Main Content:

Pagini: [1]

Procesul Revolutiei de la Cluj s-a inchis! Florian Caba si Carp Dando au scapat

 • Cosmina
 • Membru
 • **
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 57
 • Vezi Profilul


Generalul Florian Caba si capitanul Carp Dando au scapat fara condamnare in procesul Revolutiei de la Cluj, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a inchis procesul.

Judecatorii de la CEDO au precizat ca nu exista probe substantiale impotriva celor doi. Marturiile revolutionarilor si documentele vremii ii incrimineaza pe cei doi ofiteri, care au condus represaliile in zona strazii Horea si in centrului Clujului, in Piata Unirii, fosta Piata Libertatii, unde au murit 24 de oameni in decembrie 1989.

Asociatia pentru Adevarul Revolutiei din Cluj a initiat la finele anului 2010 o cerere prin care solicita CEDO sa oblige Romania sa redeschida procesul impotriva celor doi ofiteri. "Tinand seama de toate aspectele care i-au fost prezentate si in limitele competentei sale de a examina solicitarile formulate, Curtea a considerat ca nu au fost indeplinite conditiile de inadmisibilitate prevazute in Conventia Drepturilor Omului", se arata in informarea primita de la CEDO de Asociatia clujeana.

In dosarul "Revolutia de la Cluj" au fost judecati mai multi militari, iar patru au fost condamnati la inchisoare pentru moartea mai multor persoane, cea mai mare condamnare fiind primita de Ilie Dicu, cel care a condus trupele din zona hotelului Astoria, de pe strada Horea.

Capitanul Carp Dando, unul dintre cei doi ofiteri care a scapat de pedeapsa, a coordonat trupele din Piata Unirii (n.red fosta Piata Libertatii). Din ordinul lui Dando, militarii au impuscat mortal 24 de persoane si 56 au fost ranite.

Florin Caba era in decembrie 1989 ofiterul de legatura intre comandamentul Armatei a patra si trupele trimise in strada pentru a reprima revolutia de la Cluj. Potrivit datelor existente in dosar, Caba i-ar fi spus maiorului Ilie Dicu la plecarea din cazarma: "Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara".

Ilie Dicu a fost condamnat la inchisoare pentru ca a coordonat trupele din zona fostului hotel Astoria, unde a si impuscat in cap doi revolutionari, pe Emil Ciortea si Ioan Inclezan. Pentru faptele lui, Dicu a fost premiat de Caba cu 1.000 de lei, la intoarcerea in cazarma.

Cei doi ofiteri au fost scosi de sub urmarirea penala in 1998, cu toate ca initial au fost acuzati de omor deosebit de grav.

"Am atacat decizia procurorilor la Inalta Curte de Casatie care insa ne-a respins toate actiunile. In decizia procurorilor, acestia arata ca generalul Caba ar fi trebuit sa zica: Dicule, iti ordon, si nu, Dicule, daca trece unul de tine te fac tradator de tara. Acum Caba traieste bine mersi dintr-o pensie de general si isi rade de noi", a declarat Aurel Coltor.
Memorat
 • Cosmina
 • Membru
 • **
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 57
 • Vezi Profilul

Revolutionarii din Cluj cer la Haga si CEDO pedepsirea lui Florian Caba si Carp Dando, pentru crimele din 21 Decembrie
Presedintele Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei din judetul Cluj, Aurel Coltor, a declarat ca in luna ianuarie va depune plangere la CEDO si Tribunalul de la Haga pentru pedepsirea lui Carp Dando si Florian Caba.
Coltor a afirmat ca procurorii din Romania le-au dat neinceperea urmaririi penale, astfel ca cei doi, care sunt responsabili de moartea multor oameni in ziua de 21 decembrie 1989 de la Cluj, sunt liberi si nepedepsiti.

 

Capitanul Carp Dando a condus dispozitivul care a actionat in Piata Libertatii, unde au murit 14 revolutionari.

Locotenent-colonelul Florian Caba ocupa functia de sef de statului major al garnizoanei Someseni si se ocupa de legatura dintre plutoanele de represiune a revolutionarilor si comandamentul Armatei a IV-a Transilvania.

Florian Caba a coordonat direct plutonul care a actionat la Hotelul Astoria, sub comanda lui Ilie Dicu, caruia i-a spus la plecare din unitate: "Dicule, daca trece unul de tine, te fac tradator de tara".

In ciuda probelor, procurorii militarii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Carp Dando si Florian Caba. Revolutionarii clujeni au atacat masura la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar au pierdut, prin sentinta din 7 decembrie 2009.

 

"Florian Caba si Carp Dando nu au platit inca pentru crimele de la Cluj, deoarece procurorii au spus ca nu exista elemente constitutive pentru a proba faptele lor. Asociatiile de revolutionari vor face plangeri la CEDO si la Haga impotriva celor doi, in ianuarie 2011", a declarat Aurel Coltor.

In total, in 21 decembrie 1989 au murit 26 de persoane in confruntarile de la Astoria, din Piata Libertatii (n. red. actuala Piata Unirii), din Piata Marasti si de la fosta fabrica de bere din cartierul Manastur.
Pana acum, justitia din Romania i-a condamnat la inchisoare pe 6 dintre cei care au ordonat si pus in aplicare oprimarea Revolutiei de la Cluj.

Pedepse si capete de acuzare

Lt. col. Ilie Dicu " comandant de regiment la UM 01278 Someseni - 15 ani de inchisoare pentru omor calificat
General colonel Iulian Topliceanu - comandantul Armatei IV Transilvania - 10 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav
Ioachim Moga - prim-secretar al PCR Cluj " 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav
Col. Valeriu Burtea " comandant UM 01215 Floresti " 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav
Lt. col. Laurentiu Cocan " comandant de regiment UM 01278 Someseni - 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav
Fruntas Augustin Bolbos " achitat din lipsa de probe, acuzat de uciderea unei persoane
Memorat
 • Marius
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1077
 • Vezi Profilul
Răspuns:
« Răspunde #3 : Septembrie 09, 2019, 17:48:46 »Mircea Ioan Nițu‎ în Revoluția din 1989 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=525892561490864&set=gm.2330974023785434&type=3&theater

Citind Rechizitoriul Procesului Revoluției ( Cluj- Napoca )
Sau
Rasol de (povești cu)Pești cu sos (clei) de Melc , salată de Varză și Gogoși (cu smoală)

În Primul rând sunt deosebit de curios să știu ce fel de facultate a absolvit Ăla de a scris o asemenea Capo d'Opera care mai și poartă numele pompos de Rechizitoriul Procesului Revoluției . Cum poți frățică să Ignori tu o hotărâre judecătorească a Înaltei Curți de Casație și Justiție rămasă definitivă și investită cu formulă executorie ?! ( E vorba despre Decizia ÎCCJ Nr. 121 din 20 martie 2006 , rămasă definitivă de mai bine de 13 ani ) . Această hotărâre a avut ca bază de analiză și anchetă Rechizitoriul din 1998 întocmit de Parchetul de pe lângă tribunalul militar . Deci nu numai că nu respecți o hotărâre judecătorească, dar mai și negi rezultatele anchetei făcute tot de aceași instituție a statului???!!! Păi Bre , vi tu acuma după aproape 30 de ani și găsești Altceva ?! Nu mai bine rămâneai la ceea ce ești Doctorand în Copy-paste , și făceai ceva ce știi ? În rechizitoriul din 1998 nu apare Nicăieri că manifestanții au aruncat cu obiecte contondente în militari pentru că așa ceva nu a existat. Doar hainele Pictorului Gavril Ladiu au fost Aruncate , de pământ << "Pe cine aţi venit să împuşcaţi? Uite, dacă vreţi, trageţi!" - spune Ladiu şi-şi trânteşte căciula de asfalt, îşi leapădă paltonul şi-şi ridică bluza. >> ( Vezi Foto realizată de Domnul Răzvan Rotta care a făcut înconjorul Planetei datorită Paris Match). Se spune că au fost Sparte mai multe vitrine . Fals! Nici măcar Una nu a fost spartă. Se spune că după ora 17 la Anticariat , demonstranții au încercat să îi dezarmeze pe militari . Fals! Că militarii au tras salve de Avertizare în urma cărora S-a Întâmplat să Moară și să fie răniți Oameni. Măi să fie . Eu , ca martor, pot spune doar că , la Fabrica de Bere , a patra oară când s-a tras , a fost o salvă cam lunguță , au început să tragă în jurul orei 19 și nu s-au mai oprit din tras până după ora 22,30 ! Că manifestanții i-au Jignit pe militari - Da așa e , și la asta am fost martor - de fiecare dată după ce militarii trăgeau și rămâneau Oameni întinși pe caldarâm , cei prezenți huiduiau și strigau " Cri-mi-na-lii !" Că militarii erau nedormiți, insuficient hrăniți și în stare de stress fiind în stare de alarmă de luptă din 17 decembrie ‘89 . WOW !!! Asta am mai văzut, cum se încearcă să-i fie spălată Fața armatei. Că li se cerea militarilor să-și împuște comandanții și să li se alăture. Asta-i Nouă ! Păi mă tată , tu cam ce crezi că era pe acolo ?! Crezi că era așa , un fel de Șuetă la o cafea ?! Unde Părțile discută , schimbă impresii și negociază ?! Așa , un fel de talk-show?! Show a fost Doar la voi ! Pe străzile Timișoarei , Aradului, Clujului, etc. etc. au murit Oameni în râuri de sânge pentru ca voi azi să puteți călca în picioare Revoluția și Oamenii Revoluției.
RUȘINE !!! Voi Ataca , prin Toate mijloacele legale interne și internaționale pentru ca această Rușine, Insultă , Calomnie numită Rechizitoriul Procesului Revoluției să Dispară iar cei care l-au făcut și Semnat să plătească !
Iată mai jos Concluziile Parchetului privind situația din
“ Cluj- Napoca
În ziua de 21 decembrie 1989, în jurul orelor 12:00, în timp ce postul naţional de televiziune transmitea mitingul desfăşurat la Bucureşti în Piaţa Palatului, în momentul în care preşedintele Ceauşescu Nicolae a fost obligat să-şi întrerupă discursul şi transmisia TV a încetat, din clădirea aflată din Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca s-a strigat de mai multe ori „Victorie!”. Persoanele aflate în piaţă la acel moment au aflat despre evenimentul din Bucureşti şi au început să-i oprească pe trecători cu intenţia de a organiza un prim miting de solidaritate cu acţiunile revoluţionare din Timişoara şi Bucureşti.
În jurul orelor 15:00, un grup de aproximativ 15-20 de persoane s-a adunat în Piaţa Libertăţii şi au început să scandeze „Jos dictatura!”, „Libertate!” şi să cânte „Deşteaptă-te române”. Urmarea a fost că în piaţă s-a adunat un număr tot mai mare de clujeni. În jurul orelor 15:30, în Piaţa Libertăţii a oprit un autocamion militar din care au debarcat militari ai MApN. La debarcare, militarii au fost întâmpinaţi cu reacţii diverse. Unii protestatari au rămas calmi, alţii i-au huiduit şi jignit, spre militari fiind aruncate diverse obiecte contondente. Aceste acţiuni au provocat o stare de tensiune în rândul militarilor care se aflau încă din 17 decembrie 1989 sub efectele stării de alarmă. Astfel, în jurul orelor 16:00, din ziua de 21 decembrie 1989, evenimentele au evoluat rapid şi au degenerat. În zona intersecţiei străzilor Napoca şi Universităţii s-au înregistrat 11 decese şi 23 de răniţi. Cercetările efectuate la faţa locului au relevat că fiind atacat de manifestanţi, cpt. Carp Dando – comandantul subunităţii MApN – s-a prăbuşit la pământ şi a declanşat un foc de armă din pistolul pe care-l avea în mână. Concomitent, ofiţerul a strigat către militarii în termen pe care îi comanda ”Trageţi!”, iar aceştia au deschis foc de avertisment sau în pământ, doi dintre ei trăgând direct asupra manifestanţilor. La scurt timp, în zonă au apărut forţele aparţinând MI care i-au împrăştiat pe demonstranţi. Acest eveniment a rămascontroversat.Noile forţe de represiune aduse în centrul municipiului au fost primite de mulţime cu agresivitate, având în vedere morţii şi răniţii aflaţi la locul respectiv. Militarilor în termen li s-a strigat să-şi împuşte comandanţii şi să se alăture manifestanţilor. Au fost sparte vitrinele unor magazine, a fost răsturnat un container ce a fost transformat în tribună pentru cei care doreau să se adreseze mulţimii, fiind înregistrate şi încercări de lovire sau dezarmare a militarilor. În jurul orelor 17:00, mai mulţi manifestanţi au rostogolit spre dispozitivul militar containerul folosit până atunci ca tribună. Sub presiunea grupului ce avansa compact, militarii i-au somat pe manifestanţi şi apoi au executat foc. În urma situaţiei create, o persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite.Tot în ziua de 21 decembrie 1989, în jurul orelor 17:00, în zona Piaţa Mărăştidin Cluj-Napoca a fost deplasat un detaşament format din 27 de militari în termen, conduşi de 5 ofiţeri. În această zonă s-au adunat câteva sute de persoane care scandau lozinci anticeauşiste şi cereau democraţie. Din mulţime au fost aruncateasupra militarilor obiecte contondente. Drept urmare, militarii au executat foc de avertisment. Numitul R.I. s-a desprins din mulţime şi s–a repezit asupra dispozitivului militar, iar în momentul în care a ajuns lângă acesta, a fost împuşcat mortal. În cursul serii, persoane din rândul manifestanţilor au oprit două autobuze şi le-au îndreptat spre dispozitivul militar cu intenţia de a-l sparge. Asupra autobuzelor şi manifestanţilor s-a executat foc, fiind rănite două persoane. În după amiaza aceleiaşi zile, pe podul de peste râul Someş, aflat în apropierea Hotelului Astoria, a fost realizat un dispozitiv format din 17 militari, doi subofiţeri şi un ofiţer. Aceştia au ajuns la faţa locului cu trei TAB-uri. Imediat, în apropiere s-a coagulat un grup de aproximativ 30 de manifestanţi, momente în care ofiţerul
ce comanda efectivele a ordonat ca militarii să blocheze trecerea peste pod. La faţa locului a sosit o nouă coloană de manifestanţi, situaţia a degenerat, militarii au făcut uz de armă, producând moartea a trei persoane şi rănirea altor opt.În acelaşi timp, în zona intersecţiei Călea Moţilor cu străzile Clinicilor, Coşbuc, Ilie Măcelaru şi Moldovei, a fost dispusă o subunitate formată din 58 de militari MApN, comandată de un ofiţer. Ca şi în celelalte zone, apariţia trupelor a provocat reacţia locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Şi aici situaţia a degenerat în confruntări soldate cu morţi şi răniţi, militarii deschizând foc de avertisment la comandă. În urma acţiunilor ce au avut loc în această zonă, s-au înregistrat 9 persoane decedate şi 15 rănite. În cursul nopţii de 21/22 decembrie 1989, situaţia a devenit calmă şi nu au mai fost înregistrate incidente. Ziua de 22 decembrie 1989 a fost marcată de revenirea demonstranţilor în centrul municipiului. Aceştia au acţionat preponderent paşnic. Deşi au mai fost semnalate provocări izolate, militarii din dispozitivele de apărare nu au răspuns, iar în unele situaţii s-au solidarizat cu demonstranţii. După anunţarea fugii cuplului Ceauşescu, treptat, s-a realizat dezangajarea unităţilor militare din contactul cu populaţia municipiului. Până în seara zilei de 22 decembrie,în municipiul Cluj-Napoca situaţia a rămas calmă. “
Memorat

Mircea Ioan Nițu  ·  8h  ·
https://www.facebook.com/groups/673260779399342/?multi_permalinks=3725827137476009&notif_id=1608529836028083&notif_t=group_activity&ref=notif

MEMENTO MORI
( In Memoriam Hossu Teodor, fost președinte al asociației Revoluția Română din Decembrie 1989 Cluj )
Anul trecut a venit la tribuna constituită cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 Dl Hossu Teodor , plecat dintre noi la o dată imediat ulterioară. Acesta a subliniat că îi este Tăiată pensia , precum și alte drepturi legiferate prin L341/2004 . I-a fost Tăiat , Imediat , Microfonul .
Anul ăsta Ce-i-ți mai Tăia Măăăă ?! Că-i Liber !!! ... La anul va pleca altul , apoi altul și tot așa până-mi va veni mie rândul......(Și ce-am făcut? Voi fi Etichetat de posteritate : încă unul care a făcut și ăsta un Mare Fleoșc . A dat o palmă la căcat .)
Iar voi restul , ce cu emfază vă numiți Revoluționari , “Stați liniștiți la locurile voastre” ! Să nu deranjați slujba religioasă ! Să nu deranjați Autoritățile ! Ascultați colinde: “... Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi ...” . Ce emoționant !!! Ascultați Imnul : “ Deșteaptă-te Române , din somnul cel de moarte ...” Ce Înălțător !!! Hai să ne Pișăm pe ochi ! Moși Beșinoși !!! Faceți-vă poze cu Boc – unul din principalii factori ce au determinat moartea Prematură a lui Hossu ! Ce contează că Idealul Revoluției Anticomuniste nu a fost îndeplinit, că e Plin de Neocomuniști Parlamentul ?! Ce contează că au murit Oameni și noi atât Nu am putut face : Să aflăm vinovații?! Ce contează că Legea 341/2004 e Terfelită , de au ajuns urmași ai Eroilor Martiri să moară , efectiv, de foame ?! Important e să dați Bine-n Poze !!! Și să Nu Deranjați !
Prin Pasivitatea de care am dat dovadă în ultimii 30 de ani , consider nu numai că mi-am Încălcat Singur “statutul” de Revoluționar dar și că sunt Părtaș la întreagă Activitate “In-frac-țională” a Statului Român (Alo Iohannis , se aude ?! ) Astfel, pentru a nu putea fi considerat părtaș la Infracționalitatea Statului Român , Demasc Public această activitate infracțională a Statului Român, începută acuma mai bine de trei zeci de ani ; mă disociez de acesta și de faptele acestuia , prin următoarele acțiuni de Rezistență : 1. Începând cu data de 21.12.2020 Refuz să mă mai supun legilor și obligaților care-mi revin că cetățean al Statului Român. ( Refuz să mai plătesc taxe și impozite , Refuz să mai plătesc bilete de transport local și interurban , Refuz să mă mai legitimez în fața organelor abilitate ale statului , și să le mai recunosc autoritatea , etc. ) 2. Începând cu data de 01.01.2021 , prin dreptul ce mi-l dă Legea Pământului : Oculum pro oculo ; Voi Iniția acțiuni de recuperare a prejudiciului (1989-2020) care mi-a fost creat de către Statul Român, prin Orice Mijloace.
Nu m-a tras nimeni de mânecă să vin în 1989 la Revoluție , am ieșit singur înțelegând ceea ce fac și asumându-mi eventualele consecințe. Deci , nu pot să trag pe nimeni de mânecă . Dar , vă întreb : Pentru asta ați ieșit în stradă în 1989 ? Considerați că lupta voastră s-a încheiat? (Ați luat și luați niște bănișori Tocmai pentru că sunteți Revoluționari ; dar, prin Faptele voastre de Azi, Demonstrați că Sunteți  Huh !!! ) Conștiința voastră ce zice ?!
Memorat
Pagini: [1]
Schimbă forumul: