Main Content:

Pagini: [1]

In Memoriam – Constantin Bradu

In Memoriam – Constantin Bradu
« : Februarie 27, 2013, 11:31:04 »

In Memoriam – Constantin Bradu
     

In data de 26 feb.2013 s-a implinit un an de cand luptatorul pentru adevar , dreptate si libertate, Constantin Bradu, participant activ la Revolta din 15 noiembrie 1987 din Brasov, a plecat la ceruri.

  C-tin Bradu s-a nascut in data de 10 oct.1935 in localitatea Tansa din judetul Neamt, si  s-a stabilit in Brasov in 1964. A lucrat la mai multe intreprinderi, iar din 1972 a lucrat la   IABv sectia 430. Nu a fost casatorit, locuia intr-o garsoniera din strada Soarelui si nu avea rude in Brasov.

A fost arestat si anchetat la Militia din Brasov. Prin decizia nr. 331 din data de 17.12. 1987 conducerea IABv. i-a fost desfacut contractul de munca conform art.130 lit.i. In data de 18.01/1988 Bradu Constantin a contestat la Judecatoria Brasov decizia de desfacere a contactului de munca, actionand in judecata conducerea IABv. O actiune curajoasa,  demna de de consemnat in istoricul revoltei din’87.

   Judecatoria Brasov – Dosar Nr.1010/9o – Sentinta Nr.1265 din 28.02/1990 In numele legii Hotaraste “Anuleaza decizia de desfacere a contractului de munca(…)si dispune reintegrarea contestatarului la vechiul loc de munca cu acordarea tuturor drepturilor legale de la data luarii masurii.”                                               

    In luna ianuarie 1990 a fost initiata o  campania  prin intermediul Revistei „Astra“ de reporterul – jurist Marius Petrascu(†2003), privind preschimbarea statutului juridic al „novembristilor“ din „huligani“ in fosti detinuti politici. In luna mai’90 la Brasov Av. George Vlad (†2005),  l-a convins Procurorul General al Romaniei Gheorghe Robu (†1992, despre necesitatea  promovarii unui „Al doilea recurs Extraordinar“.

Av. George Vlad mi-a solicitat o persoana pentru pregatirea dosarelor „novembristilor”, l-am recomandat fara ezitare pe „Nea Costica”  „Asistentul“ Bradu, a pregatit peste 150 de dosare cu actele necesare, iar  Av. George Vlad , le-a finalizat prin sentinte definitive si irevocabile, ca beneficiari ai D-Lege 118/’90.

   Institutiile  Statului i-a acordat in semn de recunostinta de-a lungul anilor,  mai multe distictii si medalii.  „Diploma si Medalia 15 Noiembrie“  –  Muzeul Judetean Brasov in 8 apilie 1990 * Diploma de  „Cetatean de Onoare” al Brasovului –  Primaria Brasov – Primar Ioan Ghise in 14 noiembrie 2002 * „Diploma de Onoare“  –  Prefect Otilian Neagoie in 15 .11.2002 * Diploma „Medalia de Argint si Titlul de Cetatean de Onoare” al Brasovului, Primaria Brasov –  Primar George Scripcaru in 2007. 

   Regretatul C-tin Bradu a mai avut o realizare de care era mandru, dar despre care a vorbit foarte rar, si doar in anumite cercuri de prieteni.  A reusit sa-l convinga dupa mai multe discutii pe  Rectorul Facultatii de Drept „I.C.Dragan” Emil Poenaru (†2012) sa-l inscrie la Facultate de Drept din Brasov  pe Florin Postolachi.

Deasemenea datorita precedentului creat de C-tin Bradu prin  Sentinta Nr.1265 din 28.02/1990, Postolachi si altii au beneficiat de drepturile conferite de legile in vigoare. Constantin Bradu a fost un om al faptele si a lucrului temeinic facut in luptele nesfarsite din justitie in favoarea exclusiva a „novembristilor“
                                                      D-zeu  Sa-l odihneasca in pace!
Brasov 27.02.2013               
                                              Membru Fondator “Asociatia 15 Noiembrie’87”                                     
Blog: Sevaciclon                                   Mircea Sevaciuc
                                                       

Deputatul Postolachi: „a abandonat un „Cetatean de Onoare“ in morga..”
Vice-Presedintele Danut Iacob dixit: „Oricum , eu eram certat cu el…“
In acest an 2012, se va comemora si totodata aniversa 25 de ani de la «Revolta brasovenilor impotriva comunismului din 15 noiembrie 1987» , si al 23–lea an de la «Victoria Revolutiei Romane din Decembrie‘89». Doua momente unice, extraordinare si complementare din viata poporului roman, consemnate la loc de cinste in istoria recenta a Romaniei.             
 
 
* Din pacate, unul  dintre liderii proieminenti  ai Asociatiei „15 Noiembrie 1987”  Constantin Bradu (†)  nu va mai participa la jubileul aniversar „Un Sfert de Veac de la Semnalul de Alarma“ din acest an. Dupa cum este cunoscut, „Nea Costica“ , a incetat din viata duminica la ora 6.00, in ziua de Lasata Secului,  prima zi de post a sfintelor Sarbatori de Paste. Nu avea rude in Brasov, iar trupului neinsufletit a fost depus, la casa mortuara de la Spitalul Judetean Brasov.       

* - Voi incerca in randurile ce urmeaza sa, rememorez ce s-a intamplat atunci, si cum a fost posibil ca , colegul nostru de suferinta din’87 , sa fie parasit de toti, inclusiv de  „familia de „suflet” a lui dupa 1990,  Asociatia „15 Noiembrie 1987”, pentru a nu se mai repeta niciodata.

* - Prima persoana care a aflat despre deces, a fost prof. Elena Braga. L-a instiintat telefonic pe Parintele Sicoe despre deces, spunandu-i totodata  ca raposatul nu are rude in Brasov.  Parintele a revenit cu un telefon si i-a dat asigurari, ca a vorbit cu conducerea Asociatiei „15 Noiembrie1987”, care si-a asumat rolul de organizator al ceremoniei de inmormantare, urmand sa fie contactata de Vice-Presedintele asociatiei Danut Iacob.

* - A urmat intalnirea de la garsoniera lui „Nea Costica“  (†) din strada Soarelui, la care au participat: Danut Iacob, prof. Elena Braga, un fost elev si presedintele Asociatiei de locatari. Iacob a refuzat participarea politistului de sector. Dupa nici 10 minute, vicele  Iacob a concluzionat, ... „eu stiu ca are bani in banca” ... „oricum, eu eram certat cu el”...iar inainte de a parasi imobilul a incheiat ...”.. „nu am timp de pregatirea inmormantarii pentru ca mâine plec din tara”.?!?

* - Faptul ca nu a desemnat o alta persoana si nu a dus la indeplinire promisiunea facuta parintelui Sicoe, este dovada elocventa ca si  presedintele Asociatiei  „15 Noiembrie1987” deputatul Florin Postolachi, era „certat” cu raposatul. Drept consecinta, trupul neînsufletit a lui Constantin Bradu „Cetatean de Onoare” al Brasovului,  a fost abandonat intr-un frigider de la morga Spitalului Judetean din Brasov.             
* - Au evitat sa-l anunte pe parintele Sicoe, ca au lasat lucrurile in voia sorti, oficial insa a fost transmisa informatia la biserica, ca va fi o inmormantare modesta la care vor participa 10-12 persoane, si ca va fi nevoie pentru pomana de coliva si niste japoneze.                     

* - Despre deces, am aflat a doua zi , cand am fost sunat de catre prof. Elena  Braga. Am suferit un soc. Vorbisem cu „Nea Costica“, cu doua saptamani in urma, ocazie cu care mi-a inmanat un dosar cu mai multe  inscrisuri. Sa-i fie tarana usoara!. M-am intalnit cu d-na Braga si mi-a relatat despre situatia fara iesire in care se afla. Sora cea mare a raposatului se zbatea intre viata si moarte la un Spital din Iasi, iar conducerea asociatiei s-a lepadat de cuvantul dat parintelui Sicoe. Peste toate mi-a spus ca este suferinda, dupa o complicata operatie de cancer si nu dispunea de posibilitati financiare necesare pentru organizarea unei inmormantari crestinesti.

* - Am inteles situatia grava si m-am implicat total, inclusiv contribuind cu o suma de bani pe care i-am recuperat dupa aproape doua luni. Chiar daca nu a fost gasit atunci, certificatul de nastere al raposatului la imobil, fiindu-ne necesar pentru eliberarea certificatului de deces, am reusit sa obtinem de la spital in baza unei declaratii de “sora vitrega” data de d-na Braga , Certificatul Medical Constatator al decesului, iar din partea Primariei Brasov o„Adeverinta de Inhumare”       

* - Intr-un final dupa 33 de ore de la deces, sicriul cu trupul neinsufletit a lui Constantin Bradu, a fost depus la Capela Biserici din Triaj , iar la ora 17.00 a avut loc “Priveghiul”, la care au participat 12 persoane. 

* - Deasemenea , i-am anuntat  telefonic pe “novembristi” despre deces si program , recomandandu-le sa anunte mai departe,  totodata am publicat anuntul de mai jos, , in ziarele locale Transilvania Exp., M. Expres si pe site-ul “Portalul Revolutiei Romane” , “A incetat din viata inca un luptator pentru adevar si dreptate, Constantin Bradu participant activ la revolta din 15 noiembrie 1987 din Brasov.  Inmormantarea va avea loc astazi 28.02.2012 la ora 15.00 la Biserica Cuvioasa Parascheva –Triaj Brasov.”                           
 Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!   Mircea Sevaciuc     
                 
* - In ziua de marti 28.02.2012, in semn de recunostinta fata de regretatul Constantin Bradu, au participat cu coroane si jerbe de flori la  Slujba de inmormantare de la Biserica „Cuvioasa Parascheva“ din Triaj, “novembristi” , delegatii unor organizatii reprezentative ale societatii civile din Romania, prieteni, cunostinte , vecini, in total peste 60 de persoane.   

* - D-l Petru Starcovici – A.F.D.P. – Filiala Brasov, d-l Gheorghe Iosif – Asociatiei “Brasov Decembrie’89”,  d-l Gheorghe Neghina – Asociatia “21Decembrie’89” Brasov. D-nul Marius Oprea, initiatorul O.U.G.6/2008, presedintele C.I.C.C. din Romania, a trimis o coroana de flori in semn de apreciere pentru cel disparut.   

* - Ceremonia de inmormantare s-a desfasurat intr-o atmosfera sobra, de smerenie, si  evlavie, in semn de recunostiinta fata de personalitatea celui ce a fost Constantin Bradu. > Recomandarea  parintelui Sicoe dupa ce a fost incheiata Slujba de inmormantare. „D-le Sevaciuc nu trebuie sa mai spuneti nimic despre raposatul Constantin Bradu, pentru ca am spus eu destul!“ a fost elucidata dupa ce a fost finalizat ritualul.
 
* - Impreuna cu d-na Elena Braga, le-am  multumit celor care au participat la ceremonie,  celor care au transmis condoleante, iar celor care nu au stiut, le-am cerut scuze pentru ca nu i-am anuntat la timp: Fam. Cecilia si Ivan Juganaru, Rodica si Aurica Geneti, Ricu Marian, Laurentiu Paveliuc, Aurel Hoszu, Stana Tudoran, Radu Patrauceanu, Petre Ion ,Denes Bencze, Stefan Micu, Ionel Cartan, Florin Barna, Gherghely Arpad, Ioan Serb, Fejer Atilla, Ovidiu Mocanu, Postelnicu Sofia, Dan Ordace etc     
                                           
                                                           Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
 
Comentariu:  – A fost o cinste si o onoare pentru noi sa ne aducem prinosul de recunostinta, fata de regretatul Constantin Bradu, prin organizarea ceremoniei de inmormantare. Conducerea Asociatiei avea obligatia morala dar si statutara de a rezolva cazul special cum ar fi: Art.6 , 11,15 s.a. „Îi vom cinsti ca pe nişte eroi ai neamului pe cei căzuţi în lupta împotriva comunismului şi le închinăm prinosul recunoştinţei noastre.” * „sa dezvolte actiuni de sprijinire a persoanelor care nu beneficiaza de o suficienta protectie sociala cum ar fi: bolnavi, batrani...“ * „ajutoare acordate membrilor asociatiei; sociale sau in caz de deces” Art.13 lit.d.“Savarsirea unor fapte nedemne, neloiale fata de asociatie” 


 Brasov 27.02.2013    Membru Fondator “Asociatia 15 Noiembrie’87”                                     
                                  Mircea Sevaciuc

Blog: Sevaciclon
Memorat
Răspuns: In Memoriam – Constantin Bradu
« Răspunde #1 : Februarie 27, 2013, 19:29:17 »

Dumnezeu sa il odihneasca. A fost un om bun.
Memorat
Răspuns: In Memoriam – Constantin Bradu
« Răspunde #2 : Februarie 27, 2013, 19:32:06 »

Am cuoscut acest erou al Brasovului, care era mic de statura dar cu un caracter mare. Un caracter urias fata de al lui Postolachi, care lipsea si lipseste cu desavarsire si daca nu a avut, nu are, nicic nu va avea vreodata. Poate sa isi mai ia o diploma de doctor in taierea indemnizatiilor celor care au adus libertatea in tara, inclusiv pentru cei de la 15 noiembrie. Domnu Bradu a fost un om. Postolachi e un impostor. Uite cum se verifica legea conservarii nemernicilor: impostorul neom traieste bine de pe urma sacrificiului facut de omul om.
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: In Memoriam – Constantin Bradu
« Răspunde #3 : Februarie 27, 2013, 23:49:03 »

Dumnezeu sa-i ierte. Si pe martir si pe participantul la revolta brasoveana.
Memorat
Răspuns: In Memoriam – Constantin Bradu
« Răspunde #4 : Februarie 27, 2013, 23:57:42 »

      Quod erat demonstrandum...
      De revolutie si de revolutionari, se va alege praful...
      Cei care "pleaca" primii, sint "favorizati"...macar , de ei, inca mai are cine sa pomeneasca...
Memorat
 • nor
 • Hero Member
 • *****
 • Deconectat Deconectat
 • Mesaje: 8564
 • Vezi Profilul
Răspuns: In Memoriam – Constantin Bradu
« Răspunde #5 : Martie 01, 2013, 01:19:44 »

De toti se alege. Si de ei si de inamicii lor.
Memorat
Răspuns: In Memoriam – Constantin Bradu
« Răspunde #6 : August 12, 2019, 22:58:17 »

Astazi s-a savarsit din viata cel care a creat acest topic. A plecat la prietenul si camaradul sau de revolta si deportare Constantin Bradu. Fie-le amintirea nemuritoare.
Mircea Sevaciuc
Revoltatul din 15 noiembrie 1987, apoi deportatul, liderul primului sindicat independent de dupa Revolutie, ”Miscarea 15 Noiembrie”, ne-a parasit. Stia prea bine ce e cu lumea aceasta si s-a dus sa afle cum e in cea de apoi. S-a decis sa ne-o ia inainte si de data aceasta. Imi vine greu sa concep ca nu mai e printre noi.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Condoleante sotiei si intregii familii indoliate.
Asociatia 15 Noiembrie 1987 Brasov www.facebook.com/Asociatia15Noiembrie1987Brasov
· 3 ore ·
In cursul zilei de azi,a incetat din viata,colegul nostru MIRCEA SEVACIUC. Colegii, prietenii precum si cei care l-au cunoscut, sunt invitati maine, la ora 16.30, la priveghiul care se va tine in Triaj. Va asteptam! Vom reveni cu detalii despre inmormantare in curand. Sincere condoleante familiei indoliate!!!... Recunostinta eterna! Inmormantarea va avea loc miercuri, la ora 13.30, tot la Triaj!... Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!!!
« Ultima modificare: August 13, 2019, 19:14:17 de către razvan »
Memorat
Pagini: [1]
Schimbă forumul: