Main Content:

Pagini: 1 2 3 [4] 5 6 ... 42

Revolta din 15 Noiembrie 1987

 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #45 : Septembrie 28, 2008, 18:45:49 »

CONTINUARE,
Duba groazei

La Bucuresti au fost dusi legati in catuse unul de celalalt. ”Eram peste 20 intr-o duba. De la catuse ni se umflau degetele. Masina a oprit, pe un drum linga padure. Credeam ca ne impusca. Multi au dat in plins. Si barbati si femei. Era o metoda de a ne termina psihic. Ne-au dus la Inspectoratul General al Militiei. Linga noi era o Biserica. Cind mi s-a spus ca ma asteapta pedeapsa cu moartea, am plins si eu”, spune Iacob.

”Le-am cerut sa ma impuste”

”Nu te mai numesti Iacob Danut, esti 416. Un nimic pentru noi, o cantitate neglijabila, nu mai existi. Ni te adresezi cu cetatene anchetator, fara tovaras sau domn, ca nu esti demn de aceste cuvinte»”, au sunat indicatiile securistilor. Au urmat anchete si torturi. ”Am fost pus pe «bicicleta». Legat cu catusele la spate, agatat intr-un belciug. Abia atingeam cu virful picioarelor pamintul. Nu mai suportam bataia si le-am cerut sa ma impuste. Aveam cheaguri de singe de la bastoane. Am scris ce au vrut ei, dupa ce m-au mintit ca mama si nevasta mea sint in arest”.

Paziti cu mitralierele

Cu o zi inainte de proces, toti au fost adusi la Brasov. Paziti de soldati cu mitraliere si flancati de masinile Militiei. I-a asteptat generalul Mihalea. ”Ne-au spus ca vom merge acasa cu cite un militian pentru ca vecinii vor sa ne omoare. Pe mine m-a dus capitanul Dulgheru. Usa era deschisa, am intrat. Mama spala rufe. S-a uitat la mine si a inceput sa strige la tata ca au intrat hotii. M-a recunoscut abia cind am vorbit. A facut o criza si a sarit sa-l bata pe capitan. «Ce i-ati facut copilului meu? L-ati distrus!», striga plingind”.

Procesul a avut loc in 3 decembrie, la Clubul uzinei. ”Sentinta se stia. Ne-a asezat exact cum am luat pedepsele. Cele mai grele in fata. In partea stinga erau secretarii de partid, iar in dreapta noi. Cei din stinga se ridicau pe rind si spuneau ca le e rusine de noi. Au cerut pedepse maxime si capitale. Procesul a fost transmis in direct la Cabinetul 1 si 2. Eu am luat 6 luni. Am fost insa deportat la Calimanesti”.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #46 : Septembrie 28, 2008, 18:46:52 »

CONTINUARE,
Primar in Calimanesti

”Pe buletin mi s-a pus o stampila: «Interzis in judetul Brasov». Acasa, nevasta mea a fost chemata la Elena Suster. I-a cerut sa divorteze sau sa vina la mine. Si-a venit. Acolo m-am inteles bine cu toti. M-au lasat chiar sa fug acasa. La Revolutie, locotenentul State a venit la mine si m-a avertizat sa ma ascund. Am stat in beciul unui prieten. Dupa ce-a cazut Ceausescu, m-au pus primar in oras. Eu am venit insa acasa”, isi termina povestea acelor ani Danut.

Piine uscata cu viermi

”Ne dadeau ciorba de arpacas cu gogonele, piine uscata cu viermi si griu fiert. Opt persoane aveam un minut sa ne spalam, sa ne facem nevoile si sa luam apa de baut intr-o punga. Restul zilei, nimic. Mereu - amenintarile ca ne impusca. Intr-o seara m-au dus intr-o incapere cu forma unei vane. In loc de tavan, o plasa de sirma. Eram sigur ca ma impusca. Cind am auzit clopotele de la biserica din apropiere, am ingenunchiat si am inceput sa ma rog”, retraieste, uitindu-se spre flacara luminarii, fostul detinut.

”Tata, ce inseamna detinut?”

 Acum, dupa 15 ani, nimeni nu vrea razbunare: ”As dori doar ca cei care ne-au cerut condamnarea la moarte sau cei care ne-au torturat sa ne spuna de ce au facut-o. Eu am luptat pentru democratia pe care o vedeam in filme. Nu pentru ce vad acum. Ma simt un nimic in Romania de astazi. In vara acestui an am fost impreuna cu familia mea la hotelul Bran din Eforie Nord. A venit o cucoana care a inceput sa strige: «Detinutii sa treaca in stinga si sindicalistii in dreapta». Copilul meu m-a intrebat ce inseamna detinut si de ce trebuie sa ne asezam cu ei? N-am putut sa-i raspund”.

Ungaria le-a oferit cetatenia

In anul 1993, membrilor asociatiei 15 Noiembrie li s-a oferit de catre statul ungar cetatenie, casa si conditii bune de trai. ”Trebuia sa renuntam insa la cetatenia romana. Ni se oferea mai mult decit am fi dorit vreodata. Ne-am dus sa vedem care sint conditiile. Peste noapte am discutat intre noi, si-am inceput sa plingem. Am inteles ca sintem romani si ne-am intors acasa”, spune Iacob Danut.

 Sursa : Camelia Csiki

Monitorul de Braşov, 15 Noiembrie 2002

Mai am şi altele. Am scris câteva zeci de poveşti ale novembriştilor, una mai tristă decât cealaltă. Vă pot asigura că deşi a suferit şi el, Dănuţ Iacob a fost printre “fericiţi” , dacă se poate spune aşa.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #47 : Septembrie 28, 2008, 18:48:06 »

CONTINUARE,
Erou inmormintat pe datorie

Unul din eroii de la 15 Noiembrie 1987 a murit in saracie
   

”S-a trezit pe la 4 dimineata. Ii era foarte rau. Mi-a cerut sa-l dau cu otet pe la nas, pentru ca nu mai poate respira. A luat perna si a pus-o sub burta. O strins-o in brate cu putere. A stat gramada, asa o vreme. Nu putea sa respire, pentru ca il durea puternic cosul pieptului. I-am pus impreuna cu fiica mea doua perne sub cap, ca sa-i usuram respiratia. I-am spus sa-si indrepte corpul, crezind ca-i va fi mai bine. N-a putut. Un sfert de ora s-a chinuit pina a murit. Dupa ce a vomat citeva picaturi de singe si saliva si-a dat sufletul. S-a imbolnavit acolo, la Bucuresti, unde a fost anchetat dupa 15 Noiembrie 1987”, povesteste cu durere sotia indoliata a lui Costica Sbirn, unul dintre membrii Asociatiei 15 Noiembrie 1987, rapus la sfirsitul saptaminii, de o crunta boala de plamini.

Cetatean de Onoare al Brasovului cu diploma pentru curaj

Costica Sbirn a fost numit Cetatean de Onoare al Brasovului in 15 noiembrie 2002. Nu mai locuieste de multi ani in acest oras. Din cauza bolii a fost nevoit sa se mute la tara, in Sinesti, judetul Iasi . Luciana Sbirn spune ca sotul i-a cerut sa-l insoteasca la Brasov , in 15 noiembrie 2002, unde a retrait din plin fiecare moment de la comemorarea organizata la ITC. Si-a dorit din tot sufletul sa fie alaturi de colegii sai brasoveni, cu care a iesit in strada in urma cu 15 ani. Reprezentantii Guvernului, prin intermediul Prefecturii Brasov, i-au inminat tot atunci si o diploma ”pentru curajul dovedit in 1987”. Costica Sbirn nici macar nu banuia atunci ca va fi pentru ultima oara in Brasov , orasul in care s-a razvratit impotriva comunistilor.
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #48 : Septembrie 28, 2008, 18:49:51 »

CONTINUARE,
”N-avem un ban in casa”

Simbata dimineata, in 18 ianuarie, s-a stins din viata sub ochii fiicei si a sotiei. Avea numai 45 de ani. Cele doua femei abia au reusit sa-l ingroape crestineste. S-au imprumutat de bani de la rude si prieteni. ”N-avem un ban in casa. Ne-a ajutat si fratele meu si sora lui. Insa tot am ramas cu datorii de citeva milioane de lei. 15 ani s-a chinuit cu boala asta de plamini. Asa mi l-au lasat acasa, dupa anchetele de la Bucuresti”, spune Luciana Elena Sbirn.

 ”Cred ca a fost iradiat”

 ”N-avea nimic de ascuns. Ne-a povestit cum l-au batut si l-au torturat. Imi povestea ca in celule erau un fel de plase de aerisire, ceea ce ma face sa cred ca a fost iradiat. Cind a venit de la Bucuresti respira greu. Avea miinile vinete pina deasupra coatelor de la loviturile primite. Picioarele ii erau umflate. Plecase de acasa cu pantofii noi. S-a intors cu incaltarile plesnite din cauza picioarelor umflate de la loviturile pe care le-a primit cu bastoanele in talpa”, isi aduce aminte sotia lui Costica.

I-a scos din minti pe anchetatori

Sbirn a fost arestat la 5 zile dupa evenimentele din 15 Noiembrie 1987. In cursul anchetelor n-a vrut sa recunoasca multe din cele ce i se imputau. Intr-o declaratie a sa, redata in volumul ”Dosar Brasov 15 Noiembrie 1987”, semnat de scriitorul Mihai Arsene, povesteste ca la Militia Brasov a primit 47 de lovituri cu bastonul de cauciuc la talpi. A lesinat. Dupa ce si-a revenit din lesin, a continuat sa taca. Asta i-a scos din minti pe anchetatori care l-au rupt in bataie. ”Generalul Mihalea m-a batut cu o bucata de lemn” Transferat impreuna cu colegii lui din Intreprinderea de Autocamioane in arestul Inspectoratului General de Militie, Costica Sbirn era supus unor anchete interminabile. ”Eram anchetat 18-20 de ore zilnic. Cea mai puternica bataie am luat-o in fata generalului Mihalea, de la trei persoane pe care nu as putea sa le descriu. Si inainte de a ma pune fata in fata cu Geneti Aurica, si dupa, generalul Mihalea personal m-a batut cu o bucata de lemn rotund, ca un picior de scaun, pe care-l avea pe birou. Apoi, a chemat un colonel caruia i-a ordonat: «Ia-l si du-l in Cristosu’ ma-sii, ca-l omor degeaba. Tot nu vrea sa recunoasca nimic din ce-a facut!». Colonelul avea o statura potrivita, mustata bogata, par saten spre roscat, inaltime 1.65-1.70 m, cu un defect la picior. M-a sfatuit sa declar ce-a spus Geneti. Ca altfel ma duce inapoi la sefu’ si ma sparge in batai, pina tot am sa spun ce vor ei” , incheie declaratia Costica Sbirn.

Condamnat la doi ani si sase luni in exil

Costica Sbirn a fost condamnat de autoritatile din regimul comunist la o pedeapsa de doi ani si sase luni la locul de munca. A fost exilat la Suceava. ”A lucrat acolo in constructii. In Brasov , noi stateam pe atunci intr-o garsoniera in Noua. Eram chemata la Maria Cebuc aproape zilnic. Imi cerea sa divortez de sotul meu, pentru ca, daca nu, voi fi data afara din garsoniera. «Ramii in casa doar daca-ti parasesti sotul», imi spunea. Eram hartuita de comunisti. Imi era greu pentru ca aveam copiii foarte mici, baiatul avea cinci ani, iar fetitele, una-patru, cealalta-un an. Am cedat si am renuntat la garsoniera. Am plecat in exil, dupa sotul meu. In Suceava, am stat pina in august 1988, intr-o camera dintr-un camin de nefamilisti. N-aveam voie sa venim in Brasov . Apoi, ni s-a dat un apartament cu 3 camere in Suceava. Ne-am chinuit mult, pentru ca pina in 1990 i-a oprit din salariu, banii pentru stricaciunile provocate la revolta din 1987”, povesteste sotia indoliata.

Bolnav de plamini

In 1990, la cererea asociatiei, familia Sbirn a revenit in Brasov . Exilul se terminase. ”Sotul meu era chinuit de boala de plamini. Am crezut ca o sa-i fie mai bine. Ne-am reluat locurile de munca. Am primit un apartament in Brasov , in Centrul Civic. Pina in august ‘93, sotul meu a lucrat in turnatorie la Steagu’. N-a mai rezistat. Avea nevoie de aer curat. Era tot mai bolnav”. Au vindut apartamentul si s-au mutat la tara , la Sinesti, de unde este Luciana. Timp de un an, pina cind au reusit sa-si ridice o casa, toata familia a stat la socri. Dupa ce si-au construit un grajd, banii s-au terminat. Tot securistii o duc mai bine ”Pentru ca sotul meu era mai mult bolnav, n-a mai putut sa mai lucreze. N-am gasit loc de munca. Aici in Moldova gasesti greu. Sotul meu primea un ajutor de la asociatie de 900.000 de lei. Ne-a ajutat si fiul nostru cel mare, dar acum pleaca in armata. Fata cea mare s-a maritat. Fata cea mica, dupa ce a terminat clasa a VIII-a a ramas acasa. N-am mai avut bani s-o trimit la scoala”, se plinge Luciana. Ramasa vaduva timpuriu se simte infrinta. Crede ca toata lupta sotului ei a fost in zadar. Cei care l-au schinjuit rinjesc acum din fotolii de parlamentari sau se imbogatesc profitind de privilegii. Sotul ei a murit fara ca macar copiii lui s-o duca mai bine. Plina de datorii, Luciana isi doreste sa primeasca de undeva macar o pensie de urmas.

Camelia CSIKI

ianuarie 2003

Monitorul de Braşov
Publicat în:

    * Actualitate

on martie 17, 2008 at 7:39 pm
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #49 : Septembrie 28, 2008, 19:01:25 »

DUMNEZEU SA-I IERTE SI SA-I ODIHNEASCA PE EROII MARTIRI DIN 15 NOIEMBRIE 1987.
DUMNEZEU SA AIBA GRIJA DE FAMILIILE LOR.
Memorat

Nihil sine Deo!!
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #50 : Octombrie 11, 2008, 10:07:17 »

http://www.ziua.net/display.php?data=2008-10-11&id=243867
Senatorii si deputatii au respins OUG care ii recompensa pe anticomunistii brasoveni
Disidenti batjocoriti de Parlament
Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), Marius Oprea, (foto) i-a cerut ieri presedintelui Basescu, intr-o scrisoare deschisa, sa nu promulge o lege adoptata recent de Parlament, care anuleaza drepturile acordate participantilor la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov, din 1987. In acest timp, securistii beneficiaza bine-mersi de majorari repetate ale pensiilor, in rand cu ceilalti cetateni, deoarece proiectul privind pierderea unor privilegii de catre tortionarii comunisti nu a intrat inca in dezbatere.
Disidentiilor brasoveni, intre care si Doina Cornea, li s-a acordat - prin OUG nr. 6 din 13 februarie 2008, act care modifica Legea recunostintei - o indemnizatie reparatorie pentru suferintele indurate, concretizata intr-o pensie de 1700 de lei. Ordonanta a fost respinsa de Senat si trimisa deputatilor, membrii Camerei decizionale. In 30 septembrie, plenul Camerei a confirmat pozitia senatorilor, adoptand, cu numai sase abtineri, proiectul de Lege privind respingerea OUG 6/2008. Motivatia respingerii se regaseste in raportul Comisiei Juridice a Camerei, ai carei membri au apreciat ca nu pot fi introduse drepturi pentru participantii la revolta din '87 in "Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolu¬tiei romane din decembrie 1989". Marius Oprea a respins argu¬mentele parlamentarilor, aratand ca luptatorii brasoveni au fost deschizatori de drumuri pentru revolutionarii din '89 si isi regasesc locul in Legea recunostintei. In scrisoarea adresata presedintelui, Oprea arata ca Legislativul a gresit si atunci cand a estimat cheltuiala bugetara suplimentara pana la 0,5% din PIB, fiind vorba de mult mai putini bani, in conditiile in care beneficiarii potentiali sunt in jur de 100 de persoane, care primesc fiecare o pensie de 1700 de lei.
Raman cu 30 de lei
"Doresc sa va atrag atentia asupra faptului ca aceasta anulare a drepturilor astfel obtinute este echivalenta pentru unii dintre ei cu o condamnare la moarte", subliniaza Oprea in scrisoare, mentionand ca, potrivit legislatiei in vigoare, niciunul dintre participantii revoltei de la Brasov nu beneficiaza de o indemnizatie mai mare de 30 de lei. "Situatie in care se afla eroi ai istoriei noastre, precum Doina Cornea, care are o pensie echivalenta cu factura la gaz", adauga presedintele IICCR. Marius Oprea solicita sefului statului sa nu parafeze respingerea Ordonantei "caci, daca intr-adevar considerati regimul comunist drept criminal si imoral, trebuie sa faceti si do¬vada acestui fapt".
"Sa nu-i mai votam niciodata!"
"Membrii Asociatiei 15 noiembrie 1987 au inceput sa primesca din luna aprilie acest ajutor acordat prin Ordonanta. Au contractat imprumuturi, au facut credite, iar acum nu mai au cu ce le plati. Multi dintre ei reprezinta cazuri sociale grave, cu probleme psihice cauzate de torturile suferite, iar acum nu mai au bani de medicamente", ne-a declarat Florin Postolachi, presedintele Asociatiei.
El a apreciat ca principalii vinovati de respingerea OUG sunt parlamentarii de Brasov care "ori sunt prosti si au votat in bloc, ori sunt rau intentionati. Ambele cazuri sunt foarte grave". "Ne vom adresa brasovenilor, le voi spune ce au facut si sa nu-i mai votam niciodata!", a adaugat Postolachi, mentionand ca va propune un mars de protest pe strazile Brasovului.
Ovidiu BANCHES

Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #51 : Octombrie 12, 2008, 09:35:24 »

http://andreibadin.blogspot.com/2008/10/doina-cornea-isi-plateste-cu-pensia.html
Doina Cornea isi plateste cu pensia doar factura de la gaze
Publicat in: Comunism , România . de Andrei Bădin
 
Puteţi avea în vedere doar un fapt – potrivit legistaţiei în vigoare, pe care am încercat să o corectez, nici unul dintre participanţii la revolta anticomunistă de la Braşov nu beneficiază de o indemnizaţie mai mare de 30 de lei. Situaţie în care eroi ai istoriei noastre, precum doamna Doina Cornea, au o pensie echivalentă cu factura la gaz.Excelenţei Sale Preşedintele României Domnul Traian Băsescu
Domnule Preşedinte,
În urma adoptării de către Senat şi Camera Deputaţilor a proiectului de Lege privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6 din 13 februarie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004, supun atenţiei dumneavoastră cererea de a nu promulga această lege, pe care o consider un act de nedreptate faţă de participanţii la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 1987.
Dumneavoastră puteţi împiedica săvârşirea acestui act de nedreptate. Lăsând la o parte argumentele principale aduse în respingerea Ordonanţei, potrivit cărora aplicarea ei ar reprezenta o cheltuială bugetară suplimentară cuprinsă între 1264,8 milioane lei (circa 0,29% din PIB) şi 2485,3 milioane lei (circa 0,56% din PIB), situaţie nereală (pentru că beneficiarii potenţiali ai OUG 6/2008 sînt în jur de 100 de persoane, care primesc fiecare o pensie de circa 1700 lei), doresc să vă atrag atenţia asupra faptului că această anulare a drepturilor astfel obţinute este echivalentă pentru unii dintre ei cu o condamnare la moarte. Cred cu tărie acest lucru, pentru că îi cunosc şi ştiu prin ce traume au trecut, le cunosc situaţia prezentă, aşa cum bine ştiu că nici o lege care acordă compensaţii nu îi poate asigura, în afara propunerii cuprinse în ordonanţa noastră. Aceşti oameni, potrivit legii în momentul de faţă, sunt practic anulaţi de către societate în raport cu istoria, printr-o decizie asupra căreia amărăciunea mă împiedică la vreun comentariu. Puteţi avea în vedere doar un fapt – potrivit legistaţiei în vigoare, pe care am încercat să o corectez, nici unul dintre participanţii la revolta anticomunistă de la Braşov nu beneficiază de o indemnizaţie mai mare de 30 de lei. Situaţie în care eroi ai istoriei noastre, precum doamna Doina Cornea, au o pensie echivalentă cu factura la gaz. Alte justificări ale respingerii Ordonanţei pe care am iniţiat-o afirmă practic ceea ce oficialii comunişti ai timpului încercau să acrediteze – şi anume că nu s-ar fi întâmplat nimic, că este vorba doar de o acţiune huliganică a unor muncitori. Din acest punct de vedere, promulgarea
legii de respingere a OUG care a încercat să le facă dreptate acestor oameni care şi-au riscat libertatea şi viaţa, într-o epocă în care numai puţini au avut curajul să facă acest lucru, ar reprezenta consacrarea unui fals istoric nedemn. Cu amărăciune şi tristeţe, mă adresez dumneavoatră în numele lor, cu rugămintea de a le face dreptate. Căci, dacă într-adevăr consideraţi regimul comunist drept criminal şi imoral, trebuie să faceţi şi dovada acestui fapt. Nu dorim politizarea istoriei. Ne-am dorit, prin această Ordonanţă de Urgenţă, să-i ajutăm pe oameni – şi aşa vom proceda în continuare, prin toate mijloacele legale aflate la dispoziţie. Ca iniţiator al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6 din 13 februarie 2008, IICCR înţelege să îi susţină, în continuare, pe aceşti oameni, fără de care Revoluţia din decembrie 1989 nu ar fi fost posibilă.
 

Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #52 : Octombrie 12, 2008, 18:14:35 »

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=67276&a=citeste
Un vot nesimţit
Deputaţii au tăiat indemnizaţiile braşovenilor de la „15 Noiembrie ’87“
11.10.2008 10:21:43

• În şedinţa din 30 septembrie, Camera Deputaţilor a respins în mare grabă ordonanţa de urgenţă care completa Legea Recunoştinţei pentru 80 de membri ai Asociaţiei „15 Noiembrie ’87“, considerînd că doar revoluţionarii au dreptul la „recunoştinţă“ veşnică în rente pe viaţă
În timp ce parlamentarii îşi votează pe şest pensii uriaşe şi privilegii, deputaţii au anulat cu o simplă ridicare din mînă indemnizaţiile pe care 80 de membri ai Asociaţiei 15 Noiembrie le primiseră prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2008, care le dădea novembriştilor braşoveni din ’87 drepturi egale cu „remarcaţii“ din Decembrie ’89. Adică miile de revoluţionari, luptători, dar şi grămadă de falşi revoluţionari, care primesc retroactiv sute de milioane de lei vechi şi rente lunare pînă la moarte. În şedinţa din 30 septembrie, Camera Deputaţilor a respins însă în mare grabă ordonanţa de urgenţă care completa Legea Recunoştinţei şi pentru cei 80 de novembrişti, pentru a face economie la buget.. „Nu am cerut noi acele drepturi, însă Guvernul s-a oferit să ni le dea. Din aprilie, ni s-a arătat ce putem avea, pentru ca apoi să ni se ia tot ce ni s-a dat. De ce ne-au mai amăgit? O parte dintre noi au făcut împrumuturi la bănci bazîndu-se pe aceste drepturi legale, o parte au ieşit la pensie, şi va fi foarte greu“, spune preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 - Braşov, Florin Postolachi „Mai rău este că toţi deputaţii de Braşov prezenţi la acea şedinţă au votat pentru suspendarea ordonanţei“, spune Postolachi, care crede că „mulţi nici n-au ştiut ce votează, pentru că au ridicat mîna pentru un pachet de peste 150 de legi“. Culmea e că şi liberalii din Camera Deputaţilor au votat pentru suspendare, deşi guvernul liberal a promovat ordonanţa de guvern. Mai grav este că, spune Postolachi, deputatul PSD Vasile Emilian Cutean, fost secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor şi actualul şef al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, le-a transmis novembriştilor pe canale neoficiale că „nu vor beneficia niciodată de drepturile pe care le au revoluţionarii şi nici nu vor beneficia de nimic, cel puţin cît timp e el, Cuteanu, în Parlament“. În urma ordonanţei de guvern, aproximativ 80 din cei 120 de membri ai Asociaţiei ,,15 Noiembrie ’87“ au beneficiat de o indemnizaţie lunară de 1.700 lei, la fel ca miile de revoluţionari cu certificat de ,,remarcat“. Singura soluţie ca legea să se reîntoarcă în Parlament ar fi ca preşedintele Traian Băsescu să nu o promulge. „Nu ştim ce vom face, probabil vom organiza un miting pe 15 noiembrie, în loc de simpozionul pe care-l făceam de obicei“, spune preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 - Braşov.

Memorat
 • Nani Nani
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1256
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #53 : Octombrie 13, 2008, 12:42:26 »

Stimati domni din aceasta asociatie am o stima si un profund respect pentru lupta care a-ti inceput-o in 1987,ati scris despre noi revolutionarii din 1989 ca nu ne meritam drepturile dar acum cind vi s-au dat si dumneavoastra drepturi a-ti tacut.Oare numai asta vroiati de va-ti luat de noi degeaba?
Asta e prima postare de pe forumu asta. Nea Jean a avut o intuitie babana cand a deschis subiectu cu revolta din 15 noiembrie 1987 de la Brasov. Acum se poate vedea mai limpede cum sant manipulati politic muncitorii din asociatie. Cand am scris prima data pe forumu lor nu ma asteptam ca lucrurile sa ia o astfel de intorsatura.
Memorat
 • Nani Nani
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1256
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #54 : Octombrie 13, 2008, 12:45:01 »

Nea Jeane mai traiesti omule? Ti-ai luat certificatu si te dusei in Caraibe? Hai bre ca nu banii sant totu pe lumea asta.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #55 : Octombrie 13, 2008, 13:32:34 »

Tocmai am citit un articol scris de activista P.C.R.

Cum îşi bat joc senatorii şi deputaţii braşoveni de eroii din 15 Noiembrie ‘87

Autor: Maria Petrascu

Senatorii şi deputaţii, printre care şi cei braşoveni, au adoptat o lege prin care sunt anulate drepturile acordate participanţilor la Revolta anticomunistă de la Braşov din 15 Noiembrie 1987.

Pentru revoluţionari, da, pentru novembrişti, ba!
Luptătorii anticomunişti din ’87 ar fi trebuit să fie asimilaţi, prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 6,din februarie 2008, Legii 341 a Recunoştinţei, de care răniţii, urmaşii eroilor martir şi revoluţionarii beneficiază din anul 2004.

Ordonanaţa, care între timp a început să îşi producă efectele, în sensul că 80 de novembrişti primeau lunar o îndemnizaţie reparatorie de 1700 de lei a fost însă respinsă de Parlament, în ciuda tuturor asigurărilor date de parlamentarii braşoveni novembriştilor ca ea va deveni lege.

După ce Senatul a respins ordonanaţa,  dar şi de Camera Deputaţilor, cu putere decizională, a făcut la fel. Deputaţii au adoptat , cu doar şase abţineri( minorităţile şi UDMR)  şi 197 voturi pentru,  proiectul de lege de respingere a ordonanţei.numarul 6.
Printre  cei care au votat împotriva novembriştilor se numără, spre stupefacţia şi revolta  membrilor Asociaţiei  “15 Noiembrie 1987”şi deputaţii şi senatorii braşoveni.

 “Ori sunt proşti şi au votat în bloc, ori sunt rău intenţionaţi”
 Preşedintele asociaţiei , Florin Postolachi, cu care am discutat, spune că, după ce a aflat vestea, i-a întrebat pe  mai mulţi parlamentari braşoveni de ce au votat împotrivă iar aceştia, culmea, au spus că nici nu ştiu cum au votat şi că trebuie  să verifice.
  Postolachi mai spune că a verificat el, în locul parlamentarilor, şi a constatat că legea de respingere a ordonanţei a fost votată în… 10 secunde, situaţie în care, e clar că pe  parlamentarii nici nu i-a interesat  ce şi cum au votat.
 "Ori sunt prosti si au votat in bloc, ori sunt rau intentionati” spune Postolachi care  mai consideră că:. “Ambele mbele variante  sunt foarte grave! Ne vom adresa brasovenilor, le vom spune ce au făcut şi suntem convinşi că vor fi taxaţi în consecinţă în noiembrie.”
 Şi şefii filialelor locale ale partidelor parlamentare,  pe care, deasemenea i-a contactat,  mai spune Postolachi,” dau din colţ în colţ şi se încurcă în vorbe.”

 Manevre de culise
 Postolachi spune că cel mai pornit împotriva asimilării novembristilor în  Legea  341 este deputatul PSD Emilian Cutean, preşedintele  Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi mâna dreaptă a lui Ion Iliescu,  care  le-a transmis membrilor Asociaţiei “15 Noiemebrie 1987”, pe canale neoficiale, că „ atâta timp căt este el, Cutean,  în Parlament  aceştia să îşi ia gândul că vor beneficia de drepturile pe care le au revoluţionarii.”
 Comisia  parlamentară condusă de Cutean  a dat aviz negativ Ordonanţei de Urgenţă. Există bănuiala că acelaşi Cutean ar fi avut influenţă şi asupra pesediştilor din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, comisie ce a apreciat că nu pot fi introduse drepturi pentru participanţii la Revolta din '87 în "Legea recunoşţintei faţă de eroii-martiri si luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989". 

 Novembriştii sunt într-o situaţie disperată
 " Cei 80 de membrii ai  “Asociaţiei 15 noiembrie 1987” primeau îndemnizaţia  de 1700 de lei din luna aprilie a acestui an , conform prevederilor ordonannţei.. Ei au contractat imprumuturi, au facut credite, iar acum nu mai au cu ce le plăti pentru că nu mai primesc bani. Multi dintre ei reprezintă cazuri sociale grave, cu probleme psihice cauzate de torturile suferite, iar, odată cu sistarea indemnizaţiei, nu mai au nici măcar  bani de medicamente", ne-a mai declarat Florin Postolachi.
 Postolachi spune  că are sprijin total din partea  societăţii civile în susţinerea cauzei novembriştilor  El a mai  precizat  că va merge luni  la Cotroceni  şi speră că preşedintele Traian Băsescu nu va promulga legea de respingere a ordonanţei şi o va retrimte la Parlament.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #56 : Octombrie 13, 2008, 13:42:26 »

Ziarista poate sa scrie fiindca ,beneficiaza de intemnizatie "de mare revolutionara" ar putea sa renunte la intemnizatie in favorea unui din as.15 Noiembrie,poate asa isi spala pacatele Grin
Memorat
 • Nani Nani
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1256
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #57 : Octombrie 13, 2008, 13:48:13 »

Ai uitat sa dai ziaru si linku. E din Brasovul Tau. Lincu e http://www.brasovultau.ro/index.php?pag=nw&id=13129&p=cum-i-bat-joc-senatorii-i-deputaii-braoveni-de-eroii-din-15-noiembrie-87.html. E si o fotografie in articol. E de la 15 noiembrie 1987? E de la revolta?
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #58 : Octombrie 13, 2008, 14:00:14 »

Ai uitat sa dai ziaru si linku. E din Brasovul Tau. Lincu e http://www.brasovultau.ro/index.php?pag=nw&id=13129&p=cum-i-bat-joc-senatorii-i-deputaii-braoveni-de-eroii-din-15-noiembrie-87.html. E si o fotografie in articol. E de la 15 noiembrie 1987? E de la revolta?
Ea asa sustine si totodata ca poza este propietatea ei si nu are voie nimeni sa o foloseasca!
http://www.romanialibera.ro/a111290c132531/brasov-doua-decenii-de-la-revolta-anticomunista.html
Brasov, doua decenii de la revolta anticomunista
maria petrascu: Domnule EMIL HUREZEANU,
Miercuri, 14 Noiembrie 2007 23:55

20 de ani de la revolta brasovenilor
Rudele deportatilor, victime inocente
maria petrascu: Domnule EMIL HUREZEANU,

Miercuri, 14 Noiembrie 2007 23:41

constat cu stupoare ca fotografia pe care ati folosit-o ca ilustratie pentru articolul "Rudele deportatilor..." , reprezentand grupul protestatarilor de la 15 Noiembrie, 1987, venind pe Calea Bucuresti, fotografie ce face parte din arhiva personala a jurnalistului brasovean MARIUS PETRASCU, ESTE INSCRIPTIONATA "ROMANIA LIBERA" IN LOC SA SE FACA MENTIUNEA CORECTA SI LEGALA CA FOTOGRAFIA , UNICA DEOCAMDATA IN ROMNAIA, FACE PARTE DIN ARHIVA PERSONALA A ZARISTULUI MARIUS PETRASCU. in discutia telefonica purtata marti, 13 noiembrie, 2007, cu corespondentul dvs. de la Brasov, IULIAN RINDER, i-am precizat clar ca poza poate apare doar daca se face mentiunea cuvenita a sursei.Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat va rog sa faceti cuvenita precizare, explicita, in ziarul pe care il conduceti si sa imi prezentati PUBLIC scuze , in scris. In caz contrar imi rezerv dreptul de a proceda conform legii. Va multutmesc! MARIA PETRASCU, JURNALIST, BRASOV, mobil 0721 94 64 52; mail- petrascu2122@yahoo.com
maria petrascu: Domnule EMIL HUREZEANU,
Miercuri, 14 Noiembrie 2007 23:41
constat cu stupoare ca fotografia pe care ati folosit-o ca ilustratie pentru articolul "Rudele...

Memorat
 • Nani Nani
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 1256
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #59 : Octombrie 13, 2008, 15:12:32 »

Aha. Deci e autentica. Tare chestia!
Memorat
Pagini: 1 2 3 [4] 5 6 ... 42
Schimbă forumul: