Main Content:

Pagini: 1 [2]

La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!

Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #15 : Aprilie 04, 2014, 11:50:36 »

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=135634&Inca-un-neinfricat-sub-cruce-S-a-stins-Werner-Sommerauer-luptator-anticomunist

Apărător neînfricat al drepturilor omului, braşoveanul Werner Sommerauer rămîne un simbol viu al revoltei de la 15 Noiembrie ’87

Luptător neobosit anticomunist şi apărător neînfricat al drepturilor omului, braşoveanul Werner Sommerauer a încetat din viaţă în urmă cu două zile. Avea 78 de ani. Va fi înmormîntat în cimitirul Bisericii „Cuvioasa Parascheva“ din Triaj.

O viaţă de luptător demn

Participant la revolta din 15 noiembrie 1987, Werner Sommerauer avea deja o importantă activitate împotriva regimului comunist. Braşoveanul este cunoscut pentru solidarizarea cu Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), înfiinţat în 1980 de dr. Ionel Cană şi de un grup de intelectuali şi muncitori. Ca radioamator, el era în atenţia Securităţii încă din anii ’69, bănuit că ar transmite mesaje subversive spre Occident. Pentru participarea la evenimentele anticomuniste din ’87 a fost condamnat, în cadrul celebrului proces desfăşurat la data de 3 decembrie 1987, la 3 ani cu „executarea pedepsei la locul de muncă“ şi repartizat la o întreprindere din Tulcea. În anii 2000, Sommerauer a fost probabil singura victimă tîrîtă într-un proces de calomnie de securistul care l-a torturat în ancheta care a urmat revoltei din 15 noiembrie ’87. Securistul care l-a bătut cu sălbăticie pe Sommerauer se numea Ristea Priboi, în anii 2000 cunoscut deputat PSD.

Cea mai grea pedeapsă

Sommerauer a fost unul dintre cei patru novembrişti care au primit pedepsele cele mai mari în procesul regizat de Securitate şi PCR la clubul Întreprinderii de Autocamioane Braşov. Sentinţa penală, purtînd numărul 2823, din 3 decembrie 1987, a trimis în judecată 61 ,,inculpaţi“ pentru „comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, prevăzută şi pedepsită de articolul 321 alineatul 2 din Codul penal“. Pedepsele cele mai mari au fost de trei ani închisoare, pentru patru dintre muncitorii care s-au ocupat de organizarea coloanelor de manifestanţi: „În numele legii hotărăşte: în conformitate cu articolul 321, alineatul 2, din Codul Penal, condamnă la cîte 3 ani de închisoare pe inculpaţii Geneti Aurică, Mutihac Florin, Duduc Gheorghe şi Sommerauer Werner...“.

Securistul Priboi, călăul care şi-a hărţuit victima în tribunale

„S-a lucrat bestial asupra mea. La Bucureşti a fost Iadul“, povestea disidentul Werner Sommerauer. Fostul ofiţer de Securitate Ristea Priboi a început procesul de calomnie la sfîrşitul anul 2002, după ce a citit declaraţiile făcute de Sommerauer istoricilor Marius Oprea şi Stejărel Olaru pentru cartea „Ziua care nu se uită. 15 Noiembrie 1987“. După revolta din 15 noiembrie 1987, Sommerauer fost arestat, bătut la Miliţia Braşov şi dus, apoi, pe 16 noiembrie, la anchetă în Bucuresti. Acolo l-a întîlnit prima oară pe Ristea Priboi, pe 21 noiembrie 1987, într-un sediu al Miliţiei. „Mă ancheta un miliţian. În birou a intrat Ristea Priboi. L-a întrebat pe miliţian cum merge treaba. Omul i-a spus că n-a reuşit să scoată mai nimic de la mine. Priboi s-a enervat şi a început să ţipe. Enervat, a luat un picior de scaun din lemn şi a început să mă lovească peste degetele de la mînă. Apoi a luat un vas cu apă, mi-a turnat peste degete şi iar m-a lovit. Nici nu mai puteam să ţin pixul cu care mă obliga să scriu declaraţia“, descria Werner Sommerauer întîlnirea cu Priboi. În altă declaraţie relata cum l-a bătut securistul ,,pînă i-au crăpat şi tălpile de la pantofi“. Fostul ofiţer de Securitate s-a considerat calomniat şi insultat şi a pornit procesul împotriva victimei sale. Priboi a recunoscut că a fost ofiţer de Securitate timp de 28 de ani, dar a negat toate acuzaţiile braşoveanului. Mai mult, baronul pesedist a mai declarat sfidător că „persoana de la Braşov are probleme psihice“. Procesul a durat cîţiva ani, timp în care Sommerauer a fost hărţuit pe faţă.

Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987“

• „Werner Sommerauer rămîne un simbol, o lecţie de demnitate şi de curaj. El este ca o filă de istorie adevărată, pe care timpul şi răul nu o pot şterge. Dumnezeu să-l odihnească“.

fragment din Vol. ,,15 Noiembrie 1987-Ziua Demnităţii“, de Mircea Sevaciuc

• „Sommerauer are ideea lui: trage covorul roşu din casa scărilor pînă afară. «Să poată intra oamenii, să se simtă bine!» Apoi vede trei tineri care vor să monteze un hidrant. Îi întreabă pentru ce. Vor să dea jos tablourile lui Nicolae şi Elena: sînt puse prea sus, nu ajung la ele. Îi ajută şi se bucură cînd jetul de apă îşi atinge ţintele. Cad şi candelabrele. Băieţii rîd şi Werner Sommerauer rîde cu ei de parcă i-ar cunoaşte de-o viaţă.“

Werner Sommerauer, 15 noiembrie 2007, la 20 de ani de la revolta din 15 noiembrie ’87

• „M-au arestat şi în ’79, cînd am aderat la SLOMR, şi în ’87, cînd după anchetă am fost şi deportat. În 2007, cei care ne-au arestat atunci sînt aproape toţi în funcţii, chiar mai mari decît au avut înainte. Nu ştiu nici măcar care mai este situaţia cu procesul meu cu Ristea Priboi. Avocata mi-a spus că am cîştigat, dar nu ştiu nimic oficial, n-am primit nicio hîrtie. Bolile mi s-au agravat. Am reumatism cronic, ulcer cronic, sciatică, ameţeli. Sănătatea mea e la pămînt. Viaţa mea e în pericol. Şi nici nu pot dovedi că tot ei mi-au omorît nevasta. Pînă nu se face o curăţenie generală în întreg sistemul din România, nu vom ajunge la democraţia pentru care am luptat. Securiştii au certificate, ordine şi medalii. În ultimii 20 de ani, eu m-am descurcat cu prudenţă, pentru că am fost un om cumpătat întotdeauna. Dorm pe arcuri şi am trei camere care sînt rîvnite de alţii, cu perversiune. Am pensie de 380 de lei, mai primesc o sută şi ceva de lei de la Foştii Deţinuţi Politic şi celelalte drepturi pe care le avem ca foşti deţinuţi politic. Oficial, avem medicamente gratis, dar niciodată nu am beneficiat de ele. Pentru lupta noastră, sîntem marginalizaţi, iar noi am rămas tot huligani, cu cazierul neşters, cu toate că parlamentul comunist aderase la Declaraţia Drepturilor Omului, iar acţiunea noastră fusese de fapt o reacţie la încălcarea acestor drepturi. Asta s-a ales din idealurile noastre despre democraţie. Sînt consternat, dezamăgit şi amărît“.
Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #16 : Aprilie 06, 2014, 22:09:39 »Astazi a fost inmormantat. Dumnezeu sa-l odihneasca.
« Ultima modificare: Aprilie 06, 2014, 22:35:06 de către razvan »
Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #17 : Aprilie 13, 2014, 08:04:09 »

Am postat inregistrarea video a inmormantarii celui mai important membru al Asociatiei "15 Noiembrie 1987", avand titlul "Werner Sommerauer - Inmormantarea unui luptator pentru Libertate", la adresa www.youtube.com/watch?v=u_ArYTeqlpM&list=UUYESaNDTbhwbQFcEjHDjCEg.
Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #18 : Aprilie 13, 2014, 08:34:39 »

Domnul Werner Sommerauer, un simplu muncitor brasovean, a fost un exemplar luptator pentru libertate. S-a nascut vineri, 14 februarie 1936 si a incetat din viata miercuri, 2 aprilie 2014, in orasul sau iubit, Brasov.
A fost un oponent al comunismului, impotriva caruia a actionat din tinerete, numarandu-se printre fondatorii Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din Romania (SLOMR), din care cauza a avut mult de patimit. Cu toate acestea, lupta sa impotriva comunismului a continuat, fiind unul dintre participantii activi la Revolta muncitoreasca din 15 Noiembrie 1987 de la Brasov, in urma careia a fost deportat de catre regimul comunist. Dupa Revoutia din Decembrie 1989, a devenit membru al Asociatiei 15 Noiembrie 1987.

Dumnezeu sa-l ierte.
Ramane una dintre personalitatile cele mai simple si tenace ale luptei anticomuniste din Romania, un exemplu de luptator neinfricat pentru libertate, total, definitiv, modest si corect. Un mare caracter, un om a carui intreaga viata ramane ca marturie a faptului ca ocupantii comunisti ai Romaniei nu au reusit sa infranga niciodata rezistenta sufleteasca si mentala a cetatenilor acestei tari, de la tarani, la muncitori si pana la intelectuali. Sa-l pomenim in rugacinile noastre si sa-i spuem povestea urmasilor, pentru ca a fost si ramane o caramida de lumina a istoriei ziditoare a Romaniei.
Memorat
  • remus43de
  • Hero Member
  • *****
  • Deconectat Deconectat
  • Mesaje: 7622
  • Vezi Profilul
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #19 : Aprilie 16, 2014, 10:30:46 »

Eu ma mir ca presedintele Demi din Brasov a scris despre moartea profesorului Bodiu, Dumnezeu sa il ierte, dar nu si despre cea a fostului cincisprezecenoiembrist Werner, sa-l ierte si pe el Dumnezeu. Stiam ca e prieten cu presedintele Postolachi si l-am vazut si in filmul inregistrat la inmormantare, de aceea ma mir.
https://www.facebook.com/viorel.ringhilescu?ref=tn_tnmn#!/ioan.demi
Ioan Demi
April 4
Astazi sunt foarte trist....ne-a parasit....cel ce-a fost Andrei Bodiu...un reper moral al tinerilor de azi in Romania.
Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #20 : Aprilie 18, 2014, 21:27:06 »

                         IN MEMORIAN – WERNER SOMMERAUER (1936-2014)
de Mircea Sevaciuc
                                                                             
A plecat la ceruri, neanfricatul luptator anticomunist pentru respectarea drepturilor Omului in Romania – Werner Sommerauer. Suntem in Saptamana Mare –  iertandu-ne unii pe altii, cerem la randu-ne iertarea lui Dumnezeu! Werner Sommerauer s-a nascut in 1936 la Brasov, a absolvit  studiilor si calificarile in mai multe profesii, a lucrat la mai multe intreprinderi din Brasov. A fost casatorit cu Roza(† 1998),  fica Florentina locuieste de mai multi ani in SUA impreuna cu sotul Frank si familia lor frumoasa.
Werner Sommerauer a intrat in conflict cu Regimul Ilegitim si Criminal inca din anul 1970. A  sustinut “Miscarea Paul Goma”de la infiintarea din martie 1977. In 5 februarie 1979, a trimis o scrisoare de adeziune la sindicatul S.L.O.M.R. a doctorului Ionel Cană – Vasile Paraschiv(†2011).  Mai auzise şi de sindicatul clandestin al lui Virgil Kender de la Sighişoara. Scrie şi acolo, iar în ziua de 10 martie 1979 este arestat prima data. A doua oara, în 6 iunie 1979 pentru ca i-a trimis o  scrisoare de solidaritate doctorului Stancescu, care l-a criticat pe Ceausescu la postul de radio Europa Libera.
Pe zi ce trece, în cei mai grei ani de sub comuniştii lui Ceauşescu, Werner Sommerauer este convins că sistemul va cădea. „Nu ştiam însă unde va răzbate în România? Putea fi Constanţa, unde auzisem de nişte mişcări, la Braşov, Iaşi sau Timişoara”Celor care îl iau peste picior, că de ce nu face nimic, raspunzandu-le că aşteaptă prilejul. “Eram pregătit să ies”. In ziua de 15 noiembrie 1987 muncitorii de la Intreprinderea de Autocamioane Brasov  au pornit in mars spre Consiliul Judetean PCR. Werner se alatura coloanei in zona Spitalului Judetean - mergand pana la capat, la caderea si arderea tabloului lui Ceausescu. A fost condamnat la trei ani de inchisoare la locul de munca si deportat la Tulcea!
 Institutiile  Statului i-a acordat in semn de recunostinta de-a lungul anilor,  mai multe distictii si medalii.  „Diploma si Medalia 15 Noiembrie“  –  Muzeul Judetean Brasov in 8 apilie 1990 * Diploma de  „Cetatean de Onoare” al Brasovului –  Primaria Brasov – Primar Ioan Ghise in 14 noiembrie 2002 * „Diploma de Onoare“  –  Prefect Otilian Neagoie in 15 .11.2002 * Diploma „Medalia de Argint si Titlul de Cetatean de Onoare” al Brasovului, Primaria Brasov –  Primar George Scripcaru in 2007 * In anul 2012 cu prilejul impliniri a 25 de ani de la “Revolta brasovenilor impotriva comunismului din 15 noiembrie 1987” Werner Sommerauer nu a primit “Medalia 25 Ani”. Motivul - fiind in Saptamana Mare vom aborda subiectul dupa Sarbatorile Pascale!
Scrisoarea care a scapat miraculos de cenzura securitatii!
Inscrisul este o premiera nationala, dar nu a fost publicat niciodata! La reeditarea vol. “15 Noiembrie 1987 – Ziua Demnitatii” inscrisul va fi inclus in povestea de viata a lui Werner Sommerauer, intrucat exprima durerea unui deportat si a familiei lui, prin care dezvaluie importul de deseuri radioactive de catre conducerea PCR si previzinile sfarsitului comunismului! “ Epistola” a fost adusa de catre Florentina din SUA despre care tatal ei spunea in 1988 ca:  “ai valoare morala de inalta calitate”- inscris care trebuia citit la capataiul lui Werner Sommerauer.

“Draga mama si Tinuta
Dragii mei scumpi Iata ca a trecut atata vreme de cand am fost despartiti cu forta si brutalitate, deci in 15 iulie sunt exact 8 luni. Ceea ce s-a intamplat cu noi , este o oroare, fiind condamnata de orice om care mai detine o logica, o ratiune. Eu simt nevoia de ati descrie tie starea mea sufleteasca intrucat altcuiva n-am cui sa ma destainuiesc, caci dupa cum stiti si voi, ca azi trecem prin cea mai grea criza morala, in care constiintele sunt anihilate, iar valorile morale au trecut in rezerva, asteptand ca si mine timpul cand adevarului adevarat, i se va reda respectul ce i se cuvine. Eu sunt optimist si am moralul meu inca ridicat, in ciuda situatiei mele actuale, iar dupa cum stiti si voi, eu sunt foarte rabdator si am incredere in viitorul ce se profiliaza in fata noastra.
Exista o zicala inteleapta care spune: “Mortul numai poate fi reintors de la groapa.” Sensul acestei zicale este clar intrucat se stie perfect cine este mortul, atat la propriu cat si la figurat. In ceea ce mi-ai spus tu la telefon cu privire la radiatiile de aici in Tulcea, pot sa te linistesc ca, gunoaiele ce au fost importate si depuse la Sulina, sunt intr-adevar otravitoare si au produs mari pagube materiale si economice, dar insa ele nu sunt de natura radioactive, ci de natura chimica si petrochimica, iar Dunarea aici la Tulcea nu este afectata intrucat nu curge dinspre Sulina, ci spre Sulina catre delta. Asa ca va astept cu dor si nerabdare sa veniti fara teama de a fi iradiati. –Ce sa facem? Daca traim sub un regim care se declara umanist si democratic, care ocroteste familia in sensul ca ne permite sa ne vedem  dupa atata timp, cu sacrificiul pe care il facem privind distanta, cheltuiala, avand in consideratie si sanatatea noastra, a varstei noastre, etc.
 Nu-i asa? Ce fericire pe capul nostru, cat umanism. Si nu suntem doar singurii ce beneficiem de un asemenea tratament umanitar. La radio cel putin, se delireaza din rasputeri despre drepturile omului, dar cei care delireaza, au orbul gainilor, sau nu cunosc notiunea , dar eu cred ca ei vorbesc in zeflemea. De drepturile omului  apartine si libertatea cuvantului, asta o spun eu cu convingerea ca, eventual daca se mai respecta “Constitutia” cu privire la garantia inviolabilitatii corespondentei, a secretului corepondentei, atunci probabil mai cred ca se respecta legile. Eu insa, sunt foarte sceptic la acest capitol. […] Acuma inchei mica mea scrisoare, va sarut cu dor si va astept. Despre examene o sa-mi vorbiti cand veniti, eu nu insist acum. Il rog pe Dumnezeu zilnic, sa te ajute draga Tinuta, intrucat meriti sa reusesti, ca ai valoare morala de inalta calitate, iar eu iti doresc succes.
     Tulcea 30 iunie 1988                                                                       Cu drag si dor Werner “


Decanul de varsta al “novembristilor” Werner Sommeraurer ,se va intalni in Imparatia Cerurilor, cu sotia Rodica Sommerauer (†1998), dar si cu alti luptatori pentru libertate, participanti la revolta din '87 – Vasile Vieru 36 ani (†05.09.1988), Gheorghe Duduc, Cornel Vulpe, Ion Nastase, Petrica Dascalu, Nicolae Bordei, Dumitru Broasca, Dumitru Robota, Gavrila Maniu, Constantin Cocan, Costica Sbarn, Vitos Ludovic, Voinea Stan, Petru Creanga, Constantin Bradu, si in ziua de 17 04.2014 colegul nostru de suferinta Nicolae Ciaca.
                                                                                             Dumnezeu Sa-i odihneasca in pace!
 
Zilele trecute celebrul  opozant anticomunist roman Paul Goma care locuieste in Franta la Paris, mi-a spus telefonic sa transmit din partea domniei sale “Sincere Condoleante” familiei Sommerauer si tuturor celor l-au iubit si respectat pe Werner!.
   Brasov 18.04.2014       
                           Sarbatori Pascale Fericite          Cu consideratie Mircea Sevaciuc

Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #21 : Aprilie 18, 2014, 22:32:04 »
PASTE FERICIT, MIRCEA !
Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #22 : Aprilie 06, 2015, 15:11:55 »Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #23 : Aprilie 08, 2015, 15:02:49 »

IN AMINTIREA LUPTATORULUI ANTICOMUNIST WERNER SOMMERAUER ! DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE !

http://newsbv.ro/2015/04/08/werner-sommerauer-sasul-pe-care-securitatea-nu-l-a--dupa-revoluinvins-nicitie/
Memorat
Răspuns: La Multi Ani – Luptatorului Werner Sommeraurer, la 77 de ani!
« Răspunde #25 : Aprilie 14, 2015, 19:03:10 »


IN CONCLUZIE , FOSTUL MAIOR DE SECURITATE NICOLAE PARASCHIV ACTUALMENTE LT COLONEL IN REZERVA  SI SECRETAR IN FUNCTIE AL PRIMARIEI BRASOV ARE VECHI ANTECEDENTE DE TORTIONAR, EL ANCHETIND INCA DE CIND ERA LOCOTENET MAJOR PE LUPTATORUL ANTICOMUNIST WERNER SOMMERAUER !
Memorat
Pagini: 1 [2]
Schimbă forumul: