Main Content:

Pagini: 1 ... 39 40 [41] 42

Revolta din 15 Noiembrie 1987

Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #600 : Noiembrie 11, 2017, 14:34:54 »

Nu am filmat, pentru ca nu am participat. Nu am fost invitat, nici cel putin instiintat, deci am aflat tardiv de eveniment.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #601 : Noiembrie 14, 2017, 19:23:30 »

In noaptea aceasta se vor implini trei decenii de la Revolta din 15 Noiembrie 1987. Tot trei decenii aveam si eu in acele zile - 31 de ani. Atunci s-au incheiat anii tineretii. Din 1987 au inceput anii unuor timpuri pline de framantari, cu pericole imense, cu unele realizari frumoase, dar totul a fost platit cu eforturi continue, sacrificii si chiar cu sanatatea. Si nu exista nici cea mai mica garantie ca vom putea privi candva in urma cu seninatate.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #602 : Noiembrie 14, 2017, 19:42:04 »
https://vasilegogea.wordpress.com/2017/11/05/poetul-traducatorul-sociologul-si-jurnalistul-elvetian-andreas-sauer-rememorind-revolta-din-15-noiembrie-1987-de-la-brasov
Duminica, 5 noiembrie 2017

Ziua care nu se uită
Brașov, 15 noiembrie 1987, după 30 de ani

Andreas Saurer
blickt über den Hag.Echtjetzt?
Stalin und die Ameisen
Peter Maffay ist 1949 in Kronstadt geboren. Auf Rumänisch heisst die Stadt in Siebenbürgen Brasov.
In Maffays Kindheit aber bekam sie während zehn Jahren offiziell den Namen Orasul Stalin verpasst – Stalinstadt also.
Auf dem Hausberg, der Zinne, die sich kommod mit einer Seilbahn erreichen lässt, war im Wald der Name des 1953 gestorbenen Sowjetdiktators in riesigen Lettern verewigt, vom Stadtzentrum aus gut lesbar.
Mitte der 80er – Jahre besuchte ich Freunde in Brasov. Bei ihnen übernachten durfte ich im Realsozialismus nicht. Als ich  nach 21 Uhr durstig ins Hotel zurückkam, behändigte ich im Festsaal eine verwaiste Flasche Mineralwasser, die Hochzeitsgesellschaft hatte sich bereits verflüchtigt. Auch Feste durften in Nicolae Ceausescus Reich nicht alt werden. Jedenfalls nicht im öffentlichen Raum.
Am 15. November 1987 aber rebellierte die Stadt. Aus den Fabriken marschierten Zehntausende Arbeiter ins Zentrum, schrien «Nieder mit Ceausescu! Nieder mit dem Kommunismus», besetzten und plünderten Rathaus und Parteizentrale. Polizei und der Geheimdienst Securitate schlugen den Aufstand nieder – mit Wasserwerfern und Tränengas. Die Armee fuhr mit Panzern auf. Rund 300 Beteiligte wurden verhaftet.
Kürzlich erzählte mir der 64 – jährige Schriftsteller Vasile Gogea auf dem wunderschön renovierten Marktplatz von jenen dramatischen Stunden. Als  einer der wenigen Intellektuellen hatte sich Gogea mit den protestierenden Arbeitern solidarisiert – und musste dafür im Gefängnis büssen.
Das Kronstädter Vorspiel zeitigte zwei Jahre später nationale Wirkung: 1989 wurde Diktator Ceausescu gestürzt und am Weihnachtstag hingerichtet.
Die unter allerlei Schikanen und Repressalien leidenden Beteiligten am Aufstand von Brasov konnten aufatmen.
Und was geschah in jenen Tagen in der Schweiz? Am 16. November 1987 startete in Luzern die gewaltige Zivilschutzübung «Ameise». In den vorübergehend für den Durchgangsverkehr gesperrten beiden Röhren des Sonnenberg-tunnels wurde mit rund 20 000 Laiendarstellern der Ernstfall geprobt. Im A-2-Tunnel, damals gleichzeitig eine der grössten Zivilschutzanlagen der Welt, wusste man nichts vom spontanen Aufstand in Brasov.
Und dort nichts von Luzern. Noch führte in Europa der Kalte Krieg Regie. Heute ist die stillgelegte Schutzkaverne an der A 2 ein begehbares Relikt aus jener Bunkerzeit, und Brasov mit der Schwarzen Kirche als Wahrzeichen ist zum beliebten Touristenziel geworden.
© Berner Zeitung 2017-11-04


*
Text reprodus din cunoscuta publicație elvețiană Berner Zeitung, cu acordul autorului. Adaug, aici, că Andreas Saurer este și un valoros poet de expresie germană, dar și traducător din poezia contemporană românească, pe care o cunoaște foarte bine, fiind un participant frecvent la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației. În 2005, i-a apărut, în Biblioteca Revistei Familia,  o ediție bilingvă, germană-română, a volumului de poezii Berg mit Madonna/Munte cu Madonna, versiunea românească fiind semnată de Radu Țuculescu. Este, de asemenea, autorul importantei cercetări sociologice dedicate istoriei satului românesc între 1918 și 1989 – cu accentele critice atît de necesare pentru perioada „urbanizării” forțate a satului românesc în perioada comunistă :

Modernisierung und Tradition: Das  Rumänische  Dorf 1918-1989, Gardez! Verlag, Sankt Augustin, 2003.
Și foarte semnifictivă, pentru a înțelege „formația intelectuală” a autorului, este dedicația așezată de Andreas Saurer în fruntea lucrării sale :
In memoriam. Anton Golopenția, 1909-1951 und Henri H. Sthal 1901-1991.


Mulțumesc, mulțumim Andreas!

UPDATE. Grație generozității vechiului și bunului meu prieten, Zorin Diaconescu, cunoscător nu numai a mai multor limbi strine, dar autor el însuși, folosind cu bune rezultate stilistice limba română, am posibilitatea să adaug, și pentru cei care nu știu germană, traducerea în limba română a textului lui Andreas Saurer.
Mulțumesc/mulțumim, Zorin!

*
Andreas Saurer:
Stalin și furnicile
Peter Maffay s-a născut în 1949 la Kronstadt. Pe românește orașul din Ardeal se numește Brașov.
În vremea copilăriei lui Maffay, orașul s-a procopsit însă vreme de zece ani  cu numele oficial de Orașul Stalin  –  un fel de Stalinstadt.
Pe Tâmpa, unde se ajunge lejer cu funicularul, numele dictatorului sovietic care decedase în 1953 fusese eternizat în pădure cu litere uriașe, foarte vizibile din centrul orașului.
La mijlocul anilor 80 am vizitat niște prieteni la Brașov. Nu aveam voie să înnoptez la ei în orânduirea socialismului real. Când am ajuns după ora 21 însetat la hotel, am palmat o sticlă de apă minerală din sala festivă, nuntașii care petrecuseră acolo se făcuseră deja nevăzuți. În vremea lui Ceaușescu nici petrecerile nu țineau prea mult. Cel puțin în spațiul public.
Însă orașul s-a răsculat în 15 noiembrie 1987. Zeci de mii de muncitori au pornit din fabrici spre centru, strigând Jos Ceaușescu! Jos comunismul!, au ocupat și prăduit primăria și sediul partidului. Poliția și serviciul secret Securitatea au reprimat răscoala – cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. Armata a ieșit cu tancurile. Circa 300 de participanți au fost arestați.
Recent mi-a povestit scriitorul Vasile Gogea (64) în piața minunat renovată despre acele ore dramatice. Gogea a fost printre puținii intelectuali care s-au solidarizat cu muncitorii protestatari – și a plătit pentru asta cu arestări și anchetări.
Preludiul brașovean și-a arătat doi ani mai târziu efectul național: în 1989 dictatorul Ceaușescu a fost înlăturat de la putere și executat în ziua de Crăciun.
Participanții la revolta de la Brașov expuși șicanelor și represaliilor au respirat ușurați.
Dar ce se întâmpla în zilele acelea în Elveția? În ziua de 16 noiembrie 1987 a început la Lucerna un exercițiu uriaș de apărare civilă denumit “Furnica”. În cele două căi ale tunelului Sonnenberg, 20 000 de amatori exersau un caz real. În tunelul A-2, pe atunci unul din cele mai mari adăposturi civile din lume, nimeni nu știa ceva despre revolta spontană de la Brașov.
Iar la Brașov nu se știa nimic despre Lucerna. În Europa mai domnea războiul rece. Astăzi adăpostul civil de pe A-2 este o relicvă care poate fi vizitată, iar Brașovul cu Biserica Neagră ca simbol a devenit o destinație turistică.
© Berner Zeitung 2017-11-04

Traducere de Zorin DIACONESCU
*
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #603 : Noiembrie 15, 2017, 00:46:40 »


Mi-aduc aminte de ziua de 15 Noiembrie 1987 o zi de duminica cu soare si cer senin.O zi de duminica frumoasa , cu vreme buna , incredibil de buna pentru mijlocul lui noiembrie.Am fost la votare , o formalitate dar eram multumit ca era duminica libera si nu trebuia sa merg la munca.Dupa votare am zis sa ma plimb putin prin parcul de linga Primarie ca s-asa e vreme frumoasa.Aici am vazut insa scene incredibile pentru acea vreme.In aer pluteau niste fluturasi , cred ca erau buletine de vot aruncate si duse de vint , adia vintul.si multa lume strinsa in jurul Judetenei de partid, masini cu tunuri de apa ale pompierilor , cordoane de armata , Casa Armatei inconjurata de niste soldati inalti si bine facuti echipati de lupta cu pistolul mitraliera la piept.A fost socant pentru ca nu mai vazusem o astfel de desfasurare de forte , cordoane de militari care incercau sa separe multimea strinsa in jurul Judetenei de Partid ( Consiliul Judetean PCR ).Am privit pret de citeva minute la soldatii aia inalti cu privirea crunta si impenetrabila , parca erau niste statui cum stateau asa in fata Casei Armatei insirati intr-un cordon de protectie.M-am dus apoi spre prefectura unde mutimea era destul de zgomotoasa fiindca tocmai aruncase un manifestant tabloul lui Ceausescu de la o fereastra si un Aro blindat circula printre rindurile rarefiate din fata liceului Unirea spre intersectia din fata magazinului Eram Star...Priveam la masinile de pompieri incercind sa-mi dau seama ce se intimpla.A doua zi la munca au inceput sa circule zvonuri depre arestarile pe care incepuse sa le faca Securitatea inca de la primele ore ale diminetii...

   Eram penultimul an la facultate la seral si seara la cursuri colegii discutau ca sint cautati niste studenti care au aruncat manifeste sau au scris pe table mesaje de solidaritate cu muncitorii de la Steagu Rosu ( intreprinderea de autocamioane Brasov ).
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #604 : Noiembrie 15, 2017, 07:19:30 »

Mi-aduc aminte de ziua de 15 Noiembrie 1987 o zi de duminica cu soare si cer senin.O zi de duminica frumoasa , cu vreme buna , incredibil de buna pentru mijlocul lui noiembrie.Am fost la votare , o formalitate dar eram multumit ca era duminica libera si nu trebuia sa merg la munca.Dupa votare am zis sa ma plimb putin prin parcul de linga Primarie ca s-asa e vreme frumoasa.Aici am vazut insa scene incredibile pentru acea vreme.In aer pluteau niste fluturasi , cred ca erau buletine de vot aruncate si duse de vint , adia vintul.si multa lume strinsa in jurul Judetenei de partid, masini cu tunuri de apa ale pompierilor , cordoane de armata , Casa Armatei inconjurata de niste soldati inalti si bine facuti echipati de lupta cu pistolul mitraliera la piept.A fost socant pentru ca nu mai vazusem o astfel de desfasurare de forte , cordoane de militari care incercau sa separe multimea strinsa in jurul Judetenei de Partid ( Consiliul Judetean PCR ).Am privit pret de citeva minute la soldatii aia inalti cu privirea crunta si impenetrabila , parca erau niste statui cum stateau asa in fata Casei Armatei insirati intr-un cordon de protectie.M-am dus apoi spre prefectura unde mutimea era destul de zgomotoasa fiindca tocmai aruncase un manifestant tabloul lui Ceausescu de la o fereastra si un Aro blindat circula printre rindurile rarefiate din fata liceului Unirea spre intersectia din fata magazinului Eram Star...Priveam la masinile de pompieri incercind sa-mi dau seama ce se intimpla.A doua zi la munca au inceput sa circule zvonuri depre arestarile pe care incepuse sa le faca Securitatea inca de la primele ore ale diminetii...

   Eram penultimul an la facultate la seral si seara la cursuri colegii discutau ca sint cautati niste studenti care au aruncat manifeste sau au scris pe table mesaje de solidaritate cu muncitorii de la Steagu Rosu ( intreprinderea de autocamioane Brasov ).
"Utecist" n-ai fost...dar dreptul "tovarasesc de cetatean" al R.S.R. ... ti-l exercitai constiincios !!!  "Cu cine-ai votat"...e inutil sa te mai intreb... Grin Grin Grin
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #605 : Noiembrie 16, 2017, 17:40:40 »

IRRD: Un institut împotriva uitării. Un institut pentru memoria noastră
 · Ieri ·
Astăzi, 15 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de la revolta din Brașov. În acea zi, câteva mii de manifestanți au ieșit în stradă și au scandat împotriva regimului și a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Nemulțumiți de tăierea drastică a salariilor, dar și de situația generală socială și economică, muncitorii de la Uzina „Steagul Roșu” au început protestele în noapte de 14 spre 15 noiembrie, iar în cursul dimineții au decis să se solidarizeze și să pornească în marș spre sediul Comitetului Județean de Partid. Lor li s-au alăturat pe parcursul traseului alți muncitori, dar și diverse persoane care au aflat de protest. Punctul culminant al protestului a reprezentat manifestarea, în centrul orașului, împotriva regimului și devastarea Județenei de partid. După câteva ore, trupele de Securitate împreună cu cele ale Miliției au început arestările care au continuat și în zilele următoare. Astfel, câteva sute de persoane au fost arestate și anchetate violent timp de câteva săptămâni, atât la Brașov, cât și la București.
Finalmente, 61 dintre manifestanți au fost condamnați sub acuzația oficială de huliganism și grave tulburări ale liniștii publice și deportați din Brașov, în diverse colțuri ale țării.
Momentul 15 noiembrie 1987 reprezintă cel mai important act de curaj colectiv al anilor 89, anterior Revoluției din decembrie. Cei 30 de ani care au trecut de atunci ne îndeamnă să reflectăm asupra acestora și le sărbătorim așa cum se cuvine, arătându-le participanților stima și recunoașterea de care trebuie să aibă parte.


« Ultima modificare: Noiembrie 16, 2017, 17:49:30 de către razvan »
Memorat
 • remus43de
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7622
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #606 : Noiembrie 16, 2017, 21:12:54 »Frumoasa imagine aniversara. Nu comentez prezenta unora, caci este un moment cu totul special. Salutari si felicitari brasovenilor! Fara muncitorii nu exista nimic!
Memorat
 • remus43de
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7622
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #608 : Noiembrie 22, 2017, 15:53:39 »

Vad ca militeanul (maior in 1987) din filmul TVR se simte foarte bine cu cea care trebuia sa-l ancheteze.
Deci nu numai de revolutionari si-a batut joc Laura Codruta Kovesi si toti procurorii, ci si de novembristi.


Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #609 : Octombrie 20, 2018, 01:56:29 »

Maladia neomarxismului, coafare actuala a comunismului, e de o virulenta vituperanta, tot mai violenta si chiar socanta! Am descoperit in acesta dimineata o bataie de joc la adresa unui eveniment istoric anticomunist autentic, a simbolicului ”15 Noiembrie 1987 Brasov”. Eforturilor care se fac la nivel national de a fi preluate simbolurile Revolutiei din 1989 tocmai de catre neomarxisti, se adauga cele ale preluarii simbolului Revoltei anticomuniste de la Brasov. Iata cum arata afisul Crosului 15 Noiembrie de anul acesta.

Memorat
 • bambilici
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 11602
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #610 : Octombrie 20, 2018, 23:25:48 »

S-au tampit, sau si-au umplut conturile?
Au m multe simboruri comuniste acolo!


Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #611 : Noiembrie 11, 2018, 10:09:55 »

Astazi se desfasoara la Brasov Crosul 15 Noiembrie, in organizarea Asociatiei Judetene de Atletism Brasov.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #612 : Noiembrie 11, 2018, 10:11:45 »Crosul 15 Noiembrie este un concurs internațional de atletism, organizat anual la Brașov, în semn de omagiu pentru Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987 a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Brașov (UAB).

Crosul 15 Noiembrie va avea loc în data de 11 noiembrie 2018. Inscrierile se pot face la acest link: https://crosul15noiembrie.ro/2018/inscrieri/

Vă aşteptăm!
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #613 : Noiembrie 12, 2018, 00:51:12 »

                                                                                                                             Pe un timp deosebit de frumos, ieri, 11 noiembrie, la Brasov a avut loc Crosul 15 Noiembrie.
                                                                                                                              Urmeaza depunerea de coroane de joi, 15 noiembrie, la Trioita Asociatiei 15 Noiembrie 1987.

 

   

 

 

 
« Ultima modificare: Noiembrie 12, 2018, 00:52:50 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #614 : Noiembrie 12, 2018, 00:59:26 »

ASOCIATIA "15 NOIEMBRIE 1987" BRASOV

Brasov, noiembrie 2018

INVITATIE,


         Asociatia 15 Noiembrie 1987 , are deosebita placere de a Va invita sa participati la depunerea de coroane ce va avea loc  la Brașov,  in data  de 15 noiembrie 2018 , la  ora 11:30 . Evenimentul se va desfasura  la Troița din fața Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, ridicată în memoria participanților la revolta anticomunistă a muncitorilor brasoveni , din 15 noiembrie 1987.


                                                                                 Presedinte
                                                                 Asociatia 15 Noiembrie 1987 Brasov,
                                                                               Marius Boeriu


Memorat
Pagini: 1 ... 39 40 [41] 42
Schimbă forumul: