere a odiosului, in 1965. Ceausestii voiau ca fiica lor sa aiba o viata exemplara, plina de succese rasunatoare. Dar nu mai rasunatoare ca ale mamei, care trebuia sa fie cel mai valoros om de stiinta al familiei. De aceea, Zoia a fost cind ridicata, cind coborita de pe culmile stiintei. Controlul strict se manifesta si asupra legaturilor ei afective. In timp ce era eleva la liceul Jean Monet, se spune ca s-a indragostit de Petre Roman. Walter Roman si Elena s-au sfatuit ce sa faca sa-i desparta. Asa a ajuns Petre student la Paris. Iar Zoia urmarita pas cu pas. Mai tirziu, l-a cunoscut pe medicul ginecolog Dan Vincze, din Cluj. Se intilneau la Predeal, vreme de un an, in fiecare joi. Mai plecau luni dimineata. Daca Petre era evreu, Dan era ungur. Asa ca Zoiei i-a fost interzisa si aceasta legatura, care a durat sapte ani. Dan Vincze s-a casatorit cu fiica unui preot.

Refugiu in alcool

Zoia a suferit mult dupa despartirea de Dan. Se ascundea de parinti, fugea prin diferite localitati, punind militia si securitatea pe jar. A inceput sa bea tot mai mult. In 1974, dupa un an si jumatate in care a plins dupa Dan, l-a cunoscut pe ziaristul Mihai Matei, de la „Lumea". Dupa o noapte de amor intr-un hotel, Ceausestii au explodat de furie. Au destituit conducerea revistei, iar Matei a fost expediat in Guineea. Si el a cazut in patima alcoolului. Clima, TBC-ul si alimentatia proasta din Guineea l-au rapus. Zoia a mai avut deceptii, printre care si romancierul Petru Popescu, scriitor interzis in vechiul regim. In anii '80, l-a cunoscut pe inginerul sibian Mircea Oprean, cu care s-a casatorit. N-au avut copii. Ceausestii nu s-au opus mariajului. Mircea, profesor la Politehnica din Bucuresti, a iubit-o mult pe Zoia, ingrijind-o pina in ultimele ei clipe.

Buna matematiciana

Nici in cariera, Zoia n-a fost fericita. Ca studenta, era prietenoasa, mergea la bere cu colegii, nu profita de statutul ei social. Era redactor-sef adjunct la revista „Universitas", colega, printre altii, cu Jana Gheorghiu. Se purta normal, ba chiar lua apararea colegilor, pentru a evita discutiile „mai sus". A ajuns in dizgratiile Elenei, tocmai pentru ca e prea populara si era de acord cu studentii care recunosteau ca in Romania lucrurile merg prost. Dupa facultate, a fost repartizata asistenta la facultate. Dar ea voia sa faca cercetare. Asa ca, a ajuns stagiara la Institutul de Matematica. Aici, a fost colega cu brasoveanul Radu Gologan, astazi matematician cu renume. El isi aminteste ca Zoia era un bun profesionist, un matematician excelent in analiza functionala, cu zeci de lucrari publicate in tara si strainatate.

Un prieten brasovean

Vazind ca rezultatele nu sint suficient de spectaculoase pentru mintea ei, Elena a ajuns la concluzia ca nu se justifica un institut de cercetare in matematica. In 1975, l-a desfiintat. Intr-un fel, a fost vina Zoiei. Daca nu si-ar fi ales sa lucreze aici, „academiciana" n-ar fi stiut niciodata cu ce se ocupa institutul. Angajatii, cei mai buni matematicieni ai tarii, au fost repartizati profesori prin tara, iar Zoia a ajuns la Institutul pentru Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST). Aici a infiintat o sectie de matematica pe care o conducea. Unii au spus ca sectia a fost special creata ca sa o conduca o progenitura a Ceausestilor. Altii, ca a fost creatia Zoiei care iubea matematica si voia sa ajute la dezvoltarea cercetarii. Cine era pe linga ea mai avea sansa sa iasa din tara, pe la vreun congres, sa mai publice o lucrare stiintifica. Pe matematicienii de valoare ii ajuta sa obtina pasaport. Multi nici nu s-au mai intors de la seminariile internationale. Radu Gologan lucra cu ea. A fost unul din putinii apropiati ai Zoiei neizgoniti din preajma ei.

Hulita de propriii colegi

Evenimentele din decembrie 1989, au prins-o pe Zoia lucrind la INCREST. A fost arestata impreuna cu sotul si fratii ei, Nicu si Valentin, sub acuzatia de subminare a economiei nationale. A fost eliberata abia in august. In timpul detentiei, brasoveanul a vizitat-o si i-a dus tigari. Citiva colegi i-au luat apararea, cei care o apreciau ca matematiciana. Dar interventiile lor au fost palide. Lumea o asocia cu imaginea cuplului executat. Dupa ce a iesit din inchisoare a incercat sa se intoarca la vechiul loc de munca, dar n-a fost primita. In final, s-a pensionat. Si-a acceptat soarta, refuzind orice ajutor. Cind s-a aflat in impas financiar, vechii colegi au strins bani pentru operatie. Dar ea le-a trimis banii inapoi. S-a izolat de lume. La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator pe motivul ca faptele de care au fost acuzati nu au existat.

Linga parinti

 In anii '90-'91, Zoia fusese operata de cancer pulmonar dupa care isi revenise destul de bine. N-a mai aparut nicio veste despre ea pina anul trecut cind a dat in judecata MApN, solicitind dovezi ca sint inhumati in Cimitirul Ghencea Civil parintii ei, si nu alte corpuri. A pierdut procesul. Acum o luna si jumatate, a fost din nou internata, in stare foarte grava. Cancerul se localizase in zona colono-rectala. Stia ca nu mai are mult de trait. A mai apucat sa scrie o scrisoare care urma sa fie deschisa dupa moartea ei. S-a intimplat marti, la 4 dimineata.

Incinerare

Corpul Zoiei va fi incinerat si inmormintat astazi, in acelasi cimitir Ghencea. In 16 ani, Zoia n-a fost niciodata la mormintele lui Nicolae si Elena fiindca n-a crezut ca acolo zac trupurile parintilor ei. Acum a aflat adevarul. Si, poate, atunci cind vom cunoaste continutul scrisorii, il vom afla si noi.

Prietenii o regreta


 Prietenul din copilarie al lui Zoia Ceausescu, Madalin Voicu a declarat: „De vreo sapte, opt ani, de cind suferea de cancer de plamini, nici nu a vrut foarte tare sa traiasca, cred, pentru ca altfel nu pot interpreta refuzul ei de a se ingriji cum trebuie". Acesta crede ca la boala lui Zoia Ceausescu a contribuit si suferinta pe fondul incercarilor de a afla adevarul despre moartea parintilor ei.

Avocata Paula Iacob, o alta apropiata a familiei, considera ca viata lui Zoia Ceausescu s-a sfirsit dupa o perioada dificila, in care ea a incercat sa se tina departe de viata publica. Mai mult, avocata este de parere ca societatea romaneasca a condamnat-o pe nedrept pe fiica fostului dictator.

Singurul urmas

Din clanul dictatorului, mai traieste doar Valentin (foto), fiul cel mare, care nici macar nu este ruda de singe, el fiind adoptat de Ceausesti in 1948. Dupa 1989, Zoia, Nicu si Valentin Ceausescu au fost retinuti si anchetati pentru subminarea economiei nationale. Ulterior, ei au fost cercetati in stare de libertate. Dupa ce a fost eliberata, Zoia Ceausescu a fost data afara de la locul de munca si s-a pensionat.

Dictatura singeroasa

Singeroasa revolutie din Decembrie 1989 a pus capat unei dictaturi la fel de singeroase. Ceausescu a fost considerat, ani la rind, „Cel mai iubit fiu al poporului", „Strateg intre strategii lumii", sau „Conducatorul suprem". Oricine indraznea sa contrazica aceste clisee platea scump. Cu siguranta, cei 25 de ani de comunism sub conducerea lui Nicolae Ceausescu au reprezentat cea mai neagra perioada pe care au cunoscut-o romanii. Atunci, poporul a simtit acut foamea, frigul, teroarea de a vorbi liber si alte umilinte.

Executat prin impuscare


Cultul personalitatii presedintelui a luat sfirsit o data cu moartea lui Ceausescu. Conducatorul suprem n-a apucat sa-si serbeze a 82-a aniversare. Intr-un decembrie insingerat, in 1989, a fost executat prin impuscare, impreuna cu sotia sa, Elena Ceausescu, intr-o unitate militara din Tirgoviste. Si-a gasit sfirsitul chiar in ziua de Craciun, dupa un simulacru de proces.

Nicu Ceausescu

Nicu Ceausescu (foto) s-a nascut la 1 septembrie 1951. A fost prim-secretar al CC, al UTC, ministru pentru problemele tineretului si prim-secretar al Comitetului Judetean Sibiu al PCR. A fost arestat la 22 decembrie 1989 si ranit cu o lovitura de cutit la 21 septembrie 1990. Tribunalul Militar Bucuresti l-a condamnat la 20 de ani inchisoare sub acuzatia de instigare la omor deosebit de grav. Pe 3 iunie 1991 i s-a redus pedeapsa la 16 ani de detentie si in 1992 a fost condamnat la cinci ani inchisoare pentru port ilegal de arma si incalcarea regimului armelor si munitiilor. A fost pus in libertate conditionata pe motive medicale. A fost internat la Viena dupa repetate hemoragii. A murit la spital pe 20 septembrie 1995, din cauza unei ciroze hepatice.
http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/sub_povara_numelui_4967.html
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #278 : Noiembrie 19, 2008, 19:06:27 »

NICU CEAUSESCU,
FIUL DICTATORULUI.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #279 : Noiembrie 19, 2008, 19:14:45 »

    *  1104 morti, dintre care 162 înainte de 22 decembrie, iar 942 dupa 22 decembrie
    * 3352 raniti, dintre care 1107 înainte de 22 decembrie si 2245 dupa 22 decembrie

Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #280 : Noiembrie 19, 2008, 19:58:21 »

NICOLAE SI ELENA CEAUSESCU.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #281 : Noiembrie 19, 2008, 20:09:14 »

Elena Ceausescu a ars mortii de la Timisoara   
Fostul ministru de Externe al Romaniei socialiste, Stefan Andrei, revine cu noi declaratii bomba privind ultimele zile ale regimului Ceausescu. Interviul, publicat in exclusivitate in ZIUA, face parte dintr-un documentar TV si o carte despre culisele diplomatiei romanesti la 20 de ani de la caderea sistemului comunist.
Excelenta, ce a cautat Ceausescu la Teheran in decembrie 1989, cand deja, aici, fusese declansata operatiunea de debarcare a sa, atat la Iasi, cat si la Timisoara?
Vizita a fost stabilita dupa conferinta statelor nealiniate, de la Belgrad. Fusese fixata pentru 18 decembrie. Eu consider si acum ca Nicolae Ceausescu a savarsit una dintre cele mai grave si daunatoare greseli ale vietii sale politice cand, in dimineata zilei de luni, 18 decembrie 1989, s-a urcat in avion pentru a pleca timp de trei zile in vizita oficiala in Iran. Inainte de a pleca, pe 17 seara, Ceausescu m-a chemat la el sa se sfatuiasca cu mine. M-a intrebat: "Crezi ca pot sa aman vizita in Iran?". "Sigur ca da", i-am zis. Am amanat-o si pe cea cu Brejnev, in '77, cand a fost greva minerilor din Valea Jiului. Fac o paranteza: am sunat atunci la Moscova sa anunt ca nu putem veni si, desi nici nu incepuse bine revolta minerilor, cei de la Kremlin imi zic: "Da! Da! Aveti probleme in Valea Jiului cu minerii, nu?!". Stiau deja! Inchid paranteza. Se vedea pe Ceausescu cum se framanta. Dimineata, pe 18, a dat telefon la Timisoara, lui Ion Coman si primului secretar. I-a intrebat care e situatia ca sa stie daca sa amane sau nu vizita in Iran. Coman l-a asigurat ca nu-i nevoie: "Nu, tovarase Ceau­sescu! Am aplicat indicatiile dumneavostra si totul e bine". Ca ar fi fost o mana de derbedei, de golani si ca s-a facut ordine. "Puteti pleca linistit in Iran", i-au spus.
   
Dimineata, la orele 7.00, comandantul Securitatii din Timisoara, Tinu, ii dadea generalului Macri, care era responsabil acolo din partea Securitatii, lista: sunt 42 de morti, 250-300 de raniti. Lista ajunge la Vlad si la Postelnicu. Afla si ministrul Apararii. Ceausescu ii cheama acasa si-i intreaba: "Care-i situatia? Ca aman vizita." Ei i-au zis ca-i liniste acum. Nici unul nu i-a spus ca sunt 42 de morti. Nici Coman, nici Balan, nici ceilalti. Atunci Ceausescu a plecat in Iran si a lasat-o la comanda pe Elena Ceausescu. Se inapoiaza pe 20 decembrie, seara. Ion Dinca si Tudor Postelnicu sunt chemati imediat de Nicolae Ceausescu la biroul sau de la CC, unde se gasea deja Elena Ceausescu. Ceausescu cere sa i se faca legatura telefonica la Timisoara cu Dascalescu, care era acolo impreuna cu Emil Bobu. Si-l intreaba: "Care este situatia?" Dascalescu ii spune: "Sunt 58 de morti!". "Pai cum, mai, 58 de morti? Ca mie tovarasii imi spun aici ca sunt 11 morti." Ceauseasca a intervenit, comentand ca Dascalescu nu trebuie sa se ia dupa zvonuri, ci sa se bazeze pe informatii, de la "forurile com­petente". Auzind ceva acolo, Dascalescu a replicat: "Tovarase Ceausescu, 40 de morti au fost deja incinerati". "Cum incinerati?" a intrebat Nicolae Ceausescu privind spre Tudor Postelnicu. Asta zice: "Tovarase Secretar General, erau vagabonzi, persoane neidentificate, s-a primit ordin - si a aratat cu barbia spre Elena Ceausescu - sa fie incinerate". Si-atunci el si-a dat seama ca la plecarea in Iran a fost mintit si de cei de la Timisoara, si de cei trei ministri de-aici. Ca ei aveau 43 de morti - care au ajuns 58 - si 300 de raniti si el statea la Teheran. Cand putea sa amane vizita in Iran, nu era nici o problema, nici o pierdere economica.
Mintit via Bucuresti-Teheran
Deci Elena Ceausescu si-a mintit sotul?
      
Va dati seama? Da! E clar ca Ceauseasca l-a mintit si in timpul convorbirilor lor telefonice pe cand era la Teheran. Ea a fost implicata direct si in hotararea de incinerare. Atunci, la CC, cand a aflat adevarul, Ceausescu s-a limitat sa spuna: "Bine, ne vedem mai tarziu, sa vedem ce avem de facut". A fost o greseala fundamentala a lui Ceausescu, de a o lasa pe sotia sa la carma tarii! Si mai ales in circumstantele date. N-am aflat si nici nu m-am interesat ce colaboratori si sfatuitori a avut Elena Ceausescu in zilele in care Ceausescu se afla la Teheran. Ar fi interesant de stiut, pentru a cunoaste gandirea si indicatiile sale din acea perioada si ce indicatii primea de la sotul ei de la Teheran. Oricum, ce se stie este ca se intrerupsesera orice alte legaturi dintre tara si Nicolae Ceausescu, cu exceptia dialogului dintre cei doi soti. Fostul ministru de Externe Ion Stoian care se gasea atunci la Teheran mi-a spus ca ministrul secretar de stat al MAE, domnul Duma, a primit ordin sa nu-i trimita nici o telegrama ministrului sau. Nu stiu nici daca Nicolae Ceausescu primea la Teheran rapoarte de la Securitate ori de la Ministerul Apararii Nationale.
Sa ne intoarcem putin la ziua de 17 decembrie. Sedinta CPEx.
A fost o sedinta cu adevarat memorabila. Am scris deja episodul in memoriile mele. A fost asa: Ceausescu a vrut sa-i demita pe Vlad, Milea si Postelnicu deoarece nu-i respectasera indicatiile date de el in cursul noptii de 16 spre 17 decembrie, in legatura cu tulburarile de la Timisoara. Gogu Radulescu si Constantin Dascalescu s-au ridicat si-au spus ca nu ar trebui luata masura aceasta. Ceausescu, nervos - dar cam juca teatru - a spus, trantind foile pe masa: "Atunci alegeti-va alt secretar general". Cu exceptia lui Niculescu-Mizil si a lui Gheor­ghe Pana, eu si inca o persoana ne-am ridicat de pe scaun si nu ne-am deplasat spre Ceausescu, intrand in joc si rugandu-l sa nu ramana secretar general. Era o smecherie de-a lui. Ignorand sau nesocotind structura de atunci a Cepex, unii ziaristi ori istorici scriu ca atunci partidul ar fi putut scapa de Ceausescu, aproband indemnul lui de a fi ales un alt secretar general. Este o ipoteza falsa, contrara realitatii. Modalitatea de alegere a lui nu-ti permitea acest lucru. Ceausescu construise minutios un sistem al dracului, betonat, de alegere a secretarului general, de la organizatiile de baza pana la Congres, care, practic, facea imposibila schimbarea lui, fara voia lui. Ceausescu, asa cum stiam toti cei care il cunosteam mai bine, nu concepea decat o varianta unica: sa moara cu puterea in brate. Stiam si se vedea pe el ca Ceausescu nu dormise in noaptea precedenta si nici la pranz in ziua sedintei. Devenise nervos, morocanos, nereceptiv chiar, si, daca nu dormea, devenea dur si brutal cu colaboratorii, insuportabil. In timpul sedintei, Elena dadea roata cu ochii sticlosi urmarind cu atentie comportamentul fiecarui membru Cepex. Atunci a desem­nat-o pe Elena Ceausescu, impreuna cu Manea Manescu, vicepresedinte al Consiliului de Stat, sa coordoneze activitatea din tara: "Ei vor fi cei care vor organiza sedinte atunci cand va fi cazul si vor convoca Biroul Permanent al CPEx." De ce nu si de celalalt vicepresedinte al Consiliului de Stat, Gogu Radu­lescu? Pentru multi dintre noi, era clar de ce: cunosteam simpatiile si pozitile prosovietice ale lui Gogu Radulescu.
Oamenii rusilor au preluat puterea
Si ajungem la ziua de 21 decembrie. Din informatiile noastre "marea manifestare" din 21 a fost organizata de un membru al CPEx care nu a fost judecat si nu a facut inchisoare impreuna cu dvs, ceilalti membri ai Comitetului Politic. Este vorba de Barbu Petrescu, primarul de atunci al Capitalei, care a disparut ulterior. Care a fost rolul lui?
Barbu Petrescu era un idiot. I-am spus-o si lui si Ceausescu, dar cu alta ocazie. Elena era legata de el, prin frate. Nu stiu ce s-a intamplat cu el. Cuvantul de ordine al generalului Militaru, omul GRU, al rusilor, a fost - dupa ce a preluat puterea cu Iliescu - sa decapitam conducerea partidului si a statului. Sa fie arestati cu totii, inclusiv conducerea Securitatii. Aveau nevoie de controlul total. Si a inceput alt macel. In nebunia de atunci, nu stiu ce s-a intamplat. Eu m-am trezit in inchisoare. Stiti cui trebuie sa-i multumesc pentru asta. Este interesant si concludent ca Dascalescu si Gogu Radulescu ca si Ion Ursu, din dispozitia nu stiu cui, au fost scosi din procesul CPEx si n-au fost condamnati..
Au consemnat Victor RONCEA, Vladimir ALEXE
http://www.ziua.ro/display.php?id=241073&data=2008-08-05
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #282 : Noiembrie 19, 2008, 20:25:27 »

Trei savanti: Iliescu, Basescu si Elena Ceausescu
de Cristian Tudor POPESCU | 03 APRILIE 2006

"Au intinat cele mai nobile idealuri ale socialismului si comunismului stiintific", striga Ion Iliescu la televizor, cu pumnul strans, despre Nicolae si Elena Ceausescu pe 22 decembrie 1989.
 "Au intinat cele mai nobile idealuri ale socialismului si comunismului stiintific", striga Ion Iliescu la televizor, cu pumnul strans, despre Nicolae si Elena Ceausescu pe 22 decembrie 1989. Cuvantul stiintific era rostit de experimentatul activist si propagandist cu un scop cat se poate de bine calculat: N. si E. Ceausescu au procedat nestiintific, asta a fost pacatul lor, de-aia mureau batranii de frig prin blocuri si copiii la spital, de-aia omul de rand al comunismului n-avea ce manca si nici apa calda sa se spele, in vreme ce la televizor i se spunea sa manance rational, stiintific si sa economiseasca apa de la robinet, metodele empirice sunt cele care au omorat atatia oameni in lagare si puscarii. Vinovatia era astfel translatata de Iliescu din planul sinistrei imoralitati funciare a comunismului, in cel al erorilor de "programare" sociala - s-a gresit, tovarasi, mai sunt si lipsuri.

Asta nu insemna condamnarea comunismului ca sistem fundamental ticalos si cazul Ceausescu putea fi eventual discutat la un simpozion stiintific...

16 ani mai tarziu, presedintele Basescu pronunta acelasi cuvant: vreau o lucrare stiintifica, serioasa, care sa faca dovada crimelor comunismului, zice dl. Basescu. Nu stiu ce sa condamn: comunismul sau numai crimele lui?, se exprima dilematic dl. presedinte. Exact acelasi reflex ca si Ion Iliescu: cruzimea si ticalosia sistemului comunist, suferintele groaznice pe care le-a provocat atator simpli cetateni trebuie masurate cu sublerul ca sa fim convinsi ca ele au existat. Dl. Basescu vrea numarul de decibeli al strigatelor mute de durere si disperare. In ultima instanta, zicerea d-lui Basescu este echivalenta cu acel carait "stiintific" la proces al savantei de renume mondial, Elena Ceausescu: "Dovada, dovada!..."

Ca ar fi utila celor mai tineri o prezentare stiintifica sistematica a comunismului romanesc, nici o indoiala. Dar cei care au trait sub comunism si inca nu au murit n-au nevoie de ea pentru a condamna aceasta monstruozitate care le-a mancat zeci de ani din viata. Altfel, la ce s-a mai facut Revolutie in ` 89? Cei aproape 1000 de romani omorati atunci sunt vinovati ca n-au murit stiintific? Ce sa facem, sa dam ceasul istoriei inapoi, sa repunem in functii CPEx-ul si guvernul Dascalescu, cati or mai trai, si sa organizam o dezbatere stiintifica? Crimele comunismului sunt un fel de infractiuni de drept comun, sunt accidente sociale in stat? Nu au fost ele faptuite in mod sistematic, "stiintific", chiar de catre zisul stat comunist, cu concursul tuturor "organelor" sale?

Dar dl. presedinte Basescu nu pare sa fi simtit povara si umilintele comunismului. El s-a gasit in acea parte a sistemului care i-a permis sa castige 60.000 de dolari in 1989 si acum fostul sef de reprezentanta comerciala de la Anvers, devenit savant, are framantari de natura stiintifica... ctp@gandul.info


Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #283 : Noiembrie 19, 2008, 22:47:20 »


Între 22 şi 25 decembrie 1989 s-au născut 80 de copii în tot judeţul. Libertatea la care acum 18 ani părinţii lor doar visau se traduce pentru tinerii de azi mai ales în deschiderea graniţelor către Europa.
Prima sibiancă liberă

Între 22 şi 25 decembrie 1989 s-au născut 80 de copii în tot judeţul. Libertatea la care acum 18 ani părinţii lor doar visau se traduce pentru tinerii de azi mai ales în liberă circulaţie. Îşi doresc să plece, să călătorească, să vadă lumea.

Când Andra Ciobanu (foto) tragea prima gură de aer în plămâni, în faţa Maternităţii din Sibiu se trăgea. Femeile lăuze stăteau speriate pe hol, cu pruncii în braţe. Când focurile încetau, se puneau pe saltelele întinse pe jos, în saloane. Le era teamă pentru viaţa lor şi a copiilor cu care sperau să ajungă acasă şi sufereau de sete. Se zvonea că apa a fost otrăvită şi nimeni nu avea curaj să vadă dacă e adevărat sau nu.

În 22 decembrie 1989, la ora 12.20, la televizor se anunţa fuga dictatorului. A fost şi clipa Andrei, primul cetăţean liber al Sibiului. "Nu cred că aş vrea să trăiesc vreodată acele vremuri pe care le ştiu doar din poveşti. Eu sunt altfel. Nu vreau să urmez reguli. Vreau să fiu liberă. Mă gândesc să termin liceul, să urmez facultatea de Stomatologie, iar dacă mi se va oferi oportunitatea să plec în străinătate, o s-o fac", a spus răspicat Andra, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Pedagogic.

Îi place generaţia ei dar ar şi schimba unele lucruri. Spre exemplu, dacă ar putea, nu i-ar mai lăsa pe cei de la Ministerul Învăţământului să schimbe programa pentru bacalaureat. "Se schimbă în fiecare an şi se face târziu. Nici măcar nu ai timp să parcurgi toată materia. Cineva trebuie să oprească asta", mai spune Andra. Ce are de reproşat generaţiei ei? "Faptul că avem pretenţii, dar nu dăm nimic în schimb. Faptul că uităm să deschidem o carte".

Pentru că a fost primul copil liber al Sibiului, Andra a primit o scrisoare în 1990, de la Ion Iliescu, atunci preşedintele României, prin care îi ura "La mulţi ani!".
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: @ REVOLUTIA SIBIU 1989 @
« Răspunde #284 : Noiembrie 19, 2008, 23:21:13 »

Fostul ministru de Externe al Republicii Socialiste Romania, Stefan Andrei, dezvaluie intr-un interviu de prima pagina momente picante despre viata lui Ion Iliescu, in sanul familiei Ceausescu.

iliescu ceausescu"Pe cand era Iliescu baietan", spune stefan Andrei, "Elena Ceausescu mergea la Targu Jiu la inchisoare cu el de mana. Ea mergea la fratele ei si Iliescu se intalnea cu tatal sau". Interviul contine pe doua pagini dezvaluiri inedite.

Stefan Andrei citeaza amplu din Elena Ceausescu: "Dormeam toti intr-o odaie, acolo, uneori in acelasi pat. Nici nu ne jenam de Ionel, era un baiat in pantaloni scurti. Era in 1943, avea vreo 13 ani... Va dati seama, Ceauseasca nu spunea multora Ionele", declara Stefan Andrei.

In acelasi interviu, fostul ministru de Externe povesteste ca Iliescu ar fi fost singurul in afara de Ceausescu care facea cu mana in vizitele din China "Ma, da' nu ti-e rusine? Eu reprezint statul roman, da' tu ce reprezinti?", s-ar fi rastit la el Nicolae Ceausescu.

Fostul ministru de Externe al Romaniei socialiste, stefan Andrei, detronat in 1985 de Elena Ceausescu, da detalii in acelasi amplu interviu si despre discutile cu tovarasul Ceausescu.

Sursa: Realitatea
http://www.agenda.ro/news/news/9887/ion-iliescu-in-pat-cu-elena-ceausescu.html
Memorat

Nihil sine Deo!!
Pagini: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 104
Schimbă forumul: