Main Content:

Pagini: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 42

Revolta din 15 Noiembrie 1987

Re: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #240 : Martie 11, 2010, 23:17:18 »

http://dorin2tudoran.wordpress.com/2010/03/10/un-cadou-de-la-vasile-gogea-declara%C8%9Bia-de-la-zurich 10 martie 2010 By Dorin Tudoran

UN CADOU DE LA VASILE GOGEA: DECLARAȚIA DE LA ZURICH

Dragă Dorin,

Nu mă pricep să formulez mulțumiri prea sofisticate. Dacă erai mai aproape, te îmbrățișam și aș fi simțit dacă e de ajuns. Vreau, însă, ceva mai mult: să “dăruiesc” și eu ceva. Pentru memoria unui om care binemerită: Constantin-Ticu Dumitrescu, cel care a încercat, la rîndul lui, fără succes în cele din urmă, să continue gîndul lui George Șerban.

Eram, într-un grup de vreo șaizeci de oameni, împreuna în Elveția, într-o vizită de “instruire” în cultura democrației, facilitată de o inițiativă privată a unui cetățean elvețian de origine română, la sfârșitul lunii aprilie 1990.

“Delegația”, compusă din membri ai CPUN, minștri, politicieni, jurnaliști, preoți și generali, condusă de Prim Viceprim-ministrul Guvernului provizoriu Roman, Cazimir Ionescu, a benefeciat de un program excepțional de vizite, întilniri, deplasări, colocvii, simpozioane, cursuri…

În tot acest timp, împreuna cu Ctin-Ticu Dumitrescu și Mirela Roznoveanu urmăream, din Elveția, ce se întîmpla la București, în P-ța Universității.

Astfel, în această atmosferă, pe șoselele impecabile ale Elveției dar și pe vaporașele cu care am “navigat” pe lacurile ei, urmăriți de o îngrijorare profundă față de evenimentele din țară, aceștia trei, sub impulsul lui “Nea’ Ticu”  am redactat ceea ce noi am numit “Declarația de la Zurich”, cu privire la situația din România.

“Declarația” a fost semnată “discret” (cu fereală, adică, față de unii “ochi” din “delegație”) de un anumit număr de persoane, diferite ca vîrstă, profesie, orientare politică și transmisă, cu sprijinul unor persoane din diaspora românească de la Zurich și Geneva, în media elvețiene. Întorși în țară, eu am publicat-o în suplimentul revistei brașovene ASTRA.

Iată, am găsit azi – poate că așa trebuia să se întîmple – exemplarul manuscris (olograf)  al Declarației.

Conținutul ei s-ar putea să pară naiv azi. Dar e dimensiunea “naivității” care l-a animat și pe George Șerban, și pe Ticu Dumitrescu și-l animă azi, încă, pe Doru Mărieș: nevoia absolută de atitudine în fața unei urgențe!

Iată, unii obsedați de “științificitate” nu cunosc nici gramatica limbii române, alții, mai puțin firoscoși, nu se sfiesc să trăiască după gramatica ființei morale, atunci cînd aceasta este în pericol!

Dar, să punem documentul “pe masă”.

Cu sentimente frățești,

Vasile.

Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #241 : Aprilie 20, 2010, 23:13:28 »

La multi ani domnule Neculaie. Din ziarul Adevarul de azi am aflat ca duminica a fost ziua dumneavoastra si ca ati spart 3000 de euroi in cateva ore. Eu am muncit cteva luni ca sa aduc banii astia acasa. Si nu in Brasov, ci in tara straina. In Brasov, mai ales daca eram angajatul tau, imi trebuiau ctiva ani sa-i strang. Da asta e, nu eu am luat I.A.Bv.-ul cu un euro. I-ai platit ziaristei sa dea stirea asta? Cred ca te distrezi bine cand ne scuipi cate o crfra deasta, cati bani spargi pe ora de ziua ta. L-ai invitat si pe presedintele de la 15 Noiembrie? Ca doar ati candidat impreuna la alegerile trecute. Hotu uzinei impreuna cu revoltatu din 1987. Bine v-a stat! Si bine va sta si acum. Poate le ziceti brasovenilor cum mai merge productia de camioane, autobuze si tractoare. Ca asa va laudati in campania electorala, ca ati luat licenta de la Tractoru si o sa fabricati in Steagu si tractoaele care nu se mai fabricau in fabrica lor. Cate tractoare ati facut de atunci? 230000? 10000? 200? 20? 2? A ramas macar ala adus ca sa-l fotografieze presa in campania electorala, sau l-ai matrasit si pe ala? La multi ani patroane de succes! Somerii pe care i-ai facut si muncitorii pe care i-ai alungat peste granita sa-si castige prin alte tari painea iti sant recunoscatori si-ti ureaza din inima, ca si tovarasului tau din anii de mai inainte, Nicolae Ceausescu. Sti tu ce.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #242 : Aprilie 20, 2010, 23:21:33 »

De ziua lui, Ioan Neculaie, patronul FC Braşov, a „spart“ 3.000 de euro în câteva ore
Mariana Stoica
http://www.adevarul.ro/locale/brasov/De_ziua_lui-Ioan_Neculaie_a_-spart-_3-000_de_euro_in_cateva_ore_0_247175313.html
Patronul echipei FC Braşov, Ioan Neculaie, a împlinit, duminică, 53 de ani, sărbătorindu-şi ziua de naştere la un restaurant cu specific italian, din Braşov

Omul de afaceri braşovean a optat pentru o petrecere cât mai intimă, ferită de ochii curioşilor. După meciul FC Braşov - Gaz Metan Mediaş, la finalul căruia „stegarii" i-au dedicat victoria cu 3-2, Ioan Neculaie a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere la restaurantul „Trattoria del Chianti", într-un cadru restrâns, alături de familie şi prieteni.

La petrecerea care a durat mai bine de şase ore, până la ora 3 dimineaţa, au fost chemaţi toţi jucătorii de la FC Braşov. Însă, invitaţia a fost onorată doar de veteranii Robert Ilyes şi Dorel Zaharia, care i-au urat şefului „toate cele bune" din partea întregului colectiv.

Dacă atunci când vine vorba să-şi achite restanţele financiare către proprii jucători, Ioan Neculaie are „arici la buzunar", situaţia este total diferită atunci când se gândeşte la propria bunăstare. Astfel, în cele câteva ore petrecute la „Trattoria del Chianti", boss-ul formaţiei de la poalele Tâmpei nu şi-a refuzat nicio plăcere, cheltuind mai bine de 3.000 de euro pentru produsele consumate de invitaţi. Din meniu de lux nu au lipsit Rissoto Pescatore (orez cu fructe de mare), antricotul de vită fiorentină sau vinul alb sec Pinot Grigio.

„Stegarii" au refuzat amabil invitaţia
După ce i-au dedicat victoria cu Gaz Metan Mediaş, fotbaliştii de la FC Braşov au decis să nu participe la festivitatea dată în cinstea afaceristului. La eveniment au luat parte, printre alţi oaspeţi, antrenorul echipei, Viorel Moldovan, dar şi preşedintele executiv Dinu Gheorghe. „Noi nu avem bani şi nu ne permitem să cumpărăm cadouri scumpe", ne-au declarat jucătorii braşoveni.

Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #243 : Aprilie 27, 2010, 15:13:59 »

Neculaie a spart cateva mii de euroi in cateva ore de ziua lui iar fostii angajati din Roman S.A. fac foamea de cativa ani. Supararea mea nu e de comunist. Supararea mea e a unui om lasat pe drumuri de un hot nemaipomenit de pradacios. Si ca mine sant multi brasoveni si foarte foarte multi romani in aceeasi situatie in toata tara. Va pun un articol ca sa fie mai clar.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #244 : Aprilie 27, 2010, 16:12:09 »

Românii care stau la uşa ANOFM:
„Eu nu am bani nici de seminţe”
http://www.cotidianul.ro/eu_nu_am_bani_nici_de_seminte-111698.html
Câţiva dintre cei aproape 766.000 de români care au rămas fără un loc de muncă stau la uşa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în speranţa că vor avea mai mult noroc. În schimb, absolvenţii de facultate îşi caută un job mai degrabă pe Internet, considerând că varianta lor este mai bună decât agenţia statului.

Cam 20 de persoane căutau ieri pe listele cu locuri de muncă afişate de ANOFM. Dezamăgiţi că nu-şi găsesc joburi specifice pregătirii lor profesionale, mulţi dintre ei s-au decis că încerce să plece în străinătate pe bani mai mulţi, dar pe un post necalificat.

„Eu îmi caut serviciu din septembrie anul trecut. De profesie sunt inginer chimist. Am muncit o viaţă întreagă în mediu toxic, dar la ce bun? Firma a dat faliment şi eu am rămas pe-afară. Am doi copii, unul la liceu şi altul la facultate, iar soţul câştigă 2.000 de lei pe lună. Cum să trăim 4 persoane cu banii ăştia? Este foarte greu.

De sărbători am găsit să mai fac servicii de curăţenie pe la diverse case. Acum o să încerc să plec în străinătate la cules de căpşuni sau orice altceva. Nu am încotro, deşi sunt operată pe coloană”, spune cu lacrimi în ochi doamna Mariana Stoian din Bucureşti.

Treci printre toţi aceşti oameni necăjiţi şi auzi doar poveşti de familie care mai de care mai triste ori femei care plâng pentru că nu mai au nici o speranţă.

Câţiva bărbaţi care trag cu foc dintr-un chiştoc de ţigară îşi povestesc păţaniile prin care au trecut cât au muncit prin ţări străine.
„Grecii sunt cei mai scârboşi. Te tratează ca pe un sclav. Am întâlnit mulţi boieraşi români care sunt mai acri decât murăturile, dar grecii sunt fraţi cu dracu'. Am plecat cu contract pe post de zidar, dar ăia nu dau nici un ban pe contractul din România, pentru că nu e recunoscut. Am avut colegi care au rămas şi fără paşapoarte şi munceau câte 18 ore pe zi. A fost cumplit”, spune un domn care a reuşit să strângă ad-hoc câteva persoane.

Cum sunt nelipsite, la colţul clădirii ANOFM câteva ţigănci stăteau cu puradeii în braţe şi mâncau seminţe. La un moment dat o femeie care abia ieşise de la avizierul cu joburi trece pe lângă ele şi este rugată să dea un bănuţ pentru laptele puradeilor.

„Nu v-ar fi ruşine! Duceţi-vă şi voi la muncă că nici eu nu am de unde. Dar măcar eu nu stau cu mâna întinsă să cer de pomană. Staţi ca miloagele şi mâncaţi seminţe, iar eu n-am bani nici de seminţe”, le răspunde răspicat femeia.

Însă nici ţigăncile nu s-au lăsat mai prejos. Curajoase şi pline de elan ca întotdeauna, s-au ridicat după bordură şi au luat-o la rost pe femeia care a îndrăznit să le apostrofeze, şi mai mult, să nu le dea nici un ban.

„Fă, da' tu ce crezi, că io nu muncesc cu copilaşii mei? Hai muncit mata cât am muncit io în Spania, haladito care eşti!”, ţipă ţiganca care-şi trage afectuos puradelul după ea. Evident au urmat o sumedenie de bipuri.

Cu mapele subraţ, două tinere domnişoare completează la umbră nişte formulare. Au terminat ASE-ul anul trecut, una dintre ele fiind angajată doar trei luni pe post de secretară, pe un salariu de 1.200 de lei pe lună.

„Făceam şi contabilitatea, şi secretariat la firma unui turc. Un hoţ de nu se poate. Ce-i drept, de Crăciun mi-a mai dat 100 de euro primă, dar munceam pe brânci. Sub pretextul că secretara trebuie să răspundă la telefoane 24 de ore din 24, mă punea să alerg cu tot felul de hârţoage. Nu-mi deconta nici transport şi nici telefon. Ajungeam să pierd cam 400 de lei din salariul meu tot pentru firmă. Acum încerc să plec afară căci aici nu am nici o şansă. Nu cred că găsesc prin agenţia asta ceva. Tinerii, de regulă, îşi caută pe Internet, căci probabilitatea de a găsi ceva este mult mai mare decât prin ANOFM”, spune Raluca Istrate, o bucureşteancă de 25 de ani.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #245 : Mai 07, 2010, 13:46:54 »

Pun protestu unui brasovean impotriva presedinteluli asociatiei "15 Noiembrie", Florin Postolachi, dupa ce a fost sters de pe saiturile pe care a aparut. E scris de unu Nelu B, si a fost publicat in 13 ianuarie 2010 in Brasovul tau, la adresa http://www.brasovultau.ro/tu-faci-ziarul si pe bolgu unui ziarist de acolo.

Un deputat mincinos si tradator

Am plecat la munca in strainatate dinainte ca industria constructoare de masini sa colapseze de tot in Brasov. Am sperat un timp ca ne vom adapta la standardele internationale, ca vor veni marile concerne din domeniu sa cumpere fabrici la Brasov, crezand ce ne spuneau cei din conducerea intreprinderii, ca sintem interesanti pentru capitalistii din Occident pentru ca putem produce, in Europa, la preturi foarte mici, mina de lucru iefina si calificat ca la noi fiind rara pe continent. Dar n-a fost sa fie si, in loc sa vina capitalul strain in tara, a trebuit sa mergem noi dupa el.

Ca aproape in fiecare an si in acesta am venit sa petrec sarbatorile acasa si mi-am programat o saptamana de concediu in plus pentru ca trebuie sa-mi schimb pasaportul. Legat de acest subiect am mari nemultumiri si din cauza lor am decis sa ma adresez presei. Lumea din Europa nu e incantata deloc de ideea introducerii pasapoartelor biometrice. De pe internet am aflat ca exista o miscare care se opoune introducerii lor si in Romania. Cand am fost acasa, in primavara, am aflat ca un deputat de Brasov, domnul Florin Postolachi, care intrase intre timp in politica, presedintele de la asociatia 15 Noiembrie 1987, lupta impotriva introducerii acestui tip de pasapoarte. Am primit niste araticole si am vazut si la tv ca asociatia se afiseaza cu fostii detinuti politici, care resping si ei ideea acestor pasapoarte. Domnul Posolachii reprezenta pentru mine o garantie. Nu am luat parte la asaltul asupra judetenei de partid in 15 noiembrie 1987, dar i-am admirat intotdeauna pe cei care i-au alungat pe comunisti de acolo, in ziua alegerilor si am avut mare incredere in ei de atunci.

La sfirsitul saptaminii trecute, cind am inceput sa ma ocup de schimbarea pasaportului, am aflat ca biroul s-a mutat in Tracorul, intr-o cladire a fostei uzine, iar astazi, cind am gasit noua locatie, am dat peste o "inaugurare" care m-a lasat paf. Cei de la pasapoarte si oficialitatile se dadeau mari si fericite ca au aranjat ca la Brasov sa se elibereze noul tip de pasapoarte, adica cele biometrice. Prefectul e fericit ca a mai bifat o activitate, dar eu sunt nefericit de doua ori. O data pentru ca sint constrans sa-mi fac un tip de pasaport pe care il resping din motive de siguranta si, a doua oara, pentru ca m-am simtit tradat, pentru ca prefectul e din P.D.L., adica din acelasi partid cu domnul Postolachi. Ori eu stiam ca dl. Postolachi lupta impotriva introducerii pasapoartelor biometrice, nu invers. In primavara si tot timpul anului trecut, am avut dispute pe prolema asta, cu alti stranieri aflati ca si mine la munca peste hotare. Multi erau convinsi ca se vor introduce aceste pasapoarte, in ciuda opozitiei pe care o manifestau multi romani. Le-am dat cu tifla si i-am anuntat ca un deputat de Brasov, ajuns mare pornind de jos, membru al asociatiei celor care au facut revolta anticomunista din 1987, a declarat ca sustine oamenii si ca se va opune afacerii pasapoartelor. Avea si un argument puternic: era membru in comisia parlamentara care putea sa opreasca cel mai usor abuzul pe cale de a se produce, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor.  Eram linistit si ma mai si laudam cu traditia si nivelul democratiei de la Brasov. Ba chiar m-am certat cu cativa mai mistocari, care m-au luat peste picior. Le-am explicat ca P.D.L. e un partid de dreapta pe bune, ca cei de la 15 Noiembrie nu ar fi sustinut un partid de comunisti si securisti delicventi, cum acuzau ei, ca Postolachi a fost in emisiuni tv cu fosti detinuti politic si chiar cu legionari si ca toate astea sunt o garantie ca nu va ceda mafiotilor din Parlament. I-am contrazis si cand au sustinut ca nu are putere, pentru ca am aflat ca era secretar al comisiei, nu simplu membru. Argumentul meu cel mai puternic a fost tot timpul ca nu e ca ceilalti politicieni, ca e un luptator si ca promisiunea de la simpozioanele asociatiei 15 Noiembrie 1987, "Noi nu va vom trada", reprezinta o garantie.

Astazi am constatat ca m-am inselat total si ca ma voi intoarce printre romanii de dincolo cu capul plecat. M-am facut de rusine pentru ca am avut incredere in cine nu trebuia, intr-un alt politician mincinos, chiar daca e unul pornit de jos si cu un trecut care ar fi trebuit sa reprezinte o garantie. Acum am inteles ca Florin Postolachi e chiar mai rau decat multi dintre politicieni, pentru ca el nu e numai un mincinos, e si un tradator. Cum sa fie secretarul comisiei parlamentare pentru drepturile omului si culte si sa nu-si faca treaba pentru care l-au votat oamenii, acordindu-i increderea lor, bazati pe trecutul de luptator pentru libertate al actualului deputat? Mai bine si-ar fi dat demisia din Parlament, decat sa se acopere de o rusine atit de mare. Sint convins ca la urmatoarele alegeri ar fi putut candida direct la Senat, pentru ca ar fi fost destui brasoveni care sa-l voteze daca dadea dovada de cinste.

Pe cei din asociatia lui ii intreb cum de au inghitit porcaria asta? Nu au putut sa-i atraga atentia ca greseste? Pe presedintele de la A.F.D.P.R. il intreb daca s-ar mai afisa cu un asemenea om. Eu stiu ca cei de dreapta nu inghit tradarea si ca-i pedepsesc pe tradatori. Si cum ramane cu respectarea credintei crestine? Stiu ca, pe langa problemele de siguranta personala pe care le ridica actele biometrice, s-a discutat foarte mult despre cele de ordin religios pe care le includ, preoti si calugari importanti predicand impotriva acceptarii lor de catre crestini. Ii e mai draga sleahta de politicieni domnului Postolachi si salariul de parlamentar decit credinta strabuna? In aceasta varianta, e si el unul care l-a vndut pe Mintuitor pentru cativa arginti.

E o mare prostie ca romanii au acceptat aceste acte biometrice dar, pentru brasoveni, e si o mare rusine ca au trimis in Parlament un asemenea tradator. E adevarat, de unde era sa stim si cine s-ar fi asteptat? Eu o voi simti primul, la intoarcerea la munca, pentru ca ma voi legitima cu un pasaport de care eram sigur ca nu voi fi obligat sa-mi fac, pentru ca ma reprezenta in legislativul tarii un luptaot de la 15 Noiembrie 1987. Am trait sa ma vad inselat si de cei mai credibili concetateni. Poate ca o merit, pentru ca prea am crezut in cuvintele lor frumoase si in poza de incoruptibili cu care ne-au amagit.
Nu semnez cu numele intreg pentru ca nu am inca noul pasaport si cred ca au dreptate ai mei cand imi spun ca e mai bine sa fiu prudent, pentru ca omul acum e pe cai mari si poate fi o fire razbunatoare, chiar daca e secretaul Comisiei pentru drepturile omului, culte etc. Nu mai exista onoare si nici garantii pentru nimic.   Nelu B.

Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #246 : Mai 07, 2010, 14:29:37 »

Exista ceva despre povestea asta pe blogu lui Ovidiu Eftimie (nu stiu cinei tipu), la adresa
http://www.eftimie.net/search?updated-max=2010-01-19T09%3A55%3A00%2B02%3A00&max-results=7.

joi, ianuarie 14, 2010
Ba n-am nicio treabă cu Postolachi

Zilele astea un anume Nelu Ion are o problemă. Cică deputatul Florin Postolachi a promis la un moment dat că se va lupta împotriva paşapoartelor biometrice şi, când colo, se duce acest Nelu Ion la paşapoarte Braşov [chestie administrată de Prefectura Braşov] şi descoperă că i se face paşaport biometric.

De aici urmează raţionamentul "logic": Postolachi e în PDL, Ion Gonţea [prefectul] e în PDL, deci Postolachi e un mincinos. Şi un trădător.

Toate bune şi frumoase, acest Nelu Ion se umple de curaj şi trimite o anonimă la toate redacţiile din Braşov. Şi acolo bubuie curajul, mi se forwardează mesajul din vreo cinci locuri, pentru că cineva are impresia că am ceva cu Postolachi. Buey, practic io n-am nimic cu Postolachi, ultima oară când ne-am văzut faţă în faţă am discutat civilizat, ce am avut să-i spun i-am spus.

Revenind la problema de fond mi se pare de căcat să i se pună în cârcă povestea cu paşapoarte biometrice. Până una alta, şi el o să aibă parte de unu. Aaa, şi când Postolachi, aşa cum e el cu păcate lui spune o prostie o spune personal, nu prin anonime pe la redacţie. Am priceput Nelule cum e treaba? Sau ţi-e frică că te dibuieşte Postolachi cu biometricul şi te pune să-i admiri mustaţa?
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #247 : Mai 09, 2010, 14:31:46 »

Ziaristii din Brasov "nu-u nicio treaba cu Postolachi" atat de mult incat nu-l deranjeaza cu nimic. Nu-i pun intrebari incuietoare, nu-i amintesc de promisiunile pe care le facea in campania electorala, nu il intreaba de ce nu si-a dat demisia din functia de presedinte al asociatiei ca sa nu zica lumea ca o politizeaza. Dau cu pixu tot in pesedisti si liberali. Il cocolosesc pe Postolachi si toata asociatia lui. Si adevaru e ca asa cum s-a dus Postolachi la pedelisti, tot asa s-a dus si asociatia. De cand am plecat la munca afara, nu au mai dat un comunicat, nu au mai scris un protest, nu au sarit nici macar cu vorba in sprijinul muncitorilor care au fost dati afara din fabrici, de exempul de la I.C.A. Ghimbav. Fac exact cum fac foarte multi revolutionari, isi iau mita de la stat si ciocu mic. Poate sa crape pensionarii sau muncitorii dinafara asociatiei ca nu le pasa. Au facut ceva extraordinar in 1987, pentru care tara le multumeste, inclusiv prin acordarea drepturilor revolutionarilor, dar lor nu le mai pasa de tara. Ce-si zic? Sa ne luam noi indemnizatiile, ca meritam, ca am facut ceva pentru Romania in 1987, iar restu sa se descurce cum or putea. Ieri l-am vazut pe unu din conducere la volanu unui gipan. Mama, mama ce plin de el era! Cred ca i-ar fi stat bine ca secretar de partid dinainte. Bine mancat, ingrijit imbracat, relaxat si plin de el. Uite asa privea in jur, de parca ar fi fost mult mai sus decat restu trecatorilor. Cred ca reprezinta noua imagine a asociatiei 15 Noiembrie. Trebe sa ma interesez daca nu au aparut si la ei impostorii, ca prea aducea cu Bebe Certificat.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #248 : Mai 09, 2010, 14:59:13 »

Nici nu stiu de ce ma mai mir si pun la suflet chestia asta. Nu au trecut ei in tabara lui Basescu cu totul, cu catel cu purcel, la alegeri? Daca Postolachi a pozat pentru afise electorale alaturi de Ioan Neculaie, cel care i-a lasat pe stegari fara locurile de munca si de Florin Staicu, progenitura securistului Staicu, unu care s-a "ocupat" de revolta stegarilor, ce ma mai mira? Nu ma mira cat ma umple de scarba. Au avut un sindicat, au avut un ziar, nu s-au dat de partea lui Iliescu cand a fost la putere. Chiar imi placeau. Frate, cum si-au incasat indemnizatia, cum au aplecat capu in fata tatucului de la Cotroceni si a loctenentului lui de la Brasov, primaru Scripcaru. No sa nu le pese de someri si de fostii colegi de munca, da sa nu se mirati cand o sa-i scuipe lumea in gura ca au mancat rahat 20 de ani numa pentru indemnizatii. Ca daca nu ar fi asa, ar fi aniversat printr-o demonstratie implinirea celor 20 de ani de cand au infintat asociatia lor si acum, dupa taierea salariilor si ajutoarelor de somaj, ar fi chemat brasovenii la greva generala. Da s-au vindut. Pacat. Erau mandria Brasovului muncitoresc.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #249 : Septembrie 01, 2010, 20:18:48 »

Un om deosebit si gestul sau de curaj.
Am aflat abia acum despre el si faptele sale - de exceptie - citind acest articol in cotidianul "Adevarul",
www.adevarul.ro/locale/galati/Memoriile-golan-arestat-Securitate_0_284971540.html. Daca stie cineva cum pot intra in contact cu el, il rog sa-i dea datele noastre de contact, sau sa ni le ofere pe ale sale pe acest forum, sau pe adresa de e-mail a Portalului.

Memoriile unui „golan” arestat de Securitate - Omul care a lipit afişe anticomuniste pe poarta CSG

Liviu Ghinea

Ioan Grigorescu a primit trei luni de închisoare, în 1989, pentru revoltă anticomunistă. În noiembrie 1989, inginerul a lipit pe poarta Combinatului Siderurgic afişe anticomuniste, motiv pentru care a fost arestat şi băgat în beciul Securităţii.

Ioan Grigorescu este unul dintre puţinii români care a avut tupeul de a înfrunta pe faţă regimul comunist, ignorând riscurile la care se expunea atât el, cât şi familia lui.

„Pe mine nu mă deranja atât ideea de comunism, cât modul în care era aplicat la noi în ţară. Tatăl meu fusese comunist încă din ilegalitate şi nu puteam suporta modul în care ajunsese să fie tratat poporul român", ne-a povestit inginerul, acum pensionar.

În amintirea Braşovului

În data de 15 noiembrie 1989, chiar în ziua comemorării a doi ani de la evenimentele sângeroase de la Braşov, Grigorescu a lipit afişe anticomuniste pe stâlpii staţiei de tramvai din poarta Combinatului Siderurgic Galaţi.

Nu era la prima manifestare de acest gen, dar acest ultim act de revoltă avea să-l trimită după gratii.

„La începutul anilor '80, când, dacă apucai, ţi se punea în rezervor benzină de 100 lei, am spart un geam la staţia PECO Şendreni pentru că se terminase cota de patru tone pe acea zi, iar eu nu apucasem. Eu m-am ales cu 1100 lei amendă pentru deranjarea ordinii publice, dar a meritat. În 15 noiembrie '89 am lipit manifeste la poarta CSG. Tot pentru deranjarea ordinii publice, am primit trei luni de închisoare. Regret că gestul meu nu a fost recunoscut când s-au acordat brevete de revoluţionar", a rememorat inginerul.

Vlad Vasiliu, preşedintele Ligii Luptătorilor din decembrie 1989-Galaţi spune însă că inginerul Grigorescu a refuzat de mai multe ori să primească certificatul de revoluţionar.

„El este indiscutabil un simbol al Galaţiului, însă a rămas un revoltat şi nu a vrut să recunoască guvernul instaurat în 1990. E păcat, dar nu avem cum să îi băgăm certificatul pe gât", a spus acesta.

Ioan Grigorescu îşi aminteşte cu plăcere despre ziua în care s-a iscat o adevărată legendă despre el în combinat.

„Nu am ales ziua întâmplător. Pe lângă faptul că se împlineau doi ani de la evenimentele de la Braşov, era şi ziua meciului România-Danemarca, iar combiniştii plecau mai devreme acasă", a povestit Grigorescu.

Şi-a pregătit 11 afişe, cu lozinici anticomuniste, pe care şi le-a ascuns pe sub haine şi s-a dus la poarta principală de intrare în combinat, cu gândul de a le lipi în staţia de tramvai.

„Şi acum îmi amintesc ce scriam acolo «Nu vrem în disperare un nou BRAŞOV» era numai pe unul dintre afişe".

În beciul Securităţii

A reuşit să lipească numai trei, până a fost reperat de oamenii Securităţii, care l-au arestat şi l-au băgat la beci.

După o noapte de declaraţii la sediul Securităţii, a urmat un proces scurt şi o condamnare la trei luni de închisoare. A fost eliberat la Revoluţie, pe 22 decembrie.

Ulterior, Grigorescu s-a revoltat şi împotriva actualei clase politice, intrând în conflict cu toţi liderii politici.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #250 : Noiembrie 07, 2010, 20:38:57 »

Se apropie cea de-a 23 aniversare a Revoltei de la 15 Noiembrie 1987.

www.monitorulexpres.ro/?mod=ultima_ora&a=citeste&p=ultora_local&s_id=95071
Miercuri, 3 noiembrie 2010


Documentele Securităţii despre Revolta din 15 Noiembrie 1987, prima dată într-o piaţă publică

   Cercetătorii CNSAS Oana şi Mihai Demetriade, cu sprijinul Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, au vernisat în Piaţa Sfatului expoziţia de fotografie şi documente „Harta Solidarităţii - Mişcări de rezistenţă în Europa Centrală şi de Est, 1956 - 1987“. Potrivit cercetătorului Mihai Demetriade, expoziţia este o premieră internaţională prin conţinutul documentar referitor la revolta muncitorilor braşoveni, expus în 29 planşe din totalul de aproximativ 70, care se referă la evenimentele din Polonia, fosta Cehoslovacie, Budapesta şi Braşov. Expoziţia este prezentă în Piaţa Sfatului pînă pe 15 noiembrie 2010 şi deschide seria evenimentelor comemorative organizate de Asociaţia 15 Noiembrie 1987. Documentele referitoare la momentul Braşov provin din dosarele de Securitate ale participanţilor, din presa internaţională, din arhiva Radio Free Europe Reasearch Budapesta şi din arhive personale.
La vernisaj au participat, pe lîngă membri ai Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 şi cei doi cercetători, şi conducerea Primăriei, prefectul Ion Gonţea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Agache, parlamentarul braşovean Lili Farkas, membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, soţia eroului-martir Liviu Babeş.

de: A.P.
« Ultima modificare: Noiembrie 07, 2010, 20:49:30 de către razvan »
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #251 : Noiembrie 07, 2010, 20:44:54 »

www.mytex.ro/expres/lectie-de-istorie-in-piata-sfatului_269290.php
Joi, 4 noiembrie 2010


Lecţie de istorie în Piaţa Sfatului

În Piaţa Sfatului a fost vernisată ieri expoziţia „Harta Solidarităţii- Mişcări de rezistenţă în Europa Centrală şi de Est, în perioada 1956-1987”.
Inedita expoziţie în aer liber este deschisă în perioada 3 -15 noiembrie şi urmează cronologia mişcărilor anticomuniste din fostul lagăr socialist, începând cu revolta de la Budapesta, din 1956 şi cu puternica mişcare din 1968 din Cehoslovacia, ambele înăbuşite cu tancurile sovietice (dar există şi un panou cu „Primăvara de la Praga” din 1989) cu fenomenul „Solidarităţii”, din 1980, extins de la Gdansk în toată Polonia (în întreg deceniul 9) şi încheind cu revolta din 15 Noiembrie 1987 de la Braşov.
„Novembriştii” spun că nu ar fi reuşit să organizeze expoziţia fără munca de câţiva ani a cercetătorilor Oana şi Mihai Demetriade de la CNSAS), cărora le revine şi meritul concepţiei asupra modului în care se „lecturează” panourile. Protestul braşovenilor este slab ilustrat cu fotografii. În contrapondere vin extrasele din presa românească din acea vreme, în care se ridicau osanale lui Ceauşescu şi se minţea despre cât de bine o duc oamenii, care stăteau la cozi, primeau mâncare pe cartelă, stăteau în frig, nu aveau libertate, iar braşovenii, după 1987, erau terorizaţi de Miliţie şi Securitate. „Expoziţia conţine mai puţine imagini din 15 Noiembrie 1987 de la Braşov, dar în schimb, sunt fotografii din presa internaţională şi am putut reda astfel ecourile pe care le-a avut mişcarea de la Braşov”, a spus Oana Demetriade. 

„Suntem mândri că suntem braşoveni!”
Atât primarul George Scripcaru, cât şi inspectorul general şcolar Dorel Agache şi celelalte oficialităţi prezente la eveniment, au salutat iniţiativa şi au subliniat importanţa unei expoziţii care este o lecţie vie despre o istorie deloc sau prea puţin cunoscută. „Este foarte bine că rememoraţi acest moment extraordinar din 15 noiembrie 1987, care face cinste Braşovului şi ne face să fim mândri că suntem braşoveni, fiindcă mulţi dintre cei care le-au trăit le-au uitat, iar tinerii, elevii, nu au de unde să afle. Aşa, o expoziţie cu fotografii şi documente face mai mult decât o expunere seacă într-o sală şi ne ajută să conştientizăm că ar trebui ca noi, ca braşoveni, să facem mai multe ca acest moment să fie cunoscut şi aşezat la locul pe care îl merită în istoria Europei!”. La rândul său, Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 şi deputat PD-L, a declarat: „Expoziţia din Piaţa Sfatului îşi doreşte să aşeze Braşovul acolo unde îi este locul, adică alături de cele mai mari mişcări de rezistenţă din Europa”.

Liliana JIGHIRA
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #252 : Noiembrie 14, 2010, 17:51:01 »

Ieri a avut loc "Creosul 15 Noiembrie" si alte competitii sportive dedicate aniversarii a 23 de ani de la Revolta muncitoreasca din 15 Noiemgrie 1987. Voi posta un articol care ofera mai multe informatii despre cele petrecute ieri la Brasov, dar si cateva fotografii care surprind atmosfera de la punctul "Sosire", aflat intre cladire Consiliului Judetean si Colegiul National Unirea.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #253 : Noiembrie 14, 2010, 17:53:30 »

Alte patru fotografii.
Memorat
Răspuns: Revolta din 15 Noiembrie 1987
« Răspunde #254 : Noiembrie 14, 2010, 17:56:32 »

Si ultimele patru.
Memorat
Pagini: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 42
Schimbă forumul: