Main Content:

Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 1009

ARICOLE DE PRESA

 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #90 : Martie 10, 2010, 11:53:15 »

Minciuni neruşinate (şi plagiat) în ziarul “Adevărul” martie 10, 2010
Înscris în: jurnalistica din România, revoluţia română din 1989
Tags: 1989, Cezar Vladimir Rogoz, Costel Crângan, decembrie 1989, revoluţia din 1989, revoluţia română, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, SSPR, Vlad Vasiliu, ziarul Ade


Ziarul “Adevărul” din 9 martie 2010 publică articolul lui Costel Crângan “Cum au fost oprite tancurile ruseşti la podul de peste Prut” (linc).

Citim în acest articol declaraţia unui actor, Vlad Vasiliu (“care a fost la un moment dat, şi revoluţionar, şi terorist!!!”, scrie “Adevărul”, fără să dea mai multe explicaţii asupra acestui fapt), despre un oarecare locotenent Cotos, de la grăniceri, care, la Galaţi, a oprit invazia rusească în România. Iată declaraţia:

    „Fusesem chemaţi la un moment dat de cei de la grupul de grăniceri. La Giurgiuleşti, apăruseră tancurile ruseşti pe pod. Atmosfera era extrem de tensionată”, povesteşte Vlad Vasiliu.

    Locotenentul Cotos

    „Era un locotenent pe vremea aia – acum nu mai ştiu ce-o fi – Cotos era numele lui. N-am să-l uit niciodată. Ne arăta: «Uite, asta avem noi !» Era un scut mic cu o puşcă mitralieră. «Primul tanc poate-l opresc, spunea, dar al doilea mă face zob». Dar spunea chestia asta cu o dezinvoltură teribilă. «Asta am, asta fac, mai departe vă priveşte ce faceţi voi acolo!»”, îşi aminteşte actorul.

    „Am fost pînă la pod la Giurgiuleşti şi l-am cunoscut pe el, pe Ichim, şi pe Crăciun, care era adjunct atunci. Se uitau şi ei la acest locotenent, ridicau din umeri. Ce puteai să faci? Rusul era pe pod. Cu primul tanc pînă la linia roşie. Aşteptau ordin să intre”, continuă povestea.

    „Cred că Iliescu a oprit tancurile”

    „Nimeni nu poate să-mi schimbe părerea că Iliescu i-a oprit. Ei intrau, dar probabil li s-a spus că nu mai e nevoie, că s-a rezolvat. Cotos, nebunul, s-a dus la primul tanc şi le-a făcut semn să se dea mai în spate. Ruşii arătau linia roşie din faţa şenilelor şi locotenentul le arăta ţeava care depăşea linia. Un ţîr de om – că nu avea mai mult de 50 de kile – avea curaj să împingă tancurile mai în spate. Plutea aşa un fel de nebunie în aer”.

Impresionantă mărturie, care scoate în evidenţă atît curajul unui ofiţer român, cît şi acţiunea lui Ion Iliescu, care a scăpat ţara de invazia rusească.

“Despre locotenentul Cotos nu mai ştie nimeni nimic. A ieşit din armată şi a dispărut. Foştii colegi spun că nu era gălăţean, ci de undeva din Oltenia”, se mai scrie în articol.

Unul dintre cititorii ziarului a scris însă un comentariu la articol din care rezultă că fostul locotenent Cotos nici vorbă să fi dispărut, ci este acum comisar şef la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, şi poate fi găsit la telefon 0236491066. Am făcut atunci ceea ce nu le-a dat prin cap să facă ziariştilor de la “Adevărul”: am pus mîna pe telefon şi am vorbit cu comisarul Cotos. Iată ce mi-a spus:
- era într-adevăr ofiţer de grăniceri în 1989. Din 1989 pînă acum mereu a lucrat în judeţul Galaţi.
- nu a fost nici un tanc sovietic pe pod la Giurgiuleşti. Nu el a declarat respectivele lucruri la ziarul “Adevărul”, ci o altă persoană. Articolul respectiv este copiat dintr-o carte apărută mai demult, a unui oarecare Rogoz.
- nu a observat mişcările trupelor sovietice de peste graniţă fiindcă nici nu avea post de observaţie de la care să poată vedea aşa ceva.
- nu a primit în decembrie 1989 informaţii despre o intenţie de invazie sovietică.

Aş mai adăuga că, dacă incidentul cu tancul sovietic care depăşea, cu ţeava, linia graniţei, ar fi adevărat, locotenentul Cotos ar fi trebuit să-l raporteze şi acest raport ar trebui să existe undeva.

După discuţia cu Cotos, am izbutit să găsesc pe internet de unde a copiat “Adevărul” (adică Costel Crângan) povestea cu tancurile sovietice pregătite de invazie şi oprite de salvatorul Iliescu: din cartea “Povestirile teroriştilor”, amintiri preluate şi prelucrate de Cezar Vladimir Rogoz, editura Alma Print Galaţi, 2007, carte sponsorizată de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Cartea se poate citi integral pe internet (linc), iar la pagina 105 se poate citi fragmentul care a fost copiat de ziarul “Adevărul”, fără să se precizeze sursa (cum cred eu, care sînt de modă veche, că ar fi fost normal).

Sînt curios dacă ziarul “Adevărul” va accepta să publice dezminţire şi să-şi ceară scuze faţă de cititori, atît pentru minciună cît şi pentru plagiat. Eu le voi cere acest lucru.

Mai citeşte:
- Ruşii şi revoluţia română – două păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
- Generalul Constantin Olteanu despre turiştii sovietici din decembrie 1989
- Viaceslav Samoşchin: În 1989 Ceauşescu se adresase conducerii sovietice cu rugămintea de a creşte numărul turiştilor sovietici care vizitează România
Memorat
 • gheorghe
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 980
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #92 : Martie 10, 2010, 15:18:13 »

Urmaresc de vreo luna si jumatate o campanie de presa, care daca mai continua, incet , incet o sa creada lumea ca in Romania nu a fost o Revolutie ci o lovitura de stat data de rusi, americani si comunistii din esalonul 2.
Noi trebuie sa  aparam, curajul  cu care am infruntat acel regim indiferent de ce ni-i se putea intampla.Acum se vede lipsa de unire la noi. Nici un comunicat nu apare contra a ceea ce se scrie in presa din partea revolutionarilor.Sper ca acum, dupa ce Asociatia 21 Decembrie va intra in posesia Dosarelor Revolutiei sa apara si multe lucruri adevarate legate de curajul nostru.
Traiasca Revolutia Romana in frunte cu infaptuitorii ei!!
Zi buna va doresc.
Memorat
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #93 : Martie 10, 2010, 15:28:56 »

Ce comunicate nu au aparut in presa?
Le puteti publica aici.
Memorat
 • Revo SB
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 934
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #94 : Martie 10, 2010, 15:36:37 »

Urmaresc de vreo luna si jumatate o campanie de presa, care daca mai continua, incet , incet o sa creada lumea ca in Romania nu a fost o Revolutie ci o lovitura de stat data de rusi, americani si comunistii din esalonul 2.
Noi trebuie sa  aparam, curajul  cu care am infruntat acel regim indiferent de ce ni-i se putea intampla.Acum se vede lipsa de unire la noi. Nici un comunicat nu apare contra a ceea ce se scrie in presa din partea revolutionarilor.Sper ca acum, dupa ce Asociatia 21 Decembrie va intra in posesia Dosarelor Revolutiei sa apara si multe lucruri adevarate legate de curajul nostru.
Traiasca Revolutia Romana in frunte cu infaptuitorii ei!!
Zi buna va doresc.


HOTĂRÂRE nr. 1.707 din 29 noiembrie 2006
pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.412/2004
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 5 ianuarie 2007
Data intrarii in vigoare : 05/01/2007
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.


Art. 1^2. - (1) În aplicarea prevederilor art. 2 lit. c) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se va avea în vedere diferenţierea etapelor revoluţiei astfel:
a) 14-19 decembrie 1989 - revoltă populară la Timişoara;
b) 20-22 decembrie 1989 - Revoluţia română, până la plecarea dictatorului din sediul fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român;
c) 22-25 decembrie 1989 - preluarea puterii şi instituirea noilor structuri ale statului.
(2) În aplicarea prevederilor art. 2 lit. e) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se are în vedere diferenţierea potrivit etapelor angajării şi participării militarilor la acţiunile desfăşurate pentru victoria revoluţiei, după cum urmează:
a) 14-22 decembrie 1989;
b) 22 decembrie 1989 - 10 ianuarie 1990.
(3) Persoanele în cauză depun, la eliberarea noului tip de certificat, o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea prevederilor art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, din care să rezulte implicarea acestora în etapele prevăzute la alin. (2) şi că nu au desfăşurat acţiuni împotriva Revoluţiei din decembrie 1989."
3. Articolul
http://www.sspr.gov.ro/docs/hg_1707.pdf

LEGE nr. 341 din 12 iulie 2004 (*actualizată*)
ART. 2
În aplicarea prevederilor prezentei legi, se vor avea în vedere următoarele principii:
a) respectul şi gratitudinea faţă de eroii-martiri şi luptătorii participanţi la acţiunile desfăşurate pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 şi grija faţă de urmaşii eroilor-martiri;
b) respectarea adevărului istoric prin aprofundarea documentării privind Revoluţia română din decembrie 1989;
c) diferenţierea etapelor Revoluţiei;
d) stabilirea categoriilor de luptători, prin diferenţierea angajării şi participării la acţiunile desfăşurate pentru victoria Revoluţiei;
e) diferenţierea între civili şi militari privind etapele participării şi formele de angajare în acţiunile desfăşurate pentru victoria Revoluţiei;
f) echitate în acordarea drepturilor prevăzute de prezenta lege.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #95 : Martie 10, 2010, 16:20:08 »

Daca ati citit aici http://www.portalulrevolutiei.ro/forum/index.php?topic=199.1620, mai cititi si articolul acesta http://www.ziuaveche.ro/revista-presei/1433-revista-presei-10-martie.

Revista Presei 10 martie - Generalul Kemenici a castigat la loto!

SCRIS DE GEORGE DAMIAN

Din Adevarul aflam ca generalul Kemenici a castigat marele premiu la Loto 6 din 49. Cine este generalul Kemenici? ma indoiesc ca foarte multi din generatia mea sunt in stare sa raspunda la aceasta intrebare... Si Jurnalul National scrie despre generalul Kemenici care a castigat la loto – precizand ca acesta a fost comandantul unitatii militare din Targoviste unde a fost executat Nicolae Ceausescu. Daca cineva va incerca sa se lamureasca ce a facut Kemenici in decembrie ’89 se va pierde intr-un hatis de articole despre acesta, declaratii si interviuri contradictorii, pareri si contra-pareri. Pana la urma Kemenici a jucat un rol cheie in executarea cuplului Ceausescu – o executie pe baza unui proces-mascarada, lipsit de orice fel temeiuri juridice, de fapt o executie la ordin, ordin venit de la Bucuresti si motivat de Iliescu & compania pe rationamentul “daca moare Ceausescu se potolesc teroristii” – care teroristi? a prins cineva vreunul? fie si mort...
Din punctul meu de vedere locul lui Kemenici ar trebui sa fie alaturi de Stanculescu si Chitac – la puscarie. Participand la procesul-mascarada Kemenici a manjit inca o data imaginea Armatei romane prin implicarea militarilor in afacerile murdare ale politicienilor. Kemenici, Stanculescu si tot restul generalilor ar fi trebuit sa-si respecte gradele, petlitele si vipustile si sa fi pus un pistol in mana lui Iliescu spunandu-i: vrei sa-l omori pe Ceausescu? Omoara-l tu, nu ne pune pe noi sa ne manjim uniforma cu sangele omului asta... Kemenici a ramas prin unele volume cu remarca simpla: imaginea Armatei? dam cu var de doua ori peste si e ca noua... Acum Kemenici a castigat la loto – sa-i fie de bine!
 Evenimentul Zilei scoate la iveala faptul ca au fost identificati 839 de morti nestiuti pana acum la Canalul Dunare-Marea Neagra. Un santier cu sens – prima proiectie a unui astfel de canal dateaza din jurul anilor 1830 (pe atunci in SUA erau la mare moda canalele artificiale care sa lege centrele de productie de cele comerciale, abia apoi a aparut calea ferata) – insa facut cat se poate de romaneste. La inceput a fost construit pe oasele “burgheziei”, apoi a fost abandonat si in sfarsit a fost reluat ca un fel de ambitie personala a lui Nicolae Ceausescu. In continuare nu se stie cu precizie cati oameni au murit in timpul lucrarilor la acest canal. Si in principiu nu stim cu precizie cati oameni au fost ucisi sau inchisi in timpul dictaturii comuniste – asta desi am avut o comisie prezidentiala de condamnare a comunismului.
Memorat
 • vamesu_2
 • Sr. Member
 • ****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 368
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #97 : Martie 10, 2010, 20:21:40 »

O emisiune de exceptie la "Nasu"
http://www.youtube.com/watch?v=DEQFjcj-icc
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #99 : Martie 15, 2010, 09:00:35 »

Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989 martie 15, 2010
Înscris în: jurnalistica din România, revoluţia română din 1989
Tags: Cazimir Ionescu, Cico Dumitrescu, Cristian Delcea, Danny Huwe, Gelu Voican Voiculescu, Grigore Cartianu, Jean Luis Calderon, Literatura şi Arta, Mihai Palaghia, Mihai Voinea, Mihail Gorbaciov, Sergiu Nicolaescu, Teodor Brateş, Uniunea Sovietică, ziarul Adevărul
Rate This

Quantcast


Ziarul "Adevărul" din 13 ianuarie 1990 - Gorbaciov acceptă dreptul de independenţă a republicilor din componenţa URSS

În cadrul serialului despre revoluţie, în 4 martie 2010 ziarul “Adevărul” publică, sub semnătura lui Cristian Delcea şi Mihai Voinea, declaraţia generalului Mihai Palaghia “Turiştii sovietici erau din forţele speciale ale URSS” (linc). Acesta povesteşte că, în dimineaţa de 25 decembrie 1989, a oprit lîngă Slatina o coloană de 12 maşini. „Opt dintre acestea erau maşini Lada, toate albe. Restul aparţineau unor jurnalişti englezi şi francezi care au precizat că s-au alăturat coloanei în mod întîmplător pe teritoriul României”.

Ziarul “Adevărul” explică mai departe:
Negăsind arme în maşini, Palaghia nu i-a reţinut pe sovietici. Aceştia au plecat din Slatina, la ora 11.00, spre Bucureşti. „În raport am scris, şi îmi asum asta, că respectivii sovietici pe care i-am reţinut timp de şase ore făceau parte din forţele speciale ruseşti! Lumea se întreabă cum erau din forţele speciale dacă nu aveau arme. Răspunsul e că nu călătoreau niciodată cu arme la ei. Aveau puncte prin ţară de unde le luau şi după ce îşi făceau treaba le duceau înapoi”, a explicat Palaghia. (mai mult…)
 
Comentariu (1)
Memorat
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #100 : Martie 15, 2010, 21:57:54 »

Un articol trimis pe adresa noastra de domnul Gheorghe Vasile.
www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Operatiunea_-Cofariu_0_224977912.html


EXCLUSIV Culisele manipulării conflictului româno-maghiar din 20 martie 1990

Mihai Mincan

Regizorul documentarului în care „ungurul“ Mihai Cofariu era bătut cu bestialitate, la 20 martie 1990 la Târgu-Mureş, recunoaşte că filmul a fost finanţat de un producător maghiar şi că nu a avut niciun punct de vedere din tabăra românilor. Peter Swain dezvăluie că pentru filmul său despre Târgu-Mureş, din martie 1990, a fost plătit de un producător originar din Ungaria, Paul Neuberg. Acelaşi producător a furnizat imagini şi indicaţii.
În urmă cu 20 de ani, imaginile prezentând un bărbat căzut pe trotuar, lovit cu bestialitate de trecători, făceau înconjurul lumii, înnegrind imaginea României cu mult înaintea Mineriadelor.

Punct central, cu valoare de simbol al confruntărilor de stradă din Târgu-Mureş, persoana respectivă a fost mai întâi o victimă anonimă, un simplu „cineva", primindu-şi numele abia la câteva săptămâni de la brutalităţile îngrozitoare surprinse de camera de filmat. Presa din ţară l-a prezentat ca fiind „românul Mihai Cofariu", ţăran din localitatea Ibăneşti, judeţul Mureş.

Pe numele său real Mihai Cofar, bărbatul s-a transformat peste noapte, printr-un soi de fotosinteză ciudată ce folosea ca sursă de creştere lumina reflectoarelor, în simbolul perfect al tensiunilor interetnice de la Mureş.

Presa locală şi centrală din România l-au revendicat şi transformat în erou, călcat în picioare de cotropitorii moderni. Şi mai obscenă a fost însă mutaţia sa mediatică realizată în presa internaţională, unde, în chip cu totul eronat, a fost prezentat drept un maghiar bătut de români.

Producţia ce a stabilit acest curs a fost un documentar, finanţat de un producător originar din Ungaria, Paul Neuberg, realizat de „Channel 4" din Anglia şi prealuat de toate agenţiile mari de presă din Europa, dar şi de alte posturi de televiziune celebre, precum cea germană ZDF. Concluzia, bazată pe o combinaţie de dezinformare, lipsă de interes şi proastă analiză a indiciilor, nu a fost infirmată sau rectificată nici măcar după aflarea adevărului.

„Contacte politice locale maghiare"

Peter Swain, britanicul care a regizat documentarul respectiv, intitulat „Şi zidurile s-au prăbuşit: vecini răi" (And The Walls Came Tumbling Down: Bad Neighbours) se află în prezent în India.

Nu-şi mai aduce aminte de documentarul din 1990. „Am făcut atât de multe de atunci...", spune Swain, surprins să afle ce valoare enormă a avut producţia sa în contextul prezentării confruntărilor de stradă din martie 1990.

Potrivit lui Peter Swain, documentarul ce a reprezentat pentru presa internaţională etalonul evenimentelor din Târgu-Mureş a fost produs şi finanţat de la Budapesta. Echipa de filmare a ajuns în România după confruntările de stradă din 19-20 martie 1990, însă britanicul nu poate preciza o dată exactă a sosirii. Interviurile de la faţa locului au fost completate cu imagini ale brutalităţilor din stradă, cumpărate sau primite de la „cei alături de care lucram".

În timpul sejurului din România, echipa de filmare a dialogat numai cu maghiari din zona Ardealului. Filmul „fusese planificat de câteva săptămâni", iar legătura cu Ardealul a fost făcută prin nişte „foarte bune contacte politice locale maghiare".

Mai mult, Peter Swain recunoaşte: falsa identitate etnică a lui Mihai Cofariu le-a fost furnizată de cei care le-au dat imaginile: producătorul şi sursele sale. Iar informaţia nu a fost niciodată verificată.
Mihai Cofariu, lovit cu bestialitate Foto: CAPTURĂ TVR

Filmul fusese planificat cu săptămâni înainte"

Reporter: Cum a apărut proiectul realizării unui documentar despre tensiunile interetnice din Târgu-Mureş?

Peter Swain: A fost unul dintre cele şase filme, cred, dintr-o serie intitulată „Iar zidurile s-au prăbuşit" (And the Walls Came Tumbling Down), comandată de la Londra de către Channel 4. Îmi amintesc că alte producţii apărute sub această denumire generică fuseseră deja realizate în Polonia, Cehoslovacia etc. Am fost angajat să regizez un documentar ce-şi propunea să arunce o privire asupra României după Revoluţia din decembrie 1989. Producătorul filmului era maghiar, astfel încât era normal pentru el să fie direct interesat de situaţia Transilvaniei, mai ales ca o zonă românească în care se aflau foarte mulţi maghiari.

Dar ştiaţi ceea ce s-a întâmplat în Târgu-Mureş sau aţi fost luaţi pe nepregătite de evenimente la faţa locului?

Nu, nu, ştiam perfect ce s-a întâmplat în Mureş, dar şi în Cluj, toate confruntările de stradă. Aveam temele făcute, cum se spune. Am mers direct în acele zone pentru că ne-am dat seama că era locul perfect pentru a începe povestea.

Vă mai aduceţi aminte data exactă a sosirii în Târgu-Mureş?

Nu, îmi pare rău, nu-mi mai aduc aminte.

Aţi beneficiat de un traducător român în timpul acelor zile?

Nu, şi asta dintr-un motiv foarte simplu. Am amintit deja că producătorul nostru era vorbitor de limba maghiară, astfel încât el a făcut toate aranjamentele necesare. În plus, din câte reuşesc să-mi mai amintesc, cât timp am stat în Transilvania am intrat în contact numai cu persoane vorbitoare de limba maghiară.

Ştiţi care au fost posturile de televiziune care au difuzat reportajul realizat de echipa dumneavoastră?

Ştiu doar că postul Channel 4 s-a ocupat de vânzarea producţiei şi în străinătate. Unde a ajuns, asta nu am de unde să ştiu. Dacă îmi permiteţi să fiu extrem de onest, cei de la Londra îmi trimiteau câte un cec o dată la câteva luni. De aici încolo nu mă mai interesa.

Aţi fost vreo secundă în pericol în acele zile?

(Râde) Mmm, nu în sensul în care aş fi fost direct conştient de un astfel de pericol. Cu alte cuvinte, am avut contacte politice maghiare bune în zonă, iar filmul fusese planificat, după cum vă spusesem, cu câteva săptămâni înainte.

De ce aţi spus totuşi „conştient"? Simţiţi acum că a fost totuşi vorba despre un fel de pericol, chiar dacă nu unul explicit?

Vreau să spun că lumea ştia unde stăm, ştia ce facem, şi nu cred că ar fi tocmai prostesc să presupun că simpla noastră prezenţă acolo, prin care încercam să sărbătorim în imagini o anumită victorie, ar fi putut crea o stare de spirit mai aparte printre demonstranţi.

Aveţi idee cum a ajuns documentarul dumneavoastră să fie preluat şi difuzat de Televiziunea Naţională din România?

Nu ştiu care au fost termenii înţelegerii, nu am participat la definirea acestora. Însă vă pot spune că nu ar fi deloc ceva neobişnuit, astfel de înţelegeri între casa de producţie pentru care lucram şi instituţii media naţionale mai existaseră, mai cu seamă că reprezentam o instituţie precum Channel 4.

"În Transilvania am intrat în contact numai cu persoane de etnie maghiară."
Peter Swain
regizor

Mihai Cofariu

Este originar din comuna Ibăneşti, situată în apropierea oraşului Reghin, judeţul Mureş. A sosit în Târgu-Mureş, în 20 martie 1990, alături de un grup mai mare de ţărani, fiind anunţaţi, potrivit propriei mărturii, că „ungurii le omoară copiii".

După violenţele la care a fost supus, surprinse de camerele de luat vederi, a fost internat la Târgu-Mureş şi ulterior la Bucureşti cu diagnosticul de plagă penetrantă lobo-abdominală, traumatism cranio-facial grav şi şoc traumatic. A fost operat în Germania, însă a rămas cu sechele fizice permanente. Are 62 de ani.

Ideea maghiarului căzut ne-a fost transmisă"

Mihai Cofariu a ră
mas cu sechele fizice permanente Foto: Agerpres
Reporter: Vă mai aduceţi aminte de una dintre imaginile documentarului în care era prezentat un bărbat căzut şi lovit repetat de către demonstranţi?

Peter Swain: Nu-mi amintesc imaginea. Imaginile conflictului nu au fost filmate de noi. O parte dintre secvenţe au fost aduse sau cumpărate din alte surse. Nu-mi amintesc să fi filmat eu asta. Dar (pauză)..., cred că îmi aduc aminte totuşi ceva. Cred că imaginile respective au fost filmate de o parte dintre oamenii alături de care lucram şi ne-au fost furnizate ulterior.

Cum vă explicaţi că persoana respectivă a fost prezentată drept un maghiar lovit de către români, iar mai târziu s-a demonstrat că numele său era Mihai Cofariu, iar agresiunea fusese exact invers?

Nu pot răspunde. Nu mai ştiu. Cred că impresia asta ne-a fost dată de către cei care au filmat imaginile respective. Au trecut prea mulţi ani de atunci ca să-mi pot aminti exact ce s-a întâmplat, dar cred că ideea potrivit căreia cel căzut ar fi fost maghiar ne-a fost transmisă de cei care filmaseră imaginile.

Cum aţi descrie, la 20 de ani distanţă, atmosfera pe care aţi găsit-o la momentul venirii în România?

Repet, eu fusesem angajat doar ca să regizez documentarul respectiv, să-l fac să arate „mai artistic", dacă pot spune aşa. Deci impresiile mele de atunci sunt unele mai degrabă vizuale. Era de parcă istoria stătuse în loc, timp de vreo 50-60 de ani. Arhitectura unor oraşe precum Cluj sau Târgu-Mureş părea desprinsă din anii 1920-1930. Clădirile noi, cele comuniste, erau incredibil de urâte. Am văzut foarte puţine maşini, însă foarte multe lucruri pe care, în mod normal, le vezi la ţară, gen căruţe trase de cai. Parcă toată lumea gravita, într-un mod sau altul, în jurul alcoolului. Impresia mea era că privesc Anglia în epoca victoriană.

Care au fost impresiile cu care aţi rămas în calitate de jurnalist în timpul documentării din România?

Impresia mea a fost că maghiarii din România erau parte într-o luptă proprie de independenţă, iar o parte dintre români nu reuşeau încă să înţeleagă schimbările. Şi asta cred că se datora birocraţiei şi unei lipse de deschideri către nou. În timpul filmărilor din Ardeal am descoperit nişte lucruri extrem de interesante, care m-au surprins. În toate casele de unguri în care am intrat, şi era vorba de oameni simpli, în niciun caz reprezentanţi ai clasei de mijloc, am descoperit biblioteci, de câte 30-40 de cărţi. Erau aşa numitele „opere clasice" ale literaturii universale, în limba engleză. M-au impresionat.

Să înţeleg că maghiarii v-au lăsat o impresie bună?

Da, aş spune că da.

Iar partea română?

Ei bine, aici e o altă problemă. Producătorul a insistat să filmăm numai în Ardeal, deci în alte părţi ale României nu am ajuns. Iar din perioada petrecută în Ardeal nu-mi amintesc absolut nimic despre vreun român căruia să-i fi luat interviu.

Cum vă explicaţi că, la 20 de ani de la acele evenimente, singurele imagini compacte din martie 1990 continuă să fie cele difuzate de echipa dumneavoastră?

Cred că e simplu. La începutul anilor '90 a existat o explozie de interes din partea televiziunilor din vestul Europei pentru situaţia din România. Acolo era „Ştirea", cea mai bună ştire. Nu ştiu ce s-a întâmplat la voi cu presa în acele momente, de ce având aşa subiecte nu a făcut mai mult.

V-aţi mai întoarce astăzi în România?

Mi-aş dori, dar nimic „nou" nu s-a mai întâmplat de atunci.

"Imaginile conflictului au fost aduse sau cumpărate din alte surse."
Peter Swain
regizor

Memorat
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #101 : Martie 15, 2010, 22:02:08 »

In aceasi pagina a cotidianului "Adevarul", poate fi urmarit un un reportaj realizat de TVR despre cazul Mihăilă", "Post scriptum la un reportaj"-Târgu Mures 20 martie 1990". Adresa pe You Tube este www.youtube.com/watch?v=1jJDqbeDZ3c&feature=player_embedded.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #102 : Martie 15, 2010, 23:22:28 »

Eu am citit si comentariile. E vb de a vedea ce le mai trece prin cap cetatenilor din Ro.

maghiar15.Mar.10-15:40hs
pentru KLA2005..Mai opincarule,romanii s-au batut pentru reintregire?cu ce?vrei sa spui ca au cerut voie de la turci in 1600 sa fac unirea,adica sa anexeze transilvania,si la fel la 1918 cand s-au dat la intelegere cu rusii..hai sa fim seriosi,romanii au fost tot timpul un popor care prefera sa platesca tribut si sa fie impins de la spate sa faca ceva,decat sa construiasca din proprie initiativa...
incercati acum asimilarea maghiarilor,daca a-ti vazut ca nu puteti sa-i alungati ca si pe sasi si pe svabi,a-ti zis ca hai sa ne amestecam cu ei..mai greu..tot vrobind de radacini,mongolii au ochi oblici,deci prin urmare ar trebuii ca si maghiarii sa fie la fel,dar turcii la fel ca si majoritatea romanilor din sud,sunt mai bruneti si mai inchisi la piele..deci trageti singuri concluzia..

florea15.Mar.10-17:22hs
@maghiar
"incercati acum asimilarea maghiarilor," Esti prost ? Crezi ca vrem sa ne spurcam ?

betaalfa14.Mar.10-23:20hs
Paul Neuberg - taman "ungur" !... ca si Brutzok, cel ce intre 2 drumuri (Mockba si Washington) mai avea timp si de dizidenta si scrisoarea celor 6.

goooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiit$ !

VIVA LA REVOLUCION !!!!

botond14.Mar.10-23:26hs
Oare asta cum scuza barbatul sarac din ibanesti? Ce cauta el la mures? La indemnul cui a venit acolo? Speram un articol mai amplu de la acest ziar.

UNROMAN14.Mar.10-23:41hs
@botond MIHAILA COFARIU VENISE LA MINE, AVEA TREABA. ACUM, CE ZICI TU? N-AR TREBUI SA AM EU TREABA CU TINE PUTIN?

Mures15.Mar.10-00:25hs
eu zic ca dupa acest video maghiari ar trebui sa aiba bunul simt de a tace...si de a si cere scuze, daca sunt capabili de asta...asa cum au fost capabili de a linsa un om.
Ii cunosc ca natie...ma feresc de ei.

bogdan15.Mar.10-01:56hs
Asta ne trebuie...Suntem un popor care suntem periculosi dor in cuvinte...Suntem o rasa care am luat frica TIGANILOR... si Ungurilor. Cu cat le permitem mai mult cu atat o sa scoatem capul mai putin atunci cand cazuri de genul asta...Tare *** . Nu ma numar printre cei care sunt numai duri in cuvinte si nu am sa accept niciodata ca la mine in tara oriunde ma voi duce , mai ales printre unguri ...sa las capul plecat si sa accept ca ei sa nu inteleaga ce spun si sa ma respinga pentru ca nu le vb limba.SA le f* neamu in gura de spurcati ...Ar trebui urmat un exemplu iar cei care intampina unguri care se comporta de parca ar fi la ei in tara sa fie calcati pe cap.

petre15.Mar.10-02:37hs
SICTIR JEGOSULE, peter NU STII NIMIC DESPRE ROMANIA,ESTI UN MERCENAR DE PRESA, TREBUIA SA TE INFORMEZI MAI BINE DESPRE ADEVARATII VINOVATI ADICA DE huni

Cofar15.Mar.10-04:12hs
cine este analfabetul asta? pun pariu ca a inverzit microfonul in timpul interviului...
hai sictir ma, vita, cu epoca victoriana a lui ma-ta...
Da, in eopca aia sugeati de pe unde puteati ma nespalatilor

tiberiu15.Mar.10-05:06hs
peter swain cat si paul neuberg NU SUNT UNGURI,sunt Jidani!
nici atat nu va puteti da seama ca numele lor, tradeaza natia lor?
este interesant...ca lumea poate fi usor manipulata in continuare! si dupa 20 de ani!

Atex15.Mar.10-07:05hs
Unguri care erau acolo,erau din Tg-Mures,sau mai alaturat tigani.Romani au fost adusi din zona Reghinului si Ghurghiului cu autocare.Maghiari erau pasnici cu mainile in buzunar ,altceva nu aveau (dovada ca au fost atacatii de catre romani si unguri au rupt scandurile de pe bancile din centru pentru a se apara).Imaginile cu taburi si autobuze arse ,sunt facute la sfarsit,dupa ce bataia sa produs.Unde sunt dovezile de la inceputul demonstratiei si in timpul confruntari???,Imaginile respective ar spune totul.....

Cata15.Mar.10-08:41hs
bai fraierilor, soros a finantat atunci! al si-a trimis oamenii pregatiti , cu temele facute. s-a dorit ruperea transilvaniei. va e frica de adevar???

e fost o actiune clasica de intoxicare, pregatita sa creeze un context favorabil pentru ceva. numai ca iar, ca si in decembrie 89, securistii criminali au stiut sa dejoace farsa respectiva.

azarab15.Mar.10-08:54hs
Nici dupa 20 de ani nu va e clar??? Sunteti orbiti de ura, si nu vedeti!!! Dupa 89 securitatea avea nevoie de un dusman ca sa-si motiveze existenta, dupa atatea decenii de torturi si omoruri, era pe pragul desfiintarii... Ii trebuia urgent un motiv ca sa-si justifice existenta? Ce cautau taranii aia din Reghin si din satele roamnesti in Targu Mures? S-au dus sa planteze si ei flori? Cine le-a zis ca copii lor sunt omorati de "bozgori", cine le-a platit bauturile si transportul. Era vorbe de mii de romani adusi, cine le-a organizat meticulos transportul? Nu zic ca ungurii au fost sfanti, dar ei au fost cei atacati in propriul lor oras...

ardelean15.Mar.10-09:21hs
doresc o Transilvanie independenta!daca tot spuneti ca maghiarii nu sunt buni,merget prin Ungaria si vedeti diferentele ...poate de aceea sunt mai inaintati,ca le place munca si sunt mandrii de mica tara care o au..romania este o tara mare,plina de bogatii naturale si o pozitie strategica..si totusi...saraca.de ce? pentru ca e locuita de romani
pacat

Mihaly15.Mar.10-10:29hs
Baaai romulanilor, a fost instigare curata, nu cumva tre' sa fim noi iar tapi ispasitori pentru ca cineva in taina a adus mii de tzarani romani sa-i bata pe unguri? Dupa ce romanii au fost batutzi mar ar trebui tras la raspundere cel care i-a adus, i-a imbatat, a platit transportul! E ca si cum noi ungurii ne-om duce de 1 decembrie la vreo intrunire a romanilor, luam bataie de la ei dar ii facem pe ei vinovati, pentru ca aparandu-se de noi au reusit sa ne bata rau. MENTALITATE DE BALCAN. Sa traitzi, Bine!

bozgorime...15.Mar.10-11:31hs
nu compara ungurii din Ungaria cu bozgorii din Transilvania!
mai nou ... cica il vor pe TOKES sau cum drea@ s`o scrie, in fruntea SRI.
nu degeaba sunt uratzi de toate natiile .

secui15.Mar.10-11:38hs
azabar iti raspund eu.preotii care ascultau de tovarasul iliescu

alpho15.Mar.10-11:49hs
http://www.erepublik.com/en/referrer/alpho
Simulator social, militar, politic si economic in care Romania este o forta care, cu ajutorul tau, va redeveni prima tara a eRepublik.

veterinarul15.Mar.10-11:59hs
Domnilor dupa 20 de ani nu realizati ca se duce o politica dezbinare ,si manipulare pentru a distrage atentia de la faptele reale,atit politicieni romani cit si cei maghiari.Acum maghiari ii dau inaite cu reorganizarea teritoriala pe criterii etnice,dar ii intreb atit pe politicieni romani cit si pecei maghiari de ce nu cer acelesi drepturi si pentru romani din ungaria:parid, locuri in parlamentul de la Budapesta'si alte drptui pe care le au maghiari in Romania?Huh

Misi15.Mar.10-12:22hs
Veterinarule, nu compara 15 mii de romani din ungaria cu 1.5 milioane de unguri in ardeal, este totusi o mica diferentza. Si inca ceva, de romanii din ungaria nu se leaga ni dreq cand s-apuca sa serbeze orice, in plus pot sa-si puna steagurile tricolore pe scolile si gradinitzele lor. In plus beneficiaza si de finantare de stat pentru diferite programe culturale pentru a-si putea conserva identitatea. La ce foloseste daca ce 15 mii de romani au un parlamentar in ungaria? la nimic! o randunica nu face primavara si oricum, romanii din ungaria si fara parlamentar roman beneficiaza de mai multe drepturi si privilegii decat no maghiarii din ardeal cu Tokes, UDMR etc. Latratzi ca niste jhavre dupa ce inghiteti toata propaganda murdara din romania fara sa cunoasteti adevarul in sine. Lasati-ne dracului sa putem sarbatori si noi in pace ziua de 15 martie.
Secuii nu vor autonomie teritoriala, vor autonomie financiara, de care ar avea nevoie orice regiune din tzara. Totzi suntem la mila fanariotzilor din Bukarest! Dar suntetzi prea BALKAN sa observatzi, este mult mai usor si ieftin sa pui botu la tema cu "ungurii ne fura tzara"

gogu5815.Mar.10-12:56hs
"filmul fusese planificat, după cum vă spusesem, cu câteva săptămâni înainte." Sa intelegem de aici ca si evenimentele au fost programate dinainte ?

vasile15.Mar.10-13:27hs
@MISI. Si cine nu te lasa ma sa sarbatoresti ce vrei tu ? Vad ca voi nu ma lasati sa vorbesc romaneste in Romania. Duceti-va la caminu cultural si dasati ungureste pana va sar talpile la pantofi. Si daca tot sti asa multe spune clar si raspicat ce drepturi au romanii din Ungaria si voi nu aveti aici ? Cat despre numarul romanilor din Ungaria, pe cati ia-ti fortat sa-si schimbe numele din Ion in Janos ?

oana15.Mar.10-13:31hs
Atunci au avut tupeu dar acuma majoritari in Tg Mures sunt romani si in judet sunt tot romani iar puterea e in Harghita si Covasna!

Jiji15.Mar.10-13:50hs
Draga Oana, oare cum a devenit targu mures oras majoritar roman, daca pana acum a fost majoritar locuita de maghiari(secui), si a fost infintata de secui: "În 1332 - 1370 Târgu Mureş figurează într-un registru de dijmă al Papilor ca Novum Forum Siculorum (Târgul nou al secuilor)" Este bine sa te lauzi acum ca sunteti majoritari, dupa ce s-au facut si se mai fac importuri masiv de romani. Cu ajutorul statului se deruleaza o asimilare fortata. Tu pomenesti de tupeu? pai daca ar fi ca fiecare roman din Tg Mures ar trebui sa se mute unde isi au bunicii lui mormintele, cred ca 60% ar trebui sa de duca dincolo de carpatzi.
Valahi flamanzi, sub emblema unei istorii mincinoase cladite pe timpul comunismului acaparati si puneti labele murdare pe tot ce apucati. Nimeni nu contesta ca romanii dupa imigrarile masive din evul mediu nu au devenit majoritari in ardeal spre mijlocul sec XVIII, dar in secuimea nu v-a apartinut niciodata. Nu m-ar mira ca peste 50 de ani sa apara careva care sa dovedeasca, ca Italia si Spania sunt pamant romanesc...marsh

misu15.Mar.10-13:56hs
Ba Vasile, vad ca si tu esti un soarece care nu stie nimic. Cine nu te lasa sa vb romaneste aici in tzara fraere?Noi vrem dreptul de a ne folosi limba in institutii in localitatile unde suntem majoritari, in rest ne doare-n cot. dar vad ca esti si tu un baietzash care musca vreo 2 randuri din ziarele propagandiste si apor latra de parca ar fi cunoscator. Sa itzi zic cevam in romania din 1,5 milioane de maghiari, vreo 1 milion au numele scrise in lb. romana in buletin.

sioux15.Mar.10-14:01hs
...stimati beneficiari de _rubrica/facilitatea/posibilitatea_ :-"comment"- mai iesiti la aer curat din fata _tastat-URA _

Paul15.Mar.10-14:06hs
asa-s romanii: prosti si inghit mult rahat de-afara!

Cata15.Mar.10-14:16hs
jiji, azabar, secui,

daca mintea voastra e incapabila sa proceseze si tineti sa faceti dovada faptului ca aveti tarite in loc de creier, continuati pe linia pe care ati inceput. ca si in multe alte situatii va veti izbi cu capul (gol) de ziduri.

teza cu securitatea care avea interesul sa-si justifice existenta apartine AVO adica serviciului maghiar de informatii! uite asa fraierimea isi da cu sintgu-n dreptu.

secui, tu nici macar nu sti ce esti! ti-ai pierdut identitatea! ai fost maghiarizat si ai ajuns frunza-n vint! va meritati soarta ca stati la curul maghiarilor! veti disparea din istorie pt ca asta ati ales. v-ati alaturat calaului, adica celui care v-a dezmostenit de propria soarta!

jiji - nume predestinat imbecilismului: cei care au practicat si practica epurarea etnica sint maghiarii! esti un mincinos ordinar ca toata propaganda voastra in care ati investit milioane bune dar de care s-a ales praful si asta se va intimpla in continuare pentru simplul motiv ca mintiti de zeci/sute de generatii. esti prea spalat pe creier sa se poata discuta istorie cu tine! e diferenta de citeva mii de ani intre noi si voi. sintem prea intrelepti sa ne punem la mintea voastra. dar, nota bene, sa nu uitam 1919... ramine de referinta. asta spune tot despre cine sintem si cine sinteti! voua va place crima pe care ati practicat-o organizat impotriva romanilor, noua ne place pacea! asa ca, pentru a te feri de penibil, cel mai intelept ar fi sa taci. sau daca totusi te trezesti vorbind nu mai fa apologia CRIMEI!

nicu15.Mar.10-14:23hs
agentuile straine avea dreprate nea nicu in decembrie 1989 nu a iesit un scenariu si sa mai incercat o data in martie 1990, astai purul adevar

kla200515.Mar.10-14:25hs
omul fara tara, om cu doua fete...
am pus opinca romaneasca de doua ori pe parlamentul de la budapesta, a treia oara ii facem pachet si ii trimitem inapoi in Mongolia!!!

Jijel15.Mar.10-14:26hs
Iata inca un "cunoscator". CATA forevar. Probabil esti fan EBA. Epurare etnica in secuime? pei bhoule cata, anual sunt adusi o gramada de jandarmi aici de prin moldova. Politia, jandarmeria, armata(adica posturile bine platite) sunt in mana romanilor. Biserica ortodoxa isi continua expansiunea, se ridica, catedrale in localitati pur unguresti, oare banii aceeia nu ar avea un loc mai bun unde sa punem?
Cica noi facem epurare, ia uitate in statistici cum a devenit Tg Mures majoritar romanesc, probabil din cauza epurarii etnice a maghiarilor. Numarul romanilor in secuime creste alarmant, iar tu vorbesti de epurare. Un singur lucru ma linisteste, si anuma ca exista un singur Dzeu, in fata careia vor da sama atat romanii cat si ungurii vinovatzi.
IAr daca tu ai sange de dac mai bine nu ii spui nimanui, ca probabil in vest multi or sa rada de tine. Valea

kla200515.Mar.10-14:30hs
@ ardelean: tu numa ardelean nu esti...
cum poti sa spui asa ceva? dupa cat s-a luptat poporul roman sa se reintregeasca?
pune mana si citeste istoria acestui popor si poate o sa intelegi de ce nu suntem lasati sa fim iar o putere la fel cum am fost pe vremea getilor si in perioada interbelica
iar pentru toti cei care fac parte din etinia bozgoreasca va recomand cu caldura sa va mutati peste Tisa sau in Mongolia (de unde ati venit)

kla200515.Mar.10-14:33hs
@jijel - n-ar strica sa va mai reducem numarul, ordinari de bozgori
iar secuii au fost maghiarizati bine zice CATA
probabil a citit si a studiat ceva mai mult decat un "jiji"

Invatati-va istoria romani! Asa veti intelege cine sunteti si nu mai lasati migratorii sa ne jefuiasca!

Claus15.Mar.10-14:33hs
Mda, de doua ori atzi pus opinca, dar prin doua tradari consecutive a propiei aliantze. Ma mira cum de v-au primit in NATO la cat de bine schimbatzi voi tabara in functzie de cum bate vantul

Pfff, neam de getzi, europa tremura de spuperfortza si priceperea voastra. Mda, voi dacii v-ati facut faimosi in europa. Atentzie la buzunare

Patru15.Mar.10-14:36hs
sa studiezi din cartile de istorie romanesti bazate pe "adevarul" pur este o mare realizare. Bravo! stai jos, nota 4

kalo15.Mar.10-15:01hs
Eu cred ca si maghiarii ca si romanii nu aveau cum sa vada viitorul atunci. O sa ziceti, ce viitor? Nu eram noi si maghiarii singurii. Hai sa luam cazul fostei Iugoslavii. S-au batut (intre ei) pentru diverse treburi, pe diverse motive. Au murit multi oameni nevinovati. Multi. S-au separat. Acuma, se pune problema intrarii in UE. Sunt convins ca mai repede sau mai tarziu vor intra toti (Serbia, Croatia, Slovenia si toti ceilalti). Puteti sa-mi spuneti si mie cui a folosit tot ce s-a intamplat acum 10-20 de ani? Si, in afara de a arunca fosta Iugoslavie cu 25-50 de ani in urma, ce alte "rezultate" a avut? Pentru ce daca in curand vor intra in EU si tot n-o sa mai conteze?
Cred ca asa a fost si la noi la Tg. Mures. Nu se stia ce urmeaza si s-au incaierat. Pentru autonomie? Pentru ce? Ce motiv poti sa ai sa te bati cu vecinul care vorbeste o limba in plus si are alta religie? Daca vorbim de o lupta, asta este lupta politica. Nu armata si nici de strada. Din cate am citit au cerut cetatenie maghiara si Budapeste i-a refuzat. In plus, acuma fiind in EU, cred ca toata lumea este de acord ca asa ceva ar fi lipsit d eorice sens sa se intample in zilele noastre. Deci, n-am fost capabili sa vedem viitorul nici noi si nici maghiarii? Si, asumand ca a fost un conflict regizat, asta este cauza pentru care asa ceva a fost posibil (pentru ca daca cineva ar merge acuma si ar incerca sa atate asa un conflict, nu cred ca ar avea sanse de reusita)?
Cred ca si noi si maghiarii suntem in "aceeasi barca". Avem un dusman comun: SARACIA!!! Cu SARACIA trebuie sa ne batem UMAR LA UMAR!!!!

johan15.Mar.10-15:04hs
Muie BOZGORI de maine!Lasati sa se bucure azi.

maghiar15.Mar.10-15:40hs
pentru KLA2005..Mai opincarule,romanii s-au batut pentru reintregire?cu ce?vrei sa spui ca au cerut voie de la turci in 1600 sa fac unirea,adica sa anexeze transilvania,si la fel la 1918 cand s-au dat la intelegere cu rusii..hai sa fim seriosi,romanii au fost tot timpul un popor care prefera sa platesca tribut si sa fie impins de la spate sa faca ceva,decat sa construiasca din proprie initiativa...
incercati acum asimilarea maghiarilor,daca a-ti vazut ca nu puteti sa-i alungati ca si pe sasi si pe svabi,a-ti zis ca hai sa ne amestecam cu ei..mai greu..tot vrobind de radacini,mongolii au ochi oblici,deci prin urmare ar trebuii ca si maghiarii sa fie la fel,dar turcii la fel ca si majoritatea romanilor din sud,sunt mai bruneti si mai inchisi la piele..deci trageti singuri concluzia..

florea15.Mar.10-17:22hs
@maghiar
"incercati acum asimilarea maghiarilor," Esti prost ? Crezi ca vrem sa ne spurcam ?
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Re: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #104 : Martie 16, 2010, 12:09:40 »
Memorat
Pagini: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 1009
Schimbă forumul: