Main Content:

Pagini: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 55

Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...

 • Alex63
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 2485
 • partid în Ro = „ grup infracţional organizat "
 • Vezi Profilul
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #255 : August 11, 2013, 13:16:19 »


Am facut completarile pentru a ca dispozitiile privind termenul general de prescriptie sin aplicabile si la termenul de prescriptie a executarii silite.
 Executarea silita intervine dupa obtinerea titlului executor.Intrebarea viza insa termenul de prescriptie privind dreptul la a introduce actiune ( prescriptia extinctiva a dreptului la actiune).

 Prin urmare avem doua categorii : 1. Prescriptia dreptului de a introduce actiune in instanta:
                                   2. Prescriptia dreptului de a executa silita un titlu executor obtinut in instanta ( hotarire judecatoreasca , sau alt titlu executor ) reglementata prin codul de procedura civila.


 încă o dată, Mii de multumiri.

 în altă ordine de idei:
vă rog deschideţi postarea mea cu propunerile de întrebări pentru dl. Sanda ( sunt ataşate ) şi vedeţi dacă am omis ceva. Nu că ar conta prea mult ce zice dl. respectiv ( am constatat de multe ori că una se afirmă şi alta se face ) dar, măcar avem convingerea că PSD-ul află ce vrem noi să ştim.

mulţumesc anticipat.
Memorat

„ Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei, a nulităţii recompensate, decât ridicarea  în sus a nemeritului.” - Mihai Eminescu
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #256 : August 14, 2013, 11:16:59 »


 " S-a afirmat ca incepand cu data de 1 august 2013 medierea este obligatorie, insa, in realitate lucrurile nu privesc medierea ci informarea privind medierea, o etapa ce poate fi parcursa usor si gratuit si nu obligatoriu la mediator. Dar pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, vom parcurge dispozitiile legale in materie.

Medierea – obligatorie sau nu
Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor, potrivit art.1 din Legea nr.192/2006.
Avand in vedere dispozitiile Legii nr.115/2012 s-a creat o adevarata confuzie intre procedura medierii si cea a informarii cu privire la mediere. Astfel, prin art.227 alin.2 teza I din Codul de procedura civila, legiuitorul a prevazut ca “in litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.” În teza a III-a a aceluiasi aricol este specificat insa clar ca “medierea nu este obligatorie pentru parti”. Prin urmare nu medierea este obligatorie ci parcurgerea procedurii privind informarea cu privire la avantajele medierii.

Procedura de informare cu privire la mediere
Potrivit art. 227 alin.3 din Codul de procedura civila,  “in cazul in care judecatorul recomanda medierea, partile se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii.” 
Din acest articol se poate retine faptul ca procedura de informare cu privire la mediere nu este obligatoriu a se parcurge inainte de depunerea cererii de chemare in judecata, insa, daca nu a fost indeplinita, judecatorul va acorda un termen in acest scop, termen ce nu poate fi mai scurt de 15 zile.

Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea litigiului prin mediere. Daca partile ajung la concluzia ca, prin intermediul mediatorului, exista posibilitatea sa fie solutionat litigiul, vor apela la procedura medierii. Pana la termenul fixat de instanta, partile depun procesul-verbal intocmit de mediator cu privire la rezultatul sedintei de informare.

În cazul in care partile au incercat solutionarea litigiului prin mediere, anterior introducerii actiunii, judecatorul nu va mai acorda termen in acest scop, urmand procedura prevazuta pentru solutionarea litigiului prin intermediul instantei de judecata.

De retinut ca prin Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr.4/2013, au fost aduse modificari cu privire la persoana care poate efectua informarea privind medierea, astfel incat nu mai exista obligativitatea adresarii la mediator in acest scop, informarea privind medierea putand fi efectuata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.

Potrivit art.2 alin.11 din Legea nr.192/2006, cu modificarile ulterioare, “dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.” În cazul in care nu mediatorul va face aceasta informare, ci alta dintre persoanele prevazute de lege, si acestea vor atesta in scris ca partile au participat la sedinta de informare privind medierea.

     Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei. Cu toate acestea, daca judecatorul i-a pus in vedere sa parcurga procedura de informare, iar paratul a acceptat sa mearga la aceasta sedinta de informare insa ulterior a refuzat sa o faca, el poate fi amendat conform art. 187 alin. 1 pct. 1 lit. f Cod de proc.civ.

Litigii in care sedinta de informare privind medierea este obligatorie

Potrivit art. 601 din Legea nr.192/2006, modificata, in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii:

* in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor dreptu, prejudiciuri prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
* in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64 (continuarea casatoriei; partajul de bunuri comune; exercitiul drepturilor parintesti; stabilirea domiciliului copiilor; contributia parintilor la intretinerea copiilor; orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii);
* in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
* in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
* in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
* in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Codul de procedura civila;
* in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.


Costul sedintei de informare privind medierea

          Prin Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr.4/2013 a fost adusa o alta precizare necesara, de altfel, asupra costului sedintei de informarea.  Ca urmare a modificarilor aduse Legii nr.192/2006 de actul normativ mai sus mentionat, sedinta de informare cu privire la mediere este gratuita, neputand fi percepute onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
 
Consecintele ale neparcurgerii etapei privind informarea asupra medierii
Obligativitatea privind parcurgerea acestei etape il priveste pe reclamant, paratul putand alege daca va participa sau nu, cu exceptia situatiei in care a confirmat in instanta ca este de acord sa participe.

În cazul in care reclamantul nu demareaza procedura si nu parcurge aceasta etapa, fie inainte, fie dupa depunerea cererii de chemare in judecata, instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila.


Mihaela Trusca,
Avocat

Data aparitiei: 12 August 2013 "
Memorat
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #258 : August 16, 2013, 13:27:11 »
Memorat
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #262 : August 19, 2013, 16:04:17 »


 " Invitat la Adevarul Live, avocatul Gheorghe Piperea a explicat de ce bancile sunt cele care trebuie sa-si asume contractele de creditare cu clauze abuzive, si nu clientii - cum spusese guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Pentru a exista legalitate deplina si clientul sa-si asume ceea ce a semnat, trebuie ca insusi contractul semnat sa fie legal. Or, contractul cu clauze abuzive nu este legal din start, deci trebuie asumat de banca, nu de client. Iar tu, ca banca, nu te duci sa te plangi la BNR sau la FMI, pretinzand ca risti sa ai pierderi, ci te executi imediat si corectezi clauzele abuzive", a spus Piperea.

 Mai mult decat atat, Piperea a afirmat ca nu-si explica de ce toate bancile s-au coalizat impotriva actiunii de desfiintare a clauzelor abuzive, cata vreme sunt doar doua-trei banci cu astfel de probleme. "De ce bancile care nu au incheiat astfel de contracte nu ies sa se apere, sa se delimiteze de cele in cauza?", se intreaba Piperea. Avocatul a precizat ca exista 10.000 de pagubiti, din care 2.000 au semnat deja adeziuni in vederea declansarii unui proces colectiv impotriuva clauzelor abuzive.

 Oltchimul, "stors ca o lamaie"

Un alt subiect atacat de Gheorghe Piperea la Adevarul Live - in calitatea sa de administrator judicial al Oltchim - este situatia combinatului chimic de la Ramnicu Valcea. "Oltchimul este stors ca o lamaie intre doua vagoane de tren. Pe de-o parte, furnizorii aduc materie prima la preturi exorbitante, iar de cealalta parte sunt traderii care ofera preturi bune pentru ei, nu pentru Oltchim. Vinovatii se stiu, ii stie si DIICOT, ii stie si DNA, in septembrie vom declansa actiunile de recuperare a prejudiciilor", a spus avocatul.

Sursa: Adevarul.ro"
Memorat
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #263 : August 20, 2013, 19:36:25 »
Memorat
 • kostas
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7260
 • Vezi Profilul
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #264 : August 23, 2013, 18:59:27 »

Am si eu 2 intrebari catre cei ce conosc legile(?) tarii;
Sa luam o oarecare persoana din acea lista care va trebuii sa ajunga in instanta.Aceasta va castiga procesul cu sspr-ul si-l obliga pe cel din urma sa-i acorde(recunoasca calitatea) titlul de...... incontinuare.
Dupa toate acestea persoana in cauza poate cere tot ce statul i-a retinut din 2012 pana la data cand a castigat procesul?
Poate persoana sa dea in judecata sspr-ul ca institutie ca persoana juridica cat si conducerea acestuia ca persoane fizice pentru  prejudiciu ce ia fost adus atat material cat si moral cerand daune? Multumesc
Memorat
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #265 : August 23, 2013, 19:16:16 »


 1. Actiunea in anulare introdusa de SSPR este in contencios administrativ.
 Daca piritul face dovada unui prejudiciu cauzat de SSPR , prin actiunea sa , este indreptatit sa ceara despagubiri.Legea conteciosului administrativ , 554/2004 prevede ca persoana prejudiciata se poate indrepta cu actiune in pretentii atit impotriva autoritatii publice cit si in contra functionarului vinovat de actul administrativ sau lezarea dreptului sau.
Memorat
 • kostas
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7260
 • Vezi Profilul
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #266 : August 23, 2013, 19:23:58 »

Oare cei care conduc sspr-ul au habar in ce s-au bagat?
Este de ajuns ca unul singur sau doi sa castige si acestea isi pot face mutatii in azilele de batrani.
Nu stiu daca se merita ca din cauza dragostei pentru pontea,psd,usl si fuga dupa functii sa risti a pierde  de la cinste si respect pana la avere si stare.
Fereasca Dumnezeu dar nu vreau nici macar sa-mi inchipui dar-mi-te sa fiu in pielea cuiva.
Memorat
 • kostas
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 7260
 • Vezi Profilul
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #267 : August 23, 2013, 19:25:47 »

Multumesc pentru audienta Florine
Memorat
Răspuns: Consultanta juridica gratuita pentru revolutionari ...
« Răspunde #268 : August 23, 2013, 19:27:28 »

Multumesc pentru audienta Florine
Nu-i de ce ![/size]
Memorat
Pagini: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 55
Schimbă forumul: