Main Content:

Pagini: [1]

IN MEMORIAM SERGIU NICOLAESCU

IN MEMORIAM SERGIU NICOLAESCU
« : Ianuarie 31, 2013, 14:01:55 »

  A plecat la ceruri, inca un mare roman  care a  slujit natiunea romana  timp de mai multe decenii – Sergiu Nicolaescu. El este regizor, actor de film, scenarist şi producător de film, fiind totodată printre cei care au luat parte la Revoluţia din 1989. A facut peste 60 de filme in tara si in strainatate. S-a nascut in 13 aprilie 1930 la Tg-Jiu, si a murit in data de 03.01.2013 la Spitalul Elias din Bucuresti.
Pe site-ul personal, Sergiu Nicolaescu isi povesteste viata. Iata cateva pasaje:

„Sunt ambitios, perfectionist si nu renunt la un lucru pana nu reusesc sa-l fac foarte bine. 1948 - In momentul abdicarii regelui eram in prima mea vacanta de student. Tata era inginer de drumuri si sef in acest domeniu pentru Banat si Transilvania. Lucra pentru rege, la Savarsin si, astfel, i s-a propus sa plece cu acesta, cand a parasit Romania. A vrut sa ma ia si pe mine, dar s-a razgandit, a ramas.... iar pe 5 ianuarie 1948 a fost arestat.

Eram acasa si l-am insotit pana la localul Politiei din Timisoara. Tata a stat nejudecat cam un an; adus la Bucuresti a fost anchetat chiar de Nicolschi, in cladirea Senatului de astazi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungand la Canal. A murit in '94, avea 92 de ani. Sunt insa fericit ca a apucat caderea comunismului.

1962 - Numele filmului care mi-a permis sa intru, dintr-o data, in lumea mondiala a cinematografiei - Memoria Trandafirului - se datoreaza lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. (...) Cu el am luat Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.”

„In ianuarie 2010, Mihai Viteazul, filmul lui Sergiu Nicolaescu aparut in 1970, ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de Internet Movie Data Base la categoria "Filme istorice".

Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, la Brasov candidand ca independent pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură.
Carti publicate: Lupta pentru putere. Decembrie '89 (2005) * Cartea revolutiei romane decembrie '89 (1999) * Un senator acuza, (1996, reeditata in 1998) * Revolutia. Inceputul adevarului(1995)
“Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite", a spus Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.


 
     
 Brasov 29 ian.2013         
                                      Dumnezeul Sa-l odihneasca in pace!         
                                                                       
                            Fondatorul Miscari 15 Noiembrie” Mircea Sevaciuc
                                           
                                           Blog: Sevaciclon

Memorat
Pagini: [1]
Schimbă forumul: