Main Content:

Pagini: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 1009

ARICOLE DE PRESA

 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #270 : Mai 07, 2010, 10:05:17 »

Europarlamentarul Monica Macovei, membru de onoare a Asociatiei 21 Decembrie 1989, a initiat in Parlamentul European o declaratie scrisa impotriva coruptiei

Declaratia scrisa cu privire la masurile Uniunii Europene pentru combaterea coruptiei a fost adoptata de Parlamentul European, obtinand semnaturile a peste jumatate dintre eurodeputati, informeaza un comunicat al PE.

Declaratia scrisa a devenit pozitia oficiala a Parlamentului European si exprima vointa sa politica pentru combaterea coruptiei in Uniunea Europeana.

Declaratia scrisa cere Comisiei si Consiliului sa creeze un mecanism solid de monitorizare a coruptiei in UE. “Fac apel la Statele Membre sa arate vointa politica si sa-si intensifice eforturile de combatere a coruptiei, sprijinind un astfel de mecanism”, spune Monica Macovei.

Initiata de Monica Macovei (Grupul Partidului Popular European, Romania), Declaratia a mai avut ca autori patru eurodeputati din grupuri politice diferite din Parlamentul European: Simon Busuttil (PPE, Malta), Luigi de Magistris (Grupul Liberal/ALDE, Italia), Ana Gomes (Grupul Socialist/S&D, Portugalia) si Bart Staes (Grupul Verzilor, Belgia). Transparency International si FLARE (Freedom, Legality and Rights in Europe) au contribuit la strangerea semnaturilor prin campanii proprii.

“78% dintre cetatenii Uniunii Europene considera coruptia o problema majora in tara lor”, a spus Monica Macovei, referindu-se la Eurobarometrul din 2009 cu privire la perceptia coruptiei de catre europeni. Coruptia genereaza saracie pentru ca deturneaza ilegal banii publici in buzunare private. Coruptia genereaza o proasta guvernare, distorsioneaza piata interna si submineaza statul de drept si principiile pe care se intemeiaza Uniunea. Coruptia este o amenintare pentru spatiul european de justitie, libertate si securitate.

“Lipsa de actiune pune in pericol banii platitorilor de taxe si credibilitatea Uniunii. Sa nu ne facem ca nu vedem”, a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei (PDL Romania, PPE) este presedinta a Delegatiei interparlamentare de cooperare UE-Republica Moldova si membra a Comisiilor pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne; Control Bugetar; si Afaceri Externe (supleant).

Sursa:Hotnews
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #271 : Mai 07, 2010, 10:43:32 »

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Ilie_Platica-Vidovici-Iliescu_si_Roman_au_zis-_-Morti_avem_destui_0_256774841.html
Ilie Plătică-Vidovici: „Iliescu şi Roman au zis: «Morţi avem destui»“
Mihai Voinea,Cristian Delcea

Ilie Plătică-Vidovici, maior în rezervă şi fost senator, dezvăluie culisele Revoluţiei de la Galaţi. Ilie Plătică-Vidovici (59 de ani) explică de ce a arestat şi de ce a eliberat conducerea CFSN Galaţi.
În decembrie 1989, la Galaţi, Ilie Plătică-Vidovici era locţiitor al şefului de Stat Major la Unitatea Militară 01249 şi, în conjunctura evenimentelor din acele zile, a rămas la comanda garnizoanei Galaţi începând din 22 decembrie după-amiază. Maiorul Dumitru Chebac, comandantul de drept, plecase la Bucureşti în urma apelurilor făcute de Emil Cico Dumitrescu la Televiziune.
Felul în care a gestionat evenimentele petrecute în oraşul de pe malul Dunării a fost întors ulterior pe toate feţele. Cert este că Plătică a ieşit cum nu se putea mai bine din haosul Revoluţiei: Galaţiul nu a avut niciun mort în afara unor accidente stupide, iar el s-a ales cu o carieră politică încununată cu nu mai puţin de patru mandate de senator, ca social-democrat.

Cea mai controversată hotărâre pe care Ilie Plătică a luat-o în acele zile a fost arestarea conducerii Consiliului Frontului Salvării Naţionale din Galaţi, la 24 decembrie 1989. După această mutare s-a instalat în fruntea organizaţiei locale a Frontului Salvării Naţionale (FSN), pe care a condus-o până în mai 1990. S-a retras din Armată şi a candidat la alegeri din partea FSN, devenind cel mai influent om din Galaţi.

Considerat cândva baronul judeţului, Plătică este în prezent pensionat pe caz de boală şi, conform spuselor sale, aşteaptă cu mare nerăbdare „pensia nesimţită". O aşteaptă nu oricum, ci cu un pahar de vin în faţă şi cu un calculator de ultimă generaţie conectat la internet. Microbist înrăit, fostul senator îşi omoară timpul antrenând echipe de fotbal virtuale pe site-urile ziarelor de sport.

„Când a început Revoluţia, m-am culcat"

„Adevărul": Domnule Plătică, aţi avut parte de vreun incident notabil la Galaţi înainte de 22 decembrie, când au fugit soţii Ceauşescu de pe acoperişul Comitetului Central?

Ilie Plătică-Vidovici: Nu, la Galaţi a fost linişte deplină până în 22 decembrie. Pe 17 decembrie s-a dat alarma şi am fost chemaţi la unitate. Am ajuns la comandament şi l-am întrebat pe maiorul Dumitru Chebac, comandantul: „Ce e, mă, Mitică?". Ăsta, cum era el mai mutălac, zice: „Nu ştiu nimic. «Tataia»!". „Tataia" era colonelul Neculai Rizea, comandantul de Divizie, de la Brăila. Ăla, care era bătrân şi tâmpit, nu i-a zis nimic lu' Chebac, care e motivul sau altceva.

Se intra totuşi în alarmă de luptă, nu era normal să vi se comunice şi motivul?

Nu ne-au zis nimic. Am ascultat la radio să vedem ce se întâmplă. Şi am auzit la „Şopârlica" (n.r. - Radio Europa Liberă) că, la Timişoara, popa Tokes a făcut aşa şi aşa, că e lumea pe străzi. Am zis: „Uite ce se întâmplă şi ăştia nu zic nimic!". Aşa a fost de pe 17 decembrie până pe 22. Nu ştiam nimic, decât ce auzeam la radio.

Când s-a anunţat sinuciderea lui Vasile Milea, cum aţi reacţionat?

Nu ne-a picat bine, deşi eu îl vedeam ca pe un „slugoi". În zilele acelea se simţea o tensiune. Între 17 şi 22 n-am dormit mai mult de două ore pe noapte, că apăreau tot felul de lucruri. Umblam să-i controlez pe militari, să-i mai liniştesc. Eu le ziceam la ăştia care erau mai mici în grad şi care se tot agitau. Ziceau că e Revoluţie, că dacă vom primi ordin să tragem în oameni. Le spuneam: „Bă, dacă te trimite la Spitalul Judeţean, tu pleci şi faci prima la dreapta. Şi te duci până unde vrei, că ai greşit itinerariul".

Şi pe 22, când s-a anunţat fuga Ceauşeştilor, cum a fost?

Când au anunţat ăia că urmează un comunicat important, m-am dus în biroul comandantului: „Ce ţi-am zis, băi, Mitică, că s-a terminat?". În birou, era şi Dumitru Chebac, comandantul, dar şi Dumitru Popa, politrucul unităţii, locţiitorul comandantului. Şi apar ăştia pe ecran, cu Mircea Dinescu, cu Ion Caramitru, cu care mai erau. Popa ăsta zice: „Nu vezi, mă Ilie, că ăştia sunt actori?! Joacă teatru, să vadă cum reacţionează lumea!". I-am zis: „Du-te în aia a mea, mă, Mitică. Ţie îţi mai trebuie 20 de ani să realizezi ce se întâmplă. Dacă sunteţi puşi în încurcătură, mă găsiţi la infirmerie. Eu mă duc acolo să mă culc, că n-am dormit de o săptămână". M-am dus la doctorul unităţii: „Bă, gata, s-a terminat, scoate coniacul!" Am ciocnit un pahar şi m-am dus să dorm. Deci, când a început Revoluţia, m-am culcat.

Când aţi văzut ce nebunie e la Bucureşti, v-aţi dus să vă culcaţi?!

Da! Peste vreo juma' de oră m-a trezit un subordonat, Dinu Alexandru: „Bă, Ilie, îmi pare rău că te-am trezit din somn, da' vezi că vin ruşii!". „Care ruşi vin, boule, şi de unde? Ce dracu' să caute ei aici la noi?". M-am îmbrăcat şi m-am dus la birou. Acolo, pe hartă, era reprezentată o coloană de blindate de 25 de kilometri cu capul la Giurgiuleşti, la graniţa cu Moldova. Doar că nu era trecută data, ora şi sursa informaţiei, cum era normal. I-am întrebat pe subordonaţi, au zis că a venit de la Divizie. Am sunat acolo, ăia ziceau că e de la mine informaţia.

Ce aţi hotărât?

Am trimis un echipaj de la cercetare cu un transportor blindat să se ducă până la pod la Giurgiuleşti să vadă dacă e sau nu vreo coloană. Era spre seară. „Şi dacă e, ce fac?", mă întreabă unu'. „Dacă e, tragi şi tu o rafală şi fugi. Doar să arăţi că ai ripostat şi te-ai împotrivit invaziei. La ce rahat avem noi aici, mai mult decât să ne predăm nu putem să facem". Dacă veneau ruşii, nu puteam decât să ne predăm. S-a dus ăla şi, când s-a întors, a zis că nu e nicio coloană de blindate, nici măcar o căruţă. Deci a fost o informaţie falsă, o intoxicare cum aveau să mai fie în zilele următoare.

"Am făcut parte din Comisia Senatorială de Cercetare a Evenimentelor din Decembrie 1989. Mulţi dintre cei pe care îi intervievam spuneau că ei au făcut bine, dar nu i-a înţeles nimeni."
Ilie Plătică-Vidovici
fost senator

"Douăzeci de ani am luat numai şuturi în fund: că am averi colosale, că am fost cu nu ştiu ce femei, că blocul în care stau e vila mea. Măgării!"
Ilie Plătică-Vidovici
fost senator

„Am fost acuzat de genocid!"

Cum aţi ajuns la sediul „Judeţenei" de Partid, unde se formase comitetul revoluţionarilor?

Iniţial, revoluţionarii au venit la unitate şi l-au luat pe Dumitru Chebac, că el era comandant, să fie şi reprezentantul Armatei alături de ei. Seara m-a chemat Chebac la Consiliul Judeţean, ca să rămân eu în locul lui. Se dăduse la televizor, prin Cico Dumitrescu, care a zis să vină unităţile de la Galaţi, Focşani, Râmnicu-Sărat, la Bucureşti să-i înfrunte pe contrarevoluţionari. Chebac a plecat la Bucureşti şi eu am rămas comandant.

Ce aţi găsit la Consiliu?

Cât am fost acolo veneau tot felul de zvonuri. Vine unul şi zice: „Avem, coane, terorişti. La teatru, peste drum, se ridică şi se coboară de pe acoperiş". Teatrul era în reparaţii. L-am trimis pe un locotenent să verifice dacă sunt ţinte mişcătoare. Acolo era o tablă desprinsă de pe acoperiş şi cum bătea vântul se ridica şi se cobora. După câteva ore, iar vin nişte revoluţionari: „De data asta sunt terorişti!". În faţa Consiliului, peste drum, era un gard din beton. Dincolo de gard - nişte clădiri şi mai încolo - o unitate militară. Şi ăia patrulau şi ei prin curtea unităţii şi se vedeau mişcări prin gard. Ăştia de afară au zis că sunt terorişti şi au venit la mine. „Vreţi să-i împuşcăm?". Eu am zis: „Nu! Staţi să vedem despre ce e vorba. Am dat un telefon şi am lămurit!".

Cine era la originea acestor diversiuni?

Unul dintre personajele principale era actorul Vlad Vasiliu. Mai era popa Octavian Dicu, care era ofiţer de Securitate. Vasiliu - la fel. Nu ciripitor ordinar, era ofiţer sub acoperire. Ăştia erau membri în comitetul revoluţionarilor care se formase acolo. Vasiliu era ăla cu apa otrăvită şi cu „Vin ruşii!". El a scris şi într-o carte că a fost la pod la Giurgiuleşti şi că erau ruşii acolo. E o tâmpenie. Eu am trimis oameni acolo să verifice şi n-au găsit pe nimeni. Nimeni n-a confirmat vreodată povestea lui. Atunci i-am arestat, pentru că ei întreţineau nişte diversiuni şi se ajungea la haos, la rău.

Urma să vă întrebăm despre acest moment. La 24 decembrie 89 aţi arestat o mare parte din componenţa CFSN Galaţi, acţiune pentru care aţi fost acuzat ulterior. Ce s-a întâmplat atunci?

După o sumedenie de lucruri dubioase, am recurs la o soluţie extremă: „Tu, tu şi tu arestaţi! Vedem despre ce aţi vorbit voi cu «Vin ruşii!», apă otrăvită, terorişti şi altele. Până lămurim treburile astea, staţi acolo, cuminţi!". Au fost vreo 13 persoane arestate. Sigur, nu toţi erau vinovaţi de diversiuni, dar era greu să faci atunci o selecţie perfectă. Cert este că, după ce i-am arestat, s-au potolit zvonurile despre terorişti şi alte nebunii. Printre cei 13 arestaţi a fost şi un plutonier pe care l-am prins într-o cameră de la consiliu că amorsa grenade.

Până când au fost arestaţi cei 13?

Pe 29 decembrie, după multiple telefoane primite de la Petre Roman, de la Ion Iliescu, de la Cazimir Ionescu. Ăştia au zis: „Ajunge, destule lacrimi, morţi avem destui, nu mai are niciun rostŢ. Ăsta a fost sfârşitul, dar şi începutul unui nou serial. Care mi s-a întâmplat 20 de ani. Anul ăsta am primit şi eu certificat de revoluţionar, după 20 de ani. În ăştia 20 de ani, pe arestarea ăstora am fost denigrat continuu. Ceauşescu a avut vreo 5-6 capete de acuzare când l-au condamnat, eu am avut 7. Am acuzaţie de genocid şi la Galaţi n-a murit un om la Revoluţie.

Ce procuror v-a acuzat de genocid?

Dan Voinea. General! Justiţie! I-am zis: „Bre, la Galaţi n-a murit niciun om. Pe ce bază mă acuzi de genocid?". Zice: „Minţi, ai făcut măcel acolo! Uite morţii!Ţ. Scosese un dosar şi-mi arăta nişte nume de oameni. Ăia erau gălăţeni care muriseră la Revoluţie, dar în alte oraşe. Fie la Bucureşti, fie la Timişoara, fie în altă parte. Abia anul ăsta mi-au dat hârtie de neîncepere a urmăririi penale.

„Nicolae Militaru a vrut să ne arate pisica"

Cum a fost povestea cu generalul Pancea? Se ştie că era omul lui Militaru şi că, după ce a preluat comanda garnizoanei de la Brăila, a încercat să se extindă şi la Galaţi.

Pancea s-a dat drept împuternicit al CFSN şi al lui Militaru să preia comanda militară din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Buzău. Eu i-am spus că dacă are o hârtie, o dovadă, ceva, să vină, dacă nu, e mai bine să nu vină la Galaţi. Şi el n-a mai venit la mine. Când a ajuns în Galaţi, s-a dus pe la unităţile militare, unde eu anunţasem deja despre el. Pe acolo a fost arestat, după care a plecat la Bucureşti.

Credeţi că, prin intermediul lui Pancea, Militaru încerca să instituie o dictatură militară?

Ceva s-a încercat, dar nu cred că o dictatură militară. Nu exclud nici varianta cu pregătirea terenului pentru ruşi, numai că, după părere mea, ruşii n-au avut această intenţie. Eu cred că Militaru, Pancea şi alţii au vrut să se dea importanţi. La modul că vă arătăm pisica. Dacă nu vreţi ce spunem noi, acuma vin ruşii. Probabil că asta a fost în mintea lor. A vrut să ne arate pisica, aia e.

Militaru nu v-a reproşat ulterior că nu v-aţi supus comenzilor lui Pancea?

Nu, dar au trimis de la Brăila să mă aresteze, la începutul lui ianuarie 1990. M-au ţinut acolo până la 2 noaptea tot aşteptând să vorbească la telefon cu Militaru. Până la urmă au sunat de la  Bucureşti că ministrul s-a culcat şi ăştia nu ştiau ce să facă totuşi cu mine. A doua zi au plecat revoluţionari din Galaţi la Bucureşti, la Iliescu şi la Roman, şi au cerut eliberarea mea. Şi a sunat Roman ca să mă elibereze.

Din câte înţelegem, n-aţi fost de acord cu numirea lui Militaru în funcţia de ministru al Apărării. Această numire a făcut-o Ion Iliescu, în partidul căruia aţi intrat şi care v-a adus patru mandate de senator!

Nici cu Iliescu n-am avut o relaţie extraordinară. Relaţiile noastre au fost întotdeauna reci. Eu, de fapt, n-am vrut să plec din Armată. Insinuarea dumneavoastră ar fi că am intrat în cârdăşie cu oameni ca Iliescu şi Militaru. Nu e adevărat. Lui Iliescu i-am spus la anumite ocazii că nu ştie să-şi aleagă colaboratorii, începând cu Militaru şi Roman şi terminând cu mai mulţi.

Şi totuşi aţi renunţat la Armată şi aţi intrat în politică alături de Ion Iliescu.

Nu se putea pune problema să-l refuz pe Iliescu. Dacă mă întorceam la ora aia în Armată - eram halit. Ei mi-au propus să candidez pentru FSN pentru că au văzut ce popularitate am în Galaţi şi aveau nevoie de voturi. Mare greşeală am făcut că m-am băgat în politică! Eu n-am vrut. Aş fi vrut să rămân în Armată, dar a fost nasol. Iliescu era şeful statului, ce puteam să răspund?

Aţi avut patru mandate de senator, v-aţi câştigat o reputaţie de baron local. A fost chiar aşa rău în politică?

Mi s-a dus degeaba vestea că sunt baron. Am doar un apartament, nici măcar o maşină n-am. Acum sunt pensionat pe caz de boală, stau şi aştept pensia nesimţită. Douăzeci de ani am luat numai şuturi în fund: că am averi colosale, că am fost cu nu ştiu ce femei, că blocul în care stau e vila mea. Măgării!

"Mare greşeală am făcut că m-am băgat în politică! Eu n-am vrut. Aş fi vrut să rămân în Armată, dar a fost nasol. "
Ilie Plătică-Vidovici
fost senator
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #272 : Mai 07, 2010, 22:40:34 »

Complicitatea lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Cazimir Ionescu cu diversioniştii de la Galaţi. Frecuşurile dintre Brăila şi Galaţi în decembrie 1989 şi imaginaţia reporterilor de la “Adevărul”  mai 7, 2010
Înscris în: jurnalistica din România,revoluţia română din 1989
Tags: Cazimir Ionescu, CFSN, Consiliul Frontului Salvării Naţionale, Cristian Delcea, Ilie Plătică-Vidovici, Ion Iliescu, Marin Pancea, Mihai Voinea, Nicolae Militaru, Octavian Dicu, Petre Roman, Vlad Vasiliu, ziarul Adevărul
1 Votes

Quantcast
Mihai Voinea şi Cristian Delcea publică în ziarul “Adevărul” un interviu cu fostul parlamentar Ilie Plătică-Vidovici (linc), în care acesta dă amănunte despre revoluţia din Galaţi (dacă putem spune că a existat revoluţie la Galaţi).

Locţiitor al şefului de Stat Major al U.M. 01249 în timpul revoluţiei şi ajuns în 22 decembrie comandant al garnizoanei Galaţi, după ce s-a anunţat la televizor fuga Ceauşeştilor, Ilie Plătică-Vidovici s-a dus să se culce. N-a putut să doarmă, fiindcă au început şi la Galaţi diversiunile. Iată ce povesteşte fostul militar:

    Peste vreo juma’ de oră m-a trezit un subordonat, Dinu Alexandru: „Bă, Ilie, îmi pare rău că te-am trezit din somn, da’ vezi că vin ruşii!”. „Care ruşi vin, boule, şi de unde? Ce dracu’ să caute ei aici la noi?”. M-am îmbrăcat şi m-am dus la birou. Acolo, pe hartă, era reprezentată o coloană de blindate de 25 de kilometri cu capul la Giurgiuleşti, la graniţa cu Moldova. Doar că nu era trecută data, ora şi sursa informaţiei, cum era normal. I-am întrebat pe subordonaţi, au zis că a venit de la Divizie. Am sunat acolo, ăia ziceau că e de la mine informaţia.

    Am trimis un echipaj de la cercetare cu un transportor blindat să se ducă pînă la pod la Giurgiuleşti să vadă dacă e sau nu vreo coloană. Era spre seară. „Şi dacă e, ce fac?”, mă întreabă unu’. „Dacă e, tragi şi tu o rafală şi fugi. Doar să arăţi că ai ripostat şi te-ai împotrivit invaziei. La ce rahat avem noi aici, mai mult decît să ne predăm nu putem să facem”. Dacă veneau ruşii, nu puteam decît să ne predăm. S-a dus ăla şi, cînd s-a întors, a zis că nu e nici o coloană de blindate, nici măcar o căruţă. Deci a fost o informaţie falsă, o intoxicare cum aveau să mai fie în zilele următoare. (…)

    [La Consiliul Judeţean] veneau tot felul de zvonuri. Vine unul şi zice: „Avem, coane, terorişti. La teatru, peste drum, se ridică şi se coboară de pe acoperiş”. Teatrul era în reparaţii. L-am trimis pe un locotenent să verifice dacă sînt ţinte mişcătoare. Acolo era o tablă desprinsă de pe acoperiş şi cum bătea vîntul se ridica şi se cobora. După cîteva ore, iar vin nişte revoluţionari: „De data asta sînt terorişti!”. În faţa Consiliului, peste drum, era un gard din beton. Dincolo de gard – nişte clădiri şi mai încolo – o unitate militară. Şi ăia patrulau şi ei prin curtea unităţii şi se vedeau mişcări prin gard. Ăştia de afară au zis că sînt terorişti şi au venit la mine. „Vreţi să-i împuşcăm?”. Eu am zis: „Nu! Staţi să vedem despre ce e vorba. Am dat un telefon şi am lămurit!”.

“Cine era la originea acestor diversiuni?”, întreabă ziariştii, şi, spre deosebire de alte situaţii de acest fel, primim un răspuns limpede, în care nu e vorba de forţe obscure, OZN-uri şi alte forţe neidentificate, ci de oameni în carne şi oase:

    Unul dintre personajele principale era actorul Vlad Vasiliu. Mai era popa Octavian Dicu, care era ofiţer de Securitate. Vasiliu – la fel. Nu ciripitor ordinar, era ofiţer sub acoperire. Ăştia erau membri în comitetul revoluţionarilor care se formase acolo. Vasiliu era ăla cu apa otrăvită şi cu „Vin ruşii!”. El a scris şi într-o carte că a fost la pod la Giurgiuleşti şi că erau ruşii acolo. E o tîmpenie. Eu am trimis oameni acolo să verifice şi n-au găsit pe nimeni. Nimeni n-a confirmat vreodată povestea lui. Atunci i-am arestat, pentru că ei întreţineau nişte diversiuni şi se ajungea la haos, la rău.

    După o sumedenie de lucruri dubioase, am recurs la o soluţie extremă: „Tu, tu şi tu arestaţi! Vedem despre ce aţi vorbit voi cu «Vin ruşii!», apă otrăvită, terorişti şi altele. Pînă lămurim treburile astea, staţi acolo, cuminţi!”. Au fost vreo 13 persoane arestate. Sigur, nu toţi erau vinovaţi de diversiuni, dar era greu să faci atunci o selecţie perfectă. Cert este că, după ce i-am arestat, s-au potolit zvonurile despre terorişti şi alte nebunii. Printre cei 13 arestaţi a fost şi un plutonier pe care l-am prins într-o cameră de la consiliu că amorsa grenade.

    Întrebare: Pînă cînd au fost arestaţi cei 13?

    Pe 29 decembrie, după multiple telefoane primite de la Petre Roman, de la Ion Iliescu, de la Cazimir Ionescu. Ăştia au zis: „Ajunge, destule lacrimi, morţi avem destui, nu mai are nici un rost”.

Aşadar, în decembrie 1989, pe Ion Iliescu, Petre Roman şi Cazimir Ionescu îi preocupa nu descoperirea şi tragerea la răspundere conform legii a celor care au săvîrşit diversiuni în decembrie 1989, ci scăparea acestora. “Nu mai are nici un rost” să lămurim lucrurile astea gîndeau în decembrie 1989 aceşti conducători ai CFSN, care se prezentau poporului ca luptători eroici cu teroriştii. Nu e de mirare, cînd ştim că diversiunea venea chiar de la unii dintre aceştia. De pildă, Cazimir Ionescu (azi, anticomunist feroce la CNSAS – linc şi membru în conducerea Institutului Revoluţiei) era cel care declarase la televiziune, în 22 decembrie 1989, că oraşul Piteşti poate să dispară complet de pe harta ţării, izbutind şi performanţa ca în aceeaşi cuvîntare în care a lansat această diversiune să atragă atenţia că trebuie să fim vigilenţi cu cei care lansează diversiuni (vezi înregistrarea video – linc). Iar azi, foştii diversionişti sînt posesori de certificate de revoluţionar.

Mai remarc în articolul din “Adevărul” stilul de a sugera martorilor răspunsurile aşteptate, copiat de la Alex Mihai Stoenescu, mentorul campaniei despre revoluţie a ziarului “Adevărul”. “Cum a fost povestea cu generalul Pancea? Se ştie că era omul lui Militaru şi că, după ce a preluat comanda garnizoanei de la Brăila, a încercat să se extindă şi la Galaţi (…) Credeţi că, prin intermediul lui Pancea, Militaru încerca să instituie o dictatură militară?”, întreabă cei doi ziarişti. Dacă Pancea e omul lui Militaru, asta trebuia lăsat Ilie Plătică-Vidovici să spună fără să i se sugereze acest răspuns de către reporteri. În general, cel care face o investigaţie, prin întrebările puse trebuie să caute să obţină informaţii cît mai corecte, care să stea apoi la baza unei imagini generale a evenimentelor, nu să sugereze martorilor anumite răspunsuri prin care să-şi confirme unele prejudecăţi sau scenarii prestabilite. A sugera martorilor răspunsurile, dacă nu este manipulare cu rea-credinţă, atunci este dovada unei crase lipse de profesionalism din partea unui investigator.

Ilie Plătică-Vidovici, persoană publică în Galaţi, de 4 ori senator, n-are nici un chef să apară în ziar într-o lumină proastă. Ştie că ziariştii de la “Adevărul” sînt capabili să arunce cu insinuări de tipul “caghebist”, “diversionist”, “terorist” cu care să-i afecteze reputaţia. În aceste condiţii, nu are nici un interes să contrazică făţiş scenariile sugerate de ziarişti. Dă nişte răspunsuri ambigue, din care rezultă însă că nu crede că s-a încercat o dictatură militară şi că nu i s-a reproşat de Militaru faptul că a refuzat să se subordoneze lui Pancea. De altfel, Plătică ar fi fost dispus să se subordoneze lui Pancea dacă acesta ar fi avut o hîrtie prin care să dovedească că realmente acesta acţionează în numele ministrului apărării. Asta nu-i împiedică însă pe cei doi ziarişti ca, într-un articol separat, “Oamenii lui Militaru, în acţiune la Dunăre” (linc), să afirme: “Intenţia lui Nicolae Militaru era clară şi nu s-a oprit aici: acesta urmărea anihilarea structurilor de putere constituite la nivel local, subordonarea prin intermediul lui Marin Pancea a tuturor comandanţilor din zona Moldova şi instaurarea unei forme incipiente de dictatură militară”. În acelaşi articol, pentru a întări scenariile, ni se spune că Pancea a făcut parte din complotul “care punea la cale răsturnarea regimului ceauşist. Pentru aceste acţiuni complotiste, generalul Pancea a fost retrogradat în 1988 şi mutat disciplinar la Brăila”. După părerea mea, dacă regimul ceauşist ar fi cunoscut vreo acţiune complotistă a lui Pancea pentru “răsturnarea regimului ceauşist”, Pancea n-ar fi fost “mutat disciplinar la Brăila” ci ar fi fost cel puţin dat afară din armată. Dar după război mulţi viteji se-arată, după revoluţie mulţi complotişti anticeauşişti au răsărit şi există încă ziarişti care iau de bune poveştile astea.

Ziarului “Adevărul” i s-a pus pata pe generalul Militaru, care, fiind mort, nu se mai poate apăra. Interesant cum deformează unele spuse, pentru a-şi susţine teoriile. Spune Plătică-Vidovici în interviu: “au trimis de la Brăila să mă aresteze, la începutul lui ianuarie 1990. M-au ţinut acolo pînă la 2 noaptea tot aşteptînd să vorbească la telefon cu Militaru. Pînă la urmă au sunat de la  Bucureşti că ministrul s-a culcat şi ăştia nu ştiau ce să facă totuşi cu mine. A doua zi au plecat revoluţionari din Galaţi la Bucureşti, la Iliescu şi la Roman, şi au cerut eliberarea mea. Şi a sunat Roman ca să mă elibereze”. Deşi i s-a sugerat să-l incrimineze pe Militaru, Plătică-Vidovici e ambiguu, spune că Militaru nu i-a reproşat niciodată că nu s-a supus lui Pancea dar că nişte oameni din Brăila (unde comandant era Pancea), l-au arestat şi apoi au aşteptat o confirmare de la Militaru, care n-a mai venit. În articolul “Oamenii lui Militaru, în acţiune la Dunăre”, ambiguitatea dispare: “Nicolae Militaru nu i-a rămas dator lui Ilie Plătică pentru că a stat în calea planului pe care a încercat să-l pună în aplicare în decembrie 1989. Maiorul Plătică a fost „săltat” la începutul lui ianuarie ’90, din ordinul lui Militaru şi ţinut cîteva zile sub stare de arest la Brăila”. Dacă din declaraţia lui Plătică reiese că a fost vorba de un arest de ordinul orelor (de seară, cînd nu a mai putut fi prins la telefon ministrul Militaru pentru confirmare fiindcă se culcase, pînă a 2-a zi), în celălalt articol arestul se prelungeşte la cîteva zile. Arestarea, ba a lui Pancea la Galaţi de subordonaţii lui Plătică, ba a lui Plătică la Brăila de subordonaţii lui Pancea, reprezintă nişte episoade interesante ale revoluţiei care merită lămurite. Nu vor putea fi însă lămurite dacă ziariştii adaugă la informaţiile primite propria lor imaginaţie.

Mai citeşte:
- În 1983 Nicolae Militaru îi scrie lui Ceauşescu: “În ultimii 25 de ani viaţa mea a fost permanent legată de Dumneavoastră”
- Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
- Cu întîrziere, ziarul “Adevărul” recunoaşte că a minţit despre la tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi
Memorat
 • Mr. G
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2562
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #273 : Mai 08, 2010, 06:46:41 »

UN GEST CARE TREBUIE SALUTAT: REZOLVAREA PROBLEMEI DE LA POPESTI LEORDENI

Gabriel Oprea face biserica in memoria victimelor Revolutiei

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, vrea sa faca o biserica in Popesti-Leordeni, care va fi suspendata peste canalul in care a fost aruncata in Decembrie 1989 cenusa victimelor Revolutiei de la Timisoara, proiect care va costa 200.000 de euro si care ar trebui sa fie gata in primavara anului 2011.

Astfel, ministrului Oprea a avut, vineri, la sediul MApN, o intalnire cu presedintele Asociatiei "Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara", Traian Orban. Discutiile au fost urmate de o deplasare in localitatea ilfoveana Popesti-Leordeni, unde, in decembrie 1989, a fost aruncata cenusa victimelor Revolutiei de la Timisoara.

In primaria din localitate, ministrul Oprea a anuntat ca a luat initiativa construirii unei biserici in memoria celor 40 de victime de la Timisoara, asa cum le-a promis revolutionarilor, la sfarsitul lunii martie, in timpul vizitei la Memorialul Revolutiei de la Timisoara.

"Cu totii le suntem profund indatorati celor care au luptat in Revolutia din 1989 si celor care si-au dat viata pentru libertatea noastra. De aceea, am decis sa sprijin personal construirea acestei biserici, in memoria eroilor nostri, inclusiv din punct de vedere financiar. Sunt parlamentar de Ilfov, dar, inainte de toate, sunt un om care nu poate uita cat de scump a fost platita libertatea de care ne bucuram astazi. Tocmai de aceea, fac un apel la colegii mei parlamentari, si la cei din Ilfov, si la cei din alte judete, sa sustina construirea acestei biserici", a declarat ministrul Oprea.

Potrivit proiectului, biserica urmeaza sa fie suspendata peste canalul colector de la Popesti-Leordeni, tocmai pentru a se putea permite accesul la canal in caz de necesitate. De asemenea, in curtea bisericii va fi amplasat un monument in memoria victimelor Revolutiei, dar si un "zid al luminii" unde vor putea fi aprinse lumanari. Terenul a fost cedat de proprietar cu titlu gratuit Primariei Popesti-Leordeni, care se va ocupa si de administrarea lacasului de cult.

Biserica va costa 200.000 de euro, principalii cotizanti fiind chiar ministrul Gabriel Oprea, dar si membri ai UNPR, precum Anghel Iordanescu sau primarul din Voluntari, Florentin Pandele, secretarul de stat din MApN, Viorel Oancea, deputatul PSD, Cristian Rizea, precum si o serie de oficialitati locale din Popesti-Leordeni si din judetul Ilfov. Conform promisiunilor lui Oprea, lacasul de cult ar trebui sa fie construit pana in primavara anului 2011, ministrul exprimandu-si speranta ca biserica va fi un loc de pelerinaj si de reculegere, dar si un punct de atractie turistica.

"Fata de cei care si-au dat viata pentru libertate, orice roman are o tripla datorie: aceea de a scoate adevarul la lumina, de a cinsti memoria celor cazuti si de a pastra unitatea pentru care eroii nostri si-au dat viata. Ca ministru, am sustinut desecretizarea dosarelor Revolutiei. Ca militar, am cinstit memoria eroilor nostri. Ca om politic, militez pentru unitate in jurul interesului national", a mai aratat ministrul Apararii.

La evenimentul de vineri au participat senatorul de Ilfov Anghel Iordanescu, deputatul Cristian Rizea, secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale, fost primar al orasului Timisoara, Viorel Oancea, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Gheorghe Emacu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, prefectul judetului Ilfov, Dan Baranga, primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, primarul localitatii Popesti-Leordeni, Grigore Trache, oficialitati locale si judetene.
Memorat
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #274 : Mai 08, 2010, 07:24:34 »

Nu trebe sa te superi ca iti atrag atentia da sa sti ca e deja postat pe forum articolu asta Mr.G. E la http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=215.525.
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #275 : Mai 15, 2010, 08:08:43 »

O problemă neglijată de Traian Băsescu: schimbarea legislaţiei pentru reducerea “necesarului de birocraţie” mai 15, 2010
Înscris în: Statul Maximal,politica românească
Tags: austeritate, birocraţi, birocraţie, economie, Emil Boc, Traian Băsescu
Rate This

Quantcast
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat un plan de austeritate care include reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale din sectorul public. Una din căile de reducere a cheltuielilor salariale este reducerea numărului de angajaţi ai statului.

Din păcate, nici preşedintele Băsescu, nici guvernul Boc, nu au anunţat schimbări legislative prin care s-ar micşora rolul statului. Premiza de la care pleacă aceşti reformatori ai statului român este că în instituţiile statului trîndăvesc o mulţime de angajaţi care nu fac nimic decît să bea cafele, şi va fi foarte lesne să dai afară vreo 25% dintre ei, cerîndu-le celor rămaşi să facă toată treaba care se făcea şi pînă acum.

Cred că premiza guvernanţilor noştri este greşită. Fără a contesta că există în sistemul de stat funcţionari care trîndăvesc în timpul serviciului, cred că majoritatea are destul de lucru. La sfîrşitul anului trecut, în calitate de persoană fizică autorizată, am fost la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a mă lămuri cîţi bani am de plătit acolo. Spre deosebire de alţi ani, nu am fost primit imediat ci am primit o programare pentru o altă zi, peste o lună. Iar în ziua programată am stat multe ore la coadă pînă să-mi vină rîndul. Nu am avut impresia că funcţionarii Casei de Asigurări de Sănătate trîndăvesc, ci din contră, că sînt supraaglomeraţi cu treaba care o au de făcut, cu efecte negative şi pentru noi, cetăţenii contribuabili, care ne pierdem timpul ca să ne rezolvăm problemele. Aceeaşi situaţie am întîlnit-o şi la Direcţia de Finanţe, unde am pierdut timp preţios pentru a-mi plăti impozitele.

Pentru ca reducerea numărului de birocraţi să aibă izbîndă e nevoie în primul rînd să se schimbe legislaţia datorită căreia s-a dezvoltat această birocraţie. Adică, trebuie reduse obligaţiile pe care birocraţii le au de îndeplinit, şi abia apoi poţi reduce şi numărul birocraţilor fără a avea efecte negative.

Chiar pe acest sait am făcut unele propuneri de reducere a birocraţiei. De pildă, în articolul “Statul maximal se opune liberei concurenţe în domeniul transporturilor” (linc), mi-am exprimat părerea că ideea licenţei cerută agenţilor economici care oferă servicii de transport este o porcărie. Dacă s-ar desfiinţa legislaţia care impune obligativitatea acestor licenţe de transport, ar putea fi daţi afară toţi birocraţii care se ocupă de eliberarea acestor licenţe, controlul lor, urmărirea infractorilor care efectuează transporturi fără licenţă.

Ce vor însă să facă domnii Băsescu şi Boc? Să păstreze neschimbată legislaţia care impune obligativitatea obţinerii licenţei de transport, dar să dea afară o parte din birocraţii care se ocupă de această treabă. Sînt mari şanse ca rezultatele să fie negative. Agenţii economici vor trebui în continuare să treacă prin calvarul birocratic, să pregătească dosare pentru obţinerea licenţei de transport, dar, ca urmare a reducerii numărului de birocraţi, durata în care respectiva licenţă va fi obţinută va creşte. Perioada în care agentul economic aşteaptă după licenţă fără să poată desfăşura activitate este o perioadă pierdută, care înseamnă pierderi economice pentru agenţii economici. Ca urmare, n-ar fi de mirare ca înşişi întreprinzătorii să ceară creşterea numărului de birocraţi, exasperaţi de timpul mare de aşteptare necesar pentru rezolvarea problemelor impuse de legislaţie!

Reducerea birocraţiei trebuie să înceapă cu legislaţia: întîi să se elimine din legi obligaţiile inutile, rezultînd astfel mai puţine acte de eliberat. Abia după ce s-a redus numărul de acte pe care cetăţeanul are nevoie să le obţină de la sistemul birocratic, se poate trece la etapa a doua, concedierea birocraţilor deveniţi inutili. Reducerea birocraţiei fără schimbări legislative care să reducă “necesarul de birocraţie” va însemna dificultăţi pentru cetăţeni, care vor dobîndi mai greu actele de care în continuare vor avea nevoie. Apare primejdia ca însăşi nobila cauză a reducerii birocraţiei să fie compromisă prin asta!
Memorat
 • grig
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1871
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #276 : Mai 15, 2010, 11:21:52 »

Revolutionarii inca asteapta terenurile acordate de Funar
Din oras | 06 Mai 2010 - 10:44 | Numar vizualizari: 127
Deciziile de acordare a unor terenuri in administratia Funar catre veterani, revolutionari sau tineri inca pune in incurcatura autoritatile locale. Asteptarea celor care se considera indreptatiti sa primeasca parcele de cate 500 de metri patrati s-ar putea incheia in acest an. Reprezentantii municipalitatii sustin ca anul acesta se incheie lucrarile de viabilizare a terenului vizat.
Sotia unui veteran de razboi asteapta sa isi primeasca terenul din 2002, de cand a depus cerere. “Sotul meu a fost veteran de razboi decorat. Am depus cerere pentru teren in 2002. Sotul meu a murit in 2003. De atunci am avut doua procese cu Primaria si am avut castig de cauza. Ultima decizie a instantei a fost emisa la 1 aprilie 2009, dar inca nu am fost pusa in posesie”, a declarat D. E.
Aceasta sustine ca, in conformitate cu Hotararea de Consiliu Local 25/2003, a fost inclusa pe o lista de asteptare, insa nu a mai prins niciun teren. Femeia isi pierde rabdarea si sustine ca are dreptul conform legii la o parcela. Lipsa de teren disponibil in intravilanul municipiului a reprezentat problema principala.
“Intre anii 2000 si 2004 s-au dat sute de parcele, in nestire pot spune, dar fara a se preciza unde sunt aceste terenuri. Problema a fost ca nu exista atat de multe parcele libere in municipiu. Noi numai in 2006 am gasit solutia prin parteneriatul public-privat pentru Cartierul Lomb. Acolo am prevazut o suprafata de teren pentru care s-a intocmit un Plan Urbanistic Zonal. Prioritari sunt cei care au sentinte judecatoresti. O sa le respectam pe toate, in limita posibilitatilor financiare. Sunt multe legi prin care anumite categorii sociale au drepturi al terenuri. Incercam sa le respectam pe toate”, a declarat viceprimarul Radu Moisin

Primaria finalizeaza anul acesta utilitatile
Chira daca municipalitatea le ofera solicitantilor sa intre in posesia terenurilor, desi inca viabilizarea nu este finalizata, acestia refuza. “Am primit raspuns prin care mi se ofera doua variante de parcele. Sa aleg, dar eu nu vreau sa accept nimic daca nu sunt utilitatile acolo. Eu am dreptul la acest teren viabilizat, conform legii”, a afirmat D. E.
In bugetul local pe 2010 este cuprinsa suma de 9 milioane de lei pentru pregatirea acestor terenuri si predarea lor in stare corespunzatoare. “Noi avem ca obligatii legale extinderea retelelor de utilitati pana la limita cu Cartierul Lomb. Asta se va intampla in acest an. Am cuprins in bugetul pentru 2010 o suma foarte mare, de 7 milioane de lei pentru drumuri si de 2 milioane de lei pentru retelele de utilitati. Viabilizarea terenului este privita in mod unitar, iar Impact a inceput sa amenajeze drumurile in interiorul cartierului, ulterior vor trece la utilitati”, a afirmat Moisin.
Memorat

Libertatea este dreptul de a face ceea ce permit legile.(Montesquieu)
 • grig
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1871
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #277 : Mai 15, 2010, 11:28:13 »

Cadou pentru Iliescu: picturi cu victimele revoluţiei din '89

Preşedintele de onoare al PSD a primit, azi-noapte, de la un grup de revoluţionari, 21 de tablouri cu eroii revoluţiei din decembrie 1989. Patruzeci de revoluţionari s-au strâns în faţa locuinţei fostului preşedinte al României pentru a-i înmâna picturile. În februarie, acelaşi grup i-a adus lui Ion Iliescu un alt cadou cu semnificaţii - un document intitulat "Apelul pentru adevăr" şi o lumânare. Revoluţionarii susţin că vor continua să îi aducă senatorului social-democrat astfel de "daruri".
Ion IliescuSursa: Andrei Spirache

Grupul, condus de preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Marieş, a organizat joi un miting în faţa Palatului Drepturilor Omului din Strasbourg.

Aceştia au invocat indiferenţa autorităţilor de la Bucureşti în legătură cu evenimentele din 1989 şi au blamat nerezolvarea dosarelor Revoluţiei.


 http://www.evz.ro/detalii/stiri/cadou-pentru-iliescu-picturi-cu-victimele-revolutiei-din-89-799508.html
Memorat

Libertatea este dreptul de a face ceea ce permit legile.(Montesquieu)
 • grig
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1871
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #278 : Mai 15, 2010, 11:51:28 »

"Toti cei 31 de revolutionari vor primi cate o suprafata de teren de 7.500 metri patrati, in spatele fostei ferme a partidului, la Rachiti, plus va mai fi o rezerva de 3 hectare, pentru cativa revolutionari care nu au depus cerere. Dupa ce vine viza de la Prefectura, pe baza proceselor verbale vor putea intra in posesia terenului in ordinea in care au depus cererea, cel mai posibil dupa Paste, a declarat Catalin Alexa, viceprimarul municipiului Botosani.

Conform legii, beneficiarii acestor suprafete de teren primesc cei 7.500 metri patrati, cu conditia ca pe o perioada de zece ani sa nu instraineze terenul.

Revolutionarii botosaneni care vor primi teren sunt:

-Puiu Neacsu
- Florin-Marius Campanu
-Octav Gavril
-Gheorghe Neagu
-Neculai Baciu
-Benone(Boicu)Roman
-Tudor Bucsinescu
-Titi Borcea
-Dragos Agavriloaei
-Valerian Ferariu
-Gheorghe  Hrom
-Dinu Papuc
-Bernard Chiriches
-Neculai Ciobanu
-Cornelus Hemcinschi
-Liviu Horosincu
-Constantin Iliesescu
-Romeo Mihalache
-Gheorghe Marcu
-Gheorghe Avacaritei
-Vasile Halasanu
-Gheorghe Zaharia
-Toader Candrea
-Virgil Corneliu Aionitoaie
-Vasile Toma
-Mitica Gavriliuc
-Ioan Apatie
-Constantin Dascalescu
-Adrian Ochisor
-Stefan Sarghea
-Teodor Cojocariu


http://www.stiri.botosani.ro/stire/18988/Terenul+de+la+Rachiti,+refuzat+de+revolutionari!.html
Memorat

Libertatea este dreptul de a face ceea ce permit legile.(Montesquieu)
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #279 : Mai 15, 2010, 21:19:34 »

Apel către Preşedintele României să nu promulge forma imorală a legii prin care ANI a fost dezonorată

Sâmbătă, 15 Mai 2010 10:48
Apel către Preşedintele României să nu promulge forma imorală a legii prin care ANI a fost dezonorată – apel semnat de 35 de organizaţii civice şi sindicale

Domnului Preşedinte al României – Traian Băsescu

Domnule Preşedinte,

Vă solicităm să nu promulgaţi forma ornamentală, derizorie şi imorală a legii prin care Agenţia Naţională de Integritate a fost degradată şi dezonorată.

Vă cerem imperativ să nu cedaţi presiunilor celor care acţionează pentru menţinerea României în topul european al corupţiei, pentru iresponsabilitatea demnităţii publice, pentru ocultarea transparenţei acolo unde e obliogatorie.

Legea Agenţiei Naţionale de Integritate trebuie să poată amenda în mod real lipsa de integritate, onestitate şi demnitate.

15 mai 2010

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html , vicepreşedintele Alianţei Civice

Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Octav Bjoza, Preşedinte

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonie Popescu, Dinu Gându, Romeo Mosoiu, Marius P.Clonda

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte

Asociaţia Frontul Democratic Român – Petrişor Morar, Preşedinte

Asociaţia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare – Adiel Florian, Preşedinte

Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei – ofiţerii C.A.D.A.-1990

Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa – Preşedinte

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte

Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte

Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică ‘Societatea Târgovişte’, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Federaţia sindicală ‘Solidaritatea – Virgil Săhleanu’ a siderurgiştilor din România

Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

Taguri: agerpres, asociatia 21 decembrie 1989, legea ANI

Un comentariu
Un comentariu la “Apel către Preşedintele României să nu promulge forma imorală a legii prin care ANI a fost dezonorată”
Memorat
 • grig
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1871
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #280 : Mai 16, 2010, 13:05:06 »Mihai Chiţac nu vrea să plătească daunele către victimele revoluţiei de la Timişoara. El a fost obligat, în solidar cu MApN, la plata a circa două milioane de lei.

Fostul general Mihai Chiţac nu vrea să plătească despăgubiri rudelor victimelor de la Revoluţia din Timişoara. Chiţac contestă plata sumei de două milioane de lei către victime, sumă stabilită prin sentinţa penală care i-a adus şi condamnarea la 15 ani de detenţie în dosarul revoluţiei de la Timişoara.

În dosarul revoluţiei de la Timişoara, Ministerul Apărării a fost obligat la plata unor despăgubiri în solidar cu Mihai Chiţac - general degradat militar în urma condamnării la închisoare.

Ministerul a achitat încă din 2005 sumele impuse de instanţa supremă către persoanele care s-au constituit părţi civile în procesul penal privind revoluţia de la Timişoara, victime sau rude ale victimelor din acele evenimente. Mihai Chiţac însă a formulat contestaţie cu privire la daune.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe pe 18 mai în acest caz. Mihai Chiţac a contestat în 2005 aceste decizii de imputare, însă procesul a fost suspendat pentru finalizarea dosarului penal, în urma căruia a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Mihai Chiţac a părăsit arestul în urmă cu o săptămână, Curtea Militară de Apel permiţându-i întreruperea pedepsei pentru a putea fi operat pe cord deschis. Acesta a mai fost eliberat de cinci ori din motive medicale.(REALITATEA TV)
Memorat

Libertatea este dreptul de a face ceea ce permit legile.(Montesquieu)
 • grig
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1871
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #281 : Mai 16, 2010, 13:19:31 »

PARCA SUNTEM IN FILMELE CU PROSTI!
Sergiu Nicolaescu a învăţat să iubească din nou. O femeie cu 47 de ani mai tânără


În existenţa fiecărui bărbat stă o femeie
care îi va schimba
definitiv viaţa. Conştient sau inconştient. De 14 ani, Sergiu Nicolaescu este convins la rândul lui de acest lucru.

Regizorul a învăţat să iubească din nou, deşi nu mai credea că este posibil. Cea care i-a readus speranţa este Dana Ionică, o brunetă de 33 de ani, care i-a fost alături cineastului român în cele mai grele cumpene ale vieţii.

Discretă, neavidă de publicitate, tânăra a trăit mereu în umbra marelui maestru. Iar toate acestea i-au fost răsplătite cu iubire de Sergiu Nicoleascu, cu 47 de ani mai în vârstă ca ea.

O dragoste tardivă, dar adevărată. Care, deşi a întârziat să apară multă vreme, s-a ivit în cele din urmă. Iar preţul
plătit cu aşteptarea a meritat se pare sacrificul.
Memorat

Libertatea este dreptul de a face ceea ce permit legile.(Montesquieu)
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #282 : Mai 17, 2010, 10:54:23 »

După 20 de ani de luptă a societăţii civile şi a presei prodemocratice, precum şi datorită celor 78 de zile de grevă a foamei în care s-a aflat anul acesta Teodor Mărieş, va fi împlinit cel mai important deziderat al poporului român exprimat în timpul revoluţiei anticomuniste şi în cei 20 de ani care au urmat: “FĂRĂ COMUNIŞTI!” şi “FĂRĂ SECURIŞTI!”.

Miercuri, 19 Mai 2010, va fi o zi istorică: Legea lustraţiei va fi votată în mod deschis (la vedere, cu apel nominal) astfel încât poporul român să poată vedea cine ar putea fi împotriva îndepărtării de la conducerea înaltelor instituţii ale statului a celor implicaţi direct sau indirect în abuzurile, fărădelegile şi crimele partidului comunist şi ale Securităţii.

Cele 35 de organizaţii civice şi sindicale semnatare ale acestui comunicat fac apel către Televiziunea naţională, Societatea Română de Radio, posturile private de televiziune şi radio, să transmită în direct votarea deschisă (la vedere, cu apel nominal) a legii lustraţiei.

Societatea civilă va fi reprezentată de o delegaţie de 20 de persoane din fruntea Societăţii Timişoara, precum şi de numeroşi revoluţionari şi reprezentanţi ai organizaţiilor civice şi sindicale.

Lustraţia anticomunistă va fi adoptată la 20 de ani de la alegerile din Duminica orbului, 20 Mai 1990, alegeri fraudate moral de FSN (succesorul PCR şi al Securităţii), şi de comunistul Ion Iliescu care a uzurpat puterea pentru a deturna revoluţia anticomunistă în contrarevoluţie neocomunistă, fapt datorat genocidului din 22-28 decembrie 1989 (când s-au înregistrat peste 1000 de morţi şi peste 3500 de răniţi) pentru care Ion Iliescu este cercetat penal conform declaraţiei procurorului general din 18 ianuarie 2010.

Cele 35 de organizaţii civice şi sindicale semnatare ale acestui comunicat îi solicită pentru a cincea oară domnului Victor Ponta să facă apel, în calitate de preşedinte al PSD, către deputaţii partidului pe care-l conduce, să voteze în unanimitate Legea lustraţiei anticomuniste, în mod deschis, la vedere, astfel încât electoratul să se convingă că PSD va vota pentru îndepărtarea de la conducerea înaltelor instituţii ale statului a celor implicaţi direct sau indirect în abuzurile, fărădelegile şi crimele partidului comunist şi ale Securităţii.

În felul acesta, domnul Victor Ponta va da semnalul reformării PSD care timp de 20 de ani a acţionat ca principal moştenitor şi continuator al partidului comunist şi al Securităţii.
Decomunizarea este la fel de importantă precum denazificarea. Reamintim faptul că în numele nazismului au fost ucişi zece milioane de oameni şi că în numele comunismului au fost ucişi o sută de milioane de oameni.
Din multe puncte de vedere, Ion Iliescu şi alţi activişti totalitari precum Emil Bobu, Ghizela Vass, Leonte Răutu, Valter Roman, Ion Dincă, Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Iulian Vlad, Nicolae Pleşiţă, sunt vinovaţi pentru implicarea în crime comuniste la fel cum au fost vinovaţi pentru implicarea în crime naziste Martin Bormann, Hermann Goering, Rudolf Hess, Alfred Jodl, Joachim von Ribbentrop ş.a..
Societatea civilă face apel la Ion Iliescu să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte de onoare al PSD, datorită implicării sale în crimele din 1956, 1957 şi 1968 când au fost reprimaţi, arestaţi şi torturaţi studenţi prodemocratici, precum şi datorită implicării sale în genocidul neocomunist din 22-28 decembrie 1989 (când s-au înregistrat peste 1000 de morţi şi peste 3500 de răniţi) pentru care este cercetat penal conform declaraţiei procurorului general din 18 ianuarie 2010, precum şi în fratricidul din 13-15 iunie 1990, Ion Iliescu fiind principal responsabil conform rechizitoriului din 27 iulie 2007 elaborat de procurorii condusi in acea perioada de generalul-magistrat Dan Voinea din cadrul sectiei Parchetelor Militare, rechizitoriu în care se arata urmatoarele: Ion Iliescu a luat decizia reprimarii din iunie 1990, a coordonat-o personal depasindu-si atributiile, a ordonat interventia militara cu munitie de razboi si TAB-uri pentru reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii – ceea ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin împuscare a mai multor persoane. Ion Iliescu a implicat foarte multi oameni în crime, ofiteri superiori care au fost trimisi în judecata si care au sustinut în declaratiile lor ca n-au facut altceva decat sa execute ordinele directe ale lui Ion Iliescu si ale colaboratorilor lui.

Societatea civilă speră că Legea lustraţiei va fi votată în unanimitate de reprezentanţii unei clase politice antitotalitare, compatibile cu statutul României de membră a Uniunii Eurpene şi a NATO.

Societatea civilă îi felicită pe: Roberta Anastase – preşedinta Camerei Deputaţilor, deputaţii PNL Eugen Nicolăescu (iniţiator al legii lustraţiei), Gheorghe Gabor şi Tudor Chiuariu, deputaţii PD-L Daniel Buda, Florin Postolachi, Marius Dugulescu, deputata PSD Aura Vasile, deputatul UDMR Andras Mate, pentru pentru implicarea decisivă în votarea legii lustraţiei – moment de răscruce în reformarea morală a societăţii româneşti.

Comunicat de presă semnat de:

Sorin Ilieşiu – autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html , vicepreşedintele Alianţei Civice – România

Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte

Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Octav Bjoza, Preşedinte

Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonie Popescu, Dinu Gându, Romeo Mosoiu, Marius P.Clonda

Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte

Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte Asociaţia Frontul Democratic Român – Petrişor Morar, Preşedinte

Fundaţia ‘Timişoara ‘89′, Petru Ilieşu -Preşedinte

Asociaţia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare – Adiel Florian, Preşedinte

Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei – ofiţerii C.A.D.A.-1990

Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa – Preşedinte

Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte

Grupul de acţiune Noii Golani

Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte

Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte

Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte

Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte

Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte

Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte

Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte

Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte

Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte

Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte

Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte

Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte

Asociaţia Apolitică ‘Societatea Târgovişte’, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte

Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte

Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte

Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte

Grupul văduvelor de eroi martiri

Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte

Federaţia sindicală ‘Solidaritatea – Virgil Săhleanu’ a siderurgiştilor din România

Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte
Memorat
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #283 : Mai 17, 2010, 10:57:58 »
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • ctiron
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1066
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #284 : Mai 17, 2010, 21:17:46 »

Revoluţia pensionarilorde Marian SULTĂNOIU |    foto(1)
Revoluţia pensionarilor

Băsescu a pus bomboana pe coliva generaţiilor '30-'40, a milioanelor de oameni sacrificaţi în numele "idealului comunist" de regimuri isteric sovietizate. Şi nu vorbesc aici doar de gestul de a le fura 15 procente dintr-o pensie mizerabilă, după o viaţă de detenţie, ci mai ales de nedreptatea şi neputinţa pe care bătrânii supravieţuitori le simt acut în muşchii slăbiţi, în oasele rănite, în toate durerile lor fizice şi psihice. Vorbim de impactul unui demers cinic, de lovitura în plex, aplicată fără socoteală, fără măsură, fără discernământ. De gestul imperturbabil de a-i băga pe toţi în aceeaşi oală. Fostul muncitor, terorizat şi "constructor al comunismului luminos", beneficiarul "milei" sociale, la preţ de câteva sute de lei, stă, pe listele tandemului Băsescu-Boc, alături de torţionarul său, "binemerituosul" câtorva mii - dacă nu zeci de mii - de lei, după grad şi după nevoi.

Umilinţa la care au fost supuşi a născut în minţile acestor oameni sentimentul de culpă, sentimentul vieţii în zadar, al muncii pentru nimic. "Realizărilii iepocii" lor au fost confiscate de îmburgheziţii revoluţiei, iar ce n-a meritat să fie însuşit zace distrus, la marginea drumului, simbol al eşecului lamentabil al generaţiilor de sacrificiu. Iar Băsescu le-a pus în cârcă şi această ultimă cocoaşă - criza.

publicitate 
Revolta lor, firavă, înceată şi obosită, e acoperită azi fie de strigătul acut al cruciadei pamperşilor, fie de răgetul canonadei sindicaliste. Iar atunci când bioritmul unei zile bune a urcat pe buclă şi a împins spre zidurile Cotrocenilor o mână de pensionari, dintre cele trei sute care îşi pierdeau suflul între plâns şi revolta strigată, imediat au apărut două tabere care să le confişte, încă o dată, disperarea inutilităţii.

De-o parte, detractorii - oamenii puterii, media pro-Băsescu şi politicienii din arcul guvernamental - au spus că pensionarii cei mai vocali "sunt cumpăraţi de PSD", că "fac jocurile stângii", "că nu pot înţelege solidaritatea", că sunt - ce tragicomedie - "nucleul dur".

De partea cealaltă, televiziunile de ştiri, ale "mogulilor", au reluat obsesiv evadarea din pluton a celor mai întremaţi şi atacul "la baionetă" al porţii Cotrocenilor ca pe un "quot erat demonstrandum". Politicienii opoziţiei s-au precipitat, vorbind despre răscoală, despre răzmeriţă, despre "grecizarea României".

În tot acest timp, marcaţi de umilinţa generaţiei lor de sacrificiu, inoculată în suflet an de an, grosul pensionarilor, revoltaţi şi deznădăjduiţi, fac şi desfac planuri de "luptă", invadând băncile tuturor parcurilor din ţară. Fac şi desfac strategii de "atac" la toate cozile magazinelor ieftine. Pun la cale "lovituri" împotriva guvernului şi preşedinţiei, în mijloacele de transport în comun, acum cât încă sunt pe gratis.

De ieşit în stradă - foarte posibil - nu vor ieşi - din teamă, din bun simţ, de jenă, de lehamite. Într-un fel sau altul se vor lăsa, încă o dată, călcaţi în picioare de groparii ţării, care se pregătesc să-i îngroape şi pe ei. Ca gest suprem al încheierii conturilor cu "inutila generaţie de sacrificiu". Pentru supravieţuitori, e posibil ca, la anul, pensiile "să revină la loc".
Memorat
Pagini: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 1009
Schimbă forumul: