Main Content:

Pagini: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 1009

ARICOLE DE PRESA

 • buzdugan
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 3257
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #180 : Aprilie 13, 2010, 10:13:44 »

!!!* Articol apărut şi în ediţia tipărită a ziarului

Cătălin Voicu, Johannis, socrul şi procurorul-şef

06 Aprilie 2010 19:40 | Anchete
Turnul Sfatului
Arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu a creat mare aprindere în presa națională și nu numai.
Prea puțini dintre sibieni, însă, au și citit cu atenție stenogramele din dosarul Voicu.

Astfel, într-una din înregistrarile făcute publice ”pe surse” de hotnews.ro apare o discuție între pesedistul Cătălin Voicu și Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanței, Radu Mazăre. Discuția înregistrată înaintea alegerilor prezidențiale face referire la postul de ministru de Interne, iar în discuție este pomenit numele primarului Sibiului, Klaus Johannis, socrul săi, alături de ”procurorul șef de la Sibiu”.

Mazăre Alexandru: Cum facem să nu pierdem ministeru` ăsta la negocieri?

Voicu Cătălin: Nici o problemă, colegule! De exemplu, miniștrii îi va... (neinteligibil) ... Johannis. Deci, socru-său.... a.... am discutat cu procuroru` șef de la Sibiu, pentru că de la ăsta ...(neinteligibil) ...susțină, asta vreau să rămână numai între noi doi!

Mazăre Alexandru: Nu, da, am înțeles.

Voicu Cătălin: Să-i transmită clar: "Nu te bagi peste noi, te rog eu!" Colegule, mă uit la tine ca la fratele meu. Nu cumva discuți cu cineva chestiile astea!

Nimeni nu are vreo legătură

 

Am cerut părerea celor pomeniți în această stenogramă, iar rezultatul relativ previzibil e că nimeni nu îl cunoaște pe senatorul arestat de DNA. ”Nu îl cunosc și nu am vorbit cu domnul Voicu. Nici eu, nici socrul meu”, a declarat Klaus Johannis. Mai departe, prim-procurorul sibian, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Irimie. ”Am citit acest lucru, dar nu este nicio legătură. Eu nu îl cunosc pe Cătălin Voicu”, spune Irimie. După care, atrage atenția asupra unui alt fapt. ”În județ nu numai eu am titulatura de procuror șef. Suntem mai mulți, vreo nouă cu totul”. Iar după cum știe tot Sibiul, până către finele anului trecut, cel ”mai tare” procuror-șef era cel de la Mediaș, Ioan Lascu. Pe lângă faptul că era cel mai longeviv procuror din țară într-o astfel de funcție, este și tată procurorului - șef al României, Codruța Kovesi. ”Nu, domnule, nu aveam nicio treabă. Nici măcar pe primarul Johannis nu îl cunosc. Noi aveam sasul nostru aici, pe domnul Thellmann. Dosarele la Sibiu, acolo sunt, eu nu am nicio treabă aici. Și am și ieșit la pensie”, a declarat Lascu.

Voicu, senatorul acuzat

În urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, senatorul Cătălin Voicu a fost arestat de DNA, care a solicitat acest lucru. Voicu este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Cătălin Voicu ar fi uzat de influenţa sa, în schimbul unor foloase, în dosare în care erau interesaţi Costel Căşuneanu, senatorul PSD Alexandru Mazăre, omul de afaceri Marius Locic, Marian Oprişan, Maria Schultz, vicepreşedinta organizaţiei PSD Dolj, notarul Manuela Mitrea, liderul PNL Ludovic Orban.


vizualizari: 916
http://www.turnulsfatului.ro/2989/catalin-voicu-johannis-socrul-si-procurorul-sef.html
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #181 : Aprilie 13, 2010, 13:52:29 »

Amănunte despre Ernest Vardanean, ziaristul arestat la Tiraspol aprilie 13, 2010
Înscris în: Republica Moldova, Transnistria
Tags: Ernest Vardanean, Lucia Aprodu, Tiraspol
Rate This

Quantcast

O instanţă judecătorească a regimului separatist din Tiraspol a prelungit cu 60 de zile mandatul de arestare a ziaristului Ernest Vardanean.

Lucia Aprodu din Chişinău, fostă colegă de facultate cu Ernest Vardanean, dar din ani diferiţi, scrie despre jurnalistul arestat:

    Ernest Vardanean e din Tiraspol. A făcut ştiinţe politice la Chişinău (a absolvit cu un an după mine), face de 7 ani jurnalism, a fost reporter al agenţiei de ştiri “Novîi Region” în Transnistria, iar din 2009 scrie pentru săptămînalul “Puls” din Moldova. Dimineaţa venea cu microbuzul la Chişinău, iar seara pleca înapoi acasă, la Tiraspol. N-avea de unde să ia bani pentru încă o chirie cînd îl aştepta acasă soţia şi doi copii. Nu ştiaţi? Cea mică are 5 luni. Cinci. Luni.

    Ernest vorbeşte vreo şapte limbi: engleză, franceză, germană, română, rusă, armeană, şi nu mai ştiu care. În 2009, cît era la gazetă, a depus actele să se angajeze la Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. A trecut trei etape ale concursului, a fost selectat, aştepta în ultimele luni oferta şi contractul cu ONU. Aştepta să meargă cu familia pe 2 ani la NY. De cîteva luni nu mai era corespondent titular la ziar. Fusese şi prevenit – auzi, băiete, o dai prea des pe la Chişinău, mai stai şi acasă. Ai soţie, copii, vezi şi tu…

    Ernest e acuzat de spionaj şi înaltă trădare. SPIONAJ şi ÎNALTĂ TRĂDARE. A Transnistriei, a statului suveran “Republica Moldovenească Nistreană”. După legile regiunii, riscă pînă la 20 ani de puşcărie. (…)

    Colegii de la ştiri au aflat vestea cu Ernest vineri, pe la aproape de 4. În emisiunea Mihaelei Gherasim de la 16.05 au reuşit să ia legătura prin telefon cu soţia lui Ernest, Irina, care era la Tiraspol. Irina a spus cît a ştiut, cît a putut, iar postul a făcut din cele spuse reportaje. Am băgat şi eu unul, în emisiune.

    După această intervenţie telefonică, Irina nu a mai fost de găsit. Au telefonat-o colegii, şi de la noi, şi din alte posturi, de pe la 5, şi nu a mai răspuns. Nici mie, la 8. Are telefonul închis. Nu ştim ce face Irina, ce fac copiii, dacă sînt bine. Tiraspolul e totuşi oraşul lor natal. Înţeleg asta şi totuna mă ia groaza.

    Multe surse, pînă şi vicepremierul Osipov, omul cu pricina, spun că Ernest nu e unicul. Sursele şi Osipov spun că mai mulţi jurnalişti, mai ales din acei care nu au manifestat devotament faţă de administraţia regiunii, şi Ernest e printre ei, au fost vizitaţi, telefonaţi sau intimidaţi pe alte căi de către MGBul transnistrean în ultima perioadă. Nu e la modă să nu fii patriot în Transnistria, înţelegeţi? Pentru că nu era patriot al Transnistriei cum scrie cartea, Ernest a fost acuzat de înaltă trădare şi spionaj.

Mai citeşte: Ziaristul Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol pentru spionaj în favoarea Moldovei
 
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #182 : Aprilie 13, 2010, 21:17:01 »

Cred ca am devenit uituc, scz. Mi-am adus aminte si trimit pt portal un articol aparut in "Die Presse" la 20 de ani de la Revolutie. Presa de limba germana, chiar daca e f critica de cele m multe ori, nu neglijeaza Revolutia noastra din 1989. Anul trecut au avut o serie de article mari scrise special pt implinirea celor douzeci de ani de la evenimentele din `89.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #183 : Aprilie 13, 2010, 21:28:14 »

"Der blutige Sturz des Bukarester Diktators", Radu Filipescu si o scurta cronologie a evenimentelor de atunci.
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #184 : Aprilie 14, 2010, 10:11:08 »

New York Times din 24 decembrie 1989: “Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: Perestroica!” aprilie 14, 2010
Înscris în: revoluţia română din 1989
Tags: 1989, CFSN, Consiliul Frontului Salvării Naţionale, decembrie 1989, Francis X. Clines, Gheorghi Arbatov, Gyula Horn, Mediafax, Mihail Gorbaciov, New York Times, Nicolae Ceauşescu, Nicolai Rîjcov, revoluţia din 1989, revoluţia română, TASS, Tratatul de la Varşovia
Rate This

Quantcast

Ziarul “New York Times” din 24 decembrie 1989 publică articolul lui Francis X. Clines despre unele declaraţii sovietice legate de revoluţia română. Fiindcă astăzi Gorbaciov vizitează România, după cum anunţă Mediafax (linc), hai să ne amintim ce declara Gorbaciov despre revoluţia română în decembrie 1989, aşa cum a consemnat “New York Times”. Comentariile mele sînt inserate în text cu litere cursive, între paranteze drepte.

Gorbaciov spune că se va sfătui cu aliaţii despre ajutorul de dat românilor

Moscova, 23 decembrie. Preşedintele Mihail Gorbaciov, aparent nereferindu-se la ajutor militar, a spus astăzi că se va sfătui cu membrii Tratatului de la Varşovia cu privire la ajutorarea poporului român în “justa sa cauză” de a se opune forţelor care luptă să-l readucă la putere pe Nicolae Ceauşescu.

“Organismele noastre guvernamentale şi cetăţenii iau măsuri fiindcă în următoarele una sau două zile s-ar putea să fie nevoie de ceva ajutor sau de medicamente, din pricina acestor tulburări”, a spus dînsul.

Demnitarii de la Kremlin au minimalizat repede sugestiile că s-ar lua în discuţie un ajutor militar.

“Nu trebuie să repetăm greşelile”

Primul ministru Nicolai Rîjcov a declarat că aşa ceva ar fi “inacceptabil”, în opinia sa. “Nu trebuie să repetăm greşelile” a spus domnul Rîjcov ziariştilor după comentariile domnului Gorbaciov în faţa Congresului Deputaţilor Poporului [una din camerele parlamentului sovietic de la acea vreme].

“Recent am reevaluat evenimentele din 1968 din Cehoslovacia”, a spus dînsul, referindu-se la condamnarea făcută în această lună de Kremlin şi de alte ţări din Tratatul de la Varşovia cu privire la invazia din 1968 condusă de sovietici care a pus capăt mişcării democratice cunoscute sub numele de Primăvara de la Praga. “Trebuie să repetăm asta după numai cîteva zile?”, a întrebat el. [În 4 decembrie 1989, la întrunirea ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia, la care a luat parte şi Ceauşescu, s-a adoptat o declaraţie de condamnare a intervenţiei militare din 1968 din Cehoslovacia. Vezi amănunte despre respectiva întrunire pe acest blog (linc)]

Kremlinul “se referă în principal la ajutor medical” a spus Gheorghi A. Arbatov, un consilier de rang de la Kremlin care conduce Institutul sovietic de studii americano-canadiane.

Întrebat dacă ajutorul militar a fost luat în discuţie, Arbatov a răspuns: “nimeni n-a vorbit despre aşa ceva”.

“Calea reînnoirii democratice”

Mai tîrziu în cursul zilei, guvernul sovietic a emis o declaraţie de susţinere a poporului român, descris ca “eliberîndu-se de regimul autoritar şi preluînd calea reînnoirii democratice”.

Guvernul a făgăduit “ajutor umanitar imediat şi eficient” şi a anunţat că susţine “eforturile Consiliului Frontului Salvării Naţionale”, noul guvern provizoriu anti-Ceauşescu. Declaraţia spune că Frontul uneşte “forţele progresiste ale societăţii”.

Domnul Gorbaciov şi alţi demnitari sovietici au arătat o mare atenţie faţă de lupta din România, unde guvernul lui Ceauşescu s-a împotrivit multă vreme conducerii lumii comuniste de către Kremlin.

Preşedintele sovietic, vorbind cu un aer grav despre luptele de peste noapte din Bucureşti, a spus că “mai există încă focare de rezistenţă”.

“Impresia generală, pe baza informaţiilor pe care le avem, deşi acestea se schimbă permanent, este că susţinerea populară pentru schimbări este în creştere şi că armata este de partea schimbării”, a spus domnul Gorbaciov. Noaptea trecută, televiziunea guvernamentală sovietică a oferit telespectatorilor emisiuni însufleţite despre revolta populară din România. Au fost arătate cadavre dezgropate descrise ca victime ale masacrului făcut de forţele lui Ceauşescu, precum şi un cetăţean scuipînd pe o fotografie a domnului Ceauşescu. S-a pomenit despre conturi bancare secrete care erau controlate de familia Ceauşescu. Cînd membrii echipei televiziunii sovietice au anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: “Perestroica!”.

Se discută trimiterea de medicamente, nu de trupe

În această dimineaţă, agenţia de presă TASS, care transmite corespondenţe din prima linie de la Bucureşti, a raportat că demnitari sovietici au fost puşi în “primejdie serioasă” de forţele lui Ceauşescu. TASS a declarat că lucrători sovietici au fost răniţi şi că s-a tras asupra caselor şi proprietăţilor sovietice, care au fost avariate de trupele poliţiei secrete.

TASS a cerut ca poliţia secretă română să înceteze a mai “primejdui viaţa cetăţenilor sovietici”. [Declaraţia agenţiei de presă TASS a apărut în "Pravda" din 24 decembrie 1989 şi a fost deja prezentată pe acest blog (linc)] Astă dimineaţă reporterii TASS din Bucureşti au trebuit să părăsească birourile lor datorită luptelor intense, a anunţat agenţia de presă.

Cugetînd la violenţa continuă din România, domnul Gorbaciov a hotărît să discute posibilitatea unei “acţiuni coordonate” a ţărilor Tratatului de la Varşovia “în scopul susţinerii poporului român”, relatează agenţia TASS. Se aşteaptă ca duminică să se întîlnească miniştrii de externe ai ţărilor din Tratatul de la Varşovia pentru a discuta tulburările din România, a spus Gyula Horn, ministrul de externe ungar.

Domnul Gorbaciov a declarat că Moscova deja a trimis primele avioane încărcate cu ajutoare şi echipamente medicale, dar acestea au rămas blocate în aeroportul din Bucureşti.

Mai citeşte alte relatări ale presei internaţionale despre revoluţia română în pagina “Mass media străină în decembrie 1989″.

Vezi şi articolele:
- Ruşii şi revoluţia română, 2 păreri opuse: Ion Raţiu şi Virgil Măgureanu
- Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
- Samoşchin: “Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989
- Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
 
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #185 : Aprilie 15, 2010, 08:51:04 »

Teroriştii, “cele mai înrăite fiare cu chip de om”. “România Liberă” din 29 decembrie 1989 aprilie 15, 2010
Înscris în: revoluţia română din 1989
Tags: 1989, Constantin Popa, decembrie 1989, Elena Ceauşescu, Emil Munteanu, Nicolae Ceauşescu, revoluţia din 1989, revoluţia română, România Liberă, terorism, terorişti
Rate This

Quantcast

În “România Liberă” din 29 decembrie 1989 Emil Munteanu publică un reportaj despre acele “fiare cu chip de om” pe care le-a găsit la spital – teroriştii. Cred că e interesant de recitit acest articol.

"Cine sînt teroriştii", articol în "România Liberă" din 29 decembrie 1989

    Am fost şi am rămas un popor omenos. Pentru toţi. Chiar şi pentru cele mai înrăite fiare cu chip de om. Spitalele i-au găzduit pe teroriştii răniţi, i-au tratat ca pe pacienţi obişnuiţi, medicii respectînd întru totul jurămîntul lor profesional. Fiarele rămîn însă fiare. Constantin Popa, 21 de ani, cu o forţă fizică ieşită din comun, ajunge la Spitalul de Urgenţă. Este rănit, dar zbiară cît îl ţine gura: “Trăiască Ceauşescu!”, “Mor pentru Ceauşescu!”. O singură fiolă de plegomazin este suficientă pentru a linişti un om agitat, pînă la adormire. Lui i se administrează opt, asociate cu diazepam şi fenobarbital. Nici o reacţie. Se zbate, ameninţă, nesimţind durerea provocată de rană. Este legat pe targă fedeleş, patru bărbaţi în putere îl ţin întins, dar cu forţa sa fizică neobişnuită îndoaie pur şi simplu targa de metal. Zbiară către un interlocutor numai de el văzut: “Am ucis copii ca să-l pot salva… Misiunea mea este să omor oameni. O voi face, o voi face!” Înainte de a refuza să mai vorbească a apucat să răspundă la cîteva întrebări ale medicilor. Două amănunte am reţinut: “La intrarea în catacombele special construite la aşa-zisa Casă a poporului, atunci cînd cîinilor li s-a smuls lesa spre a-i asmuţi spre oameni, a primit o băutură foarte tare. Parola de recunoaştere pentru cîrtiţele ceauşiste era chiar… Hoo Ceauşescu!”. Sperăm ca după anchetă să aflăm mai multe.

    Despre alţi doi terorişti nu vom mai auzi, căci au decedat în zilele următoare prinderii. Medicii ne povestesc despre mutrele lor îngrozitor de înverşunate, despre ura din priviri şi permanentele ameninţări. “Dacă mor eu, vin alţi 400 care vă vor termina pe toţi”. Altul: “Am schimbat vreo 20 de meserii. Doar Ceauşescu mi-a redat demnitatea, încadrîndu-mă în securitatea sa secretă”. Adică în haita de lepădături, drogate, cu singura ştiinţă – aceea de a ucide. Iată fizionomia celor care au tras şi mai trag în noi de pe acoperişul blocurilor, de la ferestrele caselor conspirative. Medicul psihiatru Mircea Dan Militaru ne confirmă bănuiala că toţi aceşti terorişti sînt dopaţi, au primit un stimulent psihic care le înzeceşte puterea şi pofta de a ucide.

    La ora cînd aştern pe hîrtie aceste rînduri, ultimii trei suspecţi sînt ridicaţi de la Spitalul de Urgenţă pentru a fi anchetaţi. I-am văzut, am discutat cu ei, se dau drept victime nevinovate ale întîmplării de a se fi aflat întîmplător în clădirea Consiliului de stat, un fel de sacrificaţi în mod intenţionat de alte trupe speciale ale dictatorului. Greu de aflat acum ce-i în capul lor. Le lipseşte doza de întăritor şi încearcă viclenia? Nu ne putem pronunţa. Dacă primim confirmarea că şi aceştia sînt terorişti vom reveni cu amănunte foarte interesante.

Interesantă menţiunea făcută de “România Liberă” din 29 decembrie 1989 că teroriştii “au tras şi mai trag în noi”. Este o dovadă că în 29 decembrie 1989 focurile încă nu încetaseră, contrar a ceea ce se afirmă mai nou că executarea lui Ceauşescu a avut ca efect încetarea focurilor.

Acelaşi număr din “România Liberă” mai consemnează prezenţa la spital a mamei Elenei Ceauşescu
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #186 : Aprilie 15, 2010, 10:59:38 »

Gorbaciov: “Ideea că am decis, cu Bush, înlăturarea regimului din România, la Malta, e un mit” aprilie 15, 2010
Înscris în: revoluţia română din 1989
Tags: Elena Ceauşescu, George Bush, Ion Iliescu, Li Peng, Malta, Mihail Gorbaciov, Nicolae Ceauşescu, URSS
Rate This
 

Fostul preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov aflat în vizită în România, a declarat, ieri seară la ProTV, că ideea potrivit căreia, la Malta ar fi hotărît, împreună cu preşedintele american George Bush, înlăturarea regimului din România, este un mit şi că nu au existat astfel de discuţii, anunţă agenţia Mediafax (linc).

Gorbaciov a calificat zvonurile de acest fel drept “invenţii”.

De asemenea, Mihail Gorbaciov a spus că Ion Iliescu nu a telefonat la Moscova ca să ceară intervenţia armatei sovietice. Întrebat în ce împrejurări l-a cunoscut pe Ion Iliescu, Gorbaciov a spus că s-au cunoscut în ultima etapă a desfăşurării evenimentelor din Rusia şi din Europa. “Nici nu l-am cunoscut înainte”, a spus Gorbaciov.

Întrebat dacă a existat o implicare a serviciilor secrete din Rusia în evenimentele din România în decembrie 1989, Gorbaciov a răspuns negativ. El a mai spus că serviciile secrete ruseşti nu s-au implicat în nici o ţară.

Referitor la împuşcarea soţilor Ceauşescu, Gorbaciov a declarat (linc): “Cînd vorbim de Ceauşescu, a cărui viaţă s-a terminat destul de dramatic, nu aş vrea ca nici în cele mai grele situaţii să se hotărască lucrurile astfel. Există judecătorie, există instituţii, presă, trebuie ca astfel de lucruri să fie discutate. Dar cînd văd aceste cadre, cum văd cum pur şi simplu i-au împuşcat, ca pe nişte animale sălbatice, este de neînchipuit. Dar el a permis această situaţie, în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare. Asta este inacceptabil”.

În acelaşi timp, Ion Iliescu a dezminţit zvonurile că ar fi fost coleg de facultate cu Gorbaciov (linc), precizînd că a fost coleg de facultate numai cu cel care avea să devină primministrul Chinei, Li Peng.

Mai citeşte declaraţiile lui Gorbaciov despre revoluţia română făcute chiar în decembrie 1989: New York Times din 24 decembrie 1989: “Cînd echipa televiziunii sovietice a anunţat o mulţime numeroasă din Bucureşti că va apărea la televiziunea sovietică, mulţimea a urlat bucuroasă: Perestroica!”.
 
Memorat
 • buzdugan
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 3257
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #187 : Aprilie 15, 2010, 17:48:23 »

!!!Caracterizări(iliescu)

Petre Ţuţea - „...El se află în treabă. Pentru activiştii de partid aflarea în treabă e metodă de lucru. Ăştia sunt activiştii de partid -- e neobolşevismul actual al României... Păi el a declarat în platforma-program că admiră valorile ideale ale comunismului! Cum ai spune: sunt încântat de dulceaţa şi de deliciul produs în mine de cancer...

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Iliescu
http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C5%A3ie:Ion_Iliescu
http://ro.wikipedia.org/wiki/WP:RD
Ion Iliescu, "omorat" pe Twitter si Wikipedia
http://www.ziare.com/ion-iliescu/stiri-ion-iliescu/ion-iliescu-omorat-pe-twitter-si-wikipedia-1009566
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #188 : Aprilie 16, 2010, 07:27:58 »

New York Times din 7 ianuarie 1990. Şevardnadze la Bucureşti: “Tratatul de la Varşovia nu este în mod arbitrar legat de un anume sistem politic” aprilie 16, 2010
Înscris în: revoluţia română din 1989
Tags: 1989, decembrie 1989, Edurad Şevardnadze, Elena Ceauşescu, Ion Iliescu, Mihail Gorbaciov, New York Times, Nicolae Ceauşescu, Partidul Comunist Român, Petre Roman, revoluţia din 1989, revoluţia română, Tratatul de la Varşovia
Rate This

Quantcast


Ziarul “New York Times” din 7 ianuarie 1990 relatează despre vizita lui Eduard Şevardnadze, ministrul de externe sovietic, la Bucureşti. “Moscova a făgăduit ajutor Bucureştiului” este titlul sub care publică “New York Times” reportajul.

Iată ce mai citim în “New York Times”:

Şevardnadze a mai declarat că România nu va mai furniza Uniunii Sovietice produse lactate şi carne, de care guvernul [român] a spus că are nevoie să fie distribuite populaţiei.

În ultimul an, una după alta ţările est-europene au desfăcut legăturile care le ţineau în orbita ideologică sovietică. Cazul revoluţiei române reprezintă unul special, ca urmare a conducerii autoritare a lui Ceauşescu.

“Noi nu acceptăm dictatura”, a spus domnul Şevardnadze. “Dictatura nu este acceptabilă, fie că e vorba de una comunistă sau de una burgheză”.

Relaţiile sovietice cu domnul Ceauşescu au fost încordate de mai mulţi ani, întîi datorită politicii externe independente a conducătorului român, iar mai recent din pricina refuzului acestuia de a urma pilda preşedintelui Mihail Gorbaciov şi a-şi liberaliza guvernarea internă. În loc de aşa ceva, în ultima perioadă domnul Ceauşescu a stat singur printre vecinii şi aliaţii Moscovei ca un obstacol la schimbare.

Simţăminte neplăcute reamintite

Astăzi domnul Şevardnadze a lăsat să se înţeleagă propria sa iritare faţă de dictatorul de 71 de ani. “Vă spun sincer că după ce mă întîlneam cu Ceauşescu, totdeauna mă întorceam în ţară cu simţăminte neplăcute”, a spus dînsul.

Din primele zile de cînd au preluat puterea, membrii noului guvern român – mulţi dintre ei membri ai Partidului Comunist cu vechi legături la Moscova – au subliniat că România va rămîne în Tratatul de la Varşovia, despre care Moscova a insistat că vrea să-l păstreze printre schimbările din Estul Europei.

Astăzi domnul Şevardnadze a spus că discuţiile dintre cele două guverne asupra viitorului Tratatului [de la Varşovia] vor continua. “În principiu, am căzut de acord să continuăm consultările astfel încît treptat să facem transformări în cadrul acestui Tratat şi ca urmare să avem o organizaţie militară cu o nuanţă politică”, a afirmat.

Purtătorul de cuvînt al guvernului român s-a făcut ecoul acestui gînd. Problema este mai puţin acută aici decît în altă parte a Europei de Est, fiindcă România nu are graniţă cu Vestul şi participarea sa în Tratatul de la Varşovia în perioada domnului Ceauşescu a fost doar cu  numele. De la sfîrşitul anilor ‘50 nici un fel de trupe sovietice n-au fost staţionate în România, iar trupele româneşti n-au participat la aplicaţiile militare ale alianţei din anii ‘60.

Sînt acceptate diferenţele politice

Domnul Şevardnadze a spus că nu consideră semnificativ dacă membri ai Tratatului de la Varşovia vor avea alte sisteme politice decît cel adoptat de guvernul sovietic.

“Mi se pare că Tratatul de la Varşovia nu este în mod arbitrar legat de un anume sistem politic”, a spus dînsul. “Există anumite interese comune. Cred că aceste interese – naţionale, geopolitice – trebuie să fie păstrate atît timp cît există o altă alianţă politică şi militară, NATO”.

În timp ce Moscova găseşte noul guvern român o schimbare binevenită faţă de domnul Ceauşescu, revoluţia de aici are pentru ea şi anumite aspecte tulburătoare. Deşi ultima care s-a schimbat, România este acum unica ţară din Tratatul de la Varşovia care a făcut peste noapte irelevant rolul conducător al Partidului Comunist. Această problemă este acum în dezbatere în Uniunea Sovietică, unde domnul Gorbaciov apără proeminenţa Partidului Comunist.

Revoluţia română, deşi alimentată în principal de ura covîrşitoare faţă de regimul Ceauşescu, a fost deasemenea puternic anticomunistă, iar observatorii de aici spun că Partidul Comunist are puţine şanse să-şi revină vreodată.

Dar domnul Şevardnadze a exprimat astăzi susţinere pentru revoluţie şi pentru guvernul provizoriu, despre care a spus că a acţionat într-un “mod corect” – o aluzie aparentă la executarea domnului Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena, în 25 decembrie.
Memorat
 • leo
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 719
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #189 : Aprilie 16, 2010, 07:42:50 »

Băsescu retrage titlul de revoluţionar la 3 foşti colaboratori ai securităţii aprilie 16, 2010
Înscris în: Certificatele de revoluţionar
Tags: CNSAS, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Constantin Boncu, Ioan Bălăceanu, Pavel Buzgău, revoluţionari, securişti, Traian Băsescu
Rate This

Quantcast

Joi 15 aprilie 2010, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de retragere a titlului de revoluţionar pentru Ioan Bălăceanu, Constantin Boncu şi Pavel Buzgău, care au fost dovediţi drept foşti colaboratori ai securităţii. Faptul este anunţat pe saitul Administraţiei Prezidenţiale (linc).

Toate cele 3 persoane amintite apar în informarea pe care CNSAS-ul mi-a trimis-o legată de colaboratorii securităţii aflaţi printre revoluţionari şi pe care am publicat-o în 27 noiembrie 2009 pe acest blog (linc).

Conform art. 8 din Legea 341/2004 care reglementează problema certificatelor de revoluţionar, “de prevederile acestei legi nu beneficiază persoanele, civili sau militari, care sînt dovedite a fi fost implicate în activităţile fostei securităţi ca poliţie politică”.

Mai citeşte:
- Revoluţionari, colaboratori ai securităţii, şi reluarea manipulării pe acest subiect
- Colaborarea cu securitatea a revoluţionarului Ioan Itu
- Fostul deputat şi rănit în revoluţie Vasile Bărbat şi colaborarea sa cu securitatea
- Încercări ale CPRD de a schimba înţelesul art. 8 din Legea 341/2004
- Le Monde: “Mulţi ofiţeri de securitate au primit certificate de revoluţionar”
- Situaţia verificării revoluţionarilor de către CNSAS
- Un precedent: Anularea certificatelor de revoluţionar pentru informatorii securităţii
- Ion Caramitru în decembrie 2009 (2): Securistul nostru, care se ocupa de 3 teatre, a devenit luptător cu merite deosebite în revoluţie (video)
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #190 : Aprilie 16, 2010, 10:35:08 »

Nu credeam sa-nvat a-l lauda pe Basescu vreodata... Strict pt retragerea titlurilor de revolutionar, sa dam Cezarului ce e al Cezarului.
Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #191 : Aprilie 16, 2010, 10:38:02 »

http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12020&_PRID=
COMUNICAT DE PRESĂ
(15 aprilie 2010)

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 15 aprilie a.c., următoarele decrete:

• Decret privind acordarea Drapelului de Luptă Batalionului 1 CIMIC;

• Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor de poliţie Făinişi Cristian cu Ministerul Administraţiei şi Internelor;

• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului Bălăceanu Ioan;

• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului Boncu Constantin;

• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului Buzgău Pavel;


• Decret pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a Contractului de finanţare între România şi Banca Europeană de Investiţii aferent Proiectului de Modernizare a metroului din Bucureşti – etapa a IV-a, magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei – Universitate, semnat la Bucureşti la 12 noiembrie 2009;

• Decret pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a aderării României la Convenţia privind crearea unei Organizaţii Europene pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT), adoptată la Geneva la 24 mai 1983 şi la Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Organizaţiei Europene pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT) adoptat la Darmstadt la 1 decembrie 1986;

Legi promulgate:
• Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România;

• Decret pentru promulgarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare;

• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea plăţii cotizaţiei anuale ce decurge din calitatea României de stat-participant la Acordul multilateral de bază privind transportul internaţional pentru dezvoltarea Coridorului Europa - Caucaz - Asia, semnat la Baku la 8 septembrie 1998;

• Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea alin.(3) al art.12 din Legea fondului funciar nr.18/1991;

• Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2010 privind ratificarea Scrisorii de intenţie, semnată de autorităţile române la Bucureşti, la 5 februarie 2010 şi aprobată prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 19 februarie 2010, şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, convenit prin Scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române, semnată la Bucureşti la 24 aprilie 2009, şi prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 4 mai 2009, precum şi a Scrisorii suplimentare de intenţie, semnată de autorităţile române la data de 8 septembrie 2009 şi aprobată prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 21 septembrie 2009;

• Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/2010 privind ratificarea Memorandumului suplimentar de înţelegere (primul addendum la Memorandumul de înţelegere) dintre Uniunea Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 18 februarie 2010 şi la Bruxelles la 22 februarie 2010, la Memorandumul de înţelegere dintre Comunitatea Europeană şi România, semnat la Bucureşti şi la Bruxelles la 23 iunie 2009, şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2009 pentru ratificarea Memorandumului de înţelegere dintre Comunitatea Europeană şi România, semnat la Bucureşti şi la Bruxelles la 23 iunie 2009, şi a Acordului de împrumut, în sumă de până la 5.000.000.000 euro, dintre România, în calitate de Împrumutat, Banca Naţională a României, în calitate de agent al Împrumutatului, şi Comunitatea Europeană, în calitate de Împrumutător, semnat la Luxemburg la 23 iunie 2009 şi la Bucureşti la 18 iunie 2009.
Departamentul de Comunicare Publică
15 Aprilie 2010
Memorat
 • roby
 • Membru nou
 • *
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 25
 • Vezi Profilul
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #192 : Aprilie 16, 2010, 11:55:08 »

• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului Bălăceanu Ioan;

• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului Boncu Constantin;

• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului Buzgău Pavel                    CE ASOCIATIE A TRECUT DOSARELE?HuhHuh? SE STRANGE LATU !!!!!!!
Memorat
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #193 : Aprilie 16, 2010, 12:34:10 »

Avizul ,pentru cei trei l-au dat:
Ptr.dl.Balaceanu Ion AS. LUPT. DIN 22 DEC.1989 TURDA
    dl.Bozgu Constantin in nume personal ca ranit.
    dl.Buzgau Pavel FUNDAŢIA JUDEŢEANĂ ARAD A REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE 1989
Memorat

Putini am fost si multi am mai ramas.
Răspuns: ARICOLE DE PRESA
« Răspunde #194 : Aprilie 16, 2010, 14:24:06 »

Salut!
Nu cred ca este corect fata de D-l Boncu am fost in Germania cu el pentru protezare
Are un picior amputat si celalalt paradit dar intreg, sper sa nu fie el dar se face o mare nedreptate
Parerea mea
Memorat
Pagini: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 1009
Schimbă forumul: