Main Content:

Pagini: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 42

Revolta din 15 Noiembrie 1987

Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #225 : Mai 08, 2009, 11:23:52 »

Vad ca nu e deranjat nimeni de prosteala de politica pe care o face sefu de la 15 Noiembrie. Si administratoru tace milc ca e vorba de sefu lui de asociatie.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #226 : Mai 18, 2009, 13:42:59 »

http://transilvaniaexpres.ro/index.php?mod=articol&id_articol=120486
Deputatul Florin Postolachi a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca aproximativ 100 de brasoveni vor beneficia de pe urma actului normativ aprobat zilele trecute, prin care membrii Asociatiei "15 noiembrie 1987" vor avea aceleasi drepturi ca si revolutionarii. Postolachi a mentionat ca va initia propuneri legislative care sa permita stergerea cazierului celor care au fost condamnati politic in perioada 1945-1989. Aceste persoane, desi nu au comis fapte de natura penala efectiva, ci pentru considerente de ordin politic au si acum inscrise in cazier aceste pedepse. De asemenea, eurodeputatul Dragos David a precizat ca sustine o asemenea idee si ca o considera "ca fiind un act de reparatie morala".

Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #227 : Mai 18, 2009, 21:00:02 »

Astia iar anunta ca si-au rezolvat problmele. E pentru a nu stiu cita oara, acum e in Transilvania expres de miercuri. Oare nu nu mai au de zis nimic si o tin cu asta mereu ? Sau Postolachi nu are cu ce se lauda si mai pune placa asta din cind in cind ? De ce s-o mai fi facut politician.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #228 : Mai 20, 2009, 22:58:59 »

Postolachii asta ce cauta in politica, numa salriu mare? Pentru ca nu face nimic, nu are ce sa spuna si da la presa subordonata pedeleului aceiasi informatie de mai multe ori, da in saptamani diferite, ca sa arate ca are activitate politica.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #229 : Mai 21, 2009, 11:19:06 »

Cred ca problema nu ar trebui pusa astfel. Daca niciunul dintre noi nu ne implicam la nivel politic, vom fi vesnici comentatori de pe margine. Eu doream demult ca oameni care au participat la Revolta din 15 Noiembrie 1987 sa ajunga in viata politica. Altfel vom avea mereu "ciudati", cu un trecut incontrolabil, in Parlamentul Romaniei, in Guvernul tarii si in institutiile locale. Nu sunt afirmatii partinitoare. Am impresia ca se doreste neimplicarea celor care au participat la Revolta din `87 in viata politica. Problema e pusa gresit. Ficare loc lasat liber de catre cei care nu au fost membrii ai P.C.R., va fi ocupat de catre un comunist. Dovada este istoria de dupa Decembrie 1989.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #230 : Mai 25, 2009, 15:44:50 »

Ziaristii s-au gandit ca problema poate fi pusa asa cum se vede in articolu de mai jos. Senatoru Staicu, colegu de partid a lui Postolachi, fiu lu tatsu`, colonelu ala care s-a ocupat de revolta si de stegari incepand cu noiembrie 1987, s-a apuacat sa se foloseasca de parlament ca sa mareasca drepturile de ancheta ale jandarmilor. I-o fi ordonat colonelu sau i-a sugerat Postolachi? Eu cred ca initiativa e a lui taicaso, da Postolachi o sustine ca e a unui coleg de partid si frate de campanie electorala din toamna trecuta. Da Asociatia 15 Noiembrie 1987 stie? Si e de acord? Considera noiembristii ca e bine ca jandarmii sa poata deveni si organe de urmarire penala? Postolachii i-a intrebat? Au habar macar de chestia asta?
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #231 : Mai 25, 2009, 15:57:16 »

Eu i-am avertizat de la inceput cu cine se aliaza. Si pe ei si pe voi. Ati ales si alesii isi fac acu de cap. Multe succesuri in continuare, dragi tovarasi.
Memorat
 • néant
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 926
 • Vezi Profilul
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #232 : Iulie 01, 2009, 23:34:24 »

Capitolul 1
1.    Descoperirea lui Iisus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi cele ce trebuie să se petreacă în curând, iar El, prin trimiterea îngerului Său, a destăinuit-o robului Său Ioan,
2.    Care a mărturisit cuvântul lui Dumnezeu şi mărturia lui Iisus Hristos, câte a văzut.
3.    Fericit este cel ce citeşte şi cei ce ascultă cuvintele proorociei şi păstrează cele scrise în aceasta! Căci vremea este aproape.
4.    Ioan, celor şapte Biserici, care sunt în Asia: Har vouă şi pace de la Cel ce este şi Cel ce era şi Cel ce vine şi de la cele şapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui,
5.    Şi de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morţi, şi Domnul împăraţilor pământului. Lui, Care ne iubeşte şi ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său,
6.    Şi ne-a făcut pe noi împărăţie, preoţi ai lui Dumnezeu şi Tatăl Său, Lui fie slava şi puterea, în vecii vecilor. Amin!
7.    Iată, El vine cu norii şi orice ochi Îl va vedea şi-L vor vedea şi cei ce L-au împuns şi se vor jeli, din pricina Lui, toate seminţiile pământului. Aşa. Amin.
8.    Eu sunt Alfa şi Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Atotţiitorul.
9.    Eu Ioan, fratele vostru şi împreună cu voi părtaş la suferinţa şi la împărăţia şi la răbdarea în Iisus, fost-a în insula ce se cheamă Patmos, pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia lui Iisus.
10.    Am fost în duh în zi de duminică şi am auzit, în urma mea, glas mare de trâmbiţă,
11.    Care zicea: Ceea ce vezi scrie în carte şi trimite celor şapte Biserici: la Efes, şi la Smirna, şi la Pergam, şi la Tiatira, şi la Sardes, şi la Filadelfia, şi la Laodiceea.
12.    Şi m-am întors să văd al cui este glasul care vorbea cu mine şi, întorcându-mă, am văzut şapte sfeşnice de aur.
13.    Şi în mijlocul sfeşnicelor pe Cineva asemenea Fiului Omului, îmbrăcat în veşmânt lung până la picioare şi încins pe sub sân cu un brâu de aur.
14.    Capul Lui şi părul Lui erau albe ca lâna albă şi ca zăpada, şi ochii Lui, ca para focului.
15.    Picioarele Lui erau asemenea aramei arse în cuptor, iar glasul Lui era ca un vuiet de ape multe;
16.    În mâna Lui cea dreaptă avea şapte stele; şi din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri, iar faţa Lui era ca soarele, când străluceşte în puterea lui.
17.    Şi când L-am văzut, am căzut la picioarele Lui ca un mort. Şi El a pus mâna dreaptă peste mine, zicând: Nu te teme! Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă,
18.    Şi Cel ce sunt viu. Am fost mort, şi, iată, sunt viu, în vecii vecilor, şi am cheile morţii şi ale iadului.
19.    Scrie, deci, cele ce ai văzut şi cele ce sunt şi cele ce au să fie după acestea.
20.    Taina celor şapte stele, pe care le-ai văzut în dreapta Mea, şi a celor şapte sfeşnice de aur este: Cele şapte stele sunt îngerii celor şapte Biserici, iar sfeşnicele cele şapte sunt şapte Biserici
Memorat
 • LRD-S ,NR.47
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 4234
 • Nihil sine Deo!
 • Vezi Profilul
Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #233 : Noiembrie 15, 2009, 10:12:12 »

22 de ani de la revolta anticomunista din Brasov

Revolta muncitorilor brasoveni din 15 noiembrie 1987 reprezinta in istoria nationala inceputul sfarsitului pentru regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu.

Nicaieri in tara nu se mai auzise pana atunci strigandu-se "Jos Ceausescu", scanteia pornita in Brasov fiind preluata apoi la Iasi si Timisoara, in 14 si 15 decembrie 1989, si la Bucuresti, in 21-22 decembrie 1989.

Muncitorii din Brasov au fost singurii romani din acea perioada care au avut curajul sa infrunte sistemul si care au demonstrat ca si-au pastrat demnitatea in fata ultimelor practici staliniste din blocul comunist.

Totul a inceput in seara zilei de 14 noiembrie, cand angajatii Intreprinderii de Autocamioane "Steagul Rosu" (IABv) si-au primit salariile injumatatite fara sa primeasca vreo explicatie. De cateva luni, directorii uzinei obisnuiau sa reduca salariile muncitorilor, oamenilor spunandu-li-se ca erau "sanctionati" pentru nerealizarea planului economic. De data asta, insa, pe fluturasii lor scria un singur cuvant pe care nimeni nu l-a inteles: social.

Satui de frigul din case si din fabrica, de lipsa alimentelor si de propaganda atat de diferita de realitatile cotidiene, muncitorii sectiei 440 veniti in schimbul III au refuzat sa porneasca masinile pe perioada noptii si au format nuclee de protest. La ora 5.00, starea de agitatie a acestora nu mai putea fi controlata. Dupa sosirea celor din schimbul I, in jurul orei ora 7.00, mii de muncitori se adunasera la portile uzinei.

Ei asteptau sa stea de vorba cu conducerea intreprinderii, insa dialogul nu a avut loc, autoritatile refuzandu-i intr-un mod arogant. Raspunsul i-a radicalizat pe muncitorii care au inceput sa distruga insemnele comuniste si sa sparga geamurile sediului administrativ al IABv.

Primul "Jos Ceausescu", strigat pe strazile Brasovului

Din miile de oameni care protestau la uzina, 400 au decis sa plece pe strazile Brasovului, spre sediul Consiliului Judetean al PCR, pentru a-si cere drepturile. Primele scandari erau de ordin economic - "Hotii", "Vrem banii inapoi", "Ajunge, nu mai vrem sa fim mintiti", "Vrem duminica inapoi", "Vrem mancare la copii", "Vrem lumina si caldura", "Vrem paine fara cartela" - dar dupa ce muncitorilor li s-au alaturat si locuitori ai orasului, protestul a devenit unul politic.

Astfel s-au auzit pentru prima oara in Romania comunista "Jos Ceausescu!", "Jos comunismul!", "Jos cu epoca de aur!", "Jos tiranul!", "Jos dictatorul!". Ajunsi in fata spitalului judetean, protestatarii au cantat "Desteapta-te romane".

La sediul Consiliului Judetean al PCR au fost devastate incaperile, iar produse considerate a fi delicatese pentru acea perioada (salam de Sibiu, cascaval, portocale, banane) au fost aruncate pe geam pentru a fi impartite populatiei.

Apoi au fost distruse insemnele comuniste: a fost aruncat de la etaj si ars atat tabloul lui Ceausescu, cat si steagul rosu al partidului. Protestatarii furiosi au distrus mobilier, aparatura, au spart geamuri. Au fost agresati verbal si fizic cativa membri ai nomenclaturii brasovene, dar si membri ai autoritatilor de supraveghere. Este cazul unui militian care a fost batut si dezbracat in pielea goala, uniforma fiindu-i sfasiata de multimea furioasa.

Populatia de pe margine era solidara cu manifestantii: unii se alaturau pur si simplu coloanei, altii aplaudau, altii plangeau de bucurie, in timp ce altii prevedeau deja viitoarea reprimare.

Dreptatea bastonului de cauciuc

Aparatul de reprimare al comunistilor nu a asteptat prea mult pana sa fie pus in functiune. In urmatoarele zile au fost arestate sute de persoane, majoritatea celor retinuti fiind batuti, torturati si amenintati ca vor fi condamnati la moarte.

Au fost aduse echipe de anchetatori din intreaga tara, care au facut o selectie a celor mai "periculosi" dintre protestatari, lideri de opinie care trebuiau separati atat intre ei, cat si de restul muncitorilor. Anchetarile au fost facute la Brasov, dar unii dintre muncitori au fost ulterior trimisi si la Bucuresti.

Maltratarile la care au fost supusi protestatarii arestati au fost extrem de variate: batai cu pumnii, cu picioarele, cu un scaun, cu parul, cu bata, lovituri cu bastonul de cauciuc la testicole, lovituri in stomac, batai la palme si la talpi cu bastonul de cauciuc; lovire de calorifer; strivirea degetelor la usa; smulgerea parului.

De asemenea, arestatii erau siliti sa stea intr-un picior, pe vine, sa tina un creion cu barbia, sa sprijine cu nasul tabloul lui Ceausescu, sa faca genoflexiuni, sa stea intr-o mana, sa sara ca broasca. Unii protestatari au fost infasurati in cearceafuri ude si batuti sau tinuti in frig dezbracati.

Anchetatorii au mizat mult si pe factorul psihologic, protestatarii putand sa auda strigatele de durere si gemetele celor interogati. In anumite cazuri a fost alternat anchetatorul brutal cu cel fals serafic, nonviolent, iar, la Bucuresti, au fost incarcerati intentionat printre detinuti de drept comun, mizandu-se pe intimidarea la care acestia aveau sa ii supuna pe detinutii politici de la Brasov.

Desi experimentul Pitesti era dintr-o alta perioada comunista, Securitatea ceausista retinuse atat efectul asupra detinutilor politici, cat si strategia reeducarii. Documentele de la proces spuneau ca inculpatii "se pot reeduca sub supravegherea unor colective de munca", asa ca urmau sa fie trimisi la "munca corectionala".

Cel putin 12 dintre cei anchetati si judecati in urma revoltei de la Brasov au murit in conditii suspecte la scurt timp de la evenimente desi ultimele controale medicale ii aratau ca fiind perfect sanatosi. Potrivit unor note informative, in timpul arestului acestia ar fi fost imbracati in niste combinezoane care le-au provocat leziuni pe piele, fiind evident vorba despre iradiere.

61 de verdicte intr-o ora si jumatate

Procesul a avut loc pe 3 decembrie 1988. S-a desfasurat cu usile inchise si a fost atent monitorizat de catre persoane din conducerea sistemului. Pentru pregatirea lui, venise cu o zi inainte in Brasov chiar ministrul de Interne, Tudor Postelnicu.

Motivul pentru care cele mai multe dosare au fost deschise il constituia participarea la "acte de huliganism", "acte de dezordine", "actiuni turbulente" sau "angrenarea in unele actiuni dusmanoase" desfasurate la Brasov in data de 15 noiembrie 1987.
Desi fusesera cercetate si anchetate 183 de persoane in legatura cu revolta brasoveana, la proces sunt prezenti 61 de acuzati, care au primit aceleasi incadrari ca si minerii din 1977: ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.

Desi anterior, in numeroase sedinte de partid, se ceruse chiar pedeapsa cu moartea pentru participantii la revolta pentru a constitui un exemplu, 61 dintre acestia au fost condamnati cu pedepse la locul de munca intre 6 luni si 3 ani. Suplimentar, s-a luat masura deportarii lor si a fixarii domiciliului obligatoriu in alte orase.

Totul s-a stabilit intr-o ora si jumatate. Condamnatilor li s-a facut imediat lichidarea si au fost imbarcati catre noul loc de munca in diferite colturi ale tarii. Aici au fost supravegheati continuu si priviti cu suspiciune de noii colegi pentru ca Securitatea lansase zvonul ca erau informatori.

Chiar daca a fost infranta, revolta muncitorilor din Brasov a aratat gradul de nemultumire al populatiei si a scos la iveala ostilitatea fata de regimul ceausist.

Reactia muncitorilor brasoveni la nedreptatea pe care trebuiau sa o indure romanii a spart pana si barierele controlului Securitatii si a izolarii lui Ceausescu pentru a ajunge in ziarele occidentale, unde a creat senzatie.

Curajul acestora l-a enervat pe Nicolae Ceausescu atat de tare incat, un an mai tarziu, a dorit sa faca o vizita fulger la sectia 440 a uzinei "Steagul Rosu", locul de unde au pornit protestele. Gestul era, evident, unul de sfidare, prin care vroia sa arate ca nu ii este frica de elementele turbulente.

Oricat de bine ar fi fost folosite instrumentele de represiune pentru a reduce totul la tacere, revolta de la Brasov a fost prima piesa de domino care s-a prabusit in sistemul comunist din tara noastra. Evenimentele de la Brasov, din noiembrie 1987, au asezat Romania pe drumul pe care pornisera si celelalte tari din Europa de Est, destinatia urmand sa fie atinsa in decembrie 1989.
://www.ziare.com/actual/eveniment/11-15-2009/22-de-ani-de-la-revolta-anticomunista-din-brasov-949744
Memorat

Nihil sine Deo!!
 • alex s
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2276
 • Vezi Profilul
Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #235 : Noiembrie 15, 2009, 20:08:21 »

Brasovenii merita tot respectul nostru . Autoritatile Brasovene au organizat ceva cu aceasta ocazie ? Cei implicati ar trebui bagati in legea 341 . 
Memorat
Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #236 : Noiembrie 15, 2009, 21:28:27 »

Brasovenii merita tot respectul nostru . Autoritatile Brasovene au organizat ceva cu aceasta ocazie ? Cei implicati ar trebui bagati in legea 341 . 
Buna dimineata sunt si in legea 341/2004 au avut lege speciala( cu dedicatie de la tatucul Iliescu) din 1990!Daca ai plecat din Romania in 2004 ar trebuii sa stii!
Noapte buna!
Memorat
Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #237 : Decembrie 31, 2009, 18:25:51 »

Multumiri domnului Gheorghe VAsile pentru documentele transmise - le-am atasat acestui mesaj. Ii uram Un An Nou fericit si sa ramana acelasi si in 2010!
La fel, tuturor celor care au au avut o contributie pozitiva la Revolta din 15 Noiembrie 1987 si dupa, le uram An Nou fericit si La Multi Ani!
Memorat
 • alex s
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2276
 • Vezi Profilul
Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #238 : Decembrie 31, 2009, 21:03:52 »

LA MULTI ANI TUTUROR BRASOVENILOR CARE AU PARTICIPAT LA REVOLTA DIN 15 NOV. LA FEL SI REVOLUTIONARILOR BRASOVENI , CU UN PLUS PENTRU CEI CU NUMELE VASILE .
Memorat
 • néant
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 926
 • Vezi Profilul
Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #239 : Februarie 22, 2010, 22:13:10 »

Citat
Quote
UITASEM UN NOU "PARVENIT " CU ACELAȘI APUCĂTURI DE PREȘEDINTE  HA HA HA HA  ȘI EA FĂCUT  S.R.L  ȘTIU SUNT MULȚI PROSTI  HAȘ HA  HA HA  CARE PUN BOTU DAR DAR scuze domn președinte  neam saturat de parveniți  suna trompeta suna trompete ALO ALO ADMINU ZI POSTĂRI;LE POSTĂRILE LA LITRU SAU LA KIL v
Memorat
Pagini: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 42
Schimbă forumul: