Main Content:

Pagini: [1] 2 3 ... 13

ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG

 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« : Aprilie 06, 2008, 14:39:49 »

COMUNICAT DE PRESA

   DUMINICA 06 APRILIE 2008 – 0RELE 12.00, va avea loc o CONFERINȚĂ DE PRESA la sediul ASOCIAȚIEI „21 DECEMBRIE 1989” din strada Batiștei nr. 24 A, sector 2, București, cu tema:

-  CURTEA CONSTITUȚIONALĂ UN NOU C.C.-TOVĂRĂȘESC ÎN ROMÂNIA
- PROCURORUL GENERAL AL ROMÂNIEI – DEZINFORMAT? sau „SPRIJINĂ” CU MAXIMĂ CELERITATE ÎNGROPAREA DOSARELOR REVOLUȚIEI și MINERIADELOR
- AL DOILEA DRUM LA STRASSBOURG PENTRU „ADEVĂRUL ACUM!”, PLECAREA – LUNI 07 APRILIE 2008, ORELE 06,45;
- MITING LA STRASSBOURG.


ASOCIAȚIA „21 DECEMBRIE 1989”
PREȘEDINTE
TEODOR MĂRIEȘ
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #1 : Aprilie 06, 2008, 14:43:34 »

Strasbourg, 2008-04-07Catre
CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI

In copie:
Consiliul Europei – Secretarului General, domnul Terry Davis
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei – Membrilor APCEReferinta:
Cererea nr___
Maries si Asociatia <<21 Decembrie 1989>> c. Sistemul judiciar din Romania
Despre plangerea impotriva scoaterii de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu prin rezolutia Procurorului General nr. 5147/C/2007, datata la 07.12.2007
Onorata Curte, Onorata Adunare, Domnule Secretar General,


Subscrisa, Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti, prin presedinte Teodor Maries si personal TM, cu adresa de citare in Str.Batistei nr.24 A, sector 2 Bucuresti, avand in vedere calitatea noastra de organizatie pentru apararea drepturilor omului si de protectie a persoanelor care au avut de suferit in urma represiunilor comuniste din perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990, in care atat membrii Asociatiei cat si Asociatia ca persoana juridica legal constituita au suferit grave vatamari, fiind de notorietate ca redeschiderea dosarelor revolutiei si mineriadelor se datoreaza in principal cererii si demersurilor noastre catre Parchet, catre toti procurorii generali si sefii sectiei parchetelor militare, ne vedem nevoiti sa depunem prezenta

SESIZARE

prin care contestam si o supunem examinarii Inaltei Curti,  rezolutia Procurorului general al Romaniei nr.5147/07.12.2007, [anexata], prin efectul careia Ion Iliescu este scos de sub urmarire penala, de o maniera paralegala, infamanta, la doar cateva luni de la preluarea de catre procurori civili a dosarelor – plangere pe care va cerem sa o inaintati spre competenta solutionare, noi solicitand admiterea ei si infirmarea rezolutiei SUP sus-mentionate - pentru motivele aratate in cele ce urmeaza.
Mentionam ca desi a fost ceruta imediat dupa anuntul public al aparitiei acesteia, dupa 7 Decembrie 2007, Rezolutia in cauza ne-a fost comunicata abia la 11 Martie 2008, adica dupa 4 (patru) luni de la emitere !

Astfel, prin rezolutia Procurorului General Laura Codruta Kovessi, prezentata sub nr. 5147/C/2007, datata la 07.12.2007, a fost scos de sub urmarire penala cetateanul Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei si coordonator al diversiunilor si comandant al represaliilor care au avut loc atat in perioada infractionala Decembrie 1989 – Iunie 1990 – asa cum rezulta din probele aflate la dosare invinuitul avand un rol de comanda si exercitandu-si presiunile inclusiv asupra comandantilor militari din ierarhia superioara militara.

Urmarirea penala Impotriva lui Ion Iliescu a fost pornita de procurorii Sectiei Parchetelor Militare a Parchetului de pe Ianga Inalta Curte de Casatiei si Justitie, condusa la acea vreme de generalul Dan Voinea, procuror militar.

La data rezolutiei contestate, invinuitul Ion Iliescu era  senator si presedinte de onoare al Partidului Social Democrat-PSD fost de guvernamant, PSD, partid cu serioase probleme de imagine si ai caror mai multi membri marcanti, au grave probleme penale, de coruptie sau crima, este succesor al partidului unic comunist transformat in 1989 in Frontul Salvarii Nationale - FSN, Frontul Democrat al Salvarii Nationale-FDSN, Partidul Democratiei Sociale din Romania – PDSR.

PSD este actualmente in opozitie parlamentara, dar prin structurile sale subterane controleaza in buna parte sistemul judiciar si decizia guvernamentala, fiind capabil de reactii dintre cele mai dure la adresa stabilimentului democratic si a statului de drept. PSD controleaza in buna parte si Curtea Constitutionala, membrii acesteia in majoritate fiind fosti membri ai acestui partid.

Prin Decizia nr.610/2007, membrii Curtii Constitutionale au favorizat fragmentarea dosarelor revolutiei si mineriadelor, iar invinuitul Ion Iliescu este unul dintre persoanele care au determinat si beneficiaza de o asemenea decizie ilegala si neconstitutionala care amana sine die solutionarea acestor dosare.

Onorata Curte a fost informata cu privire la imprejurarile adoptarii controversatei decizii – care a fost atacata in Justitie, la Curtea Suprema de Justitie a Romaniei.
In continuare, intelegem sa atacam prin toate mecanismele judiciare care ar putea reinstaura domnia legii, emiterea abuziva de catre Procurorul General a rezolutiei indicate, care are ca efect scoaterea lui Ion Iliescu – intrucat nu a fost respectata procedura legala pentru astfel de situatii.

1.   Nici o dispozitie din CPPen nu cere ca procurorul care face o ancheta sa aiba o delegare expresa pentru instrumentarea unui dosar . In cazul de fata, era suficienta repartizarea interna a dosarului catre procurorul Siserman care era sef al serviciului de urmarire penala  din cadrul Sectiei Parchetelor Militare [delegatie data de procurorul general,  chiar D.na Kovessi] si in aceasta calitate putea face cercetari nemijlocit in dosarul nr.74/P/1998.

2.   In forma restituita de Inalta Curte de Casatiei si Justitie, dosarul nr.74/P/1998 ii privea pe generalul Chitac, Generalul Andrita s.a. nu insa si pe Iliescu Ion.

3.   Reamintim ca Iliescu era deja pus sub urmarire penala si pentru ca apare implicat in cauza privind mortii din 13-15 iunie – participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.

4.   In felul acesta nu se aduce atingere institutiei compatibilitati prevazute de art.49 C Proc. Pen, deoarece Iliescu nu fusese cercetat niciodata in dosarul nr.74/P/1998, restituit de la Inalta Curte de Casatiei si Justitie.

5.   Confuzia sau dezinformarea careia i-a cazut victima chiar procurorul general al Romaniei este generata de insasi existenta celuilalt dosar, nr.75/P/1998 unde de asemenea Iliescu fusese cercetat cu privire o perioada infractionala mai extinsa, intr-un context mai larg,  cat si de studierea superficiala a acestui dosar. Asupra cercetarilor din acest dosar ne vom referi in mod separat.

6.   Neconsemnarea orei in rezolutie nu este un motiv de nulitate absoluta.Potrivit art.228 Cod Proc. Pen, privind trecerea orei in rezolutie si consemnarea in registrul special, nu se instituie nici o sanctiune pentru astfel de omisiuni si aceasta nu poate fi un motiv de nulitate, nu exista nici o vatamare a drepturilor procesuale ale invinuitului Ion Iliescu, deci nu se justifica infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale.

7.   Daca legiuitorul ar fi urmarit aceasta, ar fi prevazut si o sanctiune pentru neconsemnarea orei. In lipsa acestei sanctiuni, nu se poate infirma rezolutia. Eventual, pentru nerespectarea acestei dispozitii interne, se sanctioneaza disciplinar procurorul care va fi gasit vinovat de inexistenta Registrului Special sau de lipsa completarii sale.

8.   In cadrul probei cu inscrisuri, va solicitam sa depuneti la dosar copia registrului special, de uz intern, pentru a se verifica data la care el a fost deschis. De asemenea solicitam verificare datei la care celelalte sectii/parchete au primit Registrul Special in alb si data la care incepe completare acestuia – in raport de data intrarii in vigoare a textului legal.

9.   Procurorul General nu era competent sa solutioneze plangerea formulata de invinuitul Ion Iliescu prin avocatii sai. Potrivit art. 278 Cod Proc Pen. plangerea impotriva masurilor procurorului se poate face la procurorul ierarhic superior, care trebuie sa dispuna fie admiterea fie respingerea plangerii, ceea ce in speta noastra nu apare in dispozitivul rezolutiei, d.na Kovessi omitand sa spuna in dispozitiv ca admite sau respinge plangerea lui Iliescu, prin avocat.

10.   Procurorului General ii este interzis sa inlaturare de la aplicare dispozitiile art.275-278 Cod Proc.Pen, referitoare la solutionarea plangerii. Ori sa ne lipseasca de un grad de jurisdictie asupra actelor procurorului, posibilitate data de la lege nu de la procuror, fie si procurorul general sef al Ministerului Public.

In acest contest apreciem ca procurorul competent sa examineze plangerea lui Ion Iliescu era ori un procuror sef de sectie ori un adjunct al Procurorului General– care putea fi dl. Nitu, in computerul caruia s-a redactat rezolutia atacata acum.

11.   Pentru ca o contestatie/plangere sa mai poata fi solutionata in interiorul Ministerului Public – adica de Procurorul General. In graba de a-l scoate pe Ion Iliescu de sub urmarirea penala inceputa la Sectia Parchetelor Militare, Procurorul General nu observa acest aspect, astfel ca prezenta plangere nu va mai putea fi solutionata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie fiindca nu mai exista un nivel ierarhic superior Procurorului General.

12.   Scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu este ilegala.Astfel, prin critici de un formalism excesiv si confuzia aratata, Procurorul general Kovessi Laura Codruta, reuseste in Decembrie 2007, sa-l scoata de sub urmarire penala pe invinuitul Ion Iliescu.

13.   Prin urmare, aceasta noua rezolutie de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale vine sa inlature masura de urmarire penala,  are deci efectul unei scoateri de sub urmarire  penala.

14.   Dar scoaterea de sub urmarire penala, conform dispozitiilor procedurale, nu se puteate face decat prin Ordonanta a Procurorului. Or, in acest caz, procurorul general a dat o simpla rezolutie, ceea ce contravine dispozitiilor de procedura penala, motiv pentru care rezolutia sa este lovita de nulitate absoluta. Deci, scoaterea de sub urmarire penala printr-o simpla rezolutie si nu prin Ordonanta – reprezinta o violare a legii.

15.   Procurorul General nu era competent sa solutioneze plangerea formulata de invinuitul Ion Iliescu prin avocatii sai. Impotriva unei asemenea rezolutii, dispozitiile art.275-278 CPPen, dau dreptul oricarei persoane vatamate in drepturile sale, sa faca o plangere.

16.   Potrivit art. 278 Cod Proc Pen. plangerea impotriva masurilor procurorului se poate face la procurorul ierarhic superior, care trebuie sa dispuna fie admiterea fie respingerea plangerii, ceea ce in speta noastra nu apare in dispozitivul rezolutiei, d.na Kovessi omitand sa spuna in dispozitiv ca admite sau respinge plangerea lui Iliescu, prin avocat – acesta fiind un alt motiv de critica a rezolutiei, rezolutie care nu admite plangerea, nu infirma urmarirea penala pentru  a putea masca o SUP, care, trebuia facuta prin Ordonanta.

17.   Procurorul General ii este interzisa inlaturarea de la aplicare a dispozitiilor art.275-278 Cod Proc. Pen. referitoare la solutionarea plangerii. Procurorul competent era ori un procuror sef de sectie ori un adjunct al Procurorului General – care putea fi dl. Nitu, in computerul caruia s-a redactat rezolutia atacata acum. Pentru ca plangerea se solutioneaza de procurorul ierarhic superior.

Vrem sa criticam prin aceasta nu doar ca plangerea lui Iliescu, depusa in decembrie 2007, trebuia solutionata de seful parchetelor militare sau de seful sectiei a II-a Urmarire penala si criminalistica, sau cel mult de prim-adjunctul procurorului general!

18.   Grabindu-se sa-l scoata pe Iliescu de sub urmarirea penala inceputa la Sectia Parchetelor Militare, d.na Kovessi comite o eroare maxima: plangerea impotriva rezolutiei sale nu mai poate fi solutionata la Ministerul Public, intrucat procurorul general nu mai are un procuror ierarhic superior; nici Ministrul Justitiei nu este procuror, chiar daca are in subordinea sa Ministerul Public, deci nu poate solutiona o astfel de plangere.

19.   In consecinta, prezenta plangere nu va mai putea fi solutionata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie fiindca nu mai exista un nivel ierarhic superior Procurorului General. Pare greu de crezut ca recunoscandu-si eroarea, Procurorul General sa-si infirme propria-i rezolutie din 07.12.2007 !

20.   Prin urmare, solutionare acestei plangeri nu poate fi facuta decat de Judecator, adica de instanta competenta – Inalta Curte de Casatiei si Justitie, chiar daca nu exista o prevedere legala expresa in sensul aratat, numai instanta de judecata este competenta in general pentru controlul legalitatii si temeiniciei actelor procurorului, devenind de directa si imediata aplicare textul Legii nr.30/1994 si textul art.21 din Constitutie. De aceea, apreciem ca plangerea noastra trebuie trimisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Va rugam sa observati ca in toate aceste dosare privind perioada infractionala Decembrie 1989 - Iunie 1990, sistemul judiciar este in culpa, pentru dilatarea extrema a duratei procedurilor judiciare penale, motiv pentru care reprezentatii institutiilor Euro-Atlantice, responsabilii pentru drepturile omului trebuie sa intervina

Teodor Maries - personal
si in calitate de presedinte al
Asociatiei <<21 Decembrie 1989>>


SCURT ISTORIC
[ In contra dezinformarii Procurorului General ]


Din cuprinsul rezolutiei 5147/07.12.2007, am observat o confuzie facuta de autorul/semnatarul rezolutiei cu privire la actele de urmarire penala a lui Ion Iliescu, la Sectia Parchetelor Militare, in dosarele 74 si 75/P/1998

In Dosarul 75/P/1998 este cercetat si Ion Iliescu.

La 12 ianuarie 2005 Joarza dispune repartizarea dosarului 75/P/1998 la procuror Dan Voinea, dosar venit de la Parchetul de pe langa Curtea Militara de Apel, procuror Levanovici. – proces verbal de predare-primire din 01.02.2005 (243 volume)

Dupa o luna de zile au fost gasite in documentele trimise de Comisia Parlamentara, Jurnalul actiunilor de lupta din care rezulta implicarea lui Ion Iliescu – pe 9 iunie 2005 a inceput urmarirea penala in personam impotriva lui Ion Iliescu pentru participatie s.a. potrivit art.356, art.357 lit. a,b si c, art.358 lit.d, art.162, art.163, art.168\1, art.217 alin.4, art.264, art.26 rap.la art.267 si 267\1 alin.2 Cod Penal.

La 09 iunie 2005 a fsot comunicata - exista Proces Verbal - inceperea urmaririi penale - av. Gherbovan Silinescu Radu pt. Ion Iliescu.

La 29 noiembrie 2006 prin avocati Neagu si Badoiu au fost comunicate copii jurnal de lupta, stenograma comisiei parlamentare de ancheta a evenim din 13-15 iunie, copii declaratii martori: Miron Cozma, Vartan Arachelian, Corut Pavel. Ion Iliescu a fost de fata.

La 24 mai 2006 s-a intocmit proces verbal de aducere la cunostinta, din nou, a acuzatiilor. [lamurire fraza pasaj penultim din PV semnat de avocati si procuror:
“fata de cele de mai sus, in calitate de procuror care efectueaza urmarirea penala, mi-am insusit opiniile aparatorilor alesi ai domnului Ion Iliescu si urmeaza ca rezolutia sus-amintita sa fie completata si cu faptele imputate celui cercetat”. S-a facut insa imediat incunostintare verbala cu exemplificare file dosar si vizualizare directa. Referinta procedurala art.228 CPP.

La 6 noiembrie 2006 se face referire la “fapte” din nou! – avocatii lui Ion Iliescu cer sa li se comunice in scris! si sa li se lase termen de pregatire a apararii dupa ce iau cunostinta de fapte si incadrarea juridica.

Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #2 : Aprilie 06, 2008, 14:45:58 »

R E Z O L U Ţ I E
07.12.2007Laura Codruţa Kövesi - Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Examinând plângerea formulată de învinuitul Ion Iliescu, cercetat pentru săvârşirea participaţiei improprii la omor calificat şi omor deosebit de grav prevăzută de art.31alin.2 rap. la art.174, art.175 lit.e, art.176 lit.b din Codul penal cu aplicarea prevederilor art.13 din Codul penal,
 
C O N S T A T

Învinuitul Ion Iliescu, prin avocat ales, a formulat o plângere împotriva rezoluţiei de începere a urmăririi penale emisă în data de 19 iunie 2007 în dosarul nr.74/P/1998 al Secţiei Parchetelor Militare.
În vederea soluţionării plângerii depuse de petent, s-a procedat la examinarea dosarului nr.1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, dosar format în urma disjungerii cauzei şi a declinării de competenţă, dispuse în dosarul penal nr.74/P/1998 al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin rezoluţia din 19 iulie 2007.
În urma verificării efectuate s-a constatat următoarea stare de fapt:
Prin rechizitoriul din 18 mai 2000, emis în dosarul nr.74/P/1998 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a generalilor în rezervă Chiţac Mihai şi Andriţa Gheorghe, precum şi a ofiţerilor cu gradul de colonel în rezervă Călin Traian Ştefan, Costea Dumitru şi Constantin Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la omor deosebit de grav, prev. şi ped. de art.25 raportat la art.174-176 lit. b din Codul penal.
În fapt, s-a reţinut că, în seara de 13 iunie 1990, la ordinul inculpaţilor s-a deschis foc cu armamentul din dotare, în condiţii nelegale, asupra unei mulţimi, împrejurare care a avut drept rezultat împuşcarea mortală a două persoane. Prin acelaşi rechizitoriu, faţă de inculpatul Constantin Vasile s-a reţinut şi infracţiune a de instigare la tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav prevăzută de art.25 rap. la art.20, cu referire la art.174-176 lit.b din Codul penal, constând în aceea că, în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, a ordonat soldaţilor din subordine, să tragă cu armele din dotare asupra unei mase de persoane, din care două au decedat şi trei au fost rănite prin împuşcare.
Totodată, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-o cauză penală separată pentru cele o mie trei sute persoane, reţinute de forţele de ordine şi de mineri, începând cu dimineaţa zilei de 13 iunie 1990.
Prin sentinta nr.69 din 30 iunie 2003 emisă în dosarul nr.2171/2000, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, considerând că, urmărirea penală nu este completă în cauză, în temeiul art.333 din Cod procedură penală a restituit cauza Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justitie.
Ulterior, la data de 14 octombrie 2005 s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a "învinuiţilor", general rezervă Chiţac Mihai, Andriţa Gheorghe, Călin Traian, Costea Dumitru şi Constantin Vasile, iar la data de 10 septembrie 2006, a fost infirmată această soluţie, considerându-se că a fost nelegală şi netemeinică.
Urmărirea penală în cauză a fost reluată, astfel că, în dosarul nr. 74/P/1998 al Secţiei Parchetelor Militare, prin ordonanţa din 20 iulie 2007 s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei cu privire la Ion Iliescu în favoarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cauza astfel declinată a fost înregistrată la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică cu nr. 1122/P/2007.
Văzând plângerea formulată de petent am procedat la verificarea legalitătii rezoluţiei prin care s-a început urmărirea penală faţă de Ion Iliescu sub aspectul comiterii participaţiei improprii la omor calificat şi omor deosebit de grav prevăzută de art.31 alin.2 rap. la art.174, art.175 lit.e, art.176 lit.b din Codul penal cu aplicarea prevederilor art.13 din Codul penal, act care a fost datat 19 iunie 2007.
Analizând dosarul de urmărire penală, precum şi rezoluţia de începere a urmării penale am constatat următoarele aspecte de nelegalitate:
1. La data de 10 septembrie 2006, în baza art.220 Cod procedură penală, generalul maior magistrat Dan Voinea, procuror militar şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţia din data de 14 octombrie 2005 a procurorului militar din subordinea sa, considerând-o nelegală şi netemeinică. Prin ordonanţa mai sus arătată, nu a fost însă desemnat procurorul care să continue urmărirea penală în această cauză. La dosarul aflat în prezent pe rolul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică nu există un alt înscris din care să rezulte care a fost procurorul desemnat să efectueze urmărirea penală.
În fapt, în lipsa unei rezoluţii scrise a generalului Dan Voinea, după infirmarea rezoluţiei din data de 14 octombrie 2005 în dosarul nr.74/P/1998, urmărirea penală a fost efectuată (continuată) de către procuror militar magistrat colonel dr. Siserman Viorel, acesta fiind cel care a întocmit rechizitoriul în cauză, dar şi ordonanţa din 20 iulie 2007 prin care s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei cu privire la Iliescu în favoarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ca atare, măsura începerii urmăririi penale nu putea fi dispusă de către general maior magistrat dr. Dan Voinea procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atâta timp cât nu era investit cu efectuarea urmăririi penale în cauză şi procuror de caz era alt procuror, fiind astfel încălcate prevederile art. 64 alin.(2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată.
Mai mult, procurorul militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare era incompatibil să mai efectueze vreun act de urmărire penală în dosarul 74/P/1998 atât timp cât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, restituise cauza Secţiei Parchetelor Militare.
Potrivit dispoziţiilor arte 49 alin.(4) Cod procedură penală, persoana care a efectuat urmărirea penală este incompatibilă să procedeze la refacerea acesteia, când refacerea este dispusă de instanţă. Aşadar, întrucât primul rechizitoriu a fost întocmit de procurorul militar Dan Voinea, iar instanţa a restituit cauza în vederea completării urmării penale, completarea urmăririi penale în cauză nu mai putea fi efectuată de procurorul militar Dan Voinea si cu atât mai puţin acesta nu mai putea emite vreun act de urmărire penală.
Rezoluţia de începere a urmării penale nu îndeplineşte conditiile de fond si de formă prevăzute de arte 228 alin.(11) Cod procedură penală. Rezoluţia emisă nu are menţionată ora când a fost dispusă măsura şi nu a fost înregistrată în registrul special, aşa cum prevede în mod expres articolul 228 alin.(11) Cod procedură penală. Deşi întregul conţinut al rezoluţiei este tehnoredactat computerizat, data este scrisă de mână, iar rezoluţia nu este înregistrată în registrul special prevăzut de articolul 228 alineatul (11)  Cod procedură penală.
Deşi rezoluţia de începere a urmăririi penale nu a fost emisă cu respectarea dispoziţiilor le2:ale imperative şi procurorul militar Dan Voinea era incompatibil si nu era investit cu soluţionarea cauzei, la data de 27 iunie 2007, acesta, împreună cu procurorul militar Viorel Siserman, a procedat la prezentarea învinuirii aduse lui Ion Iliescu.
Conţinutul infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală prin rezoluţie nu este acelasi cu conţinutul faptelor aduse la cunostinţă prin procesul verbal din data de 27 iunie 2007: Astfel, în rezolutie s-a retinut că "la data de 13 iunie 1990, a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor şi jurnalelor acţiunilor de luptă. În procesul verbal de aducere la cunoştinţă a învinuirii, contrar celor înscrise în rezoluţia de începere a urmăririi penale s-a consemnat că Ion Iliescu este învinuit pentru faptul că "în data de 13 iunie 1990, ar fi cerut comandantului armatei să trimită militari, T.A.B.-uri şi alte forţe pentru a interveni la Televiziune şi la sediul Ministerului de Interne, împotriva persoanelor care atacau Ministerul de Interne, precum şi faptul că la acea dată, la orele 1735, a cerut să se folosească gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din zona sediului Ministerului de Interne, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane ".
Având în vedere cele arătate mai sus, apreciem că plângerea formulată de învinuitul ION ILIESCU împotriva rezoluţiei din 19 iunie 2007, prin care s-a dispus începerea urmăririi penale, este întemeiată, motiv pentru care urmează să fie admisă.
În temeiul art.275 din Codul de procedură penală rap. la art.278 alin.2 din Cod procedură penală,
Având în vedere considerentele expuse mai sus,

D I S P U N

1. Infirmarea rezoluţiei din data de 19 iunie 2007 dispusă de dl. general maior magistrat dr. DAN VOINEA, procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 74/P/1998 prin care a fost începută urmărirea penală faţă de învinuitul ILIESCU ION, în prezent senator, fost preşedinte al României.
2. Cercetările penale vor fi continuate de către procurorii desemnaţi din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.
3. Un exemplar al prezentei rezoluţii se trimite Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, iar un exemplar al rezoluţiei se comunică petentului.


                                                    Procuror General
                                                 Laura Codruţa Kövesi

Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #3 : Aprilie 06, 2008, 19:22:34 »

Plangrea catre Parchet
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #4 : Aprilie 06, 2008, 19:23:56 »

plingere pag.2
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #5 : Aprilie 06, 2008, 19:25:14 »

plangere pag.3
Memorat
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #6 : Aprilie 06, 2008, 19:57:33 »

Pt.Carmen21:Astia chiar ne cred dobitoci total,cum adica neurmarire din moment ce eu nu cred ca acei ofiteri au dat ordin cu de la sine putere,si mai cred ca ordinele erau primite de la pirit(Iliescu).
Memorat
 • aetziu
 • Membru
 • **
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 78
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #7 : Aprilie 09, 2008, 08:58:57 »

Comunicat de presa

Ieri, 8 aprilie a.c., delegatia societatii civile din Romania condusa de Teodor Maries – Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a sosit din nou la Strasbourg, dupa ce la data de 6 febr.a.c., acceasi delegatie a depus la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) o actiune impotriva sistemului juridic al statului roman, solicitand prin aceasta, o hotarare a C.E.D.O. care sa oblige institutiile statului roman sa solutioneze dosarul 97/P/1990  referitor la crimele comise in timpul revolutiei.  Aceasta actiune a reprezentat primul recurs la o instanta europeana indreptat impotriva tergiversarilor inacceptabile si anticonstitutionale in cercetarea penala a masacrului infaptuit acum 18 ani in timpul revolutiei anticomuniste din  decembrie 1989 cand s-au inregistrat peste 1100 de crime nejudecate pana in prezent.

Actuala delegatia este formata din peste 40 de persoane, fiind condusa de Teodor Maries – Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.
Din delegatie fac parte reprezentanti ai urmatoarelor organizatii: Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie 1989, Blocul National al Revolutionarilor, "Asociatia Copiilor Revolutiei - urmasi ai eroilor martiri din Bucuresti, Timisoara si Brasov", Federatia sindicala “Solidaritatea – Virgil Sahleanu” a siderurgistilor din Romania.

Astazi, 9 aprilie, intre orele 10-12, delegatia societatii civile din Romania va participa la un miting autorizat in fata Palatului Drepturilor Omului din Strasbourg.

Delegatia condusa de Teodor Maries  va depune la C.E.D.O. un nou memoriu, precum si un nou set de documente probatorii in completarea celor depuse  la data de 6 febr.a.c..

Tot astazi, 9 aprilie, intre orele 13-15, delegatia societatii civile din Romania va participa la un miting autorizat in fata Palatului Consiliului Europei din Strasbourg.

Prin actiunea deschisa la C.E.D.O., delegatia societatii civile din Romania doreste condamnarea sistemului juridic din Romania pentru modul incalificabil prin care tergiverseaza dosarele Revolutiei si
ale Mineriadei, in favoarea criminalilor, a complicilor acestora si a instigatorilor la crime.

Purtatorii de cuvant ai Delegatiei romane de la Strasbourg, disponibili presei din Romania si din afara Romaniei :
•   Teodor Maries – Presedinte, Asociatia 21 Decembrie 1989,  tel: 0722-649218 sau 0745-649218.
•   Ana Ciucan Tutuianu - Alianta Civica Bucuresti,   tel: 0724-197809   
9 aprilie 2008

Comunicatul de presa este semnat de:

          Sorin Iliesiu – Vicepresedinte, Alianta Civica
Teodor Maries – Presedinte, Asociatia 21 Decembrie 1989
George Costin - Presedinte executiv, Blocul National al Revolutionarilor
Catalin Giurcanu - Presedinte, "Asociatia Copiilor Revolutiei urmasi ai eroilor martiri din Bucuresti, Timisoara si Brasov"
Gheorghe Tiber - presedinte, Federatia sindicala “Solidaritatea – Virgil Sahleanu” a siderurgistilor din Romania
Stefana Bianu - Vicepresedinte, Consiliul Mondial Roman
Ana Ciucan Tutuianu - Alianta Civica Bucuresti
Liviu Antonesei – Presedinte, Fundatia Culturala Timpul, Iasi
Antonie Popescu – Senior, Liga Studentilor, 1990
Pompiliu Alamorean – Presedinte, Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 - Timisoara
Nicolae Banutoiu – Presedinte, Asociatia Adevar si Dreptate

Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #8 : Aprilie 12, 2008, 01:28:50 »

Delegația venită de la Strasburg a ajuns la ora 01 la dl. Iliescu și i-a dăruit 21 de tablouri cu eroi martiri de la revoluție, să-și deschidă o expoziție. Tablourile au fost înmânate cu proces verbal unui trimis, împreună cu Apelul pentru adevăr.
Memorat
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #9 : Aprilie 14, 2008, 09:18:04 »

Carmen nu vreau sa fiu malitios dar ori i s-au dat lui Iliescu personal acele tablouri ori unui trimis al sau?
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #10 : Aprilie 14, 2008, 09:49:00 »

Nu i s-au dat personal că nu a ieșit la poartă. Vizita a fost anunțată și a venit un reprezentant din partea respectivului care a semnat procesul verbal de predare primire și a preluat tablourile.
Memorat
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #11 : Aprilie 14, 2008, 15:16:34 »

Si chiar crezi ca era necesara aceasta treaba,pe el nici nu il intereseaza.Ai sa vezi.
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #12 : Aprilie 14, 2008, 22:49:15 »

11 aprilie 2008
Comunicat de presă

Ieri, 10 aprilie a.c., între orele 9-11, delegația societății civile din România, condusă de Teodor Mărieș Președintele asociației 21 Decembrie 1989, a participat la un nou miting în fața Palatului Drepturilor Omului din Strasbourg.

Continuarea dialogului s-a desfașurat între conducătorii delegației române și un  reprezentant delegat de CEDO, în absența reprezentanților secției române CEDO. Dialogul s-a derulat pe parcursul a trei ore și jumătate, începând de la orele 9,30, prelungindu-se datorită documentelor extrem de importante prezentate de conducătorul delegației, Teodor Mărieș, unele dintre acestea șocându-l pe reprezentantul delegat de CEDO, atât prin modul de lucru incalificabil al sistemului judiciar din România în dosarele crimelor istorice, cat și prin numărul extrem de mare de victime care fac obiectul acestui dosar: peste 1200 de morți și peste 3300 de răniți.

Concluzia reprezentantului conducerii CEDO a fost ca în România s-a înregistrat cel mai mare număr de victime pe timp de pace în istoria contemporană a Europei, masacrul producându-se într-un interval axtrem de scurt.

Teodor Mărieș a prezentat modul incalificabil în care au fost tergiversate atât dosarele de urmași de eroi martiri, cât și de răniți, precum și deciziile condamnabile date de procurorii militari și civili în cei 18 ani. Aceste acte de injustiție l-au șocat din nou pe reprezentantul delegat de CEDO.
Teodor Mărieș a mai prezentat următoarele:a)documente și decizii injuste din ultima perioadă, atât ale CurțiiConstituționale cât și ale Procurorului General al României; b) decizii ridicole ale șefului Parchetelor Militare - colonelul Ion Vasilache; c)probe de imixtiune in justiție ale unor senatori și deputați; d)probe de imixtiune in justiție ale unor reprezentanți ai Guvernuui; e) cazul - extrem de șocant pentru reprezentantul delegat CEDO - al inițiativei legislative a senatorului PSD Vasile Ion care a propus o lege împotriva unei singure persoane, respectiv contra lui Teodor Mărieș, pentru a-l împiedica indirect să continue acțiunea justițiară la CEDO.

Delegația societății civile a mai depus la dosarele deschise la CEDO următoarele trei documente extrem de importante: a) un document legat de perioada 16-22 Decembrie 1989; b) un document legat de perioada 22-28 Decembrie 1989; c)un document legat de crimele din 13 iunie 1990.

Delegația română a expus presiunile și amenințările la care au fost supuși cei care au deschis acțiunea la CEDO și avocații acestora, precum și presiunile exercitate de la toate nivelele asupre procurorului de caz, generalul magistrat Dan Voinea.

Teodor Mărieș a dezvăluit reprezentantului delegat de CEDO o legătură existentă la vârful Parchetului General, cu conotații politice.

Înaltul funcționar CEDO a afirmat că va transmite tot ce i s-a comunicat șefilor ierarhici din conducerea superioară CEDO, cerând reprezentanților delegației române să facă cunoscute zilnic, dacă e cazul, presiunile de orice fel care se exercită asupra lor și a celor implicați în finalizarea cercetării judice a dosarelor referitoare la crimele istorice. Teodor Mărieș a rugat ca doar legătura ocultă de la vârful Parchetului General să nu fie dezvăluită până în momentul în care delegația română va ajunge la București unde va organiza o conferință de presă extraordinară, urmând ca toate afirmațiile să fie dovedite cu probe în fața reprezentanților presei din România.

Tot astazi au fost deschise la CEDO acțiuni din partea reprezentanților de eroi martri din Timișoara în cazul tergiversării dosarului Chițac-Stănculescu de către cei care au protejat criminalii în ultimii 18 ani de guvernări controlate de d-l Ion Iliescu. De asemenea, au fost depuse dosare de sesizare a tergiversării de către reprezentanții de eroi martri din Brașov.

......

Din delegația societății civile din România fac parte reprezentanți ai următoarelor organizații: Alianța Civică, Asociația 21 Decembrie 1989, Blocul Național al Revoluționarilor, Asociația Copiilor Revoluției, Urmașii eroilor martiri din București, Timișoara și Brașov, Fedrația sindicală Solidaritatea, Virgil Săhleanu a siderurgiștilor din România.

Prin acțiunea deschisă la CEDO, delegația societății civile din România dorește condamnarea sistemului juridic din România pentru modul incalificabil prin care tergiversează dosarele Revoluției și ale Mineriadelor, în favoarea criminalilor, a complicilor acestora și a instigatorilor la crime.

11 aprilie 2008

Comunicat de presă este semnat de:
Sorin Ilieșiu - Vicepreședinte Alianța Civică
Romulus Cristea - sef departament de presă, Asociația 21 Decembrie 1989
Memorat
 • DAN PERJU
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7287
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #13 : Aprilie 16, 2008, 11:54:53 »

rhivă | Contact | Harta site 
 
Ultima actualizare 15.04.2008   
 
 
           
  PreşedinteBiografie
Rol şi atribuţii
Portrete
RomâniaDate Generale
Constituţia
Scurt Istoric
Drapelul
Stema
Imnul
Palatul Cotroceni
Strategia de Securitate Nationala a României 
Administratia prezidentiala 
Departamente
Consilieri Prezidenţiali
Consilieri de Stat
Declaraţii de avere
Declaraţii de interese
Bunuri primite cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol
Documente conform Legii 544/2001
PresaAgenda
Comunicate de presă
Declaraţii de presă
Discursuri
Interviuri
Legi promulgate
Toate Noutăţile
Galerie foto Legaturi utile 
Interactiv 
 
 

 
       
 

Sorin Ilieşiu


      • Nume si prenume : Sorin Ilieşiu
      • Data / locul naşterii: 12 Dec.1955, Baia-Mare, jud.Maramureş.
      • Părinţi: Victor-Teofil Ilieşiu (profesor-poet, licenţiat în Litere&Filozofie - Cluj 1939, Teologie - Cluj 1945), Magdalena Ilieşiu (artist plastic)
      • Starea civilă: căsătorit (1984), un copil (n:1986)
      • Stagiul militar satisfăcut la termen redus. Sublocotenent în rezervă (vânători de munte)
     
      I. STUDII
      • 1974: Liceul de Artă , Baia Mare. Şef de promoţie.
      • 1979: Licenţiat în Arte. Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", Bucureşti. Facultatea de Film & TV. Secţia Imagine Film & TV. Şef de promoţie.
      • 2005: Doctor (Magna cum laude) în Cinematografie şi Media. Teza de doctorat: “Funcţia narativă a imaginii de film”
     
      A. EXPERIENŢA PROFESIONALĂ ÎN FILM
     
      • 1979-1990: director de imagine la Studioul Cinematografic "Bucureşti" – Buftea.
      • Autor al imaginii filmelor de ficţiune şi documentare conform filmografiei anexate.
      • 1979: membru al Uniunii Cineaştilor din România
      • 1990: co-fondator al primului studio video independent din România postcomunistă fondat în 1990 de Grupul
      • pentru Dialog Social (VideoGDS / VideoDialog).
      • 1991: autor al primelor emisiuni ale primului post TV independent din Bucureşti - SOTI
      • 1994-2006: director al studioului VideoDialog
      • 1996-2006: director/preşedinte - Fundaţia VideoMedia
      • 1998, 2000, 2003, 2005: membru al Juriilor prntru Premiile anuale APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România)
      • 1990-2006: Autor (co-autor ) al filmelor documentare, conform filmografiei anexate.
      A.
      B.
      C. EXPERIENŢA DIDACTICĂ UNIVERSITARĂ
     
      • 1990-2006: conf.univ. - Universitatea Nationala de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” - Bucureşti
      • 1991-2001: conf.univ. - Şcoala Superioară de Jurnalistică AZR - Bucureşti
      • 1993-1994: conf.univ. - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti
      • 1995-2001: decan - Şcoala Superioară de Jurnalistică AZR - Bucureşti
     
      EXPERIENŢA POLITICĂ
     
      • 1978: Membru al Partidului Comunist Român (membru ordinar)
      • 2000: Membru al Uniunii Forţelor de Dreapta (membru în Consiliul naţional)
      • 2001: Membru al Partidului Naţional Liberal (membru neînscris oficial)
     
      1. EXPERIENŢA CIVICĂ
     
      • 1990: Membru al Grupului pentru Dialog Social
      • 1990: Membru fondator al Alianţei Civice. În perioada 2000-2005:membru al Senatului Alianţei Civice
      • 1990: membru al Asociaţiei Ziariştilor Români (AZR)
      • 1991: Medaliat al Academiei pentru Devotament Naţional, Paris
      • 1994: Membru fondator al Fundaţiei Academia Civică. 1994-2006: membru al Consiliului Director
      • 2000: Membru de onoare al Organizaţiei Salvaţi Copiii – România
      • 2005: Autor al Apelului către societatea civilă pentru reforma morală a societăţii româneşti (apel publicat în 30 aprilie 2005, cu titlul “Proclamaţia pentru România”)
      • 2005: Iniţiator al Apelului pentru România din iunie 2005 semnat de cele mai prestigioase ONG-uri din România (publicat în 14 iunie aprilie 2005)
      • 2005: Autor al Raportului neoficial pentru condamnarea oficială a regimului comunist din România ca nelegitim şi criminal (publicat în oct. 2005)
      • 2005: Autor al Scrisorii deschise către preşedintele României pentru condamnarea oficială a regimului comunist din România ca nelegitim şi criminal (scrisoare publicată în octombrie 2005)
      • 2005: Vicepreşedinte al Alianţei Civice
      • 2006: Autor al Apelului către preşedintele României pentru condamnarea oficială a regimului comunist din România ca nelegitim şi criminal, apel semnat de sute de personalităţi şi de cele mai prestigioase ONG-uri din România, lansat la Grupul pentru Dialog Social (apel publicat în 11 martie 2006)
      • 2006. Membru al Societăţii Timişoara (martie 2006)
      • 2006: membru al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România (preşedinte-coordonator: Vladimir Tismăneanu)
      • 2006: Autor al Apelului pentru condamnarea internaţională a criminalităţii şi nelegitimităţii comunismului. Apelul (datat: 17 mai 2006) este adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Congresului SUA, Societăţii civile din fostele ţări comuniste. Apelul este publicat pe web-site-ul www.libertates.com fiind semnat de sute de personalităţi din România şi din afara României.
     
      INTERVIURI PUBLICATE ÎN URMĂTOARELE CĂRŢI :
     
      “EUROPENI LA NOI ACASĂ – dialoguri cu personalităţi culturale româneşti contemporane” de Rhea Cristina. Editura “ARS LONGA”, Bucureşti-Iaşi, 1998. Interviuri cu: Sabin Bălaşa, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Cătălina Buzoianu, Aura Christi, Alexandru Cistelecan, Andrei Cornea, Alexandru Darie, Ştefan Augustin Doinaş, Dragoş Galgoţiu, Stere Gulea, Emil Hurezeanu, Sorin Ilieşiu, Ion Bogdan Lefter, Mircea Martin, Irina Mavrodin, Cornel Nistorescu, Horia-Roman Patapievici, Adrian Pintea, Romulus Rusan, Iosif Sava, Laurenţiu Ulici, Vlad Zografi.
     
      “22 MARTORI LA DESTIN” interviuri de Rhea Cristina. Editura “Curtea veche”, Bucureşti, 2000. Interviuri cu: Sergiu Anghel, Nicolae Breban, Victoria Cociaş, Doina Cornea, Aurelian Crăiuţu, Alexandru Dabija, Radu Gabrea, Sorin Ilieşiu, Cristian Mandeal, Adrian Marino, Florin Mihăilescu, Virgil Nemoianu, Alexandru Paleologu, H.R. Patapievici, Oana Pellea, Dan Puric, Geo Saizescu, Andrei Şerban, Ioan Tugearu, Matei Vişniec.
     
      “ROMÂNIA CARE A DISPĂRUT” de Rhea Cristina. Editura “Curtea veche”, Bucureşti, 2002. Interviuri cu: Traian Aelenii, Annie Bentoiu, Barbu Cioculescu, Aurelian Crăiuţu, Eleodor Focşeneanu, Alexandru George, Sorin Ilieşiu, Radu Ionescu, Irina Mavrodin, Dan Puric, Geo Saizescu.
     
      • Inclus in enciclopedia personalităţilor publice din România, “Who’s who in Romania”, ediţia princeps (2002)
      • Inclus in “Enciclopedia personalităţilor contemporane din România - Who is who in Romania” (2006)
     
     
      1. FILMOGRAFIE SELECTIVĂ - FILME DOCUMENTARE - 1990-2006
      AUTOR / CO-AUTOR: REGIE, SCENARIU, IMAGINE
     
      a) - filme realizate de VIDEODIALOG / VIDEOMEDIA (cu excepţia primelor două filme)
     
      1990: TE IUBESC, LIBERTATE! –10min / 35mm, Co-autori: VIVI DRAGAN VASILE, VLAD PĂUNESCU, SORIN ILIEŞIU. Premiu de popularitate - Festivalul filmului, Costineşti 1990.
     
      1991: PIAŢA UNIVERSITĂŢII - ROMÂNIA -72min / 35mm. Coautori: VIVI DRĂGAN VASILE, STERE GULEA, SORIN ILIEŞIU. Producător: LUCIAN PINTILIE. Marele Premiu pt. film documentar - Uniunea Cineaştilor ‘92. Premiu pt. film-eveniment - Festivalul filmului, Costineşti ‘91. Difuzat de TVR 1 şi TVR INTERNAŢIONAL.
     
      1991: PETRE ŢUŢEA - EMIL CIORAN -25min. Autori: GABRIEL LIICEANU & SORIN ILIEŞIU. Premiul Special – Festivalul Naţional, Costineşti ’93. Difuzat de TVR1.
     
      1991: CARTE-OBIECT. CARTE-SPIRIT -17min. Regia: SORIN ILIEŞIU. Comentariul: GABRIEL LIICEANU. Premiu pentru film de artă - Uniunea Cineaştilor ‘92. Difuzat de TVR1.
     
      1992: PALATE REGALE DIN ROMANIA –26min. Regia: SORIN ILIEŞIU. Scenariul: AUGUSTIN IOAN.
     
      1992: ARHITECTURĂ ŞI MODERNITATE -26min. Autori: MARIANA CELAC & SORIN ILIEŞIU. Premiul Uniunii Cineaştilor din România – Festiv. Internaţional de Arhitectură şi Urbanism, Bucureşti ’94 (Preşedinte:LIVIU CIULEI ). Difuzat de TVR1.
     
      1992: MONARHIA SALVEAZĂ ROMÂNIA ! -34min. Regia: SORIN ILIEŞIU. Comentariu istoric: DINU C. GIURESCU. Comentariu-eseu: GABRIEL LIICEANU. Difuzat de TVR1 şi parţial de posturi TV din GERMANIA, FRANŢA şi BELGIA.
     
      1992: VOM MURI ŞI VOM FI LIBERI ! – 25min. Autor: SORIN ILIEŞIU. Comentariul: ANA BLANDIANA. Difuzat de TVR1.
     
      1993: ELIBERARE -33min. Autori: SORIN ILIEŞIU & IOAN GROŞAN. Premiul pt. Film Video - Festivalul Naţional, Costineşti ‘93.
     
      1994: AUROLAC -20min. Autori: SORIN ILIEŞIU & IOAN GROŞAN - Premiul pt. Cel mai bun film românesc, Festivalul Internaţional, Târgu Mureş ‘94. Premiul de Aur pentru Comunicare Vizuala, TOKYO VIDEO FESTIVAL - JVC, 1999. Marele Premiu la Festivalul de film româno-maghiar Film.Dok, Sfantu-Gheorghe/Covasna, 2004. Difuzat de Televiziunea Naţională Maghiară / Budapesta.
     
      1995: APOCALIPSA DUPĂ CIORAN -60min. Autori: GABRIEL LIICEANU & SORIN ILIEŞIU. Premiul pt. Scenariu, Uniunea Cineaştilor ‘96. Premiul special al juriului, Mediafest ’96.
     
      1995: SPERANŢA… 10min. Autor: SORIN ILIEŞIU. Muzica: VALERIU STERIAN.
     
      1996: CONSTRUCT -13min. Regia: SORIN ILIEŞIU. Scenariul: MARIANA CELAC – Premiul APTR & Premiul pt. Imagine, Festivalul de Film, Costineşti ’96. Difuzat de KUNSTKANAAL - AMSTERDAM si de TVRI. Difuzat de TVR Cultural.
     
      1996: DEZVOLTAREA COPILULUI – 4 episoade x 15min. (Reprezentanţa UNICEF / CASTEL FILM). Regia: SORIN ILIEŞIU & NICOLAE MĂRGINEANU. Scenariul: Steliana Fumărel & Valeriu Drăguşanu. Difuzat TVR1.
     
      1997: COPIL FIIND ÎN CASA DE COPII - 10min. Repr. UNICEF & Salvaţi Copiii. Autor : SORIN ILIEŞIU
     
      1998: ŞANSE EGALE ? - 13 min.. Reprezentanţa UNICEF & Salvaţi Copiii. Autor : SORIN ILIEŞIU
     
      1999: TOŢI COPIII AU DREPTURI – 64 min. Reprezentanţa UNICEF & Salvaţi Copiii. Autor : SORIN ILIEŞIU. Difuzat de TVR1.
     
      1999: ARTA PLASTICĂ ROMÂNEASCĂ LA SINGAPORE – 13 min. TVR. Autor : SORIN ILIEŞIU. Difuzat TVR1 şi TVR-International
     
      2001: UN PICTOR DE BISERICI (15min). Coproducător, ASPERA Foundation, USA. Autor : SORIN ILIEŞIU
     
      2002: RESTAURATORUL (15min). Coproducător, ASPERA Foundation, USA. Autor : SORIN ILIEŞIU. Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj 2002, Uniunea Cineaştilor din România, 2003. Premiul pentru cel mai bun film documentar, Festivalul National de Film “7 arte”, Calarasi, Romania, 2004. Difuzat de TVR Cultural.
     
      2002: REFORMA PROTECTIEI COPILULUI IN ROMANIA (serie 8 filme x 15min.; versiuni: română, engleză, rusă, bulgară, turcă), BANCA MONDIALĂ, Autor : SORIN ILIEŞIU
     
      2002: PASIUNEA PENTRU FRUMOS. JURNALUL MARIEI, REGINA ROMANIEI (15min). Coproducător, ASPERA Foundation, USA. Autor : SORIN ILIEŞIU . Premiul special, Festivalul Internaţional de Film DaKino, Bucureşti, 2003.
     
      2004: EUROMERICAN NIGHTLOSERS / EUROMERICAN NIGHTLOSERS (15min). Coproducător, ASPERA Foundation, USA. Autor : SORIN ILIEŞIU.
     
      2006: CÂTE CEVA DESPRE REGINA MARIA (23min). Coproducător: Centrul National al Cinematografiei CNC. Autor : SORIN ILIEŞIU. Cu: MAIA MORGENSTERN. Premiul Institutului Cultural Roman – Astra Film Festival, Sibiu, 2006.
     
     
      SORIN ILIEŞIU - Director IMAGINE
      1. FILMOGRAFIE. FILME DOCUMENTARE de propagandă comunistă. 1980-1987.
      Filme realizate în studiourile “BUCUREŞTI”, BUFTEA – ROMANIAFILM
      (format peliculă 35 mm)
     
      1980: FAMILIA MEA (10 min), Romaniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Premiul pentru cea mai bună imagine de film documentar. Festivalul Naţional “Cântarea României”, 1981. Notă: film de propagandă comunistă despre Şantierul naţional al tineretului - Rovinari, Gorj.
     
      1981: CELE MAI FRUMOASE CLIPE (10 min), Romaniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Premiul pentru cea mai bună imagine de film documentar. Festivalul Naţional “Cântarea României”, 1981. Notă: film de propagandă comunistă despre Şantierul naţional al tineretului – Combinatul siderurgic Galaţi.
     
      1982: CENACLUL FLACĂRA (80 min), Romaniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Notă: film de propagandă comunistă despre Cenaclul Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu.
     
      1986: CUNUNA DE LAURI (80 min), RomaniaFilm. Scenariul NICOLAE DRAGOŞ. Regia ANGHEL MORA. Imaginea: SORIN ILIEŞIU, AUREL KOSTRAKIEWICZ, LIVIU POJONI, ADRIAN DRAGUŞIN, IOAN DOBRE. Notă: film de propagandă comunistă despre un spectacol omagial dedicat lui Nicoale Ceauşescu, organizat la data de 23 august 1986 pe stadionul naţional “23 August”.
     
      1987: SĂRBĂTOARE ÎN MAI (Imn pentru primăvara ţării)(80 min) - RomaniaFilm. Scenariul NICOLAE DRAGOŞ. Regia ANGHEL MORA. Imaginea: BASARAB SMĂRĂNDESCU, SORIN ILIEŞIU, GABRIEL KOSSUTH. Notă: film de propagandă comunistă despre un spectacol omagial dedicat lui Nicoale Ceauşescu, organizat la 1 Mai 1987 în Sala Polivalentă, Bucureşti.
     
      SORIN ILIEŞIU - Director IMAGINE
      1. FILMOGRAFIE. FILME DE FICŢIUNE. 1981-1994.
      Filme realizate în studiourile “BUCUREŞTI”, BUFTEA – ROMANIAFILM (cu excepţia ultimului)
      (format peliculă 35 mm)
     
      1981: TEMA 13 – BĂTRÂNEŢE (20 min), Româniafilm. Regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: OCTAVIAN COTESCU, VALERIU CÂMPAN. Marele Premiu - Festivalul Internaţional al filmului, Bilbao – Spania, 1982.
     
      1981: RĂMÂN CU TINE (80 min), Româniafilm. Scenariul: DUMITRU BUZNEA. Regia: GEORGE CORNEA. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: FLORIN ZAMFIRESCU, DANA DOGARU, OCTAVIAN COTESCU, AMZA PELLEA, DINU MANOLACHE, VALERIA SITARU, SEBASTIAN PAPAIANI. Notă: film de propagandă comunistă despre cooperativizarea în agricultură.
     
      1982: ESCAPADA (80 min), Româniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: GEORGE CONSTANTIN, VALERIA SECIU, OCTAVIAN COTESCU, MAGDA CATONE, RADA ISTRATE.
     
      1983: RACHETA ALBĂ (240 min, serial TV - 8 episoade x 30 min), Româniafilm & TVR. Regia: CRISTIANA NICOLAE. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: GEORGE CONSTANTIN) Premiul Săgeata de Aur - Festivalul Interviziunii, Plovdiv, 1984.
     
      1984: O LUMINĂ LA ETAJUL ZECE (80 min), RomâniaFilm. Regia: MALVINA URŞIANU. Cu: IRINA PETRESCU, GHEORGHE DINICĂ. Premiul pentru interpretare feminină – Irina Petrescu, Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti 1985. Notă: film de propagandă comunistă despre debutul “Epocii Nicolae Ceaşescu”.
     
      1985: DUMINICĂ ÎN FAMILIE (80 min), Româniaflm. Scenariul şi regia: FRANCISC MUNTEANU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: GEORGE MIHĂIŢĂ, PATRICIA GRIGORIU, IOANA CRĂCIUNESCU)
     
      1986: FIGURANŢII (90 min), Româniafilm. Scenariul şi regia: MALVINA URŞIANU. Imaginea: ALEXANDRU ÎNTORSUREANU, SORIN ILIEŞIU. Cu: MARIANA BURUIANĂ, GINA PATRICHI, STELA POPESCU, GHEORGHE DINICĂ, GEORGE CONSTANTIN. Premiul pentru Interpretare Feminină – Mariana Buruiană, Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti 1987. Notă: film de propagandă comunistă despre debutul regimului comunist în România.
     
      1987: ORELE UNSPREZECE (75 min), Româniafilm. Regia: LUCIAN BRATU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: VALENTIN URITESCU, MIHAI CAFRIŢA, VALERIA SITARU.
     
      1988: UN STUDIO ÎN CĂUTAREA UNEI VEDETE (80 min), Româniafilm. Regia: NICOLAE CORJOS. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: MIHAELA TELEA, DAN CONDURACHE, SEBASTIAN PAPAIANI, MIHAI MĂLAIMARE, DAN PURIC, FLORIN PIERSIC JR).
     
      1989: MAREA SFIDARE (90 min), Româniafilm. Regia: MANOLE MARCUS. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu: MAIA MORGENSTERN, FLORIN ZAMFIRESCU, VICTORIA COCIAŞ, VICTOR REBENGIUC).
     
      1994: SPIRIT OF THE NIGHT (85 min) – FullMoon, Los Angeles - USA & CastelFilm - România. Regia: MARK MANOS. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Cu JENNA BODNAR.
       
 
 
Memorat
 • carmen21
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 522
 • Vezi Profilul
Răspuns: ACTIUNEA DE LA STRASSBOURG
« Răspunde #14 : Aprilie 16, 2008, 12:56:47 »

Mulțumesc pentru postare.
Cred că și postările puse în „Totul despre rev...” sunt puse unde trebuie iar acțiunile necesare și organizate pentru preschimbărea certificatelor și semnarea titlurilor sunt mai legate subiectul „Preschimbarea certificatelor” care există.
Memorat
Pagini: [1] 2 3 ... 13
Schimbă forumul: